SOMMEREN 2009

Veldig bra, Inger og stab !!
De siste årene har det vært litt både og med arrangementet. I år synes jeg det sviver bedre enn noen gang. BK2000 er friskmeldt og så langt vi har sett har det ikke vært problemer overhode. Christian og Einar går bare rundt og smiler. Sånn skal det være..
 

ª K75
© 973
¨ T84
§ 8652
ª A8 ª T642
© A4 © KJT2
¨ AQJ973 ¨ K5
§ AT7 § KJ3
ª QJ93
© Q865
¨ 62
§ Q94
Vest Nord Øst Syd
Tom   Snurre  
2kl pass 2ru pass
2NT pass 3kl pass
3NT pass pass pass
og denne er like bra......
Tom er en fantastisk spillefører. Når han er plassert i normalkontrakten, lener jeg meg tilbake og gleder meg til slippen kommer i neste runde.

Det er mulig jeg skulle gått på til slem i øst, men mot en 20-21 NT orka jeg ikke.  

Tom fikk verste utspill med spar (!) fra nord, men det gjorde ingen ting. Esset vant, ruter til kongen og hjerter knekt vant stikket. Så alle ruterstikka og før den siste er det som til høyre.

På ruter 3 forsvant kløver 3, og syd kunne pakke sammen igjen..

 

ª K
© -
¨ -
§ 865
  ª - ª -
  © - © 10
  ¨ 3 ¨ -
  § AT7 § KJ3
ª -
© Q
¨ -
§ Q94

 

Det var en lege i salen!!
Rolf K Ytterstad har satt hele slekta i sving for å få svar på min til stadig tilbakevendende doløping.
HER er fasiten..

RESULTATER NM PAR


NM Par starter nå...
Årets hovedturnering sparkes i gang i formiddag. 170 spill over seks sesjoner er programmet deltakerne skal igjennom. Jeg skal spille selv, så nå blir det rimelig stille her framover. Følg med på festivalsidene.
Samtidig går også NM Veteran, Patton og NM damer. 

Avviklingen her på Lillehammer har vært svært bra så langt. Mange av de forholdene som har blitt kritisert, er rettet på. Turneringsaviklingen er upåklagelig, BK2000 er friskmeldt, det er mange flere toaletter og hotellet har lagt seg i selen. Er det noe som skal klages på, er det bridgespillerne selv sin oppførsel på hotellet. De andre gjestene klager på at vi tar oss til rette og ikke følge verken regler eller normal folkeskikk. Leder Inger Hjellemarken måtte holde en tale i spillesalen i går, der hun rett og slett måtte til med barneoppdragelse. Flaut, spør du meg..

Alkoholforbudet er totalt. Det er også strengt forbudt å nyte alkohol utenfor hallen i pausene. Turneringsledelsen har lovt å håndheve dette forbudet strengt. Vi applauderer.

GULL TIL OSS !!!
Kristiansand tapeserer pallen i årets festival. NM Mixlag ble vunnet av Hommelomme, med Marianne Homme - Egil Homme og Siv Thoresen - Jo Ovesen. Gratulerer.

RESULTATER    BUTLER


GULL OG BRONSE TIL OSS !!!
Frank Svindal har flyttet ned til Kristiansand og er med på den sørlandske seiersbølgen. Sammen med Ole Berset satt de på Bord 1 nesten hele Monrad og vant med nesten 300 poeng. Geir og Ann Karin levere alltid og tok bronse. Sølv til Svein Gunnar Karlberg og Jan Arne Heimdal.
RESULTATER
  


 

 

Hyggelig også i sideturneringene...
Jeg hadde tenkt å bare lade batterier for å være elektrisk til morgendagens parfinale, men vi hyperaktive sliter med å vase rundt i særlig mange timer. Derfor ble det en sidebridge med en trivelig og flink Fred Arne Moen. 

Det er som er fint med bridgefestivalen er at det er en arena både for toppen og bredden. Det er et tilbud til spillere på alle nivåer og kampen er like hard om det er på bord 1 i Monrad eller på bord 22 i en sideturnering. 

Noe som også er flott er at en kommer i kontakt med mennesker en ikke har truffet før. Til høyre er det to personligheter som begge er representanter for mangfoldet i norsk bridge. 

Til venstre Tore Høigård som fortalte at han hadde Norges største samling av bridgebøker og artikler. "Jeg har samlet siden jeg var 18 år", kunne han stolt berette. Det var viktig å få med seg årets bulletiner også. Til høyre Svein Sutterud som har ikke mindre enn 70 år som aktiv bridgespiller. Han starta som niåring og er minst like glad i dette spillet nå i sitt syttiniende år. SLÅ DEN!!


"Du MÅ ta bilde av Bente!!"
Norges flotteste bridgedame, Eli Solheim, tok hardt tak i meg og geleidet meg bort til en av lagkameratene. Eli fortalte at Bente Birkeland kun har spilt aktivt i et par år og nå er hun i nærheten av meldalje i NM Mixlag. "Hun har spilt fantastisk bra," skryter Eli..

 Joda, det holdt til bronse for Jan, Bente, Eli og Ivar. De forteller at Bente enda ikke har ruternåla og får vel nok FP bare i denne turneringa til å få den!!

 

er det en lege i salen?
som kan forklare følgende fenomen. Jeg blir en smule privat, men det får ikke hjelpe..

Jeg har normalt festblære og kan gå henimot dager og netter uten å late vannet (som det så fint heter) Når jeg spiller bridge, løper jeg på toalettet hele tiden!!

Ikke drikker jeg mer enn normalt og så vidt jeg vet er det ingen ytre faktorer som skulle påvirke dette

Er det slik at økt hjerneaktivitet fører til økt aktivitet i blæra eller er det andre forklaringer? Jeg tror ikke jeg alene om dette, for jeg møter de samme folkene på avtredet både titt og ofte. Noen snakker om å danne en facebook-gruppe av oss.

 

 
ª T972
© 852
¨ Q98763
§
ª A64 ª 85
© AKJT4 © Q973
¨ J ¨ 52
§ Q982 § A6543
ª KQJ3
© 6
¨ AKT4
§ KJT7
Vest Nord Øst Syd
Svinet  Ann K Ole B Geir
1hj pass 2hj dobl
pass 2sp 3hj dobl
pass 4sp (!) pass pass
dobl pass pass pass
Godt meldt av Ann Karin og Geir.
"Bridge is a bidders game" . I parturnering er det helt sikkert at en ikke får poeng av å sitte å passe. Geir dobler opplysende to ganger og selv om KJ i kløver var bortkasta, var 4sp til å slenge i veggen. Tøft meld av spesielt AK og +790 på Bord 1 er alltid godt å sette på kontoen. Med hjerter hver gang motparten var inne, er faktisk spar 10 det viktigste kortet av alle i nord!  RESULTATER            Frank Svindal har vært på Bord 1 store deler av andre sesjon


ª 9
© KKn108
¨ KD97654
§ K
<-- Svar på 2kl....
Jeg bakspilte noen runder i Monraden og i tre ganger skjedde det samme at en hadde en god hånd med minor etter at makker åpner i 2kl. 
2kl - 3kl/3ru stjeler utrolig med plass og ofte mister 4-4 tilpass i major etter denne innledningen. Meldingene er på 4-trinnet før en får sukk for seg.

Til venstre åpna makker i øst med 2kl og da mener jeg det er best å innlede med 2ru. Makker melder vel nesten alltid spar og hvis det går 2kl - 3ru - 3sp er en evt. hjertertilpass borte som dugg for solen.  Er det ikke bedre å innlede med 

2kl - 2ru - 
2sp - 3ru - 
3hj -

Hjerterdamen er et nøkkelkort og en har plass til å spørre etter den. Aktuelt var ikke dette noe poeng i dette spillet, men neste gang kan det være helt avgjørende..

Frank Svindal og Ole Berset fikk nok et godt spill og viste at de hadde Lightner-avtalene på plass. "Spill ut bordets først meldte farge makker.." Ruter til stjeling og ei beit. Noen par bør hjem å lese på leksa, for 7hj dobla gikk hjem fire ganger.
ª 9
© KJT7
¨ KQ87632
§ K
ª KQ73 ª 6542
© 8 © 965
¨ JT954 ¨ -
§ 982 § JT7654
ª AJT8
© AQ432
¨ A
§ AQ3
Vest Nord Øst Syd
Svinet  Bogen Ole B Rydland
         2kl
pass 3ru pass 3hj
pass 4NT pass 5ru
pass 7hj dobl(!) pass
pass pass      

 

NM Monrad etter en sesjon...
ledes av Geir Hoff og Geir Hjelmeland. RESULTATER 
Det er tett i teten og mye kommer til å endre seg i løpet av de neste 60 spillene. Selvsagt er det jevt å vinne NM Monrad, men det er et stort poeng å bli blant de parene som kvaller til hovedturneringa NM par. I fjor var det de 18 beste som fikk NM-billett og jeg regner med at det er omtrent det samme i år.

LIVE SCORE FRA MIXLAG

Resultatliste NM Mix lag etter dag 1
  
Rank Navn Score
1 Lag Martin 86,0
2 Dyret 84,0
3 KANON 78,0
3 sill med turbo 78,0
3 Sør-Helgeland 78,0
3 Fortissimo 78,0
7 SOPRANUS 77,0
7 Ett imp for lite 77,0
9 IVAR 76,0
9 zurzitz 76,0
9 Hommelomme 76,0
12 APER 74,0
13 Blandaball 73,0
13 HETS 73,0
13 Mållaget 73,0
13 Trønder og døl 73,0

 

Resultater NM Monrad etter dag 1
  
1 Geir Hjelmeland - Geir Hoff Førde BK 617.0
2 Svein Gunnar Karlberg - Jan Arne Heimdal Mo BK 558.8
3 Geir Olav Tislevoll - Erlend Skjetne Sunndalsøra BK/Heimdal BK 488.8
4 Ole Arild Berset - Frank Erik Svindahl Sunndalsøra BK/Akademisk BK 460.0
5 Håkon Bogen - Olav Ellestad Mo BK/Akademisk BK 404.8
6 Stian Sørlie Helgeby - Bjørn Helgeby Holmestrand BK 395.7
7 Daniel Ueland - Torild Ueland Nærbø BK 389.3
8 Erik Rynning - Per Løwe Bridgekameratene/Skien BK 360.5
9 Erling Gjertveit - Kjell Løvås Statoil BK 357.9
10 Åge Olsen - Sigurd Frydenlund Lørenskog BK 337.2
11 Espen Larsen - Håvard Larsen Fauske BK/Spar-Ess 319.1
12 Jan Erik Olsen - Bjørn Inge Hanssen /Lyngseidet BK 314.4
13 Jonny Hansen - Svein Arild Naas Olsen Akademisk BK/OBK/Kløverknekt 286.3

 
Geir Hjelmeland og Geir Hoff har tatt teten i NM Monrad par.

ª T987
© K97632
¨ 92
§ 3
ª Q2 ª A6
© QT8 © J54
¨ 8764 ¨ KJ5
§ 9876 § KJT42
ª KJ543
© A
¨ AQT3
§ AQ5
Vest Nord Øst Syd
   Svinet   Ole B
      1kl dobl
pass 2hj pass 2sp
pass 4kl (!) pass 4NT
pass 5kl pass 6sp
pass pass pass 
Helt frisk.....
Den personen vi minst ønsker skal få influensa i Haakons Hall, er Frank "Svinet" Svindal. At han enda ikke et snev av symptomer, viser han i spillet til venstre.

2hj første gang er hardt, men hånda er spillesterk mot en vanlig opplysende dobling hos makker. 2sp viser gode kort, naturlig og krav. De fleste av oss ville hatt følelsen av allerede å ha vist hånda med 2hj, men Frank hadde en splinter på lager. 
Da var ikke makker Ole Berset til å stoppe. Legg merke til at han gidda ikke skjekke om de hadde spar dame en gang. "Noe må da makker ha!!"

Spilleføringen var det heller ingenting å utsette på. Spar til kongen og mer spar ga 12 stikk i REIN kasse med +70.

Til høyre er Frank i aksjon i NM mix og har meldt seg opp i 6NT i Nord. "Jeg så på øst han hadde tro på beit da han spilte ut hjerter konge", forteller Frank. Vest skjønte selvsagt ikke i stikk 1 at hun hadde hovedrollen i dette spillet og la svakhet med hjerter 9 (!). Dere som er bevandret i skvisens kunster, ser halt sikkert hva som skjer med øst på seks ganger ruter og tre ganger spar. Med tre kort igjen må han holde en hjerterhonnør og Kx i kløver. Innspilt !!
Han så dette og blanka kløverkongen. Svinet spilte på magafølelsen fra stikk1 og toppa ut kongen. 13 stikk..

(for å beite må øst i tre kortpossen ha kasta alle hjerterne sine og sitte med en spar og Kx i kløver. Vest holder hjerter 9)

ª AQ4
© 86
¨ J2
  § AQJT95
  ª T852 ª 9763
  © 952 © KQJT
  ¨ T873 ¨ 5
  § 82 § K763
ª KJ
© A743
¨ AKQ964
§ 4

 

 

Siv Thoresen og GEO Tislevoll vant mixen
Damesjefen hadde tatt parti med en av stjernene på landslaget sitt. I første sesjon vaka de litt over middels og så ikke ut til å finne verken kjemi eller flyt. I andre sesjon scoret de eventyrlig. Jeg har ikke sett prosentscoren, men den er mange-og-seksti!!

I de siste 30 spillene hadde de full kontroll og slapp ikke noen andre par inn på livet. Seier med 1300 poeng har vel ikke skjedd i norsk bridgehistorie, selv jeg husker av Ole Kopstad og Hege Sørli også vant med ei mil for noen år siden.

Siv og GEO satt hele mandagen på BBO og det var god, tett, tøff og aggressiv parturneringsbridge.

På de neste plassene kom Berit Svarem - Geir Engebrgten og Ingeborg og Alf E Andersen fra Lillehammer. Populært med hjemmemedalje allerede i første mersterskap.

VI GRATULERER OG KOMMER MED BILDER SNART. Redaktøren er kommet til Lillehammer og holder på å innstallere seg..


RESULTATER
  
1 Geir Olav Tislevoll - Siv Thoresen Sunndalsøra BK/Sørreisa BK 2,820.0
2 Berit Svarem - Geir Engebretsen Ski BK/BK Grand 1,594.7
3 Ingeborg Andersen - Alf E. Andersen Lillehammer BK 1,503.7
4 Åse Langeland - Geir Brekka Stavanger BK/Kristiansands BK 1,438.0
5 Erik Sælensminde - Ann Karin Fuglestad Kverneland BK/Farsund BK 1,356.9
6 Ida Wennevold - Odin S. Svendsen Akademisk BK/Lågen BK 1,329.9
7 Helge Hantveit - Torild Ueland Bergen Akademiske BK/Nærbø BK 1,298.9
8 Johnny Holmbakken - Eva Lund Heitmann Lillehammer BK/Alta BK 1,296.6
9 Nils Kåre Kvangraven - Rita H. Kofoed Kristiansands BK/Mix-klubben Tromsø 1,286.2
10 Gjermund Rekstad - Anne-Trine Espås TopBridge BC/Asker BK 1,197.6

 


Trond Nakkestad...
har sendt mail om et spill som har tattt nattesøvnen fra han. HER er det..
Innbydelse Kragerø 2009


ª D10432
© D108
¨ 2
§ E986
ª KKn97 ª E865
© J965 © E32
¨ J96 ¨ ED43
§ D4 § K2
ª -
© K74
¨ K10875
§ Kn10732
Vest Nord Øst Syd
Ida W GEO Odin S Siv
      1NT pass
2kl pass 2sp pass
3sp pass 4sp dobl (!)
pass pass     
Lynet slo ned...

Bridge handler om mot og å gjøre det en har tro på. Noen ganger gir meldingsforløpet rimelig sikre indikasjoner på at en bestemt aksjon er rett. Siv's dobling av 4sp er en sånn og viser at hun har skjønt dette spillet. Motparten er i utgang på begrensa verdier og Siv ser at det sitter surt. Ikke mindre en fire(!) dobla beiter og 800 etter et prima motspill.

Dette er MP på høyt nivå!!

Bildet til høyre er fra påsketuren til Bali. Jentene mine er interessert i hester og da måtte vi en tur på et ridesenter. I en bås langt inne i et hjørne sto denne karen..
ª Kn108
© 87
¨ AKn4
§ AKn762
ª D9432 ª 5
© KD964 © 53
¨ 32 ¨ KD8765
§ 10 § K954
ª AK76
© EKn102
¨ 109
§ D83
Vest Nord Øst Syd
Ida Geo Odin Siv
      3ru dobl
pass 3NT pass pass
pass         
Mer tryllerier av lederparet....
Odin og Ida pressa NS opp i en steinhard 3NT. Mange poeng står på spill i slike kontrakter, det er ofte topp eller bunn.

Odin spilte ut ruter konge til GEO sitt ess. Spar til esset og kløver dame til kongen. Odin hadde ikke lyst til å åpne noen majorfarger og han hadde jo tross alt et slags inntak i kløver. Derfor ruter konge og mer ruter. Ida kasta en spar.

Nå viste GEO klasse. Kløver ess avslørte av den fargen ikke satt, så hjerter til tieren. Ida var innspilt for første gang og spar vant Tislevoll med knekten. Stillingen er nå som til høyre og du ser at Ida lider.

Kløver knekt og Ida må kaste en hjerter. Spar til kongen og inn på spar ni. Hjerter opp i bordets AKn ga de to siste og ni til sammen..

 
ª 10
© 8
¨ -
§ Kn76
  ª D9 ª -
  © K96 © 3
  ¨ - ¨ 87
  § - § 95
ª K7
© EKn
¨
§ 8

ª E4
© Kn95
¨ D84
§ EKDKn10
ª 8732 ª KD9
© D876 © 4
¨ A102 ¨ K976
§ 5 § 98762
ª Kn1065
© AK1032
¨ Kn73
§ 4
Vest Nord Øst Syd
Ann K GEO Silla Siv
   1kl pass 1hj
pass 2NT pass 3sp
pass 3NT pass pass
pass        
Kongeskift av AK!!
Bridge er noen ganger til å få tårer i øynene av. Her spiller Silla ut en ruter, Ann Karin stikker og viser at også hun har mot..

Med hånden på hjertet. Hadde ikke du spilt ruter 10 tilbake? Da står kontrakten som et seil, med 1+2+1+5 = 9.

Ann Karin skifta i stikk to til spar 2. 2nd/4th gjennom spillefører. Da ble det beit når GEO gikk for maks og tok hjerterkappen...

Siv sin andre melding er litt interessant. Jeg mener 3sp skal vise eksakt 4-4  major, mens den aktuelle hånda vises med 3hj. Har makker fire spar, melder han den.

Denne gangen var 3NT beste kontrakt, siden det er mye lettere å beite 4hj enn 3NT..

GEO vil sikkert bli spurt om det er rett å ta hjerterkappen og dermed ofre en sikkert kontrakt for overstikkene. Hvis AK ikke hadde kontroll over hjerteren, er det vel mest sannsynlig at hun hadde fortsatt i ruter? Et annet argument er at hvis hjerterkappen ikke går, er det ofte beit i 4hj, mens han vil vinne sine ni stikk i grand ved å stikke med spar ess og godspille et ruterstikk tidlig. På den annen side skjønner jeg at det frister med +660 i parturnering på slike spill. Den scoren slipper han å dele med mange.
 
ª KKn7 ª E4
© 108762 © E
¨ K ¨ ED98765
§ E1076 § KKn3
Vest Nord Øst Syd
Du   makker   
      1ru pass
1hj pass 3ru pass
3NT pass pass pass
Nå trenger jeg litt hjelp igjen...(fasit)

Denne oppgaven la jeg ut for en stund siden. Takk for svar. De kan du se til høyre.
Jeg meldte 3NT i vest og da døde det. Jeg spør deg en gang til.

Hvor gikk det feil?
Fordel skylda mellom øst og vest.. 

SVAR
Anders K : 3sp  
Sverre Johnsen : 3ru er jo ikke krav en gang, så mer enn 3NT klarer ikke jeg..

Marus Skree (3NT/3sp)  
Tore ME Jenssen 

Petter Linqvist: 3NT - Ingen alternativer

Roald Mæsel: 3NT, selvfølglig

 

Favorittene i tet..
Det er kjente navn i toppen av NM mix. Siv Thoresen og GEO Tislevold scora eventyrlig i den andre sesjonen og leder med over 400 poeng på Silla og Ann Karin Fuglestad. 

Siste sesjon starter kl 10.30. 
1 Geir Olav Tislevoll - Siv Thoresen Sunndalsøra BK/Sørreisa BK 1,766.8
2 Erik Sælensminde - Ann Karin Fuglestad Kverneland BK/Farsund BK 1,335.7
3 Berit Svarem - Geir Engebretsen Ski BK/BK Grand 1,299.2
4 Åse Langeland - Geir Brekka Stavanger BK/Kristiansands BK 1,238.1
5 Ida Wennevold - Odin S. Svendsen Akademisk BK/Lågen BK 1,161.2
6 Lise Blågestad - Atle Sæterdal OBK/Kløverknekt/Akademisk BK 1,086.2
7 Svein Gunnar Karlberg - Mona Eklund Mo BK/Båsmo BK 1,071.3
8 Olav Ukkelberg - Eva Falstad Flått Ogndal BK/Overhalla BK 1,034.2
9 Ingeborg Andersen - Alf E. Andersen Lillehammer BK 1,018.9
10 Maja Rom Anjer - Frank Erik Svindahl TopBridge BC/Akademisk BK

 


Sølv i Spingold for Tor Helness og Meltzer..
Etter en jevn første sesjon slo Jansma til i andre. De så seg ikke tilbake mer og vant med sterke 138 -65.
  
 

 

Resultatoppdateringa?
Det går ikke smidig på Lillehammer. I dag har det vært oppdateringer kun med ujevne mellomrom. De tre siste rundene er ikke inne nå kl 23.00, en halv time etter spilleslutt..

Hmm..
 
Spingold avgjort allerede?
Det var jevnt en stund i den andre sesjonen i finalen i Spingold. Så vant Jansma 50 IMP på noen få spill og har tatt en klar ledelse. Det er enda 32 spill igjen. Resultatet er klart i morgen tidlig (tirsdag)

"Where is the silverfox?"
En av de største favorittene var (er) GEO og Siv Thoresen. Da jeg skulle lete etter dem sånn litt ut på søndagen, fant jeg dem rundt middels. Så kikka jeg omtrent tre timer senere. Da lå de på medaljeplass!!

Til høyre er det ikke løypeprofilen opp til Mont Ventoix, men scoren til GEO og Siv..
 

ª EKn9
© KD94
¨ 87
§ 9862
ª KD652 ª 874
© E2 © Kn10853
¨ DKn9 ¨ 10652
§ ED4 § 3
ª 103
© 76
¨ EK43
§ KKn1075
Vest Nord Øst Syd
Grimsmo Silla Lange AK
         1kl
1NT dobl 2ru pass
2hj dobl pass pass
pass        
"nå skal jeg ha litt til overs."
tror jeg Ingeborg Grimsmo tenkte da hun meldte inn 1NT på 18hp og en god sparfarge, dobbelstopp i kløver samt hold i alle farger..

Når en møte topp-parene vil nok de fleste ha så flate spill som mulig og vi ønsker å unngå store svinger. Det hjalp ikke når Silla satte seg på 2hj og et fint motspill sikra den andre beita. 300 mot delkontrakter en vinnende i bridge.

De andre to spilla ble heller ingen suksess, så 250 minuspoeng i sekken til lederparet.

Har Silla og AK kobla grepet?


 

NM mix starter kl 13.00
Da er vi i gang på Lillehammer. Litt innkjøringsproblemer, men det var visst nettet i Haakons hall som klappa sammen. Det kan ikke staben klandres for!!

Etter 30 spill har Ingeborg Grimsmo og Bjørn Ivar Lange tatt ledelsen, men favorittene er på vei oppover lista. De 10 beste etter 10 runder...


RESULTATLINK 
1 Bjørn Ivar Lange - Ingeborg Grimsmo Molde BK/Skåla BK 1,407.7
2 Berit Svarem - Geir Engebretsen Ski BK/BK Grand 921.0
3 Susann B. Farstad - Dag-Jørgen Stokkvik BK Grand/Narvik BS 908.9
4 Mary Anne Berg - Jan Tore Berg Lågen BK 855.4
5 Jan Frode Bolstad - Lena Stai Bolstad Skjolden BK 792.5
6 Lise Blågestad - Atle Sæterdal OBK/Kløverknekt/Akademisk BK 780.0
7 Lisbeth Aulid Eide - Roar Larsen Brufoss BK/Ski BK 745.0
8 Ingeborg Andersen - Alf E. Andersen Lillehammer BK 698.5
9 Jorunn Feness - Kjell Otto Kopstad Sandefjord BK 662.1
10 Ingunn Uran - Gunnar Harr OBK/Kløverknekt/Tromsø BK 659.6

 


Vegard Brekke...
er årets Bulletinredaktør. Til venstre er den første. Flott layout og helt sikkert masse interessant stoff.

Send inn bidrag. Det vet jeg er velkomment..
 

ª Q96
© AQJ
¨ K6432
§ J2
ª J ª A853
© KT82 © 9653
¨ QJT875 ¨
§ Q6 § A9843
ª KT742
© 74
¨ A9
§ KT75
Vest Nord Øst Syd
Øigarden Olstad Lunna Skaterud
  pass 1ru dobl redobl
1hj pass pass 1sp
2hj dobl pass pass
pass        
Parturnering er en underlig idrett...
Gamle Charles Goren og ærverdige Culbertson må snu seg i graven når de ser hvor aggressivt MP har blitt. Det er ikke fred å få i verken meldinger eller spill og jakten på en god score flytter grenser for alt som ansees som "korrekt" bridge.

I sonen doble Karl Morten Lunna opplysende med 8hp mot en passet makker. Nord dobling av 2hj er også tøft, men jakten på de magiske 200 i parturnering er hard.

Kommentatorene på BBO veksla mellom hjemgang og beit, men motspillet i sluttposisjonen satt som et skudd. Syds to småtasser i trumf ble helt avgjørende. HER er det morsomme spillet og all ære til Olav Olstad og Tone Skaterud for god oversikt.

200 ga "bare" +75. Grunnen var at 4sp ble vunnet på mange bord. En skal ikke trø mye feil i den kontrakten for å gå beit.


Jorunn Feness enda "bare" på 9.plass.
Jeg tipper medalje!!BOAS 50-årsdag ble vunnet av GT og Christer.
RESULTATER.  

Per Nordland informerer....
om BK2000 og prosentregning. Han forteller at resultatlista fra Arendal er feil på grunn av at den formelen som beregner sluttprosenten ikke tar høyde på ulikt antall spill i runden. HER er det Per forteller og HER er rett resultatliste..

Dette betyr at inntil videre kan de som bruker BK2000 ikke benytte ulikt antall spill i runden. 

Du husker kanskje at jeg stilte spørsmål om det var rettferdig å spill to spill mot noen og tre mot andre (for å komme ut med et greit totalt antall spill i turneringa). Ivar Berg forteller at det gjør han ofte, fordi alternativet med avbrutt turneringer er mer urettferdig. Da er det noen par en ikke møter i det hele tatt og det å spille to eller tre mot alle er bedre.. 

Jeg kryper til korset (igjen?) og er 100% enig. 


 

ª KKn7
© 108762
¨ K
§ E1076
Vest Nord Øst Syd
Du   makker   
      1ru pass
1hj pass 3ru pass
?         
Nå trenger jeg litt hjelp igjen...

11hp er vel akkurat i grenseland for å stå på. Ruter kongen er et fint kort, men blir det for lite trumf? Ingen honnører i lengste farge er aldri bra, men både spar konge og kløver ess vil sannsynligvis kunne brukes..

Hva melder du?  SVAR 
Anders K : 3sp  
Sverre Johnsen : 3ru er jo ikke krav en gang, så mer enn 3NT klarer ikke jeg..

Marus Skree (3NT/3sp)  
Tore ME Jenssen 

Petter Linqvist: 3NT - Ingen alternativer

 

 
ª KKn ª ED1075
© 9752 © EK
¨ EKKn107 ¨ 96532
§ E7 § 3
Vest Nord Øst Syd
Erik   Espen   
      1sp pass
2ru pass 4kl pass
4ru pass 4hj pass
4NT pass 5sp pass
7ru pass pass pass
Veloverveid løgn....
fra Espen Lindqvist i spillet til venstre. Som regel lønner det seg å svare ærlig på det makker spør om i bridge, men noen ganger må en ta ansvar fordi en sitter med opplysninger makker ikke kan vite.
5sp viser to ess + trumfdame. Hvordan kan Espen vise et kort han ikke har?

Joda. Øst vet at makkerparet har minst 10 ruter til sammen. Da spiller det ingen rolle om de har trumfdamen, den vil falle i 90% av tilfellene uansett. Derfor 5sp..

Legg også merke til at Erik Berg går veien om 4ru over 4kl. De kan jo hende at AK i hjerter er borte..

Unnskyld hvis jeg bryr deg med selvfølgeligheter.


 

Norsk medalje i Junior EM
Vi var blant de tre beste nesten hele turneringa. Mot slutten stakk Frankrike litt fra og Norge måtte kjempe mot Israel om sølvet. Med fire spill igjen hadde begge landene 413 VP totalt. Mot Norge spilte Tsjekkia en glimrende kamp og vant 21-9. Israel vant sin siste kamp stort og dytta med det Norge ned til 3.plassen.

Uansett var hovedmålet nådd. De fire beste er klare for VM junior. Der tar vi gullet!!

Resultater.
Noe for vår rekrutteringsansvarlige?
  

 

Tor Solberg er død
Det kom er svært trist melding fra Mandal i ettermiddag. Vår eminente turneringsleder og turneringsforbereder, Tor Solberg, fikk hjerneslag på onsdag og livet var ikke til å redde. Våre tanker går til den nærmeste familien, men også vi som har fått lov til å bli kjent med Tor har mistet en god venn. Vest-Agder Bridgekrets har i en årrekke vært helt avhengig av Tor sine tjenester, både til å legge kort før turneringene og som TL under selve arrangementet. Siste turneringen hans ble i Arendal forrige helg. Lite visste vi om at dette skulle være siste gangen vi i bridgemiljøet skulle få være sammen med han.
Å fylle Tor sine sko vil være en nærmest umulig oppgave.

Selv har jeg jobbet tett med Tor i forbindelse med SIB de siste årene. Det som kjennetegnet han var at når han hadde tatt på seg en oppgave, kunne du stole 100% på at den ble gjort på en prikkfri måte. Lovet Tor at 3000 dubletter var ferdig til fredag, visste jeg at de var klar senest på torsdag. Han var smidig og lett å samarbeide med. Dukket det opp problemer eller uforutsette ting, var han løsningsorientert og fleksibel.

Vi kommer til å savne deg, Tor, og lyser fred over ditt minne.Norge på 2.plass etter 19 runder i EM Junior.


 


 
ª KD54
© -
¨ E10984
§ Kn543
ª Kn93 ª 76
© EKKn543 © D10987
¨ K7 ¨ -
§ E5 § KD10987
ª E1082
© 62
¨ DKn7542
§ 6
  
   
Norge på 2.plass....
etter fire dager og elleve runder i EM junior.
Blåmandag...
Det er noen dager det er om å gjøre å få til å bli kveld litt fortere enn andre. I går var en slik en, hviledag i både Tour de France og EM Junior i bridge. Da må vi finne på noe annet før vi kan legge oss..

Luringen inviterte til hyttebridge og det var fine saker. Jeg fikk mine fem pølser og et YESLEK-egg fra min makker. Akkurat som det skal være. Dette var et morsomt spill som bare svingte 2 IMP.

Åpent Rom Lukket Rom
Vest Nord Øst Syd Vest Nord Øst Syd         
Jon SH Tom Nils R Snurr Roald Geir Markus Nils
     pass pass       pass pass
4hj(!) dobl pass 4sp 1hj dobl 4ru dobl
dobl pass 5hj dobl 4hj 5ru 5hj 5sp
pass pass pass    6hj 6sp dobl pass
            pass pass      

  
I åpent rom valgte Jon Solli Hansen er uortodoks 4hj-åpning, men den funka som heia. 4sp var opplagt for meg i syd første gangen, men det er mulig jeg skal passe 5hj. Jeg så for meg spar ut til esset og kløvervri hvis vi ikke hadde mer enn et sparstikk. Da var det beit med kløver eller hjerter ess hos makker. Nå ble det 850 ut. "Det står 6sp NS". Jon Solli var i ekstase.

Neida, 6sp kosta faktisk 800 på det andre bordet. Roald spilte glimrende ut en ruter fra Kx, kløver til esset og mer ruter til stjeling. Faktisk var det ikke mulig å komme unna en kløvertaper til heller...


ª Kn1098
© D73
¨ D5
§ A965
ª -
© EK654
¨ K854
§ KD65
Denne hadde vel du vunnet?
Jeg skulle spille 4hj i syd uten av motparten hadde meldt. Spar ess fra vest stjal jeg og spilte ruter til dame og ess. Mer spar til stjeling hjemme, ruter konge og ruter til stjeling. Hjem på kløver konge og siste ruter. Det virka gratis, siden den alltid var en taper. Hvis noen stjeler, er vel det ofte fra trumflengde? Det stemte ikke. Markus i vest fikk lagt på hjerter ni som kosta damen og jeg kunne ikke lenger vinne kontrakten. Jeg var blitt trumfmatt..

Løsningen er egentlig ganske enkel, taper på taper. Når øst spiller spar inne på ruter ess i stikk tre, er det bare å kaste en ruter. Da beskytter bordets spar mot trumfmatten og jeg kan både få stjålet en ruter og tatt tre ganger trumf. Enda har jeg en hjertertass igjen. Kløveren løses greit når jeg oppdager at vest har singel trumf..

 
ª Kn1098
© D73
¨ D5
§ A965
  ª AK432 ª D765
  © 9 © Kn1082
  ¨ 1093 ¨ EKn72
  § Kn732 § 10
ª -
© EK654
¨ K854
§ KD84

 

ª 1052
© 843
¨ D9
§ KKn763
ª E8763 ª K
© DKn7 © EK1096
¨ Kn7654 ¨ EK102
§ - § E104
ª DKn94
© 52
¨ 83
§ D9852
Vest Nord Øst Syd
Erik    Espen   
   pass pass 1hj pass
1sp pass 3ru pass
4kl dobl redobl pass
4NT pass 5ru pass
5NT pass 7ru pass
pass pass      
Norge på 2.plass....
etter tre dager og åtte runder i EM junior. HER er kampen mot Polen, der det ble jevnt.

Til venstre en heldig og fin slem av Erik Berg - Espen Lindqvist. Jeg skjønner godt at Erik meldte 5NT, selv om det i prinsippet viser at makkerparet han alle ess og trumf KD. 3ru viser vel svært ofte 5-5.

Når ruteren satt som den gjorde, var det fine IMP inn på kontoen "vår".

 


 

Resultatene fra Arendal er ikke rett..(tror jeg)
  
Nå er ikke jeg noe matematisk geni, og selv om noen hadde to oversittspill mens andre hadde tre, kan jeg ikke skjønne at BK2000 regner rett. Det "nye" er at du oppnår prosentscore i forhold til det antall spill du har spilt. En evt. WalkOver påvirker ikke poengsummen, men kun prosentscoren.  Det er prosentscoren som avgjør resultatlista..  HER er resultater med prosenter

Det er mange ting jeg ikke skjønner:
 • Nr.5 er par 25. De har +237 med to oversitt. 
 • Nr.6 er par 31. De har +252 med tre oversitt. Altså har de spilt et spill MINDRE og burde da selvsagt være foran fordi prosentscoren blir høyere dess mindre spill et par har spilt. Det virker som programmet tenker motsatt.
 • På delt 6.plass er par 13 som har +183. De måtte da vel hatt både fem og seks WalkOver hvis prosentscoren skal bli det samme som paret som har +252..
 • Forskjellen mellom nr.1 og nr. 2 er 67 poeng. Det utgjør i følge BK2000 1.28%, Forskjellen mellom nr.2 og nr.3 er 15 poeng. Det blir 1.55%. De har hhv to og tre WalkOver, men det kan da ikke utgjør så mye?

  Er jeg helt på bærtur? (igjen, kanskje). Hvis det ikke er meg det er noe galt med, bruker turneringene i Norge et regnskapsprogram som rett og slett ikke regner rett. Det er ikke rett par som får de rette premiene..  Hmmm, sier jeg og spør, "Er det noen som vet hvor Willy Brown holder til?"

  Og har virkelig de enkelte spill to spill mot noen par og tre mot andre?  Er det også lov, TMU? 
  Kan jeg velge, ville jeg spilt hele turneringa mot kaninen. Det spør jeg om neste gang..

 

Jeg tok visst feil.....
når det gjelder hva som er Norges hyggeligste bridgeklubb. Narve Letnes har sendt meg DENNE mailen og mener at det er ENDA bedre å være på Inderøya..

Jeg skryter av Bente Holmen sine bakverk. På Inderøya forteller Letnes at de der holder både Kåre Bogø og Jørn Arild "King Kong" Ringseth med servering hele kvelden. Bare det må jo være en prestasjon i seg selv...

 
nr_1_junior_hegge_bogoe_3.JPG
  Kristoffer Hegge og Kåre Bogø vant Junior NM i fjor..

 

Kjempestart i Junior-EM..
med ikke mindre enn 72 VP på de tre første kampene. HER er mesterskapssidene og HER er BIN hjemmesider som følger mesterskapet.

Vi stiller med Skjetne - Simonsen, Berg - Lindqvist og Johansen - Bogen.

RUNNING SCORE øverst i vinduet bak linken til venstre..

Norges hyggeligste klubb....
tror jeg du finner i Søgne. Jeg har skrytt mye av disse før, men de fortjener hvert eneste ord. Mens andre steder sliter med å samle tre bord til sommerbridge, er det fullt hus hver torsdag. I går var vi ikke mindre enn ni fulle bord. 

Nivået er kanskje litt ujevnt, men ikke verre enn av kaninen stilte med stjernemakker og var ikke i nærheten av middels en gang. Sigrid Junker og Kjell Johansen tok en fin seier. Luringen er snart superstormester, men det holdt bare til 4.plass.

Dere som kjenner meg, vet at det er to jeg ikke kan få nok av, pølse og kaker. Pølser spiser jeg før og etter spillinga, til høyre ser dere hva en av ildsjelene, Bente Holmen, serverer. Ikke si det til noen, men jeg tok minst tre stykker. 

Har du noen timer til overs en torsdag kveld og er på disse trakter, stikk innom Helsehuset i bygda. 
                                        Sjefsbaker, Bente Holmen..


                                                   Bente og Roald                                    Siri og formann Lorentsen


       Henning Klemo, Roald Hodne Larsen, Laila Ellefskaas og Ragnar Pettersen

LYNGDALSTURNERINGA 2009
Innbydelse og Påmelding 


Resultater og spill Arendal jubileum 2009mer suksess for BOAsys og
Håkon Kippe - Baard Olav Aasan

men det er noe riv,ruskende ulogisk med BK2000 og måten resultater presenteres på.
Jeg vet at det er noe med oversitt og prosent av antall spilte spill, men studer poengsummene og avgjør selv..


Rundenr 19 ª A
Spillnr 37(5) © KJ7432
Giver: Nord ¨ AQJ
Sone: Nord-Syd § 943
ª QT9873   ª K52
© © T5
¨ ¨ T987643
§ QJT8652 § A
ª J64
© AQ986
¨ K52
§ K7
Vest Nord Øst Syd
  Nils Slettsjø JA Olsen Evju
    1hj pass 2NT
5kl 6kl(!) dobl 6hj
6sp pass (!) pass dobl
pass 7hj(!) pass pass
7sp dobl All pass
tøffere enn toget...
skriver Nils Kvangraven og forteller om Nord i spillet til venstre. Først 6kl, så kravpass på 6sp og så tar han ut makkers dobling i 7hj. Det hadde ikke vi tatt sjansen på med tre tasser, og har forståelse for at Nils trodde han var renons. Når makker ikke dobler 7hj har han ikke stikk utenom kløver. Det er langt fram til motspillsstikk i vest også..   :-) 

Det spilte ikke noen rolle om Nils fikk 10 eller elleve stikk. Både 300 og 500 var omtrent middels.

Spillet svingte fra 6hj 12 stikk, 1430 NS til 6spx 12 stikk, 1210 ØV..


Det ble svensk til slutt...
Peter Fredin og Bjørn Fallenius "sneik" seg sakte men sikkert oppover resultatlista. Jeg vet ikke om de ledet noen gang før den siste runden, men det spiller vel ingen rolle egentlig..

Polske Jassem - Martens leda store deler av søndagen, men ble altså forbigått helt på slutten. Ser du spillet under, var Jan Tore Berg med på å sette en spiker i den polske kista.

Jon Egil Furunes tok en flott 7.plass sammen med svensken Gunnar Hallberg. Tom og Geir gikk på en bråbrems og scora bare 41% på den siste sesjonen. Da ramla de ned til 24.plass. 30.plass til Marianne H og Sven Olai, mens Jan Tore Berg og Odin Svendsen ble nr. 33 til slutt. I sum litt skuffende, kanskje?

RESULTATER
 

I senior ble det 7.plass og 11.plass til hhv Buer - Munkvold og Bakke - Trollvik.

 

 
ª K9
© D43
¨ EDKn97
§ EKn3
ª J62 ª E876
© KKn1097 © 52
¨ 52 ¨ 864
§ 862 § D1074
ª D1043
© E86
¨ K103
§ K95
Vest Nord Øst Syd
  Martens Jan T Jassem Odin S
    1ru pass 1sp
pass 2NT pass 3NT
pass pass pass   
Jan Tore kan sin ABC..
Det kom kløver ut mot 3NT i Nord. Øst-Vest var lederparet og de hadde nok helst sett at de møtte så lett motstand som mulig, for dette var det aller siste spillet i turneringa.

Jan Tore vant med bordets nier og spilte spar til nieren. Det kan se ut som det er et gjettverk å finne spar knekt, men det er bare J, Jx og Jxx i vest som gir tre stikk i fargen. Når det ikke er andre indikasjoner, spiller en selvsagt på maks antall stikk.

Da ble det 12 denne gangen og en svært god score til Larvik.

I EM stopper de resultatoppdateringa når det er noen runder igjen. Dette for at alle skal spille så "normalt" som mulig også på slutten. En ide å adoptere i Norge også?

Vi venter på resultater..
 

 

ª EKKn432
© K3
¨ 6
§ Kn632
ª 9 ª D875
© 2 © ED976
¨ AK109872 ¨ -
§ K1075 § AD98
ª 106
© Kn10854
¨ DKn543
§ 4
Vest Nord Øst Syd
   SOH   Marianne
         2hj
3ru pass 3NT pass
pass pass      
Skvis i motspill...
Spillefører hadde åtte stikk i 3NT og gikk for det niende. Det burde han ikke gjort!!

Marianne Harding er ikke mørkredd og åpner i 2hj i sonen i første hand på knapper og glansbilder. Mot 3NT spilte hun ut hjerter knekt til konge og ess. Spillefører gjorde rett i kløver da han la ned esset og liten til kongen. Det var siste gangen han var inne i bordet, så han tok for Ess/Konge i ruter før han kappa kløveren. Etter de siste kløverstikket er stillingen som til høyre...

Øst har fått syv stikk og har hjerter dame som står. Det var en mulighet for å få spilt inn fr. Harding for å få oppspill til D9 i hjerter, så han fridde seg med spar til syds tier.

Du ser helt sikkert hva som skjer når Marianne tar for Dame/Knekt i ruter...
 
ª EKKn43
© 3
¨ -
§ -
ª 9 ª D875
© - © D9
¨ 109872 ¨ -
§ - §
ª 106
© 108
¨ DKn
§ -

ª D942
© D97
¨ 72
§ ED85
ª EK85 ª Kn107
© Kn103 © E842
¨ K8 ¨ D10965
§ 10974 § 2
ª 63
© K65
¨ EKn43
§ KKn63
Vest Nord Øst Syd
  Jassen Auken Martens Arnim
   pass 1NT   pass pass
dobl pass 2hj dobl
pass pass pass   
Den andre magiske beita..
I parturneringer jakter alle på en dobla sonebeit eller to dobla utenfor sonen. Så også i dette spillet.

Auken - Arnim spiller sterk kløver med 10-12 NT'er. Det er mange som sliter med å forsvare seg mot den meldinga, så hvis noen har fasiten på det, er jeg mottakelig.

Spar 3 (flere og flere spiller liten fra dobbelton) til esset. Ruter konge til esset og mer spar til kongen. Ruter til damen og ruter 10 fikk seile til stjeling i nord (en spar i bordet). Så kløver ess og kløver til stjeling hos spillefører. Han tok for hjerteress før han stjal en ruter. Den ble overstjålet i nord og med tre kort igjen er stillingen som til høyre.

Sabine Auken skulle brukt litt mer tid, fordi hun spilte kløver til stjeling. Bordets hjerter knekt ga stikk en passent .

Prøv heller å spille spar 9 i diagramposisjonen (!). Øst kan ikke kaste ruteren, da kaster syd kløver konge og vinner de to siste på K6 i trumf. Når øst stjeler, stjeler syd over med kongen. Hvis vest beholder hjerter knekt, vinner den neste stikk og kløver dame tar den andre beita. Hvis hjerter knekt avblokkeres, tar syd for kløver konge og etterpå den andre beita med hjerter 6.

Morsomt?
 
ª 9
© -
¨ -
§ D8
   ª - ª -
   © Kn © 84
   ¨ - ¨ 10
   § 109 § -
ª -
© K6
¨ -
§ K

13.plass til Geir og Tom med 26 spill igjen..
Dette begynner å smake fugl. Enda litt mer køl så har vi kanskje en medalje til? Turbo er best av våre enda med 7.plass. RESULTATER
 

LIVE FRA SISTE SESJON


 

 

18.plass til Geir og Tom etter første dag
De har ligget der stort sett hele dagen. Geir forteller i en SMS at han ikke har vært konge i dag, men er klar for innspurt i morgen. Bridge hver dag i nesten 14 dager må da være slitsomt? Marianne og Sven Olai er også over middels, mens Odin og Jan Tore har 49.8%. Best av de norske er Turbo Furunes på 7.plass sammen med Gunnar Hallberg.
RESULTATER.

I Senior ligger Svein Arne Munkvold og Bjørn Buer fremdeles på 2.plass. De er også halvveis. RESULTATER
  

Slappe bulletiner fra EM....
Eller hva synes du, Nils Kvangraven? Noen av bullene er jo ikke 1Mb en gang, dine var jo nesten 40Mb på det "beste"..
Nei, 200 til desken !!!
 

Resultater fra EM par...
tror jeg ikke finnes som LIVE scoring. Hvis noen finner en link, vil jeg mer enn gjerne ha en kopi.
Det sendes fra to bord på BBO. I runde 1 fikk Jan Tore Berg og Odin Svendsen vist seg fra. Jeg tipper de scoret minst 85% på de to spillene. HER og HER. De spiller et ultraoffensivt system med blant annet 8-12 NT. Den funka som heia i det første spillet..
Resultater fra EM par...
Aage Bratt ga meg linken. Takk for det. Jeg tviler litt på at den stemmer, fordi kaninen er jo bare nr. 26. Resultatene er visst etter første sesjon (28 spill)

HER skal det visst komme LIVE etter hvert.

ª 7
© ED84
¨ AK76
§ 10987
ª EJ2 ª D843
© 972 © KKn10
¨ Kn32 ¨ 985
§ D643 § Kn52
ª K10965
© 653
¨ D104
§ EK
Vest Nord Øst Syd
luringen Albert Snurr Terje S
         1sp
pass 2kl pass 2NT
pass 3NT pass pass
pass         
Det irriterer meg hver gang..
at jeg overser fine poenger i motspill. Litt enkel matematikk er noe som ikke bør være helt uoverkommelig...
Ofte har ikke disse feilene noe å si fordi spillefører ikke benytter seg av dem, men det spiller egentlig ingen rolle. Gleden av å vise oversikt er for meg mange ganger mye sterkere enn gleden av en (ufortjent) god score.

Roald "luringen" Mæsel spilte ut en høy hjerter som spillefører la liten på. Jeg vant med tieren og skifta til kløver to. (invitt inne i spillet) Roald la styrke. Ruter til esset, ruter til damen og hjerter kapp som jeg vant igjen. Mer kløver til spillefører. Hjerter til bordet og der lå det nå to røde stikk. Terje Skjelbred i syd tok for hjertertassen som sto (Roald kasta en spar) og da er stillingen som til høyre..

På ruter seksen følte jeg nesten at jeg måtte holde Dxx i spar, så da kasta jeg kløver knekt. Roald ble på en måte skvist og kunne ikke kaste en spar. (spillefører dukker en spar og vinner enten et kløverstikk eller spar konge). Derfor måtte han kaste kløvertassen og kunne spilles inn på kløverdame.   Uff!!

Fram med kuleramma i diagrampossen. Spillefører har vist 9 hp i minor og i en 12-14 NT er det derfor ikke plass til begge sparhonnørene. Jeg skal kaste en spar og la Roald lempe kløverdamen sin. Da kan ingen makt i verden hindre oss i å beite dette.
 
ª 7
© -
¨ 6
§ 109
   ª EJ ª D84
   © - ©
   ¨ - ¨
   § D6 § Kn
ª K1096
© -
¨ -
§ -

heia Finmarks-sendingen..
10 år gamle Håvard fikk en fin ønskesang på bursdagen sin.. HER er det vi på bridgespråket ville kalt et "Stålegg", (4MB)

Troms og Finnmark


                          Are og Odin..

 

Syv norske i parfinalen...
Geir Brekka - Tom Høiland, Marianne Harding - Sven Olai Høyland og Jon Egil Furunes - Gunnar Hallberg (SWE) er klar for finalen i morgen. Fra Semi B kommer Jan Tore Berg og Odin Svendsen med som femte beste.
15.plass for Kristiansandsgutta med 54% er et brukbart utgangspunkt. Marianne og SO har litt over 52% å ta med seg.

Litt skuffende, kanskje? På plassene mellom 50 og 60 kryr det av norske spillere. De som lå langt bak spurta bra, mens de som var inne falt av.

RESULTATER (46.beste til finalen) RESULTATER B (6.beste)  RESULTATER FRA SENIOR OG DAMER I TILLEGG

Det står på sendeskjemaet til BBO at parfinalen går LIVE kl 10.30. Da får vi legge vekk malekosten og benke oss...

Arendals jubileumsturnering 4.-5.juli
Det er 35 påmeldte par til nå, men Petter Lindqvist forteller at det er plass til flere.
  
 


    Vi hadde vel venta GeO og Espen Lindqvist i finalen?
    De var inne lenge, men sprakk mot slutten..

Resultater etter to sesjoner i semifinalene.
Det er to sesjoner i morgen også. Poenget er først å blir blant de 46 beste i A for å få spille finalen. De 6 beste fra B går også dit.

Ikke så mange norske, men noen er det da..


European Open Team Champions Netherlands White Sjoert Brink, Coach Anton Maas, Bauke Muller, NPC Eric Laurant, Bas Drijver, Simon de Wijs

European Open Women Team Champions CBC Milano Marilina Vanuzzi, Maddalena Severgnini, Annalisa Rosseta, Mietta Preve, Luigina Gentili, Gloria Colombo Brugnoni|
  

European Open Senior Team Champions Miroglio Jacek Romanski, Guilio Bongiovanni, Amedeo Comella, Andrea Buratti, Apolinary Kowalski
Regler for finalen.. 

Open The final A will be played with 54 pairs in four sessions (26,28,26, 26 boards).

From the semifinal A 46 pairs will qualify together with 6 pairs from the semi final B and 2 pairs from the teams final.

Carryover

In all three events the carryover has a weight of two sessions with the percentage received in the semifinal A. The pairs from the semi final B get a percentage equal to the last qualifying pairs from semifinal A. The winners of the teams final get a percentage equal to the pairs ranked 15th in the open semifinal A. The losers get the same percentage as pair 23 in the open semifinal A.

 


Nederland vant Open Teams..
En stund så det ut som finalen skulle bli ren overkjøring fra Nederland, men Herbst kom sterkt tilbake og det ble jevnt som bare det.
Kun 5 IMP skilte lagene til slutt.

RESULTATER

 
Semifinalen i gang...
Resultatservicen fra lag har vært bra. Det samme kan IKKE sies om parturneringene. Først visste vi ikke om vårt par SOH og Marianne Harding var klar med sin 102.plass, så er det nesten umulig å vite hvor langt i turneringa spillerne er kommer. Heller er det trangt med info om hvor mange av poengene fra Semifinalen de får med seg. Reglene sier at parene som kvaller fra A får med seg "one half of their total percentage in the semi-final" . Hva nå det måtte bety..

HER er etter første sesjon. Geir og Tom har starta bra med 7.plass. SO og MH kun to plasser bak.  HER er fra SemiB. Jeg mener disse resultatene er fra i dag formiddag og at ettermiddags-sesjonen ikke er med. Vi får bare vente å se. 

Jeg mener også at det er ca 40 plasser fra semifinale A som går til finalen. Det er noen få fra Semifinale B pluss at lagfinalistene går inn i finalen hvis de vil. Semifinalen fortsetter i morgen.

 

JEKKETRALLE FOR PALL 2000 KG LIGHT

   er ikke dette jekketralle?

Jeg lyver og skrøner ofte....
men denne historia fra i formiddag er HELT sann. Kors på halsen.
Vi holder på å rydde ut av kontorlokalet i firmaet og har kommet langt, men kaffemaskina sto igjen. Jeg ringte et transportfirma og fortalte at den skulle hentes her på Sør Arena i Kristiansand og kjøres til Haugesund. "Det er greit", fikk jeg beskjed om. "Vi kommer om ikke så lenge, men ringer 3o minutter før.."

Det rakk og drøyde, men det er ikke så farlig i disse tider. En kan jo se på BBO fra EM mens en venter. Så kom det et dråk av en trailer, den største jeg har sett noen gang. En nirøykende sjåfør kom ut og klagde på at han ikke kunne kjøre helt inn til døra (det mangla 30 meter)
"Har du jekketralle?", spurte han så. "Hva?", sa jeg. "For det første vet jeg nesten ikke hva en jekketralle er. For det andre har jeg bestillt transport fra dere".

"Jeg kan ikke bære!". Det skjønner jeg godt, siden sjåføren tenner sin tredje røyk siden han kom for noen minutter sider. 

Det er ei stor kantine rett ved siden av der jeg har kontor, så jeg fortalte at jeg kanskje kunne få låne der. 

Så kommer det verste. Det var høyt fra bakkenivå og inn på planet til traileren, så jeg spurte hvordan vi skulle få kaffemaskina inn der. "Ingen biler fra Vennesla Transport har lift på bilene," kom det fra sjåføren (som fremdeles røyket). Har du truck?"

Da snudde jeg bare på hælen og sa takk for besøket. Vennesla Transport får ingen flere bestillinger fra vårt firma

 

    

     er det mange som har sånne på kontoret ?


Jeg burde vel slutte å mase om dette, men...
når tre lag i EM kommer likt, er reglene: 

7.2.2 Three Teams

If three teams are tied with the same number of Victory Points at the end of any Round-robin, the tie shall be broken as follows:

a) If one team won both matches on Victory Points against the other tied teams, it shall be the winner

 


 

 
ª 2 ª EK107
© EDKn109754 © K6
¨ E3 ¨ 107
§ 63 § EKn842
Vest Nord Øst Syd
Snurr    Terje   
      1NT 2ru
3hj 3sp dobl pass
4ru pass 5hj pass
6hj pass pass pass
<-Et skikkelig tøft spill....
Du får spar dame ut. Hva fortsetter du med i stikk 2?

INGENTING, fordi du egga like mye som meg. Alt du trenger i dette spillet er trumfen 2-1 (hvis nord skifter til kløver). Derfor skal du legge en liten spar på utspillet. AK i spar sparer du til å kaste to minorkort.

Det gikk bra likevel, fordi Nord kasta ruterholdet sitt (!!) HER er spillet.
 
ª DKn986543
© 3
¨ 54
§ 109
ª 2 ª EK107
© EDKn109754 © K6
¨ E3 ¨ 107
§ 63 § EKn842
ª -
© 82
¨ KDKn9862
§ KD75

 

<--- Hvordan spiller du 6hj?
Dette spillet har blitt diskutert både på nettet og i bulletiner. I kampen mellom Zimmermann og Monaco ble det en 17 IMP sving. Ved begge bord kommer kløver knekt ut (ØV har ikke meldt)

 • Ut med trumfen og dobbelfinessen i spar? En skvis i ruter/spar er vel mulig liten tilleggs-sjanse.

 • En finesse i spar (for å få med HHx(x) foran, så to ganger trumf og spar ess fulgt av spar til stjeling?

Zmudzinski fra Polen valgte den første varianten mens Monaco valgte den andre. 


<--  Litt forsiktig...
Du har kommet i 4sp uten meldinger fra motparten og får hjerter knekt ut. Monaco stakk og spilte trumf, mens hr. Zimmermann var aldri så lite flinkere.
Han spilte ruter til esset først og kasta en kløver på hjerter konge. Det var HELT nødvendig hvis ikke fikk du kløverrøffen i panna!!   (hele spillet til høyre) 

mange norske i semifinalen..
Resultatene er HER og du finner dine helter selv regner jeg med. Jeg har funnet min kanin!!

Det er ca 100 fra kvartfinalen som får plass. Resten er deltakere fra lagturneringa. Den endelige listen tror jeg ikke er klar enda..

Det er ingen carryover, så i morgen er det blanke ark igjen...
 

ª 653
© D863
¨ 1082
§ K106
ª K1098742 ª Kn
© - © Kn1092
¨ DKn4 ¨ 753
§ 954 § Kn8732
ª ED
© EK754
¨ EK96
§ ED
Vest Nord Øst Syd
Kara.. Drijver Rusev Brink
        2kl
2sp pass pass dobl
pass 2NT pass 3hj
pass 4kl pass 4ru
pass 4hj pass 6hj
pass pass pass 
Bridge er ikke alltid rettferdig..
Nederland imponerer mer og mer. De er i toppen i alle større konkurranser, så også i dette EM. I åpent lag hadde med flere lag i sluttspillet og Nederland White spiller semifinale mot VITA fra Bulgaria.

Til venstre: En glimrende slem, men i ca. 10% av tilfellene sitter trumfen 4-0. Ikke i et sluttspill i EM da!!

På det andre bordet åpnet Bulgaria med en sterk kløver og fikk 2sp inn. Etter to passer meldte syd en praktisk 3NT. Svært heldige 11 IMP..
 

     Simon de Wijs er klar for finalen.. 


ª 2
© K762
¨ EKKn42
§ K85
ª E86543 ª KD7
© 85 © EKn43
¨ D963 ¨ 108
§ 9 § EKn63
ª Kn109
© D109
¨ 75
§ D10742
Vest Nord Øst Syd
Wijs Stefanov Muller Aronov
2sp dobl 4sp pas
pass pass      
Bulgaria kan det også..
Bulgaria tok to medaljer i EM mix ved Popova -Gunev, men det er flere par der i landet som kan spille kort. To lag i kvartfinalen og et i semifinalen beviser det.

AK i ruter og skift til singel spar 2 var kanskje ikke beste start, men i sluttpossen viste Stafanov god oversikt. Sparen stakk Wijs i bordet og testa om KD satt tredje i kløver. Derfor kløver ess, kløver til stjeling, spar til bordet og kløver til stjeling. Så all trumfen utenom en. Posisjonen til høyre..

Hjerter til esset og kløver til stjeling. Ikke noe halsbrekkende kunststykke, men Bulgareren i nord var våken og avblokkerte hjerter konge. Da ble det beit...
ª -
© K76
¨ Kn4
§ -
  ª 8 ª -
  © 85 © EKn43
  ¨ D9 ¨ -
  § - § Kn
ª 
© D109
¨
§ D10

ª Kn1085
© 85
¨ Kn7
§ Kn10642
ª K ª ED97643
© EDKn42 © 9
¨ ED ¨ K9843
§ AK873 § -
ª 2
© K10763
¨ Kn2
§ 975
Vest Nord Øst Syd
Wijs Stefanov Muller Aronov
1kl pass 1hj pass
1sp pass 2ru pass
2hj pass 4kl pass
4ru pass 4NT pass
5kl pass 5hj pass
7sp pass pass pass
Mer Nederlandsk utur.
Tidlig i runden kom Nederland i en 6hj som kun ble beita av hjerteren 4-0. Her måtte de ha sparen 3-2.

1kl viser minst 16hp og resten av vest sine meldinger er bare krav. Øst viser i rekkefølge sparfarge (1hj), ruterfarge (2ru), 7-4 fordeling (4kl), ruter konge og spar ess + dame (4NT og 5hj). Rett og slett imponerende spør du meg..

Bulgaria hadde en gedigen misforståelse og havna i 7kl (!!) med tre beit. Det var 2 IMP ut.

Denne uturen kunne ikke fortsette en hel kamp og rettferdigheten seirer da Nederland til slutt vant semifinalen, om enn knepent.

I finalen møter de Herbst (Israel?)

 

 

 
Bauke Muller er klar for finalen..

 

 

 

Da var det slutt...
for Norge i lagturneringene. Joel ble for sterk og fikk tre utgangssvinger inn i andre halvrunde. Jeg kan ikke se at våre jenter var "skyld" i noen av dem, uten at det spiller noen særlig rolle.

Da er det parmesterskapene i åpen, damer og senior igjen for Norge. Det drøyer med resultater herfra, men følg med på arrangørsidene..
 

  Daniela von Arnim ble for sterk for Team Hansen.
  Jeg tipper de vinner hele sulamitten!!    og lurer du på hvorfor det koster BLOD å spille EM, er dette bildet
    fra presidentens gallamiddag...

Selveste Bjørn Buer leder senior..
det er ikke lett å tro at denne mannen er senior, men han er faktisk flereåseksti..
Sammen Med Svein Arne Munkvold fra Vestfold/Narvik har de stukket til tet i veteranmesterkskapet. HER er resultater etter første sesjon..
 

 
ª KD94
© E
¨ D654
§ KJ75
ª AKn1073 ª 86
© D10953 © Kn4
¨ 87 ¨ EKn1093
§ 3 § D984
ª 52
© K8762
¨ K3
§ E1042
Vest Nord Øst Syd
  Anna   Gunn T
    1kl 1ru 1hj
dobl pass 2ru 3kl
pass 3ru pass 3NT
pass pass pass
Topp-bridge av damene..
"One down, at least", var kommentaren på BBO. Gunn Tove Vist spiller bedre med sine 26 enn resten som ser alle 52.

Ruter åtte ut til nier og kongen (den skulle dukkes, sa en av "ekspertene"). Spar til kongen, kløver til tieren og mer spar. Vest vant med esset og spilte ruter som de fikk.  

Telle kan frk. Vist, så hun strippet øst for majorkort og puttet henne inn på kløver dame. Ruter dame ga det niende stikket !!

Vi reiser oss og klapper, GT !!  LIVE SCORE

 


  Sabine Auken er sammen med Daniela von Arnim
  verdens kanskje beste damepar.
  Kan Gunn Tove og Anna erobre tronen?

 

 
ª E75
© DKn3
¨ 94
§ EKn842
ª 10 ª DKn9632
© K62 © E95
¨ EKKn8762 ¨ 103
§ 103 § 76
ª K84
© 10874
¨ D5
§ KD95
Norge mot Auken/Arnim
Endelig sender de damer på BBO. Det har vært mye Zia og Welland, men det er mange andre interessant oppgjør. Gunn Tove og Anna møter skikkelig motstand mot favorittene "Joel", men de biter godt fra seg. Under ble det noen IMP i tap, men et morsomt spill var det likevel.

3NT ved begge bord
Det har blitt mye om 3NT i det siste. Her er enda et og det ble like mange beiter her også. 

Åpent    Lukket
Vest Nord Øst Syd    Vest Nord Øst Syd
      2sp pass          2sp pass
3ru pass 3NT pass   pass 3kl pass 3NT
pass pass          pass pass pass  

Hansen spilte altså 3NT ved begge bord. Fem beit på den ene og tre beit på det andre.. Stillingen er 15-17 etter ni spill.

 


 

3NT med overstikk i motspill..
Hadde ruterkappen gått i spillet til venstre, hadde ingen lagt merke til det. Nå ble det aldri så lite moro.

Spar fire ut til konge og ess. Ruter 10 seilte rundt til kongen og Zia spilte spar tilbake til makker syver. Han tok også for damen. I "mellomtiden" hadde spillefører kasta en kløver i bordet og når nord skifte kløver dame, måtte kuleramma fram for å telle  beiter. Fire stikk i spar, fem i kløver og ruter konge blir akkurat det som står i overskriften..   :-)

Sammenlagt etter to sesjoner
Det er ca 100 spillere som kvalifiserer seg til semifinalen. Det skal visst være omtrent 130 par der og reglene lages sånn litt etter hvert. I mix fikk alle "Grand Masters" fri bane dit. Kanskje alle med bart denne gangen?                           klar for semifinalen ?

Kommentatorer på BBO...
Litt selvkritikk..

Det er ikke så svart som jeg kanskje vil ha det til. Mange er flinke, veldig flinke. Vår egen Jon Sveindal er en av de som har skjønt at det å se bare 13 eller 26 kort er en ganske annen idrett enn det bildet vi på BBO har. Takk til alle de som bruker fritid til å gi oss analyser og kommentarer. Betalt får de ikke, kun kjeft når de gjør no galt..