ARKIV JULA 2012

Søgne spiller i Romjula...
Hei Snorre! 
Er det noen av leserne dine her i distriktet som har lyst å spille i romjulen så blir det spilling her i Søgne torsdag den 29. desember. For de som ikke har fått det med seg så har vi fått nye og flotte spillelokaler på Søgne Omsorgsenter, her er det godt lys, god plass og akustikken er upåklagelig. 
Vi starter som vanlig klokken 18.30 Søgne Omsorgsenter ligger vis a vis Coop Ekstra som er det første bygget du ser på venstre side når du tar av mot Tangvall. Inngangen er på den siden mot E39. For de som ikke har tenkt seg til Søgne i romjulen vil jeg benytte anledningen til å ønske alle mine bridgevenner en riktig god jul og et godt nytt år. 

Hilsen Øyvind =

En hyggelig lagkamp...
mot Atle, Ivrig, Stokken og Sverre Johnsen i går kveld. Luringen hadde ikke motspillstikk og håpet at Nils ikke hadde mer enn ett mot 6sp. Det stemte fint og -500 var 14 IMP inn mot 1430 på det andre bordet.
Ingen kan kritiserer Roald for å passe 6sp, men han melder det han tror er rett og bryr seg lite om vi andre er enige. Ingen dum ide..

                    Hadde du klart denne?
Roald åpnet med 2kl (2NT = 22-24) og fikk 2hj i svar fra meg. Han støttet hjerteren og kom ikke lenge etterpå til 6hj. Det så naturlig ut, men hadde du gjort noen annet?
   

                    

Du måtte meldt 2NT for å få 3kl fra makker. Hadde du klart å si 4kl skal jeg love deg at du har funnet deg selv i 7kl ikke lenge etterpå.

PS: Svinet sin hovedregel til alle nybegynner er "Støtt med støtte". Ikke denne gangen.


Sagt & Hørt
Jeg satte meg ned og så på storslalåm fra Alta Badia i formiddag. De som kjørte mellom portene gjorde sikkert det bra, men det har jeg egentlig ikke forutsetninger til å vurdere. Jeg kikker på klokka som vises på skjermen og registrerer hvem som vinner.

NRK har to "eksperter" som skal gi oss amatører informasjon underveis. Det er (om mulig) enda verre enn når HedyG kommenterer bridge på BBO.

Her er et eksempel fra i dag i det en fra støvvellandet kjører:

Komm A: "Nå roter han fælt!"
Komm B: "Ja, og han taper masse tid!"

(så kommer mellomtiden)
Komm A: "Han leder.."

(en liten pause)
Komm B: "Godt kjørt"


Mesterskapet for damer
er en oppdatert versjon av SM for damer. Inger Hjellemarken ber meg reklamere for turneringa og det gjør jeg selvsagt-

Jeg vet ikke helt hva endringen består i, men antar det er tynn deltakelse i SM damer tidligere som gjør at TMU ønsker å prøve en ny versjon. 

LES MER HER

SINGEL I KINA

Der ble en 4.plass som best til Aril Rasmussen i singel under World Mind Games. De andre nordmennene kom under middels.

Jeg har spurt Christian om han sender meg en kommentar til innsatsen. Hvordan ambisjonene var da de reiste, vet jeg ikke. At spillerne hadde større forhåpninger, er jeg i alle fall ikke i tvil om.

Det kribler i pekefingeren etter å komme med noen egne kommentarer, men jeg lar kapteinen få førsteretten.

Til høyre Arthur og Arild under Ragnsell.


Enkle svar fra Lars Allard..
Hei Snorre, Dette er virkelig enkle ting. Med ekte revers melder du 2 hjerter i normalt tempo med den vanlige kongeminen. Med de aktuelle kortene melder du også 2 hjerter, men selvsagt ikke før du har tenkt vel og lenge. 

Spe gjerne på med litt hoderisting så du er sikker på at makker forstår at du hadde et reelt meldeproblem. Spiller du med skjermer er du selvsagt avskåret fra hoderistingen, men hvem kan klandre deg for å sukke såpass høyt at du høres godt på andre siden av skjermen? Skal sjekke med Håvard, men mener bestemt at dette er vår generelle avtale på slike "meldeproblemer". 

Mvh Lars A

 

Noen svar irriterer meg grenseløst!!
og det gjelder meldeproblemet til venstre. (PS: Legg merke til at jeg henviser til "svaret". I gamle dager hadde jeg fyrt opp i ovnen og fortalt i klartekst hva jeg mente om de som skriver slikt vrøvl. Som tannløs bridgeblogger, i frykt for å tråkke noen på tærne, tripper jeg rundt på ballettsko og sier at det går at å bygge hus med bruk av tannpirkere i stedet for spiker. Eller som Mette-Marit ville sagt: "Æ blir veldig, veldig lei mæ")

Petter Lindvist forteller oss at "2hj er SELVSAGT ikke revers." Hva om jeg hadde lagt ut samme meldingsforløp og gitt han følgende hånd: xx,KDJx,K, EKD10x? Da hadde den samme Petter sagt: "2hj. Skal dette være et meldeproblem? Nå har du smakt på juledrammen, Snorre"

Baard Olav Aasan: "Herre e da frøktele ænkelt!", og sender meg denne mailen. (Alle som sender inn svar på slike oppgaver, må regne med at jeg harselerer med innholdet.)
Mye fornuftig, BOA, men en arrogant tone om at dette er barnelærdom. Mange er sikkert enig i mye, men jeg tror det er minst like mange spørsmål som kan stilles. BOA mener til og med at det var bortkasta tid å skrive mailen . SÅÅÅ opplagt er det.
Han innleder med "hvor er bridgelogikken din, Snorre?" uten at jeg har sagt et eneste ord om hva jeg selv mener. Jeg har stilt noen spørsmål ved alle innsendte forslag for å peke på at dette er ikke så lett.

Ved bordet sa Ronny Jørstad at "Det var da en tynn revers" etter at Sjur Ajer hadde meldt 2hj. Ronny har flere førsteplasser i turneringer enn de fleste av oss andre. Har han ikke forstått de enkleste prinsipper?

Kåre K melder "2NT. 12-14 balanserte. Det er vel akkurat det jeg har". Kåre er en fornuftig mann (på noen områder) og fortjener å lyttes til. (hmmm..)

De som melder 2sp for å si at "Jeg vet ikke hva jeg skal melde" har jeg ikke tenkt å henge opp til korsfesting. Den mest fornuftige av alle svar synes jeg personlig er Karl Hjelvik fordi han i alle fall innser noen dilemma.

Boye Brogeland meldte meg og sa at "Jeg håpet du ikke skulle spørre meg, Snorre. Jeg ble faktisk i tvil. Kommer svar seinere i kveld"

Nei, bridge er ikke så lett som noen vil ha det til. Hvis 2hj betyr at du kan ha alt fra en balansert 11-14 hånd med 4-4 til en rød toseter og 18 honnørpoeng, må vel selv BOA kunne innse at det videre meldingsforløpet kan by på utfordringer. 

Dette må være en rimelig frekvent situasjon, så kanskje noen og en hver får tetta et hull i systemkompendiet sitt?


Boye summer seg og tegner følgende:

Hei Snorre. Jeg ble faktisk litt usikker på egne avtaler da jeg så meldeproblemet på siden din. Nå har jeg fått summet meg litt, og her er mine kommentarer til problemet: 

1) Ja, for meg er 2 hjerter revers, eller i alle fall utgangskrav med 4+ hjerter og 5+ kløver 

2) 2 spar er etter mitt syn utgangskrav, og kan inneholde a) en god 12-14 grand der du er redd for at makker skal passe 2 grand, b) 18-19 grand eller c) kravhånd med kløverfarge (3 kløver ville vært ukrav) 

3) Ja, jeg kan melde 2 grand uten sparhold – og de gangene jeg har knx(x) eller Dx(x) i spar, er det stor sannsynlighet for at grand skal spilles fra min side. Med den aktuelle hånden hadde det jo vært fint å kunne melde 2 hjerter eller 2 spar uten å indikere tilleggsstyrke, og det er kanskje fornuftig også, men det er ikke den avtalen jeg har (tror jeg i hvert fall!). 

Jeg får sjekke med Silla, Espen og Frode for å høre om vi er på nett… Hilsen BoyeDet var min skyld, Tom!!
Vi ble "bare" nummer to i onsdagens MP-treff. Jeg kasta to spar fra Exx mot 1NT og da brant makkers spar konge inne. Flaut, 8 stikk og det tok fra oss seieren.

Fin 80.plass (av 87) for kaninen og Klukk.

RESULTATER
Resultater siste kveld før jul
Jon Solli Hansen og Nils Kvangraven vant siste kveld. Jon og makkere vant også sammenlagt, tett foran Stig og Even.


Sammenlagt julecupen

Svar på hjelp (under)
Det som er mest moro med å legge ut meldeproblemer, er at nesten alle svarene som kommer inn, inneholder et "selvsagt". Det som står før og etter, er svært så forskjellig:

Anonym Karl Hjelvik:
  

Er 2hj revers? Sikkert ikke rett etter boken, men jeg vil si nei. 2ru er rundekrav, 11+(før var det vel 10+..) Han har ikke doblet negativt, men kan ha 4hj likevel, mener jeg. Vi er nødt å melde, og melding på 2 trinnet viser 12-14. 2hj viser 4hj, 2sp sier bare at jeg har ikke 4hj, men heller ikke spar hold. 

2) da blir 2spar ikke tillegg, 12-14, uten hold, uten 4hj.

 3) ja, 2NT viser 12-14 og hold. Har du 15-19, 5kl og 4hj, meld 3hj. Har du 18-19 jevn, meld 3NT med hold. Er du ujevn, 15-19, hold, meld 3NT. Er du ujevn, 15-19, uten hold, meld 3sp. Har du 5kl og 4ru, 12-14, meld 3ru, kan ha hold i sp. Makker kan spørre i 3sp etter hold. Har du ekstra lengde i kløver, 12-14, uten ru støtte, eks 3-3-1-6, 3-2-2-6, 2-3-2-6, meld 3kl. Makker kan spørre etter sp hold om han vil med 3sp.

Min kommentar: Fornuftige tanker!!

----------------------------------------------------------------------------------------------

Petter Lindqvist:

2 hjerter! Ingen alternativ. Er selvsagt IKKE revers! Petter H.  Min kommentar: Neivel? Overmelding med alle sterke hender da?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kåre K: 2NT er hva du har, 12-14 balance.        Min kommentar: Javel? og makker må melde 3 sp som spørsmål etter hold? 
--------------------------------------------------------

BOA: derre e forferdelig enkelt... bærre du har vært bort i d før på begge sider. Du e nødt til å melde 2hj. Hvis makker har vært i denne situasjonen før, eller kan tenke seg at det fins hender uten andre meldinger så går d greitt. Bare husk at 3kl / ru ikke er krav no da... fra han med 2ru meldinga. 2nt skal oppfattes som krav, etter som 1nt og 2nt invitt over 1sp er tilgjengelig. Boa     
  
Min kommentar: Neivel?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

O. Modtbø: Hei Alt kjennast like feil ut, men av alle onder melder eg 3 ruter. Med den meldinga lyg eg minst, kun eit kort mindre i fargen enn eg normalt skal ha. Pass er uaktuelt. Med helsing Oddmund Midtbø tlf 99 16 62 32     Min kommentar: Javel? men er det krav?


Veldig bra, Ann Karin..
Sånne meldinger liker vi!! Mange bord gikk beit i 6hj etter ruter til esset og ruter til stjeling. 

 

 


Hjelp?

Jeg bare spør av uvitenhet..

Hva melder du på øst sin hånd? 
  • Er 2hj revers?
  • vil 2sp vise tillegg?
  • Kan du melde 2NT uten hold?

Årets ildsjel
Vi har tidligere meldt at vår egen Inger Lene fikk utmerkelse som Årets ildsjel. 

I dag forteller Rune Handal i NBF om hva dette er og litt om hvilke kriterier som ligger til grunn. 

Vi har gratulert før og gjør det gjerne enda en gang.

Nesten like tungt i parturneringa 
i World Mind Games. Thomas og Hoffa hadde en bra andre sesjon og spilte seg opp til femte plass i det tolv par sterke feltet. De andre norsk ligger helt i bånn. Parturneringa avsluttes i morgen.

Norge vant mot Kina 
i World Mind Games og ble dermed nr. tre i turneringa. En fin avslutning etter en tung start. Nå starter parturnering og singelturnering.Vest Nord Øst Syd
Hilde Inger L Tom Snurr
  1NT pass pass
dobl pass pass pass
Nei, nei, nei!!! 
  

sa jeg til gårsdagens vinner, Hilde Høiland, da hun spurte om hun ikke kunne få låne systemkompendiet til meg og Tom. Jeg håper hun ikke ble fornærmet, fordi jeg svarte sånn av ren kjærlighet (til bridgen)

Hilde vant i går fordi hun har en stor porsjon sunn fornuft og en enda større porsjon kortforståelse. Nå har jeg gjentatt dette til det kjedsommelige, men ingen vinner bridgeturneringer fordi de har et godt system og ingen taper fordi de har et dårlig system.

Det er kun nyanseforskjeller i måten de beste og de nest beste melder på (kanskje med unntak av den ypperste internasjonale eliten), men det er STOR forskjell på hvordan de bruker systemet sitt og hvordan de beste suger til seg informasjon underveis.

Derfor skal ikke Hilde Høiland lære seg en eneste ny konvensjon, før de tre hun bruker sitter som et skudd. Hun skal bruke enda mer tid og energi på de tingene i innledningen jeg trakk fram.

Se spillet til venstre. Det var spill 1 mot meg og i stedet for å melde sparen sin, tok hun med seg muligheten for at 1NT ikke var rett endestasjon for oss. Dobler viser en hånd som er like sterk som åpneren (15+) og legg merke til at hun er mottakelig for utspill i alle farger. Et minorkort mer og sigel hjerter heller mot å melde inn, fordi makker da spiller ut hjerter 99 av 100 ganger.

Tom spilte ut kløver fire og Hilde la damen. Det er rett hvis spillefører har Kxx og makker Knxxx. Da holder hun forbindelsen åpen. Spillefører tør neppe lasje. Når damen sto, tok hun esset og spilte tieren til makkers konge. Så la hun styrke i spar og ikke et kryptisk svakhetskast i en rødfarge. 
Makker er lydig og spilte spar. Knekten stakk hun, tok for esset og godspilte den siste. Inn på ruter ess og to beiter, +300 og en kjempescore i alle turneringer.

Ikke rakettforsking, men godt håndverk spør du meg...


Vest Nord Øst Syd
 Nina Snurr Odin Inger L
  1NT 2kl dobl
2ru pass 2hj 3ru
3hj 3NT dobl pass
pass 4kl 4hj pass
pass 5kl dobl pass
pass pass pass   
lurt opp på tribunen... 
  

Meldingsforløpet til venstre er ikke fra krigen, men fra gårsdagens damenes mix. Ikke be meg verken forklare eller argumentere for en eneste av meldingene, men det var slik det gikk.

Odin Svendsen tok for EK i spar og skifta til ruter 4. Alt i løpet av tre sekunder.

Jeg skulle helt sikkert lagt liten, men jeg mener at en av mine sterke sider ved bridgebordet er å lese motparten. Odin så ut som en mann som hadde dobla 3NT fordi det så ut som ruteren satt skeivt. Jeg ville ikke gå 500 etter ruter til kongen og ruter til stjeling, så jeg stakk opp og la meg på en dobla beit. Sikkert ikke lurt.
  
Først hadde jeg altså tatt ut  3NTx som sto med minst 10 stikk (sannsynligvis 12 etter spar ess og skift til hjerter), så plasserte jeg meg selv i 5klx som bestemor hadde spilt hjem, men som jeg ga ut 200 poeng til motparten. 
  
Min hyggelige makker, Inger Lene, hadde denne kommentaren etter spillet. "Unnskyld, Snorre. Jeg gjorde sikkert noe galt!!"                              Evje stilte med Gry Refsnes og Torgils VågeVest Nord Øst Syd
Roald Ole Jorun Ann K
  1NT pass 2sp
pass 3kl 3sp dobl
pass pass pass  
men er det mulig, kjære ektefelle??!! 
  

Ole og Ann Karin Fuglestad er verdens hyggeligste mennesker og de kjefter sjelden på den de spiller sammen med. I går var de makkere, men i spillet til venstre hadde begge problemer med å holde seg.

Jorun Olsen la seg i busken over 1NT, men kom tilbake med 3sp når det så ut som motparten var i ferd med å stoppe i 3kl eller 3ru. Ann Karin dobla og spilte ut sin single hjerter. Under Ole sitt ess la Jorun kongen.

Ole skifta til spar og ryktene forteller at Ann Karin allerede nå himla med øynene. Hun kom inn på spar dame og skifta til kløver 10, som hun fikk for. Samtalen hadde nå gått omtrent slik:

Ann Karin: "Når jeg spilte kløver 10, kunne du ikke stukket over og gitt meg en hjerterrøff, da?
Ole: "Når du fikk for kløver 10, burde du ikke da skjønt at det var en hjerterstjeling jeg ville ha?"

De hadde vel både rett og feil begge to, men 3spx med hjemgang ga ingen poeng å dele på.


Endelig en seier i Kina - RESULTATER PÅ SWANGAMES   BUTLER (lag)   BUTLER (totalt)
  

Etter tap i fire kamper på rad, ble det 39-16 seier i IMP mot Kina. Vi ligger klart sist og har ingen sjanse til å avansere. Det betyr at det blir Play Off om 3.plassen i morgen, før det er paturnering og singel videre ut i uka.

I spillet under fant Arthur et drepende utspill. Selv med åpne kort tror jeg du sliter med å finne beste start.
Ruter knekt hjelper ikke. Første stikk går via dame, konge til esset. Kløver til kongen som må få vinne, hjerter knekt står før spar ess og mer spar slipper inn nord. Han kan ikke ta to ruterstikk fordi da får spillefører 3+3+2+1 = 9. Retur i hjerter eller kløver hjelper heller ikke. Bare prøv.

Arthur spilte ut ruter 3 (!!). Spillefører prøvde selvsagt damen, og nå er det beit så det holder. Ved det andre bordet meldte og vant Tundal - Grøtheim den bedre utgangen i spar. hr. og fru Høiland vant Damenes mix
Ingen bombe akkurat det og paret var i teten helt fra første runde. Det å vinne denne turneringa er kanskje ikke det viktigste med arrangementet, men det er vel aldri feil å melde godt og spille bra.
Ellers var det en særdeles hyggelig ettermiddag og kveld. 33 spill med innlagte overraskelser, god mat, premieutdeling fra et svært så fyldig premiebord før det var enda mer sosialt samvær ut i de små timer.

Flere bilder får du se ved å trykke på en alltid beskjeden Klukk. Noen mennesker sliter med selvtilliten. De har ALT for mye av den.

RESULTATER  og BILDER


Forbundet setter pris på...
I det vi skulle starte Damenes Mix i Kristiansand på lørdag formiddag tok styremedlem i NBF, Karl Olav Hansen, ordet og fortalte at han hadde en gledelig nyhet til bridgemiljøet her på Sørlandet. NBF ønsket å vise at de satte umåtelig pris på den jobben som gjøres for å løfte fram bridgen både som toppidrett, masseidrett og hobby for bredden. I spissen står Inger Lene og en sjekk på ikke mindre enn kr 15.000,- vanket til en rørt og glad jente. 
Vi bøyer oss og gratulerer så masse!!
  Det kommer mer fra turneringa i morgen, men nå er det natta her..  :-)

Ingen god start i Kina
World Mind Games er i gang og de norske tapte begge sine to første kamper. Nederland vant runde 1 med 52-18 i IMP, mens USA slo oss 35-30 i den andre kamper. Jeg skjønner ikke helt omregningen til VP, men det virker som det er 92 VP å fordele mellom lagene i hver kamp. 
Nå på lørdag morgen er vi i gang med vår tredje kamp. Denne gang mo Kina som er det siste laget i pulja.

I morgen spilles de samme tre kampene "om igjen" og så er det semifinale og finale.

RESULTATER PÅ SWANGAMES   BUTLER (lag)   BUTLER (totalt)

Du kan se alle meldingsforløp!!  
Velg linken resultater fra SWANGAMES, finn den Runden du vil se på, velg kamp og under "Bid+Play" vises hele meldingsforløpet og spillet så langt det er interessant. TØFT!!

 Veldig bra resultatservice fra SwanGames. I bånn ligger regnskapsprogrammet vårt, "Ruter", mens det er programmert oppå for å gi oss den gode oversikten vi får på nettsida til svenskene.
Vi håper vi kan få brukt denne teknologien i våre egne mesterskap. Kanskje Seriemesterskapet i februar?


Landslaget i Kina
for å spille mot de aller beste. Vi har vært rangert som en av verden aller beste bridgenasjoner. Derfor invitere World Mind Games vårt landslag til en ukes kortspilling i Beiling. Trykk på bildet under for detaljer om opplegget.Hærverk på skolen min..
Da jeg kom til klasserommet mitt en dag for ikke så lenge siden, hadde jeg hatt ubudent besøk av noen som hadde "dekorert" bakveggen. Jeg underviser ikke i norsk, så jeg tok umiddelbar kontakt med norskteamet og ba dem gå i seg selv..


Tom og Snorre med fin score i MP-treffet.
67% bør holde til en plass blant de beste på onsdag. For å vinne må en sikkert ha over 70%, men kanskje en liten premie?

Vi spilte vanlig klubbkveld parallelt og der vant de samme med 68,75%.

RESULTATER KLUBBKVELD

Resultater MP-treff onsdag
   
Snorre Aalberg - Tom Høiland 1807
Markus Bruno - Kjetil Hildal 1587
Frank Svindal - Katja Nilsen 1496
Claes Gundersen - Terje Skjelbred 1483
Flemming Pedersen - Marit Skree 1361
Øystein Jensen - Jon Solli Hansen 1357
Even Ugland - Stig Drangholt 1353
Geir Brekka - Marius Skree 1096
Guttorm Nilsen - Sjur wangen 901

 


et av mine fineste spill på lenge...
selv om jeg tror de kunne beita meg ved å dekke enten ruteren eller hjerter 7. 
Det kom ut spar til stjeling og ruter til knekten gikk fint. Så to ganger trumf og jeg oppdaga at jeg allerede var trumfmatt. 

Men husk at Lise hadde meldt inn 1hj. Trykk på spillet for å se hvordan det hele endte. 

Selvtilliten var etter hvert på bånn hos kaninen og da er det som å stjele sukkertøy. Se bare HER. 100 ut mot en soneutgang lever jeg fint med.

3.runde NM klubber
ble trukket i dag. Her er kampene i vårt distrikt. Lokalderby i vestfylket, mens Hommes skal opp mot Mæsel. Kvangraven & Co trakk Mandal, mens Hurra & venner skal til Arendal for å spille mot Per Egil Westin.

Jeg beklager Ruter 7, dere trakk kanskje det beste laget av alle. Lindqvist family var det laget jeg selv håpet å unngå.
  
124 Lyngdal BK 1 - Farsund BK 2
125 Arendals BK 2 - Kristiansands BK 3
126 Kristiansands BK 4 - Kristiansands BK 2
127 Mandals BK 1 - Kristiansands BK 1
128 Farsund BK 1 - Tvedestrand BK 1
129 Rekrutteringsklubben Ruter 7 1 - Arendals BK 1

HER er de beste toerne


               Petter Lindqvist skal møte Ruter 7 i 3.runde.

Telemarks største favoritter...
er ute av NM klubber før det har begynt. Skien 1 med Kai og Ronny Jørstad og Sondre Hogstad - Andre Øberg tapte en kamp og har bare 30 VP som toer. Det holder ikke.

Lunde 1, Arild Årmot, Sjur Ajer, Odd Frydenberg, Geir Bergheim og Kåre Kristiansen klarte heller ikke cut'en.

 


KRU med venner vant i Farsund 
resultater

Siri Sandnes - Helge Mæsel og Jorun Stray - Aksel Faag vant klart søndagens lagturnering i Farsund. 2.plass til Marius Skree, Arvid Lillegjord, Nils Kvangraven og Geir Brekka.

Karl Olav Hansen forteller om en fin turnering og takker alle for innsatsen.

2.plass til Helgemo - Helness i Reisiger BAM 
Italias stjerner ledet hele den siste sesjonen og vant en ganske klar seier i årets Nationals Fall Seattle. "Vårt" beste par, Geir Helgemo og Tor Helness, spiller for Monaco for tiden. I denne turneringa var de sammen med sponsor Pierre Zimmermann og tok 2.plassen tett foran Polen.

1 James Cayne, New York NY; Michael Seamon, Dania FL; Alfredo Versace - Lorenzo Lauria, Rome Italy; Giorgio Duboin, Torino Italy; Antonio Sementa,  34.84
2 Pierre Zimmermann - Franck Multon - Geir Helgemo - Tor Helness - Fulvio, Fantoni - Claudio Nunes, Monaco 30.84
3 Jacek Pszczola - Josef Blass, Chapel Hill NC; Michal Kwiecien, Lublin  Poland; Krzysztof Martens, Rzeszow Poland; Krzysztof Jassem, Puszczykoud Poland 29.75 4 Roseuthal Team: Aaron Silverstein - Chris Willenken - Bjorn Fallenius, New York NY,Michael Rosenberg, Cupertino CA; Peter Fredin, Malmo Sweden 29.67
5 Stan Tulin, Highland Beach FL; Gary Cohler, Miami FL; Thomas Bessis, Paris, France; Barry Goren, Las Vegas NV; Dror Padon, Tel Aviv Israel 29.00


Willy Bown memorial.. 
LIVE resultater

En klar seier til Siv Thoresen og Jo Arne Ovesen. Resultater finner du over.


Og hva som skjer i USA..
er det ingen som vet. I følge BBO Vugraph'en skal det være finaler i dag. Oppdateringer på hjemmesiden til arrangøren, er det i alle fall tynt med. www.bridgewinners.com er ofte oppdatert.

Det er i følge mine opplysninger ti lag som spiller sluttspillet. Tor og Geir er med, mest Silla og Boye for Strul er ute, det samme med Terje Aa - Jørgen Molberg for lag Gordon. Tallet til høyre er Carry-Over inn i finalen. Turneringa spilles som Board-A-match. Det betyr at poenget er å ha en bedre score enn motparten. Om den er med ti eller to tusen poeng, spiller ingen rolle. BBO kl 20.00 i kveld (søndag)


Names
Score
1 James Cayne, New York NY; Michael Seamon, Dania FL; Alfredo Versace - Lorenzo Lauria, Rome Italy; Giorgio Duboin, Torino Italy; Antonio Sementa, Parma PR 43100 Italy 4.34
2 Roy Welland, New York NY; Bart Bramley, Dallas TX; Josef Piekarek, Hamburg Germany; Alexander Smirnov, Lubeck Germany 3.09
3 Jacek Pszczola - Josef Blass, Chapel Hill NC; Michal Kwiecien, Lublin 20-732 Poland; Krzysztof Martens, Rzeszow 35- Poland; Krzysztof Jassem, Puszczykoud Poland 2.25
4 Rita Shugart - Andrew Robson, Pebble Beach CA; Nafiz Zorlu, Izmir Turkey; Salvador Assael, Alsancak Turkey 2.09
5 Pierre Zimmermann - Franck Multon - Geir Helgemo - Tor Helness - Fulvio Fantoni - Claudio Nunes, Monaco 1.84
6 Joe Grue - Curtis Cheek, Las Vegas NV; Leslie Amoils, Toronto ON; Ishmael Delmonte, New South Wales Australia; Darren Wolpert, Thornhill ON; Justin Lall, Henderson NV 1.75
7 Aaron Silverstein - Chris Willenken - Bjorn Fallenius, New York NY; Michael Rosenberg, Cupertino CA; Peter Fredin, Malmo Sweden 1.67
8 Ernesto Muzzio - Alejandro Bianchedi, Buenos Aires Argentina; Joaquin Pacareu, Santiago Chile; Benjamin Robles, New York NY; Miguel Villas-Boas, Sao Paulo Brazil; Joao Paulo Campos, Sao Paulo 01229 Brazil 1.17
9 Adam Wildavsky - Michael Polowan, New York NY; Doug Doub, W Hartford CT; Nik Demirev, Arlington Hts IL 0.64
10 Stan Tulin, Highland Beach FL; Gary Cohler, Miami FL; Thomas Bessis, Paris France; Barry Goren, Las Vegas NV; Dror Padon, Tel Aviv Israel

 

 


debutanter vant Blue Ribbon pairs 
To unge gutter jeg ikke har hørt om før, vant årets hoved-parturnering i Nationals Fall.
Kun Boye var med av de norske og en 11.plass sammen med Zia var vel verken veldig bra eller veldig dårlig.


Første gang for Ruter 7 i 3.runde? 
Jeg er ikke sikker, men tror ikke det har skjedd før. I går vant Sjur Wangen, Guttorm Nilsen, Roald Hodne Larsen og Magne Tønnesen over et godt lag fra Mandal (17-13).  Fra før har de slått Søgne 1. Mandal tar med seg 38 VP som toer i pulja og er med det i praksis klar for tredje runde de også.

Jeg har alltid skrytt av Sjur og Guttorm som har spilt hos oss i Kristiansand. Når vi nå har flytta dag, har de muligheten til å spille begge steder. Ja, de har fått mye bank i klubben vår, men gårsdagens resultat mener jeg viser at de virkelig er på vei opp og fram. Den eneste måten å bli bedre på, er (dessverre) den tunge veien.

Gratulerer så masse, Ruter 7!! Dere gjør en flott jobb med rekruttering og sosialt arbeid (!?). Nå begynner dere å vise tenner også på resultatfronten. 

Willy Brown memorial.. 
spilles på lørdag 3-12 på Bridgehuset. Det er 76 påmeldte par (!) og nå er det visst plassen som setter begrensinger. Turneringa spilles i Willy sin ånd, så da er systemet svingstang-Acol. Etter turneringa er det sosialt samvær. Hvis det også er i Willy sin ånd, blir det nok både søndag formiddag og ettermiddag før den er slutt.
Vi lyser herfra fred over hans minne. Det er mange som kommer til å være med i ånden, selv vi ikke er på Bridgehuset i Oslo. 

Det sendes LIVE på BBO.

Det er ikke så lett å følge med fra USA og National 
men når er det Blue Ribbon par som pågår. I går var semifinalen og under ser du de femten beste. Jeg fant bare Boye Brogeland av de norske, denne gangen sammen med Zia. 

 

  

Jon og Nils vant klubbkvelden
tett foran Stig og Even som hadde leda store deler av kvelden.
Neste onsdag er det MP-treff. De som ikke har vært med på det før, anbefaler vi på det sterkeste denne landsomfattende fasit-turneringa.

CH TEAMS 
MITCHELL OPEN BOARD-A-MATCH TEAMS (Fall Nationals USA)

1 James Cayne, New York NY; Michael Seamon, Dania FL; Alfredo Versace - Lorenzo Lauria, Rome Italy; Giorgio Duboin, Torino Italy; Antonio Sementa,
Parma PR 43100 Italy 39.79

2 Jared Lilienstein - Michael Polowan - Adam Wildavsky, New York NY; JanJansma, Spijkenisse Netherlands 37.60

3 Jacek Pszczola - Josef Blass, Chapel Hill NC; Cezary Balicki, Smolec Poland; Adam Zmudzinski, Katowice 40-479 Poland; Andrew Gromov -
Aleksander Dubinin, Moscow Russia 36.85

 4 Martin Fleisher, New York NY; Michael Kamil, Holmdel NJ; Robert Levin, Henderson NV; Steve Weinstein, Andes NY; Chip Martel, Davis CA; Lew
Stansby, Dublin CA 36.17

 5 George Jacobs, Hinsdale IL; Steve Beatty, Mill Creek WA; Walid Elahmady -Tarek Sadek, Cairo Egypt; Agustin Madala, Buenos Aires Argentina; Norberto
Bocchi, Barcelona 080 Spain 36.00

 6 Lewis Finkel, Jupiter FL; Apolinary Kowalski, Warsaw 0 Poland; Jacek Romanski, Goscinna 7/33 Poland; Jon Baldursson, Reykoavik 105
Iceland; Thorlakur Jonsson, 200 Kopavogur Iceland; Richard Schwartz, East Elmhurst NY35.36
   
Boye og Silla endte på 20.plass med Team Strul


SportAccord World Mind Games 28.11.2011
Skrevet av Harald Berre Skjæran (lånt fra NBF)

SportAccor World Mind Games arrangeres i Beijing 10.-16. desember 2011. Norge er invitert i herreklasse sammen med Kina, USA og Nederland. I dameklassen deltar Kina, USA, England og Frankrike. Man konkurrerer både i lag-, par- og singelturneringer. Det norske laget består av :

Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska, 
Glenn Grøtheim - Ulf Håkon Tundal, 
Artur Malinowski - Arild Rasmussen
Christian Vennerød (kaptein).

I spillet til høyre viser Grøtheim - Tundal at formen kanskje er i anmarsj. For de ikke helt rutinerte betyr doblingen at "makker, du må finne et uvanlig utspill. Min meldte farge er forbudt, sannsynligvis er jeg renons et sted"

Ulf Tundal trengte ikke være rakettforsker for å tyde DEN meldingen.

 

 

 


Men kjære Jesus da, Snorre!!
Det er ikke så ofte jeg får lov til å spille med kaninen, men de gangene det skjer er det viktig å ikke dumme seg ut.

Jeg mente han måtte ha major-essene og EK i kløver for å melde ny farge på sekstrinnet, men du ser sikkert hva jeg gjorde feil?

"Hvorfor gjette når du kan vite?" Han nesten lo av meg og fortsatte med følgende. "Cubid 6ru, så får du 6hj hvis jeg har førstekontroll der."

Det smerter, men jeg kan ikke annet enn å være enig. Et fint 5hj-bud av Ann Karin forresten. Det satte ekkelt press på oss.

Innspill fra Rune Væting
Dette er et spill du kanskje burde klart, Ann Karin. Jeg ville aldri funnet på å kritisere deg, men når bakspillere sender inn fine poenger, kan jeg nesten ikke la være å ta med.

Roald spilte ut ruter dame som han fikk for. Så ruter til min konge. Kløver ess og kløver knekt til kongen. Ann Karin spilte seg inn i bordet og tok hjerterkappen. Vi måtte også få et sparstikk for ei beit.

Rune sier følgende. "Bruker ikke dere 15-17NT'er? Når Snorre i vest har vist syv poeng i ruter og fem i kløver, blir det femten sammen med hjerter konge. Det er vel alt som tyder på at han er balansert, så da er vel ikke hjerter konge der?"

Pang opp på esset og hjem med kontrakten!!


 

NAIL LIFE MASTER OPEN PAIRS
er den første turneringa for proffene i Nationals Fall, som denne gangen går i Seattle. Kun Boye og Silla
spilte av de norske, men det gikk ikke veien. Nå fortsetter det med BAM (Board-a-Match), før uka avsluttes med
en av de mest prestisjefyllte lagturneringene, Reisiger. www.bin.no holder deg mer oppdatert.
  

1 Ishmael Delmonte, New South Wales Australia; Justin Lall, Henderson NV 2105.54
2 Douglas Doub, W Hartford CT; Adam Wildavsky, New York NY 2098.31
3 Eric Greco, Wynnewood PA; Geoff Hampson, Las Vegas NV 2084.57
4 John Hurd, New York NY; John Kranyak, Las Vegas NV 2072.07
5 Eric Rodwell, Clearwater Bch FL; John Diamond, Boca Raton FL 2066.72
6 Mark Dahl, Richmond VA; Lloyd Arvedon, Natick MA 2037.44
7 Peter Bertheau, Taby Sweden; Thomas Bessis, Paris 75015 France 2034.37
8 Josh Feldstein, Gainesville FL; Alan Schwartz, Fairfax VA 2032.88
9 Joe Grue, Las Vegas NV; Chip Martel, Davis CA 2001.18
10 David Berkowitz, Boca Raton FL; Alan Sontag, Gaithersburg MD 1991.55
11 R Jay Becker - Chris Willenken, New York NY 1966.44
12 Mark Tolliver - Marc Zwerling, Portland OR 1964.03
13 Hakan Nilsson, West Palm Beach FL; Magnus Eriksson, Sweden 1963.13
14 Curtis Cheek, Las Vegas NV; Lynn Deas, Schenectady NY 1961.84
15 Robert Levin, Henderson NV; Steve Weinstein, Andes NY 1956.88
16 John Lusky, Portland OR; Allan Falk, Okemos MI 1944.29
17 Dan Jacob, Vancouver BC; Robert Lebi, Toronto ON 1939.97
18 John Fout - Stephannie Russo, New York NY 1939.42
19 Jo Morse, Palm Bch Gdns FL; Carlos Pellegrini, Buenos Aires Argentina 1928.27
20 Jill Meyers, Santa Monica CA; Ed Davis, Seal Beach CA 1927.62

 

Søstrene sisters vant Agdermesterskapet for damer

RESULTATER

Åse Biribakken og Siri Sandnes tok en klar seier i KM damer for begge Agderfylkene. Det var ingen østfra som stilte opp, men med tanke på høstens avstemming om et sammenslått fylke, nekter vel Arendalittene å bevege seg vestenfor Høvåg?

Fin andreplass til Monika Strandmyr og Inger Lene Hangeland, mens Jane Pedersen og selveste Lajla Elefskaas tok bronse.

VI gratulere alle..

(Foto: Ragnar Pettersen)


jeg leiter med lys og lykter..
for å se om han gjør noen feil. Da sitter jeg klar til å fortelle hvor flaks han har når det likevel går bra. Se spillet til venstre:
Jeg mente at det var "opplagt" å melde 6sp for å få kontrakten på makkers hånd og beskytte ruter kongen. Nå satt ruteresset foran og
jeg og luringen fikk en haug minus for 1430. 

Så flytta jeg på minoresset (til høyre) og da hadde jeg ledd så jeg pissa i buksa om han hadde tatt ut i 6sp...
  
    

Intelligent liv?
På veien hjem fra hytta hørte jeg i bilen på et fornøyelig portrett av Jon Bing, vår mest kjente Science Fiction forfatter.
Han fikk mot slutten det uunngåelige spørsmålet, "Tror du det finnes intelligent liv på andre planeter?"

"Ja, selvsagt", svarte han kjapt. "Det finnes milliarder på milliarder av galakser, solsystemer og planeter. At de ikke skal være liv på noen av dem, er hinsides en hver sannsynlighet..

Så kom det jeg likte best. "Men med tanke på den måten vi behandler vår egen klode (og hverandre) på, er jeg mer skeptisk til om det finnes intelligent liv her på jorden."

Som om jeg skulle sagt det selv!

 


og tror du ikke det dukka opp en 4NT igjen!!

og nå var det med Espen Lindqvist som makker. Mot en 20-21 følte jeg det var for spedt å gå ned i 3NT, men på den annen siden kan jeg vel ikke begynne å spørre hva han har heller. Med en minimumshånd hos makker, står ingen slemmer..

En annen sak er at innleder jeg med 3kl og så passerer 3NT, er det nesten ikke mulig å stoppe. Kanskje 4kl som naturlig sleminvitt er best?

Jeg valgte 4NT. "Meld videre hvis du har maks, makker!"

Det hadde Espen til de grader, men er 6NT rett? Han var kjapp etterpå til å si at han burde meldt 5NT for å se om jeg hadde en farge å melde. Fikk han 6kl var han superfornøyd med å passe det..

Eller hva?


GeO kjenner igjen BH'er.... 

Han skriver et langt innlegg og sier at det er helt ok at jeg publiserer. Det kommer her:

Hei
Som mange andre bridgespillere følger jeg med på siden din. Det er en god del vås, men mye bra, og masse god informasjon. Av og til slår du dog til med noe virkelig bra. Det du skrev forleden om Tom sin innstilling til bridge vs. din egen innstilling er meget bra. Det illustrerer mange viktige poeng som gjelder forbedringspotensiale både for enkeltspillere og makkerpar. Jeg har et noen kommentarer til det du berører.
 
For det første er jeg på mange vis enig med dere begge. Toms innstilling er for en spiller av hans kaliber god, han tør å være seg selv, og han stoler på egne vurderinger. Men selvsagt har du rett i at SELV Tom Høiland har forberingspotensiale. Det har absolutt alle, Meckstroth, Fantoni, Sementa og hele bøtteballetten. Spørsmålet er hvor det største forbedringspotensialet ligger for den enkelte og for det enkelte makkerpar.
 
Som du sier er det ikke alltid lett å si hva som er best system, beste konvensjon osv. Spillere som rir for mye kjepphester på det er ikke ydmyke nok. Men det er klart at hver og en BØR spille med det systemet og de konvensjonene de føler seg mest komfortable med. Jeg selv, for eksempel, innser en del fordeler med svak grand (men jeg ser noen åpenbare svakheter også, og det er ikke faremomentet ved at man kan bli tatt), men jeg kan liksom ikke spille med det likevel. Det er fordi jeg er blitt alt for vant med å spille med sterk NT. Å prøve noe så fundamentalt nytt vil for meg gi en ukomfortabel følelse, og det kan/vil? gå ut over hele følelsen i spillet mitt. For andre kan det å prøve noe nytt systemmessig åpenbart være forfriskende, og kanskje gi dem et løft.  Vi må gjøre avtaler som passer for oss selv, og som makker også er komfortabel med. Viktigere enn systemet som sådan er at vi begge i makkerparet er klar over hvilke avtaler vi har, og at vi tenker noenlunde likt om forskjellige ting. Ikke minst er stilspørsmål viktig for å få til gode makkerpar. Arne Hofstad sa det treffende: "Det spiller ingen rolle hvilket system du spiller bare det er det samme systemet som makkeren din spiller".
 
Når dette er sagt er det som du sier viktig for forbedring å være ydmyk nok til å se litt lenger enn til sin egen nesetipp. Et godt eksempel er "latskapen" mange toppspillere har når det gjelder 4NT som invitt i visse meldesituasjoner. Jeg bruker ordet latskap, og det ordet brukte jeg også i en artikkel i BINs systemspalte om temaet. Riktignok må makkerparet jobbe litt med slikt for at det ikke skal bli bare rør og misforståelser, men det er egentlig ikke så mye jobbing som skal til når det gjelder for eksempel 4NT som invitt. Og det "lille" arbeidet vil åpenbart forbedre systemet på dette punktet. Det er jeg sikker på at Tom H også innser. Jeg ser dog Toms poeng, det kan være lurt å gjøre ting enkelt så unngås misforståelser. Men når noen avtaler forbedrer systemet signifikant er det vel all grunn til å gjøre en liten jobb med det? Det bør det være, i alle fall for makkerpar som tilhører eliten.
 
Jeg anbefaler to artikler som ble publisert i noen av de siste numrene av BINs systemspalte. Systemspalten var opprinnelig ment å være for ferske spillere og/eller turneringspillere på middels nivå som ønsker fremgang. Etter hvert har spalten mer og mer blitt også for erfarne spillere, ja til og med toppspillere har noe å hente der, etter min mening, det viser din BH-story. De to nevnte artiklene omhandler bruk av 4NT som invitt i en god del situasjoner. Det er noen sidepoeng i tillegg til det med å avklare hvilke posisjoner dette gjelder. Et poeng er at man kan risikere å mangle to ess selv om den som skal svare på invitten 4NT for såvidt har nok til å si "ja, takk". Det er ikke alltid vi har 33HP til sammen, og har vi mindre kan det mangle to ess. For å avverge at vi melder slem med to ess borte er det skissert et svarmønster som baserer seg i at man kan svare som på Blackwood (om man da ikke passer 4NT) hvis man har 0-2 ess (med 3 ess og styrke til å si "ja, takk" kan man gå rett i slem). Det er et annet poeng med å kunne finne trumftilpasning på veien til den mest sannsynlige sluttkontrakten 6NT.
 
Dette med 4NT som invitt behøver ikke å være komplisert. Hopp til 4NT over naturlig NT melding bør alltid være invitt. Men det er mange andre posisjoner hvor det er nesten latterlig å spille 4NT som Blackwood, fordi man har flusst av muligheter til å fastsette en trumf først. Situasjonene som er mest aktuelle for 4NT som invitt er ofte omtrent sånn som den du skisserer. 4NT betyr bare: "jeg har ikke noe mer å fortelle om fordelingen min (NT er min melding), men jeg er rett og slett for sterk for å si bare 3NT (men ikke sterk nok til 6NT)". Situasjoner som er typiske for dette er når den ene har meldt to farger, den andre meldt en farge (evt. + fjerde farge som i ditt eksempel), og meldingene fortsatt er i en kravsituasjon på et nivå hvor man kan støtte en farge enkelt for å fastsette en trumffarge.
 
Dette er som sagt beskrevet i disse systemspaltene. Men denne konvensjonen er bare en av mange man kan diskutere. Viktig for å forbedre seg er det at man ikke bare sluker konvensjoner med fine navn rått fordi de er populære. Det er svakheter med alt. Men det din artikkel belyser er at det er en del logiske ting man kanskje kan fokusere på heller enn å overlesse systemkortet sitt med fine navn.
 
Mvh
GeO  Hilsen fra en gammel traver
(som mange i miljøet vårt både kjenner, savner og ønsker velkommen tilbake...)

God kveld Snorre, 

Jeg leste om Kvangraven spillet i kveld. Jeg tror riktig spill er å legge liten ruter både en og to ganger om nødvendig. Da kan vi kan få undersøkt kløveren mens vi fremdeles har kontroll over ruteren. Går ikke kløveren, d,s, om det viser seg at V har singelton (fire har han neppe) kan vi etter kløver E og kl. til Kn trygt gå ut fra at V har Sp D. og vi ruller sikkert inn 10 stikk. 

Selv om V skulle ha D fjerde har vi inngang på HJ Ko til å hente de godspilte sparene. Motparten har ikke noe bedre å foreta seg enn to ganger ru til å begynne med. Og om Ø skulle komme inn på RU Kn i andre stikk, hva skal han foreta seg ? 

Dette ligner jo på din analyse, men hadde Kvangraven lagt to ganger liten RU hadde han ikke kommet opp i sin valgsituasjon. Da kunne han gjerne rykket ut HJ Ess mens ØV ikke har ruteforbindelse. Selv med Ru til Kn i Øst i andre stikk, kan de ikke gjøre noe galt. 3. runde RU går til N, HJ E rykkes ut. Har V 5 ruter er det ikke fler hos Ø, og man kan ta en SP finesse gjennom V. Vi har råd til å miste et stikk i SP. ett i HJ og 2 i RU. 

Får vi for HJ Ko, kan vi gå rett på sparen og vi har uansett 9 stikk. Man kan drodle om temaet og variantene frem og tilbake, men det blir uansett minst 9 stikk. Hvis det var parturnering er det kanskje en annen sak. 

mvh Harald Gjellestad

 


Gratulerer til Tippeligaen
for et fantastisk spennende serieoppsett. På søndag kommer idrettsinteresserte her på Sørlandet til å gå mann av huse for å se Start spille mot Tromsø. Vi teller 27.november og det er meldt to plussgrader og sludd. Spenningsmomentet i kampen er om Start kommer to, tre, fire, fem eller seks poeng bak Songdal, neste lag på tabellen. Nedrykket var i praksis klart for mange uker siden. Et ufattelig spennende tilleggsmoment, er om Tromsø klarer å holder unna for Brann og Odd i kampen om sølvet. 

Svenskene ville kalt det en gysare!!

 
ª5
©EDJ87
¨DJ54
§ED10

Vest Nord Øst Syd
  Tom   Snorre
      1hj
pass 1sp pass 2ru
pass 3kl pass 4NT?

 

Jeg bruker ikke BH...
meg når jeg ser en, vet jeg hva det er.. (poenget kommer et stykke ned i teksten)

Min makker, Tom Høiland, er en av Norges beste spiller, på alle områder. Derfor tør jeg å henge han ut for en svakhet jeg mener han har, en svakhet han deler med flere andre toppspillere i landet (etter min mening.)

Det er lite som er rett eller galt i bridge. Om det ene systemet eller den ene konvensjonen er bedre enn en annen, er det umulig å si. Derfor er det å være rigid i forhold til egne prinsipper, ikke lurt. Å lytte til andre sine erfaringer, hente inspirasjon og ideer fra både nytt og gammelt, er mer smart. Jeg misliker de som forteller meg at svake NT'er er overlegent best, eller at fem-kort major skulle vært påbudt. Sannheten er det ingen av oss som eier. Heldigvis.

Tom teller honnørpoeng når han åpner. Kommer han til 11, åpner han. Jeg prøver å si at noen nipoengere er åpningshender, mens det kan være rett å passe på tolv dritere. Han er totalt uenig med meg, ikke minst fordi han mener det er helt umulig for en som åpner å vurdere hva som er "gode" og hva som er "dårlige" poenger. "Hvordan kan du, Snurr Aalberg, vite om Dx er bra eller dårlig?", sier han. "Mot makkers xxx er det bortkastet, men mot EKxxxx er den ikke helt verdiløs. Jeg ser ikke dine kort når jeg skal åpne". Et annet poeng han forfekter, er at det er et lurt å være førstemann til å begynne å melde. "Er det ikke letter å åpne med 1kl enn at mannen foran deg starter med 1sp?"
 
Han har selvsagt poenger i det han sier, men holdningen med at "Jeg bryr meg ikke om hva andre bridgespillere sier og gjør!", tror jeg er feil i det lange løp. Selv Albert Einstein leste bøker.

Så kommer poenget mitt med BH'en og det er at Tom ikke vil spille 4NT som kvantitativt unntatt i de posisjoner vi positivt har avtalt det. "Kun HELT opplagte posisjoner. Du får meg ikke til å vurdere fram og tilbake. Jeg svarer på essene mine!!"

Jeg nekter selvsagt å høre på sånt vas og melder 4NT som invitt titt og ofte. Bridge handler ikke om regler alene, men å å bruke erfaring, sunn fornuft og logikk i de situasjonene en ikke har avtaler. Det er ikke mulig å avtale alt som måtte dukke opp ved bridgebordet og vi er avhengig av å kommunisere. Vi har spilt sammen mange år og heldigvis er det ikke så mange hull å tette, men i går kom det en situasjon vi ikke hadde avtalt. (med skam å melde, burde vi selvsagt ha avtalt en ikke ufrekvent posisjon som svar på 4.farge!) Kortene mine ser du til venstre og jeg "visste" nesten av han kom til å svare på essene sine. Vi lå godt an i kampen, så jeg brukte anledningen til å reise bust. 

Jeg meldte bare 2ru (ikke krav) over 1sp, så når jeg hoppet til 4NT over 4.farge, kunne det ikke bety noe annet enn 16-18 poeng og godt kløverhold. Siden vi åpner på 11 runde, kan jeg nesten ikke melde 3NT på denne hånda. Tom svarte (selvsagt) på essene sine, men det var da jeg fortalte anekdoten over. "Jeg bruker ikke BH, men når jeg ser en vet jeg hva det er.." Han hadde 13 poeng med EKxxxx i spar, så i NT var der akkurat 10 stikk. Han burde selvsagt kjent igjen BH'en han også.

Det som gjør at jeg skriver dette, er det han avsluttet kvelden med. "Jeg tror jeg skjønner litt hva du mener, kjære makker. Jeg lover likevel ikke å forandre meg, men...". Da har kanskje ikke alle beitene i steindøde slemmer vært HELT forgjeves?


Vi ødela litt for oss selv..
da vi la rundekamper til klubbkvelden vår, men det er ikke alltid så lett å finne tid. I går var det faktisk seks bord som spilte første eller andre runde NM lag, så da ble det bare tre bord igjen til Juleturneringa i Kristiansand BK. Jeg var selv en av dem som spilte lagkamp, men skjønner at noen ble litt irritert..

Stig Drangsholt var mest sinna for at det ble få bord, men ikke mer enn at han og Even vant en klar seier i første kveld. HER er resultater.

Team Mæsel vant med de nødvendige 25 VP for å være sikret avansement som lucky looser etter at Klukken ble for sterk i den første kampen i pulja. De andre rundekampene vet jeg ikke resultatet i, men det kommer på NBF.

 

ªEJ765
©K3
¨E1093
§E3
                  
ªK109
©DJ2
¨2
§KJ9872
Vest Nord Øst Syd
1hj  dobl pass 3NT
pass pass pass   
           
Har Kvangraven virkelig spilt feil??!!
Telefonen min har ikke stått stille siden jeg i formiddag antydet at han førte kortene feil i en 3NT. Mailboksen er full av utropstegn.. GI OSS SPILLET!!

Her kommer det. Jeg beklager forresten at jeg har lønnet arbeid slik at jeg ikke rekker å oppdatere sida her hver time.

Vest spilte ut ruter konge til esset. Etter en god drunt la Nils ned hjerter konge for å ta vekk ett sikkert inntak hos vest. Vest stakk og fortsatte med en liten ruter til tieren som sto. Uff og uff, nå hadde Nils to stikk i hver farge, men måtte ut og gjette en svart dame for det niende. 

Rett spilleføring er å gå på kløveren med en gang. Har øst to stykker, er kontrakten sikker. Spillefører bruker knekten og har sikret seg fem kløverstikk. Han har bare åtte sikre enda, men vest må med sin retur godspille det niende for Nils. Selv om øst skulle ha singel kløver, er det gode sjanser for å få ni.

Du får ikke vite sitsen og hvor mange stikk Kvangraven fikk. Jeg foreslår at du spør han når du treffer han på BBO. Ikke fordi det nødvendigvis gikk så galt, men for at han skal kjenne litt ekstra på hvordan det er å skamme seg for slike spilleføringer.

(og er det noe feil i analysen min, beklager jeg på forhånd at en mulig uskyldig mann er hengt ut til spott og spe)
    

Trekant-kamper i første runde NM lag..
Jeg liker opplegget! I går kveld spilte Kristiansands kanskje beste lag mot Ruter7 og Søm. Opplegget ser komplisert ut, men det funker som heia å spille to kamper samtidig. Det er sammenligning fire ganger i løpet av en kamp, slik at en har god oversikt over stillingen. Kristiansand BK vant begge kampene med 25 VP og er klar for 3.runde. De andre lagene fikk nok for lite VP til å være aktuell som lucky looser. Nils Kvangraven er en av de flinkeste spilleførerne jeg kjenner, men litt seinere skal du få se en 3NT han rett og slett spilte feil. Noen bilder:

                                                           Erik Dahl. Fører kortene som en verdensmester, men kan ikke melde. 


                       Trygve må være verdens snilleste ektemann.
   Han passa på tussa i 48 spill og leverte til amming med jevne mellomrom.

      Tor Axelsen, Per Skretting, Thomas Haukland og Roy van Putten

KC Baumann, Inger Lene Hangeland, Marianne Harding og Monica Strandmyr


                                                                Viggo Nordskag, Erik Dahl, Terje Moen og Nils "200" Kvangraven


EKDJxx står på egne bein..
og da var det deilig å se at sparen ikke satt 2-2. Jeg tenkte sånn over 5ru at enten har han spardame ellers så har han en minorkonge. 
Det stemte!!

Ekrens har jeg fått masse minus mot...
så dette spillet oppveide for mange dårlige. 1700 stoppa kassaapparatet på. Etter fire ganger spar ut, fikk han bare for de to essene sine.


       Italia vant Champions Cup
etter en tett finale mot de nederlandske verdensmestrene. Kampen kunne vippet begge veier, men et sterkt siste sett fra Italia henta hjem trofeet. Til venstre Giorgio Duboin og under det tapende nederlandske laget.


Neste uke begynner Reisiger
Det amerikanske høstmesterskapet. Jeg har ikke sett noen startliste, men regner med at flere av våre aller beste er med. Mer info kommer etter hvert. 

ªEK
©D9432
¨654
§K103
ªD73
©J87
¨EKJ2
§EJ9
Vest Nord Øst Syd
   makker   DU
      1NT
2sp 2NT* 3sp pass
pass pass      
<--  telle...
Du vet at jeg liker spill som det til venstre. Jeg mener at alle bridgespillere på et visst nivå klarer "oppgaven" når de får den presentert her, men ved bordet presterer mange langt under det de er god for. Jeg har sagt at vårt største potensiale ligger i det mentale, der vi har MYE å gå på ved å bruke kunnskap og ferdigheter som vi har innabords, men som vi ikke henter fram i de kritiske situasjonene ved bordet. Dette spillet er enkelt, men jeg skal banne på at mange av dere ville gjort feil.

Makker spiller ut hjerter 10 som går til spilleførers ess. Han tar to høye spar i bordet og makker viser deg to stykker. Så hjerter til esset, hjerter til bordet og enda mer hjerter som du trumfer. Spillefører kaster en kløver og makker ruter ni.

Du legger ned ruter ess og makker følger med syveren. Så er det din tur? 

Du tar selvsagt ikke for ruter konge, men kløver ess og godspiller kongen i bordet. Du har fått mer enn nok signaler til å vite at det er rett.
  • Makkers 2NT viser en langfarge i en dårlig hånd. Hva kan det være annet enn minst fem kløver siden han la svakhet i ruter?
  • Spillefører har ruterdame. Står kløveress, står ruter konge etterpå. Stjeler han kløveresset ditt, får du tre ruterstikk. 140 til ØV var langt under middels.

Også spillefører gjorde en fatal feil. Han skal gi bort for spardame FØR han ødelegge forbindelsen sin til bordets hjerter. Da må syd ta for EK i ruter for i det hele tatt i få for dem.

    
ª105
©106
¨973
§D87654
ªJ98642 ªEK
©EK5 ©D9432
¨D108 ¨654
§2 §K103
ªD73
©J87
¨EKJ2
§EJ9

ªK72
©32
¨97432
§E72
ªE104 ª863
©K76 ©E1084
¨K105 ¨EJ86
§J1095 §83
ªDJ95
©DJ95
¨D
§KQ64
Vest Nord Øst Syd
Gautis    Ove A   
    1NT dobl
pass pass redobl pass
pass 2ru dobl 2hj
pass pass dobl pass
pass pass      
<--  I utgangspunktet et kjedelig spill..
I dagens aggressive bridge kan det være vanskelig å vurdere hvilke spill hvor det "skjer noe". Mange hender som det hadde gått pass rundt på ni gamle dager, utløser nå en sverm av meldinger.

Trond Are Nitter har sendt meg dette spillet fra 2.divisjon. Han forteller at de hadde forsterka laget sitt med trauste døler og sammen med friskuser fra havgapet håper de på suksess og opprykk.

Denne gangen var det stordølen selv, Ove Andersbakken, som skapte ett spill nesten helt alene. Han åpnet med en undervektig 11-13 NT med sine 9 honnørpoeng(!) og etterpå dobla han alt som rørte seg. Makker Kjell Gaute Fyrun sin første pass ber om redobling. Når han så passer ned, viser han at dette sannsynligvis står.

800 mot ingenting er flotte saker i lagbridge.

De er sinnsykt flinke..

I helga spiller Champions Cup, bridgens Europamesterskap for cupmestre. Italia leder sin pulje klart og spiller utrolig god bridge.

Til venstre kommer Israel i 6sp og med ruter ut er det da ikke mulig å gå beit?

Joda, se HER og jeg synes ikke vest gjorde seg helt bort. Syd kunne vel fint hatt KJxx i trumf?

kanskje litt respektløst...
men jeg har plass til noen flere uvenner. Denne gangen gjelder det den kvinnelige soldaten som på nyhetene for tiden har gått til sak mot Forsvaret fordi hun måtte nakenbade med 30 mannlige kollegaer.

Flere av mine venner hadde betalt STORE summer for å få nakenbade med 30 jenter..

ªEJ73
©ED
¨876
§K965
Vest Nord Øst Syd
   PD   DU
  1ru 1sp 3NT
pass 4ru pass 4hj
pass 4NT pass 5hj
pass 5sp   ?
<--  le rabit fantastique
Jeg skriver bridge nesten hver dag. Om det faller i smak eller ikke, er opp til andre å vurdere. Noe jeg på en måte er misfornøyd med, er at alt for mange fortellinger er om kaniner. Jeg bestemmer med støtt og stadig for at nå skal de få en pause fra meg.

Så går det en dag eller to, og det kommer en historie som jeg bare ikke kan la være å fortelle deg om. Her er enda en.

Jeg kommer omtrent presis kl. 18 til alle klubbkveldene våre. Vi begynner spillinga 18.15, men jeg har litt ansvar for å rigge i stand. På mandag møtte han meg i døråpningen med kommentaren, "Javel, du er sein i dag?".

Det var jeg ikke. Klokka var 18.00 som den pleier å være når jeg er i lokalet, så jeg skjønte at han hadde noe å fortelle meg. Joda, etter å ha trukket pusten, kom det. " Her er et meldeproblem, Snorre. Klarer du ikke det, skuffer du meg.."

Kortene er til venstre og spørsmålet er hva jeg melder over 5sp?

Tja. Jeg må først tenke meg om hva 5sp betyr. I mine systemnotater ber ny farge etter svar på Blackwood om tredjekontroll i fargen. Det har jeg ikke, så jeg foreslår i gå ned i 6ru..

"Nei!!", kommer det fra venstre. "Denne gangen kan jo ikke 5sp bety det du sier. Grunnen til at jeg melder 5sp og ikke 5NT, er fordi jeg ikke tåler svaret 6hj, hjerterkongen"

Ja. Det høres ikke så dumt ut. Jeg har jo tross alt en konge jeg ikke har vist, så da foreslår jeg 6kl.

"Nei!". Han er engasjert. "6kl kan jo ikke vise kløverkonge. Det må benekte kløver konge og vise masse i hjerter. Du har den kongen makker spør etter, så du må hoppe til storeslem. Kan du ha bedre kort etter å ha meldt 3NT?"

Ja. Det høres ikke så dumt ut det heller, så jeg foreslå 7ru.

"Nei!!". Nå slår han seg for pannen. "Det koster jo ikke noe å ta med seg 7kl på veien. Du har jo benekta fem kløver og det kan jo hende makker har valgt å hoppe over en tett firekort-farge i kløver. "

Alle kortene er oppe til høyre og det var stakker Lise Blågestad som var makker i syd. Hun, som i likhet med resten av bridgeverden, klarte selvsagt ikke å avkode røyksignalene nordfra. I ettertid er logikken slettes ikke helt avsindig, men å forvente at et eneste levende menneske skal klare å melde 7kl ved bordet, forteller at det settes store krav til makker.

PS1: Jeg antydet at 5NT over 5sp måtte vise en konge i en farge over trumffargen, slik at 6kl burde vise kongen der og ikke benekte den. Svaret kom kjapt: "Ikke denne gangen, Snorre!"

PS2: Og jeg mente at hvis kongen fjerde i kløver og to ess var alt han trengte, var det kanskje lurere at han meldte naturlig den andre fargen sin over 3NT? Da går det 4kl-4hj(cue med kløver)-4NT-5kl (3/5 ess)-7kl.

Svaret kom like kjapt: "Denne gangen ja, Snurr!"
    
ª3
©54
¨EKDJ76
§EDJ8
ª ª
© ©
¨ ¨
§ §
ªEJ73
©ED
¨876
§K965

 


Brødrene Mæsel vant Bymesterskapet
foran en godt spurtende Brekka - Ravnaas og Markus - Kjetil på en fin 3.plass. (Linken blir oppdatert..)
Neste onsdag begynner juleturneringa med en tre-kvelds IMPS ACROSS THE FIELD. Velkommen.

Mandal leder 4.divisjon
her i Kristiansand etter å ha scoret 19 VP i snitt på de ti kampene. Nå er pulja halveis og neste helg (i februar) starter en ny Monrad, men med utgangspunkt i resultatslista. Et fint opplegg, spør du  meg..

ª85
©873
¨K7543
§K65
ªK2 ªQJT763
©KQJT2 ©95
¨T6 ¨Q98
§T832 §J7
ªA94
©A64
¨AJ2
§AQ94
Vest Nord Øst Syd
Dag
Ringstad 
Inger 
Larsen 
Atle Stray Ragnhild Brekka
    2sp dobl
3hj pass 3sp 3NT
pass pass pass  
<--  Fint av Brekka
Hva er det som skjer? Skal han skryte av kaninen, tenker du?

Neida, denne gangen er det frk. Brekka, også kalt Ragnhild, som spilte ruteren underlig. Ikke mindre vanker det skryt herfra, selv om det denne gangen kosta et stikk. I lagkamp er ikke det så farlig.

Vest spilte ut en litt uvanlig liten spar, men kom inn på kongen i stikk to da Ragnhild lasjerte to ganger. Så hjerter konge som han også fikk beholde for, men neste hjerter stakk Ragnhild.

Ruter knekt fra hånda! Nå gjaldt deg å holde vest ute av spillet. At øst kom inn på ruterdame gjorde ingenting, for han var utsolgt for hjerter. Kommer det spar konge ut, stikkes den andre og ruteren spilles til knekten.

Det er massen som skaper bredden. Da bør det snart kry av toppspillere her i byen. Rune, Inger Lene, Monica og de andre i Ruter7 samler i helga 20 lag til 4.divisjon
 i Kristiansand. De har laget et flott arrangement som inneholder sosialt samvær på fredag og lørdag, superbillig overnatting (en haug fra byen overnatter) og full pensjon.
Resultater     .   HER ER 59 BILDER


 

ªJ8
©D874
¨D107
§DJ105
ª742 ªED1063
©K6    ©E102
¨983 ¨E2
§EK974 §862
ªK95
©J953
¨KJ654
§3

 

Vest Nord Øst Syd
    1NT pass
3NT pass pass pass
<--  Dette er tull..
Det var en haug med par i forrige helgs divisjon som havnet i 3NT på spillet til venstre. Femkort major i 1NT er populært, men da må vest undersøke om makker har fem spar!

Selvsagt er det rett en gang i blant å spille uten trumf selv om en har åtte majorkort til sammen, men det kan umulig være rett å ta slike valg i det lange løp. Å finne opp kruttet på nytt viser seg svært sjelden å være rett. 

Syd spilte ut ruter og tok ei enkel beit når han kom inn på spar konge. 4sp står lett ved å stjele en hjerter i bordet.

Til høyre Bjørn Bentzen, som foreløping ligger i nedrykkspos med DeButton.
  

          
                Petter Tøndel, Vestfold.                                                Olav Arne Høyem, Midt-Trøndelag,                                         Steingrim Ovesen, Østerdal

Norsk til topps på Maderia..
Helge Hantveit og Egil Hansen vant en klar seier på Madeira denne uka. En bråte par, også mange norske. RESULTATER og mer på BIN sine sider.

Anna Malinowski
en av to damer i 1.divisjon 2011/12.s

Team Våge sliter i bunnen
men det ser ikke ut til å påvirke humøret til kapteinen
Håkon Bogen hadde en fin debut for Vest-Agder i toppdivisjonen. En dårlige halvrunde og resten på stell. VI gleder oss til neste helg.
Interessant butler fra divisjon
Tidligere har jeg ikke hatt særlig tillit til butlere. Det handler nok mest om at jeg ikke har vært fornøyd med mine egne resultater og har følt betalingen har vært ufortjent dårlig.

Selvinnsikt kommer med årene og jeg ser at butler er som hvilken som helst annen parturnering. Hvis motparten spiller bra, får du dårlig score. Dummer de seg ut, får du masse pluss. I det lange løp er det ens egen innsats som bestemmer hvor på lista en havner.

Likevel ser jeg at nivået i 1.divisjon er jevnere enn i 2.divisjon. "Beviset" er at blant de 40.beste på butleren totalt, er det bare to reine 1.divisjonspar og fem enkeltspillere. De 31 andre, er fra 2.divisjon. Veldig mange 1.divisjonspar havner fra +0,30 til -0,30 i snitt pr.spill. 

Jeg tror ikke mange vil mene at de 31 spillere er bedre eller minst like gode som de 9 beste i 1.divisjon, så da kan ikke dette bety noe annet enn at det gjøres mindre feil i 1.divisjon og at det er vanskeligere å få mye pluss når motstanden er bra. Ingenting absolutt selvsagt, men uansett flott at vi for første gang spiller samme kort i de to øverste divisjonene-

Sagt i norske rettsaler. 
Under er en, HER er flere. 


ªJ87
©K10
¨D1098
§ED92
ªD9 ªEK10652
©J9752    ©3
¨7652 ¨J43
§J8 §765
ª43
©ED864
¨EK
§K1043

 

Vest Nord Øst Syd
   1kl 2sp 3hj
pass 4hj pass pass
pass         
Her vanker det bare skryt...
hvis noen fortjener det..

Jeg traff Petter Lindqvist på flyplassen og spurte om han hadde noen fine spill til meg. "Ja, dette må vel være noe", sa arendalitten og smilte. Sønn Espen fikk tre ganger spar til stjeling og overstjeling. Kløver knekt i skift.

Espen stakk og tok for to høye ruter. Vest la som til fire stykker og øst som til tre. Espen telte ut vest med fordelingen 2-5-4-2, siden han skifta kløver knekt. Da tok han hjerterfinessen og hjemgang!

Jeg tror ikke Espen hadde klarte seg godt som dommer i rettsvesenet.  Hvis en dommer skal stole på alt som sies i salen hans, blir det mange gale avgjørelser. Det lyves så det renner og det samme håper jeg da for guds skyld at vi gjør ved bridgebordet. 

Hvis et par har tatt tre stikk i motspill mot en majorutgang, håper jeg at de ikke sitter og forteller spillefører hvordan sitsen er. Alle som pleier det, ber jeg tar på seg røde hatter når de spiller mot meg. Da kan jeg kjenne dem igjen.

Nei, unge lovende Lindqvist. Her må du holde deg til matematikken og den sier at det han skal forholde seg til er oppsiden med (opprinnelig) knekten femte foran, målt mot nedsiden med knekten singel, dobbel eller tredje bak. Jeg har lagt inn forutsetningene med fire kjente kort i vest (to spar, en hjerter og en kløver) og syv kjente i øst (seks spar og en kløver)

Da sier fasiten 15,73% for finesse og 31,24% for å toppspille fargen. (resten av prosentene er der det ikke er mulig å gjøre feil, nemlig med opprinnelig Jxxx, Jxx og Jx foran)

Sånn er det når vi har fått dataprogammer til å regne for oss. At tablefeeling er en superviktig egenskap i bridge, kan du snakke deg døv til mot matematikkens lover og regler..
  

Helge og Roald leder Bymesterskapet 
og hadde best kveldscore i dag, onsdag 9.november. Resultater for sesjonen og sammenlagt finner du i overskriften.

Det er en kveld igjen av Bymesterskapet før vi starter juleturneringa. Den blir åpen.
JULEBRIDGE I LYNGDAL 
er en fast tradisjon. Calle ønsker velkommen.
MER info i linken under.