Arkiv tidlig høst 2011 

Kaninen gjorde nesten i buksa...
Det er blodig alvor i vår BBO serie. Først til ti seire. Mer prestisje er det nesten ikke mulig å framskaffe her på Sørlandet.

Jeg bruker alle knep for å få han ut av fatning. Dere som kjenner Geir, vet at han er født noen minutter for seint og kommer aldri FØR en avtale. Det betyr at jeg setter opp bord og i går lagde jeg meg en kjempemakker.

"G.Helgemo" finnes selvsagt ikke på BBO, men det var nok til å få kaninen godt ut av fatning før vi begynte. I spill 1 bytta jeg hr. Helgemo ut med en annen god makker, norgesmester Gjermund Rekstad. Lett match i 24 spill og nest siste spiker i kista. Jeg kjenner allerede lukta av nystekt hamburger, servert med kjærlighet av en god venn.

Jørn trenger makker
Birkelands store sønn, Jørn Skryten, mailer meg og forteller at han er glad for at vi bytta spilledag til onsdag. Han ønsker å spille fast hos oss, men har ikke makker. Jørn er en dyktig spiller og ikke minst en hyggelig mann.

Hvis du har lyst til å være makker til Jørn i høst, ringer du han på 40 48 67 29, mailer eller kontakter han på Facebook.

(Hans Fredrik, er ikke dette noe for deg?)

Konstruktivt og godt årsmøte..
Jeg fikk håp for klubben vår under dagens årsmøte. Det var vilje til å se kritisk på måten vi driver klubben og det var mange fine innspill i debatten.

Bridge er ikke som på 70- og 80 tallet, der det største problemet var å finne store nok spillelokaler. Nå må alle trå til og gjøre sitt for at det skal være attraktivt å komme til akkurat vår klubb. Det var flere som antydet at den enkelte av oss i Kristiansand BK kanskje ikke har vært nok på tilbudsiden i forhold til nye medlemmer. Vi ønsker å være en klubb der det spilles god bridge av flinke bridgespillere, men dette må det gå an å kombinere med å inviterer nye og ferskere medlemmer. Noen innvendinger på vår egen væremåte kom det også. Det ble rett og slett vedtatt at den enkelte går i seg selv!

Det første grepet vi gjorde var å flytte spilledagen vår til onsdag. Søm blir sikkert ikke superhappy, men vedtaket er at vi skal prøve dette fram til jul. Hvis det går som vi tror, kommer flere spillere fra Ruter 7 til oss. Noen som har uttrykt av onsdag er en bedre dag, vil også dukke opp, tror vi. Vi mener at så få av "våre" spillere har spilt på Søm, at vi ødelegger ikke veldig for dem. Til jul evaluerer vi.

Flere innspill gikk på at de beste kan ikke alltid spille med de beste. Da råtner vi på rot. I tillegg må alle gjøre sitt for at flere av våre 42 medlemmer stiller opp på klubbkveldene. Vi bør bidra aktivt til å tilby oss som makkere eller hjelpe folk å finne hverandre. Herved sendes en sterk oppfordring til den enkelte..

Rett etter årsmøtet gikk flere av oss inn til Ruter 7 og tilbød oss å spille første trekvelds høstturnering med en derfra. Jeg var førstemann ute og trakk vinnerloddet. Tre kvelder med Nina Kaspersen gleder jeg meg til. Vi skal ha  hyggelig, men målet er å vinne, Nina!! Jeg vet at Helge Mæsel og Tom Høiland også fant seg en ny makker. 

Er det andre i Ruter 7 som ønsker seg en makker fra oss, er det bare å maile meg eller Viego, så ordner vi det. De i klubben vår som ikke stiller seg til disposisjon de neste tre onsdagene blir korsfestet her på denne siden..

Hjertelig velkommen onsdag 14.september. Har du makker, er det fint. Har du ikke, så tar du kontakt.

Økonomien i klubben er på plass, heldigvis. Helge Stornes, kasserer og nyvalgt formann,  viste fram et fint lite overskudd og godt med penger i banken. Det aktive medlemsskapet fortsetter for de som ønsker det, men beløpet kan bli justert opp litt. Noen ønsket seg en vinflaske i premie, så det lover vi herfra ut til de tre første kveldsvinnerne.

Enda en gang, hjertelig velkommen!!

 


Storturnering i Ålesund
BK Grand slår på stortromma og ønsker over noen år å bygge opp en gysare av en bridgeopplevelse på Sunnmøre.

Innbydelsen leser du til høyre og påmelding er HER. Åpningsturneringa er HER og FACEBOOK HER

Resultater Kvinesdal 4.sept

Egil og Marianne Homme vant etter å ha ledet store deler av turneringa. Andreplass til Flekkefjord's store sønner mens selveste Erik Dahl og en av landets største bridgetalenter, Jon Solli Hansen kom på 3.plass.

Glimrende, Katja!! Flott av også de ferske begynner på hevde seg. En sterk 5.plass roper vi hurra for!!

 

RESULTATER FOSS

Ikke mindre enn 60 par i to dager i Østfold. Jeg har linket til Sven Pran sin side og der finner du resultater

 


Kenneth Skov og Arild Rasmussen
vant TGR sin turnering i London i helga. De spilte på lag med et engelsk par jeg ikke kjenner. 2.plass til "De Button" med blant annet Thomas og Hoffa på lag.

  


Resultater mandag 30.8 

det spøker for tirsdagene..
i klubben vår. De som har sterke mening om vi skal fortsette å spille på tirsdagene, må møte opp årsmøtet den 6.september.

Vi hadde en skriftlig forespørsel til Ruter 7 om hvor mange av de sine medlemmer som kunne tenke seg å spille to dager i uka på Håndverkeren, forutsatt at Kristiansand BK bytter til onsdag. Ikke mindre enn 14 spillere fra Ruter 7 sa seg interessert og vi har fått meldinger  fra flere andre som også foretrekker onsdagene. 

Vi hadde fire bord i går og det er ikke det minste tvil om at vi må ta noen grep for ikke å havne under torva som klubb. Er det noen som har andre og bedre forslag til å øke antall bord, er hjertelig velkommen til å komme med innspill.

Dette blir den viktigste saken på årsmøtet, så igjen: MØT OPP HVIS DU VIL HA INNFLYTELSE.

Det blir ikke organisert spilling tirsdag 6.sept etter årsmøtet. Da er det Norge - Danmark i fotball. Det var det STOR stemning for å foretrekke, men de som vil spille lagkamp eller robber kan selvsagt gjøre det.


Resultater åpen kveld 30.august
Linken til BK2000 var ikke helt rett nå i kveld, men det fikser Markus i morgen. Siden Tom vant, forlangte han at jeg la ut lista midlertidig. Fin 4.plass til kaninen.
  
1 [1] Tom Anders Høiland - Snorre Aalberg 194.0
2 [6] Markus Bruno - Kjetil Hildal Kristiansands BK 160.0
3 [5] Jon Solli Hansen - Erik Dahl Kristiansands BK 119.0
4 [7] Geir Brekka - Nils Christian Ravnaas Kristiansands BK 62.0
5 [8] Inger Johanne Larsen - Glenn Mathisen Rekrutteringsklubben Ruter 7 61.0
6 [2] Stig Drangsholt - Even Ugland -120.0
7 [4] Helge Wessel - Svein Inge Pettersen Kristiansands BK/Søgne BK -214.0
8 [3] Sjur Erik Wangen - Guttorm Nilsen Rekrutteringsklubben Ruter 7 -262.0

Masse turneringer...
for de som har lyst til å spille kort. Førstkommende helg er det turnering i Kvinesdal. Der er det allerede 18 par som har sagt de skal spille og det er plass til mange flere.

Helga etterpå er det Farsund Open og etter den igjen blir det valfarting til Sauda og lagbridge

Vi minner også om KM lag Vest-Adger 15.oktober. Der håper vi på MANGE lag. Ruter 7 stiller vel med like mange lag som i 4.divisjon håper vi... Fin trening og oppkjøring til divisjon

Landslaget trener på Island
Veldig bra, Christian!! Den eneste måten vi kan bli bedre på, er å spille tøffe lagkamper mot gode lag. Det ideelle er selvsagt å spille mange, mange dager på rad, men de fleste av landslagsspillerne har da (heldigvis) et liv ved siden av bridgen.

Jan Tore Berg og Odin Svendsen spilte på lag med Artur Malinowski og Arild Rasmussen i kamper mot Island og Danmark. Boye Brogeland og Frode Nybo spilte sammen med et Islandsk par. HER ER RESULTATER og HER ER BUTLER.

Boye og Frode hadde under middels på butleren i åtte av ni kamper. Butler er butler, men det gir et rett bilde av prestasjonene målt mot det som skjer på de andre bordene. Pluss til de andre norske parene.

Uansett er det bra trening og et signal om at landslaget legger seg i selene for å holde nivået. 


NORSK SEIER I UNGDOMS-VM. (sakset fra www.bridge.no)


Vi begynner klubbespillinga på tirsdag f.k.
Årets sesong starter med en åpen kveld. Vi ønsker nye og gamle medlemmer velkommer. 

Neste tirsdag (6.sept) blir det årsmøte. Der skal vi bestemme om vi skal flytte spilledag til onsdag. Det mest avgjørende er faktisk om det er mange av medlemmene i vår klubb og i Ruter 7 som ønsker å spille i hverandre sine klubber. Formannen stikker innom Ruter 7 på tirsdag og sonderer terrenget. Fint om mange har gjort seg opp en mening.

Søm BK er ikke bare glad for denne tanken siden de har spilledag på onsdag, men vi blir jo ikke ikke akkurat løpt ned av spillere fra hverandre sine klubber. Det viktigste for oss i denne sammenhengen, er å legge til rette for at så mange som mulig totalt sett spiller kort. Om det skjer her eller der, er kanskje ikke det mest avgjørende. Vi innrømmer likevel at det sliter å ha et gjennomsnitt på mindre enn seks bord i klubben vår.2 divisjonsspiller Nils ungdommen Ravnaas. En flott og hyggelig mann vi setter stor pris på å ha i klubben vår.


2 divisjonsspiller Jon Solli Hurra Hansen . Det er i alle fall ikke noe i veien med ambisjoner og lysten til å vinne. Velkommen til en ny sesong!!

Jeg legger hele sjela mi i en dypsindig analyse
om konvensjoner og manglende forståelse av hvordan de egentlig virker. Da gleder det meg at noen plukker ut de vesentlige tingene i mine vurderinger:

Hei Snorre..

Kunne eller forstå..
"Du skal ha seks venner på pølsebesøk og hver spiser tre stykker. Hvor mange pølser må du da kjøpe?" 
Tja, det kommer vel an på om du skal spise 3 pølser selv eller ikke. Det normale er vel at man spiser selv også. Så rent logisk blir svaret 7 x 3  mvh Boek :-)

Det Bjørn Olav Ekren tydeligvis ikke vet, er at jeg spiser pølser hele tiden. Det betyr at kjøleskapet mitt alltid inneholder pølser til meg selv, pølser i alle varianter. Derfor er regnestykket 6 x 3 helt riktig denne gangen. Jeg tar imidlertid kritikk på bruken av det personlige pronomenet "du". Det skulle stått "jeg". 

Kaninen har vært på telefonen mer eller mindre konstant siden jeg la ut analysen min om XYZ i går kveld. "Stakkar liten...", innleder han alle samtalene til meg med. Jeg utelot bevisst at øst hadde åpnet med "pass". Dette gjorde jeg for å beskytte Geir som satt i vest, fordi ingen hvite mennesker melder slem med hånda hans når makker har fire spar og maks 11 poeng. Igjen kommer det rykende ut av mobilen min: "Stakkar liten!!"

Geir sier at jeg har ikke skjønt noen ting når jeg utelater at øst har passet. XYZ forandrer seg mot en passet hånd!! Da er 2ru spillemelding og viser ikke 11-12 poeng som jeg antyder. Han gir meg (utrolig nok!!) ros, heder og ære for utgreingene mine, hvis bare øst ikke hadde startet med pass. "Du har tydeligvis lært noe av meg!!"

Har du denne avtalen med din makker? At 2ru er spillemelding etter 

pass - 1kl
1sp   - 1NT
2ru                 og alle lignende posisjoner.

Det er sikkert ikke dumt, men dette understreker igjen hovedpoenget mitt med konvensjoner. De fleste avtaler navnet på konvensjonene de skal spille, men hvordan de egentlig virker, brukes det ikke tid på. At konvensjoner forandrer seg med pass hos makker, er også forhold det er superviktig å diskute..

 

ªED43
©E43
¨ED1062
§8
Vest Nord Øst Syd
Du    makker  
1ru pass 1hj pass
1sp pass 2kl* pass
?        
Kunne eller forstå..
Så ofte som mulig gir jeg elevene min oppgaver der de kan vise at de har skjønt faget. Praktiske oppgaver er fint, så som denne for 4.klasse. "Du skal ha seks venner på pølsebesøk og hver spiser tre stykker. Hvor mange pølser må du da kjøpe?" Hvis en eneste av dem spør "Skal jeg gange eller dele?" så faller jeg sammen i gråt. Jeg har mislykkes helt, fordi jeg har ikke klart å la han eller hun forstå hva matematikk egentlig er. Denne eleven har sannsynligvis ingen vansker med verken det oppstilte stykket "seks ganger tre" eller "seks delt på tre". Problemet er at kunnskapen kan ikke brukes til noen verdens ting, fordi logikken mangler.

Nå skal jeg ikke dra denne for langt, men i gårsdagens lagkamp fikk jeg nesten den sammen følelsen når to av Norges beste bridgespillere meldte. Konvensjoner er fint, men når makkerpar ikke har den samme grunnleggende oppfattelsen omkring BRUKEN av konvensjonen, er det nesten like meningsløst som hos eleven over som ikke vet hvilken regningsart han skal benytte.

Det resterende jeg skriver forutsetter at du kjenner til  XYZ-konvensjonen. De aller, aller fleste som spiller aktiv konkurransebridge i Norge, bruker denne, men jeg er stygt redd at mange ikke følger meg i ressonementet mitt. Det er mulig jeg tenker feil, men da må noen sende meg på kurs umiddelbart.

2kl ber i utgangspunktet makker melde 2ru (2ru over 1sp er utgangskrav). Enten har han tenkt å passe 2ru ellers er neste melding innvitt. Nå hoppet spillerne på begge bord til 3hj, fordi de hadde ett ess mer enn de hadde vist. Jeg griner blod!!

Ja, du  har mer enn du allerede vist, men det forteller du etter min mening om med 2hj. 2hj beskriver 4-3-5-1 fordeling og 15-17 honnørpoeng. AKKURAT det du har. Poenget mitt er at i lagkamp (jeg tenker mye likt i par også, selv om der jager jeg majorkontrakter oftere) er det ikke så farlig om vi kommer i 2ru på 5-4 eller 4-4, framfor 2hj på en mulig 5-3 tilpass. Har du en hånd som er omtrent det du har vist så langt, melder du det makker ber deg om. La oss si at du har samme fordeling som til venstre, men mangler de røde damene, melder du 2ru og er tilfreds hvis makker passer. Jeg kan leve fint med at det en gang i mellom er like mange stikk i en delkontrakt i hjerter som i ruter.

På en måte er 2hj  til venstre en slags revers, fordi hvis makker skal støtte hovedfargen din må han melde ett trinn høyere. Er det ikke det som er definisjonen på revers?

Gi makker ei svak hånd der han hadde tenkt å passe 2ru, f.eks x, Jxxx,Kxxxx,Dxx. Så skal han måtte forholde seg til 3hj fra deg på seksten poeng uten særlig innmat!! Nei, meld 2hj som viser godt tillegg og 4-3-5-1, så havner du i 3ru. De gangene makker hadde en invitt et eller annet sted, kommer du akkurat dit du skal etter 2hj. Innvitt i spar havner i 4sp, innvitt i hjerter havner i 4hj og makker har gode muligheter til å vurdere 3NT eller 5ru hvis det var rutertilpass han hadde. F.eks Kx,Kxxx,Kxxxx,xx (5ru) eller Kx,Jxxx,Kxxxx,DJx (3NT)


ªED43 ªJ654
©E43 ©D962
¨ED1062 ¨K6
§8 §E82
Vest Nord Øst Syd
Du    makker  
1ru pass 1hj pass
1sp pass 2kl* pass
3hj pass 3sp pass
4kl dobl redobl pass
4ru pass 4sp pass
4NT pass 5ru pass
6sp pass pass pass
Meldingsforløpet fortsatte som til venstre, og det forsterker min oppfatning av at vi er grunnleggende uenig. Øst viser med 3sp at det var innvitthånda i spar han hadde, og vest er ikke ferdig. Han cuebidder 4kl og går på ENDA en gang over makkers 4sp. Etter min mening har han en konge for lite for alle sine meldinger. Akkurat samme hånda, men hjerterkongen i tillegg passer bra. Jeg ville selv ikke med EDxx,EKx,EDxxx,x meldt noe annet enn 1sp over 1hj, fordi 2sp er 100% utgangskrav og så mye krutt og kanonen har du da ikke?

Hva så med øst? Jeg synes også han overvurderer kortene sine. Kløver ess er bra mot makkers singel, men fire honnørpoeng som aldri kan brukes til noe mer enn ett enkelt stikk, er da ikke å hoppe i taket for? Erik Dahl sier at en ikke skal cuebidde åpninga si. Har du vist innvitt i spar og har akkurat innvitt i spar, skal du ikke cuebidde noe mer. Jeg synes likevel det er vanskelig å kritisere 3sp og redoblinga, fordi kløver ess og ruter konge må da være bra kort? Majorbeholdningen kunne nesten ikke vært verre, selv om EDxx,EKx,EDxxx,x som makker burde hatt, gjør at du skal melde 6sp.

Se denne hånda med akkurat like mange honnørpoeng: Kxxx,Kxxx,KJ,xxx. Den er tusen ganger bedre i mine øyne. Nå kan du se at det er ingenting bortkasta i noen farger, alle honnørene jobber aktivt. 6sp er en nydelig kontrakt som står på sparen 3-2. (5+2+5+0=12). Denne gangen mot ei hånd som har en konge mindre enn makker har vist.

Jeg sier selvsagt ikke dette for å henge ut noen, selv om kaninen som du sikkert skjønner er en av de involverte. Han ringer sikkert og skjeller meg ut, men faktisk har jeg en mistanke om at han for første gang går i seg selv og finner ut at han har noe å lære.

Jeg hører gjerne fra deg, bare du ikke er enig han...


De beskyldte meg for å jukse!!
Kaninen ringte meg og var opphisset, men jeg skjønte at det var av skrekkblandet fryd. Det som skjedde var at i helgas turnering i Brighton var det to franskmenn som ikke trodde sine egne øyne over en magisk spilleføring fra Geir. Det er ikke fulldublerte turneringer i utlandet, slik at spillene spilles ikke samtidig på alle bord. Det gjør at det er teoretisk mulig å snike til seg informasjon om et spill som du skal spille seinere. Jeg vet ikke om franskmenn utnytter dette. Vi fra Norge gjør det i alle fall ikke.

"Hør her, Snorre. Du har vel ikke opplevd å spille så bra at motstanderne tror du jukser. Det er litt av et komplement!!" 

Han spiller bra, men det holdt ikke til seier i kamp elleve heller. I går ble det nok et tap og 4-7 ledelse til meg i først til ti. Dette lukter ny hamburger!

Mange gode svar i Jonny sin oppgave..
Du finner den litt lenger nede. Ingen heksekunst, i alle fall ikke for de som er vant til å løse problemer. Harald Skjæran fortalte at han tok det kjapt, men det var mest fordi han visste det var et problem med kun en løsning. Ved bordet i praktisk bridge er det ikke fugl som kvitrer og forteller deg at du må følge med. Jeg tar med et par fine svar:

Kjetil Hildal: "Tre runder trumf om nødvendig, EK i hjerter, kløver. Begge motspillere er innspilt i den forstand at ingen kan spille en rød farge uten at et ekstra stikk settes opp, og må derfor spille ny kløver som du kan kaste en hjerter på. Nå er det ingen bønn lenger, rød farge må spilles som gir det 10. stikket. Kjetil"
  

Johannes Høie: "Hei Snorre. Så langt jeg kan se er spillet 100% ut fra den klassiske taper på taper variant. Hovedvarianten(sjakkterminologi) er så mange runder triumf som trengs, deretter Hj ess og hj til K,. Så kløver, på ny kløver kastes hjerter taperen og jeg kan ikke se hvordan motparten kan få mer enn et stikk til. På bi variantene etter første kløver runde - ruterspill gjør at du får max en taper i denne farge, og på hjerterspill får du for knekten eller godspiller den trettende hjerteren . Har jeg oversett noe? Mvh Johannes Høie"
 
Terje Skjelbred: "Tar ut trumfen 2/3 runder AK hjerter, kløver ifra bordet. Spiller de ny kløver kaster jeg en hjerter på hånda, Er vest inne etter 1 runde kløver og spiller liten hjerter for 3 gang dekker jeg meg j. Sitter hjerter 3-3 står da siste hjerter. Spiller motparten ruter noen gang vil jeg vinne 2 ruterstikk. Ruteren behandles om vest spiller liten ruter liten i bordet og enten 10 eller dekker med esset om j eller k kommer. Da vil jeg tape 1 ruterstikk, ett kløverstikk eventuelt to om de spiller ny kløver etter min runde kløver hvor jeg da kaster en hjerter på hånda. Spiller vest liten hjerter eller hjerter d står siste hjerter eller jeg får på j om han spiller ifra D.

Takk for mange innsendte. Det er moro å se at dere følger med. 


 

og vi som klager på BK2000 og ruter!!
fordi resultatservicen i utlandet er mange ganger rett og slett uforståelig. Det er sikkert min feil, men når jeg ser en resultatliste og det er bilde av noen, så tror jeg det er vinnerne jeg ser. Står det nr.2 på neste lag, tror jeg at de ble nummer 2.  Eller hva mener du om DETTE ?

Hei Snorre

Du får sikkert flere henvendelser om dette, men resultatene dine fra Brighton, er fra 16. plass og nedover. De 8 beste lag etter innledningen går til A-finale og de 8 neste til B-finale. De endelige vinnere av ”Four Stars A-final” ble Michael Byrne, Duncan Happer, Hugh McGann og Tom Hanlon. Så Grøtheim, Tundal & co ble i grunnen nr 19 ….

Hilsen Ingvar

Takk for det, Ingvar. Jeg liker ikke å ta feil, og jeg beklager også at jeg påsto at kaninen ble nummer 24.  Han ble nummer 40!! HER er de beste.

Marianne og Trygve med ei lita jenta
Ingenting er hyggeligere enn at barn settes til verden.
Når det er noen vi kjenner, blir vi enda gladere.
GRATULERER !!!


- ªED8
©ED3
¨76
§D7654
ªJ76 ª532
©43 ©87652
¨KQJ96 ¨1053
§K82 §J3
ªK1094
©K109
¨E82
§E10
Vest Nord Øst Syd
  Tom   Snurr
      1kl
1ru 2ru pass 3NT
pass pass pass   
Det er så underlig...
fordi noen ganger er bridge så usigelig enkel, mens de samme problemene verken oppdages eller løses andre ganger. Under parfinalen på Lillehammer overså jeg de aller fleste opplagte innspill eller skviser. I helgas Lyngdalsturnering var det som om lyset hadde kommet tilbake.

Spillet til venstre gjør dere sikkert med venstrehånda, men det var noen poenger både i spilleføringa og i motspillet. Ruterkonge kom ut. Den sto og øst la femmeren. Så ruter dame og øst fulgte med tieren. Nå visste jeg at den satt 5-3 fordi med 105 dobbel, hadde han lagt tieren først. Vest hadde meldt inn og var favoritt til å ha kløver kongen, men det var ikke helt sikkert. Det er de som melder inn på KDJxx i ruter og slutt.

Jeg begynte ikke på sparen, fordi den fargen kan sitte 4-2. Siden vest har to ruter mer enn øst, er det tett på sannsynlig at øst har fire spar. Jeg testa hjerteren først og da vest hadde bare to der, kjente jeg plutselig åtte av øst sine kort, mot syv hos vest. Vest la kløver to, styrke, uten å bruke kalorier. Jeg kikka en gang til på han og arendalitten så dadønn ærlig ut. Han har nå xxx,xx,KDJxx,Kxx. Sparen fra toppen og stillingen er som til høyre med tre kort igjen.

Ruter til vest og kløverdamen tok stikk tolv. Kløver esset det siste.

Øst la kanskje ruterne sine teoretisk korrekt, men du ser at han burde hatt tieren igjen. Da kan vest avblokkere ruter knekt og innspillet funker ikke lenger.

    
- ª-
©-
¨-
§D76
ª- ª-
©- ©
¨J ¨3
§K2        §J3
ª-
©-
¨8
§E10

- ªK1098
©KJ32
¨D32
§32
            
ªEDJ765
©E54
¨E104
§4
Klarer du denne??
er du flink. Jonny Hansen ga meg oppgaven i helga, men jeg må innrømme at jeg ikke klarte det uten et par (sterke) hint. Trøsten er at heller ingen andre jeg har spurt tar den sånn på strak arm. 

Erik Dahl, du bruker ikke mer enn sekunder håper jeg?

Kontrakten er 4sp og du skal vinne 10 stikk UANSETT fordeling etter spar fire i utspill. Overstikk får du ikke betalt for, men beit belønnes med piskeslag..


HER sender du meg et par linjer. De to første skal få hederlig omtale, forutsett at de ikke har sett spillet før selvsagt.
    

 

Uhelbredelig...--->
Det er trist når menneskesinnet blir invadert av vrangforestillinger. Jon Aabye er en oppegående mann på mange områder, men idrett og idrettsprestasjoner forstår han seg ikke på. Det har han gjentatt ganger bevist med sine vurderinger av sykkelsporten. At han prøver å skjule sine manglende kunnskaper med å være ironisk, gjør at vi føler (om mulig) enda mer synd på mannen.

Jeg er enig med Moss sin store sønn i at det i verdenssammenheng ikke er mange som driver på med skøyter, ski og padling. Det betyr likevel ikke at Erik Verås Larsen ikke er dyktig i det han holder på med, men det er flere deltakere i lokale klubbmesterskap i landeveissykling i en småby i Australia enn det er padlere i hele verden. Derfor må alle prestasjoner i prinsippet sees i lyset av idrettens utbredelse og dens status.

I den sammenhengen er det derfor en STOR prestasjon når Hushovd og Boasson Hagen vinner sykkelritt. Jeg gjentar, det er en STOR prestasjon. Det Jon Aabye gjør når han sier at "våre gutter hevder seg i den delen av sykkelsporten som ikke teller", er helt opplagt feil. I svømming svømmer noen på ryggen, enkelte veiver mye med armene (fri eller crawl) mens andre bukter hele kroppen elegant for å komme framover (butterfly). Det ene er selvsagt ikke mindreverdig i forhold til det andre.

I sykkelsporten er det fint å sykle fort oppover (klatring), men det er også fint å spurte bra, sykle fort alene (tempo) eller fort sammen med andre (lagtempo). Parentesene har jeg med i tilfelle det skulle være også andre enn Aabye som ikke har sett lyset.

Siste ord er sikkert ikke sagt i denne saken. Kjenner jeg Jon Aabye rett, har ikke "Hole in one" sett sine siste kråketær fra Østfold. Hadde det vært en av mine elever som hadde vist slike manglende kunnskaper, hadde mødighedane grepet inn med støttetimer og ekstraundervisning.


Favorittseier i ny flott Lyngdalsturnering   (Bilder)
Espen Lindqvist er et talent utenom det vanlige. Det har jeg sagt før, og nå har han og Tor Birkeland virkelig fått sving på det som er i ferd med å bli et nytt meget sterkt makkerpar, både i lokal og nasjonal sammenheng etter hvert. De var i teten i hele helgas turnering og snappa seieren foran Tom Høiland og Snorre Aalberg. Bronse til Tore Bårdsen og Geir Larsen.
Det er flere som fortjener skryt. Karl Olav og de andre i staben lager flott steming og Gaute skaper en svært så hyggelig ramme for oss. Markus Bruno vet dere hva jeg synes om. Det er ALLTID på stell når han styrer skuta.
   

3.plass til Irgens i Brighton
Grøtheim - Tundal og Erichsen - Skjetne spilte seg sammen med sin sponsor seg fram til en fin 3.plass i sensommerens bridgefestival i Brighton. Silla, Kanin og Odin S sammen med Simon Gillis klarte ikke bedre enn 24.plass. Ambisjonene er nok større, selv om det var mange lag med.. Hvis jeg leser resultatene rett, virker det som Gillis leda med fire kamper igjen, men ble barbert på slutten. Jeg tipper kaninen ringer meg i morgen og forteller om hvilken sinnsyk utur de hadde de siste rundene.
 
Calle Knudsen visste ikke hvem han skulle spille med, fordi makker Terje Lie var 50-års gave. Kona mi fikk diamantring og jentetur til Barcelona.
De åpnet godt og var med i premierekka hele tiden.

- ªT8
©9872
¨A8
§T9432
ª7 ªJ9652
©AJT ©Q65
¨KQJ62 ¨954
§J875 §K6
ªAKQ43
©K43
¨T73
§AQ
Vest Nord Øst Syd
Tom Eil Snurr Ivar
1ru pass 1sp pass
2kl pass 2ru 2sp
pass pass pass  
Du lyver, Ivar Anfinsen!!
Han sa til meg for en stund siden at det ikke sveiv rundt i toppen som i gamle dager. Det stemmer rett og slett ikke, fordi denne spilleføringen viser noe annet.

Tom spilte ut ruter konge som han fikk for. Så skift til spar 7 til tier, knekt og ess. Ruter til esset, kløver til kapp, ruter til stjeling, kløver til esset og hjerter. Jeg stakk over Tom sin tier med dame og vi tok to hjerterstikk til. Det var beste motspill så langt.

I posisjonen til venstre var det om å gjøre for meg at Ivar ikke fikk for treeren eller fireren, så når Tom spilte et minorkort stjal jeg med femmeren. Ivar blunka ikke en gang da han stjal over og fridde seg med spar fire (!). Med to kort igjen hadde han K3 over min 92. 

Åtte stikk var akkurat det han hadde bedt om.

    
ª-
©9
¨-
§T94
ª- ª9652
©- ©
¨QJ ¨-
§J8 §-
ªKQ43
©-
¨-
§-

 

Troms & Ofoten i 1.divisjon
etter å ha slått Grøtheim med 76-68 i den avgjørende stikkampen. Vi gratulerer Peter Marstrander, Rune Andersen, Dag Stokkvik, Svein Aril Olsen, Christer Kristoffersen og Gunn Tove Vist.

En liten æra i norsk bridge er over med nedrykket for Midt-Trøndelag 1. Det er (heldigvis?) ikke nok å flyte på gamle meritter og det å være toppspiller i bridge er noe som må vedlikeholdes. Dette både håper og tror jeg trønderne innser selv og tar på seg treningsdressen oftere enn de har gjort det siste året. Vi ønsker dem velkommen tilbake i toppen, men de skal ikke ta lett på 2.divisjon. Det er lettere å holde seg i første enn å rykke opp fra andre.

Ikke vanskelig...
med jeg kjenner flere som ville gått beit. Du spiller 4sp i øst og får trumf ut til damen og esset. SÅ...?

spiller du selvsagt en liten hjerter fra hver hånd. Du kan ikke ta ut trumfen først, for da tar motparten tre ruterstikk. Denne gangen satt hjerteren 3-3 og din forutseenhet ville blitt belønnet.Jan Arild "Godt fornøyd" Olsen lå bra an i NM Monrad lag,
men falt ned noen plasser på slutten.


                                    
                                  Tore Olsen og Per Egil Westin lå helt i toppen under NM par, men de sprakk litt på slutten.

Bridge is a bidders game
Jeg fikk minus 34 (!) på spillet til venstre og det var Runar Lillevik sin "skyld" . Han har skjønt at når nord åpner med 1hj, skal han doble opplysende i øst, selv om makker har passet i åpning. Det er selvsagt ikke ideelt å ha dobbel ruter, men de andre verdiene er fine. Sparfarge og ekstra kløverlengde er da bra? Å passe første runde, for så å balansere senere er MYE mer skummelt mener nå jeg..

Harald Nordby var med på notene og meldte stille og forsiktig 1NT. Ikke så bra hjerterhold, men 11 virksomme poenge ellers. Tom kunne ta fem hjerterstikk, men så var det slutt for oss.

 Vest Nord Øst Syd
  Turbo   Geir
      1NT
pass 2ru pass 2hj
pass 3ru pass 3hj
pass 4hj pass 4sp (!)
pass 4NT pass 5hj
pass 6hj pass pass
pass      
<-- Kortvurdering..
Jeg tar det ikke helt, men kaninen mente det var opplagt å ta opp over makkers 4hj. Han har åpnet med en undervektig 1NT og vist hjerterstøtte og tillegg med 3hj. Likevel tar han opp over 4hj og finner en god slem for +32.

Det er meget mulig han har rett, fordi esser er flotte kort, mange trumf er bra når en også har tilpass til makkers sidefarge. Ruter kongen dobbel er et verdifullt kort. Legg merke til at slemmen er spillbar selv UTEN kløver konge.

Kortvurdering --->
Til høyre er det Tom som melder tøft, men argumentene er mye de samme. Tilpass til makker, esser og konger.

4hj var hardt, men sto på trumfen 3-2 og at fire kløver satt sammen med tre hjerter. Pluss 39 gir slike ting..

Vest Nord Øst Syd
  Snurr   Tom
 pass 1kl 2ru dobl
pass 2hj pass 3hj (!)
pass 4hj p.r  

 

Klubbspillinga starter 30.aug
med en åpen kveld kl 18.15. Alle er hjerterlig velkommen til klubben vår.

Mandagen etterpå er det årsmøte. Denne gangen er det viktig at dere kommer, fordi det er flere viktige saker.  For et par sesonger siden byttet vi spilledag til tirsdag, men dette kræsjer med Ruter 7. Det er snakk om at vi bytter til onsdag, slik at de som vil spille i begge klubbene kan gjøre det.

Kretsen er nærmest konkurs. Det betyr at vi ikke lenger kan vente særlig støtte til seriemesterskapet og NM. Klubben vår renner heller ikke akkurat over av penger, så den ordningen vi har hatt med aktive medlemmer som betaler en fast sum som inkluderer det meste av spilleavgifter, må revideres.

Vil du være med å påvirke, må du stille på årsmøtet tirdagen etterpå, 6.september kl 18.15. Det blir spilling etterpå.


Hanne Cecilie og flere i Ruter 7 bør spille i begge klubbene. Den eneste
måten å bli bedre på, er å spille med og mot flinke spillere.

ª643
©643
¨K4
§KJ753
ªKD2 ªJ10987 
©D9 ©EKJ8
¨EJ10963  ¨84
§E10 §84
ªE5
©10752
¨D72
§D962
Vest Nord Øst Syd
H.Nordby Tom Runar Snurr
1NT pass 2kl pass
2ru pass 3hj pass
4sp pass pass pass
Her kunne du kommet i avisa, Tom
Harald Nordby kom i den samme kontrakten som de aller fleste andre i salen. Tom spilte ut en hjerter til spillefører sin dame. Så spar konge til esset og kløver skift.

Harald Nordby må bli kvitt kløveren sin på hånda, men er ikke sikker på hvordan hjerteren sitter. Han ønsker derfor å få med seg at dobbel spar sitter sammen med dobbel hjerter og spiller slik.

Kløver esset, spar dame, to hjerter for å kaste kløveren og kløver til stjeling med spar to. Nå er stillingen som til høyre.

Ruter ess og ruter til Tom sin konge. Nå sto resten. Tom kunne imidlertid avblokkert ruter konge under esset (!) for å la meg komme inn på damen. Da får han hjerterstjelinga si. Hadde spillefører hatt ED i ruter, hadde alle ledd av Tom. På den andre siden, er det lite som tyder på at Nordbysjefen ville spilt slik med ED i ruter.

De aller fleste fikk de samme elleve stikkene ved å ikke ta den andre trumfrunden. Da kunne han stjålet kløver med spar dame og ha toeren til å spille inn bordet og ta ut trumfen.
    
ª6
©-
¨K4
§KJ7
ª- ªJ109 
©- ©J
¨EJ10963  ¨84
§- §-
ª-
©10
¨D72
§D9


ªJ10
©43
¨EKD1076
§DJ8
ªK2 ª9873
©E10952 ©J86
¨832 ¨J
§E109 §76542
ªED654
©KD7
¨954
§K3
Vest Nord Øst Syd
  Turbo   kanin
       1sp
2hj 3ru pass 3NT
pass pass pass  
Dette kan han...
Å la Geir Brekka spille normalkontrakten der motparten har gitt informasjon i meldingsforløpet, er synonymt med å gi han er godt spill. Taktisk har Geir store huller, men som spilefører er han veldig flink.

Vest meldte inn en tvilsom 2hj. For det første er det skummelt med tanke på å bli tatt og for det andre er det sannsynlig av motparten får kontrakten og da han en sladra om hvordan det sitter.

Vest spilte ut hjerter til knekt og konger. Så kløverkonge fordi vest med all sannsynlighet har resten av honnørene. Inn på kløver ess, fridde vest seg med ruter.

Nå var spillet over på kort tid. Seks ruterstikk og tre kløverstikk seinere, er posisjonen som til høyre. Vest burde vel blanka spar konge, men det hadde Geir sikkert klart å lese. Hjerter til vest sitt ess og claimings.

11 stikk ga nesten alle poengene i NM par.

    
ªJ10
©4
¨-
§-
ªK2 ª98
©E ©-
¨- ¨-
§- §7
ªED
©D
¨-
§-

ªK83
©EKD
¨K763
§1042
ªED94 ªJ
©432 ©J876
¨1084 ¨ED5
§D53 §KJ986
ª107652
©1095
¨J92
§E7
Tid for mer sjikane...
Jeg får kommentarer på at jeg har blitt alt for puslete. Toppspillere får legge det ene egget etter det andre uten at jeg korsfester en eneste av dem. Selv kaninen får gå fri. 
Jeg får reparere litt med dette spillet av selveste Gautis. Du kan jo gjette hvor mange stikk han fikk i 2sp i siste runde i NM Monrad lag? Tre i hjerter, kløver ess, spar konge og ett for den femte sparen må da vel være et absolutt minimum?

Jeg spilte ut hjerter. Så en liten spar fra bordet til Gjermund sin knekt. Mer hjerter og Gautis la opp til et fint innspill. Kløver til esset og mer kløver til min dame. Den siste hjerteren til bordet og Gautis stjal  kløveren. Nå skulle han spille inn øst på singel spar ess!!  Jeg så ikke noen grunn til å bruke en av honnørene mine når han spilte spar mot kongen, så spar ni så grei ut. Den fikk jeg for, tok ut trumfen, spilte ruter gjennom kongen og Gjermund hadde enda et par kløver som sto. Fem stikk til Bergen. Jeg gjentar, FEM stikk.
Det eneste trumfstikket han fikk var altså en kløverstjeling med spar to. Stakkar liten..
    

 

Østlandsposten 
forteller om seier til ABAX.. 

ª8632
©E
¨KD63
§J1094
ª105 ªKD94
©10872 ©KJ96
¨E109875 ¨43
§7 §K63
ªEJ9
©D543
¨J
§ED852
Vest Nord Øst Syd
Gjermund  Anna  Snurr Tor
      1kl pass
1ru* pass 2hj* 3kl
3hj 4kl pass pass
pass pass pass  

  
Men Anna da??!!!
Jeg liker egentlig ikke å hovere når det har gått bra. Ei heller gjøre narr av motstandere som har dummet seg ut.
Jeg gjør unntak. I alle fall når jeg selv er den som for en gangs skyld er en heldig vinner og den som har driti på draget er selveste Tor Helness. 

Da bordet kom ned, sang verdensmesteren på klingende Bodødialekt.. (du kan sikkert høre det for deg..)

"Men Anna, da!! Du kainn da ikke melde bærre 4kløver på derre..??!! Æ har da meildt inn 3kl i sonen.."

Spilleføringen skal jeg spare dere for. De fleste som spilte kløverkontrakt fikk 11 stikk. Tor Helness gikk en beit i 4kl da Gjermund fikk stjele over kløver fem med kløver syv og samtidig ødela forbindelsen til en kløverfinesse  :-)
    

Rune Hauge holder enda sin hånd over festivalen. Takk for det, Rune. Han spilte store deler av festivalen med Anna Malinowski, men i spillet til venstre var det en annen makker i hoverdrollen...

ABAX MOT RØKLA!!
   
Endelig!! 
Det er STOR forskjell å få stå helt øverst på pallen. Sølv og premier er fine saker, men det å vinne gir en ekstra god følelse. Det var ikke mulig å slå Abax i årest NM Monrad lag. God spilling over hele fjøla, men selvsagt drag og hell i bøtter og spann. Seiersmarginen på 36 (!) vinnerpoeng sier at det var andreplassen det ble kjempet hardest om.. RESULTATER I LINKER OVER..                             Norgesmestere i Monrad lag 2011: Gjermund Rekstad, Snorre Aalberg, Jan Tore Berg, Odin Svendsen og Lars Arthur Johansen


NM Par avgjort på målstreken
I siste runde hadde det seg slik at nummer en og to møtte hverandre på BBO. Harald og Lars Eide lå 102 poeng bak det som så ut til å være vinnerne, Jo Arne Ovesen og Bjørnar Halderaker. Det ble neste to kasser inn til hedmarkingene, men det manglet fattige tre poeng.
Bronse til Andersen - Marstrander fra Tromsø.

Best av Vest-Agder sine var Geir Brekka på 19.plass sammen med Jon Egil Furunes. Nils Kvangraven og Roar Voll redda ekstraplass til kretsen med sin 22.premie.
     

 

Dere skal være glad, NBF...
for at jeg har blitt gammel, varm, snill og tannløs. Hadde den skandaløst dårlige resultatservicen som vi opplever i årets NM par skjedd i et NM jeg spilte for noen år siden, hadde overskriften her vært som på T-skjorta til Odin Svendsen, "Helvetes føkking føkk!"

Det en ingen som vet hvor mange poeng vi har underveis. Det varierer med mange hundre poeng fra runde til runde og i sesjon 4 har det aldri vært rett. Harald Skjæran forteller meg at dette skyldes at regnskapet ikke kjenner alle sider av "Ruter" enda og at når slipper skal skrives ut og resultater publiserer, gjøres det gale valg i programmet. Det å publisere resultater er visst også et slit ut av en annen verden for den stakkaren i regnskapet som må gjøre det.

Som sagt ønsker jeg å være en positiv blogger, men jeg må innrømme at jeg må tvinge fingrene mine til å trykke på de tastene på tastaturet som gjør at du leser disse ordene...

Tar jeg ikke feil, er det Terje Garsegg og Tor Arild Bergendal som leder. Stemmer ikke det, er det i alle fall ikke min feil..

Det har vært flere meldaljeutdelinger underveis. Stakkar Inger Hjellamarken har ropt opp de menneskene som står på de resultatlistene hun får stukket i hendene. Det har enda ikke stemt ved første forsøk...             Torild Ueland og Eli Solheim vant NM damer etter å ha ledet hele veien.

NM Monrad
ble vunnet av Jan Tore Berg og Jørn Arild Ringseth etter at appellen de hadde inne gikk i parets favør. 
Årsaken til protesten var en manglende alert. Noen vil mene at spillet ville gått omtrent likt selv med alert, men et par som ikke alerterer kunstige meldinger står svakt. Sånn må det nesten være, selv om straffen noen ganger føles urimelig hard.

Sølvmedaljørene Stabells  var sporty nok til å si at protesten var helt ok og de tok degraderingen med fatning. 

Resultater finner du i linken over.

Appell vil avgjøre NM Monrad
Den uoffisielle resultatlista viser at brødrene Stabell vant NM Monrad, men en appell som enda ikke er avgjort kan flytte Jan Tore Berg og Jørn Arild Ringseth helt til topps. Vi får vente å se.

Søkv til oss i MIXLAG
NM Mixlag fikk vinnere fra Vestlandet. Vant gjorde Norges navle, med spillerne Arild Hoff, Reidar Johnsen, Jonill Storøy og Liv Bugge vant NM mixlag. På andreplass kom Damer og knekter med spillerne 75% Vest-Agder, Egil Homme, Martin Reinertsen, Ann-Mari M. Juvik og Marianne Homme, mens tredjeplassen ble vunnet av Lillebaluba med spillerne Stine Holmøy, Frank Bogen, Gerd Marit Harding, Finn Brandsnes, Helge Stanghelle og Anne Irene Bogen .

En flott dag her på Lillehammer. Alt gikk på skinner og igjen en takk til alle dere som legger så bra til rette for at vi skal kunne holde på med det vi liker aller best, nemlig spille kort. 
  
Nå er det NM par som teller. Jeg regner med det blir stille her en stund nå for Tom har sagt jeg må konsentrere meg. Det har jeg tenkt å gjøre, så du får følge med på http://www.bridgefestival.no
  


 

Herfra minnes samtidig om Lyngdalsturneringa. Påmelding i link over.

 


Nok en regel å forholde seg til..
Lovutvalget bestemte før festivalen at åpningsmeldinger fra 1NT til 2sp skulle annonseres uoppfordret. Ingen alertering som vi var vant med. Denne regelen er brukt flere steder internasjonalt og jeg synes endringen hørtes fornuftig ut. Ingen kunne lenger la seg "lure" av at 2kl er Ekrens eller svake to ruter. En motspiller fikk heller ikke avslørt om han var interessert i hva åpningen betyr. Det er ikke til å komme bort fra at vi heller spør hva 2ru betyr de gangen vi har 11 honnørpoeng enn når vi har tre?

Dette funka imidlertid ikke i praksis fordi folk hørte hva de sa på nabobordet. Hvis makker åpner med en 15-17NT og du hører at naboene sier "1NT = 13-15", trenger en ikke være rakettforsker for å la være å invitere med 8-9 honnørpoeng. Samme hvis makker åpner med Multi og du hører "Søppelmulti" ved siden av. Jeg skjønner ikke helt at dette ikke skulle la seg løse ved at folk annonserer uten å bruke hele stemmebåndet. Vi snakker og forklarer motparten om våre meldinger og signaler til vanlig også?

Derfor ble det laget en ekstra lapp som alle skulle ha med seg. Der sto åpningmeldingene på 2-trinnet. MEN DETTE STÅR JO I DET VANLIGE SYSTEMKORTET. Så det eneste som kom ut av dette, var at surrehuer som vi bridgespillere er, hadde to lapper å glemme/miste i stedet for den ene..

Ja, ja. Sånn går no dagan..

Klar seier til Zimmemann i USA
etter å ha vunnet alle fire sesjonene. Til slutt endte kampen 132 - 86. Nok en fjær i hatten til Geir Helgemo og Tor Helness. Også gratulasjoner til Zimmermann, Moulton, Fantoni, Nunes.

Hele kampen finner du her.

Var dette nødvendig da?
En 10.000 på skøyter varer 25 runder. Hvis tidtakersystemet klapper sammen med to runder igjen, har ikke jeg noen gang hørt om at den som leder etter 9200 meter vinner.
Det var omtrent dette som skjedde i runde 29 i gårsdagens mixturnering. Regnskapet hadde lagt inn en ekstra WalkOver da en spiller ble syk. Det takla ikke BK2000 når de kom til runde 30. Programmet ville rett og slett ikke mer.

Jeg har blitt snill gutt og liker ikke å klage mer enn nødvendig, men jeg skjønner ikke at turneringsledelsen ikke tar seg litt mer tid når slike ting skjer.  I løpet av noen strakser avslutta de turneringa og sa at runde 30 ikke skulle spilles. SÅ... oppdaga de at runde 29 var borte fra BridgeMate og BK2000. Det er i slike stunder at hodet må holdes kaldt og kloke tanker tenkes. "Hva gjør vi nå?"

99% av alle som spilte NM mix skulle tilbake til Haakons Hall en time seinere for å spille Mixlag eller Monrad par. Det er så galskap å annullere spilte spill at løsningen med å stryke tre spilte spill var egentlig utenkelig. De burde skrevet ut slipper for Runde 29 og lagt på rett bord. Spillerne fikk ansvar, enten umiddelbart eller ved oppstarten av neste sesjon gå tilbake til bordet de satt på og skrevet resultatene på slippene. De få bordene som ikke kunne rekonstrueres, var det bare å gi 50% på. Så ble runde 29 punsjet manuelt og rette par kom på rett plassering. En forsinket oppstart av neste turnering, men en sportslig tusen gangen bedre løsning.

Ja, ja. Det er bare bridge vi snakker om, så dette er bagateller. Sett i lys av den siste tids hendelser er det heldigvis peanuts. Rådet med å ta seg litt tid når uforutsette ting skjer og kanskje hente råd fra flere personer om mulige løsninger, mener jeg likevel det kan være lurt å ta med seg. Eller kanskje dette rådet er enda bedre: RING MARUS BRUNO!!

Og hvorfor brukes ikke "Ruter" når forbundet har sagt opp avtalen med BK2000 for å inngå kontrakt med Thomas Brenning og "Ruter"? "Ruter" er distribuert ut til kretser og klubber, men er det virkelig ikke oppe og står enda? Så vidt jeg vet har gutta i BK2000 ikke lenger noe ansvar ovenfor NBF for å fikse regnskapsprogrammet som brukes i vårt desiderte høydepunkt, Bridgefestivalen. Det måtte ha vært slik at de som anviser blinkene på Landsskytterstevnet ikke er 1000% sikker på at rett informasjon kommer fram til møndighedane...! 

Favorittseier i NM Mix
Da er en den siste festivalen fra Lillehammer i gang. Siv Thoresen og Jonny Hansen tok en oppskriftmessig seier. 
Litt skummelt at de to siste rundene ble strøket på grunn av feil i regnskapet. Eller rettere sagt: "Er det mulig!!". Sølv til Randi Nyheim - John Helge Herland og bronse til Anne Lill Hellemann - Kurt Ove Thomassen.

Det aller mest imponerende er at det nok en gang er 230 som stiller til start. 

Jeg har skreket over meg på grunn av BK2000 de siste årene. Nå har forbundet brukt store summer på RUTER, men så vidt jeg ser har de ikke tatt det i bruk på festivalen enda. I alle fall vises resultatene i BK2000. Det skal komme en kommentar på festivalsida.

Heldigvis vant Jonny og Siv klart, så med all sannsyndlighet ble det rette vinnere. RESULTATER ER HER.
  

Zimmermann til finalen i Nationals..
En knusende siste sesjon i Round of 16 og en hårfein seier i Semifinalen har ført Tor og Geir til nok en finale. Der møter de Nickell. Følg med på BBO i kveld og natt (søndag).

Nationals Summer i USA
går av stabelen i slutten av juli. Så vidt jeg vet var det bare Boye Borgeland og Jon Sveindal av våre som var med i den innledende "von Zedtwits Life Master Pairs". Boye kom på en brukbar 19.plass (av 78) i finalen, mens Jon Sveindal ble nr. 42. Det var hundrevis som var utslått på veien. Sterk svensk seier ved Per-Ola Cullin og Peter Bertheau.

Nå begynner Spingold. HER er deltakerne. Tor og Geir spiller for Zimmermann, mens Boye og Silla er sponset på Team Strul.  Terje Aa og Jørgen Molberg er med på lag Gordon.

Legg også merke til Lag 17 i deltakerlista. Jeg visste ikke at mor spilte på dette nivået, Jan Tore?

ªD10876
©EK43
¨-
§J976
ª93 ª543
©1032 ©DJ98
¨1065 ¨EJ732
§EKD32 §5
ªEKJ
©65
¨KD984
§1086
Vest Nord Øst Syd
Snurr   Frank Roald kanin
       1NT
pass 2kl pass 2ru
pass 3hj pass 4sp
pass pass pass  
Det røyk ikke så veldig mye...
ut av nesa på kaninen. Jeg påstod han var heldig som fant meg med 9x i spar og ikke 9xx. Faktisk spilte han så bra at han hadde vunnet med den siste sitsen også. Den hederen skal han ha. "Hard, men rettferdig", er mottoet mitt som dere sikkert vet fra før.

Jeg skulle altså spilt EK i kløver og så en liten kløver til stjeling hos Roald. Han fortsetter med trumf og kontrakten går beit. Når jeg tok for de tre høyeste kløverene og spilte den siste, vant Geir 10 stikk ved å spille slik:

Han stjal over Roald med spar knekt, ruter til stjeling, EK i hjerter, hjerter til spar konge, ruter til stjeling, hjerter til spar ess og stillingen er som til høyre: 

Siden jeg hadde vist EKD i kløver, var det stor sannsynlighet for at Roald hadde ruter esset. Da vinner Geir selv om jeg har 9xx i spar. Skulle Roald i øst mot formodning være renons i ruter nå, vinner Geir hver gang øst ikke har spar ni.

    
ªD108
©-
¨-
§-
ª??(?) ª(???)
©- ©-
¨(?) ¨E
§- §-
ª-
©-
¨KD9
§-


ªKJ97
©KDJ8
¨10876
§6
ªE65
©E32
¨KJ92
§DJ2
Vest Nord Øst Syd
AK Lur Geir Snurr
     1NT dobl
redobl pass 2kl pass
pass 3kl dobl 3NT
pass pass      
Tap nummer tre på rad...
Denne gangen kun med åtte IMP, men det som var ille i kveld var at jeg hadde meg selv å laste. Luringen var flink og kunne ikke klandres for særlig mye. Jeg trøkka på en utgang og spilte bort en annen. Du kan jo prøve deg selv, start til venstre.

Geir sin 1NT-åpning viser 8-12. Ann Karin flykter til kløver og vi havner i en steinhard utgang. Hun spiller ut kløver tre, norske til Geir sitt ess. Han fortsetter med kløver fire til kongen og mer kløver. Geir følger med tieren og jeg vet dermed at AK har Kxxxx og Geir E10xx. Nå har jeg ikke tid til å gå på ruteren, så det betyr at jeg må ha fire sparstikk.

Det er nest siste spill og Geir leder med 10 IMP. Da har jeg lite tro på at han har bare de to essene. Han vil ikke skape store svinger, så jeg er rimelig sikker på at han har minst en av damene, kanskje begge.

Da gikk jeg inn i bordet og dro spar knekt. Dxx til høyre og 10xx til venstre mente jeg var beste sjanse. Du skjønner sikkert at Ann Karin i vest hadde Dxx. Triste saker og en nier ut.

    

ªD10876
©EK43
¨-
§J976
ª93
©1032
¨1065
§EKD32
Vest Nord Øst Syd
Snurr   Frank Roald kanin
       1NT
pass 2kl pass 2ru
pass 3hj pass 4sp
pass pass pass  
Burde jeg klart denne?
Jeg spilte ut kløver ess og Roald la femmeren. Du kan jo prøve selv før du ser til høyre.

Når slike bord dukker opp, er det fort gjort å gi opp. Det ser tungt ut å beite, fordi det ser ut som begge majorfargene sitter greit. Jeg tenkte på å vri trumf, men det kan være helt galt. Syd kan ha hjerterdamen dobbel og en kløver forsvinner hjemme. Han kan ha EK i ruter og to kløver forsvinner i bordet. Derfor må jeg nesten ta kløver konge og når Roald er renons, øyner jeg et lite håp. Hvis Geir har EK i spar og i f.eks EDJ i ruter, kan det være en hjertertaper hvis syd har tre stykker uten damen. Da er det viktig å få vekk kløverknekten, slik at den ikke gir avkast for en hjerter. Ser ikke kløver dame og mer kløver naturlig ut, da?

Hele hånda er til høyre og selvsagt hadde kaninen oppvurdert tretten fine til en 15-17NT (!!) Han stjal over Roald sin spar, tok ess, konge i hjerter, hjerter til stjeling med spar konge, ruter til stjeling, hjerter til stjeling med spar ess og ruter til stjeling. Nå hadde bordet D108 igjen i trumf og en som er så heldig at det ryker ut av nesa på han, finner selvsagt meg med 9x og ikke 9xx. -620 var over 10 IMP ut..

Likevel burde jeg beita. Ser du det? Jo, ikke kløver dame, men en liten kløver til stjeling i stikk tre. Roald trumfer og spiller mer trumf. Da har Geir to hjerter og en kløver han må stjele, men han har bare to trumfer. Skuffende (igjen), Snurr...
    
ªD10876
©EK43
¨-
§J976
ª93 ª543
©1072 ©DJ98
¨1065 ¨EJ732
§EKD32 §5
ªEKJ
©65
¨KD984
§1086


 

Yngstegutta til VM!!
Vårt U20-lag ledet etter to kamper. Så kom det mange dårlige resultater på rad og de fleste avskrev dem i kampen om de seks VM-plassene. Så snudde det og laget tapte ingen av de åtte siste. To 25-seire plasserte Norge på 5.plass og belønningen er tur til Cuba i 2012.

Store gratulasjoner til 
Christian BAKKE, Haakon BRANDSNES  ,
Espen FLÅTT, Tor Eivind GRUDE og Andre HAGEN 
Rundjuling for de eldste i siste kamp
U25 laget måtte vinne klart mot Israel på de siste 20 spillene. Det gikk ikke. Israel spilte fantastisk aktuelt og bra, og vant til slutt 25-5. Det betyr at det blir ingen VM-tur for de eldste.

I dag er det ingenting som har med verken bridge eller sykling som er viktig. Norge og verden har møtt det ultimate av styggedom. Herfra uttrykkes den største medfølelse med de drepte, skadde og deres pårørende. Nå er det samhold og støtte som gjelder. 

TERMINLISTE KRETS <-- Bridge nesten hver helg
for de som ønsker de. Erik Jørgensen gjør en god jobb med i sy sammen kretsen sine arrangementer, koordinert med det som ellers skjer i nærmeste kretser og NBF. Takker og bukker...

Hvis noen finner feil, vennligst kontakt Snorre så snart som mulig. Er det andre turneringer i omegnen som ønsker å stå på denne lista, er vi ikke ubestikkelige..

ªK32
©K3
¨DJ6432
§E10
ªEDJ8765
©ED65
¨-
§K4
Vest Nord Øst Syd
Kanin Tom AK Snurr
  1ru pass 1sp
pass 2sp pass 5ru
pass 5NT pass 6ru
pass 6hj pass 7sp
pass pass pass   
Det satt.....
Exclusion Blackwood er en konvensjon som har brakt både glede og fortvilelse. Jeg kjenner mange som gjentatte ganger har spilt kontrakter på 4-0 tilpass og verre.

Jeg og Tom har enkle avtaler i mange situasjoner. En melding i en bestemt situasjon betyr det samme hver gang. Good/Bad 2NT er en annen typisk slik konvensjon. Vår regel er at når motparten har meldt på 2-trinnet, kan vi aldri melde 2NT naturlig. Det hender det er uhensiktmessig og ulogisk noen ganger, men fordelen er at det blir lite misforståelser.

Renonsvisende spørremelding, ERKC, fikk vi til i gårsdagens treningskamp mot Geir og Ann Karin. Vi spilte spill fra Nordisk og det var faktisk bare ett av seks par i åpent som meldte denne syveren. Våre avtaler en enkle. "Hopp til 5-trinnet i en farge en kunne meldt naturlig/Splinter på et lavere trinn, er ERKB". Ikke alltid det beste, men ingen misforståelser.

5ru spør etter ess utenom ruteren. 5NT viser to, men ikke spar dame. Ny farge på 6-trinnet, spør etter tredje kontroll (f.eks EDxxxxx,EK,-,Kxxx). 6ru ba Tom vise fram hjertercuebid hvis han hadde det, så da ble det lett å melde den fine storeslemmen.

    


 

Jon Aabye!!! ---->
Hele Norge venter på en kommentar... 
   


I går tapte jeg...
mot kaninen. Det svir, men det som er bra er at det var makkeren hans, Åse Langeland som var outstanding og vant kampen for paret. Hun panga inn tre tøffe slemmer og leverte tett og godt i de tjueen andre også. Til venstre spilte hun som med åpne kort.

Luringen serverte kløver seks. Åse mente det lukta singelton og stakk med esset. 
Spar ess i neste stikk var medisin og det ble elleve stikk. 

Mange hadde gått beit ved å slippe kløveren. Da går det kløver til stjeling og for å vinne må spar konge toppes ut. ª7632
©EK5
¨E765
§K8

ªE5
©D4
¨KD1093   
§5432
<-- ELIMINASJONSMETODEN...
I stedet for å tenke ut hva du SKAL spille tilbake, kan det være like greit noen ganger å finne ut hva du IKKE skal spille.

Jeg satt vest til venstre og hørte syd åpne med 2sp som viste fem eller seks stykker. Nord løftet til utgang og jeg spilte ut ruter konge til esset. Bordet stakk og makker la toeren. Så spar til dame og mitt ess. Du spiller så?

Det er her eliminasjonsmetoden kommer inn.
  • Mer trumf er ikke aktuelt
  • Ruterstikket forsvinner aldri
  • Eventuelle kløverstikk forsvinner heller ikke.

Jeg fant ut de to første, men overså poenget med at det eneste stikket som kan forsvinne er hjerter. Jeg spilte kløver, men skammer meg over at jeg ikke fortsatte med hjerter fire. (ikke damen, for da kan ikke makker fortsette når han er inne i kløver)

Lett?

    
ª7632
©EK5
¨E765
§K8
ªE5 ªJ4
©D4 ©J9732
¨KD1093 ¨J82
§5432 §ED7
ªKD1098
©1087
¨4
§J1096


I rein protest...
har jeg sittet foran TV i hele dag, mer presist fra 13.15 til 17.30. Som jeg pleier i disse dager.

I juli er det Tour de France som teller og da ser vi på. I dag skjedde det samme som forrige mandag, de har hviledag!! For noe tull, sier jeg. Vi betaler lisens og vi må se på reklame hvert femtende minutt. Da er det ikke for mye å forvente (forlange) at de som trener hele året, sykler og underholder oss disse tre ukene. Uten at vi må kaste bort to hele dager.

Det er mildt sagt mer moro å sitte her de dagene de sykler...


ªAJ7
©K74
¨10876
§1084

ª4

ª986
©1052 ©E983
¨EK942 ¨D53
§KJ52 §973
ªKD10532
©DJ6
¨J
§ED6
Det går riktig så bra i Jr-EM
De eldste av de yngste ligger på en fin fjerdeplass etter åtte runder, mens de aller yngste har bare et lag foran seg. Sterkt!!

Jeg så en kamp med Espen Flått - Håkon Brandsnes, Andre Hagen - Christian Bakke. Aggressiv og god bridge hele veien. Det ble noen beiter, men akkurat det skal ikke juniorer bekymre seg for vel?

I spillet til venstre hadde begge lagene sjansen til å komme i bulletinen. Vest dobla opplysende over syd sin sparåpning, men det hindra ikke lagene melde den harde utgangen.

Ruter ess kom ut. Skift til hjerter til esset i øst og kløver til knekten. Mer hjerter til damen. Nå er vest plassert med ruter- og kløverholdet, så du ser sikkert poenget. Han må bli alene om å holde disse fargene og du spiller slik:

Spar til knekten, ruter til stjeling, spar til esset, ruter til stjeling og all trumfen. Med tre kort igjen (til høyre) spiller du hjerter til kongen og vest utånder!!
    
ª-
©K
¨10
§10

ª-

ª-
©- ©9
¨K ¨-
§K5 §97
ª-
©J
¨-
§ED


 

"En da ikke melde..."
sier Erik Eide i DENNE mailen. Han har kommentarer både til Frank Svindal sin 1ru-melding og min opplysende dobling. Begge spillene ser du under.

Gode endringer i turneringsreglementet

Det viktigste er at åpninger fra 1NT til 2sp skal uoppfordres forklares av makker til den som åpner. Altså hvis du spiller Svake to, skal du si "minst fem hjerter, 6-10hp", når makker åpner. Dette i stedet for alertering.

Endringer er understreket i dokumentet. Disse gjelder fra 1.juli 2011.

 

Jr.EM godt i gang
De eldste starta på torsdag, mens ungfolene starter nå på søndag. Etter seks runder ligger Norge på 8.plass av 22 lag. NBF skal holde oppdatert på sine sider, forteller de.


ª7
©J65
¨KD643
§KJ96

ªED98

ª10643
©EK87 ©D94
¨- ¨EJ10875
§ED654 §-
ªKJ52
©1032
¨92
§J1032
Vest Nord Øst Syd
Snurr   Frank Roald kanin
   pass pass pass
1kl 1ru pass pass
dobl pass pass pass
"Det er farlig å stå opp om morgenen".
Det var Geir Helgemo som sa dette da han ble konfrontert med at han hadde meldt inn på glansbilder. "Det er mye farligere å bli utmeldt enn å melde," sa han også.

Dette er en sannhet med modifikasjoner. Til venstre gikk Frank Svindahl 1100 og til høyre var det meg selv som betalte ut det samme. Ingen av aksjonene særlig tvilsomme, spør du meg.

En kan ikke sitte å passe med HHxxx, fin kløver bak og en singelton i major. Til høyre har jeg 14hp og må nesten aksjonere mot Multi. Da må en heller la være å stå opp om morgenen...

    
ª10872
©43
¨D102
§J964
ªEDJ54 ª3
©7 ©E108765
¨EKJ93 ¨3
§103 §E9752

ªK92

©KDJ9
¨7654
§KD

Vest Nord Øst Syd
  Siss Wold Roald Nora Hansen Snurr
    2ru dobl
pass 2sp pass pass
dobl pass pass 2NT
dobl pass pass pass

5-1 til meg....
Oppe til høyre ser du at det stillingen har økt med et poeng. Det har vært stillstand i lang tid, men i går var det 30 spills lagkamp. Etter 22 spill leda jeg over kaninen med 65-4 (!!). På de siste tok han igjen 55 av IMPe'en og hadde det ikke vært for at jeg fikk hjem 1hjx i nest siste spill, hadde jeg tapt!!

Da hadde det blitt lite med søvn, skal jeg si deg. Likevel, seier er seier og jeg gleder meg til en ny hamburger på Håndverkeren.
           
kongespurt av Geir og Frank..

I anledning lagtemposeier og gul trøye!!
   
   

Espen og Tor vant Arendal..

Espen Lindqvist er det største bridgetalentet siden Geir Helgemo. Vi ønsker av hele vårt hjerte å se Espen tilbake der han hører hjemme, i toppen av norsk bridge.

I helga hadde han fått med seg Tor Birkeland og de ledet Arendalsturneringa fra start til mål. Vi gratulerer..

Fin andreplass til Karl Olav og Martin.

NÅ ER DET TID FOR Å MELDE SEG PÅ TIL LYNGDALS-TURNERINGA. KARL OLAV HAR LOVT ET LIKE BRA ARRANGEMENT OM FØR!
LINK I OVERSKRIFTEN..


Live fra Arendalsturneringa 


Etterlyser gode spill

Norsk Bridgepresse oppfordrer journalister og andre om å sende inn forslag på kandidater til Ernst & Young-prisen.

 Takket være det kjente revisjonsfirmaet Ernst & Young har Norsk Bridge Presse laget til en konkurranse – med hyggelige pengepremier – om de beste spill i Norge. I klartekst betyr det av norske spillere. Vinnerspillet kan selvsagt være hentet fra et internasjonalt mesterskap med en norsk spiller i aksjon.

1. juli går inneværende konkurranseperiode ut. Den startet 1. juli i fjor. Det er frist fram til 20. juli med å komme med kandidater. Vinnerne offentliggjøres under Norsk Bridgefestival på Lillehammer.

Det kjempes om tre premier. Hovedpremien for det beste spillet er på 5000 kroner, mens det nest beste belønnes med 2000. Dessuten er det en juniorpris på 3000 kroner. Kun spill som har vært offentliggjort kommer i betraktning. Journalistene som har skrevet om vinnerspillene, får også pengepremier med henholdsvis 3000, 1000 og 1000 kroner.

Leder Alf Helge Jensen i Norsk Bridge Presse sier at det er kommet inn skuffende få spill. Faktisk ingen i juniorklassen. Nå håper han at spesielt journalistene går gjennom alt de har skrevet siden 1. juli i fjor, og sender inn de beste spillene til ahj@finnmarken.no.

Se for øvrig statutter.

 


Mot slutten i EM i Polen..
Samlet hadde vi nok større ambisjoner enn det som resultatene i etterkant viser. Norge  hadde mange lag som kan hevde seg helt i toppen, men denne gangen ble det tidlig sorti for alle. Der vi har gjort det best før er i MIX. I år fikk vi ingen store resultater der heller.

Nå gjenstår siste dag av par og skal vi håpe på en medalje? Arild Rasmussen og Arthur Malinovski ligger omtrent som nummer 10 etter femti spill, mens Jan Fjælberg og Jan Erik Olsen fra Stavanger har overrasket positivt og er rett bak Arild og Arthur. Det paret vi hadde mest tro på, Tor Helness og Jørgen Molberg har fått en katastofestart og er nesten helt sist med 40%. 

I teten er det bare Z'er og W'er på resultatlistene, så det betyr vel at hjemmelandet har mange i toppen?

kaninen sjarmerte seg videre??!!!
Jeg har grått modige tårer fordi vennene mine ble slått ut med 1 IMP. Så åpner jeg BBO og der sitter TEAM KANIN og skal spille mot Angellini. De ble da beviselig nr.5 i gruppa si og skulle dermed spille SWISS B??Forklaringen er slik: Når to lag var likt, gjaldt innbyrdes. Når tre kom på samme poengsum var det kvotienten. Der var våre best..


Jeg reiser på ferie nå og derfor blir det stille her noen dager. Det heies i ånden..


Mannefall i EM...
Hver pulje hadde tre plasser. Av de norske var det kun ett lag som kom seg videre, lag EKREN. Boye på Angellini og Helness-Helgemo på Monaco-Zimmermann gikk greit til SWISS, mens Thomas og Thor Erik spurta bra på DeButton og gikk videre.

Ja, hva betyr dette da? Jeg beklager, men har nok (dessverre) rett i at ståa ikke er den beste i norsk bridge for tiden. Grøtheim-Tundal ryker ut på lag Irens. Minus 0.5 i snitt på butleren på de femti første spillene. Charlsen - Hoftaniska går videre på deButton, men med minus 0.1 på de femti første. To av parene jeg har tro på, Berg - Svendsen og Tøndel - Rekstad ryker ut. Hhv. minus 0.13 og minus 0.8 på butleren. Ole Berset -Bjørn Olav Ekren er eks-landslaget og de har +1.07 på sine første tretti spill.

Damene våre, Ann Karin og Marianne er de som gjør det aller best på butleren. Frk Harding helt oppe på en 24.plass etter fem kamper. Nå skal en ikke legge alt for mye i denne scoringsformen, men det gir nå et aktuelt bilde av hva de enkelte sin score er verdt målt mot alle de andre bordene. I alle fall er det mange kjente navn i toppen, så HELT galt kan det ikke være.

SWISS A og SWISS B starter kl 17.00. De 27 beste fra A og de 5 beste fra B går til sluttspillet.

 

               BOEK videre til SWISS A


klippet fra bulletinen i EM... 


BOARD#5

N
NS

  A 10 5
  K 10 8
  A Q 8 3
  K 8 2
 
  4 2
  Q 9 7 5
  J 9 4 2
  Q J 6
  K 8
  J 6 2
  K 10 7 6 5
  7 4 3
    Q J 9 7 6 3
  A 4 3
 
  A 10 9 5
 

 

<-- Her ryker Team kanin ut
og kommer ikke med i SWISS A. Nils og Geir er i 6sp og hadde sparkutten gått, ville de vunnet 13 IMP i stedet for de 13 som de nå tapte. Små marginer.

MEN ER ER DE INNE IGJEN !! ->

Nils og Geir havna i 6hjx !!. Sikkert en stamp over 5 sp. Det kom spar ess ut, men så vet jeg ikke mer. Vest fant ikke kløverskiften, men Syd må ha tatt dobbelkappen i kløver siden kontrakten føyk hjem.

MEN UTE IGJEN MED 1 IMP!!
Tre lag havna på 113 VP og Kristiansand var dårligst innbyrdes. I siste kamp tapte de med 23-21. Hadde våre helter fått ett stikk til, ville det blitt 15-15 og plass i SWISS A. Jeg griner!!

De fem beste fra SWISS B kommer med i sluttspillet, så alle tog har enda ikke gått.

BOARD#6

E
EW

  8
  Q 10 9 5 2
  2
  A Q 10 9 6 5
 
    A J 9 5 2
    8 3
    9 7
    K J 8 4
  K Q 10 7 6
  7
  K J 10 6 5 4 3
 
    4 3
  A K J 6 4
  A Q 8
  7 3 2

 


Der er bare at bøje sig i støvet.
Alle vi som kommenterte mente at syd ikke kunne finne ut om makker hadde sparkontroll. Ruteren og sparen kan jo godt være motsatt i nord (jada, nord ville vel meldt 4u med kontroll, men det er ikke poenget)

Geir Helgemo skal i  minst 6hj, så med 5ru later han som han ikke har sparkontroll !! Makker hopper til slem, ergo kan han kontrollere den fargen.

7hj!!   Det er til å få tårer i øynene av..


   VIKTIG MELDING TIL ALLE..  


Telle-telle..
Vest spilte ut hjerter dame (Rusinow). ØV tok fire hjerterstikk og skifta til spar. Syd kunne telle at uten ruter konge hadde ikke øst til en opplysende dobling, så da la han/hun ned ruter ess like godt.

Slett ikke dumt...

en fin liten sak..
Mot 3NT kom det ruter konge ut til esset. Så hjerter til kongen. Vi kommenterte nå at "øst kan ikke slippes inn, fordi da blir det beit"

Vest tok av seg den andre hjerterhonnøren og fridde seg i kløver. NÅ blir det da beit?

Syd ga ikke opp, stakk med kløver ess og spilte ruter (!) til nier og tier. Vest ante fred og ingen fare det han fridde seg i kløver.

Damen tok stikket og nå var det plutselig blitt greit å ta sparkappen fordi øst var tom for ruter.

Pent, fordi jeg mener ingen motspill beiter. Skifter vest spar, tar syd bare ess og konge der, fire kløverstikk og frir seg i hjerter. Da gir ruteren de niende stikket.


Kongemotspill av Norge...
Det er ikke mindre enn 16 lag i EM som har en eller flere norske spillere på laget. I den første BBO-overførte runden, spilte Tempoknektene mot Zaleski, et sterk italiensk lag med blant andre Alfredo Versace på laget. De norske starta tregt, men spilte seg sterkt opp og utligna. Dette motspillet likte jeg MEGET godt.

Spar ut til kongen i bordet. Kløver til knekt og dame. Mer spar til esset. Kløver konge dukka Erik Solberg, stakk den neste og fridde seg meg ruter 10. Versace visste nå at nord  hadde 5-3 i svart. Med dobbel hjerter og 109x i ruter, måtte nord være våken når vest spilte en liten hjerter. Etterpå hadde han tenkt å ta hjerteress og ruter ess. Du ser hva som skjer hvis nord sover?

Nord sov ikke, stakk med hjerterknekt og fridde seg med ruter 9!! Vest kunne dukka den og lagt seg på en beit, men håpte at nord hadde 1097 i ruter. Da ville han bli innspilt etter hjerteress og ruter. nå kom syd inn og tok masse beiter..
 

BOARD#12

W
NS

  K 10 9 8
  K 5 4
  A K 8 6 3
  Q
 
  J 4
  J 9 3 2
  9 2
  K 10 9 5 2
  Q 3
  A 8 7 6
  7 5 4
  8 7 4 3
    A 7 6 5 2
  Q 10
  Q J 10
  A J 6
 

 

De store spillene avgjør..
Kaninen og venner tapte 9-21 i første, men vant med 20-10 i andre mot et sterkt engelsk lag. Til høyre meldte Tom og Nils en glimrende storeslem i ruter, mens til venstre var Ann Karin og Marianne litt heldige når de kunne notere +1430 i 6sp på sin lapp.

Og når jeg først en inne, kan jeg ikke annet enn å skryte uhemmet av resultatservicen fra Polen. Her har alle i hele verden noe å lære..

BOARD#19

S
EW

  8 6 5
  9 8 4 2
  10 3
  9 7 4 2
 
  A J 10
  J 7 5
  A 8 6 5
  A K J
  9 3
  A K Q 6
  K Q 9 7 2
  Q 8
    K Q 7 4 2
  10 3
  J 4
  10 6 5 3
 

   
     Sånn melder nederlendere med et avansert relesystem. Jeg skjønner ikke en eneste melding. Hva med deg, Erik Dahl?

Jeg griner hver gang
Tom åpner på tynne kort og går beit. Han sier at "bridge handler om å være først til mølla..."

I spillet til vestre ser du hvorfor jeg ofte må bøye meg i støvet for argumentene hans. Både 4hj og 4sp sto som et seil og 17 IMP til Nederland.

 

<-- Hvorfor la makker slite?
når du selv sitter med fasiten?

Sigurd Evjen er snill med makkeren sin og denne gangen var det Åse Langeland som slapp å måtte finne hjerterskiftet i stikk to.

Sigurd stakk selvsagt(?) over den utspilte kløverkongen og skifta til en liten hjerter. Åse fikk beholde for kongen, men fortsatte fargen. En beit..

Det er sikkert noen som legger svakhet på kløverkonge og regner med at makker finner hjerterskiften. Da sier jeg bare: "Les overskriften og lær!!"

 

    

GEO til Bermuda Bowl...

Her en mailen jeg fikk nå i formiddag:

Hei Snorre..
  
Vi spilte mye bedre i Round Robin 2, men løpet var kjørt etter flere stygge tap i RR 1. Men det bedret seg....og i semifinalen i sonen var det litt skummelt, 3 x 16 spill, og helt flatt første sett opp med 2 imp. I andre sett starte dem med å melde en slem på en syk måte, 10 ut, så jeg likte det ikke. Men så ble det litt fart i sakene, og de var temmelig dårlige. Ble en komfortabel seier.
Dermed blir det nordmann i Bermuda Bowl i år også:) Riktignok ikke med de største ambisjoner... he he

Sonesystemet er selvfølgelig sykt, for Australia og NZ har så godt som to sikre plasser blant fire land, og to av dem er mininasjoner.
Men i Australia og NZ er det sykt mange medlemmer så i forhold til det er forsåvidt greit. Men jeg tror det kommer til å bli endre så dem innlemmer oss i sone 6, slik at vi må kjempe om playoff plass med alle asiatene... mer som i Europa.

GeO

Grattis. Herfra heier vi på alle nordmenn...


LIVE fra finalen Mix par. HER er B-finalen

Hvordan er ståa i norsk bridge?
Jeg har tidligere både her og i BIN antydet at resten av verden kanskje er i ferd med å passere oss. Mixfinalen i EM går (så langt jeg er i stand til å se) uten nordmenn.  Vi hadde heller ikke lag særlig langt inn i sluttspillet.

Nå er kanskje ikke mix den beste temperaturmåleren, men det gir likevel en antydning. Husk at det er ikke lenge siden vi tok gull både i lag og par. På fredag begynner åpent lag. Da får vi se om vi har spillere som kan forsvare våre farger. Herfra heies det!!

Ellers er det å melde at det koster å være med i EM. Ikke mindre enn 950 (nesten 8000,-) EURO for et lag og 400 EURO i par. Helge Stornes fortalte meg i dag at hele 0(!!) % av dette går til arrangøren i Polen. Gutta i EBU stikker av med hele kaka. Det koster å bo på de fineste hotellene og kaviar med champagne er ikke gratis selv i Polen.

Finalene spilles uten Carryover. Det betyr at de som kun har spilt par kvallik og par Semifinaler har spilt over 100 spill som nå ikke betyr noen verdens ting lenger. Kanskje litt surt for de parene som har tusenvis av poeng i pluss, men sånn er nå reglene i år. Nye lodder og nye sjanser.Semifinalene i mix-par godt i gang
Marianne Harding ligger best an etter 30 spil i semifinale A. Tor og Gunn, Boye og Tonje , Frank S med polsk makker samt Geir H og Dessi Popova er de andre norske i Semifinale A. Stillingen i Semifinale B

Det står i reglene at "Up to 46 pairs (27 in the Mixed) - including drop-ins - will qualify for Final A" og fra B: "The top 6 pairs will qualify for Final A".

Da høres det ut som 33 par i finalen, noe som umulig kan være rett. Det er mulig jeg misforstår noe..


4-4 er no herk!!
har jeg sagt før. Gunn Helness har skjønt det og balanserte hender spiller ofte like godt uten trumf.

Det andre bordet var i 4hj og der var det ikke mulig å unngå fire tapere. Mot 3NT finnes det ingen medisin. Ved å gå på sparen, vil Gunn alltid vinne ni stikk før motparten rekker å sette opp sitt femte.

 

    

ªD84
©D754
¨D93
§ED4
ª9652 ªKJ103
©- ©K98
¨J862 ¨K754
§J10987 §32
ªE7
©EJ10632
¨E10
§K65
Vest Nord Øst Syd
        1hj
pass 3kl pass 3sp
pass 4kl pass 4NT
pass 5ru pass 6hj
pass pass pass  
Det blåser på toppene...
Spillet til venstre var et av de avgjørende i flere kamper. Tom Hanlon og Marianne Harding avgjorde sin kamp ved å vinne 6hj. Vest spilte ut kløver og etter å ha tatt hjerterkappen gjensto det "bare" å finne ruteren. Ruter ess og ruter 10 som seilte ga 11 inn i stedet for de samme ut.

Hauge lå langt bak sine motstandere etter de første 14 spilla. Så tok de kraftig inn og Silla kunne avgjort kampen ved å vinne den samme slemmen.

Han fikk de mye verre sparutspillet og prøvde damen. Jeg har ikke så mange pålitelige kilder, så jeg vet ikke annet enn at han i følge Geir Helgemo tok ruteresset alt for tidlig. Geir hadde med tydelig røst fortalt at en spiller av Silla sitt format stikker med spar ess, spiller kløver til esset, hjerterkapp, all hjerteren, kløver konge og kløver til esset. Da er posisjonen som til høyre.

Uansett hvem av motspillerne som kommer inn i spar, kan han løse ruteren uten taper. En god motspiller blanker ruterhonnøren sin tidlig, men den som klarer det uten å måtte avsløre at han har et problem, er SVÆRT god. Det kryr kanskje ikke av dem selv i EM mixlag?
    
ª8
©-
¨D9
§-
ª? ª?
©- ©-
¨J8 ¨K7
§- §-
ª7
©-
¨E10
§-

 


 
                                 Trykk på bildet for mer info..
Alle norske ut av EM mixlag 
Team Harding ble overkjørt av Mahaffey med sifrene 92-26. Det betyr at skal det bli medalje i mix, må det skje i parturneringa som er i gang med semifinalene nå. 

HER er resultater Par kvallik og HER KOMMER LIVE fra SEMIFINALER.


Bare Marianne Harding igjen 
i EM Mix lag. Brogeland ble knust av de Button i Round of 32, , mens Hauge tapte med 17 IMP i Round of 16. HER er live fra kvartfinalen.

Marianne med makker Tom Hanlon og lagkamerater Brows - McGann spilte en god andre sesjon og vant greit mot Balti.

De utslåtte går inn i parturneringa som startet i dag. Der er det kvalifiseringer et par dager før semifinale og finale fra tirsdag ettermiddag til torsdag. Det er ikke bestemt helt nøyaktig hvor mange som går videre fra kvalifiseringa, men i reglene sies det "omtrent" de hundre beste til Semifinale A og resten i Semifinale B. Det er spilt 5 av 7 sesjoner og resultatene ser du HER. Utslåtte lag fra sluttspillet i Mix går direkte inn i Semifinalene.

Åpent lag begynner på fredag formiddag.
                

Fire norske til sluttspillet
Harding, Brogeand, Hauge og deButton (litt norsk) er klar for Knocout. Nå er det vinn eller forsvinn over kamper på 32 spill. BUTLER SWISS
Følg med på BBO i morgen... 

HER er bracketen for Mix lag sluttspill.

Arthur i storform
Er det ikke tre tapere her da etter to ganger kløver til stjeling? Niks..

Arhur stjal og tok en tapende hjerterfinesse. Øst stakk og var flink som spilte ruter og tok vekk inntaket i bordet. Nå blir det vel beit?

Niks igjen.

All trumfen uten en ---->

Siste trumf og vest må holde begge hjerterene og kaster derfor spar fire. Hjerter 9 har gjort nytten og Øst kaster kløver fire. Så hjerter dame til esset og øst kaster?

Et spill for historiebøkene...

 

<-- ABC?
men det var ikke så mange som klarte det i Mix-lag kvalliken.

2ru : Jeg vil ikke ødelegge dette ved å melde 2NT.
3hj : Tilpass og minst et cuebid.
5ru = Fire av fem ess.
6kl : Jeg har kløver konge i tillegg til det jeg har vist.

Syd kan telle fem i hjerter, fem i kløver og to esser. Da har nord vist 18 hp og en konge eller den sjette hjerteren gir 13 stikk.