Vinteren 2010 

 

Even og Stig vant i går..
Det svinger hos disse gutta. Fra førsteplass en gang til nesten bånnplassering neste. I går var det medvind og god gli. Da er Drangsholt og Ugland nesten uslåelige.
Femte 2.plass av fem mulige etter jul for Tom og Snorre. Vi er kanskje for feige, makker?
 
Resultater Lyngdal Barometer første kveld
Ola Biribakken og Alf Henning Nilsen best i gang. 10 par er vel ikke mer enn det bør være siden Karl Olav har utdanna et par nye bord. De "gamle" må ikke svikte når det gror nedenfra. Ingen kan tvinges til å spille kort, men det er viktig at våre medlemmer støtter opp om klubb-bridgen. Skal vi overleve som hobby, må alle bidra med sin skjerv. Å stille opp en mandag, tirsdag, onsdag eller torsdag er ikke mer enn de fleste klarer... 

ª J9
© 653
¨ QJ2
§ QT632
ª KQ ª 8
© AKJ4 © T987
¨ K6 ¨ AT8543
§ KJ875 § A9
ª AT765432
© Q2
¨ 97
§ 4
Vest Nord Øst Syd
  Stig Tom Even Snorre
         3sp
dobl pass 4hj pass
4NT pass 5hj pass
6hj pass pass pass
Aggressivt fra Drangsholt..
Bridge er langt mer enn teknikk, sannsynlighet og matematikk. Stig Drangsholt er en ukonvensjonell spiller som kan være livsfarlig å møte når han sitter i støtet.
I spillet til venstre hadde sikkert mange av oss passa makker 4hj og ingen kunne kritisert oss for det. Stig tenker positivt og ser for seg mulige maksimumshender hos makker.

Selv når han manglet et ess og trumfdamen, løftet han til slem. Even hadde INGEN problemer med å spille hjem kontrakten.

Sjur Wangen åpna helt i 4sp og gjorde det verre for Markus og Kjetil. Markus i vest dobla og Kjetil spratt til 6ru. Den sto ikke.

Jeg mener at hvis Kjetil Hildal først skal melde slem, kan han gå via 4NT. Over makkers kløvermelding, hopper han til 6ru og får samtidig vist hjerteren. Synes du det er for hardt å melde slem, er det mulig å "bare" melde 5ru over makkers 5kl. Denne gangen hadde vel Markus hoppa til 6kl over 4NT og da hadde det gått 6ru - 6hj..

(Om det er en slem du vil være i, er vel mer enn tvilsomt. Skal du først være ute, er nå 6hj desidert best)


J

Svensk seier på Island..
med Peter Bertheau, Arvid Wikner P-G Eliasson og Thomas Magnusson
Hauge spurta bra og endte på delt fjerde plass til slutt. De knuste Ventin med blant Boye på laget i siste runde.
Homme's tapte i Stavanger...
Marianne forteller at de tapte for et bedre lag. Da er det ikke fullt så tungt å bi slått ut i 3.runde. Vi har enda tre lag igjen fra klubben vår.
 

MYRA-MIXEN 2010.
Innbydelse til turnering 20.februar. 
Terminliste våren 2010.
seint, men godt? 

Kun B-finale i SIB...
Det er noen som har spurt om det går an å melde seg på direkte til B-sluttspillet i SIB. Det har vi ikke tenkt på, men selvsagt er det mulig. Vi har oppretta en ny turnering på NBF-DATA.
Denne turneringa vil starte lørdag kl 15.30 og koster kr. 300,-

Beste norske på 8.plass etter dag 1..
på Island. Jo, jeg holder på det jeg sa med at kvaliteten vår kanskje ikke er som for noen år siden. Berge Nising er en flink spiller, men i all beskjedenhet er det ikke han som skal være best av norske i internasjonale turneringer. Tannlegen hadde sin storhetstid på 70-tallet!!

Hauge skuffer, men de er jo kjent for å ha fine spurter på lager. Det er tre runder igjen enda å gjøre det på.

PS: Joda, jeg husker at blant annet Martin A har hatt fine resultater i både USA og England i år. 
 
God dag mann, økseskaft..
Dagens kronikk i Fevennen handler om at papiravisene går sin død i møte. Redaktør Vadset spår blant annet en snarlig begravelse av Dagbladet. Og  hvem gir han skylda for det? Jo, Internett-utgavene av de samme avisene.

Og tar jeg ikke feil, er det vel avisene selv som drifter også Web-avisene. Kalles ikke dette selvskading, så vet ikke jeg.

"Jeg fotograferer ikke som før..."
Neida, vi har ikke begynt med nye hobbyer her på hjemmesida, men det var Ivar M Anfinsen som kom med dette hjertesukket i går. Jeg håper det er ok at jeg siterer deg, Ivar, fordi det du sier tror jeg er en veldig viktig dimensjon med bridge.
Jeg lurte på om han kom til SIB i år og Ivar fortalte at de ikke hadde bestemt seg enda. "Jeg spiller ikke som i gamle dager," sier han. "Evnen til å fotografere er nesten borte"

Nå tror jeg den godeste Stavangerhelten undervurderer sine egne prestasjoner. Han spiller vel enda hjem kontakter både du og jeg går beit i. Poenget han har med å "fotografere" en situasjon tror jeg imidlertid er mye av det som skiller Clinton fra hveten. De beste kjenner igjen posisjonen lenge før det kritiske punktet kommer. Da er de forberedt. En annen viktig ting er at kan du fotografere, brukes også mye mindre energi på "lette" spilleføringer og motspill. Da er det mere krefter igjen når turneringa skal avsluttes etter mange timer.

Dessverre er det nok slik at alderen jobber i mot alle fotografer, om vi liker det eller ikke.
Fotografering i praksis..
Denne historia er det den samme Ivar som har fortalt meg. Mange har sikkert hørt den før, men den er like god for det og forteller om at det gikk fort rundt i topplokket også i "gamle" dager.
Et par spillere i Stavanger var kjent for å legge ut "agn" ved bordet. Om alt var like etisk, er vel tvilsomt. Derfor får de involverte være anonyme.

Spillefører mangla trumffdame og kontrakten var avhengig av å finne den. Motspilleren til høyre var så "uheldig" at han bøyde korta sine på en slik måte at spillefører kunne se dem. Der var ingen trumfdame. 

Spillefører tok kjapt kappen gjennom han som hadde vist korta sine og det var selvsagt rett!!

"Hvordan klarte du det?" spurte makker i pausen etter runden. "Han viste deg jo kortene!"

"Det var bare 12 stykker der," kom svaret som et lyn.

ª ED10
© EKD732
¨ K875
§ -
ª J952 ª 6
© 95 © 10864
¨ 95 ¨ E63
§ EKJ108 § D9873
ª K8743
© J
¨ DJ102
§ 542
Vest Nord Øst Syd
     pass pass
3kl dob 5kl pass
pass dobl pass pass
pass           
Aggressivt på Island..
Du vet sikkert at de bruker fornavn på Island for å "identifisere" hvem en person er. Det er sikkert fornuftig siden de ikke har famile-etternavn slik som oss. En sønns etternavn blir bestemt av fornavnet til faren. Derfor heter mange omrent det samme, f.eks Sævaldsson eller Baldursson.

Her var det Sigbjørn og Bjørn som var finke. En tøff 3kl-åpning som traff makker midt i sikringsskapet. 300 mot en mulig soneslem er pluss over alt.

Samtidig MÅ jeg bare (igjen) få komme med mine sukk over kommentatorene på BBO. Når det gjelder analyser, er det svarteste natta. De ser alle korta, men de fleste er ikke i stand til å si et fornuftig ord verken om spillefører eller motspiller. Når kontraktene ble spilt hjem av en som kun så 26 kort, da endrer de sine analyser kjapt som lynet. "Opplagt spilleføring!!"

Enda verre er det når det gjelder meldinger. I spillet til venstre var det opplagt av syd å hoppe til 6ru (!). Ikke spar på femkort farge, fordi den satt 4-1. Kommentatorene hadde heller ikke vansker med å se nord sin kløverrenons. At det var nord som i tilfelle burde funnet på noe annet enn han gjorde, var det ingen som sa noe om. Ære være de som bruker fridtida si på å kommentere her, men gi oss noen kloninger av Jon Sveindal..


Jon Sveindal er en av de få som 
burde få tillatelse til å kommenterer på BBO.

Er vi ikke så gode som før?
Jeg husker for noen år siden da jeg starta denne sida. Uansett hvilke turneringer som gikk i utlandet, var det nordmenn i teten. På Island har vi vel tapetsert pallen mange ganger.
Nå for tiden føler jeg at en må både rulle og scrolle på resultatlister for å finne norske flagg. Det er mulig det er tilfeldig, men er vi nede i en liten bølgedal?

På Island i år vant Peter Fredin igjen. Denne gangen sammen med Gary Gotlieb fra USA. Vi må helt ned til 12.plass for å finne Boye sammen med makker Juan A Ventin. Rett foran Willy Brown og Anton Gunnarson. RESULTATER

I lag er det heller ingen norske flagg på de øverste bordene, men det er over en dag igjen. HJEMMESIDEN


 

Selveste Tonje Brogeland...
er klar for vårens bridgeopplevelse, SIB 2010. Hun har vært rimelig heldig med makkeren også..

Jeg bare sier det. I år blir det fullt hus og stormende jubel her på Sørlandet. Skal du være med, er det bare å hive seg rundt og melde på.

Det er sikkert noen som synes feltet ser veldig sterkt ut. Vi mener at vi med årets arrangement tar vare både på toppen og bredden, samtidig som vi gir alle sjansen til å hevde seg. Det er MONRAD i innledninga og da møter ofte de beste hverandre, i alle fall i de siste rundene.

Norway Open er singelturnering og der vet vi alle at det er mer tilfeldihgeter enn til vanlig, men å spille med Boye, Tor eller Geir Helgemo i et par spill må da være toppen?

Det er kvalifisering til A-sluttspillet i parturneringa. Hvis noen er så "uheldig" å kvalle dit, men heller vil spille de siste 2/3 i B-finalen, er det selvsagt mulig å gi fra seg plassen. Vi du kun spille B-finalen, er det mulig å hoppe over kvalifiseringa på lørdag formiddag og starte om ettermiddagen. Det er ingen CarryOver i B.


    PS: Se til høyre bak Tonje. Søvnig er både våken og smiler!!

Tre eller fire plasser i NM par..
Det gjøres et godt rekrutteringsarbeid i kretsen vår. Det betyr at vi i forhold til de fleste andre kretser holder medlemstallet vårt oppe. Da belønnes vi med en ekstra plass i parfinalen. Vi har allerede en ekstraplass siden Tom og Snorre ble nummer fire i fjor. Faktisk kan vi få en fjerde plass hvis vi får mer enn 30 spillere i vårt KM par. Derfor en oppfordring til alle klubber om å bakke opp sine medlemmer til å delta i Lyngdal 20. og 21.mars:
Karl Olav har lovet å lage gulrøtter til både store og små. Kjenner vi Lyngdal BK rett blir det et like flott arrangement som vanlig. Kryss av i kalenderen folkens!

Til høyre fjorårets vinnere: E.Forberg - D.Ueland

 

ª KD10987
© K65
¨ 97
§ 42
ª E4 ª J5
© 82 © 943
¨ D432 ¨ J10865
§ K9873 § J105
ª 632
© EDJ107
¨ EK
§ ED4
Vest Nord Øst Syd
  roald   Snorre
   2ru pass 2NT
pass 3kl pass 3ru
pass 3hj pass  6sp
pass pass pass    
To fine slemmer fra i går..
Det ene var en systemgevinst av luringen og Snorre, mens det andre var gode vurderinger av både Trond Hegrand og Haldor Sunde.

2ru er multi og etterpå viser Nord en max-hånd med spar. Det var helt agjørende å få kontrakten på syds hånd.

Til høyre var det tilpass og det utnyttet begge to. ED satt foran i hjerter og da var det 12 lette stikk. Det kan kanskje virke som Nord meldte veldig hardt, men hans 4hj er en slags advarsel. "Jeg har hjerterkontroll, men ikke nok til å gå i Blackwood." Last Train kalles det og var akkurat det Haldor Sunde trengte.

 

ª J9765
© K10965
¨ E4
§ 3
ª EK1032
© J2
¨ K102
§ E102
Vest Nord Øst Syd
  T Hegrand   H Sunde
     pass 1NT
pass 2hj pass 3sp
pass 4kl pass  4ru
pass 4hj pass 4NT
pass 5ru pass 6sp
pass pass pass   


28.1 -  31.1. Tidligere Icelandair Open
spilles til helga. Hjemmesida finner du over og på BBO kan du følge spillinga. BIN forteller at 15 nordmenn er påmeldt.


Verdens beste til SIB!!
Det er alltid hyggelig når de flinkeste finner tid til våre "lokale" arrangementer. Geir Helgemo og Nils Kvangraven har parret seg og skal spille SIB i slutten av april. 
Det må vel være litt av et trekkplaster og en gulrot for dere som ønsker knivskarp konkurranse?
 
Geir Helgemo

Erik og Øystein vant..
Det blir ingen kanonscorer, men litt over 60% holdt til seier denne gangen. Snorre og Tom med fire 2.plasser tok er klar seier sammenlagt

ª Q732
© K8763
¨ 98
§ 93
ª KJT ª A964
© T42 © QJ
¨ J74 ¨ AT53
§ AK72 § J84
ª 85
© A95
¨ KQ62
§ QT65
Fint av Erik Dahl
Han skulle spille 3NT i vest og Nord spilte ut hjerter til makkers ess. Mer hjerter vant bordet. Så var Erik flink når han fortsatte med spar til kongen og spar knekt som seilte. Spar ti fikk også beholde stikket. Nå har han åtte stikk, men det virker langt fram til det niende?

Neida, etter spar ti, fridde han seg med hjerter (!). Hva skal Nord gjøre? Tar han to hjerterstikk, ser du helt sikkert hva som skjer med makkeren hans i syd. Han blir skviset sønder og sammen i minor.

Tar ikke Nord for hjerteren sin, blir syd innspilt i ruter og må gi bort tre kløverstikk eller to i ruter.

          


Lyngdal BK
Mandag 25. Januar spiltes 3. og siste runde av Vinterturneringen med deltagelse av 8 par.

1. E. Austbø - T. Gletne  56,54
2. C. J. Knutsen - T. Christensen 55,35
2. Marit Skree - A. Sudland  55,35
4. S. K. Pedersen - V. Ballestad 54,76
5. A. G. Lillejord  - M. Skree  51,78
6. T. Sommerseth . O. E. Johannesen 51,19
7. M. Haddeland - K. Nordmark 41,66
8. A. Reppen - R. Thomsen 32,14

Sluttresultatet ble som følger:

   T. Sommerseth - O. E. Johannesen

119,05

   Marit Skree - T. Undem 117,26
   E. Austbø - T. Gletne 107,73
   T. Nakkestad - O. Nordhassel 105,45
   K. Nordmark - M. Haddeland 80,96

 

 


Velkommen til SIB, Kåre..
Etter et supert arrangement i Bergen, vil Kåre Kristiansen være med oss i SIB i april. Denne gangen som spiller sammen med en annen SIB-venn, Ole Berset. Vi kan ikke love å ta opp konkurransen med Storturneringa, men vi håper det blir trivelig her på Sørlandet også.

Hjertelig velkommen alle sammen !!
Mer om Youghurt...

Hei Snorre!

Siden det var jeg som ordnet med "youghurtsponsing" til alle deltakerne,
så syntes jeg sponsoren fortjener at det er den faktiske youghurten som vises i ditt som alltid velartikulerte skriveri.
Ironi til tross :-)
http://www.q-meieriene.no/wps/wcm/myconnect/Q/Produkter/Nye+produkter/NO-Q-nyhet-skyr

Hilde Larsen

 

Gratis Youghurt!!
Hvis dere synes det blir mye skriving om kaninen i spaltene mine, så stemmer det. Jeg tenker hver uke at nå må jeg ikke bruke han mer.. Så dukker den ene mer fantastiske historia etter den andre opp. Hør bare her og den er nesten 100% sann, fra hans egen munn.

Jeg ringer alltid Geir etter turneringer. Da er han helt elektrisk. I alle fall om det har gått dårlig. "Kan jeg få lettet noe av skuldrene mine og var det så galt meldt?" Han nesten ber om medfølelse.
Etter Bergen var han, om mulig, enda mer hyperaktiv. Jeg ringte han opp og da var det i gang. Den ene spillet avløste det andre. "Var ikke det uflaks, så vet ikke jeg!". Etter hvert som spillene kom, la jeg fra meg telefonen, satte på middagen, la sammen tøy og rydda litt på kjøkkenet. Med jevne mellomrom var jeg innom mobilen og sa "ja og ha...", uten at jeg tror han brydde seg særlig om jeg var der eller ikke.

Så til overskriften. Når han nærma seg spill 90, bare måtte jeg få avslutta. Det begynte å bli mørkt ute. "Var arrangementet bra?", spurte jeg som en innledning til avrunding. "Joda, helt fantastisk", svarte han. "Kanskje det beste jeg har vært med på." Husk før den siste kommentaren at det koster minst et par tusenlapper for flybilletter, så er det 1000 kr i starkontingent, det samme for å sove og når kaniner legger igjen minibankkortet i baren, så ryker det av det etter en stund. "Det var gratis youghurt i spillelokalet!" Da legger jeg på.

ª J
© KJ102
¨ 963
§ 109652
  ª E102 ª D96543
  © D965 © E73
  ¨ E ¨ K72
  § KDJ84 § 7
ª K87
© 84
¨ DJ10854
§ E3
Vest Nord Øst Syd
 B Lund Kopstad Roger P Nils K
1kl pass 1sp 2ru
dobl 3ru 3sp pass
4sp pass pass  pass
Rogeir Paulsen får skryt
av sølvmedaljevinneren fra Bergen. "Det kan være vanskelig å glede seg over andres dyktighet, i alle fall når det koster seieren., sier Nils. Han fortsetter:

Ruter dame i utspill tok esset seg av og kløver konge i neste stikk stakk jeg med esset

Nå fulgte jeg opp med hjerter i vri til dame og ess før Rogeir spilte SPAR DAME som han uanfektet lot seile rundt. Mange hadde nok spilt spar til esset og saket to hjerter på kløveren for 10 stikk, men disse gutta har nok guts til å spille med hjertet og mot oddsen.

650 ga oss 23 fæle minus poeng, 620 ville gitt -3, når jeg sier vi var 19,7 bak vinneren så vet alle hvor glad jeg ble i Paulsen"             Sterk andreplass til Kjell Otto Kopstad.


ª 2
© 952
¨ KD1094
§ DJ83
 ª EK1063 ª D
 © K7 © EDJ10943
 ¨ 732 ¨ E
 § 752 § EK104
ª J98754
© 8
¨ J865
§ 96
Vest Nord Øst Syd
Nils    Kjotto  
pass pass 2kl pass
2sp pass 3hj pass
4NT pass 5kl pass
5ru pass 6kl pass
6ru pass 7hj pass
7NT pass pass pass
Godt meldt...
Når en spiller med en ny makker, er det viktig at en tenker likt. Det er ikke all verdens avtaler en får gjort og da kommer sunn fonuft og lik bridgelogikk til nytte. 

"Et bra meldingsforløp varmer alltid hjertet. Denne gangen var det ingen heksekunst, men mange par rotet seg skikkelig vekk. Middels på spillet var faktisk 4hj 12 stikk!

Nøkkelmeldingen var 6hj som blir et slags “last train”. Kotto hadde nok å være stolt av og da var det lett for meg å korrigere til 7nt. Som vi ser så er ikke slem i hjerter noe lett. Med singel spar sammen med 3-kort hjerter hos en av motparten så går man fort beit i 6hj da det spilles på 13 stikk. Mange gikk da også beit i 6 og 7 hj."

  
Nils var SVÆRT godt fornøyd med makker, Kjell Otto Kopstad.

 

Malinowski - Marstrander vant i Bergen..
Fjorårsvinner Peter Marstrander hadde byttet ut Rune Andersen med selveste Artur fra Polen/Norge/England. En sterk 2.plass av Nils Kvangraven i par med Kjell Otto Kopstad. Bronse til Gjermund Rekstad og Odin Svendsen.

Ikke verst gjetta av meg selv, om jeg får si det. To av mine fem tips inn blant de fire første. At kaninen skuffer meg, er jeg blitt vant med. Det var flere som skuffa. 2.divisjonslaget "Hauge", hadde nesten 400 minus til sammen. Det er ganske mange tusen mindre enn summen av Mesterpoeng til Jon Egil Fununes, Silla, Tor Helness og Rune Hauge!! 

Arve og Martin Ivar Henden vant den store åpne pulja. 

Det har vært hytteliv denne helga, så jeg har ingen spill (enda). Det kommer sikkert noe. Inntil videre kan du kose deg med Kåre sine bulletiner. HER en den første, HER er den andre og HER er den tredje.

RESULTATER  og BILDER.

Takk til Kåre og dere andre. Jeg har ikke spurt om å få låne, men håper det er greit..
 

 

Roald og Snorre vant Kragerø-cupen..
(litt sein oppdatering denne gangen, beklager det..)   

Foto: Magne Olsen

 

ª E105
© D10
¨ 9732
§ D642
  ª K ª D962
  © K9876 © J52
  ¨ DJ86 ¨ E54
   § 973 § K108
ª J8743
© E43
¨ K10
§ EJ5
Vest Nord Øst Syd
  Snurr   magic
        1sp
2hj 2sp 3hj 3sp
pass pass pass   
Min gode venn..
Geir "Magic" Mogren er på beina etter en lang og alvorlig sykdomstid. Bridgeformen stiger i takt med helsa og spillet til venstre er et fint bevis på det.
Vest spilte ut hjerter og damen vant første stikk. Så kløver til knekten, hjerter ess og hjerter til stjeling. Kløver til esset og mer kløver. Øst vant og prøvde seg med en liten ruter. Opp på kongen og spar til konge og ess. 

Stillingen er til høyre og øst kan ikke få mer enn ruter ess og et trumfstikk når kløver dame spilles fra bordet. Øst må trumfe og da forsvinner den andre sparstikket. Trumfer han ikke, forsvinner ruteren.

Småpent...

 

ª 10
© -
¨ 973
§ D
   ª - ª D96
  © K9 © -
  ¨ DJ8 ¨ E5
  § - § -
ª J874
© -
¨ 10
§ -

Trekning 4.runde..
Vi har allerede tre lag videre, mens Homme's har fått utsatt sin kamp mot Stavanger til 30.jan.
I 4.runde er ingen lag lette å møte, men vi har stor tro på både ett og to lag i Ålesund til våren. Rydd plass, Terje Lie og Grand BK. HER er trekninga.

TGRs Bridge Club 1st Auction Pairs
fikk to norske par på pallen. Martin Andresen imponerer igjen med en sterk tredjeplass. Denne gangen sammen med Jon Egil Furunes. Enda sterkere av Thomas Charlsen og Tor Erik Hoftaniska med sølv. RESULTATER

Hvem vinner i Bergen da?
Ja, si det. Det er mange sterke par, men jeg har tatt tatt sjansen på å plukke ut fem av dem. Mitt tips er at vinnerne er blant disse:
 • Gjermund Rekstad - Odin Svendsen
 • Kristoffer Hegge - BOA
 • Geir Brekka - Tom Høiland
 • Erlend Sjetne - Erik Berg
 • Ole Berset - Bjørn Olav Ekren

Dere som ikke finner eget navn blant mine favoritter, kan jo bare motbevise det på lørdag og søndag. 

Noen  mailer og savner Turbo, Thomas & Hoffa, Silla, Rune Hauge, Bakke - Høyland. Sorry, disse parene åpner bra, men alle svikter mot slutten. Nerver?


 

Resultater mandag 19.1
Ingen store scorer, men fin seier til Inger Johanne og Thore.
Sammenlagt leder Snorre og Tom. En kveld igjen og vi ønsker alle velkommen:

 

Resultater Lyngdal
Mandag 18. Januar arrangerte Lyngdal Bridgeklubb 2. kveld av Vinterturneringen. Følgende kom over middelscore(50%):
  
 1. Tone Sommerseth - Ove Erik Johannesen  67,86
 2. Arvid G. Lillejord - Marius Skree  62,50
 3. Trygve Undem - Marit Skree  54,76
 4. Marianne Harding - Arleen Reppen  53,57
 5. Terje Gletne - Egil Austbø  51,19
 6. Trond Nakkestad - Olav Nordhassel  43,45
 7. Karl Olav Nybø Hansen - Brit Venke Ågedal  42,26
 8. Kåre Nordmark - Magne Haddeland  24,40
  Lyngdal sammenlagt
   Stillingen etter 2 runder er følgende:
  
    Marit Skree - T. Undem 117,26
   T. Sommerseth - O. E. Johannesen 113,16
   T. Nakkestad - O. Nordhassel 105,45
   E. Austbø - T. Gletne 93,69
   K. Nordmark - M. Haddeland 63,7

 

SØGNE OPEN 21. og 28 januar
Øyvind Lorentsen ringer og sier at det er plass til mange enda. 97577671 for påmelding.
FANTASTISK OPPSLUTNING I BERGEN!!
Full elitepulje med 52 par. Den sterkeste startlista i noen norsk turnering, vil jeg påstå. Enda mer imponerende er 68 par i den åpne A-pulja. Gratulerer til Kåre K og den flinke staben. Her er det mange av oss som har noe å lære!!

Lykke til med arrangementet. Det blir sikkert like flott det også..s

Marianne og Egil vant KM mix..
Jeg vet ikke hvor mange mix-titler de har, men det er ikke få. Marianne Harding i par med Martin Reinertsen var rett bak, mens Åse Biribakken og Vidar Kolnes tok den siste medaljen.

KM mix..  LIVE update 
Fine 26 par til start.


Arendal Monrad Lag..  Resultater 
Helt suverene vinnere fra Kristiansand. Et flott comeback av Terje Skårdal som sammen med Øystein Jensen også vant butleren. Stig Drangsholt og Espen Forberg spilte godt på vinnerlaget og ble nr. 2 på butleren.
GRATTIS


SIB sin første sponsor på plass.
Mye frivillig arbeid er avhengig av støtte, så også bridgen. Vi setter derfor stor pris på når næringslivet stiller opp og støtter oss. Denne gangen en takk til Agder Taxi.

Det dere bridgespillere skal gjøre for å vise at dere også er takknemlig, er å legge inn Agder Taxi sitt nummer på mobilen. Ser vi en bridgespiller i en annen drosje enn dette selskapet, vil det koste minuspoeng på neste spillekveld.

 
ª KQ7
© AKQ6
¨ AKQ842
§ -
ª A864   ª JT92
© T84 © 972
¨ J75 ¨ T
§ JT5 § KQ832
ª 53
© J53
¨ 963
§ A9764
Vest Nord Øst Syd
   2kl pass 2ru
pass 3ru pass 3hj ?
pass ?      
Jeg leker meg noen ganger...
med å tenke på hvilke spill jeg skal bruke hvis jeg en gang skal skrive en lærebok i bridge. Hvis den skal handle om moderne konvensjoner skal jeg ta med spillet til venstre fra siste spillekveld.

Jeg skjønner ikke helt hvorfor syd skulle introdusere Jxx i hjerter, men da ble det lett å sitte i nord.

5kl: Exclusion Blackwood. Et hopp til 5-trinnet i en farge som kunne vært meldt naturlig eller som cuebid på et lavere trinn. Meldingen spør etter antall ess utenom den fargen det hoppes i. Trinnvise svar som etter 4NT.

Legg merke til at det er ingen vits i å spørre i 4NT. Når makker forteller at han har et ess, kan nord ikke vite om det er det verdifulle sparesset eller det bortkasta kløveresset.

Etter 5kl svarer syd 5ru og forteller at han har ingen ess utenom evt. i kløver. 

 

 

       


Hallo, hallo, Kåre og Bergen!!
Her bruker jeg tid og krefter på å klage på dere, så gidder dere ikke svare meg en gang. Skal det være på den måten, kommer jeg til å både slutte å provosere og prøve å erte på meg folk...

Forresten fikk jeg skryt på jobb i dag. En av kollegaene mine kom med følgende, "I dag var du flink på møtet, Snorre". Dette var fra en av de aller biskeste lærerfruetimmerne, så jeg kunne ikke bli annet enn forskrekket. Før jeg rakk å takke, fortsatte hun, "Ja, for i dag bare satt du stille og holdt stort sett munn for en gangs skyld..."

Vi hyperaktive har det ikke greit...
Lanseringstilbud på Bridge 2

Var dette lurt da, Bergen?
Hvis en bare skal uttale seg om det en har noe med eller har peiling på, ville det blitt få debatter. Når det er noe en ikke skjønner i denne verden, håper jeg det er greit å stille spørsmål.
Som f.eks reaksjonsformen til de SAAB-ansatte i Sverige da de fikk høre at bilfabrikken skal legges ned. "I protest mot det, så legger vi ansatte ned arbeidet!!" Hvis jeg hadde eid denne butikken, hadde det være MYE mer virkningsfullt hvis mine ansatte hadde sagt at de skulle jobbe dobbelt så hardt!

Storturneringen i Bergen hadde 14 dager før start ikke mindre enn 69 påmeldte par. Så lukker de døra og sier at 17 av dere får ikke være med!  "Dere kan få spille B-turneringa i stedet." Det er liksom ikke så moro å spise på kjøkkenet når selskapet er i stua, selv om maten i prinsippet er den samme.

Jeg spør meg hvorfor de gjør dette og så vidt jeg skjønner er det ingen objektive kriterier for hvem som ble halshugget. Kåre K, Harald Skjæran og Sten Bjertnes var de mer eller mindre objektive bødler.

I dag er det mer og mer vanlig å spille Monrad-turneringer. I mine øyne er det bare fordeler med det. De beste får møtt de beste og turneringa blir ikke avgjort ved at  desillusjonerte spillere som har mista toget for lenge siden spar ut topper til kremen. Det å møte kaninen i lederposisjon i siste runde er tøffe saker. Å møte han når motivasjonen er borte, er som å stjele sukkertøy fra småunger. At det at alle skal møte alle i en 52 par serieturnering skal være så mye mer rettferdig, ser ikke jeg. I store turneringer får en alltid bare møtt deler av feltet. 25 runder a 4 spill?

Det eneste Storturneringa oppnår med dette, er at en haug med par melder forfall. Vi andre som arrangere bridge er glad for HVER ENESTE påmelding vi får. At ikke Willy Brown skal være god nok til å spille hvilken som helst elitepulje, er bare rør. At han har andre "kvaliteter" som en kan stille spørsmålstegn ved, er en helt annen sak. Mange av de spillerne som er veid og funnet for lett (gjelder ikke Willy Brown) av komiteen, kunne svært fint hevda seg helt i toppen i turneringa. 

Som sagt har jeg ikke noe med det, men det må være lov å spørre..

Enda mer Drangsholt...
Denne gangen den peneste av dem, Stig, som sammen med Even Ugland tok en klar seier. Resultatet førte dem rett i teten sammenlagt.
 

 

Hr og fru Skree gjør det bra...
Ingenting gleder meg mer enn når nybegynnere tar skrittet fra å bekle den nederste delen av resultatlistene til å plassere seg i toppen. Marit og Marius Skree har ikke spilt så lenge, men Marius har tatt premier jevnt og trutt. På Lyngdals siste spillekveld tok fru Marit og Trygve Undem en fin seier med over 62%. Gattis og ønsker om at dette LANGT fra blir den siste gangen.
Samtidig vil jeg skryte at dere som spiller med nybegynnere og er med å løfte nivået på grasrota i norsk bridge. Den eneste måten å bli flink på, er å spille med og mot folk som er bedre enn seg selv. Trygve kunne sikkert fått bedre resultater jevnt over  ved å spille med fru Marianne eller noe av de andre racerne i klubben. Dette er rekrutteringsarbeid på sitt beste og til etterfølgelse for de fleste av oss. Bridgen kan kun reddes gjennom det daglige og jevne arbeidet i klubbene, ikke ved hjelp av vedtak på forbundsting og hos NBF. 
1 T. Undem - Marit Skree 62,5
2 T. Nakkestad - O. Nordhassel 62
3 M. Harding - Marius Skree 54,6
4 I. Dybesland - R. Thomsen 51,8
5 S. K. Torkildsen - O. K. Lund 50,9
6 G. Ubostad - P. Knutsen 47,6
7 T. Sommerseth - O. E. Johannesen 45,3
8 A. Reppen - V. Ballestad 43
9 E. Austbø - T. Gletne  42,5
10 M. Haddeland - K. Nordmark 39,3

 

 

 
ª D54
© K109
¨ 765
§ EKJ7
ª K1076 ª EJ982
© J5 © 84
¨ EJ108 ¨ D932
§ 654 § D8
ª 3
© EDJ762
¨ K4
§ 10932
Vest Nord Øst Syd
Baumann Helge M Svinet Roald
     pass 1hj
pass 2kl pass 2hj
pass 4hj pass pass
pass         

Snorre Nils Tom Helge S
      2sp 3hj
4sp 5hj pass pass
pass         
Luringen er litt lei seg...
ikke bare fordi har tapte rundekampen, men for at han fått lite skryt for et par fine spill. Jeg prøver å si at jeg vanligvis skryter mest av vinnerne, men jeg kan da ta med det ene spillet.
Til venstre fikk han trumf ut til hånda. Så spar. Baumann stakk med kongen og spilte mer spar. Da var det gjort. Sparen stjal Roald, hjerter til bordet, kløver konge og siste spar til stjeling.

Nå var det ikke noe vits å ta kløver kappen. Hvis den gikk, ville vest bli innspilt på damen etterpå og måtte enten spille til dobbeltrenons eller gi bort for ruter konge. Belønning fikk Roald da øst hadde kløverdama dobbel..

Jeg er litt fornøyd med min og Tom sin aksjon på det andre bordet. Mange som spiller "gode svake to", er rigid på at det skal være seks kort. De gangene en har seks stykker, er det veldig fint men meldingen blir så lite frekvent. Vi har derfor forandret slik at en også kan ha en ok femkort farge. Over Helge Stornes sin 3hj fikk jeg satt press på Nils, som valgte å støtte makker på 5-trinnet. Der tok vi de tre første stikka og en fin pluss til oss.

 

       Nils Ravnaas og Jon Solli Hansen var fantastisk gode i rundekampen !!!


 

To nye Kristiansandslag videre..
Øystein Jensen, Jan Erik Drangsholt, Erik Dahl og Bjørn Fjellstad vant med 50 IMP over Søgne, mens Team Hurra vant over Vestfold sitt beste lag. 

Geir Brekka forteller at Jon Solli Hansen og Nils Ravnaas bar båten alene mot Kopstads. Han mente at han selv og Ann Karin hadde solid minus i første og i best fall en butt runde i andre. Hurra og Ungdommen leverte to kongelister og da holdt det akkurat til seier med 5 IMP!!

Team Homme kan bli det fjerde laget fra Kristiansand i 4.runde. De skal ut mot et sterkt Stavangerlag.

 

99% underholdning... 
Noen ganger skriver jeg med større bokstaver enn andre ganger. Dere som har lest denne sida i noen år, vet at det aller meste er skrevet med et smil om munnen. At enkelte da føler seg provosert over at det i klartekst blir sagt at redaktøren er uenig, får dere leve med. Det er jo ikke noe moro hvis alle er enige og noen fordeler må da jeg som bruker timer på å skrive for dere ha..

I bridge er det sånn at av og til finnes det ikke signaler for å løse et motspillsproblem.  Ruterknekt som signal kan ikke brukes i det aktuelle spillet, fordi det forutsetter at dere har et annet kort, nemlig tieren. Hvis du ønsker å signalisere det ruter knekt måtte bety, men ikke har tieren, skal da et annet kort bety det samme? Dette kan du virkelig ikke mene, Tore!

Det er mulig det er rett å legge styrke med treeren i stedet for å legge damen, (siden det fra øst's side kan se ut som tre runder ruter fra taket er rett) men når damen først er lagt kan ikke det neste kortet være fargepreferanse. Treeren andre gang er heller ikke fordeling, fordi det kan være fra DJ3. Det benekter imidlertid fem, fordi da ville ikke den minste bli lagt. Vest vet derfor at spillefører har minst tre ruter og at vi kan ta tre stikk.

Tore Marskar Eg Jensen mener jeg har sagt at ruter ess og en liten ruter for å være inne på tredje ruterrunde, er "bare vrøvl!!". Det har jeg selvsagt ikke gjort fordi det kan godt være det eneste rette motspillet. Like rett som å spille tre ruter fra taket eller to ganger for å vri til kløver. Når øst er inn i andre ruterrunde, kan han heller ikke vite hva som er rett. Skal vi ta et ruterstikk til eller prøve å sette opp et i kløver mens vi enda kanskje stopper trumfen?

I slike spill er det rett og slett ikke mulig å VITE hva som er rett. Hovedpoenget mitt er at et kort ikke kan bety to ting og en kan ikke legge signaler med et kort som forutsetter at du har et annet. En kan ikke finne opp nye signaler bare fordi det passet denne gangen.

          bridge vil alltid være farget av brillene som ser...

ª 96
© 974
¨ D8762
§ J96
ª K10874 ª E3
© J5 © EK1063
¨ K4 ¨ 10
§ D754 § E10832
ª DJ52
© D82
¨ EJ953
§ K
Vest Nord Øst Syd
Baumann Helge M Svinet Roald
     1hj dobl
1sp pass 2kl pass
2hj pass 3kl pass
4hj pass pass pass

Snorre Nils Tom Helge S
  1hj dobl
1sp pass 2kl pass
2hj pass pass pass
Enda et par spill fra 3.runde
som understreker at Baumann og Svindal var både flinkere og heldigere enn Team Mæsel.

I spillet til venstre var Frank Svindal mer aggressiv enn Tom. Det er ikke vanskelig å argumentere for både Tom sin pass og Frank sin 3kl. Denne gangen satt det greit og 10 stikk ga 10 nye IMP til Team Kvangraven. Jeg er ikke sikker på hva som er rett melding i andre runde av vest, men både Snorre og Karl C valgte å holde det på 2-trinnet. Sikkert noen som vil støtte kløveren.

Til høyre var det om å stoppe, men det var mest fordi ruteren satt 6-1. Nils satt press på Helge Mæsel som nesten ikke kunne gjøre annet enn å melde 4sp. Det ble beit med ruter til esset og ruter til stjeling. På det andre bordet valgte Tom en litt mer forsiktig linje og det passet Frank Svindal godt denne gangen da han også satte på bremsene i 3sp.

Begge disse spillene kunne svingt omtrent 20 IMP uten at noen kunne sagt verken det ene eller det andre.

BOEK har mening om både 4hj-motspillet og Lavintahl i forrige kamp. Terje Lie støtter redaktøren for første gang.

 

ª E9
© J974
¨ ED8652
§ K
ª KD54 ª J8763
© ED © 1052
¨ 74 ¨ KJ109
§ J10753 § D
ª 102
© K863
¨ 3
§ E98642
Vest Nord Øst Syd
Roald Nils Helge M Helge S
  1ru pass 1hj
dobl 4hj 4sp p.r

Baumann Tom Frank Snorre
  1ru pass 1hj
dobl 2hj 2sp 2NT*
pass 3ru 3sp p.r

ª D753
© D108
¨ D7
§ EKD7
ª KJ2 ª E108
© EKJ95 © 42
¨ K ¨ E10542
§ J1054 § 962
ª 964
© 763
¨ J9863
§ 83
Vest Nord Øst Syd
Baumann Tom Svinet Snorre
1hj dobl 1NT pass
3NT pass pass pass

Roald Nils Helge M Helge S
1hj dobl 1NT pass
2kl pass 2hj pass
2NT pass pass pass
Enda et rett valg...
Karl Christian bare klinte til med 3NT og regna med at Frank Svindal fremdeles gjorde de rette valg. Helt korrekt igjen, da Frank fant spardame etter å ha godspilt hjerteren med en gang.

Roald og Helge synes jeg var litt pysete denne gangen. Selvsagt kunne det være beit i utgang, men det måtte nesten være spill for det på en eller annen måte.                          lykke til videre, gutter..

 

    

ª 1043
© E6432
¨ K85
§ 63
ª AKJ76 ª D95
© KJ9 © 75
¨ EJ4 ¨ 932
§ 94 § D10872
ª 82
© D108
¨ D1076
§ EKJ5
Vest Nord Øst Syd
Baumann Tom Svinet Snorre
   2ru pass 2hj
2sp pass pass pass

Roald Nils Helge m Helge S
2hj pass 3hj
3sp pass 4sp pr.
Bridge is a bidders game..
Jo, det stemmer det jeg sa i går. Det var Frank og  Baumann som vant kampen. Det som er fint med å spille på BBO, er at en etterpå kan gå igjennom alle spilla og se hva som aktuelt skjedde. Frank og Karl Christian banga inn flere harde utganger, mens de var flinke og stoppa i andre spill der vi gikk beit. Dette er måten å vinne tette lagkamper på.

Til venstre et spill for å skryte litt av Nils og Helge Stornes. Roald Mæsel måtte i gang på 3-trinnet og kunne nesten ikke passe. En steinhard løft av broder, men gi makker litt kløvertilpass så er det fort mange stikk. Kanskje litt passivt av Snorre og selge ut i 2sp på det andre bordet, men mot fem hjerter og 3-7hp frista det ikke. Det har skjedd før at Tom har spar i denne possen.

Til høyre betydde begge åpningen 3-7hp og en majorfarge. Svinet byksa ut, mens Tom passa. Hjerter ut til esset og kløver i skift beiter, men Helge spilte ikke unaturlig ut en kløver.

Det er slike spill som det er så viktig å vinne. Selv utenfor sonen svinger de faktisk 13-14 IMP og i en lang lagkamp er det mange av dem. Slemmer er det få av.

 

ª 5
© 1076
¨ EJ105
§ KJ1052
ª 1087632 ª ED94
© K94 © D5
¨ 3 ¨ KD872
§ E76 § D3
ª KJ
© EJ832
¨ 964
§ 984
Vest Nord Øst Syd
Snorre Nils Tom Helge S
2ru pass 2hj pass
2sp pass pass pass

Baumann Helge Frank Roald
2ru pass 2hj pass
2sp pass 4sp p.r


 

ª EK1076
© D5
¨ 954
§ E63
ª DKn8 ª 9754
© Kn87 © K3
¨ EK2 ¨ DKn103
§ Kn1087 § 942
ª 5
© E109632
¨ 876
§ KD4
Vest Nord Øst Syd
Tom Svindal Snorre Baumann
        2hj
pass 4hj pass pass
pass         
Det reneste vrøvl!! 
Det er fint at dere sender inn meninger om spill. Når dere er stormester og mere, så må jeg likevel forvente at dere har tenkt igjennom spillet før dere kommer med bastante meninger. Mange som analyserer spill, er utrolig resultatorienterte og lager nye regler etter som det passer med de aktuelle korta. 

Tarjei Eck Hansen er en svært dyktig og hyggelig mann, men når han mener at øst skal legge først ruterdame under makkers ess, så knekten under kongen lurer jeg på om det har rabla helt! Det aller verste er at en kanskje enda flinkere spiller, Espen Larsen, gir 100% støtte til Bodø. Det eneste fornuftige i Espen sin mail, er når han takker for vår fine hjemmeside..

Hadde nå denne måten å legge ruteren på forlangt sparskift, så kunne jeg trodd at hjerneblødningen bare hadde rammet deler av den øverste etasjen. Neida, ruteren på denne måten er er et "omvendt Lavintahl-signal som ber makker IKKE spille kløver!" Du skal derimot fortsette ruter og kanskje gi spilleren et stikk på 9xx mot 10xx.

Denne gangen ser øst ned på ruter 10. En annen gang har altså spillefører ruter 10xx. Hvis han hadde fått sitt tiende stikk på den fordi de fire øverste ramla på hverandre i stikk en og to, hadde spillet vært en ubestriden vinner av idiotprisen 2010, utdelt allerede den første uka i januar. Eller kanskje øst skal legge annerledes hvis han har DKn53 i stedet for DKn103. Og makker skal tolke det rett?

Nei, en kan ikke legge Lavintahl utenom i de situasjoner det er helt opplagt at det skal skiftes farge. Dette er selvsagt ikke en slik situasjon. Verken øst eller vest kan vite at det skal skiftes. Hva om øst hadde hatt bare DKn3 da? Kan han ikke legge treeren da heller eller må han gi spillefører for tieren? Eller kanskje ruter dame i stikk en er feil. Her er regelen jeg håper alle er enig i: "Første kortet er styrke/svakhet og det neste er fordeling. De ganger det er 100% opplagt å skifte farge, brukes Lavintahl. Et høyt kort ber om høyeste ledige farge, et lavt kort ber om den laveste.:"

Jeg tar selvkritikk på at jeg mente min ruter tre som fordeling fra gjenværende. Det betyr at jeg har DJ3 eller DJ?3. Jeg mener at ruter knekt i stikk to betyr akkurat det MOTSATTE av hva Espen og Tarjei mener. "Vi kan ikke ta flere stikk i denne fargen. Altså har jeg DKnxxx." Det peker ikke på skift til noe bestemt farge. Der må makker bruke hodet.  (ruter knekt fra DKnxxx kan aldri godspille tieren hos syd. Makker har ikke AK blokk, da spiller han ut kongen.)

Erik Dahl og Tore ME Jensen er like skråsikker og tar like mye feil. De mener vest skal underspille ruter konge og være inne på ruter konge i stikk tre. Hvordan skal øst vite at han ikke skal skifte til kløver i stikk tre? Det var derfor makker spilte inn øst. Kan ikke vest ha AKxx i ruter og Kkn i kløver. Syd har f.eks Dxx,AKn9xxx,xx,D10.

Nei, noen ganger må en bruke skallen og mer eller mindre gjette seg fram til hva som er rett. At en skal lage nye regler, nye signaler og nye motspillskonvensjoner fordi det passet akkurat denne gangen, det holder ikke.


 

I min verden kan ikke ...
et kort bety to ting. Tarjei Eck Hansen mener at min kløver 3 i spillet litt under var Lavintahl til kløver. Her tror jeg mange vil være uenig. Først viser jeg at jeg har ruter knekt og etterpå hvor mange ruter jeg har slik at makker kan vite hvor mange ruterstikk vi kan ta. At jeg skal kunne vite at et kløverskift er rett eller galt, er da vel helt umulig. Selv om jeg skulle ha kløver konge. Skal ikke jeg gi makker den ene opplysningen jeg kan?

Hei Snorre.. 
Skal makker skifte til kløver eller ikke? Jeg har en litt annen innfallsvinkel til løsningen av problemet, makkerskap.Når jeg sitter på din plass, vil jeg spørre hva jeg vil, og hvordan kan jeg få det til. Jeg vil ikke ha skift til kløver og jeg vil ha fortsettelse i ruter. Da må jeg sørge for det. Derfor legger jeg ruter knekt under Kongen, ikke kløver 3.
Fra Tom sin plass, vil det samme spørsmålet være. Dersom det er slik at makker har QJ103 og vil ha skift til kløver, hvordan skal han få det til? Han må forvente å få hjelp av deg.
 
Mvh
Tarjei

 

Team Kvangraven er best i byen..
Det var helt jevnt i 33 av gårsdagen 36 spill i rundekampen mellom våre to lag i 3.runde. Det var vel ingen toppkamp når det gjelder prestasjoner, men stødig og godt fra begge lag.  Baumann og Svinet synes jeg kanskje var det paret som gjorde det aller best, uten at jeg har den fulle oversikten. 

Snorre og Tom svikta på to av de tre siste spillene. Den ene var en meldemiss hvor vi dobla hjem 2hj med overstikk. I spillet under så det ut som Tom hadde et reelt valg. Hadde du klart det bedre?

HER er første halvrunde. HER er andre. Du kan kun se spillet fra åpent rom.


ª EK1076
© D5
¨ 954
§ E63
ª DKn8 ª 9754
© Kn87 © K3
¨ EK2 ¨ DKn103
§ Kn1087 § 942
ª 5
© E109632
¨ 876
§ KD4
Vest Nord Øst Syd
Tom Svindal Snorre Baumann
        2hj
pass 4hj pass pass
pass         
Hvilken konge har du, makker? 
Når du ser alle kortene, virker det helt hjerndødt det Tom fant på. Sett deg likevel inn i hans situasjon i stikk tre. 2hj viser sekskort og 8-10 hp.

Han spilte ut ruter ess som jeg la damen på. Så ruter konge og jeg la fordeling fra gjenværende med treeren. Da vet Tom at vi kan ta tre ruterstikk, men det beiter ikke kontrakten.

Jeg tror mange ville spilt en ruter i stikk tre og foldet hendene for at vi hadde et stikk til. Da hadde det gått bra denne gangen, men kan ikke spillefører meget godt ha EKxxxx i hjerter og kløver dame? Da har jeg kløver kongen. Når jeg kommer inn på den tredje ruteren, kan ikke jeg fjerne kløver esset og kontakten står som hakka poteter, når syd tar ut trumfen og godspiller sparen med kløver ess som inntak.

Tom spilte meg for kløver konge og skifta kløver i stikk tre! Karl Christian tok ess, konge i spar, fant hjerteren og kunne notere 620 og masse IMP til laget sitt. 

I ettertid er nok kanskje ikke dette så bra likevel. Har syd x,AKxxxx,xxx,Dxx stikker han med kløver ess, tar ut trumfen, kaster en ruter på sparen og spiller kløver mot dama. Å slippe kløveren er vel ikke noe alternativ. Da hadde jeg kommet inn på den tredje ruteren for å spille kløver gjennom dama. 
Har syd dobbel kløver og dobbel spar, er Tom sitt motspill rett. Spillefører må nesten slippe kløveren hvis han har xx,AKxxxx,xxx,Dx fordi han har ikke inntak til å ta dobbelkappen i spar.

Ikke vet jeg hva som er best...
   

 

 


ª K432
© Kn965
¨ 10432
§ Kn
ª D1087 ª E965
© EK © 87
¨ KDKn ¨ 765
§ 9865 § ED107
ª Kn
© D10432
¨ E98
§ K432
Vest Nord Øst Syd
AK Ann MM MH Stine H
      1NT 2kl
dobl 2hj dobl pass
4sp pass pass pass
Ann Karin i toppform!! 
Damene trener flere ganger i uka under supervison av GEO. Det er bare å ta ut Ann Karin og Marianne på landslaget med en gang!

1NT er 10-13, 2kl: kløver + major, doblingen opplysende, 2hj for pref, doblingen opplysende og 4sp godt meldt.

I alle fall når du stikker den utspilte kløver knekten med esset, spiller hjerter til esset og så spar dame!! Tre ganger trumf og ruter.

Det er til å få tårer i øynene av.


    

 

formannen starta best...
denne gangen i par Jan Erik Drangsholt. Jan Erik er et levende bevis på at det å være en god kortspiller er det viktigste i bridge. Ingen skal beskylde han for å være et meldefantom, men sett han til å spille en NT-kontrakt så vil det bli godt med stikk.
Fine 12 par. Vi har plass til enda flere. 

RESULTATER 

Legg merke til Kvangravens plassering. Jeg fulgte med han i går kveld og vet at han spilte dårlig BARE for å gi oss falsk trygghet før torsdagens battalje. Stille før stormen, kalles det..

Det har også vært snakk en stund om å framskynde etappen i Tour de Ski på torsdag slik at den ikke skulle konkurrere med vår sending på BBO. "Det får da være måte på. Det er da tross alt bare 3.runde i NM lag.."

Vi er også glad for at forturneringen til SIB, formiddagsbridgen i Bergen om et par helger, trekker godt med folk. Har du ikke meldt deg på, er Kåre K glad for enda flere. HJEMMESIDE

Arendal Monrad ønsker flere..
Aust-Agder åpent monrad lag
 
Arrangeres i Arendal lørdag 16. januar med oppstart 10.30. Vi har 7 påmeldte lag og 2-3 lag til fra Aust-Agder som melder seg på snart. Utfordrer spesielt vinner 2 siste år VIEGO og RUTER 7 som i fjor anført av frøken Kaspersen knuste laget bestående av Nils K. Kvangraven, Petter H. Linqvist, missfornøyd Olsen og Per Elvin Pedersen.
 
Turneringsledelse og regnskap utføres av Markus Bruno med BridgeMate og anses for å være i særdeles trygge hender.
 
Påmelding : http://nbfdata.bridge.no/turneringer/turnering_detalj.asp?ID_turnering=2093
 
Hilsen
TMU Aust-Agder

 Oppstart våren 2010..
Vi begynner spillinga i kveld, tirsdag til vanlig tid. Det blir en 4.kveld parturnering i januar. De tre beste kveldene teller i sammedraget.
 
Resultater julebridge..
Bjørn Børre Leinan stiller alltid opp og sender :

Her er resultatet fra julebridgen på Ganndal onsdag 30. desember. Ikke mindre enn 54 par!! http://nbfdata.bridge.no/Turnering/default.asp?Fil=10264004

Og her er resultatet fra Juleswissen i Stavanger 27. og 28. desember 

http://nbfdata.bridge.no/Turnering/default.asp?Fil=107322-Juleswissen2009

mvh Bjørn BB

 


ª DKn1093
© D76
¨ 5
§ EKD5
ª 654 ª E87
© EK9852 © Kn3
¨ 43 ¨ K982
§ 72 § Kn1083
ª K3
© 104
¨ EDKn1076
§ 954
Vest Nord Øst Syd
2ru 2sp pass 3sp
pass 4sp pass pass
pass         
Lars Allard skryter av makker 
Bridge handler om å sette motparten på prøve. Lars forteller selv:

Hei Snorre,

Unge lovende Vidar Smith fant en lur spilleføring i dette spillet fra 3. runde nm-klubblag der øst ble satt på en ekkel prøve.

Utspill: Kløver knekt som gikk til nords ess. Deretter fulgte ruter til dama, ruter ess og vekk med en hjerter fra handa. Så spar konge som gikk til øst sitt ess. Øst fortsatte med spar til Vidar's dame. Spar knekt tok ut trumfen. Nå spilte unge lovende Smith en liten kløver mot bordets 9'er! Øst tenkte at hvis spillefører har hjerter ess og ikke kløver dame må han legge liten. Altså noe sånt som dette hos vest: xxx, KD9xxx, xx, Dx hos vest. Øst trodde dette var mere sannsynlig enn den faktiske sitsen siden vest ikke åpnet med 3 hjerter. Han fulgte opp resonnementet med å legge liten kløver. Smith kunne kort tid etter notere 10 velfortjente imp i riktig kolonne etter å ha lest kortene korrekt og sett at øst faktisk ville få et reelt problem.       Vikersund slo ut fjorårsvinnerne fra Toppbridge i 3.runde. 
       Du får trøste deg med at det er flere gode lag som blir
       slått ut i tidlige runder, Kvangraven..

Resultater julebridge..
Det er mange av arrangørene som er ivrige til å sende innbydelser til turneringene sine. "Kan du legge ut denne, Snorre?"
Da synes jeg dere kan sende resultater tilbake slik at de som fortjener skryt kan få det..

Namdalseid Cup ble suverent vunnet av Jørn Arild Ringseth og Øystein Lerfald.
Team Mæsel spilte lagkamp i går mot kaninen & venner. Kaninen tok en fin andreplass..

(og er det noen som har lyst til å melde seg på SIB, er det bare å gjøre det. Alltid hyggelig å se at tallene oppe der øker.)

 

ª ED87
© KD3
¨ ED4
§ ED2
ª KKn105
© E65
¨ 762
§ KKn3
Dette kan du nok..
men det er ikke sikkert makkeren din er like trygg. Mange ville nok spilt NT på disse korta, men du var flink som stoppa i 6sp. Det er masse honnørpunkter, men dubliserende verdier.

Kløver ti ut. Så tre ganger trumf. Alle dere som tar ruterkappen tidlig, går beit. Du som har lest din ABC ser at det alltid er en rutertaper, så du legger ned ruter ess etter å ha tatt ut trumfen. Tre ganger hjerter og to ganger kløver. SÅ spiller du ruter til damen. 

Du har ikke tapt noe i forhold til de som tar kappen, men når fordelingen er som til høyre får du endelig belønning når øst er innspilt og må gi deg det tolvte stikket når han spiller til dobbelrenons..
 
ª ED87
© KD3
¨ ED4
§ ED2
ª 43 ª 962
© 104 © Kn9872
¨ Kn10853 ¨ K9
§ 10987 § 654
ª KKn105
© E65
¨ 762
§ KKn3

4 dager til rundekamp mot Kvangraven.
Vi gleder oss og venter en jevn affære..

 

KM MIX 17.jan kl 10.00 i Mandal..
Påmelding til Erik Jørgensen 38261050 så kjapt som mulig.

5 dager til Kvangraven kanskje får bank!! 
Kampen om sørlandets bridgeære står torsdag 7.jan kl 18.00. Da braker Team Mæsel og Team Kvangraven sammen i 3.runde NM lag. Endelig skal vi få avklart hvem som er best her i byen, en gang for alle.

Du skal få følge oss LIVE på BBO. All annen bridgeaktivitet i det ganske land bør legges øde denne kvelden. Vårt lag planlegger en uke på La Manga, vi skal spise bare karbohydrater og klibrød. Luringen har bestillt Willy Railo. Ingenting vil bli overlatt til tilfeldighetene. Taper jeg denne kampen, blir det min hittil største nedtur ved det grønne bord.

Det komme ikke til å skje!! Jeg lover å gi alt jeg har, kjære lagkamerater.

Full støtte fra Island.
Stefan Jonsson spilte SIB for et par år siden. Han leser hjemmesida vår og klarte ikke la være å komme med en kommentar til Lavintahl-diskusjonen. Hyggelig.. Vi ønsker samtidig alle islendinger et godt nytt år og god bedring..


  
ª 9 ª -
© 987 © EKDKn876
¨ EKD1098 ¨ 6
§ EKn8 § 109765
  
Vest Nord Øst Syd
Snurr Hurra Helge S luringen
        1sp
2ru 4sp 6hj pass
pass pass
Praktisk bridge av Stornes.......
En ting er å kunne mange konvensjoner og mange signaler. Ofte dukker det opp situasjoner der en må gjette hva som er rett. Helge Stornes er flink i disse posisjonen. Ikke minst fordi han er uredd. "Jeg har gått beit før jeg.." sier han ofte.

6hj var et praktisk og godt bud. Når ruterknekten satt dobbel ble det alle stikkene, men 1460 er pluss i alle turneringer.

         Jeg synes du meldte bra jeg, Helge..

 

ª K5
© D
¨ KKn1098
§ KKn1098
ª Kn94 ª 32
© EK9842 © Kn63
¨ 72 ¨ ED53
§ 72 § 6543
ª ED10876
© 1075
¨ 64
§ ED
Vest Nord Øst Syd
2hj 3ru 3hj 4sp
pass pass pass   
Vi stopper Lavintahl-debatten i denne omgang....
men registrerer at meningene er mange. . Harald Skjæran får avslutte innsendingen og han er ikke enig med meg. Harald mener at kløver knekt ikke har noe med å vise tieren, men at det er et slags styrkekast. "For  meg ser det ut til at det er best å fortsette med kløver.."  Det var altså en tredje eller fjerde oppfatning av hva det høyeste ledige kortet i en slik posisjon betyr.

Siden jeg er redaktør, får jeg komme med det siste innlegget fra forsvarets side. Det aller viktigste er å avklare NÅR det er en Lavintahl-situasjon. Er det det minste tvil om det er opplagt at det skal skiftes farge, vil styrke/svakhet ha rang foran alle andre signaler. Kun når begge i makkerparet ser at det vil være feil å fortsette den utspilte fargen, kommer Lavintahl inn i bildet.

Hvilke kort legges det Lavintahl-signal med? 
I min verden er regelen svært enkel: "Så tydelig som mulig". Det samme hver gang. Jeg orker ikke forskjellig regler avhengig om vi har meldt fargen, om vi har støtta hverandre eller om vi har tre, fire fem eller seks mulig kort å velge mellom. Om bordets singelton er den tredje, sjette eller tiende største bryr jeg med selvsagt ikke om.

I praksis er det kun det høyeste og det laveste kortet som ikke allerede er synlig for deg, som vil være entydige. Husk at spillefører som regel kan ødelegge signaler ved å skjule sitt laveste/høyeste kort. Derfor er det galematias at ikke de to eneste tydelige kortene skal brukes til fargeskift-signal, men som styrke/svakhet eller for å vise den tangerende honnøren. I det siste tilfelle en som regel helt uinteressant opplysning. (jmf det jeg har sagt om det femte høyeste kortet)

Spillet til venstre. I min verden er dette superenkelt, men alle dere som ikke legger høyest/lavest som Lavintahl må da slite?  Som vest spiller du ut hjerter ess og hva skal makker i øst legge?

Vi er vel alle enige om at dette er en posisjon for fargeskift. Bommer vi skiftet, tar spillefører sannsynligvis MANGE stikk. Noe mindre enn HHxxxx og en del i minor er vel ikke mulig. Jeg legger hjerterknekt i øst. Det høyeste ledige kortet ber om skift til den høyeste ledige fargen. Da beiter vi dette når øst spiller tre runder ruter.. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dere som ikke kan legge knekten (fordi den enten viser tieren eller betyr det Harald Skjæran sier) kun beiter slike kontrakter i 50% av tilfellene, de gangene du gjetter rett i vest.

Legges sekseren som Lavintahl, kan vet være midterste ("jeg vet ikke hva som er rett"-signalet) fra 1065, det kan være høyeste fra 653 eller laveste fra Kn76. Altså komplett ubrukelig. Har jeg motsatt minor i øst, legger jeg hjerter 3 og beiter kontrakten da også. Den gangen jeg har EDxx kløver og Kn76 i hjerter er heller ikke min hjerter 6 tydelig. Sånn er det bare.

 

ª K952
© 54
¨ 85
§ Kn9876
ª Kn4 ª 10876
© DKn10962 © 83
¨ D76 ¨ EK432
§ D4 § E2
ª ED3
© EK7
¨ Kn109
§ K1053
Vest Nord Øst Syd
2hj pass pass 2NT
pass pass dobl pass
pass pass      
Lavintahl i avkast 
Nå blir det verre, men logikken er den samme i mitt hode. Spillet er fra en nylig avholdt juleturnering og spillet ble en katastrofe for ØV. Jeg mener det burde vært mulig å løse problemet med et par tettere avtaler. Kanskje praktisk bridge å legge liten kløver på knekten, det hadde vel fort gitt beit. Det er ikke poenget denne gangen.

2hj viser 8-10 hp og sekskort farge. Den utspilte hjerter damen gikk til esset. Øst la hjerter 8. Nå fulgte tre ganger spar fra taket. På den siste la vest hjerter knekt. Så kløver knekt fra bordet. 
 
Her mente vest å vise med hjerter knekt at fargen var tett. I mitt hode er det en 100% bortkasta opplysning. Hvis øst kommer inn og spiller hjerter, vil fargen være godspill uansett hvordan den ser ut under DJ. Kommer vest inn, klarer han vel selv å se hvordan fargen sin ser ut?

Øst stakk med kløveresset og spilte hjerter (!!). Han vet at vest har minst fire honnørpoeng utenom major. Er dette f.eks kløver konge og Knx i ruter, må øst gjøre som han gjorde for å beskytte vest sitt inntak. Har vest Dxx i kløver er dette også et greit motspill. Nå ser du helt sikker hva som skjedde. 

Er ikke dette også en slags Lavintahl-posisjon? Kan ikke vest sitt hjerteravkast brukes til å fortelle noe om hvor han har de andre poengene sine? F.eks ved å legge den minste hjerteren med Kx(x) eller Dxx i kløver og den høyeste hjerteren med ruterdama gardert?

Alle kort kan ikke bety noe i bridge. Det blir for slitsomt. Likevel mener jeg at skal en ikke utnytte slike posisjoner til å signalisere, blir det unødvendig mye gjettverk i spillet.


Øystein med flest klubbpoeng i høst..
Han samler 107 stykker, syv flere enn formann Bruno. Gledelig og bra innsats av Magne og Roald HL. Det er bra å hevde seg over tid i klubben vår. Nivået er jevnt og høyt.

HER er lista. HER er alle resultatene i Excel.

 

 

GOD JUL TIL DERE ALLE!!
Et forhåpentligvis fint år nærmer seg slutten og et nytt et åpner seg foran oss. Måtte dere alle få fine dager og fine opplevelser også i 2010.

Nå blir det stille her. Hytta er IFS (InternetFriSone) så du får underholde deg selv den neste uka.
God_Jul.jpg image by ani-bekk

 

 
ª KDKn5
© 10
¨ Kn54
§ EKD97
ª 9732 ª E108
© KD872 © Kn3
¨ D ¨ EK876
§ 1065 § Kn32
ª 64
© E9654
¨ 10932
§ 84
Vest Nord Øst Syd
Klukk snurr Odin Helge S
   pass 1kl 1ru 1hj
pass 1sp pass 1NT
pass 2NT p.r   
Nå er det din tur, Odin...
Det er noen som har sluppet billig unna her. Odin Svendsen har stort sett fått skryt de siste årene, men at også han har sine svake stunder viser dette spillet. Et fint motspillspoeng var det uansett, selv om vi alle rundt bordet måtte ha litt tid for å se løsningen. 

Helge Stornes sin 1hj er mildt sagt diskutabel. Han var redd vi skulle brenne en hjerterutgang, men har jeg de ni stikkene han mangler skal nok jeg klare å melde en gang til. 2NT så mørkt ut.

Ruter dame og skift til hjerter konge. Odin i øst la treeren og Helge vant med esset. Da Odin etterpå kom inn på spar ess kunne han ta ess, konge i ruter og hjerter knekt, men så var det natta. Bordet tok de siste syv og åtte totalt.
 • Klukken: "Odin, du skulle lagt hjerter knekt under min konge"
 • Stornes: "Det hjelper ikke. Jeg bare lasjerer kongen"
 • Klukken: "Da skifter jeg spar. Odin stikker, tar for ess, konge i ruter og putter inn bordet i spar. Jeg tar beita med spar ni.
 • Stornes: "Unnskyld, jeg stikker selvsagt med hjerter ess"
 • Klukken: "Da kommer Odin inn på spar ess, tar ess, konge i ruter og jeg tar beita med hjerter dame og åtte.."
 • Odin: "Jeg kan da ikke være HELT feilfri!!


 

Det ble ikke enstemmig...
Signaler i motspill er  noe av det som skiller klinten fra hveten. Det fortelles at Wolff - Hamman ikke brukte signaler da de var på sitt beste. Sunn fornuft, logikk, erfaring og gjenkjennelse skulle være nok. I min verden er ikke dette mulig. Bridge på toppnivå uten tette avtaler når det gjelder styrke, fordeling og fargepreferanser, er absolutt ikke å anbefale. Det aller viktigste er å vite hvilke signaler makkerparet bruker i gitte posisjoner. Det er forskjell å spille mot 1NT udobla og 6klxx i sonen..

Oppgaven under synes jeg er en god oppgave i den forstand at det setter fokus på hvilke signaler det er rett å bruke i hvilke posisjoner. Alle legger styrke på makkers honnørutspill mot delkontrakter og utganger, alle spiller ut fordeling mot trumfkontrakter og alle spiller Lavintahl tilbake når de gir makker en stjeling. Når makker spiller ut esset og du legger damen, betyr det at du har entan har DJ(xx) eller damen singel. Kanskje er det akkurat den knekten makker trenger for å sette deg inn? Hvis makker spiller ut esset mot 2NT, legger du knekten fra Kn109(x). Dette kan dere alle.

Problemet er i oppgaver som under. På 5-trinnet og oppover er ting ofte langt mer kritisk. Trår du eller makker feil, koster det ofte -850 istedet for en dobla sonebeit (eller mer). Det er fire stykker som så langt har svart på hva Tom sin kløver knekt betyr. Knut Storeide , Lars Allard og selveste BB Leinan mener det er 100% opplagt Lavintahl og viser singel spar, Kenneth Skov er enig med Tom Høiland at det kun viser kløver 10, mens hva Per Ove Grime mener, klarer jeg (som vanlig?) ikke å tolke. "Vi bør ta så mange stikk som mulig".. (ikke vanskelig å være uenig i det..)

Dere skjønner sikkert hva jeg mener. Et kort kan ikke betyr mer enn en ting. Kløver knekt betyr da enten at du har tieren eller at du sier at du kan beite kontrakten hvis makker spiller spar ess og en spar. Å bruke et signal til å fortelle at du har det FEMTE HØYESTE KORTET i en farge der dere har minst 10 kort tilsammen, kan da umulig være særlig nyttig. Les en gang til: DET FEMTE HØYESTE KORTET I EN FARGE VI HAR MINST 10 STYKKER.

Det er noe som heter "graderte Lavintalkast". Altså at det høyeste og laveste kortet ikke er fargepreferanse, men viser enten en underliggende honnør eller styrke. De midterste kortene er vel alle enige i er nøytrale, så da er det altså forskjell på en firer og en femmer i avkast !! (det nest laveste og det tredje laveste) Som om makker alltid klarer å tolke det? Hva om du har bare Kn53 da?

Så er det noen som skal vurdere hva makker som har meldt 2NT har og hva spillefører som har meldt 4hj og 5hj i sonen ser ned på. Som om dere skulle ha noen som helst forutsetninger for det? Egil Homme kan ha fått illebefinnende og meldt slik på 3-4-4-2 fordeling og seks honnørpoeng eller han kan ha 4-8-0-1 eller 4-7-0-2 eller 1-7-4-1 eller...   Tom kan ha seks kløver, han kan ha 5-5 eller mer i minor. Det eneste som sikkert kan hjelpe deg, er at du og makker har en tett avtale på hva kløver knekt betyr. Du kan jo selv bestemme om dere vil beite 5hj eller vise at dere har kløver ti!! (du har dessverre ikke signaler for å vise kløver 8)


Det er IKKE spilling i klubben tirsdag 22.des

Flott julebord i Lyngdal
Det er noen klubber som jobber hardt med å skape en sosial ramme rundt bridgen. Jeg kjenner ikke alle klubber i Norge, men at noen er særlig bedre enn i Lyngdal tviler jeg på. Sammenkomster uten kortspilling er meningsløst, så de har fine turneringer som innledning til festen. Godt nivå på spillinga og bra deltakelse. At resultatene nok er litt mer tilfeldig enn andre ganger, tar ikke æren fra Gaute Ubostad og Per Knutsen sin klare seier. 

Jeg hadde vondt av turneringsansvarlig Tor Christensen. Han tasta 60% og 40% et sted han ikke skulle gjort. Da klappa BK2000 sammen og ga slike resultatoversikter. Programmet er på bedringens vei, men det er enda lenge før pasienten er friskmeldt. Det eneste vi klarte å gjøre var å opprette en ny turnering og legge inne alle scorene i de fire første rundene om igjen. Heldigvis hadde vi spillstensilene og tålmodige spillere. Kaninen fikk i seg så mye fludium i denne pausen at han gikk på skjær litt lenger ut på kvelden. Skuta tok inn vann og sank etter hvert som en stein. Det tar på å prøve å bli toppidrettsutøver, vett du.

BILDER   RESULTATERSentrale personer i Lyndgdal BK. Formann Tone Sommerseth, Karl Olav Hansen, Hotelldirektør og vinner Gaute Ubostad 
og vinner Per Knutsen.              Marianne Harding ble nummer fem sammen med Øystein Jensen


                                  Sævald Hægeland - Lyngdal BK

 

 
ª KD10876
© 83
¨ KKn32
§ D
ª E7
© 54
¨ E1065
§ EK543
Vest Nord Øst Syd
Snorre Marianne Tom Egil
  1NT 2ru 2NT 4hj
4NT pass 5kl 5hj
dobl pass pass pass
Ok da, så får jeg ta med "oppgaven"
Vi var på nippet til å tape årets KM lag finale, mest på grunn av dette spillet. Jeg synes det var 100% opplagt at Tom stålegga, men etter et par samtaler med Viego-ansatte har jeg blitt pålagt å legge det ut som et spørsmål til dere. Jeg beklager å legge ut oppgaver med kun et mulig svar, men jeg begynner faktisk å lure på om jeg er helt på tur?

Marianne sin 2ru viser en major, 2NT ber meg melde 3kl (Tom har nesten alltid en minorfarge han vil spille på 3-trinnet). Egil sine hjertermeldinger er IKKE for uttak, det bekrefter begge to. Ikke sikkert du er enig i min 4NT, men jeg fikk nå i alle fall motparten på 5-trinnet.

Jeg spiller ut kløver ess og makker legger knekten. Så tar jeg for spar ess og makker legger knekten. Neste kort er? SVAR

Vi har ikke andre avtaler i slike posisjoner enn dere andre har. Styrke, fordeling og Lavintahl er helt standard..
 

 

ª E1086
© 3
¨ EDKn8
§ 8753
ª D72 ª 3
© E © KDKn109876
¨ K1064 ¨ 952
§ EKn642 § 10
ª KKn954
© 542
¨ 73
§ KD9
Vest Nord Øst Syd
Sillla Lise Helge S kanin
   1NT 2sp 4hj 4sp
dobl pass pass pass
Nok en stamp hjem..
Lise Blågestad og Geir Brekka har overkjørt Silla og Søvnig på BBO et par onsdagskvelder. Over 120 IMP har de scora på 48 spill..

Geir forteller at Lise er elektrisk når hun sitter i draget og da er hun nærmest uslåelig!! 

Igjen ikke slik du og jeg ville meldt, men vi får heller ikke +590 på slike spill. 2sp inn viser fire spar + en minor. Helge Stornes spilte ut kløver 10 og Silla var flink når han ikke stakk og ga makker stjeling. Da står kontrakten alltid. Nei, kløver konge vant stikket.

Ruter til kapp, spar til kongen, ruter til kapp, ruter ess og bort med en kløver. Ruter til stjeling. Da la Helge Stornes hjerter konge som opplysningskast og fortalte at makker hadde spar dame (!). Husk vest åpna med 1NT.

Vest kom inn på kløver og gjorde sitt beste ved å spille spar. Hvis ikke er det bare å krysse. Lise telte opp Silla til ? + 4 +3 + 5 = (14)15-17 og tok lekende lett sparfinessen for 10 stikk. (6 i spar med en stjeling, tre i ruter og ett kløverstikk)

 

ª 9
© Kn973
¨ KD1064
§ 732
ª D1063 ª E8742
© 104 © KD82
¨ Kn32 ¨ 9
§ KDKn5 § 1086
ª KKn5
© E65
¨ E875
§ E94
Vest Nord Øst Syd
Sillla Lise Helge S kanin
        1NT
pass pass 2kl pass
2sp 3ru pass pass
3sp pass pass 3NT
dobl pass pass pass
Tellefeil av Silla..
Mot deg og meg hadde det ikke kosta, men gir du Geir Brekka lillefingeren, går det ofte galt. Meldingsforløpet er jo som vanlig fra en skrekkfilm, men det er no så..

Silla spilte ut spar 6 til esset og spar fire (norsk fra gjenværende) tilbake til knekt og dame. Nå fikk verdensmesteren for seg at Geir kunne ha KKn85 opprinnelig og Helge Stornes bare fire. Helge kunne hatt fire, men da ville spar fire tilbake vist E874 opprinnelig. Altså har makker ALLTID spar åtte og mer spar tilbake beiter.

Kløver honnør lasja Geir. Nå sto faktisk kontrakten når Silla spilte ruter!! På fem ganger ruter sleit Stornes. Han kasta seg ned til possen til høyre..

Geir hadde full telling og spilte kløver til esset. Helge måtte kaste en spar. Så tok Geir for spar konge og fjerna frikortet. Hjerter til nieren og hokus-pokus!!

 

ª -
© Kn97
¨ -
§ 73
ª - ª 87
© 104 © KD8
¨ - ¨ -
§ DKn5 § -
ª K
© E65
¨ -
§ E

 

Bronse til Bente's disipler
Kampen om tredjeplassen i årets KM lag ble vunnet av Bente, Nils, Geir og Øystein. Svinet måtte være hjemme og passe Viego-butikken, men det gikk bra likevel. Til høyre er Bente Ballestad i full konentrasjon..


 

 
ª 910DK
© 28K
¨ 10K
§ 35KE
ª 2457 ª 36E
© 7KnD © 345910E
¨ 37 ¨ 89
§ 6910Kn § 2D
ª 8Kn
© 6
¨ 2456KnDE
§ 478
Se verden med nye øyne...
Vi hadde en særdeles hyggelig avslutningskveld på bridgen i går. 10 par stilte opp til uhøytidlig spilling og julemat.

De siste årene har vi gjort det slik at den siste kvelden får jeg som turneringsansvarlig lov til å blomstre og skape ting med bridgen. Det betyr at i et av hver runde sine tre spill, så legger jeg inn forutsetninger. I spill 1 skulle alle i syd spille 4klx i sonen med utspill av vest sin høyeste kløver. I et annet skulle nord spille 1NTx, men det var om å gjøre å få så LITE stikk som mulig. Motpartens score ble notert (Fikk spillefører "bare" fem stikk feks, ble scoren 1NTx 8 stikk. Fikk han derimot ni stikk, ble det tre beit å notere.) 
Hukommelsen ble satt på prøve i spill 15, når du etter å ha sett på kortene en liten stund, måtte plukke ut fire og legge på bordet foran deg med bildesiden ned. Når det ble "rett" tur til å spille kortet, måtte det annonseres. Feilspilte kort ble straffet med et stikk til motparten.

Det aller morsomste spillet ser du til venstre. I dette spillet var verdien av alle kortene snudd, slik at toeren var det høyeste, treeren det nest høyeste osv. Esset var det minste kortet. Du kan jo prøve selv om du klarer å få noe fornuft ut av dette?

Du ser sikkert kjapt at høyeste kontrakt er 4hj ØV med ti stikk. Det blir elleve om ikke NS får spilt kløver i tide.

Er det slik alle nybegynnere i bridge har det?

I den grad noen brydde seg om resultatene, så er de HER

       

Søgne BK slo Arendal!
det er vel alltid slik at vi liker når David slår Goliat. Søgne har hatt mange gode resultater denne sesongen, så det har vært større bomber enn at Øyvind Lorentsen, Helge Thorsen, Espen og Torleif Skarpholt knuste Arendals Petter Lindqvist, Per Egil Westin, Jan Arild godt fornøyd Olsen og Per Egil P.

I neste runder vente Øystein Jensen og venner. Jeg vil ikke tippe utfallet..
Tøft for de andre KrSandslagene
også. Jeg trodde første at vi var de eneste "uheldige" som trakk et godt lag i 3.runde. Ann Karin, Geir, Hurra og Ungdommen må slå Vestfold sitt beste lag med Kopstads, Jan Tore Berg, Odin og Arild A.

Hommes må til Stavanger og møte Paul Bangs hærskare. Ingen lett jobb det heller.

 

 
ª K32
© EDKn94
¨ 8643
§ 4
ª 1074 ª 6
© 52 © K73
¨ E1092 ¨ Kn75
§ EDKn8 § 976532
ª EDKn985
© 1086
¨ KD
§ K10
Fy skam, Ann Karin!!
Jeg har lovprist denne dama i den vide og brede. Når hun så begår en klassisk feil som denne, må hun tåle å få passet påskrevet. Spillet er interessant for å belyse forskjellen på lagspilling og parturnering. All ære til Helge Stornes for et fint motspill, men dette kan du AK....

Mot 4sp i syd spiller Silla ut en spar. AK tar for ED på hånda og seiler hjerter 10. Den står (!). 

Så litt fram og tilbake, når hun nå ikke spilte hjerter til esset og mer hjerter, kunne kontrakten ikke vinnes lenger. Tar hu vekk den siste trumfen, blir det tre minortapere pluss hjerter konge. Tar hun nok en hjerterkapp, får vest en stjeling.

I par er dette er aktuell spilleføring, men ikke i lag. Der stikker du med spar konge og spiller kløver. En kløver rekker du å stjele i bordet, og mer enn tre tapere blir det ikke.
       

 


 

 
ª 4
© K6
¨ KDKn72
§ D6542
ª K6 ª EDKn10832
© D742 © Kn109
¨ 98653 ¨ 104
§ 108 § 3
ª 953
© E853
¨ E
§ EKKn97
Vest Nord Øst Syd
Roy O Snorre Tore O Tom
       3sp dobl
pass 4sp pass 6kl
pass pass pass   
Det avgjørende spillet fra KM lag...
De fem første meldingene var like på begge bord. Marianne på det andre bordet la av i 5kl, mens Tom mente han hadde til 6kl. Dette ene spillet var faktisk nok til å vippe kampen.

På BBO ble Nord sin første melding diskutert. Hva er forskjellen på 4sp og 4NT? Nord vil spille utgang i minor mot en normal opplysende dobling, men er hånda verd en sleminnvitt? Jeg og Tom spiller slik:
 • 4NT kan være "undervektig." Det betyr at jeg håper det står 11 stikk i kløver eller ruter. Syd skal ha mye tillegg for å melde noe annet enn fem i sin beste minor.
    
 • 4sp viser en seriøs to-seter. Tom mente det MÅ vise sparkontroll, men det er ikke vanskelig å konstruere hender der det hadde vært behagelig å overmelde selv med xx i spar. Vi har etterpå avtalt at det LOVER kontroll.

Jeg tror ikke noen av oss visste at det sto 12 stikk da vi meldte slemmen, men denne gangen sto lykken den kjekke bi.        Hvis dere tror jeg har lagt på meg, så stemmer ikke det..
        Tom sin "makker" her er Helge Homme. Jeg tar bildet..

ª EKKn10
© K
¨ K953
§ 8743
ª 8642 ª D753
© E532 © DKn109
¨ 86 ¨ D10
§ KD10 § 965
ª 9
© 8764
¨ EKn742
§ EKn2
Vest Nord Øst Syd
Helge M Marianne Roald Egil H
    1ru pass 1hj
pass 1sp pass 2ru*
pass 3kl pass 3ru
pass 3NT pass 4kl
dobl pass pass 5ru
pass pass pass 
12 IMP til Hommes.
Her hadde Egil Homme boksehanskene på. Først krevde han til utgang med 10hp mot en makker som enda ikke hadde vist mer enn 11hp og trippel ruter. Så sleminviterte han med 3ru og gikk på enda en gang da makker slo av i 3NT. 

Dette kan virke usedvanlig hardt, men husk at han på 3kl visste at makker hadde 4-1-4-4 eller 4-0-5-4. Da er de fire hjertertassene gull!!

Det kom kløver ut, men det var bare å ta EK i  trumf, EK i spar og la spar knekt seile. Mer enn to stikk kunne motparten aldri få selv om spardamen hadde sittet på den andre siden. Nå ble det 12 stikk.

Snorre og tom stoppa i en stille og rolig 1NT. Fortjente IMP til Team Homme.

Team Mæsel vant KM lag...
men det var jevnere enn jevnt. Med 5 spill igjen, var det uavgjort. Snorre og Tom meldte og vant en 6kl og det var nok til å vinne med 12 IMP.

Selv om jeg spilte selv, mener jeg det var rimelig stødig og solid på begge bord. Noen feil blir det, men det har vært vist verre saker på BBO..

Geir Brekka og Sjur Wangen vant vår pulje i MP treffet, men 1570 poeng holder neppe til premie på landsbasis.


Marianne og Egil Homme spilte en bra kamp, selv om det ble et knepent tap...


Tom avgjorde det hele ved en glimrende 6kl-melding. 
Spillet får du litt seinere.

 

BBO kamp tirsdag kl.18.15.
Vi overfører KM finalen for lag i Vest-Agder på BBO. Her møtes Homme (Marianne Homme-Egil Homme, Tore Olsen -Roy Olsen) og Team Mæsel (Helge Mæsel - Roald Mæsel, Snorre Aalberg-Tom Høiland)

Husk også MP treffet i dag kl 18.15, samme sted.

Best i  byen?
NBF klarte å trekke to av våre beste lag mot hverandre i 3.runde NM klubber.
Team Mæsel mot Kvangraven & friends. Jeg tror ikke noen av lagene kunne ønsket seg verre motstand. 
Skal vi en gang for alle få avgjort hvem som er best?

Trekninga

Juleturnering i Flekkefjord
 

Jon Sveindal best igjen..
av de norske i Høstmesterskapet i USA. Den siste og kanskje mest prestisjetunge turneringa i NABC Fall, "Reisiger Board a match", ble vunnet av Team Nickell. For syvende gang mener jeg.

Boye og Espen lå bra an for sitt lag, Becker/Strul, men falt ned til en 9.plass i finalen:
Jon havnet på en fin 5.plass i det MEGET sterke feltet.

De som ikke kom til finalen, spilte en annen lagturnering. Resultater der kommer seiere.

 


     


 

 
ª Kn4
© 8
¨ D76
§ KDKn5432
ª KD953 ª E87
© Kn103 © E642
¨ 982 ¨ KKn4
§ E8 § 1076
ª 1062
© KD975
¨ E1052
§ 9
Vest Nord Øst Syd
PA Medias   Snorre BOA Roald
       1kl 1hj
dobl* pass 1sp pass
2kl* 3kl pass pass
3sp pass pass pass
Fint motspill av luringen...
Det er en fryd å spille motspill med Roald på den andre siden. Han kan ikke melde, men som spillefører og (ikke minst) i motspill, har han en utrolig oversikt.

Spillet til vestre er ikke vanskelig, men det var nesten ingen som holdt spillefører nede på åtte stikk.

Kløver ni ut til esset. Så tre ganger trumf, inne på esset. En liten hjerter mot bordet. Roald stakk med damen og er på en måte innspilt. Ruter to var rett første gang. 

Baard Olav Aasan vant med kongen når min dame kom på. Nok en liten hjerter. Roald stakk med kongen og gjorde rett enda en gang da han spilte mer hjerter. 

Norgesmester Aasan har nok stikk nå, men ingen måte å hente hjerter esset på. Ruter fra bordet. Roald tok for esset og tieren og hadde ruter fem å fri seg med. Jeg tok beita med et kløverstikk...

ª D1032
© 10765
¨ 643
§ Kn2
ª KKn9654 ª E87
© - © Kn94
¨ Kn75 ¨ D982
§ K1075 § 843
ª -
© EKD832
¨ EK10
§ ED96
en klassiker...
Denne slemmen kom  på BBO i går. Det var flere som ikke fikk 12 stikk, men det hadde vel du fint klart?

Det kom ruter ut til dame og ess. Hjerter ess avslørte at spillet ikke var "right from after the nose..". En liten kløver mot knekten og vest var flink da han ikke stakk med kongen. Da er spillet over, siden en ruter forsvinner på kløveren og en ruter stjeles i bordet. Enda har spillefører den høyeste kløveren.

Etter kløver knekt, spilles kløver til esset og kløver til stjeling. Spar til stjeling og den siste kløveren. Hadde vest vært renons nå, hadde en kløverstjeling blitt det tolvte.

Når vest har den siste kløveren, er det bare å kaste en ruter (!!). Da kan håndens ruter 10 lett stjeles i bordet..

Enkelt, men fort gjort å gå seg bort..
        Petter Haram er i Asia...
Hva han gjør der?

Dumt spørsmål. Bridge selvsagt. På Møre og Romsdal sine sider kan du lese reisebrev.
 

ª
© 9876543
¨ Q972
§ J9
ª 64 ª AKJ73
© T2 © AQJ
¨ JT86 ¨ A54
§ A6532 § 87
ª QT9852
© K
¨ K3
§ KQT4
Vest Nord Øst Syd
Siri S Nils Helge M Klukken
      1sp pass
pass 3hj(!) pass 3NT
pass pass dobl pass
pass pass
Vær snill med makker!!
Når du spiller bridge, har du to oppgaver. Det ene er å spille og melde bra selv. Det andre er å legge ting i hendene på makker slik at han/hun også kan prestere bra. Med en ny makker er dette enda viktigere, mener jeg. Jeg prøver da alltid å velge meldinger og avkast som makker har liten mulighet til å misforstå.

I gårsdagens Mandal monrad hadde "Klukken" fått sitt store ønske oppfylt. I bryllupspresang fikk han en turnering med Nils Kvangraven (!!) og i helga satt de ovenfor hverandre.

Det er mulig dere andre har på systemkortet at hopp i 3-trinnet i blodsonen i 4.hånd skal vise syv tasser og tre honnørpoeng. Det skjønte selvsagt ikke Marius Skree og i runde 1 i en lang turnering er det ikke snilt av en Norgesmester å sette en spent og litt urutinert makker i en slik posisjon. At klukken kanskje burde passet 3hj, er en helt annen sak.

1100 kosta blodbadet i sonen.

 


                          Nils får kjeft av redaktøren i spillet til venstre!!
                             det har vanka nok skryt i det siste  :-)

ª K975
© T976
¨ K3
§ T73
ª AJT632
© 8
¨ QJ2
§ A96
Vest Nord Øst Syd
        1sp
pass 2hj pass 2sp
pass 3ru pass 3sp
pass 3NT p.r
Honnør på honnør...
står det på side en i bridgebøker som omhandler motspillets kunst. Det som er fascinerende med bridge, er at det som gjelder en gang ikke nødvendigvis er rett i neste spill.*

I gårsdagens turnering spiller makker i øst ut kløver tre og etter en god pause stikker spillefører i nord med esset og fortsetter med ruter dame. Kjenner du igjen posisjonen, ved du at du ofte skal beskytte makkers tier i dette spillet. Legger du liten og makker virkelig har 10xx, er det HLET SIKKERT at spillefører fortsetter med knekten neste gang. 

Dekker du med kongen blir makker tier kappet opp og 3NT suser hjem.

 
ª 4
© KQJ42
¨ A9875
§ K2
  ª K975 ª Q8
  © T976 © A53
  ¨ K3 ¨ T64
  § T73 § QJ854
ª AJT632
© 8
¨ QJ2
§ A96

 

Utklassing i Mandal Monrad
Roy Olsen, Snorre Aalberg, Roald Mæsel og Tore Olsen vant en klar seier i lørdagens monrad lagturnering. 
Laget vant med hele 31 VP(!) og hadde et snitt på 21,5. Dobbeltseier på butleren også. Erik Jørgensen laget nok en gang et fin-fint arrangement. Billig, morsomme premier, god kiosk og turneringsledelse som vanlig når Markus holder roret.
RESULTATER OG BUTLER    BILDER                    Bilder               Jan Hansen, Jorun Roald, Helge Mæsel og Siri Sandnes tok en fin andreplass...

ª Q6
© AKQJ7
¨ AK5
§ JT9
ª 8 ª 93
© T832 © 965
¨ J92 ¨ Q8763
§ AK763 § Q52
ª AKJT7542
© 4
¨ T4
§ 84
Vest Nord Øst Syd
  Snorre   luringen
    pass 4sp
pass ?      

Har du systemet i orden?
Jeg viser deg likegodt hele spillet, men poenget er hva du skal melde i Nord etter at makker har åpnet med 4sp i sonen? Tar ikke motparten de to første stikkene, vil det gå oss bra..
Jeg byksa likegodt til 6sp, men det er kanskje litt mye Møllers tran?

Jeg spurte flere stormestre i salen og alle hadde sin variant av hva som var standard.

5kl : "Jeg har ikke kontroll i denne fargen. Meld slem hvis har!"
5ru: "Jeg har kontroll i ruter, men ikke i kløver. Meld slem hvis du har!"
4NT: "Jeg later som jeg har kontroll i alle farger. Under slem har jeg ikke tenkt meg uansett.

Som ellers i bridgeverden. Det viktigste er å ha avtalene i orden.
Du tror det ikke før du ser det...
Enslige damer i bridgemiljøet, hold dere fast.
TV Norge er på jakt etter han til ungkaren - 2010. (eller var det til "Slankekrigen?")
 

 

ª KQT6
© 5
¨ J98
§ KQT74
                ª 82
© AK98764
¨ K764
§
Vest Nord Øst Syd
Svein I Kjetil Snorre Markus
pass 1kl 4hj 4sp
pass pass pass   

Har jeg gjort noe galt?
Den siste tiden har jeg tatt opp flere forhold som går på bridge og etikk. Det aller vanskeligste i denne sammenhengen er tenkepauser.

Bridge er et tankespill og derfor kan det ikke være galt å tenke. Aldri. Det som kan være galt, er at makker bevisst eller ubevisst utnytter informasjon som tenkepauser kan ha gitt.

Vest spiller ut hjerter til mitt ess. Jeg må vri ruter. Det er opplagt. en kort opptelling viser at syd nesten må ha de tre manglende essene. Spiller jeg ruter, tør han kanskje ikke ta finessen hvis han f.eks har EDxx. Jeg kan jo ha singel. Derfor ruter 7.

Makker vinner med damen. Litt overraskende, men det er ikke slutt enda. Han tar også for ruter ess!!

Nå er jeg ikke bedre enn at jeg trenger litt tid. Dette var uventet. Syd har altså meldt 4sp på max 10hp. Makker hadde MYE mer enn jeg trodde. Nå finner jeg ut at syd kan ha dobbel ruter, men det aner ikke makker. Jeg må få han til å vri kløver. Derfor lemper jeg ruter konge under esset!!

Så kommer "problemet". Jeg spilte aktuelt med en særdeles seende hane, men selv en blind høne hadde klart å vri kløver når jeg etter en god tenkepause lempa ruter konge. Kunne jeg ikke hatt Kx i ruter og ville sette spillefører på et problem?

Er dette bare en del av bridgen vi må leve med eller bør spillet justeres?

ª KQT6
© 5
¨ J98
§ KQT74
   ª J53 ª 82
   © QT3 © AK98764
   ¨ AQT3 ¨ K764
   § 965 §
ª A974
© J2
¨ 52
§ AJ832
      

 

Tredje kveld høstturning 3...
ble vunnet av Helge Stornes og Roy Olsen. De vant også første kveld, så de vant en grei seier sammenlagt. 
Sammelagt.
BBO fra Kristiansand tirsdag 8.desember
Sluttspillet i KM lag spilles som en stikk-kamp mellom de to beste lagene i kvalifiseringa. Der vant Team Mæsel foran Team Homme. De 32 spillene overføres LIVE om fjorten dager, så bare sett av den kvelden, folkens.
Samtidig arrangerer vi MP treffet i klubben, så dere som vil ha Forbundspoeng kan prøve dere på Håndverkeren fra kl. 18.15. KM kampen viser vi på skjerm også..
 

 

ª K93
© ED97
¨ D1065
§ Kn7
ª 1085 ª J72
© K10832 © 4
¨ Kn9 ¨ K8743
§ 852 § KD64
ª ED64
© Kn65
¨ E2
§ E1093
Det enkle er like bra?
Jeg spilte 3NT i spillet til venstre. Etter hjerter ut som syveren vant, spilte jeg kløver knekt fra bordet til konge og ess. Så hjerter knekt til konge og ess. Mer kløver vant jeg hjemme med tieren fordi øst kan ikke stikke opp. Enda en hjerterfinesse, hjerter ess og tre sparstikk. Stillingen er til høyre og du ser at øst sliter. Han må kaste kløver fem, men kommer inn på kongen i neste stikk. Da ser du hva som skjer. 

Dette ser kanskje fint ut, men en annen spiller i samme turneringa gjorde det lekende lett. Han fikk samme utspill til hjerter syv som sto. Så spilte han en liten kløver. Øst kan ikke splitte, så da vant håndens nier. Ruter ess og ruter til tieren. Nå er det bare å telle stikk, så kommer du til 12 da også!!
ª -
© -
¨ D1065
§ -
ª - ª -
© K © -
¨ Kn9 ¨ K8
§ 85 § K5
ª 4
© -
¨ E2
§ 9

Baumann og Lillefugl..
arrangerte en invitasjonsturnering for venner nå i helga. Langveisbesøk fra Haugesund, Bergen og Tigerstaden.
Arrangørene, Karl Christian Baumann og Ann Karin Fuglestad, vant like godt den ene turneringa (IMP), mens Simon Eileraas og Trygve Ellingsen vant den andre.
 

ª E3
© EKD72
¨ KKn72
§ K10
ª K87 ª Kn5
© 109 © 8654
¨ D106 ¨ E9853
§ ADKn63 § 82
ª D109642
© Kn3
¨ 4
§ 9754

En liten perle fra Stavanger....
Her synes jeg Ivar Magnus Anfinsen var kreativ og teknisk på en gang. 
Vest åpnet med 1kl og litt etterpå ble far i syd plassert i 4sp. 

Vest spilte ut ruter til knekt og ess. Så kløverskift til esset og mer kløver til bordets konge. Selv med alle korta tipper jeg noen av dere trenger litt tid.

Spar ess og mer spar går ikke. Da henger han med to kløvertapere til. Hjerter fra taket for å kvitte seg med kløver blir fiasko.

Neida, en liten spar til tieren i stikk fire!! Vest gjorde det beste han kunne ved å fortsette med en kløverhonnør til stjeling med spar ess, men når sparknekten var født dobbel kunne sørvestlendingen hente sine 10 stikk..

BRA!!
      

 


Resultater 4.divisjon.
Blå pulje og Hvit pulje

BILDER FRA 4.DIVISJON   (Lånt fra www.ruter7.com)


Bente B og Geir vant..
gårsdagens spillekveld. Vi gratulerer. 
RESULTATER.

Legg merke til en kanin som er skikkelig på slanker'n. Jeg mener han har tatt av seg flere kilo bare i hodet!

Stå på. Første mål han har satt seg er å unngå sisteplassen i VM på 400m. (Vågsbygdmesterskapet) Neste mål er 3000m på tredemølla under 12 min. Det er daglige treninger for tiden. Rett og slett imponerende, spør du meg..
 

Terje Jørgensen om minorslemmer
På linje med de fleste av oss sliter han med Puppet Stayman, ikke
minst de gangene det IKKE er majortilpass. HER er et forslag han har..


 

 
ª AK876
© 107
¨ DKn108
§ 65
  
Vest Nord Øst Syd
   1hj 2ru 2hj
2sp 3hj 4sp pass
pass 5hj pass pass
?        
Flere innspill på 5-trinnet
Det er flere som har meninger om dette spillet. Frode Fyllingen oppsummere fint det som mange mener, mens Kjetil Hildal spiller inn et poeng ikke mange har tatt med. Makkers 4sp viser ikke krutt og kanoner, men heller en fordelingshånd der han håper det er 10 stikk. 4hj (i stedet for 4sp) vil vise den gode løften til 4sp. Geir Brekka er beskjeden som alltid, "finnes det et levende menneske i HELE verden som ikke melder 5sp?"

Frank Svindal: "Om makkers pass er krav eller ikke krav, er uinteressant. Om han han svake eller sterke kort spiller heller ingen rolle. Poenget er at han med sin pass får vist at hånda hans har struktur og han spiller ballen over til deg. Om du passer, dobler eller melder 5sp er uvesentlig. Det viktigste er at du er åpen for kommunikasjon med din makker, slik at dere kjenner at det er kjemi i makkerparet. Jeg simpelthen elsker slike meldingsforløp der det liksom bare ruller..."

eller sagt med andre ord av Frank selv:
 
Regel 1 : Bruk hue, helst i forrige melderunde også
Regel 2: Dobler viser motspillsverdier i slike meldingsforløp.

 


Vest Nord Øst Syd
   1hj 1NT 2hj
pass 4hj pass pass
pass         
Denne tror jeg du skulle vunnet, Kåre..
Kåre Kristiansen har fått mye skryt av meg i det siste. Her mener jeg han skulle utnyttet informasjonen han satt inne med til å snelle hjem 10 stikk i en lagkamp mot Team Cayne.

Det kom kløver ut til esset. Kåre i nord satte sin lit til dobbelkappen i ruter. Da kom vest inn på ruterknekt og spilte spar igjennom for ei beit. 

Om øst har begge ruter-honnørene, vil han vinne selv om han spiller slik: Ruter til damen (!) i stikk to. Så hjerter til esset og mer ruter. Når kongen kommer på, er det bare å la han beholde det stikket. Nå kan vest aldri komme inn og øst må faktisk ta for spar esset ganske kjapt om han ikke vil gi bort 11 stikk.

Nå er ikke jeg noen konge i analyse av spill, så arrester meg gjerne hvis det er sprekker i det jeg sier...

 

 

"Paasche, vi går rett i reklame.."
Jeg så samtlige 21 etapper av sommerens Tour de'France, men den sterkeste opplevelsen var reportasjene om Tahir og Vidar som syklet Trondheim - Oslo.
Johan Kaggestad kom med denne fantastiske kommentaren da siste episode ble vist midt under en av etappene. "Nå er vi på griner'n begge to, Christian. Vi går i reklame.."

I går sendte TV den utrolig rørende dokumentaren om den handicappede Tahir Hussein og Vidar Bøe som sammen klarte mesterstykket å legge 540 beinharde kilometer på sykkelsetet bak seg. En historie om samhold, om smerte og lidelse og ikke minst hva vi mennesker kan utrette når vi hjelpe hverandre.

Jeg er stolt av å kunne fortelle at jeg "var på griner'n selv"
 
Tahir opplever verden gjennom sykkelen


      

 

 

 

  

 


   

 

 


 

  

 
ª A63
© AQ62
¨ Q8
§ Q753
ª 82 ª Q4
© T83 © KJ54
¨ T9642 ¨ K53
§ JT8 § K642
ª KJT975
© 97
¨ AJ7
§ A9
Vest Nord Øst Syd
   Snorre    Tom
    1kl dobl 1sp
pass 2sp pass 4sp
pass pass pass
"The world don't stand til påske"
Redaktøren og verdens beste makker har hatt et eventyrlig drag. Kombinert med stødig og god spilling har dette ført oss opp i en klar ledelse i årets NM par. Vi får suge på karamellen så lenge det varer. Hverdagen møter oss sannsynligvis med et hammerslag i de kommende sesjonene. Det har i alle fall vært pansermoro.

Tom hadde laget et budsjett for oss. +70 i hver sesjon vil gi ekstraplass til kretsen. Det er målsetningen og alt annet er bonus.*

I første runde i første sesjon scoret vi +67. Da hadde vi 3 poeng til å hente på de neste 28 spilla. Tom ordnet halvparten i spill 1 med den fine spilleføringa.

Øst sin opplysende dobling hjalp godt på oversikten, men likevel viser han godt håndverk. Hjerter ut til esset, ruter dame til konge og ess, ruter knekt og ruter til stjeling. Så fem ganger spar og før den siste er det som til høyre.

Siste spar og bort med en hjertertass. Jeg sier ikke mer..
ª -
© Q2
¨ -
§ Q7
  ª - ª -
  © - © KJ
  ¨ T9 ¨ -
  § JT § K6
ª 5
© 7
¨ -
§ A9