Arkiv høsten 2012


Team Klukk ute i Sverige
men det var med bare åtte IMP etter en god spurt i kvartfinalen. Opplegget med en hovedturnering og en parallell Bonusturnering for de lagene som blir slått ut, så helt genialt ut. På en måte får alle lagene to sjanser etter grunnspillet (Monrad). Vinneren av Bonusturneringa mener jeg blir totalt nummer tre. Det betyr at de klarer å lage status rundt også B-sluttspillet.

Veldig moro med Marius Skree. Ingen har vært i tvil om talentet fra Lyngdal/Farsund, men det har vært for mye armer og beit. Disiplin og seriøsitet i et nytt makkerskap har båret frukter. Moro. Grattis også til de andre på laget,Tommy Søiland, David Ueland og Stig Henning Dybdahl.

Egentlig "burde" Sanse vårs vært i finalen. Jeg kan ikke se annet enn at spillefører i 6hj til høyre må bli så fortvilet over at nord fant ruterutspillet, at han ble kortblind og ikke så  vinnervarianten med singel ruter sammen med kløveresset. Opp på ruteress, så kløver og motparten får aldri henta beita. Det ble en beit i stedet og 13 IMP ut. 1430 ville vært det samme inn og vunnet kamp.


Offensiv Jan Tore Berg i treningskamp
 mot Ulf og Glenn. Det er mange som sier at det er farlig å melde i lagkamper, men det er like farlig å passe. En steintøff 4NT over 4hj kunne kosta 1400 i beit, men når makker dukker opp med ess, singelton og trumfstøtte går det bra. En fin spilleføring av Odin førte til +750.  Trykk for spillet for å se.

    Ser du denne vinnerrvarianten?
i 4sp med kløver knekt i utspill...
Gunnar Hallberg lot den vinne stikket når nord la styrke. Hadde du funnet ruterskiften fra syd? Selvsagt ikke..

Det kom mer kløver til esset, tre ganger trumf inne i bordet og kløver til åtteren. På kløver konge forsvant en rutertaper i bordet. TØFT!!


Team Klukk imponerer!!
i Sverige. "Sanse Vårs" tapte round of 16, men har så langt gått ubeseiret gjennom b-sluttspillet. Nå er det fire lag igjen i den turneringa. Til høyre er det David Ueland og Stig Henning Dybdahl som noterer +980 på blokka si. 

Det kom ruter ut til kapp og kongen. Det var tempoet som skulle til. Jeg så ikke spilleføringen, men antar at syd stjal to kløvere i bordet og claimet når sparen satt 3-3. Hvis øst "later" som ruterfinessen går i stikk 1, tror jeg det blir tung å vinne i praksis.

Lyset gikk i Kina!!
Norge lå rett bak åttendeplassen i U20-VM i Kina. Tre kamper igjen og det var kort vei opp. Så gikk Norge på to kjempeminer. 2-25 mot USA 1 og 0-25 mot Israel. Toget er gått og våre håpefulle ble stående igjen på perrongen. Bra innsats en god stund, men det holdt ikke inn.
 

Ann Karin kan telle honnørpoengene mine,
så kan luringen melde korta. De tolv første stikkene deler kaninen og Tom på å spille for meg, men det trettende og siste stikket er jeg verdens beste til å legge på. Om spillet blir godt eller dårlig, kan vel ikke jeg da ta særlig mye av æren for?

Akkurat slik var det Storbritannia la opp taktikken i OL landevei sykkel. Fire mann skulle taue Cavendish i 249,6 km, så skulle han følge farge i trettende stikk. Heldigvis gikk taktikken ad dundas. De som turde sykle på ordentlig, klarte heldigvis å kjøre fra fire og en halv brite. At det ble en juksemaker som vant til slutt, får vi heller leve med.

(I VM i Valkenburg i september kommer kanskje GB til å lykkes med den samme taktikken, fordi da har de åtte mann til å slepe den siste..)

Analysefantom, Snurr?
Erik Berg mailer og forteller at "Joda, jeg spilte ut hjerter ess mot 6ru. Når spardamen satt tredje, var det tre kløveravkast. Med kongen i kapp, var det ikke mulig å hindre tolv stikk.."
Han forteller at han satt mot alle de tre slemmene jeg skriver om. "Bridge er moro!"

I alle disse tre slemmene var Norge i andre kontrakter, sånn at de svingte dobbelt alle sammen. Det ble tap med 26 IMP, men det var egentlig bare en slemsving!!

Den svenske bridgefestivalen spilles nå.
Link under. Det strømmer inn med deltakere i den svenske festivalen. Ikke mindre enn 135 lag i Chairmans Cup. De spiller monrad kvallik og 32 spills cuprunder etter det. Sportslig er nok kanskje er lang MONRAD mest rettferdig (slik vi har det i Norge) , men utslagskamper er nå spennende da? I de fleste internasjonale turneringer avgjøres det med utslag. Det er BONUSTURNERING for de lagene som blir slått ut, og der er "SANSE VÅRS" og "GRIS" klar til å hevde seg (De ble begge utslått i forrige runde)
Det svenske parmesterskapet er selvsagt åpent for alle. Semifinale på fredag og finaler på lørdag/søndag. Hva jeg mener om det opplegget, er vel kjent hos dere som leser denne siden? HER er hele programmet i Sverige. Her er det mye ferie for tiden
men jeg anbefaler Klepp sin fine og oppdaterte side. Bra jobba, Bjørn! 
Gjennombrudd for Klukken!!
Det er ingen tvil om at Marius Skree har mye bridge i seg, men det har blitt for ujevnt og for ustablilt. Nå er han i ferd med å opparbeide seg rutine og med det kommer resultater. Sammen med "SANSE VÅRS" spilt de seg til 5.plass i kvalifiseringa i den 135 store lagturneringa i den svenske festivalen. I Round of 32 overkjørte de motstanderne, men i neste runde ble det for tøft mot  Glopson med blant annet norske Anders Kristensen på laget  RESULTATER

GRIS (Rekstad-Tøndel, Simonsen - Berg) var kanskje det sterkeste norske laget i Sverige, men de røyk også ut i 16-dels finalen. Under er tre spill fra den siste kampen og det viser at det er de store spillene som avgjør lagkamper. I S17 har svenskene grise(!)flaks og melder seg opp i 7hj. 25% er ingen god storeslem, men denne gangen gikk dobbeltkappen. I 28 betaler GRIS ut 1430 i 6sp i syd! En liten hjerter i utspill var ikke medisin. Damen vant, ruter til esset, hjerter ess for å kaste kløveren, kløver til stjeling og spar til kongen!! I spill 31 vant svensken i syd 6ru. Ikke akkurat utur det heller når du ser hvordan de svarte fargene sitter!!
   

Nå skjer det mye på bridgefronten
Jeg vet ikke om de turneringene som starter i månedsskiftet juli/august er avslutningen av forrige sesong eller starten på neste. På den internasjonale fronten er det VM for junior som er det første. Vi husker vel alle den flotte innspurten til våre Youngsters, noe som ble belønnet med plass i VM i Kina. Herfra ønsket det lykke til.

Så er det World Mind Games i Lille i Frankrike for de beste damene og herrene. Vi stiller i dameklassen med samme laget som i EM, Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding, Stine Holmøy - Gunn Tove Vist og Tone T Svendsen - Tonje Brogeland. I Åpen klasse er det disse som skal spille for Norge, Glenn Grøtheim - Ulf Tundal, Jan Tore Berg - Odin Svendsen og Thor Erik Hoftaniska - Thomas Charlsen. Denne turneringa kræsjer delvis med festivalen, noe som gjør at vi ikke får sett landslaget vårt annet enn evt. de første dagene. 

Lagene i åpent er delt inn i puljer a omtrent 16 lag. Det spilles alle mot alle før de fire beste går til sluttspill. For Norge sin del vil det være en kjempeprestasjon å bli blant de som får spille om de jeveste premiene. Vi har kommet i pulje med Israel og Monaco, to lag som helt sikkert går videre. Det blir en hard kamp mot Island, Tyrkia, Australia og Japan om de ledige plassene. 

Jeg har ikke tenkt å spekulere mye i sjansene våre, men vi stiller med et "usikkert" lag. Thomas og Thor Erik har fått mange sjanser på landslaget og de har vel strengt tatt ikke levert mer enn sånn passe. Paret har som jeg har sagt før et stort potensiale, men gjør alt for mye feil. I EM hadde de omtrent et halv IMP pr.spill under snitt på butleren og det holder ikke for å kvalle. Grøtheim - Tundal spiller så vidt jeg vet ikke turneringer i det hele tatt unntatt Seriemesterskapet (tilgi meg hvis jeg tar feil). Nå meldetrener de hver dag på BBO, men om det holder til å ta opp kampen mot par som stort sett ikke gjør annet enn å spill knalltøff turneringsbridge, gjenstår å se. 
Odin og Jan Tore var i mine øyne det paret som relativt sett gjorde det best i EM. De er ferske på dette nivået, men hadde i følge mine kilder jevt pluss på listene sine. Jeg vet at de trener bra og har i alle fall den rett innstillingen.

Damene må spille over evne for å gå videre. Jeg håper et EM som var under pari for alle tre parene, var et springbrett for å løfte nivået det nødvendige hakket for å hevde seg blant de beste.

KOS DERE MED MED DENNE FRA SHANGHAI 2007 MENS DERE VENTER PÅ MER GULL!!
Norge kommer omtrent 5 min inn i videoen..

Festivalen i Fredrikstad er rett rundt hjørnet. Par og lag begynner å få ut fingeren for å melde seg på de ulike turneringene. Vi er alle spent på om deltakerrekordene fra Lillehammer blir slått. Vi sees vel der?

 


VANT 52-0 i siste sesjon!!
Monaco lå noe få IMP bak Nickell etter 48 spill, men det var overkjøring i de siste 16 når de to ankerparene satte opp farten. Ikke et eneste IMP ble igjen for amerikanerne.
I nest siste sesjon så vi at når presset blir stort, er det et hav mellom Zimmermann - Multon og de andre to parene sin rutine. Resultater på www.bridgewinners.com og det kommer et par spill fra siste sesjon om litt.

 

GRATULERER IGJEN TIL TOR OG GEIR!!!

Det kanskje "rareste" spillet i finalen, var spill 58 (HER). Jeg kan ikke tenke meg annet enn at Geir mente redoblingen sin som flukt, men endte opp i 1NT redobla uten sparhold. Mer enn fem stikk har ikke Geir, men det hele endte opp med syv og en sving på 1760 poeng!!

At vinnerne ikke akkurat hadde uflaks forteller spill 60 (samme link som over) om. 4sp står på minst to konger i kapp, kløveresset foran og 3-2 sits i begge svartfargene. Det gikk fint :-)


Under ser du et typisk spill fra Geir og Tor. De melder fargene sine, starter med den lengste og fortsetter med den nest lengste. Geir har bare seks honnørpoeng for å melde 2-over-1, men med 7-5 hender oppveiere vel for noen damer og knekter? Mange ville kanskje spekulert i hva 4sp skal bety, men i Helgeness sin verden er ledige, umeldte majorfarger naturlig. Overhode ikke noe hokus-pokus?
Meckstroth og Rodwell (til høyre) har en haug med konvensjoner å velge i. Først 3kl som overføring til 3ru, men når han kommer igjen med 4sp blir makker i tvil. 
4sp er beit med åpne kort, men Nord kan vel ikke starte med kløver ess? 5ru var ikke mulig å vinne, uansett utspill.
   

En aldri så liten sprekk for Monaco
Tor og Geir hadde ingen god liste i den tredje sesjonen i finalen, men sponsoren hadde flere svært underlige avgjørelser. 1ru-åpningen fra Rodwell er Presisjon og viser minst en. Hvorfor Zimmermann meldte over 6ru må gudene vite, men det kunne virke som han slapp med skrekken. Det tok LANG.... tid før utspillet kom, men det ble kløver til slutt. To beit og 17 IMP ut i stedet for uavgjort spill.

Vugraph-operatøren fortalte om "animated discusions in French.."  :-)

Med 16 spill igjen leder USA for første gang, men i siste sesjon er det toppet lag for Monaco.

(Mer på www.bridgewinners.com)


"Hvorfor meldte du ikke 5ru over 4hj?"
hadde Tor sagt til Geir under skjermen.

Tja, selv om han får 5ru tror jeg det skal være vanskelig å finne denne syveren. Tor har fem potensielle tapere og makker skal ha ideelle kort for å dekke opp alle sammen. Uavgjort spill siden Meckwell kom i samme kontrakt.

Øksa...
Det er viktig å doble motparten når de er med i meldingsforløp de ikke har noe å gjøre i. I dagens "moderne" bridge er det lite som straffedoblinger på lavt nivå. De aller fleste doblinger brukes for å vise tillegg der en ikke har andre meldinger tilgjengelig for å vise det samme.

Nunes' redobling viser litt kort, men maks dobbel spar. Fantoni sin dobling forteller om tillegg, men gir makker muligheter til å passe hvis det ser rett ut. Trykk på spillet for å se hvordan det hele endte med 1400 på bok. Ralph Katz får nok ingen pris for sin spilleføring, men det er så rart med hva som skjer oppe i hodet til selv ekspertene når dobla sonebeiter begynner å renne ut.

(Linkene virker best i Internet Explorer. Du kan evt. lagre spillet og åpne det i NetbridgeVu.exe. Velg "lagre kobling som")

Zimmermann - Multon imponerer
med solid spilling i finalen i Nationals. Jeg har fått mail fra Espen Forberg som forteller at i disse turneringene må alle parene på et seksmannslag spille minst 50% av spillene. I alle kampene.

Dette høres ut som en god regel. Det kan forhindre at en middelmådig, men rik sponsor, kan kjøpe seg et lag og vinne heder og ære uten å bidra i særlig grad selv. I Europa mener jeg at det holder å spille 1/3 av spillene. I tillegg kan sponsoren spille mange kamper i innledende runder, for så stå over de viktige sisterundene. Akkurat dette var vel det som skjedde i sluttspillet i Dublin. Så vidt jeg vet spilte Zimmermann - Multon en eneste av de ni siste kampene, men de kan titulere seg Europamester likevel.

I USA har paret vist at det burde ikke være noen grunn til å stå over kamper, selv om Fantoni-Nunes og Helness-Helgemo er de andre parene på laget. Zimmermann - Multon spiller tett, aggressiv og god bridge. De er i alle fall ikke beskjedne og nervøse.

Til venstre fikk Nunes - Fantoni melde i fred og hadde selvsagt ingen problemer med å komme i 7hj. På dette bordet kaster Multon seg inn med 2sp på svært tynne kort og setter med det press på motparten. Kanskje skulle Zimmermann meldt 5sp istedet for 4sp, men han kan jo ikke vite at det er snakk om lilleslem eller storeslem NS. 
Så stamper han flott i 6sp og gir motparten enda et valg. Ralph Katz leser makker med spar ess, EK i ruter og kløver kongen med passen sin og melder tøft 7hj. Multon gir seg ikke og stamper i 7sp uten motspillsstikk. Det står 16 stikk i NT, men jeg skjønner godt at USA/Nickell tok sine åtte beiter. 

2000 var likevel 5 IMP til Monaco. Det kunne fort vært enda mer. Glimrende bridge!!

Halveis er stillingen 68-44 til "Norge & omegn"


Monaco vant semifinalen med over 100 IMP!!
Monaco/Zimmermann spiller fantastisk i USA. Laget har ikke vært truet i noen av kampene så langt. Husk at det er de aller beste i verden som blir overkjørt i halvrunde etter halvrunde.
De som imponerer kanskje aller mest, er sponsoren selv og makker. Zimmermann -Multon har bidratt med bridge som ikke står tilbake for det ankerparene Nunes-Fantoni og Helness-Helgemo leverer.  Under EM-finalen i Irland spilte ikke sponsoren særlig mye, men denne gangen spiller han halvparten av spillene, langt mer enn det som kreves for å få likeverdig del av en eventuell seier i Nationals.

Søndag ettermiddag og kveld spilles finalen mellom Monaco og Nickell. Det er ingen tvil om hvem som er favoritter, selv om Meckstroth-Rodwell og Weinstein-Levin er to av verdens aller beste par.

I den avsluttende Roth Swiss Teams ligger Team Kanin (Gillis) på 32/34 plass av 96 lag. Boye/Frode på Schwartz ligger rett bak på delt 35.plass.  
 

og det kunne vært enda større ledelse
fordi spillet til venstre svingte 21 IMP.  (
Mer på www.bridgewinners.com)

Multon tok ruterkappen og ga så bort for hjerteress. I tokortpossen satt han igjen med E6 mot D9 i ruter og måtte gjette om kongen eller tieren satt singel igjen. Han dro dama fra bordet og gikk ei beit.
På det andre bordet spilte Team Cayne 4NT og vant 10 i stedet for å tape 11. Halvveis i semifinalen leder Zimmermann med nesten 50 IMP.

                               


Spill aktivt ut!!!
Begge bord i kampen mellom Zimmermann og Cayne kom i 3NT. Helness viste singel ruter på veien, mens Seamon fortalte om kløverfarge.
Pierre Zimmermann fant ut at han trengte mindre hjelp i hjerter enn i spar for å beite dette og starta derfor med hjerter.
Duboin på det andre bordet "seifa" med en spar for ti stikk og 13 IMP ut.
 

Motstanderne gjør mer feil mot Tor og Geir? 
enn mot andre par.
Øst spilte ut hjerter konge som Tor stakk i bordet og spilte kløver. Vest stakk med esset (?) og spilte mer hjerter til stjeling i bordet. Så en spar fra bordet og øst la liten (?) til åtteren. Nå var det bare å peise på med kløver og kontrakten gikk hjem.
Ruter ess, kløver ess, spardame og en kløverstjeling må da være mulig å få til på dette nivået?

(alle linker funker i Explorer, men ikke alltid i Mozilla og Crome)

Monaco imponerer i USA 
og kjører over det ene laget etter det andre. Til venstre ser du Fantoni - Nunes melde seg opp i en steinhard kløverslem. Du kan jo prøve å spille den hjem før du klikker på spillet og henter fram fasiten i spill 10..

(Hvis du ikke får fram fasiten, skal jeg legge ut en annen link når den kommer på Web)

 


Det er ikke skummelt å melde inn i sonen.. 
eller åpne på 1-trinnet med mer fordeling enn honnørpoeng.
Dette er skummelt og jeg må innrømme at jeg skalv mer enn jeg noen gang har gjort 
--> Denne fantastiske skulpturen står i AROS, det nye kulturhuset i Aarhus. Se den størrelsen!!
Klikk på bildet for å se på detaljene..

Mer nervøs redaktør har du ikke sett!!


Puljene i World Mind Games 
Jeg har ikke telt, men det er minst 16 lag i fire puljer i årets konkurranse i Lille, Frankrike.
HER er puljene og det ser ikke så helt galt ut for Norge i Pulje D.  Monaco er selvsagt favoritter, men det er fire lag fra hver pulje som går til sluttspillet. Israel, Kina, Island og Tyrkia blir kanskje de verste?

Norge stiller med Jan Tore Berg - Odin Svendsen, Glenn Grøtheim - Ulf Tundal og Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska. NPC: Christian Vennerød.

DET klarer vi !!!

HER er damene. Vi stiller med samme laget som under EM.

HER er alle systemkortene. Mye interessant lesing.


Peter Fredin på kant med sitt landslag 
etter munnhuggeri under EM i Dublin. Detaljene om det får du i neste "Sett & Hørt" i BIN, men han er i alle fall ikke med World Mind Games i Lille i august.

I spillet til venstre ble svensken tatt så det suser av evigunge Chip Martel. Nord 3ru-åpning må vel være tett på verdensrekord i sperremelding? Det funka i allefall fint, og selv om Zia gikk beit i 4sp, var det billig mot 5kl = +600 på det andre bordet. 

Boye og Frode (Schwartz) røyk ut av Nationals når det var 32 lag igjen. Det var nok et hakk eller to under ambisjonsnivået, men det er mange gode lag. Tor og Geir er enda med for Monaco. En annen overraskelse var at Madala-Bocchi er ute på lag Mahaffey (Forrester, Mahaffey, Lev og Gawrys)


Småpent av dansken.. 
i det pågående Nationals i USA.
Litt underlig at det ikke gå an å finne hjerteren, men 3NT var faktisk en minst like god kontrakt.

Problemet med 3NT er at du vet ikke hvilken minorkapp du skal ta. Kløverkongen er sannsynligvis i nord, men det er fort ruterkongen også siden han meldte inn i sonen.

Kaspar Konow fikk spar ut til dame (for å test om syd kunne ha et inntak). Så to ganger hjerter og spar knekt. Nå kunne Nord ta fire sparstikk, men måtte gi den ene minorfinessen gratis.

BRA!!

( meldingsforløpet er ikke rett. Syds xx ba makker melde den andre fargen sin og Nord viste sparen)

Team Sky "ødelegger" Touren
Det er aldri moro i sport når noen er så mye bedre enn de andre. For oss som like å se på aktiv og aggressiv sykling, blir årets ritt et eneste stort gjesp..
Den ene etappen er kliss lik den neste. Det er ingen som har en sjans i havet mot det engelske laget!

Først tauer Berhard Eisel (og Cavendish!!) så langt de klarer (gidder?), så overtar Christian Knees før Edvald kjører et fjell eller to. Når han gir seg bytter Richie Porte og Michael Rogers på å sprenge feltet og til slutt er det Froome som drar sjefen inn til mål. Christoffer Froome kunne vunnet dette rittet med mange minutter, men det ryker ut av øretelefonen hver gang han reiser seg på sykkelen. "TA DET MED RO. DET ER IKKE DU SOM SKAL VINNE. VENT!!!

Triste saker. Det er kanskje sånn utlendingene har det når Petter Nordtug tar alle gullmedaljene?

Knut Knutsen forteller ei historie fra Giro'en på 70-tallet, der han som spurtopptrekker kjørte fra sjefen på sitt lag. Nordmannen vant etappen, men fikk grisekjeft av sportdirektøren sin.
"Skulle jeg bremsa på oppløpet ?" spurte Knutsen (ment ironisk) og fikk dette svaret. "Hvorfor tror De det er bremser på sykkelen Deres, hr. Knutsen?"
   

Over og ut for Gillis 
I den tredje sesjonen i Round of 64, tok de igjen IMP'ene de lå bak. Det hjalp ikke noe fordi i den siste tapte de 41-16. Det ble med forsøket, men vi får håpe sponsoren gir dem flere sjanser.

De andre norske er lett videre til Round of 32. Mer på www.bridgewinners.com

Steinar Jøranlid har gått bort 
Han døde plutselig mens han var på ferie med familien. Vi har mistet alt for mange av våre venner den siste tiden. Vi lyser fred over Steinar sitt minne og tenker på de nærmeste.

ªD972
©2
¨97
§EKD1092
ªE1096 ª543
©KJ7 ©654
¨ED82 ¨10654
§76 §J85
ªKJ
©ED10983
¨KJ7
§43

 

Vest Nord Øst Syd
  Ole Marius Lars Arthur BOA Snurr
1ru 2kl  pass 2hj
pass 3kl pass 3NT
pass pass pass  

 

Sommeren har gjort godt? 
Nå har jeg ikke spilt kort på nesten en måned og gleda meg til comeback på BBO med Lars Arthur Johansen som makker.

Jeg prøver å skjerpe meg hver gang jeg spiller kort. Det er like irriterende hver gang å overse et spillepoeng og det er like moro hver gang å få det til.

Jeg fikk spar 10 ut til knekten, og spar konge fikk beholde neste stikk. Du som ser at kløveren sitter 3-2, skjønner sikkert ikke poenget med å bruke krefter på slike spill. Vest har åpnet med ruter og har fire spar. Da kan det vel hende at kløveren sitter 4-1?

Jeg spilte derfor kløver til tieren (!) i stikk tre. Selv om den skulle tape til knekten i øst, visste jeg at jeg ville få til et sluttspill mot vest. BOA fant beste vri med hjerter 6, men det hjalp ikke når jeg stakk med esset.

Før den siste kløveren er stillingen som til høyre. Vest kan ikke kaste et eneste kort uten å bli innspilt. Aktuelt forsvant spar ni og vest kom inn på spar esset. Ruter kongen min ga det niende stikket. Kaster han ruterdame, kommer han inn på ruteresset og må gi med for spar dame til slutt.

Ikke kunstverk, men fint håndverk vel?
ªD9
©-
¨97
§2
ªE9

uinterresant
©K
¨ED
§-
ª-
©D109
¨KJ
§-

 

 


Kaninen og Tom 18 IMP bak halvveis i Round of 64 
De spiller sammen med Silla og Simon Gillis i årets Summer National. Motstander er 36'de seedete Dunitz. Vi heier. Skulle Gillis vinne, venter Team Cayne i neste runde:

De andre norske cruiser gjennom sine kamper. Boye/Frode for Schwartz leder med nesten 100, mens Tor/Geir for Monaco har over 60 IMP å gå på.

Resultater er vanskelig å finne, men www.bridgewinners.com er det beste jeg finner. Spingold sendes på BBO fra tirsdag.


Summer Nationals i gang 
i Philadelphia. Det er flere norske med også denne gangen. Tor og Geir er førstesidet i lagturneringa (Spingold) på team Zimmermann. Boye og Frode spiller for Schwarts sammen med Baldurson/Jonsson fra Island.

Kaninen og Tom Høiland debuterer i Nationals og skal prøve seg sammen med Simon Gillis og Silla. 

Resultater er vanskelig å finne, men www.bridgewinners.com er det beste jeg finner. Spingold sendes på BBO fra tirsdag.

Hva som er de største og viktigste turneringene før Spingold er jeg ikke sikker på. Noen er trøsteturneringer for utslåtte lag/par, men det står ikke om slike ting.

von Zedwitch Life Master

 Dave Morrow Memorial 


Sjefen på besøk... 
De fleste har sikkert fått med seg at NBF har ansatt ny Generalsekretær. Rune Handal takket for seg i sommer og Knut Brinchmann overtok roret 1.juli. I går var han på besøk i Kristiansand for å gjøre seg kjent med blant annet Viego (regnskapsansvarlig for NBF). I tillegg hadde han og Marianne Harding (nå fast ansatt i NBF) et godt møte for å samtale om både det som er gjort og om hvilke saker som bør stå øverst på agendaen i den nærmeste tiden. 

Faktisk ble jeg invitert til en samtale selv i denne anledninger. Det kan hende den nye sjefen så fort som mulig ønsket å ta en frittalende skribent nærmere i øyesyn, for å se om det er mulig å stogge en potensiell tikkende bombe. Uansett, takk for invitasjonen og vi hadde det rett så hyggelig over en kopp kaffe. Knut Brinchmann ga et særdeles positivt førsteinntrykk. Kledelig beskjeden og ydmyk i forhold til at det er en krevende jobb han har tatt på seg, men ga samtidig uttrykk for at han ikke har sagt ja til stillingen uten å ha klare meninger om å ha ting å bidra med for å løfte oss inn i framtiden. Jeg prøvde å lokke han til å komme med en eller flere av sine visjoner for Norsk bridge, men det var ikke mulig.

"I første omgang vil jeg bli kjent med organisasjonen og de folkene som jobber både i lønnede stillinger og som frivillige. Du vet vel at selv Statsråder har en og to måneder til å gjøre seg kjent med jobben sin før de kommer med bombastiske uttalelser. Jeg har ikke vært i nærkontakt med styret enda, og det er naturlig at det er dem som får de første tankene mine."

Jeg prøvde meg enda en gang og lurte på om han mente Jan Tore Berg var god nok for landslaget eller om Baard Olav Aasan går for langt i sin utvikling av overføring etter 1kl-åpning? "Ingen kommentar," var det eneste svaret jeg fikk.

Det er ikke lett verken å wirke etter Hoppola eller overta etter Rune Handal. Herfra ønskes det masse lykke til og vi håper at han lykkes med å videreutvikle en organisasjon som har tatt syvmilssteg det siste tiåret. Knut Brinchmann var imidlertid krystallklar på at den alle viktigste jobben er den som gjøres rundt i de enkelte klubbene og kretsene. Uten ildsjeler og arbeidshester dør bridgen på rot. Forbundskontoret kan kun være et serviceorgan som støtter opp under det lokale arbeidet, selv om han håpet å kunne bidra med nytenking og kreativitet. Han kom med en tydelig oppfordring til oss alle om å fortelle på hvilke områder det ønskes råd og støtte fra Forbundskontoret. "Vi er her for å hjelpe de 9000 medlemmene i NBF!" (Vel og merke de som betaler kontingenter. Gratispassasjerer er det siste vi trenger!"

Vi avsluttet kvelden med sommerbridge på Ruter7. I all beskjedenhet stakk jeg av med seieren selv, knepent foran Erik og Siri Gro. (Jeg spilte HELE kvelden i den tro at det var parturnering. Først når jeg ser resultatene oppdager jeg at det er lag og butlerscore!)
Bodøværingen også kan spille kort. Det viste han med å ta den tredje pallplassen. I et av de tre spillene mot meg og luringen, spilte han og makker Marianne Harding 5hj redoblet med elleve stikk. 1000 poeng i hus!!


 
                                                            Det brede gliset er ikke på grunn av spillet over, men tatt et par timer tidligere..  :-)


       Rune Væting, Marianne Hardning, Tore Olsen og Knut Brinchmann.


                 Eirik Breen, sjefen, Wenche Haraldsen Myhre og sjefinnen.

             Det er en fin blanding av rutinerte spillere og mer erfarne på ruter 7 sine klubbkvelder. En fin andel jenter og damer setter vi umåtelig pris på.

<--  de tre beste i Arendal 
Vi gratulerer, men savner dronningen.

Her er noen spill fra turneringa. Takk til Nils for en fin artikkel. 


ARENDALSTURNERINGA 2012
ble suverent vunnet av primus motor, Jan Arild Olsen, og Nils Kvangraven.
De satt på bord 1 stort sett hele turneringa og kjørte over alle som kom på besøk. Seier med 2.2% er utklassing i MONRAD par. Fru Bente B jubler hemningsløst over enda mer penger å shoppe for.

Nils forteller om en glimrende turnering, god stemning og stinn brakke. Om litt kommer det noe spill og bilder fra turneringa.

 

HER ER RESULTATER


FOLKENS I TRONDHEIM, SE HER!!
Jeg tar meg den frihet å bruke hjemmesida til et privat spørsmål. Jeg har en sønn som studerer i Trondheim på tredje året og han mista plutselig bostedet sitt. Har du, eller kjenner du noen, som har noe til leie rimelig sentralt i byen, blir jeg veldig glad om du tar kontakt. Han har en samboer som også studerer, så de trenger litt plass. Ingen makspris, men innenfor rimelighetens grenser. Langtidsleie.

 

ARENDALSTURNERINGA 2012
Denne turninga trodde jeg sang på siste verset, men flinke gutter og menn i Sørlandsbyen har gjort en formidabel jobb med å få turneringa på fote igjen. 58 par på startstreken er rett og slett imponerende. Jeg fikk minst femten henvendelser fra Jan Arild Olsen i mai og juni om hvorfor jeg ikke var påmeldt enda? Jeg svarte hver gang at jeg var på ferie i Afrika, men det stoppet han ikke fra å spørre neste gang jeg logga meg på BBO. Sånn skal det være og sånn innsats gir resultater.

Helgeturneringer har en bra oppslutning. I alle fall de arrangørene som står på og reklamerer for sin turnering. Nå er det festivalen som gjelder og påmeldinga der har ikke tatt av enda. Inger Hjellemarken melder at Fredrikstad ligger foran skjemaet i forhold til tidligere år på Lillehammer, men bridgespillere er treige til å melde seg på. Det er noen uker igjen, men det er på tide at folk kommer ut av skapet. Folk trekker folk og de turneringene som tidlig har fine tall, trekker ENDA flere spillere. Link i banneret oppe.

HER ER RESULTATER FRA ARENDAL 2012. (ikke sikker på om det oppdateres LIVE)

Alt har sin forklaring?
Etter første dag av Arendalsturneringa leder Jan Arild Olsen og Nils Kvangraven med fine 58.2% etter 63 spill. Jeg har ofte moro av å lese gjennom spillstensiler før jeg snakker med spillerne selv. Det er de underligste resultater som står der og jeg prøver å gjette hva som kan ha skjedd.

Spillet til venstre finner jeg ingen forklaring på, men jeg regner med Nils gir meg "fasiten" når han ringer i kveld.  :-) Lederparet satt NS og kom i den fine kontrakten 7hj doblet med 1400 i beit! Vest er giver og åpner vel med 1sp. Så melder nord inn hjerter, tipper jeg. Jeg ville meldt 2hj, men det er sikkert noen som hopper inn med 3hj? Syd har det ikke så lett, men han overmelder kanskje spar?

Nå slutter mine gjetninger, men jeg gleder meg til å høre hvor lyset gikk.

Dette skjedde noe med oppsettet mitt,
så jeg måtte flytte EM HIT.

Nå reiser jeg på ferie og det blir stille en god stund.
Takk for hyggelige tilbakemeldinger, for kritikk for at jeg er unyansert og for andre kommentarer.
God sommer til dere alle

Hyggelig med besøk
Under ser du antall som er inne på vår hjemmeside. Det ble en markert oppgang når EM startet.
Fint å se at folk følger med..    

 
Protokollen er feil!!
sier Harald Skjæran i en mail til meg. Eller egentlig er det ikke det han sier. Han sier at det som ble sagt på bridgetinget om alkoholservering av representanten fra Oslo Bridgekrets er fri fantasi. (PS: Det er ikke representanten som skal alkoholserveres, men uansett hvor jeg plasserte ordet "alkoholservering" i setningen, ble det feil.. :-))
Det er bare tull at Topbridge noen gang har truet med noe som helst, sier Harald. Han mener det er to andre klubber i kretsen som har truet med dette, men altså IKKE Topbridge. De har ikke en gang diskutert saken på styrenivå.

Da vet vi det. At det står et dementi her på en mer eller mindre privat uhøytidlig blogg er en sak. Kanskje en beklagelse fra helt andre steder er på sin plass? Jeg skjønner godt at Harald ikke liker at slike utsagn om klubben hans blir spredt rundt. En protokoll fra bridgetinget er tross alt det mest offisielle dokumentet vi har når det gjelder bridgepolitikk.


Nytt design på systemkort
sier Inger H og ber meg legge ut en lenke HIT. Dette har å gjøre med at åpningsmeldinger mellom 1NT og 2sp skal deklareres uoppfordret. Jeg mener det er bestemt at det skal gjøres muntlig, men på Lillehammer i fjor ble dette ikke praktisert fordi det ikke fungerte slik man hadde trodd. (Nabobordene kunne høre..)
Nå ser det ut som de aktuelle åpningene er forklart på framsiden av systemkortet. Det betyr vel at de ikke skal sies noe, men at opplysningsplikten blir ivaretatt ved at systemkortet legges fram med framsiden fram.  Det stemmer?


Protokoll fra tinget
Den "store" saken var omleggingen av hvordan penger skal innkreves fra oss medlemmer. Det var spådd noe som skulle ligne en storm av protester, men det ble visst bare en bris. Styrets forslag ble vedtatt med noen mindre endringer og presiseringer. Jeg har ikke klart for meg hva dette vil bety i praksis, men det regner jeg med de som bestemmer forstår. De som spiller mest skal betale mest.

En annen sak som det var diskusjon om, handlet om det skulle tillates alkohol på klubbkveldene. Topbridge i Oslo hadde visstnok truet med å melde seg ut av NBF hvis de ikke kunne ta seg en pils til spillinga. (se kommentar over)
NBF kunne selvsagt ikke vedta noe annet enn at det skal være alkoholforbud i alt som er i regi av NBF. Noe annet ville være en skandale. Vi som har levd et langt bridgeliv, vet at liv og lære er to forskjellige ting. De som har tatt seg en halvliter i alle de år, vil sannsynligvis fortsette med det på klubbkveldene. Hvis det gjøres på en måte som ikke provoserer eller er til sjenanse, kan jeg ikke helt se det store problemet. Vi må ta hensyn.

Det har etablert seg en kultur om at alkohol og forbundsturneringer ikke hører sammen. Det skal vi fortsette å håndheve strengt.

Å true med å melde seg ut av forbundet sånn som enkelte i følge protokollen hadde gjort, synes jeg ikke mye om. Vi er et demokrati også i vårt forbund, og slike trusler skader bare oss selv. Nå ser jeg med spenning fram til om de fra disse klubbene virkelig ikke vil spille f.eks NM Klubber. Ove Bruvoll kom med et innspill om at "alkohol kan benyttes ved banketter og sosiale tilstelninger". Det er utrolig hva som kan kalles en bankett eller en sosial sammenkomst. :-)


det er 50% sannsynlig at en finesse lykkes.
I det perspektivet blir teorien om aper, skrivemaskiner og Hamlet i en annen klasse.
Fornøyelig er det likevel for oss som liker tall.


Ikke rart at vi som skal oppdra barn sliter..
i en grådighetskultur som bare brer om seg. Denne er ikke rettet dirkete mot streikevåren vi er i ferd med å legge bak oss, men i et litt større bilde.

Når jeg spanderer is på elevene mine som belønning for fin innsats dette året, hender det at noen blir sure og mutte fordi de ikke får to. Har noen med kake og jeg sier "Versågod..." er det bare å holde seg unna hvis en ikke vil bli skadet.


De største gratulasjoner til vår kjære Calle..
som i helga fikk sin Danielly. Måtte dere få mange fine dager og år.


Det er en god porsjon flaks
i bridge. I alle fall på kort sikt. I går kjørte jeg over kaninen (igjen) og var storfornøyd med egen innsats. I alle fall til jeg begynte å kikke på spillene i etterkant.

Til venstre kom vi i 6NT. Den sto på den hånda hvor kløverkongen hadde utspillet og at hjerteren satt greit. Selvsagt gikk alt bra og 25 IMP i sving.

Så kom Lise og Geir i 6sp til høyre, en glimrende kontrakt som stort sett står på trumfen 4-1. En beit og nye 25 IMP i sving.

Hmm, vi håper Norge arver draget til EM i Dublin. Over 23 kamper jevner noe seg ut, men vi kan ikke sloss mot vindmøller.


Selvinnsikt..
Christina Vukicevic ble intervjuet etter hun var blitt slått ut på Bislett og fikk samtidig se løpet sitt på video. "Hva synes du,Christina?", spurte reporteren. 
"Det ser treigt ut....", svarte hun og tenkte seg om. "men 13.18 er jo seint, så da er det kanskje ikke rart det ser treigt ut?"


Ikke fullt så mye selvinnsikt..
hadde min fetter. Hans store lidenskap er voksenkorps og er ivrigste mann i treblåserrekka i Levanger musikk-korps. Den 18.mai kunne vi lese følgende oppdatering på Facebook-sida hans:
"Fin nasjonaldag. Var ute og lufta klarinetten flere ganger..."


Hilsen fra Bergen...
Å være skribent er ikke alltid så lett. En skal gjerne prøve å underholde og være litt giftig, samtidig som en skal passe seg for å trø for hardt på tærne til folk. Dette har jeg skrevet om før og har prøvd å finne en balansegang. Det verker i touch-fingrene noen ganger, men jeg håper å ha funnet et sted sånn midt i mellom. Da blir jeg glad for slike mailer som jeg fikk av Thomas Charlsen i dag.

Hei Snorre,

 I og med at jeg tidligere har vært noe kritisk til måten du fremstiller enkelte forhold på, synes jeg det er på plass og sende deg en skrytemail :) Du har fått en veldig fin balanse i skrivingen, og slik jeg ser det, kan ingen oppleve siden din som annet enn positivt nå. Når du i tillegg klarer få få en flott balanse, med morsomme innslag bl.a. fra Trøndelag, ja da blir det rett og slett veldig bra! 

Ellers satt jeg stor pris på vittigheten rundt tanken av meg og Hoffa på joggetur i skauen. Av hensyn til flott norsk natur, kan jeg bekrefte at undertegnede (og sikkert makker også) ikke har planer om å ødelegge denne med min Sachosekk aktige kropp! Den gang noen beskylder deg for ikke å ha humor, skal du i hvert fall vite at du traff denne gangen. 

Veldig bra, Snorre ! Med ønske om en flott sommer,

Hilsen Thomas

 

 


Landslaget på "God morgen, Norge" til mandag
melder Christian. På veien til Dublin og EM lag svipper de innom TV2-studioet for å fortelle litt om våre ambisjoner. Innslaget kommer litt over kl. 07.00. 
Det liker vi, men håper for Guds skyld at Jan Tore stiller med tenner.

Den siste setninger er kanskje over streken når det gjelder å erte folk, men det er makker Odin Svendsen som har bedt meg fyre i vei.  


Referater...
Inger H og Allan forteller at protokollen er på vei. Det er et rimelig oppfattende arbeide å reinskrive notater og det er viktig at ting blir rett.
Det kommer, det kommer...
........................................................................................................................................................................


Referat(er) fra tinget..
Vi som ikke var der, vil gjerne lese om det som ble vedtatt. Jeg har ikke leita veldig, men referater er kanskje ikke klarer enda?
Legg ut tydelig link til hvor vi kan finne info, pls..


Bildene strømmer inn
der landslaget viser at de jobber med den fysiske formen. 
Her er Odin på sykkeltur 


EM starter om ei god uke
Kristiansand og Vest-Agder har fire spillere på landslaget. Marianne Harding og Ann Karin Fuglestad på damelaget og brødrene Mæsel i veteran. 

Til høyre: Roald forbereder seg seriøst og vet at god fysisk form er en viktig forutsetning for å lykkes ved bridgebordet. Fint om Thomas og Hoffa sender meg bilde av når de er ute på joggetur.

Vi ønsker lykke til og gleder oss til å følge med.

 


Tinget 2012 avviklet
Den "store" saken (i alle fall kunne det høres slik ut på forhånd) var omlegging av inntektssystemet til forbundet. Jeg har ikke detaljene i hva som er nytt, men hovedpoenget er å knytte mer inntektene direkte til kortspilling og mindre til faste avgifter (kontingent og lisenser). Det var varslet et mindre opprør fra noen kretser, men mine meldinger forteller at debatten gikk i sjebelige former. Endringen ble vedtatt, men mer detaljer kommer.

Per Nordland fikk endelig sin fortjente utmerkelse for lang og tro tjeneste. Til høyre overleverer president Jan Aasen beviset.

Generalsekretær Rune Handal fikk også stor takk for sin innsats gjennom mer enn et tiår.


  
Referater får du på NBF sine sider om litt. HER er et minireferat via Oslo Bridgekrets.


Rune Væting rakk ikke opp..
når det gjelder å bli årets bridgesjel. Jeg kunne fyrt løs med kanonen og fortalt juryen at de har gjort feil, men som forsiktig og tannløs bridgeskribent velger jeg kun å tenne en fyrstikk. I neste BIN skal du få fortjent heder og ære, Rune!!
Først var jeg redd for at ingen hadde nominert Ruter 7 sin primus motor, men han sto på lista over de som ikke kom til finalen. Underlig, men det kan ikke skyldes annet enn at Inger Lene fra det samme miljøet fikk prisen i fjor. 

Dette er ikke sagt for å gjøre mindre ære på de fem som er i "finalen". Helt sikkert verdige kandidater som har gjort og gjør en flott innsats for sitt lokalmiljø. Gå inn på www.bridge.no og stem du også. Markus fra Kristiansand BK er nominert for sin flotte jobb som turneringsleder og organisator her på Sørlandet. Han fikk min stemme..


Jeg har spilt både med og mot Reinert Amundsen
og da har han sovet godt. Nå ønsker han å hjelpe andre med snorkeproblemer. Ved å trykke på bildet kan du lese om forskningsprosjektet hans. 
Måtte det komme oss bridgespillere til gode!!


Espen Lindqvist og Olav Ellestad vant Storefjell
Denne turneringa kom kanskje litt i skyggen av NM lag, men Espen og Olav kunne ikke slå flere enn de som var på Golsfjellet. Odin Svendsen og Ivar berg tapte siste runde og måtte ta til takke med andreplassen. Siste medalje til Finn B og Kåre K.

RESULTATER  og BILDER FRA PREMIEUTDELINGA


 

PINSEBRIDGE I ROGALAND

vunnet av Eli og Ivar. RESULTATER

 


Halve konvensjoner.. (igjen)
De få spilla jeg har skrevet om hittil, har vært fine spill. Her kommer det et hvor favorittene viser hvorfor de ikke vant. Det får Geir og Christer tåle.
I gamle dager hadde nord fått vist syvkort spar, de hadde spurt etter ess og konger for å finne ut at de hadde alle sammen. Å telle til 13 stikk da hadde selv jeg klart.

I dag er det ikke så enkelt. Fram til 4NT er alt naturlig. Nord har vist seks spar og ingen røde kontroller. 5kl benekter ess, 5ru spør videre og 6kl viser spar dame og kløver konge.

6ru tror jeg ikke Christer visste hva betydde. Geir mente det nok som spørsmål etter tredjekontroll og ba makker melde storeslem med ruterdame eller dobbelton. Uansett hvordan Christer oppfatter 6ru har han et ekstra "ess" med den syvende sparen. Bør ikke sunn fornuft holde til 7sp?

Fra Geir Helgemo sin side er det så vidt jeg ser en eneste hånd hos makker som gjør at 7sp ikke står på noe verre enn å godspille et ruterstikk. Det er Dxxxxx,xx,xxx,Kx. (da kan det også være en svis i rødt) Alle andre hender gjør 7sp spillbart. Husk at hvis makker har tre små ruter og singel hjerter, kan en ruter kastes på EK i hjerter og ruteren godspilles etterpå. Singel kløverkonge er også greit, fordi da kan en ruter kastes på kløveress. Ruterdame eller hjerterdame har makker heller ikke benektet.

Jeg vet ikke hvor samspilte Geir og Christer er, men slike syvere må meldes hvis de skal blir Norgesmester.  En skyldfordeling vil nok gi Christer mest ansvar, men Geir kunne også tatt tyren ved hornet selv.


Nord-Nårje slår Barte-Norge
med en glimrende spilleføring. Stian Evenstad fikk hjerter konge ut og lasjerte den. Terje Aa skifta til en liten ruter, men det hjalp ikke. 
Trykk på spillet for å se resten av spillet. (Velg Spill 6 Closed Room)

I det samme vinduet kan du se at kontrakten var den samme, utspillet det samme og lasjeringen den samme i stikk 1. Peter Marstrander skifta til sin single trumf og nå måtte selv Geir Helgemo legge seg på ei beit. Det er ikke så mange tapere, men jeg tror ikke det er mulig i praksis å vinne ti stikk lenger.

(Det kan se ut som lagene sitter feil vei, men det var kun i det siste spillet som er registrert. Derfor ser det ut som det var Geir Helgemo som fant sparvrien, men det var det altså ikke.)


Gjennombrudd for Jon Solli Hansen!
med en flott sølvmedalje i NM klubber. I par med Ungdommen Ravnaas, sammen med Ann Karin - kaninen og Frank Svindal - Øystein Jensen vant de feltet for Kristiansand BK og kneip sølvet, et VP foran Heimdal og fire foran Studentene, Trondheim. Vi er mange som har venta lenge på din første NM-medalje, Jon. Hurra!!
Til topps gikk ikke uventet Team Gautis, også kalt Bergen Akademisk BK. Vi gratulerer alle!!

RESULTATER     BUTLER

                                                 Jon og Nils i siste kamp mot Namsos. 22-8 holdt akkurat til sølvmedalje for våre gutter


                           Nok et gull til BAK: Sven Olai Høyland, Magne Eide, Kjell Gaute Fyrun, Jim Høyland og Tor Bakke.


Alle slår alle i Namsos
og det er et svært jevnt NM klubber som avsluttes i morgen, mandag. Bergen AK tok 70 av de første 75 VP, men gikk så på to klare tap. Heimdal vant jevnt og trutt og så ut som en vinner før de gikk på 7-23 mot Drammen i sjette runde. 4-68 i IMP på 16 spill er det lenge siden dette laget har kjent på. BAK leder, men selv om 5 VP er en klar ledelse med bare 32 spill igjen kan alt skje.

Det faktum at ingen lag stikker fra verken i toppen eller bunnen, tror jeg illustrerer norsk bridge for tiden. Det er hundre spillere som er omtrent like flinke og alle kan vinne på en god dag. Dette er bra for bredden i toppen, men kanskje ikke så godt hvis vi tenker på å markere oss i utlandet.

Kristiansand vant stort første kampen, men har siden slitt med å vinne. Kun små tap gjør at de ligger an til medalje før siste kamp. "Alt dårligere enn bronse er skandale, " fortalte kaninen meg før han dro. Vi krysser finger og håper å unngå skandalen..

HER er hjemmesiden med resultater og bulletiner.


Geir får skryt av GEO
for denne 3NT'en i øst.

Syd starter med spar til bordets ess. Så kløverknekt fra bordet, men nord stakk og spilte spar. Nå ser det da helt dødt ut? Kan det blir mer enn 2+2+4+0 = 8 ?

Joda... Geir vant med kongen, ruter konge, ruter til esset og ruter til tieren (!). Det var rett og syd må kaste en hjerter. Så den siste ruteren i posisjonen til høyre.

Syd kan ikke kaste en hjerter, fordi da kan Geir løse den fargen uten taper. (esset og knekten). Derfor kasta han kløver dame.

Det Geir er så flink til, er å lese motparten. Så også denne gangen. Hjerter til esset (!) og spar 7 spiller inn syd. Med to kort igjen må han spille hjerter og når Geir bruker bordets nier, trekker den damen og ni stikk!!

GEO mener at den som skal slå dette i kampen om prisen for fineste spill, skal ha et svært godt et på lager.

 


Jeg har enda ikke sett et eneste spill fra NM
og grunnen ser du under. Color Line Tour fra Kristiansand til Hovden har vært i fokus denne helga. Og for dere med litt svakt nærsyn, kan jeg opplyse at redaktøren er nummer seks i rekka til høyre. Fin tur i et utrolig flott vær.NM lag begynner på fredag
og i Namsos er de klare som et egg. HER er hjemmesiden til arrangøren. Der er sendeskjema, systemkort og annen nyttig informasjon.

Jeg heier selvsagt på kaninen og vennene mine her i Kristiansand. Favoritter er de neppe, men jeg  har god tro. Alle vil tippe enten Heimdal eller Tromsø som vinnere, men det er så jevnt at egentlig kan alle lagene ta medalje.

 


"Vi har mer å gå på..."
sier Jan Tore Berg etter fjerdeplassen i Tyskland. Etter fire dager med kortspilling til langt på natt, var det to trøtte gutter jeg snakka med på telefon fra toget hjem fra Gardermoen.

"Enda har vi en for høy feilprosent. Det tror jeg det går an å gjøre noe med. Ikke minst når vi blir tre par, slik at det blir hvile mellom kampene. Vi kom til spillelokalet rett før vi skulle begynne, etter å ha reiste hele dagen. Siste kamp var ikke ferdig før kl ett på natt. Du vet selv at det ikke er mulig å gå rett til sengs etter å ha spilt kort. På slutten var både Odin og jeg svært slitne og gjorde feil vi vanligvis ikke gjør."

Jan Tore var mest fornøyd med at de klarte å skape pluss-spill med aggressive vurderinger i meldingsforløpet. Før de siste kampene hadde de nesten +1,5 i snitt på butleren, men trodde nok de hadde litt under på slutten. Mye av plussen kom etter å ha satt press på motparten og tvunget dem til å forholde seg til posisjoner som ikke var der på det andre bordet.

"God stemning i laget gjør oss optimistiske med tanke på EM som starter om bare få uker," avslutter han med.

Ingen "eksperter" har Norge som favoritter til plass blant de seks som går til VM. Jeg har tro på en overraskelse!!


<-- Tre sonebeiter i 3NT!!
høres da helt galematias ut? (Det kom hjerter ut)

De rista på hodet på BBO over dette meldingsforløpet, men bytt om de røde kongene!! Da vil vi heise flagget for aggressive og gode norske meldinger.

Utganger i sonen som henger på en kapp, SKAL meldes. Denne gangen kunne Odin fint hatt EKxxxx i stedet for EDxxxx. Da er kontrakten superbra!

Jeg vet at Svendsen -Berg ikke spiller Good/Bad 2NT i særlig mange posisjoner. Det bør de tenke på, fordi jeg har en mistanke om at 3ru-meldingen kunne vært vesentlig sterkere.

2NT -> "Jeg vil gjerne melde en gang til, men er undervektig.
3ru -> "Jeg har gode kort!"


Det stoppa litt opp for Norge i Tyskland
etter å ha ledet i innledningen av sluttspillet. Det ble under middels på de siste åtte kampene og da ble det fjerdeplass til slutt. Håper på en kommentar fra Jan Tore når han kommer tilbake.

RESULTATER


Norge på 2.plass med seks kamper igjen
Det vises BBO fra Tyskland og der er det solid spilling av Norge. Vi håper på enda mer av våre gutter når det nærmer seg de siste kampene.
HER er hjemmesida og HER er LIVE score.


Odin har godt håp om seier --->


Tolle og Leif Erik Stabell vant 
det Sør-Afrikanske parmesterskapet. Peter M og Boye B på fjerdeplass. Jeg husker ikke helt, men mener det var tett på 200 par som startet turneringen


LIVE score fra Tyskland og German Team Trophy
Lagene er delt inn i grupper a seks lag og alle spiller mot alle. Så blir det vel noe sluttspill etterpå. Norge er i pulje B.

Vi vant det innledende puljespillet klart og er nå inne i en Monradturnering. Det kan se ut som Polen (de som slo Norge i Bonn Nations Cup) og Team Janet De Button blir de sterkeste i kampen om seieren til slutt.


"Den gamle Snorre tilbake!!"
Jeg får noen henvendelser om at jeg har blitt for diplomatisk og snill. "Du henger jo ikke ut et levende menneske lenger, Snurr", sier en av dem. "Selv kaninen slipper unna for tiden. Vi kan jo like godt lese Kvinner & Klær"

I går spilte Norge Open mot Polen. En hyggelig trønder forteller meg at 

"Det var tidenes dårligste kamp, og så sitter du her å stryker dem med hårene. Nå må du brette opp armene og fyre løs, gutt. Bestemor hadde tatt et par finesser og ti stikk i 3NT. Der ble det beit gitt. Har Norge blitt så god at de ikke tar kuttene lenger?
En stampet over en utgang som ikke sto på en flekk og gikk 1400 i beit. I et tredje spill glemte den norske spilleføreren å ta ut trumfen og gikk heller for et overstikk i en utgang. Beit igjen!!. En nordlending hadde E,EK,EKD10, spilte 1NT og fikk utspill rett oppi EKD10. En flott spilleføring førte til seks (!) stikk"

Tja, når jeg har slike innsendere så kan jeg jo selv fortsette min hyggelige og oppbyggende tone her på sida. Lykke til i German Team Trophy, gutter.


Norsk på andre og tredje i Sør-Afrika
men det er en sesjon igjen. HER er resultatene før de siste spilla i A-finalen.

HER er hjemmesida til turneringen sånn at du kan følge med selv. 


Tap i finalen i Bonn Nations Cup
mot et velspillende Polen, men det var mye rusk i det norske maskineriet i de siste 24 spillene. Denne gangen var det nok Jan Tore og Odin som hadde flest dårlige resultater, uten at det nødvendigvis betyr at et og et av spillene var av typen direkte feil. 
Odin hadde en spilleføring i 3NT som jeg skal spare til en passende anledning. For eksempel hvis barna mine har vært uskikkelige og jeg trenger å oppdra dem litt ekstra. Da skal jeg true med å vise spillet der Odin ga bort stikk med uvanlig raus hånd. 

I spillet til høyre synes jeg Jan Tore forelsker seg i sitt eget system. Over makkers 1kl-åpning har de mange konvensjonelle meldinger tilgjengelig. 1ru viser hjerter og etter det er det masse snacks de kan bruke. Da svarer du vel 1ru da, tenker de fleste?

Nei og nei og nei, tenker jeg. En trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at en ikke får meldt denne hånda i fred på lavt nivå. Jan Tore har tenkt seg til 4hj på spillet, nesten uansett hva makker har. Det kan stå alt fra åtte til tretten stikk. Om makker har 12 eller 20 poeng er ikke så viktig. Alt avhenger av hvor han har honnørene sine og det rekker han ALDRI å finne ut.

Derfor mener jeg at det er bare å melde 4hj med en gang. Konvensjoner kan bare være konvensjoner på slike spill. Når du vet endestasjonen, er det bare å melde fort som f... Denne gangen ble det et katastrofespill, uten at det har så mye med saken å gjøre for min argumentasjon. 4hj er ujålete og lite ekspertaktiv, men i mine øyne praktisk, aktuell og god bridge.

 

Dette spillet gikk ikke så bra for det norske laget, men totalt en sterk andreplass i Bonn Nations Cup. Vi skulle spilt over evne for å vinne de siste 24 spillene mot Polen.

Ingen forhåndstips jeg har sett har Norge blant de 6-8 beste i EM. Mye lovende spilling i denne turneringa gir håp om en overraskelse?

Fredag til søndag spilles German Bridge Team Trophy og der stiller vi med samme lag. Vi regner med nye medaljer.


<-- Landslaget må tåle mer
enn oss andre når det gjelder kritisk lys på ting som ble galt. Sånn er det bare og det regner jeg med at de tåler..

Dette spillet viser at Polen både var flinke og satt i drag. Det motsatte gjaldt Norge og da koster  feilene blod.

Vest startet med kløver åtte til liten, damen (!) og esset. I mine øyne ser det ut som denne kontrakten står på ruter esset foran, sånn at jeg skjønner ikke helt hvorfor JT ikke tok ut trumfen og spilte ruter mot kongen. Det er sikkert mulig å se for seg en eliminasjon av sparen samtidig som en får tatt ut trumfen. Motparten spilles inn i kløver , de må åpne ruteren og vi gjetter rett der. Sånt er for vanskelig for oss enkle sjeler.

Aktuelt gikk det slik etter kløveresset. Hjerter til bordet og spar til knekten. Vest vant og spilte kløver fire. Det virker underlig at vest skal gi bort et stikk for kløver 10 (makker har vel ikke knekten), men Jan Tore så nok ikke for seg dette. Øst falsecarding satt i sikringsboksen når bordet la liten og han fikk vinne med knekten. Ruter til makkers ess og en kløverstjeling satte spikeren i kista for en kontrakt som med et annet motspill gir elleve enkle stikk.


Solid i Bonn Nations Cup
Jan Tore-Odin og Thomas-Hoffa vant sin pulje klart i Tyskland. 130 VP på 7 kamper gir nesten 19 i snitt. Det er bra. Resultater i linken under.

Nå følger finalen mot den andre puljevinneren, Polen. Jeg tror det går helt til topps!!


Landslaget skal få sjekket nivået (LIVE SCORE)
når de stiller i Bonn Nations Cup (Trykk på 27.Bonn Nations Cup) fra onsdag kl 14.00. Det sendes LIVE på BBO:
Jan Tore, Odin, Thomas og Hoffa skal møte sterke utenlandske lag samt to tyske. Info finner du i menyen til venstre på turneringa's hjemmeside.

Lagene i nasjonsturneringa blir delt inn i to ganger åtte lag som spiller alle-mot-alle over 12 spill. De to gruppevinnerne møtes i finale i morgen ettermiddag. De andre lagene kjemper om plassene på tre og nedover i en Monrad-turnering , to kamper a 12 spill, men alle poeng fra Round Robin taes med. (hvis jeg har skjønt rett).

Fredag starter en ny turnering, German Bridge Teams Trophy.


Stabell tapte med 4 IMP!!

etter å ha tatt inn over 70 i den siste sesjonen. Med to spill igjen leda Norge med 9 IMP og flagget vårt var på vei til topps fordi Leif Erik og Tolle hadde meldt en fin slem i spill 23. Spill 24 så flatt ut.
Tror du ikke Sør-Afrikanerne melde storeslem! Det var ingen forklaring på systemet, men at syd kunne plukke ut den aktuelle hånda hos makker etter disse meldingene nekter jeg å tro. (Neste gang melder du inn 3kl over 2NT, Peter M. Du blir aldri doblet, du forstyrrer motparten og makker finner utspillet hvis det er avgjørende)

Kontrakten var ikke helt gal, men sparen 3-3, trumfen 2-2 og ruterkongen i kapp gjorde at det var umulig å gå beit. Det skal ikke sitte veldig skeivt før ruter kongen blir et viktig kort.
Jaja, moro var det. 

I ettermiddag begynner parturneringen. Der blir det helt sikkert mer premie hjemover.

                  


det er farlig å stå opp om morgenen...
I alle fall hvis en har tenkt å doble opplysende i blodsonen på høy og utvanna kålrotsavkok.

Norge ligger 20 IMP bak med noen spill igjen og jeg kunne se for meg hvordan Boye gnidde seg i hendene da den røde lappen i syd kom. Ingen feil verken i meldinger eller motspill og 800 inn på bok.

PS: Neida, jeg mener det er helt rett å doble i syd. Passer en på åpningshender vil en miste mange delkontrakter og utganger. At du sitter i sonen gjør det nesten enda viktigere å melde, fordi utgangsbonusen er større. Noen ganger skal en bli tatt. Hvis ikke har en meldt for lite.

 

Sagt og hørt på (norsk) BBO:

"1di - (1sp) - pass - (2di)..
What is 2d? the opener asks. Nordmannen: "2di is a good lift in spades.."


"The time of under isnt over.."
Mellom slagene som pliktoppfyllende og ambisiøs lærer i norsk skole, fulgte jeg med et halv øye sluttspillet i Sør-Afrika. 
Team Stabell lå 70 IMP bak med litt over en sesjon igjen da jeg måtte undervise litt igjen.

Så kom jeg tilbake etter mine tilmålte 45 minutter (dere vet at vi lærere er programmerte på tre kvarter før vi kobler ut..) og da så jeg lista til høyre.

Dårlig info om opplegget, men 95% sikker på at det laget som vinner denne kampen, er mester.


Nå er han i Sør-Afrika!!!
Det er selvsagt Boye Borgeland jeg snakker om. For et liv :-)
Akkurat nå spiller han sluttspill i det Sør-Afrikanske mesterskapet og det har gått rett så bra i innledningen med seier i sin pulje.

I bulletinen der nede får han skryt for et spill fra EM i 2005. I dette spillet var det ikke mulig å gå beit slik sitsen var, men med opplysningen om at ruteren satt 4-4, var det tryggest å gå inn på ruter ess for å spille spar mot knekten. Går han inn i hjerter, vil motparten hakke vekk ruteresset som inntak og spillefører tåler ingen 4-2 sitser i spar. 

Om jeg ikke har lært deg annet, så håper jeg du nå snart slutter å fortelle spillfører hvordan utspillsfargen er fordelt hos deg og makker. Makker kan få den opplysningen i neste stikk hvis du tror det er viktig. "Opplysningskast" er rævva, innvitt er fint..


Leif Erik Staell bor der nede...
Sist jeg snakka med han, tror jeg det var i Zimbabwe han holdt til, men det landet har vel styresmaktene
gjort alt de kan for å ødelegge. Han spiller turneringa på lag med bror Tolle, Boye og Peter Marstrander.
Under er hva bulletinen skreiv om min helt på begynnelsen av 80-tallet.
Ja, landslaget er litt bedre enn oss andre. Ikke mye, men akkurat så mye at de slår oss i det lange løp. Det er moro å spille med de beste!                  Fin premie til Helge Thorsen og Øyvind Lorentsen på søndag


Vest

Nord

Øst

Syd

Atle g

Nils

Martin

Jonny

  

 1kl

2sp

3sp

4sp

dobl

pass

5kl

pass

pass

pass

   

<-- Det skulle vel bare mangle, Nils
Kontrollskvis betyr at i stedet for å gjette en bestemt sits, så spilles det fram til en posisjon der den motspilleren som eventuelt kan sitte på beita hvis spillefører gjetter feil, blir tvunget til å kaste fra seg et stikk.

Det kom spar ut til esset, tre ganger trumf inne på knekten og hjerter til tier og knekt. Ruter konge fikk beholde stikket for å isolere holdet, men neste ruter stakk Nils.

Så noen trumf til og før den siste er posisjonen som til høyre. Kløver fire presser saften ut av Atle Grefstad.

  


Jeg skulle ikke hatt premien jeg fikk
men der føler jeg meg rimelig uskyldig. Are Gutvik ledet turneringene på en imponerende måte og hadde full kontroll over Ruter-programmet. Både gutten og programmet oppførte seg eksemplarisk og ingen av dem var stresset overhode. Sånn skal det være.

Det ble travelt i eliten på slutten, fordi mange skulle rekke et fly. Det betydde at vi ikke fikk slippene fra nest siste runde. I alle fall så jeg aldri min slipp. Der hadde jeg fått +170 i stedet for at motparten skulle hatt scoren. De hadde altså brent en utgang og vi regna med at det var et solid pluss-spill på oss. Derfor reagerte vi ikke på sluttsummen, men det var et middelsspill.

Det er kanskje mye å forlange av regnskapet, men det går an å se over spillstensilene. I alle fall hvis de ikke henges opp noe sted. Hvis alle bord unntatt ett spiller hjerterkontrakt ØV med 170/620 og ett bord har score/kontrakten NS, er det opplagt noe galt.  

Vi har selvsagt alle et ansvar for å oppdage feil, men det er ikke moro å få poeng en egentlig ikke skulle hatt. I en Monrad-turnering er det enda viktigere å skrive rett, fordi det påvirker motstanden i resten av turneringa.

      


Vest

Nord

Øst

Syd

Atle g

Snurr

Martin

Odin

  

 

 pass

1hj

pass

1sp

2kl

3sp

4kl

4sp

pass

pass

5kl

pass

pass

dobl

pass

pass

pass

  

<-- A bidders game..
Nei, jeg mener ikke at en alltid skal ha noe på lur i meldingsforløpet. Jeg liker å være aktiv første gangen en melder, det gjelder både åpningsmeldinger, sperremeldinger, innmeldinger og opplysende doblinger. Å komme på banen tidlig er ofte rett. Balanseringer etter å ha passet noen ganger først, er ikke for meg. I alle fall ikke i lag.

Når man så har åpnet, mener jeg at man skal ta det piano for å sjekke om det er tilpass. Å oppvurdere eller nedvurdere hender før man vet noe om makkers hånd, er lite lurt. Kanskje er Dx akkurat det som tetter makkers makkers farge den ene gangen, mens neste gang er det hønsefor.

Atle Grefstad sitter vest og hører at makker melder inn kløver. Makker kunne ikke åpne, men når han så melder inn på 2-trinnet har han derfor minst seks kort. Atle har singel hjerter, men motparten har ikke tenkt å spille der. Aha, makker har hjerterlengde. Det er fint for da kan jeg stjele de kortene.
"Jeg har fire spartasser og motparten er i utgang i den fargen. Makker her maks ett kort og vi har ingenting bortkastet."

Selvsagt var han litt heldig at makker hadde de rette mellomkorta i hjerter, men ni trumfstikk og ruter ess var det minste det kunne være i denne kontrakten. 200 er en fin stamp mot 420/450 om syd skulle ha hjerteren.

Nå ble det dobla soneutgang i hus og +100 på slippen bare i dette spillet. 


Vest

Nord

Øst

Syd

Odin

Karl Olav

Snurr

Roy

  

 

1NT

pass

2kl

pass

2hj

pass

4hj

pass

pass

pass

<-- Grisebridge..
Spillet til venstre er nesten det verste jeg ser. Når både jeg selv og makker griser det til i samme spill, ser det ekstra ille ut. Noen av dere gråter ikke når dere går beit, men det gjør jeg. I alle fall når det er helt unødvendig fordi kløverføringer løser slike ting som dette for oss. 

Jeg har skrevet før om å det skjønne sitt eget system. Ikke kunne eller huske det, men skjønne.

Jeg tipper de aller fleste gjorde som meg og åpnet med 1NT i øst. Vi kikker på noen niere og tiere og oppvurderer fjorten honnørpoeng. Det vi ikke ser, er at Exx og Dx er triste verdier. De røde fargene er riktig nok fine, men det er ingen femkortfarge. I NT er ofte det femte kortet et stikk, altså en ess og fire honnørpoeng.

Odin er like ille. Han finner meg med hjerter, men inviterer ikke selv om han vet at vi oppvurderer oftere enn vi nedvurderer. Han har ni honnørpoeng og vet at vi er i nedre skikt for utgang. Esser er MYE bedre enn konger, damer og knekter. I min verden heter dette 3hj. I alle turneringsformer, selv om pass (!) på 1NT i par absolutt er en mulighet.

Jeg skal åpne med 1kl og hvis jeg får 1ru (hjerter) hos makker, kan jeg skille på en dårlig og en god åpning ved måten jeg støtter. Melder han 1hj (spar) kan jeg støtte og etterpå vise litt tillegg hvis han har fem spar. Over 1sp (6-9NT) melder jeg glad og fornøyd 1NT og går det 1kl - 1NT (10-11) hopper jeg til 3NT og håper på ni stikk.

To sonebeiter i 4hj ga middels i regnskapet. Da er det noe galt et eller annet sted. Det eneste paret som stoppa i 2hj (Per Elvin P og far Lindqvist) fikk 78 (!) fortjente plusspoeng. Jeg og Odin ble nummer tre med 370 pluss (omtrent fem ganger 78 ) , så ikke kom å fortelle meg at  gode delkontrakter ikke er viktig også i lagbridge.

 
På lag med Mæslingene og Bjørn Buer - Johnny Holmbakken?


Terje Garsegg stakk ikke med damen..
og det var feil. I DETTE spillet (finn spill 10) kom det også utspill der du hadde damen. Det som er fascinerende med bridge, er at alt er relativt.. :-) Den ene gangen er det svarteste natta ikke å stikke med damen, mens andre ganger står sola opp to ganger når du dukker bordets knekt.

Fint om den skyldige i dette flotte motspillet står fram...


Vest

Nord

Øst

Syd

Jensen

Nils

Garseg

Ivrig

  

pass

2sp

pass

pass

dobl

pass

3hj

dobl

pass

pass

pass

<-- men Ivrig da!!!
Jonny Hansen har fått mye skryt her i det siste. Nå får det holde for en stund.
Under fikk du en slem han kanskje burde vunnet og her kunne han faktisk trylla bort to stikk for motparten. Det var de to beitene han gikk i en dobla delkontrakt!

Her hang ØV sine kort fint sammen og det var elleve enkle stikk i 4sp. Igjen melder ungdommen som de skulle ha stjålet korta når Nils dobler opplysende over 2sp. Med tre spartasser  (ok - J109 da)ser det ikke ut som makker skal straffe 2sp og da er det vel like greit å selge ut? Selv når makker hadde fem trumfer, noen honnører, inntak og kløveresset foran, var det flere beit. Hva om Jensen hadde hatt syd sine trumfer? Du sloss tross alt bare mot en delkontrakt i spar.

Øystein startet med ruter ess og skifta til en liten kløver til kongen. Ser du at Ivrig i syd nå faktisk kan vinne kontrakten??!!Ja, hva blir det til?

En kløver til i stikk tre (!) og ØV kan kun få for de fire essene sine. Aktuelt spilte hr. Hansen hjerter konge, men da stakk Øystein, tok av seg spar ess og underspilte kløveresset slik at makker kom inn for å ta to sparstikk.

Både fint og sinnsykt dumt av Øystein. Kanskje en tanke å ta av seg sparesset før han spilte kløver? :-) Ivrig var bare blind på hender og føtter, fordi hans feil er av den typen vi alle gjør mest av. Vi kjenner ikke igjen posisjonen.


Turbo var veldig snill makker på lørdag.  Linda Kylland fra Birkeland storkoste seg og fikk premie PLUSS skjorte som årets nykommer!!Takk til Hege Sundland
for en særdeles hyggelig turnering. 4.plass av 116 par er storveies og i siste runde var jeg tilskuer til at makker 100% på egen hånd spilte inn 96 plusspoeng og at vi jumpa oppover på resultatlista.

Jeg er verdensmester i dårlige sisterunder og kan nesten ikke huske sist jeg ikke ramla mange plasser NEDOVER på slutten. Da er det fint å ha en makker som tar ansvar! 


Vest

Nord

Øst

Syd

Odin

Espen

Snurr

Tor B

  

1sp

pass

2sp

dobl

3ru

4hj

4sp

pass

pass

dobl

p.r

<-- A bidders game...
Landslagets Odin Svendsen var så heldig at han fikk spille med undertegnede på søndag og jeg synes har klarte seg rett så bra. 

Jeg kjenner mange som ville passet i vest når syd viste en god løft med 2sp (8-11), men Odin vet at det er like farlig å passe som å melde i bridge. Resten av meldingsforløpet var naturlig og jeg skjønner godt at Tor Birkeland "stampa" i 4sp. Gi makker en hjerter mer og en kløver mindre, så står det ofte ti stikk.

Denne gangen ble det 800 i beit med singel ruter ut. Seks av elleve bord spilte udobla sparkontrakter NS, så det betyr at over halvparten av eliten ikke meldte seg på i vest. Tøffest av dem alle, var Tom Høiland som meldte inn 2hj i øst over 1sp. Makker Stig Drangsholt fikk slemambisjoner, men stoppa i 5hj. Dobla for +850 i tillegg.


Vest

Nord

Øst

Syd

Jensen

Nils

 Garseg

J Hansen

  

  

  

1hj

3ru

4ru(!)

pass

4NT

pass

5ru

pass

6hj

pass

pass

pass

Jensen spiller ut....
Du kan jo gjette hvilket kort han startet med? :-)

Joda, spar 10 (!!). Lenger nede skriver jeg om den obligatoriske pausen spillefører skal ta når bordet kommer ned. Jeg vet ikke hvor lenge Johnny Hansen tenkte, men ikke lenger enn at Terje Garsegg fikk et uvanlig problem når bordet brukte knekten. Når øst har spar åtte, kan det aldri koste noe å bruke damen selv om spillefører har esset. Han har alltid tre stikk i fargen, verken mer eller mindre. Det er likevel fort gjort å bli kortblind når det dukker opp situasjoner en ikke har sett før.

Jeg skjønner godt at han ikke trodde makker hadde esset, så han la en liten.  En kløver kan kastes på spar konge, men når Øystein i tillegg til spar ess og KD i ruter hadde utstyrt seg med kløver knekt, ble det beit likevel.

MEN IVRIG: På en god dag spiller du slik. Spar knekt vinner, ruter ess, hjerter til esset, ruter til stjeling, hjerter hjem og spar mot bordet.  Inne på spar ess er Øystein innspilt og må enten spille ruter til dobbeltrenons eller åpne kløveren. Det går også fint å ta for EK i kløver tidligere, men jeg tipper eks-fotballspilleren gikk for dobbeltkappen i kløver.

Nå liker jeg ikke å kritisere vennene mine for hvordan de melder, men 4ru fra Nils er litt typisk for ungdommen. Dette er altså en god løft til 4hj!! I min verden har han to esser for lite, men nå har jo jeg 50-årsdag til høsten. Hopp til utgang etter sperreinnmelding er noe helt annet enn å hoppe til 4hj uforstyrret etter makkers åpning. 

Å gå beit i soneslemmer i IMPS ACROSS er fin medisin mot å få premie..


Martin og Atle vant eliteturneringa
22 par som mente de hørte hjemme blant eliten stilte til start på søndagen. Seieren sto mellom Ida Wennevold - Tormod Røren og Atle Grefstad - Martin Reinertsen på slutten. Begge scoret massivt hele dagen, men sørvest-landet dro i land seieren. 
Snorre Aalberg - Odin Svendsen tok bronsen. 

Fine 15.000,- i førstepremie.

RESULTATER

I neste BIN skal jeg skrive en artikkel om helgas arrangement, så det kan du forhåpentligvis glede deg til. Det kommer sikkert et spill eller to til her på sida også.

 

Kristian Stangeland og Torild Heskje
vant Handikapturneringen. Dette paret skulle vel strengt tatt spilt i eliten, men uansett sterkt å vinne med så mye. Mandal med Bjørn Gunnar og Aksel på en flott tredjeplass.

RESULTATER


Karl Olav Hansen fikk lillefingeren..
i 4sp spilt fra nord. Øst-Vest hadde meldt og støttet hverandre i hjerter, men øst startet i ruter til knekt og ess. Så en liten hjerter mot knekten og når øst stakk med damen var kontrakten faktisk i hus!!

Han skifta til kløver 9 til tier, konge og ess. Spar ess og mer spar brakte øst inn igjen og derfra kom det hjerter ess til stjeling. Ruter til kongen, siste hjerter til stjeling, kløver ess og ruter 10!!

Har du fulgt med nå, kommer øst inn på ruter dame. Han er tom i kløver og en rød farge blir til dobbeltrenons. Da forsvinner kløvertaperen..

Skal dette beites, må vest komme inn på første hjerter og spille ruter gjennom spillefører. Da kan øst få tatt av seg ruter dame mens han har hjerter å fri seg med enda. (trur eg..)


                                                            Geir Helgemo fikk en flott opplevelse i par med Sjur Wangen


ªKD7

©D5

¨ED7

§J8654

ª854

ª862

©7

©EJ92

¨8652

¨K1094

§EKD97

§102   

ªEJ103

©K108643

¨J4

§3

 

 

Reglene funker!!
Til denne sesongen ble det bestemt at spillfører SKAL ta en 12-15 sekunders pause før han legger første kort fra blindemann. Det er for å beskytte både seg selv og motspillerne med å gi utilsiktet informasjon.

Jeg og Helge Mæsel åpnet begge tynt med 1hj og ble plassert i 4hj uten meldinger fra motparten. Vest startet med kløver ess og nå kommer poenget med den obligatoriske pausen. 

Vest kan ikke vite hvem som har singel kløver, så det er vel ikke unormalt å prøve å få for kongen også. Nå står kontrakten og vi spilte akkurat likedan.

Andre kløver ble stjålet, så hjerter til damen og esset. Spar til kongen, hjerterfinesse med tieren og hjerter konge. På veien stjal vi en kløver i tilfelle øst skulle ha tre stykker. Øst skal ha et hjerterstikk enda, men når syd fortsetter med spar kan øst vente med å stjele. 

Det er bare å utsette pinen, fordi han blir før eller siden spilt inn på hjerterknekten og må gi ED i ruter de to siste.

Hvis øst kan tenke bittelitt på den første kløveren, avslører han at det er han som har den andre. Da kan vest klare å skifte til ruter i stikk to og beite kontrakten. Tenker øst etter de 12-15 sekundenes pause, er det rett og slett uetisk og jeg mener vest kan nektes å skifte ruter.

  

ª7

©-

¨ED

§J8

ª8

ª8

©

©J

¨86

¨K109

§D9

§-  

ªEJ

©8

¨J4

§


Bente Faag og Roy Olsen vant
lørdagens Ruter 7 Open. De satt på Bord 1 de 19 siste rundene (av 22) og tok en fortjent seier. Roy vant i fjor også, så han kan dette med å spille med nye makkere.

RESULTATER

BILDER


men Per Egil da!!
Vi skulle da ha det hyggelig? :)


116 par til start under Ruter 7 Open 

Bildet over er fra middagen og der stilte de aller, aller fleste. Det er det ikke vanskelig å forstå når opplegget var så flott som det var. Nydelig middag med forrett, hovedrett og dessert, flott styrt av Inger Lene, pappa Torbjørn og haugevis av servitører fra Ruter 7.

Dette konseptet synes jeg også andre klubber skal kikke nøye på. Det er en kombinasjon av bridge, sosialt samvær og fest. Under turneringa prøver alle å ta så mange stikk som mulig og jeg opplevde aldri noe annet enn at konkurranseaspektet var viktig. Slik skal og må det være i alle former for turneringsbridge. Dette betyr selvsagt ikke at det ikke skal være hyggelig. 

Det skal godt gjøre at ikke noen klager, men denne gangen så jeg ikke annet enn smilende fjes. Vi beklager at Sørlandet viste seg fra sin kaldeste side og temperaturen inne kunne godt vært noen grader varmere uten at det satte nevneverdig preg på stemningen.
 


112 par til helga!!
I Ruter 7 OPEN. Rune Væting har denne kommentaren, "Er det virkelig så mange som vil gå glipp av dette!"

HER er en mail jeg fikk om Norges yngste turneringsspiller.

Knepne tap for de norske i England
Gillis tapte med to fattige IMP i femte runde, mens Gidman (Espen E og Erlend S) fikk 7 for lite i kvartfinalen. Da var det slutt, men de fleste av dem kommer til Ruter 7 Open i helga for å se om det går enda bedre der.
  
RESULTATER 


To "norske" lag igjen i England
Spring Foursome virker å være en morsom turnering der lagene får to liv. Alle tåler å tape en kamp før det er på huet ut. Abax med landslagets Berg - Svendsen + Jonny Hansen - Espen Lindqvist var lenge ubeseiret, men gikk på to smeller og er ferdig.
Gillis henger med enda. Der spiller Boye, Pil og Silla med sponsor Simon Gillis. Espen Eriksen og Erlend Sjetne er også blant de åtte lagene som spiller KnockOut's i morgen. Det sendes på BBO.

STILLINGEN SØNDAG

Trondheim Cup
fikk to litt overraskende vinnere. Nederlenderne som vant par har jeg ikke hørt om. Lag ble vunnet av Karapet A med Haldis Guttormsen, Hans Arne Forseth, Ranja Sivertsvik, Haldor Sunde.

GRATTIS TIL ALLE!!

Lørdag par
   - Søndag lag


KM Veteran ble spilt i helga...
Hvem som vant, ser du på vabk.org

Jon Solli Hansen igjen
HER
ser du en flott spilleføring som viser det jeg har sagt før.


<-- Imponerende oversikt
Eric Greco spiller finalen i det amerikanske mesterskapet og viser i dette spillet at det er fortjent.

Bob Hamman spiller ut kløver ess og skifter til spar. Opp på esset og ruter. Nord legger liten og så er det din tur.

Det er faktisk bare to sitser som gjør at dette kan stå. Det er EJx i nord og Jxx i syd. Derfor er det rett å stikke med kongen, stjele en ruter, ta ut trumfen og legge ned ruter dame.

Om Greco spilte slik? Selvsagt.

(Du ser sikkert at hvis Zia har E(J)xx i ruter, vil han stikke med ruter ess første gang og spille mer trumf. Da blir det tre tapere)


Favorittene i finalen i det amerikanske mesterskapet
Nickell (Zia-Hamman-Katz-Nickell...) og Diamond (Greco - Hampson - Gitlemann - Moss..) er begge lag som havner langt der oppe nesten hver gang. 
HER kan du følge bridgewinners.com


Spring Foursome  (følg resultatene i menyen til høyre på hjemmesiden deres)

HER kan du følge runde tre. Opplegget er slik at alle lag har to liv. Vinnerne av den innledende trekantserien møter hverandre, men begge lagene er garantert en kamp til. Gillis og Abax kom videre som vinnere, mens de Button ble nummer to i sin innledning og lever derfor farligere.
Legg merke til at også i England vinner alltid det laget som slår de andre i innledende trekant, selv om et annet lag skulle ha flere IMP samlet.  


Trondheim CUP Live 
Lørdag par   - Søndag lag

Denne turneringa holdt på å dø ut for noen år siden, men har klart å revitalisere seg selv med fine 56 par på startstreke 

Spring Foursome  
Dette er linken til lagoppstillingen. Resultater skal jeg leite etter, men redd det blir både natt og morgen før jeg finner det. 
Det er norske spillere på fire lag og landslaget håper å vise seg fram. Ikke sammen, men med hver sine lagkamerater. Jeg heier ekstra på Espen Lindqvist som snart er tilbake i toppen der han hører hjemme.


Veldig bra, Jon!! 
Jeg synes Jon Solli Hansen har tatt mange skritt framover det siste året. I bridge gir resultater over tid et speilbilde av ferdighetene, og kronen på verket er lagfinalen i mai.

Jon sitt største "problem" har vært kreativiteten. Ikke at han har hatt for lite av det, men for mye. Han fant titt og ofte sine egne løsninger der de fleste spillere ville valgt annerledes. På sikt skal en nok være sinnsykt god for å finne opp spillet på nytt.

Nå synes jeg han har roet seg ned og melder ofte svært aktuelt og godt, uten at han tar de kjempestore sjansene. I spillet til venstre viser han først spar og en minor, mens doblingen viste at han mente alvor. En lett pass fra kaninen og etter tre ganger spar, to ganger kløver og tre ganger ruter var jeg -800 før jeg kom i gang.

Faktisk var det flere bord som ikke var i utgang NS.

 


For oss som ikke liker konvensjoner 
er vel spillet til venstre en "fin" sak?

Jeg hadde ikke rukket å avtale mer enn Stayman med Christer, men uansett synes jeg 6ru er en ok melding. 
Det kan være tretten toppstikk eller slem kan være steindødt. Å starte et sladresirkus var i alle fall ikke i mine tanker. 3NT er like galt som 6ru synes jeg, fordi både sparen og kløveren kan være vid åpen.

Om ikke motparten tok de to første stikkene, regna jeg med at det var spill for lilleslem. Det stemte for så vidt, men tror du ikke Hurra i nord spilte ut spar ess!!


Helgemo - Helness trener til EM 
og Ivar Berg er ikke helt enig med at 3hj var "feil" meldt av Tor Helness. Her er det Ivar mener:


Mange ville meldt 7kl når makker har ruter ess og KQ i kløver, ja. Så 
lenge kløveren berre er femkorts, er vel 7 berre såvidt odds-on (utan 
kløver knekt, og den får vel dei færraste kontroll på). Men enn om du 
flyttar kløver dame til hjarter, da? Og du kan gjerne gje sør ein 
ekstra kløver og ta bort ein spar, sei x, Qx, Axxx, Kxxxxx. 7 hjarter 
og grand er berre toppstikk, men 7 kløver er vel ikkje mykje å skryte 
av?

Bridge er ikkje lett. Var det ikkje salige Paul Soloway som sa at den 
som alltid var i nest beste kontrakt, vann tevlinga til slutt?


Helsing

Ivar Berg


Denne gangen forsvant en fin storeslem i kløver, men på den annen side hadde Tor vært i 7NT hvis makker hadde hatt (??),Dx,E(???)?,KD???(?). Da hadde han storeslemsinvitert når alle fem essene og hjerterdame var på plass. Geir hadde selvsagt tatt i mot.
Hver gang hjerterdame mangler, vil de imidlertid stoppe på 6-trinnet, selv om det kunne vært 15 toppstikk.


Helgemo - Helness trener til EM 
med en kamp mot de beste franskmennene.  Seks sesjoner a 16 spill, men det er (som vanlig) umulig å få vite resultater. Ikke det at det er så farlig i treningskamper, men bridge og sammenlagtscore er no liksom en ting som hører sammen. Nei, ikke klag på norske små blundere under publisering. I utlandet er det svarteste natta over hele fjøla.

Helgemo - Helness har et stykke igjen til toppformen. De har vel ikke all verdens av resultater i det siste og spillingen på BBO var ikke til å skremme smågriser med. Mye bra selvsagt, men vi er vant med kuler og krutt.

Jeg skal ikke lære Tor Helness å melde, men det er underlig hvorfor han ikke får støttet Geir i kløver før eller siden. Etter 3kl tror jeg at mange vil gått rett i Blackwood og meldt 7kl når makker hadde KD i kløver og ruter ess. Å introdusere hjerteren er å be om at kløverstøtten forsvinner. I par kan det kanskje være en mulighet å prøve og komme i hjerter eller NT, men i lag må det være rett å støtte kløveren med en gang? 

Det aller verste makker kan ha er xxx hjerter, men selv da er det en spillbar storeslem mpt ruter ess og KD i kløver.

Denne gangen var de superheldige og vant 14 IMP mot franskmennene som var i 7kl.


Noen spill fra rundekampen.. 
Nils har tatt noen bilder og skrevet litt. Takker


Luringen på landslaget!! 
Dette har jeg ment i lang tid, men endelig fikk jeg viljen min. NBF har tatt ut Helge og Roald Mæsel på det norske veteranlaget til sommerens EM i Dublin. HER er laget.

Helge og Roald spilte mer eller mindre fast på det åpne laget på begynnelsen av 80-tallet og hadde en opptreden i Portugal på 90-tallet. 
Vi ønsker lykke til!!

 

 

 


Ann Karin Fuglestad, Frank Svindahl, Øystein Jensen, Geir Brekka, Nils Ravnaas og Jon Solli Hansen.

Klar for Namsos og lagfinale.Team Solli Hansen til lagfinalen!! 
etter en knusende seier med 49 IMP over Haugesund. Vi kommer tilbake med  noen spill om et par dager.
GRATULERER!!


Per Holmen, Søgne om ny medlemsbetaling

Hei Snorre

Det hele koker ned til at det betales 10 kr mer eller mindre pr kveld skriver du. Jeg synes ikke det er så enkelt.
Vil du for eks godta å betale årsavgift til velforeninga, og når du i tillegg jobber dugnad må du betale for å få lov til det?          

I over 10 år har  jeg drevet mandagsklubben i Søgne (en klubb for urutinerte, nye spillere eller spillere uten større ambisjoner enn å ha en hyggelig og avslappende kveld. De har betalt sin kontingent til forbundet. De som stiller opp for andre og urutinerte de betaler ikke. Det skulle da bare mangle! 

Men med det nye systemet skal de  betale service avgift på kr 10 pr kveld. Ingen stor sum—men prinsippet er at en (eller klubben) må betale for å jobbe dugnad.

Ønskes ikke denne form for rekruttering? Jeg vil i alle fall ikke betale for å få lov til å holde på med dette   Ett alternativ er å fortsette uten for forbundet.  Er dette ønskelig? For meg virker det som noen ønsker å ha både i pose og sekk - medlemmer og høyere betaling. 

Er der ingen tanker om at dette kan gi færre  medlemmer (og klubber) - ikke flere?

Hilsen Per T. Holmen
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hei Per

Dette klarer dere sikkert å få til en ordning med forbundet om. Vi må ikke lage storm i et vannglass for 10 kroner pr. spiller pr. kveld. Det er snakk om en halv kopp kaffe..
Forbundet har med dette forslaget fremmet en mer rettferdig måte å få inntekter på. Betalingen knyttes mer til selve kortspillinga og mindre til faste avgifter. Er ikke det noe vi lett kan stille oss bak?

Jeg kjenner ikke veldig godt mandagskveldene deres, men på meg høres det ut som dette ikke er vanlig klubbspilling, men kursvirksomhet. Hvis Søgne sine medlemmer deltar i opplæring av nye spillere (du kaller det dugnad) kan jeg ikke se at det skal betales noen ting, verken av kursdeltakere eller dere som hjelper til.
Hvis det derimot er en vanlig klubbkveld, skjønner jeg ikke helt hvordan du skiller på de to i makkerparet? Enten må vel begge betale eller ingen. 

 


Kristiansand - Haugesund i 6.runde i morgen 
Jeg er ikke 100% sikker, men mener at vi stiller med fem mann. Ann Karin og Geir spiller begge halvrundene, mens Frank Svindal skal spille tjue spill med hhv. Jon SH og Øystein. 
Lykke til og det heies herfra.

Jeg er på jobbtur og vet ikke om jeg har PC-dekning for å formidle resultatet før på tirsdag. Det  kommer vel uansett på Facebook eller NBF i løpet av kort tid.


"Du har bare delvis rett, Egil Nerheim," 
sier Per Watz i en mail. Du kan lese svaret hans HER.

Jeg velger å ikke kommentere denne saken ytterligere. For meg er penger det minste problemet vi har i bridge. Om det koster 300, 500 eller 700 kroner i året for medlemskap kan da ikke være det store poenget. Fruen min kjøper sko omtrent like ofte som jeg spiser pølser. (og det er ikke sjelden, skal jeg si deg)
700 kroner er vel ikke mer enn det hun bruker på innleggsålene.

Jeg trodde ikke på deg, Rune!! 
da du sa at skulle trekke 100 par til Ruter 7 Open. Nå er det 95 påmeldte og enda er det flere uker igjen til start. Parturneringer med over 200 spillere kan jeg nesten ikke huske å ha vært med på. NM Mix og NM Monrad er det jeg kommer på i farten.

Hiv deg rundt og bli med du også!!


Geir Helgemo - Sjur Wangen
er trukket ut til å spille sammen. Jeg har hørt rykter om at Geir Helgemo gleder seg sinnsykt og ser fram til dette med stor glede.

Rune Væting forteller at det enda er plass til (mange) par og ber de som enda ikke har fått ut fingeren om å melde seg på turneringer under RUTER 7 OPEN.

 


Geir og Tor får spille EM for Monaco
Dette melder bridgetopics.com i dag. Det har vært fram og tilbake om Pierrer Zimmermann fikk lov til å "kjøpe" seg et land for å spille EM, men nå har EBU godtatt at Helgeness, Fantoni - Nunes og Zimmermann - Moulton får være med.

Jeg vet ikke hva jeg skal mene om dette. Underholdningsverdien stiger masse for oss nordmenn (og resten av verden), men det er alltid delte meninger når pengene rår på denne måten. Hva mener du?

Erik Dahl: 

Hei Snorre , først vil jeg si Hurra , for nå får vi iallefall se nordmenn på BBO selv om de spiller for Monaco , men rent prinsipielt er det en utvikling som vi konservative ikke liker. Dersom EBU ønsker å stoppe en utvikling der sponsorer danner lag fra,det være seg  Andorra, Liechetnstein eller andre land som ikke er å finne på bridgekartet så må de lage regler som umuliggjør dette . Nå er det selvsagt ingen som kan nekte folk å flytte til Liechtenstein , Andorra eller andre land å få et statsborgerskap der og siden hen representere dette landet så jeg tror ikke det blir lett å lage slike regler, men ser ikke helt hvorfor du mener pengene rår . ( Geo spiller jo for ,var det ikke New Zealand ?) Dette er en utvikling som jeg tror vi bare må godta , det blir vanskelig å lage en regel for Geir / Tor og en annen for andre. .


"Det blir vesentlig dyrere å både spille og arrangere bridge", sier Egil Nerheim..
Her er det han sier:

Hei Snorre

Betrakninger og reknestykke til det nye forslaget til kontigenter og serviceavgift (minner om milgjøavgift kan brukes på mange ting for å få inn penger ). Vi er en klubb 21 medlermer sliter med 3,5 til 4 bord og en voldsom forgubbing.

Noe utvalget kaller klubbreduksjon av intekter vi i vår klubb med snitt på 16 spillere pr kveld utgjøre 8000,- kr (kr 10,- pr spiller 16 spillere og vi har ca 50 spillekvelder i klubben ) så den tieren legges på spilleravgiften pr spiller, og da kommer til det dei kaller underrapotering av spillere for det er for dyr kontigent nå 400,-, settes kontigenten til kr 200,- men 10,- kroner pr kveld i 50 kvelder utgjør 500,-kr + 200,- kr i kontigent = 700,- kr pr år åltså 300,- kr dyrere i året pr spiller.

Så til turneringsavgiften på turneringene settes til 100,- kr pr spiller lisens frafaller, klubben vår arangerer en stor lagturnering ca 150 spillere og startkontigent på 1800,- pr lag, med dagens avgift betaler vi avgift på 35,- kr pr spiller = 5250,-kr  etter den nye avgiften blir denne på 15000,- kr en økning på 9750,- kr så hvist vi skal opprettholde service og premiering og sosial profil må dette tas inn i startkontigenten som må økes til 2200,- pr lag + 100,- for hver spiller over 4 på laget det begynner å bli dyrt.og det var lisensfritak for klubbens egne spillere er det bortfalt?

En sunn økonomi i forbund/krets er vel helt avhengi av sunn økonomi i klubbene. Kansje det er noe i ordtaket :” sette tæring etter næring”. Og trekke frem at klubbene har fått litt inntekt via grasrotandelen og benytte til denne betaling er vel å skyte over mål, burde vel brukes innen klubbene til å bli mer sosiale og få rekruteringen den vegen, eg reiser en del å spiller og får ofte høre at det er vanskelig å komme inn i miljøet i en del klubber. For all del mange klubber er meget flinke.

 5440  Egil

 


KM Veteran spilles i kantina hos Jackon i Søgne
Veibeskrivelse 


Jan Tore og Odin trener til EM -->
På BBO ser jeg både dette paret, Ulf - Glenn og Boye - Frode. Det tyder på at alle parene tar uttaket på alvor og forbereder seg.

Til høyre går det som smurt. 2NT -> støtte og krav til utgang. 3ru viser ruter og tillegg, mens 4ru er nøkkelmeldingen som viser singelton. Odin lo litt når makker viste to ess og spardame (!), men skjønte snart at det var den femte sparen som var like god.

 


Småpent + av Nils
I 4sp ser det unektelig ut som det er to spartapere og to rutertapere vel? Hjerterkappen må taes for å kaste en kløver, men likevel..

Trykk på spillet for å se en fin spilleføring..


Entydige meldinger, pls
De fleste brukte denne doblingen som "spill ut din svakeste major, makker...". Etter x antall katastrofer der makker var like svak i begge fargene, håper jeg mange har endret til "spill ut hjerter" eller "spill ut spar"

Nils sin dobling er selvsagt sjansebetont, men i lag koster det som regel ikke mer enn noen få IMP de gangene det er feil. Motparten klarer sjelden å redoble når det steinstår, fordi det er sjelden den samme er lasta i begge majorfargene og samtidig har oversikt over at de har mer enn nok honnørpoeng.

Uten doblingen spiller jeg neppe ut spar og da står kontrakten som et seil. Med spar ut, blir det 500 å bokføre.

(PS: Dere som så på spillet, la sikkert merke til at jeg spilte ut hjerter, min svakeste major. Det blir siste gangen jeg gjør det fordi -1150 er sjelden særlig pluss!"


NBF foreslår bompenger i stedet for klubbavgifter...
På tinget i 2010 ble det nedsatt en arbeidsgruppe som skulle se på måten vi betaler for å spille bridge. I organisasjoner som har et visst servicenivå for sine medlemmer, er det vanlig med en avgift for å dekke blant annet utgifter til administrasjon. Vi kjenner vel alle til dette gjennom f.eks Velforeninger i nabolaget, medlemskap i idrettsklubber eller treningsavgift i helsestudio.

Det er mange måter å bestemme størrelsen på denne avgiften. Noen steder er det en fast sum for alle (Velforeninger), mens andre steder er summen knyttet mer direkte til aktivitetsnivået. (Treningsstudioer)

I bridgen har vi hatt en kombinasjon av dette. Det har vært en medlemsavgift til klubb, en til krets og en til forbund. Så en lisensavgift for å spille forbundsturneringer pluss at det har vært en avgift for Mesterpoeng. De fleste av oss har vel vært rimelig fornøyd med dette, men forbundet opplever sviktende inntekter.

Det største "problemet" er at klubbene oppgir færre medlemmer enn det reelt er som spiller i klubbene. Det er stilltiende blitt akseptert at vi har gratispassasjerer. Enkelt klubber melder seg ut av NBF og fortsetter spillingen som en hobbyklubb uten formell tilknytning.

HER kan du lese forslaget et nytt kontingentsystem.

Jeg har ikke lest det med lupe, men umiddelbart ser det ut som fornuftige tanker for meg. Den ordinære medlemsavgiften reduseres, mens det innføres en serviceavgift som er direkte knyttet opp til kortspilling. Jeg er ikke glad for at noen bridgespillere ikke vil være med på spleiselaget. At mulighetene for å lure seg unna reduserer, er fint for meg. 

For den enkelte av oss som spiller klubb, krets og forbundsturneringer, må vi nok regne med å betale litt mer. Det er også helt i orden for de fleste av oss. Bridge på klubbnivå er sinnsykt billig. Noen få tikronere for 4-5 timer med det gøyeste vi vet, er da ingenting å klage over. Om vi må ut med en tier ekstra, blir ei pølse i slaktetida. 

Hos oss er det flere som spiser middag med tilhørende drikke før spillekvelden. Det hender også at noen handler for både røde og blå sedler i løpet av kvelden. Da kan de ikke klage over spilleavgiftene. I alle fall ikke når de kommer til dekket bord og går fra et roterom uten den minste dårlige samvittighet.

Det koster en del å spille turneringer, men de summene synes jeg også er til å leve med. I alle fall hvis spillerne forventer topp service og fine premier. Inntekter og utgifter må tross alt stå i stil med hverandre. Jeg har selv arrangert turneringer og vet at det er mange utgifter som må dekkes inn.

Det som kan bli litt vanskelig med innføringen av dette, er at det kreves at "Ruter" brukes og at alle klubber og kretser innrapporterer dirkekte via Internett. Jeg kjenner ikke til hvor oppegående de enkelte klubbene er pr. dato, men det er mulig alle er online?

Dette forslaget skal vedtaes på Bridgetinget 2012. Jeg håper delegatene bruker tid til å sette seg inn i konsekvensene. Klubbene må dekke en større del av kaka, men klubbene er vel i praksis deg og meg? De fleste skjønner at Harald Skjæran må ha lønn for den flotte jobben han gjør og da er det vel greit at vi som spiller mest også betaler mest? Akkurat som tankene bak bompenger er.

Dommedagsprofeter har allerede sagt at dette er enda en spiker i kista for klubb-bridgen i Norge. Jeg mener at vi har langt større utfordringer enn om det koster femti eller seksti kroner for en spillekveld.


Resultater Bedrifts-NM
Rogaland NAV vant foran Posten Trondheim. Kjente spillere på begge lag.


Første turritt 2012
ble arrangert i Fevik i går. Til venstre er et bilde fra fjorårets arrangement og er med fem ryttere fra Tromøya sykkelklubb. Legg spesielt merke til de fine hjelmene..  (!)


KM Veteran Vest-Agder 5.april
Det har vært litt fram og tilbake med denne turneringa, men nå er det bestemt at den spilles i Søgne 5.april kl. 10.00. Jeg tipper spillested er Omsorgssentret, men det har jeg ikke fått bekreftet.
  
PÅMELDING HER


Team solli Hansen vinner og vinner
Som oppkjøring til sjette runde, spilte de bronsefinale i KM lag og vant med 34 IMP mot Lyngdal. 
Laget har nå 11 kamper på rad uten tap. Det startet med seks seire i 2.divisjon i februar, de har fire seire i NM lag pluss denne...

Vitsene mine som ikke er ment morsomme,
kan bli bedre enn de jeg øver på. I går viste Namsos BK en sommerbridge på BBO som trening til lagfinalen. Det gikk så fint som bare det. Jeg kommenterte (på engelsk) og skulle helt til slutt ønske dem lykke til med turneringa i slutten av mai. Det ble slik:
"Good luck in the end of Mai"

Og de som trenger oversettelse og forklaring, ringer bare kaninen.

 


ªD1083

©EJ964

¨J52

§3

ªEJ

ªK92

©10872

©K3

¨EK

¨D876

§D9876

§EJ102   

ª7654

©D5

¨10943

§K53

 

 

en hyggelig turnering i Bø!!
Jeg var blitt invitert til indre bygder av Frode Ausland for å spille MesterGull-cupen. Det var ikke mulig å si nei til det og jeg hadde en fin søndag. Langt å kjøre, men hva gjør vi ikke for å spille kort?

Vi åpna forrykende og tilbrakte halve dagen på bord 1. Så var det bråstopp i ordets rette forstand. Knut Kiste og Odd Arne Evju vant til slutt turneringa.

Til venstre et spill fra da den perioden det gikk bra. Spillet har fine poenger både i spilleføring og i motspill. Jeg åpnet med 1kl (2+) i vest, nord meldte inn hjerter og jeg havna i 3NT. Utspill hjerter 4.

Nå så det ut som nord hadde EHxxx og syd Hx. Jeg stakk opp for å blokkere fargen, men syd kunne redda ved å legge damen under kongen så lenge makker hadde nieren. Det skjedde ikke.
Så en ruter hjem og kløverkappen som sprakk. Syd tok for hjerterdame og fridde seg i spar. (Du mener vel ikke at nord skulle forutsatt det som nå skjer og stukket over hjerterdame og ta for knektn for å holde meg nede på 10 stikk?)

Det kom spar tilbake og jeg kunne ikke teste kappen, fordi jeg trengte en overgang til bordet. Nord var tross alt favoritt til å ha spardame etter innmeldingen. 

Nå tok jeg stikkene i minor og før den siste kløveren så det ut som til høyre. Du ser hva som skjer uten at jeg trenger å fortelle deg..

I lagturnering legger du selvsagt en liten hjerter på utspillet og sikrer deg kontrakten. Spiller du 3NT i øst, husker du på å lasjere hjerterdamen i stikk en ?

  

ªD10

©E

¨-

§

ªJ

ªK9

©10

©-

¨-

¨7

§6

§-

ª76

©-

¨10

§-


Årets "beste" 2011-12
Vi har en uhøytidlig tevling hvert år der det er om å gjøre å samle flest klubbpoeng. Da premieres både resultater og oppmøte. Det er noen av oss som spiller hver gang og det er alltid en fordel.

Roald Mæsel ledet klart til jul, men har ikke hatt noen stor vårsesong og Snurr gikk forbi til slutt. 
Rune Væting ble nest best i vår og tredje best sesongen sett under ett. Det liger vi. 
Mange vil også klappe for 6.plassen til Geir. Framgang!!

VÅREN 2012             SAMMENLAGT SESONGEN 11-12

Alle detaljer finner du HER i ei Excel-fil. Hvis noen finner feil, er det fint om dere sier fra.


Allerede Spill 1 i Lyngdal Monrad
var et interessant spill. Nå ser du alle korta og finner den rette spilleplanen, men plasser deg i nord og fortell meg hvordan du ville fått tolv stikk i spar?

Kløver knekt var et vanlig utspill. Alle stakk og spilte ruter i stikk to. De fleste øst'er stakk med esset og da var det over. Mer kløver til kongen, spar ess og spar til damen. Nå oppdages trumfsitsen, men det er bare å peise i vei med ruter. Stjeler vest, er det bare å stjele over og spille inn bordet på spar. 
Stjeler ikke vest, forsvinner alle hjertetaperne.

Erik Jørgensen satt øst og spilte mot Ann Karin Fuglestad i nord. Erik stakk ikke ruteren mot bordet (!) og da var spillet plutselig vanskelig. Aktuelt er det rett å gå opp for å skifte fot til hjerter. Når kongen er foran damen, blir det bare en taper.

Ann Karin gikk ned på ruter 10 og tapte til knekten. Det trodde hun ikke nødvendigvis var noen krise, fordi hun seilte kongen etterpå. En spilleplan jeg tror jeg helt på høyde med hjerter konge dobbel eller tredje foran damen.

All ære til Hr. Jørgensen for et fint motspill.


Trondheim Cup 5. og 6.mai.
Parturnering på lørdag og lag på søndag. Påmeding NBF data.


Le rabite i form!
Jeg svang (
å svinge er vel et sterk verb?) innom BBO her i kveldinga og dette var det eneste spillet jeg fikk se.

Jon Solli tok for to høye ruter og skifta kløver tre til Geir sitt ess. Tre ganger hjerter var ikke oppløftende, men så gikk det fint.

I posisjonen til høyre spilte Geir kløver til damen, ruter dame og ruter til stjeling. Kløver konge og pang inn med øst på hjerter.

To sparstikk avslutta festen..

Dette lover godt til rundekampen!!


<-- Redobla utganger med overstikk
er ikke nok på en onsdag kveld.

5klxx 12 stikk er "bare" +1400, mens 6klx gir +1540. 4IMP til motparten, Kåre og LA..


ªE1098

©EKJ63

¨4

§D87

ªKD43

ª5

©2

©109874

¨EDJ9

¨K7653

§J942

§64

ªJ762

©D3

¨1082

§EK103

  

  

Jeg trenger støtte for argumentene mine til høyre.
Dere som mener jeg bare vaser, kan forholde dere rolig. Dere som ser poenget mitt, er velkommen til å sende en hyggelig mail til meg.

Har jeg blitt så gammel, Snorre?
Det jeg liker aller best, er når erfarne travere sender mail til meg og spør om hva som har skjedd med meldingene i bridge? Har dere forlatt alt vi trodde på før?

Harald Gjellestad var en av de beste her på Sørlandet for en generasjon siden, men nå er det stort sett her på min side og i BIN han holder seg oppdatert.

Overskriften kom i en mail fra den samme da han kommenterte meldingsforløpet til venstre. Harald har skjønt at 1kl-åpningen har vi ødelagt for å kunne spille med 5-kort major. De aller mest ekstreme spiller 5-5-5-1, vi moderate åpner med 5-5-4-2 mens andre sverger til beste minor.

"Uansett hva dere bruker", sier han", så må det da være rett å åpne hånden til venstre med 1ru? Etterpå melder jeg spar og får jeg tid og plass, forteller jeg om kløveren til slutt. Sånn gjorde vi i gamle dager og det funka bra det!"

Skulle makker melde spar, hoppes det til 3hj  og makker har fått sjansen til å oppvurdere ruterkongen. (EJxxxx,xxxx,Kx,Ex og vi kan finne 6sp)

Jeg sier bare "AMEN!". Det er ikke så mye poeng å argumenter ut fra en aktuell hånd, men her hadde det gått 1ru - (1hj) - 4ru og motparten skulle slitt for å finne sparutgangen. Med ruter hele tiden sliter de vel nesten med å vinne den også.

Åpner vest med 1kl, forteller det ingenting om kløveren. Skal øst støtte fargen, må han ha fem stykker, helst seks. Selv om vi får melde i fred, forsvinner ruteren (ofte kløveren også!)
Det kan gå slik hvis øst også har en åpningshånd.

1kl -  1hj
1sp - 2ru (GF)

men vest kan heller ikke da melde ruteren, fordi det viser xx(x) hos dere "eksperter".

Når vi spiller med fem-kort major, mener jeg det er viktig å få minorfargene på banen de gangen det er mulig. Det er derfor jeg også stiller spørsmål med XY i en del posisjoner. 

1kl -  1hj(evt. 1ru som hjerter)
1NT - ?

Åpneren har nå minst fire kløver og det kan være argumenter for å spille 2kl som naturlig og ikke krav. 2ru i denne posisjonen bruker amerikanerne som NMF (New Minor Forcing) og viser minst en invitt et eller annet sted. 
Gi makker 5 hjerter og en invitthånd, så ser jeg at han må invitere høyere enn 2hj, men det er nesten eneste gangen det blir vanskelig. Harald Gjellestad hadde meldt 2NT som naturlig invitt med minst fire hjerter (som makker tar i mot med å melde 3hj og finner da 5-3)

 


Bergen Akademiske klar for lagfinalen
etter å ha slått Vikersund i semifinalen. Vi gratulerer Sven Olai Høiland, Magne Eide, Kjell Gaute Fyrun,
Jim Høiland og Tor Bakke.


Nordisk Junior Par
Sølv og bronse til Norge.


ªE765

©EK107

¨J8

§1087

ªJ1042

ªD9

©6

©J954

¨9542

¨10743

§D965

§KJ4

ªK83

©D832

¨EKD

§E32

 

 

Sorry, Espen!!
I dette spillet la han motspillet i hendene mine, men en av mine største svakheter er at jeg ikke klarer å se for meg at makker har de ideelle kortene. At spillefører burde spilt annerledes, er ingen unnskyldning.

Kontrakt 4hj i syd. Jeg spilte ut ruter. Spillefører tok for hjerter konge og hjerter til håndens dame. Så to høye ruter  hvor han kastet kløver i bordet. Etter kløver ess og EK i spar er posisjonen som til høyre.

Jeg ble spilt inn på spar 10 og da kasta Espen kløver konge! Selv om jeg brukte god tid, klarte jeg ikke å se for meg motspillet fordi jeg satt fast i at spillefører hadde fått åtte stikk og hjerter K10 måtte han da få for?

Nei!! Spar knekt stjeler Espen med hjerter 9, kløverknekt stikker jeg over med damen og gir han trumfhøyning på knekten med enda en kløver.

     

ª76

©K10

¨-

§10

ªJ10

ª-

©-

©J9

¨-

¨3

§D95

§KJ

ª3

©83

¨-

§32


ªE1098

©EKJ63

¨4

§D87

ªKD43

ª5

©2

©109874

¨EDJ9

¨K7653

§J942

§64

ªJ762

©D3

¨1082

§EK103

Vest

Nord

Øst

Syd

 Espen

Siri G

Snurr

Erik J

1kl

2hj

pass

3NT

pass

pass

pass

  

Signaler i motspill
Dere som har lest spalten min i det siste, tror kanskje at jeg er blitt erkekonservativ og ikke ønsker å utnytte de mulighetene som ligger i konvensjoner og motspillssignaler. Dere kan ikke ta mer feil, men det jeg har prøvd å si er at vi må lære oss å kjenne igjen NÅR vi gir opplysninger. Husk at alt du sier til makker, kan også motparten benytte seg av. Fordelingsutspill og "opplysningskast" mener jeg er sterkt overdrevet i mange makkerpar, mens mange ikke utnytter de mulighetene for å vise fargepreferanse når en følger med små kort i motparten sine stikk.

Espen Lindqvist spilte en tilnærmet prikkfri turnering i Lyngdal, men likevel tar jeg fram spillet til venstre der han kanskje kunne (burde?) funnet rett motspill. Etter et litt underlig meldingsforløp, havna MAVEN i 3NT og Espen starta med spar konge til esset. 

Så hjerter til damen. I øst la jeg hjerter fire. I første avkast forteller vi om vi likte utspillet. (Oddeball eller Smith-Peter) I dette tilfellet er det spar knekt som er det manglende kortet i utspillsfargen og jeg viser med min minste hjerter at jeg 
ikkehar den.

Erik Jørgensen fortsatte med tre høye hjerter og da la jeg i rekkefølge 10-9-8. Jeg har altså ikke spar knekt, men viser at jeg har noe i ruter. 7-8-9 ville vist noe i kløver, mens 8-7-9 er nøytralt. Det er ikke alltid en har nok ledige kort til å vise preferanse, men høy/lav viser alltid noe i min verden. Lav/høy kan være nøytralt, men hvis en har ledige kort "i midten" å legge, vil det også bety noe å legge nedenfra.

Espen valgte å spille på at jeg hadde spar knekt og kasta derfor en spar og to ruter. Han håpet å spille inn meg på spar knekt for å få ruter igjennom. Hadde vi vært helt på bølgelengde, ville han kasta to spar og bare en ruter. Da hadde vi tatt beita. 

Nå ser du sikkert at ruteren ble blokkert og vi kunne ikke ta mer enn 1+1+2+0 = 4.

 


ªKD65

©J9

¨K74

§J763

ª3

ª10963

©87432

©D105

¨ED92

¨J62

§E54

§D102

ªEJ83

©EK6

¨1085

§K98

Vest

Nord

Øst

Syd

  

  

  

1NT

pass

2kl

pass

2sp

pass

4sp

pass

pass

pass

  

   

  


Snadder...
Espen spilte ut hjerter to til nier, tier og ess. Så spar til bordet og kløver til håndens nier. Det var jo en fin start for spillefører Vidar Kolnes.

Espen Lindqvist stakk med esset og neste kort var....   ruter dame!!

Jeg skjønner godt at Vidar la liten på den for å beskytte sin egen tier. En liten (!) ruter gikk til min knekt, før ruter ess henta det tredje stikket i fargen. Enda skulle vi ha et kløverstikk og to sonebeiter.

Ruter dame er ikke rett hver dag hele året, alle fall ikke hvis spillefører har J10. Nå ble det full jubel!!