HØSTEN 2009

 


Rapport fra Monaco...
Jon Solli Hansen forteller følgende fra fredagens spilling i Monaco. Det er innledende gruppespill og den beste halvparten går til SWISS A, mens resten må spille SWISS B. Vi har et lag i A-sluttspillet. TEAM SILLA (Silla, Svinet, Ole Fuglestad og Ann Karin) spiller om 6 eller 7 plasser i Kvarfinalen.
De andre to lagene må gå veien om B-sluttspillet. "Team Stornes" (Søvnig, W, Even Ugg og Geir Tjetland) ligger best av av våre, mens "TEAM HURRA" (Hurra, ungdommen, kaninen og Svanhild) har en lang vei opp. Det er kun en eller to plasser i kvartfinalen herfra.

Jon forteller at han er solidarisk med laget sitt, så selv om Geir og Øystein i starten kom med lister det skulle vært både bot og fengsel for å vise fram, velger han å skryte av sine lagkamerater. "Vi har god stemning i laget".
Nå er det bading i Middelhavet på formiddagen. Silla var som vanlig tidlig oppe og skal "reshclafen" litt før klokka elleve. Spillinga begynner 14.30 igjen. Følg med her så kommer det nye rapporter.

RESULTATER INNLEDENDE
 


Resultater mandag 6.okt 

ª 983
© Kn9653
¨ Kn
§ KDKn4
ª Kn10 ª E42
© 107 © EKD8
¨ K9854 ¨ D76
§ E1032 § 876
ª KD765
© 42
¨ AT32
§ 95
Vest Nord Øst Syd
Åse L Gaute Lise B Geir
    2hj 2NT pass
3NT pass pass pass
Lise Blågestad rundspiller gutta..
Norsk damebridge er på vei opp og fram. To seire på rad i Nordisk og god innsats i EM. Det er bare tidsspørsmål før vi er med i VM også.

Bak landslaget gror det også godt. Lise Blågestad og Åse Langeland blir coachet av kaninen og at det gir resultater, ser du her.

2hj viser hjerter + en minor. 7-10hp.
Utspill en liten spar til knekten som sto. Ruter til knekt, dame og ess. Spar konge fikk beholde stikket, men neste spar vant Lise. Så ruter til åttere, hjerter til esset og ruter til nieren. Ruter konge og før den siste er stillingen som til høyre.

Ruter fem og Gaute Ubostad i nord kunne ikke annet enn å kaste inn håndkleet for 11 stikk..
 
ª -
© Kn93
¨ -
§ KD
   ª - ª -
   © 10 © KD8
   ¨ 5 ¨ -
   § E103 § 87
ª 76
© 2
¨ -
§ 95

Enda mer krutt fra de samme..
<--
En tøff 3kl fra Åse i andre melderunde gjorde sus i serken. Kontrakten sto på enten kløveren uten taper eller hjerterkappen. 12 stikk og +9 IMP på butleren..

Til høyre er det kniven rett i hjertet. 5hjxx med 12 stikk !!!
-->
  
   


 

   ª E7
   © EKKn5
   ¨ 92
   § EKDKn10
   
   ª KKn10976
   © 4
   ¨ K102
   § 987
Vest Nord Øst Syd
    Tom     Snurr
pass 2kl pass 2sp
pass 3kl pass 3sp
pass 4sp pass 4NT
pass 5kl pass 5ru
pass 5sp pass 6kl
pass pass pass


Dette var vel ikke helt galt meldt?
Det er sikkert noen som ville meldt Tom sin hånd i Nord som en NT-hånd, men det ble veldig rett denne gangen å vise en hånd med kløver og en major. (ensetere i minor viser vi på en annen måte)

På 4sp visste jeg at ruter esset var borte, men Tom kunne ha damen enda. 4NT spør etter ess med spar som trumf. Jeg hadde håpet han hadde ED i spar slik at heg kunne avslutte med 6sp. 5sp viser at spar damen mangler.

Da kunne jeg foreslå kløver som trumf. Vel var det en ulempe at kontrakten var på hans hånd, men 6kl måtte uansett være bedre enn 6sp.

 

BK2000-serveren er nede en dag eller to, så vi får ikke publisert resultater fra gårsdagens spilling. Det ble kjempeseier til Helge Stornes og Even Ugland med over 3 IMP i snitt pr. spill. Inger Johanne Larsen og Tore Granheim ville vunnet de fleste andre klubbkvelder med 61 IMP pluss på 27 spill, men akkurat denne gangen ble det andreplass.

Vel møtt neste mandag..

 
Boye Brogeland med comeback...
i første divisjon. Etter å ha spilt de siste årene på Flekkefjord sitt lag i 2.divisjon, forsterker han Nord-Trøndelag i årets Seriemesterskap. I par med Espen Lindqvist gjør de at laget seiler opp som en av de store medaljekandidatene.

Kretstilhørighet er ikke lenger noe poeng i divisjon. Slik er det vel i alle toppidretter i 2009, så de som reagerer på at spillere flyter fritt mellom kretsene må vel innse at dette er noe som er kommet for å bli. 


Trekning 1.runde NM lag
Her er de kampene som involverer våre lag:
(Du kan klikke på lagnavnet for å se hvem som spiller på hvilke lag)
815 Lyngdal BK 2 Kristiansands BK 4
816 Rekrutteringsklubben Ruter 7 2 Kristiansands BK 5
817 Lyngdal BK 1 Kristiansands BK 1
  
819 Farsund BK 2 Kristiansands BK 2
820 Rekrutteringsklubben Ruter 7 1 Kristiansands BK 3

  

  

TERMINLISTE HØSTEN 2009 

 

I likestillingens navn viser vi denne:

 

 


Turneringer i nærmeste tid:

10.10: Ruternålturnering i Søgne  
31.10: KM lag - Farsund
 

 
ª E10765
© 10543
¨ D7
§ DKn
ª KDKn43
© D7
¨ 94
§ 9764
Vest Nord Øst Syd
  Roar Geir Nils AK
  2ru 2NT pass
3hj pass 3NT pass
pass pass      
Fikk smake egen medisin...
Vi vet alle at Geir Brekka er ukonvensjonell i meldestilen sin. Her møtte han Nils Kvangraven og fikk kjenne på luten selv.

2ru i åpning var Ekrens. Det viser begge major og en begrenset hånd. Nils sin 2NT var naturlig (15-18) mens 3hj var overføring.

Ann Karin spilte ut en hjerter til damen som sto. Så spar konge fra bordet. Det var vel rimelig opplagt å dukke den, men da ser du til høyre hvordan det gikk. Nils sine gjentatte NT-meldinger med singel spar, var det vel ikke mulig å avsløre..


                       
    

 ª E10765
© 10543
¨ D7
§ DKn
ª KDKn43 ª 2
© D7 © E82
¨ 94 ¨ EKKn1082
§ 9764 § K84
ª 98
© KKn96
¨ 653
§ E1053

 

Universitets EM i Kroatia..
Der stiller vi med to Trondheimslag. Erik Berg - Karl Morten Lunna - Fredrik Simonsen og Erlend Skjetne slo sine byrivaler stort i første kamp. Etter det har det gått jevnt, men de falt ned til 4.plass i den femte runden. Det er langt igjen og du kan følge med LIVE HER

<-- Helt greit utspill, BOA!!
Det er noen som kan trekke fram rett kaniner av hatten. Baard Olav Aasan var svært så aktuell i dette spillet.

BOEK retter min sannsynlighetsregning..
Jeg mente at Lise Blågestad sin ruterslem hadde 8.5% sjanse til å vinne. Bjørn Olav Ekren er bedre i matte enn meg, så han forteller at rett sjanse er 3.4%.
HER er utregninga.Frk. Blågestad og Geir flinke...
Det er ofte ikke lett å melde utgang etter motparten har åpnet. Lise og Geir meldte seg helt opp i slem og spilleføringen var det heller ingenting i veien med. Trykk på spillet for å se..

                       Lise Blågestad

Norwegian Slams
I spillet over hadde ØV god kontroll, synes jeg. Til venstre var det imidlertid stokk over stein og hvis jeg ikke tar helt feil, må Nord ha EKSAKT K10 dobbel i trumf for at dette skal stå. 
Den største feilen mener jeg er Lise sin 4sp. Hvis makker en interessert i tre kort sparstøtte, kan han melde alt annet enn 3NT. Kaninens 6ru er jo også en melding med hår på brøstet.

Hvor stor en så sjansen for at 6ru står? Det måt stjeles to hjerter i bordet og ruteren kappes etterpå. Det betyr at tre kort hjerter må ha tre små ruter og kongen må sitte dobbel i kapp.

Ruteren 3-2                        = 67%
Nord har ruter konge        = 67: 2 = 33%
Nord har ruter 10              = 33 : 2 = 17%
Nord har dobbel ruter      = 17:2 = 8.5%

Dont argue with success, er det noe som heter. (Trykk på spillet)

Enda flere tøffe og slitsomme dager....
for nå reiser gutta boys til Monaco for å spille kort. Det er lang reise, ikke sikkert de får sove med alt bråket i gatene, casinoet har kleskode o.s.v. Jeg glemmer aldri Jon Solli Hansen i fjorårets turnering. Kaninen kom hjem og fortalte at han skulle skrive bok om Hurra sine bravader. Her er et par av dem. 

De skulle spille mot det italienske landslaget, LIVE på BBO. Geir er jo rutinert og kom slentrende til bordet sånn akkurat passe seint, med en kaffe i hånda. Det er om å gjøre å ikke vise at en er nervøs eller har respekt for Bocci og de andre. Der STÅR Hurra på stolen og speider etter kanin-makkeren. "Her skal vi spille på BBO mot Verdensmestre. Så velger du å gå å kjøpe kaffe!!"

I et annet spill støttedobler Geir for å vise tre kort til makker. Bocci snur seg mot Hurra og spør "Support?". Hvoretter denne kommer. "No, he never supports me. He wants to play all contracts himself.." Selv italienske verdensmestre lå tvikroket i latter!!

I fjor var det dårlig med resultatservice, men linken i bildet over er til hjemmesiden. Jeg mener at turneringa går på BBO, men der bor du vel selv og kan følge med?

 ª E7
© K106
¨ E642
§ EK65
ª 103 ª 9854
© Kn9854 © D2
¨ 9 ¨ KKn105
§ D10987 § Kn32
ª KDKn52
© E73
¨ D873
§ 4
Karl Olav kan sine kunster...
selv om det er en sunnmøring i øst som bør skamme seg stort. Helge Stornes og Karl Olav Hansen var en stund i 6ru. Den fant øst ut han skulle doble. NS tok ut i 6sp, en kontrakt som også fikk sløyfe med seg på veien.

Jeg vet ikke akkurat rekkefølgen på de første stikkene, men posisjonen til høyre er den aktuelle. Etter trumf i utspill har Karl Olav i syd tatt ut sparen i fire runder (kasta to ruter i bordet), spilt ruter til esset og mer ruter. Øst vant og var i første omgang flink da han skifta kløver. (mer ruter skviser vest med en gang) Nå ble det likevel moro, i alle fall for noen.

Kløver konge og kløver til stjeling. Foreløpig går det bra, men når Karl Olav tar for ruter dame, må vest gi opp. Dette er en slags tosidig showup-skvis, fordi i trekort posisjonen har øst en ruter igjen. Ergo kan han ikke ha tre hjerter. Vest har en kløver, så han kan heller ikke ha tre hjerter. Hjerter seks tar det siste stikket i nord.

Du ser sikkert hva øst gjorde feil ? (i tillegg til å doble 6ru). Han skal ikke stikke med ruter konge, men la syd vinne stikket med ruter dame. Da har ikke syd fått gitt bort et stikk for å justere tempoet til skvisen. Det hadde du klart?
ª -
© K106
¨ -
§ K65
ª - ª -
© Kn98 © D2
¨ - ¨ Kn10
§ D109 § Kn3
ª 5
© E73
¨ D8
§ -

 


Nesten mer moro enn bridge!!
I går fikk jeg en sånn dubbedings som du ser til høyre. Det er Garmin sin sykkel-computer og det var helt rått. Først kan den vise all verden mens en sykler og etterpå kan alle data legges over på PC'n.

Vi hadde en times bakke-intervall i går og helt til høyre ser du en av kurvene en kan ta ut. Den grønne er høyde over havet, mens den rød er hjertefrekvensen min.

Vi kjørte opp og ned en bakke tre ganger og dere som studere nøye, kan se at jeg juksa den sjette gangen. Da orka jeg rett og slett ikke kjøre helt til bunns, men snudde før jeg kom ned.


ª E7
© E
¨ EKn965
§ 108765
ª Kn109 ª 87542
© 109732 © K6
¨ K4 ¨ D10872
§ DKn3 § 4
ª KD3
© DKn854
¨ 3
§ EK92
Vest Nord Øst Syd
         1hj
pass 2ru pass 3kl
pass 6kl pass pass
pass         
Praktisk bridge...
Roald Hodne Larsen og Magne Tønnesen har vært i teten i alle de fire første spillekveldene i år. De er nok ikke det paret med lengst systemkompendium, men de har begge en sunn og praktisk tilnærming til meldinger. Det å kunne vurdere en hånds stikkpotensiale underveis, er viktig. 

Spillet til venstre er et godt eksempel. På gangen i pausen etter dette spillet, var det ingen som hadde problemer med å melde den gode kløverslemmen. "Makker skulle bare..."
Det var et eneste par som kom i 6kl ved bordet. Det var Magne og Roald. De trengte bare to melderunder også. Jeg liker slike meldinger. Ikke sladrer de til motparten og ikke roter de seg bort på veien i kludrete meldingsforløp.

Du vil sikkert si at Nord kunne/burde undersøkt mer siden det kunne stått 13 stikk kabal, men på den annen side får du alltid pluss på å melde slemmer i parturneringer. Nord har tross alt bare 13hp mot en begrenset åpning hos makker. Det er fort en taper et eller annet sted.

Fortsett slik, Magne og Roald!!

 ª Kn9
© 9872
¨ K32
§ DKn72
ª E73 ª 54
© Kn4 © KD65
¨ E109875 ¨ DKn4
§ 83 § K654
ª KD10862
© E103
¨ 6
§ E109
Vest Nord Øst Syd
  Nils Kjetil H Snurr Markus
pass pass pass 1sp
2ru dobl 3ru 3sp
pass pass pass   
Hvordan kunne du gå beit i 3sp?
var det noen som spurte Markus i går. Bruk noen sekunder før du leser videre. Er du ikke helt våken enda, tipper jeg du også ville endt opp med åtte stikk.

Nils fant et glimrende utspill med hjerter knekt. Markus stakk og spilte en ruter til esset. Så kom det tre runder hjerter til. Markus stjal høyt, mens Nils kasta begge sine kløver.

Så spar konge til esset og mer spar. Inne i bordet for siste gang, tok Markus for ruter konge og kasta en kløver. Kløverdame i neste stikk fikk seile rundt, men der hadde altså Nils klart å gjøre seg renons..  ei fin beit..

En stor andel av feil som gjøres i bridge, skjer i første stikk. så også denne gangen, Markus. Dukk hjerter knekt, så kan ingen makt i verden beite deg..   :(

  Markus gjør en flott jobb i klubben, selv om han denne gangen stakk hjerteren en runde for tidlig...

Sørlandet dominerer...
Nok en seier i en av de store turneringene i Sør-Norge. Forrige helg var det Søgne & Omegn som vant i Sauda.
I helga stakk Geir Brekka og Øystein Jensen av med seieren i Drangedal. Ikke mindre enn 61 par stilte til start.

RESULTATER
(og til alle som maser på hvorfor ikke jeg har oppdatert sida på noen dager. Jeg har da et liv utenom og nå har jeg vært en tur på hytta. Der er det IFS (Internett Fri Sone)

Første høstturnering ferdig
Det var to par som kjempet om seieren i den første høstturneringa. Roald og Magne kom best i gang, men Øystein Jensen er i draget for tiden.
Nok en seier på bok, da han og makkerne Erik Dahl / Jan Erik Drangsholt kneip seg foran.

SAMMENLAGT.   RESULTATER 29.sept.
  
Til høyre: Jan Erik var med å redda sammenlagtseier for Jensen - Dahl. 

Namsos Cup 2009
ble vunnet av Ragnar Davidsen og Frode Cantona Nybo. RESULTATER 

 


Gode vurderinger både i meldinger og i spill..
"Alle bør da melde slem på dette?". Jo, men av de 16 på BBO var det bare et par i tillegg til Nils og Baumann som gjorde det..

T.o.m 2 sp er alt normalt. Selv om Karl Christian har bare 16hp og en anemisk trumffarge, er resten av hånda svært god. Tilpass til makker (KDx) er alltid bra. Det samme med esser. 3hj viser i første omgang en god løft til 4sp. (er vel ikke bare minst utgangsinvitt nå, vel?. Til det  er 3sp ledig. Godt å få satt utgangskravet) 
Mange ville sikkert hoppa til 4sp over 3hj, men Nils tok med seg kortfargen i hjerter på veien. Husk at han meldte "bare" 2sp i forrige runde, nå er det blitt stålmaks.
5sp ber makker kikke på trumfen. Der får du ikke skryt for å løfte, Nils.

Nord burde dobla 3hj for å fortelle om en honnør der. Med hjerter ut får øst kniven på strupen, men det vil nok ordne seg likevel. Med ruter knekt ut, stakk Nils med kongen, spar til esset, kløver til esset og spar til tieren. 12 stikk siden ruteren viste seg greit når syd var renons andre gang. 

TRYKK på spillet for å se kort for kort. Siste stikk på ruter 7 også!!

Kanskje for privat?
Det er sikkert flere av dere som har opplevd å stå foran skåla og riste. Det kommer ikke en dråpe. Da er det bare å sette på vannkrana, kikke i lufta og vente et lite øyeblikk. Strålen kommer sterk og fin..
I går tok jeg opp båten. Der har jeg en ekstra bensinkanne i tilfelle jeg går tom ute på sjøen. I år fikk jeg ikke bruk for den, så da gikk jeg bort til bilen med kanna og begynte å fylle bensinen over på den firhjulte. Jeg kom ikke mer enn halvveis i kanna før jeg måtte sette den fra meg og løpe inn i huset. Hvor jeg skulle, tenker jeg du finner ut selv..

HER er ei annen som sliter med å fylle bensin.

  

  

Start klarte uavgjort med 10 mann...
Det er ikke uvanlig at et lag har 10 mann på banen. Det som var uvanlig med 1-1 kampen mot Viking i går kveld, var at det var de 70 første minuttene Start hadde bare 10 aktive spillere. Maken til giddalaus slabbedask som Bernt Hulsker har fotball-Norge ALDRI sett. 

Sør Arena er som et vegg-til-vegg teppe. Untatt i midtsirkelen, for der går Hulsker hele kampen og sparker i gresset. Han blir ofte avbrutt, for han skal kjefte og klage på medspillere, motspillere og dommere. Før fløy det måker over stadion under kampene. De er blitt borte, for selv de får høre hvor galt alt er. 

"Det er ikke farlig å løpe etter ballen, Hulsker. Det eneste du risikerer er å bli svett." Ser du nøye på draktene, vil du se at nummer 8 er friskere i gulfargen enn de andre. Det er fordi at oppmann Eriksen enda ikke har sett det nødvendig å vaske romsdalingens drakt etter en kamp. Da Mads Stokkelien tok av seg treningsjakka i det 69.minutt sto brøt hele stadion ut i jubel. "UT MED HULSKER!!". Jeg hadde gleden av å sitte sammen med Farsunds ekspertkommentator, Siri Sandnes. Hun sa det slik, "De må da ikke bytte ut Hulsker nå. Han har hvilt seg i fem kvarter. Jeg ser pressen i shortsen hans enda"

Nå må resten av eliteserien stille opp for oss. Det er 7 uker igjen av serien og hvis alle lagene tar Hulsker i tre dager hver, blir byrdene jevnt fordelt. Det blir krangel om hvem som må ha han i helgene, men der griper nok NISO inn.

Jeg skal personlig starte en kronerulling for å skaffe til veie 1.000.000 kroner. Det er et minimumsbeløp for at noen skal ta han resten av kontraktstiden. Ytre-Torridal? Holder det med en mill?

Vil du være med å spleise, må du skynde deg for her blir det kø. På vegne av Kristiansand BK bevilger jeg de første 1000 kroner fra en egenkapital som allerede er markspist. I nøden lærer selv naken kvinne å spinne. På Sør Arena og områdene rundt må alle gjemme kulepenner og blyanter, slik at ingen kan få signert en ny avtale med denne mannen. Selv er jeg ikke er overredd for at noe sånt skal kunne skje, men i Start har historien fortalt at de er truende til litt av hvert.

Jeg sier som farao før han ble balsamert, "bevare meg vel!!"


Finsk hoppsport, Arne Scheie og musikk...
De to første hører sammen som hånd i hanske, men at disse to elementene er opphavet til et norsk musikkuttrykk visste du sikkert ikke.
Den kjente skihopperen Hannu Rilturalti fra de tusen sjøers land hoppa bakken ned og var svært dyp i overgangen. Noen mente at han var nedi med begge hendene etter nedslaget og på sletta skulle Arne Scheie intervjue finnen. Han innledet med det som senere har gått inn som en del av den norske folkemusikken, "Falt du, Rilturalti?"
 

 


Svært gledelig Sørlands-seier i Sauda..
Det er flere som spiller turneringer i landet enn på lenge. Etter en nedgang i deltakelsen i klubber og kretser sine arrangementer virker det nå som om pendelen har svingt. 34 lag lag i Sauda er imponerende. Neste helg samler Gautefall 60 par. 
I skarp konkurranse med gode lag stakk et sammensatt lag fra Søgne, Søm og Vennsla/Arendal av med seieren. En stor seier i siste kamp førte laget 15 UMPS foran Stavanger på andre plass. Vi gratulerer !!  (UMPS betyr at et det deles ut 12 poeng i hver spill. 6-6 er uavgjort, et overstikk i forskjell er 7-5, en dobbelscore 8-4 mens en utgangssving er 9-3 eller 10-2. 12-0 er en stor slemsving)

Resultater er HER.

Tore Olsen, Per T Holmen, Roy van Putten og Bente Holmen vant i Sauda.

Sauda-cup..
er i gang. Fredag kveld var det åpningsturnering og den ble vunnet av Nils Otto Eliassen og Tommy Sandsmark. En flott 3.plass til Søgnes Henning klemo i par med Svein Magnar Vinnes.
  
 RESULTATER..

Hovesturneringa kan du følge HER. Etter dag 1 er det Stavanger som leder, men det er tett som hagl.

ª E
© K76532
¨ Kn6
§ E763
ª DKn5432 ª K87
© DKn8 © 1094
¨ K98 ¨ 1073
§ K § Kn1085
ª 1096
© E
¨ ED542
§ D942
Ikke tilfeldig at noen er..
verdensmestre. I spillet til venstre viste Lorenzo Lauria fram nok en av sine kunster. Han satt syd og skulle spille 5kl etter at vest åpnet med 1sp. Aktuelt var ved 4hj lettere å spille hjem, uten at det forringer et flott spill.

Spar ut gikk til esset og ruter knekt tapte til kongen. Mer spar til stjeling. Så hjerter til esset og kløver. Da kongen kom deisende på, visste han hvordan den fargen satt. Nå gikk resten som på skinner. Hjerter konge og hjerter til stjeling, ess og dame i ruter. Posisjonen til høyre:

Spar ti til stjeling i nord og hjerter derfra. Øst la i mellom kløver 10, men den fikk beholde stikket. Kløver dame og ni tok de to siste for elleve. Det var akkurat så mange som han hadde bestillt.

Det er Reinert Amundsen som har gitt meg spillet. Takk for alle mailer dere sender.

ª -
© 76
¨ -
§ 76
ª Kn543 ª 7
© - © -
¨ - ¨
§ - § Kn108
ª 10
© -
¨ 5
§ D9

 


Utvidet Stayman...
Det er flere som har "løsninger" på mitt problem med 5-3 i major. 
Anders Kristensen og Terje Wolan har to forslag..
   
ª Kn10932
© K32
¨ KDKn
§ Kn2

Hånda til venstre har jeg enda ikke sett hvordan man best melder etter at makker åpnet med 1NT. Jeg forutsetter at en skal finne åtte-kort tilpass i major hvis det eksisterer.

Spiller man et relesystem ala Grøtheim - Tundal, er det sikkert ikke noe problem. For oss andre dødelige som kun har naturmetoder tilgjengelig, er min erfaring at en må velge enten å vise sin egen 5-kort major (her spar) eller spørre om makker har fem hjerter. 

De gangene makker har bare fire spar etter gjentatt Stayman, har i alle fall ikke jeg plass til å undersøke om han har dobbel eller trippel hjerter.

Noen bedre?
Frank Svindal..
viser fram hva han spiller i denne possen. Det beste jeg har sett så langt, men det er helt sikkert noe "galt" her også.. 
ª E1076
© E76
¨ E7
§ K765
ª 854 ª DKn9
© 85 © KD4
¨ Kn94 ¨ 86532
§ EDKn109 § 84
ª K32
© Kn10932
¨ KD10
§ 32
Vest Nord Øst Syd
   1NT pass 2kl
dobl 2sp pass 3hj
pass 4hj pass pass
pass         
Men Snorre, da!!?..
Spillet til venstre fikk jeg av kaninen. Riktig nok uten øst-vest sine kort, men jeg skulle spille hjem 4hj med hjerter åtte i utspill. Jeg trakk pusten og la en plan.
  
"Pling, tiden er ute," kom det fra oppgavesetten. "Jeg spilte hjem denne på sekunder, med promille like høy som det antall stikk motparten fikk!"

Han slapp hjerteren og fikk kløver til esset og mer kløver til kongen. Så kløver til stjeling (!), ruter til esset, ruter til konge og dame, spar til esset og mer kløver til stjeling. Øst kasta to rutere (spiller ingen rolle)

Stillingen er som til høyre:

Spar og mer spar. HOKUS-POKUS!!

 ª 107
© E7
¨ -
§ -
  ª 85 ª DKn
  © 5 © K4
  ¨ - ¨ -
  § Kn § -
ª K3
© Kn10
¨ -
§ -

 


ª KKn2
© Kn10932
¨ KD10
§ Kn2
Vest Nord Øst Syd
   1NT pass ?

 

 

 


5-3 i major når makker åpner med 1NT...
synes jeg er vanskelig. Hvordan innleder du med hånden til venstre?
Poenget er at det er mange mulige sluttkontrakter. 3NT, 4
©og 4ª på 5-3 og 5¨.

Min første innskytelse er å overføre til 2
© og så hoppe til 3NT. Da kan jeg glemme annet enn 4©og 3NT.. 

Mange spiller SMOLEN etter 1NT - 2kl - 2ru, der hopp til 3M viser 5-4(3) eller 4(3)-5 i major. Det løser noen problemer.

Innleder du med Stayman med fem hjerter og 3sp, kan du melde 3hj over 2sp og makker viser fem spar med 3sp.. Med fem spar og tre hjerter er det vel umulig?

Noen som har andre og bedre varianter?


 
        4ª        4©   5¨ 

  ª ED1084 ª D872 ª E7
  © KD © KD6 © EK
  ¨ EKn9 ¨ E987 ¨ EKn10765
  § 764 § E4 § 75
  ª KKn2 ª KKn2 ª KKn2
  © Kn10932 © Kn10932 © Kn10932
  ¨ KD10 ¨ KD10 ¨ KD10
  § Kn2 § Kn2 § Kn2

Hyggelige tilbakemeldinger om SIB allerede..  --> 

Sven Olai , Klukken og Nils 200 K

Veldig spennende program!
Helt topp slik at man slipper å ”sove” seg gjennom 2.dag i en 2-dagers turnering hvis man har falt helt av etter 1.dag.

I FOSS har vi innført 2 enkeltturneringer med sammenlagtpremie for begge dager, men dette var helt suverent!  

Satser på å bli med hvis jeg får med flere fra Sarpsborg. Vi var der i 2008, og det var en kjempefin opplevelse!

 Mvh Tom Gjøs, Sarpsborg BK

Hei Snorre!
 
Endelig er SIB - programmet klart! Dette ser kjempekjekt ut! Ivar og jeg er klar for alle turneringene, selvfølgelig...
 
Lykke til med forberedelsene og jakten på nyreste..., nei jeg mener sponsormidler.
 
Mvh Eli

Nok en seier til Magne og Roald
13 par er slett ikke verst. Enda mangler vi noen av våre faste, så dette lover bra. Neste mandag er i gang presis kl 18.15, så kom i god tid.
RESULTATER
 

Siden det samme paret vant den første kvelden også, trenger du vel ikke lure så veldig på hvem som leder sammenlagt..
  

SIB 2010
23.-25 april

Selv om ikke alle detaljer er på plass, tar vi oss den frihet å slippe noen katter ut av sekken. Det kom en del tilbakemeldinger etter i fjor. Her er noen av dem:

 • Dere må beholde Norway Open, singelturneringa. Den er imidlertid for langdryg. Kutt ned på antall spill.
 • Vi savner lagturneringa.
 • Når vi er på Sørlandet, vil vi også se på den fine byen og det fine været. Derfor er det litt for mange spill.
 • Når vi er på bridgeturnering, vil vi spille kort. Derfor er det litt for få spill (!)
 • Det er ok med turneringer som ikke varer så lenge og at en kan begynne på nytt flere ganger
 • Vi må ha flere puljer i turneringene.

Som dere ser er meningene mange. Vi har laget et turneringsprogram vi håper møter noen av disse ønskene. Redaktøren har foreslått endringer i blant annet Bridgefestivalen og med SIB prøver vi å vise en vei å gå.

Alt er ikke spikret enda, så det er bare å komme med både ris og ros.

Program SIB 2010
Fredag kl.10.00 - 15.00 Norway Open. To sesjoner kvalifisering.
opplegg som før
2 * 16 (14) spill
Fredag kl. 15.30 - 17.30 Norway Open
Finale med de 16 kvalifiserte
16 (14) spill
Sosialt arrangement med overføring på BBO

Fredag kl. 18.00 - 22.30 Lagturnering Monrad
Kvalifisering
7 (6)runder a 5(4) spill
 
Lørdag 10.00 - 12.00 Semifinale Lagturnering
4 kvalifiserte fra i går
16 (14) spill
Lørdag 12.15 - 15.00 Finale Lagturnering 20 spill
Lørdag 10.00 - 15.00 Parturnering - Monrad kvalifisering 36 (33) spill
Lørdag 15.30 - 19.30 A og B finale Par
et antall fra kvalifiseringen (40%?) + semifinalister og finalister lag får plass i A.

Resten i B
ca. 28 spill

Søndag 10.00 -15.30 A og B finale par ca. 36 spill

Kommentarer til programmet
Som sagt er dette ikke et endelig program og detaljer kommer vi tilbake til. Det gjenstår noen presiseringer av CarryOver fra kvalifisering i par og litt på hvor på resultatlista finalister og semifinalister fra lagturneringa skal plasseres på lørdag ettermiddag. Vi har heller ikke funnet ut om lagfinalister kan få plass i A-finalen om de ønsker en ny makker der.
Norway Open spilles etter samme list som før, men det er to kvalifiserings-sesjoner i stedet for tre som før. Finalen skal spilles med to spill i runden for å få fortgang. 

Vi ønsker å opprettholde den samme premierings-profilen som før. God førstepremie i A-finalen og en litt brattere skala videre nedover. Vinneren i singel får kr. 5000,-. Vi håper på god sponsoroppslutning, slik at det kan bli fine premier både i B-finalen og lengre nede på resultatlister.

Vi håper med dette å kunne tilfredsstille både de som vil spille mye og de som vil spille lite. Modellen med kvalifiseringer og sluttspill er noe som er mer og mer vanlig internasjonalt, selv om det ikke er så vanlig her på berget enda.
Lagturneringa håper vi blir godt mottatt, men de som heller vil på byen og kose seg kan starte parturneringa på lørdag morgen. Vil du melde deg på direkte i B-finalen som starter lørdag ettermiddag, er det også mulig.

Vi tar gjerne mot innspill enda. Ta fram kalendere og kryss av helga 23.-25.april allerede nå. Vi kolliderer med Trondheim Cup, men det er så tett program at det ikke til å unngå at to turneringer faller på samme helg. Vil dere i Trondheim bytte helg, er det god tid."Per og Pål steiker vafler" 
Det er fascinerende å være lærer. Av hensyn til de involverte og at jeg ikke ønsker å henge ut noen, skal jeg anonymiserer denne søte selvopplevde historia fra i går.

Noen barn sliter med å lære å lese. Det handler som regel om modenhet, så det eneste vi oftest gjør er å gi dem flere innfallsvinkler og så vente på at tiden er inne til å knekke lesekoden. 

Noe jeg har gjort med stort hell for å hjelpe disse, er å ta med et fotoapparat rundt på skolen. Vi finner bilde av ting som begynner på den eller den bokstaven, så stiller jeg eleven(e) foran "objektet" og knipser. Bildet med tingen og eleven limer jeg inn i Word og skriver en liten tekst de skal øve på. Det er utrolig hvor mye mer motiverende det er å lese en tekst om seg selv enn "LIV SER EN SIL"   (de fleste syvåringer vet forresten ikke hva en sil er"

Tiden var inne til bokstaven "V" og vi gikk på jakt. To gutter i 7.klasse satt og steikte vafler til inntekt for skoletur. Vafler begynner på V, så da var det bare å stille mine to håpefulle bak vaffelpressa og ta bildet. På slutten av dagen laget jeg ei lita bok fra dagens tur. Den ble riktig så fin.

Morgendagen kom og vi skulle øve. Bildet på første side var av Per og Pål. Teksten var "Per og Pål steiker vafler" Det var stor latter, fordi Per hadde begge øynene lukka på bildet. Så skal vi lese. "Per og Pål" har de ingen problemer med å avkode, fordi de ordene går igjen på de fleste av sidene. Denne gangen skulle jeg ikke forlese for gutta, men det var rett på sak. "Hva står det her?", spør jeg.

Per leser: "Per og Pål.........   S     t     e        i    k        e      r ......     pannekaker"
Pål leser: "Per og Pål ........................................... sitter og koker vafler"

Som du sikkert skjønner, det er en vei å gå enda!

Vi starter kl 18.15
Det er mange som synes spillinga avsluttes for seint. Derfor flytter vi fram starten til kl. 18.15. Kjenner du noen som skal spille og ikke leser dette, gi beskjed!!  VELKOMMEN TIL ALLE !!
   
Gratulerer (?) med valget...
Om det ble seier eller tap skal ikke jeg mene noe om, men lurer du på litt grunnleggende ting om vårt demokratiske system kan du ler mer HER

FLOTT BRIDGESIDE I VEST
Maiken og Per Ove har en interessant og velskrevet side. Masse interessant stoff.
Nå er det "EKSPERTKLUBBEN" deres, drevet av John Våge og Vetle Faag som ønsker seg flere innsendere. HER er et eksempel på en oppgave, mens selve siden finner du HER.
     

En ny Geir Helgemo?
Slike talenter fødes ikke hvert år. Langt i fra. En skal være svært forsiktig med å antyde at en ungdom  skal ta opp arven etter verdens beste bridgespiller, men 13 år gamle Håkon Brandsnes vant sin hittil største turnering i helga.
Sammen med pappa Finn vant de FEFOR, i kamp med 43 andre par. Tror du det var bare puddinger de spilte mot, kan du se at det ikke stemmer. RESULTATLISTEN ER HER

 

Tålmodig sponsor..
Pierre Zimmermann har betalt to polakker, en franskmann og Helgeness til å spille på laget sitt. Da Geir ble utestengt, er det vel ingen som hadde kritisert han for å lukke døra for nordmennene. Franskmannen "venta" imidlertid til utestengelsen var over, ikke minst fordi han mente at straffen var urimelig streng.
I Brasil fikk han belønning for sin tålmodighet da laget vant Transnationals. Jeg tipper det var et par nordmenn som også var glad for å kunne starte tilbakebetalinga til sponsoren..
  


Norsk gull i Brasil...
Landslaget vårt ble slått ut i kvartfinalen, men i Transnationals vant Zimmermann er så knepen seier som overhode mulig. 
Et fantastisk come-back av Geir Helgemo. Sammen med Tor Helness, BALICKI, ZMUDZINSKI  , MULTON og ZIMMERMANN kan han sette nok et trofe på premiehylla si. LES MER HOS GEO          Tor Helness vant sammen med Geir Helgemo og Team Zimmermann.

       

 

USA 2 vant Bermuda Bowl!!
Så vidt jeg vet har Zia aldri vunnet VM, men mot favorittene fra Italia starta USA best og holdt forspranget helt inn. Kina vant damenes mesterskap, 
mens England vant seniortevlinga.  RESULTATER<--- Midtlivskrisen
Det er Arnstein Aas som har sendt inn denne og fortsetter med følgende fornøyelige historie for oss middelaldrende menn:
Etter å ha vært gift i 44 år, tok jeg en dag et kritisk blikk 
på kona og fortalte henne dette: "Elskling, for 40 år siden hadde vi 
en billig leilighet, en billig bil, vi sov på sofaen i stua, og så 
på en 10-tommer svart/hvit TV, men jeg gikk hverdag til sengs med et 
heitt kvinnfolk på 25 år ! Nå har jeg et hus til 4 millioner, en bil 
til 750.000, en kjempe svær dobbeltseng, og et 50-tommers flat-TV, 
men jeg må hver kveld gå til sengs med et trøtt kvinnfolk på 65! Så 
vidt jeg kan se har ikke du fulgt opp her!"
 
Kona mi er i grunnen et ganske fornuftig kvinnfolk. Hun sa bare:
"Gå bare du ut og finn deg et heitt støkke på 25 år, så skal 
jeg sørge for at du igjen får: En billig leilighet, en billig bil, 
en sofaseng og et billig svart-hvitt TV!"

 


 

Til forsiden   Til forsiden   SLIK STØTTER DU OSS

er en ordning Norsk Tipping har startet for at frivillige organisasjoner skal kunne få en andel av tippemidlene. Alle som har spillekort kan selv
velge hvem de vil sin 5%-andel av spillebeløpet skal gå til. 
Dere som jevnlig leser vår side, har jeg ikke dårlig samvittighet for å be om at dere legger inn vårt nummer og er med å støtte klubben vår. 
Vi har nesten 1000 daglige besøk og alt her er gratis, til og med vitsene til redaktøren slipper du å betale for. 
   

Kjenner du andre spillere som ikke bruker grasrotandelen sin, er det fint om du oppfordrer dem til å bruke oss :  994 493 744


Italia har avtalene i orden 
"det kan da ikke bety noe annet?", sier du sikkert om hoppet til 3hj. Meldingen viser Hx i hjerter og særdeles god ruterstøtte. 

Hadde Sementa hatt bedre hjerter og dårligere ruter, kunne han foreslått 4hj som sluttkontrakt..

USA 2 leda med nesten 50 IMP en stund, men nå etter to sesjoner er det uavgjort. I spillet til venstre stoppa USA i 3ru og tapte en utgangssving på det..

"Ikke Kina akkurat!"
har blitt et nytt bridgeuttrykk. Jeg hørte det for første gang på onsdag av Trygve Undem da han og makker brente en utgang. Uttalelsen henviser selvsagt til den siste sesjonen mellom Norge og Kina i VM, der det var revolverbridge de luxe i de siste 16 spillene.
   

Nå har også jeg fått dem...
I de siste årene har jeg undret meg over klessmaken til bridgekompisene mine. Flere og flere av dem har valgt de skjortene som er løse i overarmene og over brystkassa, mens de både buler og strammer rundt midjen.
Her om dagen så jeg meg selv i profil i speilet og med ergelse oppdaget jeg at kona har kjøpt den samme typen til meg også..

Jeg skal sporenstraks ut å kjøpe nye, men det er visst både mange og lange sykkelturer til butikken. Det holder ikke 400m på Vågsbygd stadion 

Vest Nord Øst Syd
Boye Kina Espen Kina
    1hj 3kl
4kl 4ru 4NT pass
5ru pass 5hj pass
6hj pass pass pass

Kina Ulf Kina  Glenn
      1hj 2sp
dobl 3ru pass 4kl
dobl 5kl pass pass
5sp pass pass pass
Å gå på vannet...
kan ikke de fleste av oss. Det er en historie om at Porsgrunnsfjorden en stund var så forurenset at selv de med 37 i sko og G- i Kristendom kunne klare det. I gårsdagens kvartfinale mot Kina tror jeg alle de fire norske en stund trodde de hadde evnen, fordi det var scoring på hvert skudd.

Dette spillet var vel der vi  var nærmest til å score enda bedre på. I går mente mange at Boye sin løft til slem var enmanns-bridge, siden han allerede har vist renons i kløver. Selvsagt har han ikke det. 4kl blir her ikke renons, men kun cuebid med støtte. Hvordan skal en ellers vise hjerterstøtte og sleminteresse?

Boye visste at han måtte ha gode spill hele tiden og da satset han på at kløveresset var hos motparten. Flytt Espen sitt kløver ess over til spar og vi jubler uhemmet!! (i alle fall hvis Kina ikke hadde funnet ruterstjelinga)

Espen hadde heller ikke noe lett bud over 4ru. Han ville nok gjerne fått meldt det selv, men følte at han måtte gå på en gang over 4hj. Nå en ser hva det åpnes på, er jo denne hånda supersterk. Om Kina hadde funnet beita i 5hj får vi aldri svar på. Hadde de tatt en beit der ville vi tapt med 0.5 IMP istedet for 2.5!!.

Ulf og Glenn gjorde ingen feil mot 5sp og tok tre sonebeiter.TUSEN TAKK NORGE !!!
De siste 16 spillene er noe av det morsomste jeg noen gang har sett på i bridge. Vi lekte katt og mus med kineserne. Ledelsen skrumpa spill for spill. -50 , -35, - 20, - 13, - 5.5. Det er fire spill igjen. Det som ingen trodde var mulig var i ferd med å skje. Vi har tatt inn 50 IMP på 14 spill.
Med to spill igjen overtar vi ledelsen. Så kommer det ulykksalige nest siste spillet. Det ser du under.

De siste spillet er en flat 3NT, selv om Ulf og Glenn var med å meldte major. Det hele ebber ut med 2.5 IMP seier til Kina.

Takk også til GEO og Christian Vennrød som har både fulgt kampene LIVE, de har gitt analyser og kommentarer samt bakgrunnsstoff. Jeg har lånt bilder av dem begge. Takk for det.

Nå er det skuffede nordmenn i Brasil. Det får de være i kveld og i natt, men når ting kommer på avstand skal dere vite at det var underholdning av ypperste rang dere laget. God og stødig spilling den første uka og den siste dagen. En slapp dag (søndag) var dessverre en for mye. Sånn er det blitt på toppnivå i internasjonal bridge!!

Her avgjøres det!!
Kineseren i syd passer og da kommer Boye og Espen i 4sp, en helt ok kontakt. Nord finner kløverutspillet i blinde og når AD i hjerter sitter bak, blir det to beiter.

Glenn åpner selvsagt i syd og da stopper kineserne i 2sp. 110 og 100 gir 6 IMP. Det er akkurat fire mer enn de trenger.


Vi flagger og feirer selv om det ble 2.5 IMP for lite. Fantastisk spilling i de siste 16. Vi hadde fortjent å gå videre..

Tredje siste spill og vi leder!!
Espen åpner med 1kl i øst og Boye sperrer med 3kl. Det blir endestasjonen og ni stikk. På det andre bordet må øst åpne med 2NT. Der er det bare seks stikk.

Nå pisser jeg i buksa!!!
       


  
Vest Nord Øst Syd
Boye Kina Espen Kina
1NT pass 2ru
dobl 2hj 3ru pass
pass pass pass   

Kina Ulf Kina  Glenn
1NT pass 2ru
pass 2hj pass pass
pass          
<-- 6 IMP til Norge
etter en  delkontaktsskvis av Boye. Tre ganger hjerter kom ut til stjeling i bordet. Så ut med trumfen (ingen finesse). Nord må kaste to kort og det ser du ikke går. Han slapp to spar og da ble det hele 10 stikk. 
På det andre bordet vant Norge 8 stikk i hjerter da kineseren ikke blanda seg inn i meldingene.

"Doble opp pls !!" -->
mana Boye i holdet sitt da han passa 2kl. Espen kunne selvsagt ikke gjøre noe mer, men fem (!) udobla beiter sammen med de 500 fra Ulf og Glenn ga 13 nye.

7 spill igjen og vi er 20 IMP bak!!


  
Vest Nord Øst Syd
Boye Kina Espen Kina
  1kl 1sp 2kl
pass (!) pass pass pass

Kina Ulf Kina  Glenn
   1ru 1sp pass
3NT pass 4sp dobl
pass pass pass


  
Vest Nord Øst Syd
Boye Kina Espen Kina
          3ru
pass 3sp pass 4ru
pass pass dobl pass
pass pass     

Kina Ulf Kina  Glenn
         3ru
pass 4sp dobl pass
5kl pass pass dobl
pass pass pass   
<-- 14 IMP til Norge..
Nå er vi i støtet. Gode vurderinger av både Espen (som dobla 4ru), Boye (som passa doblinga) og av Glenn som dobla 5kl. 

4ru gikk hele 800 i beit etter godt motspill. Mot 5kl spilte Norge ut trumf og mista vel minst et stikk de kunne fått på stjelinger. 

12 IMP til Norge -->
nok en glimrende vurdering fra begge bord. Boye smekker til en utgangsinvitt og henter 500 i beit. Ulf og Glenn spiller hjem 2sp.

4 spill igjen og vi er 6 IMP bak!!! 


  
Vest Nord Øst Syd
Boye Kina Espen Kina
   1hj pass 1NT
pass 3hj pass pass
dobl (!) pass pass pass

Kina Ulf Kina  Glenn
1ru 1hj 1sp* pass
1NT dobl pass 2kl
pass 2hj pass 2sp
pass pass pass

Kniven på strupen!!
Vi er nesten 50 IMP bak Kina med 16 spill igjen. Nå blir det sirkus!!


Foto: Christian Vennerød for BIN.

 

       Geir, Jørgen og Terje tilbake...
Transnationals begynner mandag kveld og tre av Heimdalsspillerne er tilbake i manesjen. Geir Helgemo spiller med Tor Helness på ZIMMERMANN. Jeg er ikke sikkert hvem Aa-Molberg spiller for. 

Ser dere hvem som spiller på TEAM GRIME, skjønner dere at en av dem hadde vikarierende motiver i semifinalen.           Geir er endelig tilbake igjen.. 


KRISTIANSAND BK STARTER SESONGEN 8.SEPTEMBER kl.18.15
 
Nytt spillested er HÅNDVERKEREN og vi har flytta dag til TIRSDAG. Nye og gamle medlemmer ønskes hjertelig velkommen. Vi starter med en 4-kvelds høstturnering MP (par) . De tre beste teller.

Hva har Brasil i mot Norge? 
Det må være noe med at vi har slått dem i fotball for mange ganger på rad. Maken til fjas har jeg ikke vært med på. Det er arrangøren som plukker ut BBO-kamper og nå er det mange dager siden de har vist det som har vært verdens beste bridgenasjon de siste årene.
Heldigvis kan vi følge litt på OURGAMES, men det er ikke alltid de sender der heller. SKAM!!!

Butleren fra Round Robin..
Alle de norske parene blant de beste. Det bekrefter inntrykket vi hadde om solid spilling. Espen og Boye faktisk det nest beste paret totalt. Husk at butleren ikke er helt til å stole på. Det er om å gjøre å spille kampene mot de svakeste lagene og de kampene der det blir overkjøring. 
Likevel, likvel...

ª D753
© KD10
¨ D864
§ 73
ª 42 ª KKn98
© 9532 © J8764
¨ Kn3 ¨ 2
§ KD1085 § 964
ª E106
© E
¨ EK10975
§ EKn2
Vest Nord Øst Syd
Boye Kina Espen Kina
 1kl (!) pass 1ru dobl
1hj (!) 1sp 2hj 3ru
3hj (!) 3NT pass pass
4kl (!) pass pass dobl
4hj (!) dobl pass pass
pass         
Nå er Boye hissig på grøten!!
De første tre sesjonene har vært trege saker, men nå er det nok, tenkte Boye og starta opphentinga på egen hånd.

Selv om det åpnes tynt i Flekkefjord, er dette vel denne hånda i nedre sjiktet ?!! Boye var ikke fornøyd med å betale ut 660 i 3NT, så han stampa videre. Det ble bare tre grønne beiter og 500 ut. Silla og PIL var i skikkelig slemstøtet denne halvrunden og hadde pene 1370 på bok.

Øst åpna med 2hj i tredje hånd, Silla dobla, vest utspillsdirigerte med 3kl og PIL var med til 3ru. Det var nok for fisken som parkerte i 6ru.

Sånt liker vi.

Med 32 spill igjen er vi "bare" 40 IMP bak. Det er mindre enn 1,5 pr. spill.

  ª Kn10
© K543
¨ K2
§ EKDKn6
ª 432 ª KD65
© Kn1097 © 86
¨ 74 ¨ Kn103
§ 9873 § 10542
ª E987
© ED2
¨ ED9865
§ -
Vest Nord Øst Syd
Kina PIL Kina Sill
          1ru
pass 2kl pass 2sp
pass 2NT pass 3ru
pass 4kl pass 4hj
pass 5hj pass 5NT
pass 7NT p.r   
nok en flott slem!!
av Silla og Pil. Vi som så på var en stund redd for at de ikke fikk sjekka alle essa, men det var ingen fare. PIL var vel nesten i storeslem allerede etter 2sp, men når Erik kunne melde 5NT var det i alle fall ikke tvil.

Jeg skal ikke lære disse gutta å melde, men er ikke 4ru over 3ru minst like bra som 4kl? Da får de i alle fall satt en trumf og kontrollert at ruteren er bra nok. De hadde sikkert bedre oversikt enn vi som så på frykta.

Kina var kongeflinke på slemmene i de første halvrundene, men nå sliter de. 6kl ble endestasjonen her. Nye IMP'er til Norge.

 
           PASSA DU FIR HJÆRTER, ULF??


Vi blir rundspilt av Kina...
Norge har hatt et godt tak på Kina før, men i kvartfinalen i Brasil er det skifte av roller. Espen og Boye får ikke dreis på spillinga, mens Ulf og Glenn misser i releene for første gang på mange år.

Espen skal spille mot 4sp. Han har Ess og konge i begge minorfargene. Det er bare å følge Boye sine signaler, så vet han i hvilken rekkefølge fargene skal spilles. Espen er i skikkelig ufase og velger å fortsette der makker legger svakhet. Da går 4sp hjem. Mange IMP i sving siden Ulf og Glenn har +140 på de andre bordet.

Ulf og Glenn er på vei på 6sp, men plutselig dør det i 4hj. Der har de 4-2, men heldigvis står kontrakten på rå styrke. 13 IMP ut likevel når Kina melder slemmen.
Så går Boye 300 i en frivillig steinhard 3NT. 9 IMP mot -110 på det andre bordet. Hva er det som skjer?

Kina hamrer løs og gjør ikke en eneste feil. Det brenner, men vi har sett gutta våre slokke brann tidligere. Kom igjen!!

Stillingen med 48 spill igjen er 125 - 55 til Kina.
 

                                      Betenkt fisk i Brasil..

 

ª 875
© 103
¨ 1064
§ Kn9876
ª E ª 109432
© DKn987 © EK6542
¨ D953 ¨ 2
§ K32 § 10
ª KDKn6
© -
¨ EKKn87
§ ED54
Vest Nord Øst Syd
Boye Kina Espen Kina
        1kl
dobl pass 5hj 5NT
dobl 6kl pass pass
dobl pass pass pass
Kina går 500 i egen slem
1kl er sterkt, mens doblingen til Boye viser hjerter. 5hj satte skikkelig press på syd og når han valgte å doble, så det først ut som om det var en gal avgjørelse.

6kl går 500, men ingen krise for Kina siden det er 11 kalde stikk i hjerter. 

Det skjer det som nesten måtte skje i det andre rommet. Øst hoppa til 4hj og en opplysende dobling fra Glenn måtte vel nesten Ulf passe ned. 
-690  - Uff og uff...

 


      

            Boye har nok hatt bedre følelse etter en halvrunde..


ª -
© E642
¨ 1087654
§ 753
ª K1085 ª ED942
© J8753 © 9
¨ KD3 ¨ E
§ Kn § EKD862
ª Kn763
© KD10
¨ Kn92
§ 1094
Vest Nord Øst Syd
Kina Ulf Kina Glenn
      1kl pass
1hj pass 2sp pass
3sp pass 4NT pass
5kl pass 6sp pass
pass dobl redobl pass
pass pass
-1620 for Norge
Ulf Tundal kjenner varmen og jobber desperat for å vinne IMP. Kina er skikkelig i støtet og selvtilliten lyser.

Den blå lappen kom som et lyn og da ble det 12 nye IMP ut for Norge.

Vi er 70 bak!!

 


      

              Ulf vil så gjerne vinne, men Kina er umulige i denne runden.


ª 1054
© E653
¨ 96
§ EKD6
ª KD97 ª E63
© Kn9 © KD1074
¨ EKn875 ¨ D2
§ Kn3 § 1087
ª Kn82
© 82
¨ K1043
§ 9542
Glimrende av Kina.
Første poeng var å unngå 3NT. Espen og Boye meldte ikke i mot, men det hindret ikke Kina å finne 4sp på 4-3. Espen spilte ut tre høye kløver. Den siste stjal spillefører. Så hjerter knekt som han stakk over for å dra ruter dame. Boye dekka. 
Ruter knekt og mer ruter. Nå la Espen i spar 10!

Spillefører stjal over og spilte hjerter til nieren og esset. Stillingen er som til høyre med Espen inne. 

Han kan ikke gjøre noe. Spar går til nieren før en ruter stjeles med spar seks. Så hjerter dame !! Hjerter i diagrampossen hjelper ikke. Aktuelt spilte Espen kløver til dobbeltrenons. Spillefører stjal i bordet og hadde kontrollen.

Dere som er double-dummy eksperter må fortelle meg om det var feil av Espen å gå i med spar 10 på den tredje ruteren. Jeg har en mistanke om at det blir beit om han kaster en hjerter, men det overlater jeg til en av dere å bekrefte eller avkrefte.

På det andre bordet var Kina nesten enda flinkere. Pil og Silla kom i 4hj, en kontakt som ofte står. Nord spilte ut kløver ess og skifta til en liten hjerter. Silla kunne ikke gjøre noe annet enn å fortsette med trumf, men da stakk Nord og tok to kløverstikk til. 

Enkelt ? Tja, jeg kjenner mange som ikke hadde klart det..
ª 54
© 65
¨ -
§ 6
ª KD9 ª 63
© - © D107
¨ 87 ¨ -
§ - § -
ª Kn82
© -
¨ 10
§ 9

 


ª KDKn94
© 4
¨ ED72
§ 1098
ª 75 ª 10
© D982 © KKn765
¨ K10986 ¨ Kn43
§ D5 § EKn64
ª E8632
© E103
¨ 5
§ K732
Vest Nord Øst Syd
Dai Espen Yang Boye
  1sp 2hj 2NT
4ru 4hj 5hj 5NT
pass 6sp pass pass
pass         
Vi sliter mot Kina
Det er jevnere i toppen i bridge enn vi kanskje både håper og tror. Kina spiller stødig og godt mot oss i de to første sesjonene og når vi ikke er helt i fase, taper vi IMP. 

Jeg håper ikke å bli hengt for å skrive for mye om dårlige spill. Det har noe med at vi tar de gode for selvsagtheter, så da blir det gjerne de spillene hvor Norge ikke lykkes som vi tar fram.

I spillet til venstre satte Kina et ekkelt press på Boye og Espen. Når det viste seg at begge to hadde minimum for sine meldinger og korta ikke hang sammen, ble det beit. På det andre bordet stoppa Kina i 4sp. Det var verdt 11 IMP. Fra den pågående kvartfinalen. Foto: Fra GEO sin blogg.


 


ª 84
© EK8
¨ K10974
§ 73
ª AKKn65 ª D1076
© - © DKn95432
¨ D8653 ¨ Kn
§ K85 § E
ª 93
© 1072
¨ A2
§ DKn9654
Vest Nord Øst Syd
PIL Fu Silla ZAHO
 1sp pass 2NT pass
4hj pass 4NT pass
5hj pass 6sp pass
pass pass      


Silla og PIL kliner til !!
Nå har det snudd, tipper jeg.. Med knapper og glansbilder melder gutta 6sp. Den henger vel på at majorfargene ikke sitter helt galt. Med hjerteren 3-3 og sparen 2-2 var den ikke noe problem å vinne 12 stikk. Vi var dessverre ikke i sonen, men 10 IMP knapper inn på Kina.

        

                        Per Erik Austberg og Silla har starta snuoperasjonen!!


BBO er i toppform!!
Søndag kveld ca kl 21.00 er det over 21.000 påloggede. Programmet blunker ikke en gang. I tillegg vet vi at mange er logga på flere ganger på WEb-versjonen for å følge flere bord. Der er hastigheten like bra.

Hvis Norge ikke vises på BBO, kan du følge med HER. 
Du må registrere deg og laste ned programvaren. Ikke noe problem, det er akkurat som du gjør/gjorde på BBO.ª 1084
© K53
¨ E7
§ EKKn108
ª 753 ª Kn6
© Kn96 © 1082
¨ KKn543 ¨ 10986
§ 62 § 9543
ª EKD92
© ED74
¨ D2
§ D7
Vest Nord Øst Syd
Nunes Campos Fantoni Villa-Boa
  1NT pass 2kl
pass 2ru pass 3hj
pass 3sp pass 4kl
pass 4ru pass 4NT
pass 5hj pass 5NT
pass 6kl pass 6ru
pass 6hj pass 7sp
pass pass pass
Fin storeslem
av hjemmelaget, Brasil. Dette bør være barnemat på toppnivå, men Italia på det andre bordet klarte det ikke.

Hoppet til 3hj er SMOLEN. Krav til utgang med fem spar og fire hjerter. 3sp setter trumfen. Så et par cuebid før syd tar kommandoen med Blackwood. 5NT spør etter konger, 6kl viser kløver konge, 6ru ber om mer info og da vises hjerter konge. Syd vet at makker har xxx,Kx(?),Ax(?),AKxx(?). Det er mer enn nok.

Legg merke til at syd "faker" cuebid med 4kl. Han har 19hp og makker har vist 15 ved å åpne med 1NT. Det betyr at det mangler kun 6hp og AK i kløver kan derfor ikke være borte. Det er mulig 4NT over 3sp ville vært kvantitativt, slik at sparen først må settes som trumf ved å cuebidde 4kl.

Dette minner meg om en historie Jon Solli Hansen og Nils Ravnaas fortalte fra NM. Et Finmarkspar de møtte meldte ni(!) ganger hver før de stoppa i slem. De hadde begge rynker i panna og så svært så konsentrerte ut. Jon skulle spille ut og spurte hva motparten hadde vist.
På klingende finnmarksdialekt kom følgende : "Hakk'e peiling..."

 


 


 

USA 2 mot Nederland i kvartfinalen?
Norge blir nummer to i innledende. Etter et par litt svakere resultater enn ventet mot Mexico og Kina, vant vi greit mot Chile i den siste kampen. Italia vinner, mens Bulgaria blir nummer tre. 
Med all sannsynlighet vil disse tre lagene velge Russland, Kina Long Zuh og Tyskland. Da er det USA2 (Zia) og Nederland igjen til den siste kvartfinalen. Det betyr at en av favorittene er ute når semifinalen begynner.

Vi har store forhåpninger. Norge har til dels storspilt under RR. Vi som ser alle hender, alle kort etterpå og kan bruke timer på å analysere spilleføringer eller motspill, oppdager feil. Ingen spiller feilfritt, men den norske innsatsen har så langt vært upåklagelig. Nå krysser vi fingre for morgendagen og håper at vi får være med på denne moroa enda noen dager.

PS: Jeg tror analysen min av 6sp er feil. Jeg forutsetter at ruteren ikke sitter 5-1. Faktisk er det større sjanse at ruteren sitter 5-1 enn at kløveren sitter 6-1 siden Boye har seks kort i ruter tilsammen mens det er syv i kløver.

Til høyre en fornøyd coach, Harald Skjæran.
      
Vi må ikke bli nr.4 eller dårligere i RR..
Det er tre kamper igjen i innledende og vi leder enda. Italia har knappet inn på ledelsen og ligger bare 1 VP bak. Det er 33 VP ned til Argentina og Tyskland som deler 8.plassen, så det er ikke noe problem.
Nå er det veien videre som skal legges. Vinner Norge RR, kan vi først velge motstander i kvartfinalen. Noe som kanskje er enda viktigere, er at vi kan velge fra hvilken av de andre kvartfinalene motstanderen i semifinalen skal komme. Jeg tror vi kommer til finalen bare vi ikke møter Nederland eller Italia for tidlig. Disse tre lagene er nok strået vassere enn de andre lagene.

Om vi to eller tre i innledende er ikke så farlig. Om det blir Kina, Russland, Argentina eller Bulgaria tror jeg ikke betyr så mye. "Krisen" er hvis vi blir nr.4 eller dårligere. Det virker som Nederland ikke blir blant de tre beste og da vil de tre første kunne velge bort dem. Da blir det Norge - Nederland i kvartfinalen. 

Dette er kanskje ikke noen big deal, for skal vi vinne må vi slå alle lagene. Likevel er det å få en så behagelig reise som mulig et poeng. I neste kamp i innledende møter Norge bunnlaget Mexico. Der blir det viktig å få maksimalt med poeng. Kina åpen og Chile i de to siste høres da heller ikke avskrekkende ut?
  

Spilte Boye bort 6sp? 
Om det ikke var Boye som spilte kontrakten, så får jeg skylde på recordinga. Uansett er det et interessant spill, der det er mange mulige veivalg. I Brasil sier Geir Helgemo at det var naturlig å gå beit etter to ganger hjerter. Duboin fra Italia gikk også beit etter samme innledning. Jeg er likevel ikke helt sikker, men ville gjerne hatt meldingsforløpet tilgjengelig.

Boye sin plan med å kryss-stjele forutsetter at han får for ruter ess og de to høyeste kløverne. Som du ser under gikk det galt. Selv om sjansen for kløveren 6-1 er minimal, vil jeg tro meldingsforløpet han vist at det ikke sitter rundt. Hvis meldingsforløpet samtidig kan avsløre at nord ikke er renons i spar, er det å godspille ruteren en aktuell plan B. Etter hjerter stjelinga spilles ruter til esset og spar til bordet. Hvis begge følger spar, er spillet over hvis ruter kongen får beholde stikket. Da stjeles en ruter, spar til bordet, ruter til stjeling og spar til bordet. Der ligger to ruter og venter. To tapere forsvinner på hånda.
Aktuelt oppdages i stikk tre at sparen sitter 4-0. Det gjør ikke noe, for ruter konge og ruter godspiller den fargen. Ta for kløver ess og bordet spilles inn på den nest siste trumfen. Nå peises det på med ruter. Nord må stjele før eller siden. Da stjeles over og bordet spilles inn igjen samtidig som trumfen blir tatt ut..

Hva sier "Deep Finesse?"

ª 5432
© EK754
¨ D52
§ 9
ª EDKn10 ª K9876
© 3 © 1086
¨ KKn9764 ¨ E
§ 74 § EK102
ª -
© DKn92
¨ 1083
§ DKn8653
Dramatisk siste spill
i runde 17. Vi tapte litt overraskende 21-9 mot India i denne kampen og 17 av IMP'ene forsvant i spillet til venstre.

Begge lagene kom i 6sp, en kontrakt som ved første øyekast ser grei ut siden ruteren sitter 3-3. I sin glimrende blogg forteller GEO at i det ene rommet spilte Norge ut hjerter dame. Den ble stukket over med esset og kløverskift. Nå var det 12 enkle stikk.

På det andre bordet var kontrakten i vest hos Boye. Nord spilte ut hjerter ess og hadde ikke mer fantasi enn å ta for kongen også. Når trumfen sitter 4-0, er dette plutselig et spilleproblem. Spillet diskuteres i hele Brasil, men de fleste er enige i at Boye sin linje med å ta for ess, konge i kløver og så kryss-stjele er den beste sjansen. Legg merke til at han har de ni høyeste trumfene. 

Kløveren satt 6-1, så da ble det beit i stikk tre. Det kosta altså 17 IMP!!

 
Flere bilder fra VM finner du HER 

 
ª 1084
© K53
¨ E7
§ EKKn108
ª 753 ª Kn6
© Kn96 © 1082
¨ KKn543 ¨ 10986
§ 62 § 9543
ª EKD92
© ED74
¨ D2
§ D7
Vest Nord Øst Syd
Nunes Campos Fantoni Villa-Boa
  1NT pass 2kl
pass 2ru pass 3hj
pass 3sp pass 4kl
pass 4ru pass 4NT
pass 5hj pass 5NT
pass 6kl pass 6ru
pass 6hj pass 7sp
pass pass pass
Fin storeslem
av hjemmelaget, Brasil. Dette bør være barnemat på toppnivå, men Italia på det andre bordet klarte det ikke.

Hoppet til 3hj er SMOLEN. Krav til utgang med fem spar og fire hjerter. 3sp setter trumfen. Så et par cuebid før syd tar kommandoen med Blackwood. 5NT spør etter konger, 6kl viser kløver konge, 6ru ber om mer info og da vises hjerter konge. Syd vet at makker har xxx,Kx(?),Ax(?),AKxx(?). Det er mer enn nok.

Legg merke til at syd "faker" cuebid med 4kl. Han har 19hp og makker har vist 15 ved å åpne med 1NT. Det betyr at det mangler kun 6hp og AK i kløver kan derfor ikke være borte. Det er mulig 4NT over 3sp ville vært kvantitativt, slik at sparen først må settes som trumf ved å cuebidde 4kl.

Dette minner meg om en historie Jon Solli Hansen og Nils Ravnaas fortalte fra NM. Et Finmarkspar de møtte meldte ni(!) ganger hver før de stoppa i slem. De hadde begge rynker i panna og så svært så konsentrerte ut. Jon skulle spille ut og spurte hva motparten hadde vist.
På klingende finnmarksdialekt kom følgende : "Hakk'e peiling..."

 


 

USA 2 mot Nederland i kvartfinalen?
Norge blir nummer to i innledende. Etter et par litt svakere resultater enn ventet mot Mexico og Kina, vant vi greit mot Chile i den siste kampen. Italia vinner, mens Bulgaria blir nummer tre. 
Med all sannsynlighet vil disse tre lagene velge Russland, Kina Long Zuh og Tyskland. Da er det USA2 (Zia) og Nederland igjen til den siste kvartfinalen. Det betyr at en av favorittene er ute når semifinalen begynner.

Vi har store forhåpninger. Norge har til dels storspilt under RR. Vi som ser alle hender, alle kort etterpå og kan bruke timer på å analysere spilleføringer eller motspill, oppdager feil. Ingen spiller feilfritt, men den norske innsatsen har så langt vært upåklagelig. Nå krysser vi fingre for morgendagen og håper at vi får være med på denne moroa enda noen dager.

PS: Jeg tror analysen min av 6sp er feil. Jeg forutsetter at ruteren ikke sitter 5-1. Faktisk er det større sjanse at ruteren sitter 5-1 enn at kløveren sitter 6-1 siden Boye har seks kort i ruter tilsammen mens det er syv i kløver.

Til høyre en fornøyd coach, Harald Skjæran.
      
Vi må ikke bli nr.4 eller dårligere i RR..
Det er tre kamper igjen i innledende og vi leder enda. Italia har knappet inn på ledelsen og ligger bare 1 VP bak. Det er 33 VP ned til Argentina og Tyskland som deler 8.plassen, så det er ikke noe problem.
Nå er det veien videre som skal legges. Vinner Norge RR, kan vi først velge motstander i kvartfinalen. Noe som kanskje er enda viktigere, er at vi kan velge fra hvilken av de andre kvartfinalene motstanderen i semifinalen skal komme. Jeg tror vi kommer til finalen bare vi ikke møter Nederland eller Italia for tidlig. Disse tre lagene er nok strået vassere enn de andre lagene.

Om vi to eller tre i innledende er ikke så farlig. Om det blir Kina, Russland, Argentina eller Bulgaria tror jeg ikke betyr så mye. "Krisen" er hvis vi blir nr.4 eller dårligere. Det virker som Nederland ikke blir blant de tre beste og da vil de tre første kunne velge bort dem. Da blir det Norge - Nederland i kvartfinalen. 

Dette er kanskje ikke noen big deal, for skal vi vinne må vi slå alle lagene. Likevel er det å få en så behagelig reise som mulig et poeng. I neste kamp i innledende møter Norge bunnlaget Mexico. Der blir det viktig å få maksimalt med poeng. Kina åpen og Chile i de to siste høres da heller ikke avskrekkende ut?
  

Spilte Boye bort 6sp? 
Om det ikke var Boye som spilte kontrakten, så får jeg skylde på recordinga. Uansett er det et interessant spill, der det er mange mulige veivalg. I Brasil sier Geir Helgemo at det var naturlig å gå beit etter to ganger hjerter. Duboin fra Italia gikk også beit etter samme innledning. Jeg er likevel ikke helt sikker, men ville gjerne hatt meldingsforløpet tilgjengelig.

Boye sin plan med å kryss-stjele forutsetter at han får for ruter ess og de to høyeste kløverne. Som du ser under gikk det galt. Selv om sjansen for kløveren 6-1 er minimal, vil jeg tro meldingsforløpet han vist at det ikke sitter rundt. Hvis meldingsforløpet samtidig kan avsløre at nord ikke er renons i spar, er det å godspille ruteren en aktuell plan B. Etter hjerter stjelinga spilles ruter til esset og spar til bordet. Hvis begge følger spar, er spillet over hvis ruter kongen får beholde stikket. Da stjeles en ruter, spar til bordet, ruter til stjeling og spar til bordet. Der ligger to ruter og venter. To tapere forsvinner på hånda.
Aktuelt oppdages i stikk tre at sparen sitter 4-0. Det gjør ikke noe, for ruter konge og ruter godspiller den fargen. Ta for kløver ess og bordet spilles inn på den nest siste trumfen. Nå peises det på med ruter. Nord må stjele før eller siden. Da stjeles over og bordet spilles inn igjen samtidig som trumfen blir tatt ut..

Hva sier "Deep Finesse?"

ª 5432
© EK754
¨ D52
§ 9
ª EDKn10 ª K9876
© 3 © 1086
¨ KKn9764 ¨ E
§ 74 § EK102
ª -
© DKn92
¨ 1083
§ DKn8653
Dramatisk siste spill
i runde 17. Vi tapte litt overraskende 21-9 mot India i denne kampen og 17 av IMP'ene forsvant i spillet til venstre.

Begge lagene kom i 6sp, en kontrakt som ved første øyekast ser grei ut siden ruteren sitter 3-3. I sin glimrende blogg forteller GEO at i det ene rommet spilte Norge ut hjerter dame. Den ble stukket over med esset og kløverskift. Nå var det 12 enkle stikk.

På det andre bordet var kontrakten i vest hos Boye. Nord spilte ut hjerter ess og hadde ikke mer fantasi enn å ta for kongen også. Når trumfen sitter 4-0, er dette plutselig et spilleproblem. Spillet diskuteres i hele Brasil, men de fleste er enige i at Boye sin linje med å ta for ess, konge i kløver og så kryss-stjele er den beste sjansen. Legg merke til at han har de ni høyeste trumfene. 

Kløveren satt 6-1, så da ble det beit i stikk tre. Det kosta altså 17 IMP!!

 
Flere bilder fra VM finner du HER


vi cruiser mot kvartfinale..
Første hinder er snart passert. Om ikke himmelen ramler ned, er vi klar for kvartfinale på søndag. Det vil være en fordel å vinne Round Robin. Ikke minst er det psykologisk godt å være best, men vi får også velge motstander. Det er CarryOver å ta med, så det vil også være et poeng.
Kristiansands-mesterskap i 400m..
De har ikke en eneste forpliktelse. Livet handler om gjør mest mulig moro. Det er de flinke til og under kan du lese Ragnhild Brekka sin reportasje. (trykk på bildet og bla litt ned)

dsc00034


ª 1076
© 5
¨ ED43
§ DKn1087
ª K9843 ª Kn54
© DKn2 © EK10942
¨ 654 ¨ 987
§ K3 § 9
ª ED
© Kn62
¨ KKn10
§ E6542
Vest Nord Øst Syd
kanin Per Pål Espen
        1NT
pass 3NT pass pass
Da jeg lurte kaninen (igjen).
Han spilte ut spar 2, som gikk til knekten og mitt ess (!). Så gikk jeg inn i bordet og tok kløverkappen. Den sprakk, men det gjorde ingenting fordi jeg vant neste stikk på spar dame. .   :-)

Før han ringer og skjeller meg ut, får jeg innrømme at dette er bare løgn og fri fantasi, men du må innrømme at det hadde vært sabla moro om det var sant?

 VEST-AGDER BK sine hjemmesider
er oppdatert med diverse Info. 

Ny stormester i kretsen..
Egil Homme har oppnådd de nødvendige mesterpoengene for å kunne titulere seg som stormester. Nåla fikk han under helgas Kragerøcup. Vi gratulerer..
  
 
på vei mot kvartfinale 
Norge spiller stødig og godt, selv om det ble tap mot Italia. Det tåler vi, fordi det er nå snart 40 VP ned til 9.plassen. Espen og Boye topper Butleren klart etter 9 kamper. De har mer enn 1,5 IMP i snitt pr. spill.

I damenes Venice Cup leder Kina, mens England leder i seniorenes mesterskap. Til de voksne gutta hilsen vi som de gjør i Churchills rike, "God shave the Queen"

                    ChocolateShave.jpg image by yourcollective


ª D76
© 65
¨ Kn963
§ Kn865
ª E9843 ª 10
© EK74 © 10832
¨ D8 ¨ EK72
§ K3 § ED94
ª KKn62
© DKn9
¨ 1054
§ 1072
Vest Nord Øst Syd
lur Roar V Snurr Nils
      1ru pass
1sp pass 2kl pass
2hj pass 3hj pass
4kl pass 4ru pass
4NT pass 5sp 5sp
6hj pass pass pass
to kjepphester på en gang...
Jeg har forfekta to litt "uvanlige" meldeteorier. Mange har vært uenig med meg, men i spillet til venstre kom faktisk begge to i samme spillet.
 • 1-4-4-4 hender åpnes med 1ru og gjeldmelder 2kl over 1sp fra makker
 • Løft av 4.farge er naturlig hvis det er mulig.

Jeg vet ikke hvordan dere som ikke spiller 3hj som naturlig finner hjerteren. Etter 2hj-2NT skal det sikkert gå 3hj, men hvis det skal vise 4-kort, så finner dere aldri 5-3 i hjerter den gangen vest har 5-5 i major.

Luringen hadde ingen problemer i spilleføringen da fargene oppførte seg fint..

 
God innsats i FOSS av Øyvind Lorentsen og Per Jan Usken.


Kommende turneringer i kretsen
  
10.oktober: Ruternål-turnering i Søgne
Påmelding Øyvind L : 97 57 76 71
23.-25.oktober: 1.og 2.divisjon.
31.oktober: KM lag i Farsund
8.november: KM damer
15.og 16.november: 3.og 4.divisjon
FOSS (Fredrikstad og Sarpsborg storturnering)
Resultater lørdag    
Resultater søndag
 

Sammenlagt over to dager.

Herfra gratulerer vi spesielt Søgne's Øyvind Lorentsen og Per Jan Usken med 3.plass lørdag og 2.plass sammenlagt. Vi har visst at det kun er tidsspørsmål før Søgne også markerer seg på resultatlistene

ª E976
© 6
¨ E763
§ ED43
ª KD ª Kn10852
© 10954 © D87
¨ Kn104 ¨ K8
§ 10985 § K72
ª 43
© EKKn32
¨ D952
§ Kn6
Vest Nord Øst Syd
Matushko Lauria Khokhlov Versace
   1kl pass 1hj
pass 1sp pass 2kl
pass 2ru pass 2hj
pass 2NT pass 3NT
pass pass pass
Italia er i gang...
Jeg så litt på Italia den første dagen av VM. Det var ikke bare imponerende. Laget trenger sikkert tid til å komme i gang og allerede i kamp 4 i dag viste Lorenzo Lauria at både teknikk og tablefeeling er på plass. 

Spar to ut fra øst og vest fikk beholde for både kongen og damen. Ruterskiftet fikk til øst sin konge før han spilte spar knekt til esset. Så hjerterkappen og alle de røde stikkene unntatt den siste ruteren. Stillingen er til høyre.

Ruter til syveren og vest var ferdig. Han gjorde det beste ved å kaste en kløver, men Lauria tok for kløver esset. Damen ga det niende stikket.

 

Norge - Brazil
Phillip Alder sin artikkel fra bulletinen    
BBO-kampen

ª 9
© -
¨ 7
§ ED
  ª - ª 105
  © 10 © -
  ¨ - ¨ -
  § 1098 § K7
ª -
© 3
¨ 2
§ Kn6

 


Strømbrudd i Brasil...
Det ble dårlig med overføring fra VM da stømmen plutselig gikk der nede. Jeg oppfordra adm.dir Mæsel i LOS (Agder Energi) om å sende ned en mann, men før han fikk satt en på flyet var vi tilbake igjen. "Du skal være glad du har valgt rett strømleverandør," kunne den samme fortelle. Nå sier jeg så mye fint om LOS at jeg snart venter en betalt logo i banneret her, unge Mæsel.

Det var mange som skjønte at det var pause fra spillinga i Sao Paulo siden strømmen var borte. "Det er jo ikke lett å spille bridge i mørke," kunne Roar Voll fortelle. Det vet jeg mye om, fordi jeg har spilt nesten en hel sesong med kaninen..

God norsk start i VM..
Hjemmelaget Brasil fikk kjørt seg mot Norge. Det endte med 27IMP og 21-9 til oss. GEO fulgte kampen i bloggen sin. Christian Vennerød sin fra den samme kampen er HER.

Australia var et godt lag for noen år siden. I andre runde ble de overkjørt av Norge. 25-5 til Norge og 46 VP på to kamper er vel i overkant av hva vi kunne håpe?

SWANGAMES har også en flott resultatservice.
 

P4-nyhetene i dag..
Reporter: "Fire innsatte rømte i dag fra Horten kretsfengsel etter at de slo ned en fengselsbetjent med jernstang.."

En kan vel nesten ikke vente annet når fengselsbetjentene går rundt med jernstang..
 

ª EDKn85
© ED43
¨ Kn
§ D73
ª 9762 ª K103
© 5 © Kn109876
¨ E752 ¨ 94
§ EKn105 § K4
ª 4
© K2
¨ KD10862
§ 9863

 

Nesten, nesten
at Boye og Espen fikk satt opp en selvmordskvis mot spillefører. Nord kom i 3NT etter at Espen i øst åpna med 2ru, søppelmulti.

Det kom hjerter knekt ut til esset i Nord. Ruter knekt ble stukket over, men Boye venta helt til fjerde gang med å stikke. Så spar 6 til damen og kongen. Situasjonen er nå som til høyre:

Espen spilte spar 10 tilbake, men da ble det ni greie stikk. Om han hadde spilt hjerter til bordets konge i stedet, ville nord tatt livet av seg selv om han tok for begge bordets ruter. Tar han ikke for dem, blir det heller ikke nok stikk. 
ª EKn
© D4
¨ -
§ D73
  ª 972 ª 103
  © - © 987
  ¨ - ¨ -
  § EKn105 § K4
ª -
© K
¨ 86
§ 9863

ª Kn8632
© D43
¨ 8
§ 9843
ª E975 ª 4
© Kn8762 © AK10
¨ 52 ¨ ED7643
§ E5 § D76
ª KD10
© 95
¨ KKn109
§ KKn102

 

Åse Langeland tok vare på
den sjansen hun fikk i dette spillet. Uten meldinger fra NS, skulle hun spille 4hj i vest. Karl Christian Baumann i nord spilte ut spar to til dame og ess. Så tok Åse ruterkappen til min konge. Jeg spilte ruter knekt tilbake.

Jeg liker ikke å gi skylda til mine makkere når jeg selv kunne redda spillet, men jeg synes Fila satte meg på en vanskelig prøve når han stjal og spilte mer spar. En kløver eller en trumf hadde gjort det lettere. Å la være å trumfe gir vel også beit om jeg ikke er helt på tur.
Åse stjal, tok for de to høyeste trumfene og ruter ess (bort med en spar på hånda)  Stillingen ser du nå til høyre.

Ruter til stjeling strippa meg for den fargen og så putta fruen meg inn på spar konge. Tablå!!

Jeg skulle avblokkert spar konge i andre sparstikk, men trodde i min enfoldighet at vi hadde et stikk i hver farge nå. Bridge handler om å ta vare på de sjansene en får, så all ære til Åse for en flott spilleføring.
ª Kn8
© -
¨ 
§ 9843
  ª 9 ª -
  © Kn87 © -
  ¨ - ¨ 764
  § E5 § D76
ª K
© -
¨ 10
§ KKn102

ª 85
© Kn8
¨ D95
§ Kn109754
ª EK ª 96432
© K1054 © E6
¨ K10632 ¨ Kn87
§ 83 § ED6
ª DKn107
© D9732
¨ E4
§ K2
Vest Nord Øst Syd
 Åse  Fila Atle Snurr
      1sp pass
2ru pass 2NT pass
3NT pass pass pass
Atle Grefstad kan også
sine saker. Dette spillet tipper jeg du får se omtalt andre steder fordi det er en type skviser som er både mer uoversiktlig og mer uvanlig enn de en ser oftest. Temporeringen var også glimrende. Det samme med oversikten.

Jeg spilte ut hjerter tre til åtter og ess. Ruter til tieren vant Karl Christian Baumann og skifta til kløver knekt. Opp på esset!! 

Så kom jeg inn på ruter ess og nå har faktisk toget gått (tror jeg i alle fall) Aktuelt spilte jeg spar til esset, men måtte kaste tre kort på ruteren. En spar og en hjerter går greit, men så er stillingen som til høyre.

På den siste ruteren kan jeg ikke kaste en hjerter, da godspiller Atle hjerter femmeren og har inntak på spar ess. Kløver konge kan jeg heller ikke kaste, så da ble det en spar. 

Atle spilte som han kunne alle korta. Tok for hjerter konge og spar ess før jeg ble satt inn på kløver konge. Bordets hjerter 10 tok det siste stikket for de ni han hadde bedt om.

Jeg tror ikke jeg kan unngå innspillet. Inne på ruter ess kan jeg ikke ta for kløver konge, fordi ruter knekt enda er inntak til hånda. Om jeg spiller hjerter i stedet for spar spiller heller ingen rolle. Glimrende spilt, Atle!!


ª 8
© Kn
¨ -
§ 109754
  ª E ª 964
  © K105 © 6
  ¨ 2 ¨ -
  § 3 § D6
ª DKn
© D97
¨ -
§ K

 ª EK653
© K107
¨ 5
§ ED74
ª 9874 ª DKn10
© 62 © 98543
¨ K10987 ¨ 3
§ 82 § 10963
ª 2
© EDKn
¨ EDKn642
§ KKn5

 

"Adventures in Cardplay"
Her kommer enda et spill. "Entry Shifting squeeze" er temaet. Vest hadde doblet (rimelig dumt..) 6ru og spilte ut spar 9 mot 6NT. Spar konge, fire ganger kløver, hjerter syv til knekten og ruter ess (øst må fratas frikortet i ruter) Stillingen er som til høyre..

Inne på hånda spilles hjerter dame og vest sliter tungt. Kaster han en spar, stikkes over med hjerter konge, spar ess og mer spar. Samtidig avblokkeres hjerter ess og øst må spille inn bordet som står.

Kaster vest en ruter i diagramposisjonen, beholder hjerter dame stikket og ruteren godspilles med hjerter ess som inntakt.

ª E653
© K10
¨ -
§ -
  ª 874 ª DKn
  © - © 9854
  ¨ K109 ¨ -
  § - § -
ª -
© ED
¨ DKn64
§ -

 


to storturneringer starter i helga..
Den ene er VM lag i Sao Paulo og den andre er FOSS i Fredrikstad. Begge sendes LIVE på BBO. I den siste er vi rimelig sikker på norsk seier (selv om det er noen svensker med), men i den første er jeg redd vi må slite litt mer. Den som har lever får se...

Nettavisen dekker Bermuda Bowl..
Det anbefales å følge med her, fordi det er mange aktuelle artikler om bridge. DENNE flotte forhåndspresentasjonen er det Geir Olav Tislevoll som har skrevet. Godt jobba...

Nettavisen Til forsiden


heia Google!!
Det siste på fronten er en knapp der sidene automatisk oversettes. Jeg tar vel ikke for hardt i når jeg sier at de har et stykke å gå enda, før tjenesten er bedre enn hva mine elever i barneskolen klarer. Et eksempel fra eurosport.com. Det er en innsender fra Belgia som skal forklare at Andy Schleck ikke kan vinne Spania Rundt. Etter oversettelsen blir det slik:

"..for noen grunn i just dont se andy vinne det kanskje Valverde uansett om han aldri har vunnet noe i løpet av 7 dager om gangen han gjorde da han er ung nok og har nok ambisjoner.."

det er vel ikke lett å være verken enig eller uenig i dette?Det går enten bra eller dårlig eller midt i mellom i Spania. Kanskje begge deler?

Sandnesmixen 2009.
  

Gautefall 2009.
Invitasjon finner du under og påmelding HER..
  

Innbydelse Kragerø 2009Skuffende svak vits...
fra Svein Gunnar Karlberg. Han leser at jeg sliter med å følge med VM siden jeg jobber i skolen. "Men kampene begynner jo ikke før 16.00, 19.30 og 22.30, Snorre. Jobber du i Aftenskolen?"

Tynne saker, i alle fall sammenlignet med hva dere er vant til..

Spennende sideturnering i VM..
Bridge i Norge sender Christian Wennerød ned til VM i Sao Paulo for å dekke mersterkskapet for Bin.no.

Under ser du at NBF sender GEO for å gjøre den samme jobben.

Hvem lager den beste bloggen?

Uansett hvem, så er det du og jeg som vinner! Vi får rykende ferske inside nyheter fra Bermuda Bowl. Samme med LIVE på BBO kan det ikke bli bedre..

Baumann, kan du ta meg inn i firmaet ditt igjen? Dette vil jeg følge hele dagen..

Ei uke til Bermuda Bowl (VM lag) starter..
NBF's utskremte er også denne gangen Geir Olav Tislevoll. Han har allerede begynt på bloggen sin og der kan du lese hvordan det går med Norge i mesterskapet. Lykke til alle sammen..!
 


 

 

 
ª ED74
© 109872
¨ 1073
§ 3
ª 1063 ª Kn82
© KD54 © Kn63
¨ Kn862 ¨ E9
§ K9 § D10864
ª K95
© E
¨ KD54
§ EKn752

 

Lurt opp på tribunen!!
Min gode venn Geir "Magic" Mogren har sendt meg dette spillet fra Festivalen. "Sjelden har jeg følt meg så lurt," forteller han. "At det var selveste Bente Ballestad som finta meg ut, gjorde ikke saken bedre.

Magic Mogren satt i syd og skulle spille utgang etter meldingsforløpet 1kl - 1hj - 3NT. I vest spilte Bente ut spar 3 som gikk via knekten til kongen. I mangel av noe bedre la syd ned ruter konge som ble stukket av esset. 

Mange ville spilt en kløver fra øst, men Bård Rise fortsatte med spar 2(!). Geir prøvde nieren, men Bente kunne dekke med tieren og blindemann stakk. Så fikk kløver tre seile rundt til nieren. Bente fortsatte med spar seks. Joda, selvsagt spilte Magic på at Bente hadde 10863 opprinnelig og tok kappen med bordets syver. 

Teller du stikk nå, blir det to(!) i spar, ett i hjerter, ett i ruter og ett i kløver. 3NT med fire beit må vel nesten være verdensrekord på med slike kort..

 


Gautefall 2009.
Invitasjon finner du under og påmelding HER..
  
Det veddes om ALT mulig...
i bridgemiljøet. Når Klukken tapte et sidebet med Nils om hvem som ble best i en turnering, var straffen at Klukken ved neste korsvei måtte gå med en T-skjorte der Kvangraven fikk bestemme teksten.

 

 

Neida, det er ikke noe galt med F5..
for det skjer ikke så mye her for tiden. I fjor var jeg ute i det private næringslivet og da hadde jeg god tid til å produsere artikler her på sida. Nå er jeg tilbake i det offentlige igjen og i oppstarten av et skoleår er innsatsen på topp.
Men slapp av, det går snart over..

Ellers suger jeg på karamellen over å ha rundspilt kaninen og Silla på BBO. De var høyt oppe etter seansen under, men mot undertegnede og Ann Karin ble selv verdensmester og gnagere for lette. Det var spill mot et mål.
 
Andrew Robson...
har en daglig spalte i "TIMES ONLINE". Kåre Frøystein har sendt meg DENNE linken. Takk skal du ha...

KRISTIANSAND BK STARTER 1.SEPTEMBER 
Det er utrolig hvor fort en sommer går. Nå er høsten snart over oss, selv om vi her på Sørlandet knapt har sett sommeren. De som spår klimakrise med økte temperaturer har i alle fall bomma med minst et år, for surere enn i 2009 har det ikke vært siden jeg kom hit i alle fall.
Nytt spillested er HÅNDVERKEREN og vi har flytta dag til TIRSDAG. Nye og gamle medlemmer ønskes hjertelig velkommen. Vi starter med en åpen spillekveld før den første høstturneringa starter tirsdagen etterpå.

 

Du behandler ikke sjefen slik, kanin!!
Helge Stornes eier og driver et regnskapsbyrå i Kristiansand. Geir Brekka jobber for han og da er det dårlig gjort å slå sjefen med 81 IMP på 20 spill, vel? Skulle du være i tvil, er det hesto i øst...

Hvis dere tror det ikke er prestisje i disse BBO oppgjørene, så tar dere feil. Det svir å tape hver gang og kaninen har en fin dag i vente på jobb i morgen. Kvangraven (nils123) får neppe sove i natt og pønsker nok ut en anledning til å ta hevn.

Bridge er et rart spill. Jeg bakspilte de siste spillene og det var rett og slett ikke mulig å få gjort feil NS og det var ikke mulig å få gjort rett ØV. Trumfen satt 4-1 når Stornes skulle prøve seg, mens kaninen hadde gullhår i ræ...   hver gang.

Dere har sikkert opplevd begge disse situasjonene selv. Jeg foretrekker NS sin..  :-)

 

 

 

luringen mangler enda....
tre mesterpoeng på å bli superstormester. Jeg var sikker på at han skulle ta disse under helgas Lyngdalsturnering, men den gang ei.
Nils har skrevet om tre spill og de kan du lese HER. Det første spillet er ganske morsomt. Luringen var inne i stikk tre og skulle finne den beitende fortsettelsen. Av de ti korta han hadde igjen, var det et av dem som kunne trøkke på kontrakten. Jeg sier ikke mer....   :-)

Nils ber meg samtidig være snill med Lyngdal og ikke kritisere arrangementet for hardt. Det som skjedde i forkant av turneringa kunne ingen forutse og det vokser ikke regnskapsmennesker på trær. Denne gangen ble det feil og manglende kompetanse på Spar10 gjorde at turneringa ikke gitt så smertefritt som det pleier. Arrangementet forøvrig var like glimrende som før om årene.

Karl Olav sender en mail og beklager. Han hadde aldri hatt så vondt i magen under noe arrangement og har var redd for at TL kom til å besvime av fortvilelse da det sto på som verst. Joda, Lyngdal. Neste år er dere tilbake på vinnersporet igjen.

La dette være en påminnelse om at den kompetansen enkeltmennesker sitter inne med er verdifull. La oss verdsette de som gang etter gang loser turneringene våre i havn og som legger ned timer og døgn for oss. Jeg tror ingen er klar over hvilken fantastisk jobb Tor Solberg har gjort for oss de siste tiårene. Kretsen har en utfordring med å finne arvtakere og der har hver av oss et ansvar.

 

Hr. og fru Brogeland vant i Lyngdal
Lyndalsturneringa er et av de beste bridge- arrangementene i landet. Glimrende spillelokaler og en flott ramme rundt arrangementet.

Rammen var like fin, men i år fikk turneringa en ripe i lakken, da det resultattekniske var under en hver kritikk. Vi hadde et trist dødsfall i kretsen like før turneringa så det kan hende det er noe av forklaringen. Bridgespillere er bortskjemte, men denne gangen var kritikken på sin plass.

RESULTATER

 

Festivalen oppsummert..
Staben på Lillehammer sover godt i natt. Det aller meste har gått på skinner og det er fornøyde bridgespillere som reiser hjem. Inger Hjellemarken har tatt de fleste av utfordringene som hun ble gitt og at et så stort og imponerende arrangement ikke har flere skjær i sjøen, er rett og slett imponerende. Det er en stor og veldrilla stab som alle vet hva de skal gjøre. Takk til kortansvarlige, kordelere, sekretariat, turneringsledere, teknisk ansvarlige og alle som har latt oss vanlige dødelige komme til dekka bord kl 10.28 og kunne gå derfra 20.31.
  

Inger Hjellemarken fikk mye ros. Ikke minst for sitt SVÆRT tydelige budskap i forhold til alkohol. Forbudet ble håndhevet, men ikke mer fanatisk enn at sunn fornuft rådet. Veldig bra!

     Helge Mæsel gjorde som vanlig en fin jobb som TD.
     Han klaget mest over lite å gjøre!!


         Siri og Marianne i sekretariatet har alltid kontroll..

  
Jeg har selv vært kritisk til BK2000 etter at de bytta plattform og la inn ny funksjonalitet. Det var bugs over en lav sko og vi vanlige turneringsarrangører sleit stygt. Einar og Christian har tatt ballen og det vi så på Lillehammer, virka å være en strigla og nypussa versjon av programmet. Selv spilte jeg MANGE spill i år og så langt jeg så, virka alt prima. Noen problemer i IMPS ACROSS er ikke mer enn vi må tåle. Nå forventer vi at denne versjonen gjøres tilgjengelig umiddelbart for de klubbene som har betalt lisenser. En brukerveiledning slik at ikke bare Markus Bruno kan rette feil, hadde vært fint.
  
Det er kanskje ikke rett å komme med en advarende pekefinger nå når staben heller vil suge på karamellen, men jeg tar sjansen. 
Alt har sin levetid. Intet tre vokser inn i himmelen og skal en opprettholde suksess er det ikke nok å snu bunken etter endt dyst og tro at alt er ved det  samme neste gang vi blar om til august i kalenderen, i evig tid. Det er flere spillere som ymter om at konseptet er litt slitent og at en savner fornying. 
  
Det var vel en liten nedgang i deltakelsen i år. Noe annet er ikke å forvente med en medlemsmasse som har gjennomsnittalder på nærmere 60 år, men jeg er redd pilen vil peke brattere i årene framover om NBF ikke bruker sine kreative hjerneceller. Mixen skal en neppe gjøre noe med i denne omgang, men de andre turneringene tror jeg kan arrangeres på sprekere måter, uten at en skal ødelegge verken for bredden eller eliten. Jeg tror vi skal tenke mer i retning av måten EM arrangeres, der det er gruppespill, utslag, semifinaler og finaler. Alt selvsagt ledsaget av turneringer for de som ryker ut. Det kan ikke være veldig moro å ligge 2000 poeng bak leder og det er enda en dag igjen. Er det ikke da bedre å få starte i en ny finale med blanke ark? Husk at alle skal ikke bli Norgesmester. En fin plassering i et C-sluttspill er attraktivt for mange. At de beste får avgjøre medaljene ved innbydes strid er vel bedre enn å la slitne og umotiverte spillere spille mer eller mindre frivillige hovedroller.

De turneringene som samler noen få spillere og lag, bør få fri. Hvorfor kan ikke Patton få NM-status når det samler 60-70 lag, skjønner jeg heller ikke. Det kreves ikke mer enn 20 lag for damer og veteran, så da bør vel tre ganger så mange lag holde i masse? Pattonkongen har veldig lyst på gullmedalje! Jeg skal heller ikke ta diskusjonen om egen dameklasse, men i likestillingens navn er det vel dere damer selv som burde stå på barrierene? Sideturneringer og kveldsturneringene er et fint tilbud til de som ikke vil spille de "alvorlige" turneringene.  


Jeg vet ikke om det stemmer, men noen sa at Lillehammer er arrangørsted fram til 2015. Det er ikke noe galt med Lillehammer, men jeg ønsker ikke å spise komper til middag hver dag, selv om det er livretten min og svigermor lager verdens beste. Nå har vi vært på SAS hotellet i seks-syv år på rad og det er mindre og mindre stemning der. I år var jeg bare så vidt innom. Turbo fikk ikke underholde i baren selv om alle ville ha show. "Dere kan ødelegge pianoet!!" sa hotellet. Er det ikke vi som holder hotellet i live denne uka? Går de ikke nesten tom for fludium i hele Oppland og omegn?
Mange har vært på alle byens restauranter, både to og tre ganger. Kanskje det finnes grønt gress andre steder. Jeg bare spør..

Uansett, takk for i år. Vi som ikke jobber med arrangementet er evig takknemlige for at dere legger så flott til rette for at vi kan få spille kort fra morgen til kveld. Ikke er det dyrt heller. Hvor i Norge kan folk få dyrke hobbyen sin for en 50-lapp eller mindre i timen? At rammene rundt med overnatting og mat koster er så. Men det er verdt hvert øre!!

Nå skal i alle fall jeg hjem til mor og katten. Det er greit å være borte, men vi som er så heldige å ha noen som venter på oss hjemme, er veldig glad for det også. 


Bilder fra NM Monrad


Jan Erik Olsen og John Helge Herland scoret mest på butleren under NM Monrad

Hauge vant igjen...
Monradturneringer er nesten alltid jevne, så også i år. Før den siste kampen så det likevel ut som Telemark 2 og 3 skulle vinne , men fikk rundhjuling av The revokers i siste kamp. Hauge slo KingKong med maksimale sifre og da ble det en klar seier til favorittene.

Gratulerer til Telemark og Pabas med hhv sølv og bronsemedaljer...

"Jeg tipper vi taper bronsen med 1VP", sa jeg til mine lagkamerater i Viego. Enda verre ble det siden sølv og bronse endte begge på 243 mens vi endte på.... akkurat ja, 242. Et stikk fra sølv..  :(

RESULTATER    BUTLER
 


ª 97
© 86
¨ 532
§ KQ8765
ª 653 ª QT8
© 953 © KJT742
¨ AQ8 ¨ KJ6
§ AT43 § 9
ª AKJ42
© AQ
¨ T974
§ J2
Vest Nord Øst Syd
 Tom   Tor Snurr Hoffa
         1NT
pass pass 2ru pass
2hj 3kl pass pass
pass          


Jeg er ikke større enn...
at et anerkjennende nikk fra Tor Helness varmer. Dette spillet er fra avslutninga av Monraden.

Hjerter knekt til damen. Tor tok også for hjerter ess før kløver to gikk til kongen. Mer kløver avslørte at fargen satt 4-1. Tom stakk med esset og vi tok tre ruterstikk. Posisjonen er til høyre..

Jeg hadde en normal hjerter konge i hånden, men tok den lille pausen som en ofte glemmer. Hvis Tor Helness får stjålet hjerteren, går det i lynets fart slik: Stjeling, spar til konge, ruter til stjeling, spar til kongen og makkers trumf blir spist opp i stikk 12 og 13.

I diagramposisjonen spilte jeg spar og da ble det en trumf for mye i Nord. Slett ikke noen heksekunst, men etter fem dager med mye kortspilling er det fort gjort å glippe.
Beit kontra 110 er nå tross alt 4 IMP det også da..


 
ª 97
© -
¨ -
§ Q876
ª 653 ª QT8
© 3 © KT2
¨ - ¨ -
§ T4 § -
ª AKJ42
© -
¨ T
§ -

ª AK
©
¨ 975
§ KQT86432
ª 9863 ª QT74
© QT94 © KJ
¨ KT4 ¨ QJ83
§ J5 § A97
ª J52
© A876532
¨ A62
§

 

"500 ut.."  "Det blir butt.."
Spillet er til venstre og i kampen mellom Forcingklubben og Hauge endte begge NS-parene i den glimrende kontrakten 7klx. Meldingsforløp skal jeg spare dere for, siden dere vil ikke tro verken det dere ser eller hører.

Det er godt at også de med mer enn 5000 mesterpoeng har sine svin på skauen..  :)

Til høyre er det en annen Norgesmester som prøver seg. Johnny Hansen i syd åpnet med 1kl (2+) og vest gikk inn med 4kl i ugunstig, begge major (mente han). Steinhardt spør du meg..

I alle fall når øst ikke var med på notene og trodde at siden 2kl og 3kl viste begge major, måtte 4kl være naturlig sperr. Syv sonebeiter i ugunstig ga den gamle scoren 700.

Drikker folk på dagtid, spør jeg bare.
ª 932
© T983
¨ KJ
§ KT86
   ª QT854 ª J
   © AK764 © QJ5
   ¨ A8 ¨ T976543
   § 5 § J3
ª AK76
© 2
¨ Q2
§ AQ9742

 


ª 983
© AT
¨ T73
§ AJ932
ª T65 ª K4
© QJ54 © 86
¨ K865 ¨ AJ942
§ 84 § KT75
ª AQJ72
© K9732
¨ Q
§ Q6

 

Gode motspill (1). 
Jeg hadde tro på at Per Arne Flått og Christer Kristoffersen skulle gjøre det bra i årets parfinale. Det ble for ujevnt og for mange personlige feil fortalte de. Derfor en skuffende plassering rundt middels.
Et par højdare gjorden likevel at de tre dagene ikke var helt bortkasta. Christer vant heder og ære for turneringas beste spill. Du har sikkert lest om "ruter-sækser'n". Spillet til venstre var også veldig bra.

Syd hadde vist en god hånd med begge major og spar fem var et godt utspill. Håndens syver vant stikket stikket siden Christer ikke ville ofre kongen sin. Lurt. Nå burde vel strengt tatt syd spilt kløver dame, men han gikk løs på hjerterfargen. Ess, konge og en til stjeling gikk ikke bra, fordi øst sin trumf konge kom til nytte.

Christer fortsatte glimrende med å underspille sitt ruter ess slik at makker kom inn på kongen. Spar 10 og en beit. Det var verdt neste alle poengene øst-vest.


Det er ikke ofte Leif Erik Stabell er på disse kanter, men festivalen prøver han å få med seg. Det ble plassering i NM Monrad som ga parfinale, men det tok aldri helt av. I Monrad lag var han en stund helt oppe, men også der stoppa det opp på slutten.

ª 7432
© 93
¨ T8
§ T9853
ª JT9 ª A8
© KQ8 © AT765
¨ 64 ¨ Q752
§ AKJ74 § 62
ª KQ65
© J42
¨ AKJ93
§ Q

 

Gode motspill (2) 
Espen Forberg i syd åpna med 1ru etter pass fra meg i øst. Kort etterpå skulle jeg prøve meg på 4hj. Ruter ess i utspill.
På spillstensilen ser jeg at nesten alle fikk 10 stikk, men jeg klarte bare ni. Jeg tipper mange sydspillere har fått panikk når de ser at kløverdamen er i kapp og har derfor enten vridd spar konge eller fortsatt med ruter konge. Da er det umulig å få mindre enn 10 stikk.

Espen Forberg skifta trumf og jeg ble frista til å slippe dem hjem siden jeg hadde E10 på hånda. Nå tror jeg at jeg er beit uansett hva jeg gjør. Ruter stikker motparten og spille mer trumf. Hvis jeg vinner i bordet, må jeg spille spar til esset og ruter til stjeling. Nå kommer jeg meg ikke hjem uten at vest får tatt både spar konge og et ruterstikk til. Vinner jeg med trumfesset på hånda og stjeler ruter, blir hjerter knekt til stikk. 

Dette så jeg og spilte derfor på at kløveren lot seg godspille. Det gjorde den ikke og jeg kom meg rett og slett ikke fram og tilbake uten å miste fire stikk. Jeg var 6 minutter inn i neste runde før jeg ga opp, så innsatsen skal i alle ikke makker ta meg for.

Jeg burde stukket trumfen i bordet i stikk to. Så ruter og jeg er litt bedre stilt. Jeg kan alltid passe på at det er syd som kommer inn i ruter. Spiller han trumf derfra, vinner jeg med tieren hjemme og kan røffe en ruter uten av det koster trumfstikk. Spar esset er enda overgang til hånda for å ta ut trumfen.

Når Espen kommer inn i ruter i stikk tre, spiller han ikke mer trumf, men skifter best til kløver dame. 
Erik Dahl: "Kan jeg vinne da?"

 

 

ª T932

 

 

© T642

 

 

¨ AK6

 

 

§ 43

 

ª 86

     

 

ª J754

© AK53

© Q7

¨ J9754

¨ 3

§ QT

§ AJ9765

 

ª AKQ

 

 

© J98

 

 

¨ QT82

 

 

§ K82

 

Vest Nord Øst Syd
        2sp 2NT
pass pass pass   
Christer Kristoffersen tok for ruter sækser'n..
og vant prisen om festivalens beste spill. Jeg var så heldig å få høre om spillet tidlig, så jeg vant konkurransen om å være førstemann til å skrive om spillet. Her er vinnerteksten med spillet til venstre.

Dere journalister kan bare slutte å skrive om spill for å vinne konkurransen om årets tøffeste. Vinner ikke Christer denne prisen, skal jeg love at makkeren hans, Per Arne Flått, skal løpe naken rundt hotellet i kveld.  

Øst åpnet med 2sp som viste firekort og en lengre minor. Christer i syd avsluttet meldingsforløpet med 2NT. Vest fant beste utspill med kløver dame. Den lasjerte Christer. Neste kløver stakk øst og godspilte fargen. Christer tar ess konge i spar siden knekten kan sitte dobbel. Så ruter to mot bordet og vest legger ruter fire. Så kommer det flotte ressonementet.

 Øst har et inntak i hjerter siden han godspiller kløveren sin, ergo har han fordelingen 4-2-1-6. Det mennesket som ikke legger sin minste ruter fra fem stykker i vest, er ikke født. Ergo har øst ruter tre singel!

”Ta for sækser’n, makker!!”

 
To fornøyde gutter som fikk prisen for festivalens beste spill..

Monrad lag er i gang..
Resultater 


ª Kn74
© 2
¨ EK102
§ EK1065
ª E10853
© ED10754
¨ -
§ Kn2
Vest Nord Øst Syd
   Snurr    Tom
     1kl pass 1hj
pass 2kl pass 2sp
pass 2NT pass 3sp
pass 4kl pass 4ru
pass 4NT pass 6ru
pass 6sp pass pass
Skrekk og gru....
Meldingsforløpet til venstre er et av de jeg er minst fornøyd med fra årets festival. Det er vanskelige vurderinger fra oss begge, og jeg klarer ikke helt å fordele skylden. Umiddelbart husker jeg at jeg synes at Tom overvurderte sine 12hp i syd, men i ettertid ser jeg burde satt på bremsene selv i nord.

Fram til 4ru er det greit synes jeg. Tom har vist 5-6 fordeling i major, mens jeg har 3-1-4-5 eller 3-1-3-6. Jeg mener at jeg ikke har dobbel hjerter, for da ville jeg støtta til 4hj etter 3sp. Denne type hender spiller bedre på 6-2 enn 5-3. 4ru er også greit, men så overmelder jeg med 4NT.

Jeg har mer honnørpunkter og mer esser og konger enn jeg allerede har vist, men kun en knekt i fargene der makker har elleve kort, burde fått meg til å bremse. 4hj (last train) synes jeg er greit og da tror jeg Tom legger seg i 4sp. Han ser også at hjerteren må godspilles ved å måtte stjele med eventuelle sparhonnører hos meg.

Tom sin 6ru viser hva den mannen er laget av. Han ser for seg KDx,K,J954,AK1054 hos meg og da er vi alene om å melde 7sp.

Det er en trøst å se at spillet var vanskelig og at det ble meldt slem på mange andre bord. Jeg og Tom smilte litt skuffa til hverandre og to beiter ble stille satt inn på kontoen for dårlige vurderinger. På andre bord i Monrad lag ble det grisekjefta på både sunnmørsk og nord-norsk skal jeg love deg!!


Bergen vant  NM par....
I fjor spilte Tor Bakke NM veteran og gjorde det bra der. I år hadde han bytta til åpen klasse og viste at alder er ingen hindring for å spille god bridge. Sammen med Jim Høyland var paret i teten hele tiden, selv om Sam Inge Høyland - Trond Hantveit pusta dem tett i nakken på slutten. En uheldig avgjørelse på 5-trinnet av Osloparet var faktisk det som avgjorde kampen. Det avgjørende spillet kan du lese om i bulletin 6. 
Gratulerer til Jim og Tor.
Jeg har sagt før at vårt neste landslagspar kan være Nils Kåre Kvangraven og Roar Voll. De må nok spille mer sammen og satse mer seriøst, men 3.plass i NM par viser nok en gang at de er gode nok. Selv leda jeg turneringa i ganske mange runder, men det stoppa opp midtveis. Heldigvis kom jeg glien litt tilbake og både redaktør og Tom Høiland er fornøyd med 4.plassen. Gledelig innsats også av Per Elvin Pedersen - Jan Arild Olsen med 7.plass. 

Sørlandet har markert seg sterkt også under årets bridgefestival. Vi har spillere i teten i alle turneringer og må nesten ha lastebil for å få med oss alle medaljene sørover. Gull til Egil og Marianne under NM mix og gull i NM Monrad til Frank Svindal rager!ª K1076
© 8
¨ 852
§ AK962
ª - ª D98
© K1032 © Kn975
¨ KKn1063 ¨ D94
§ DKn54 § 1083
ª EKn5432
© ED64
¨ E7
§ 7
Vest Nord Øst Syd
   Snurr    Tom
         1sp
pass 3hj pass 4NT
pass 5hj pass 5NT
pass 6kl pass 7sp
pass pass pass
Skal en vinne NM par....
må en i tillegg til å spille godt, ha en porsjon hell. Vi vet alle at draget kommer og går. Selv hadde jeg og Tom en eventyrsesjon i spill 31-60, men synes vi fikk vinden i mot i både den tredje og fjerde sesjonen. Alle parene hadde det vel på omtrent samme måte, om enn i forskjellig form og fasong.

Spillet til venstre er veldig interessant synes jeg. Det har et meldeteknisk poeng, det har et spillepoeng og ikke minst et taktisk poeng. 
Vi bruker minisplinter på hender som inneholder opptil 10-11 hp. Normalt er det invitt til utgang, men vi kan være så sterke at vi løfter avslaget til utgang. Sterkere hender med støtte, innledes med Stenberg. 

I  nord får jeg vist hele hånda mi. Singel hjerter, kongen fjerde i spar og de to høyeste kløverne. Det var nok for Tom til å melde 7sp. Hadde trumfen sittet 2-1 og kløveren greit, ville vi innkassert +40 poeng for et meldingsforløp jeg er godt fornøyd med.

Så gjelder det spilleføringen. Burde Tom greid alle stikkene etter kløver dame ut? Han tok for ess, konge i kløver (kasta en ruter) men la så ned spar konge. Da var det beit. For å vinne, må han korte seg i trumf mens han har overgangene i orden. Under kløver konge, burde vest lagt knekten. Er det noen som spiller ut fra damen dobbel mot en storslem? Tom var redd for en overstjeling i vest, men som sagt er vel ikke det veldig sannsynlig. 

Hvis Tom hadde stjålet en kløver i stikk tre (eller to), ville han etterpå spilt spar til kongen og sett sitsen.  Jeg regner med at du ser sluttposisjonen uten at jeg tegner og forteller for deg. Nå rakk han ikke både godspille kløveren, stjele hjerter og kappe opp spardame.

Så er det det taktiske momentet. 6sp med 12 stikk ga +27 poeng, mens 6sp med 13 ga +38. Er det rett i en ujevn parturnering å gi full gass når en erfaringsmessig vet at nest beste kontrakt med maks antall stikk som regel gir god pluss. Jeg er 100% sikker på at Tom griner blod når han hører meg argumentere på denne måten. Han melder det som i holdet hans er bridgeteknisk er korrekt og driter i om det blir rett/galt i et og et spill. I lengden vet at han vinner mer enn han taper. Tja, sier jeg..
 

 

Tid for fredspipe...
Det har vært alt for mye støy i NBF det siste året. Årsakene er mange og jeg skal ikke fordele skyld i disse sakene. Det som er gledelig, er at det ser ut som vi er i ferd med å legge stridigheter bak oss og vi snart er samlet på Valen igjen. Salige Einar Gerhardsen ville tatt til tårene om han hadde vært med enda. Samhold gjør sterk..

Kåre K har opphevet utestengelsen av forbundets 10.000 medlemmer og det er med stor glede vi registrere at vi er samlet under samme fane igjen. Vi trenger ressurser og personligheter som Kåre blant oss. Nå er det bare Rolf'en vi mangler og Bouncer forteller at han er dypt savnet i miljøet.

Noen hadde sett Kåre K og president Jan Aasen i en hyggelig passiar utenfor Haakons Hall. Da er det kanskje håp for Tibet og Kina også?

Det nærmer seg 1.september og det ryktes at det blir offentlig flaggdag på Heimdal. Tor Helness sa at nå håpet han endelig denne saken er over og at vi legger dette bak oss. "Gjort er gjort og spist er spist", sier Ole Brum. Vi stiller oss i køen.

Bridge og mentalhygiene..
Det er mange oss som bruker både timer og dager på å diskutere detaljer i avanserte cuebid-sekvenser. Jeg skal banne på at energien er nesten bortkasta og at vi aldri får betalt for det arbeidet vi legger med. I en monsteturnering på 170 spill, dukker situasjonene vi har pugget kanskje ikke opp i det hele tatt. Om tre måneder kommer det sikkert et slikt spill, men da har vi glemt svarene for lenge siden. Nok en bunn!
I stedet bør vi ta lærdom av det andre idrettsutøverere har fokus på. Mat, drikke, hvile og restitusjon. Vi må jobbe med grunnprinsipper og det å gjøre rett i de situasjonene som forekommer hyppigst. Kreftene må spares på.

Det er sikkert mange som kombinerer bridgefestival og det å ha en hyggelig sosial happening. Det er fint og flott, men skal vi klare å holde hjernecellene i topp beredskap, nytter det ikke å sluntre unna. For min egen del er bridge konkurranseidrett og jeg vil yte maksimalt hele tiden. Aldri skuffer jeg meg selv mer enn når jeg presterer dårligere enn det jeg vet jeg er god for.

Hvorfor glipper konsentrasjonen så ofte og hvorfor kan intelligente bridgespillere få hjerneblødninger som vises utenpå skallen? I nest siste spill møtte vi et par som lå godt over middels og den ene spilte ut hjerter to (norske) i makkers meldte farge. Utspilleren hadde benektet tre-kortstøtte, så det burde ikke være avansert rakett -forskning å regne ut at toeren var singel. Neida, på slutten da dag to ble det for vanskelig. Det finnes utallige lignende eksempler.

Min påstand er at vi har ti ganger mer å hente på å jobbe med den mentale biten av bridgespillet. Vi må lære oss mantra eller andre rutiner for å huske å konsentrere oss. Noen ganger svikter vi fordi vi rett og slett ikke er flinke nok. Det type feil er det verre å gjøre noe med. Den type feil som skyldes slurv og slarv, må det da være mulig å rette på?

 
ª K7
© Kn94
¨ E986
§ K987
ª ED832 ª 954
© D8 © 1072
¨ Kn762 ¨ K1043
§ 43 § E52
ª Kn106
© EK653
¨ D
§ DKn106
Vest Nord Øst Syd
  Jan Muri Tom Geir L Snurre
   1kl pass 1hj
1sp dobl 2sp 4hj
pass pass pass   

I siste spill i NM par sin fjerde sesjon gikk jeg i baret. Uten å mene å være hovmodig, spiller jeg hjem 4hj i spillet til venstre i 99 av 100 tilfeller. Jeg fikk ruter ut (beste utspill) og stjal en ruter i stikk to for å spille spar mot kongen. Jan Muri stakk med esset og spilte mer ruter. Jeg orker rett og slett ikke vise deg hva som skjer, men kontrakten kan ikke vinnes lenger når jeg får beholde første kløverstikket. Det er til å grine av!!!

I de 99 andre tilfellene stikker jeg med ruter ess, spiller hjerter til kongen og spar mot bordet. Vest stikker best med esset og spiller ruter. Den stjeler jeg, tar for spar konge, trumf til esset og stjeler en spar. Motparten får et stikk i hver farge utenom ruter. Sitter trumfen 4-1, er jeg alltid beit. Jeg tror bordets Kn9x "ødela" mitt bilde av dette spillet. Hadde bordet hatt xxx i trumf, er jeg nesten 100% sikker på at jeg hadde spilt slik. Det er umulig å vinne 11 stikk hvis en skal trumfe en spar i bordet. Det må det da være mulig å se?
10 stikk gir omtrent 70% score, mens jeg får fortjent 10% prosent på spillet. Etter turneringa snakka jeg med både stormestre og superstormestre som hadde gått en, to og tre beiter i 4hj. Hva er det som skjer?

Jeg har skrytt av Tom sine spilleføringer. De er ofte rett og slett magiske. Når han blir sliten, skjer det noe i hodet hans også. Det blir tomt for krefter og vurderingsevnen svikter. I et spill hadde han kommet i normalkontrakten 2sp og fikk hjerter ut. Blindemann hadde 10xxxx og på hånda hadde han AJ. Motparten "orka" ikke bruke en honnør, så han fikk første stikk på hjerter knekt. Nå har han allerede 80% score ved å spille normalt videre for 10 stikk. Det er 75% sjanse for det ellevte stikket, så han går for det. Når den sjansen ryker, blir han trumfmatt på en måte og er plutselig ned på 8 stikk . 10% score!!  I runde 1 spiller selvsagt ikke Tom på 8-1 i odds, men tar i parturnering sine +35 og ofrer mulige + 40. Skam oss!!

RESULTATER NM PAR


Ingen har stukket fra i NM par...
Det blir ofte jevnt i NM par. Slik skal det vel være når de presumptivt beste spillerne møtes. Vi bytter på å ha glid, men i sum jevner det seg ut over en så lang turnering som dette er.
Jim Høyland og Tor Bakke har campert på førsteplassen en stund, men det er tett som haggel bak. Erfaringsmessig er det veldig mange poeng i omløp siste dag, når spillerne blir slitne. De som har mange hundre minus strever med motivasjonen og det gjøres (enda) mer feil enn vanlig..

Trond Hantveit har gjort et sterk comeback og ligger på medaljeplass sammen med Sam Inge Høyland.   --->

Nå er det en time til vi skal starte på de siste 50 spillene. Jeg skal ta på meg buksa jeg brukte i andre sesjon. Da scora jeg 395 pluss. Hold deg fast!!!


Per Elvin Pedersen fra Aust-Agder har ligget opp i teten hele tiden. Stå på!!