Arkiv fra sommeren 2008

 


ª D87
© AKT4
¨ ADT5
§ T3
ª ª
© ©
¨  ¨
§ § 
ª 9
© 72
¨ KJT92
§ AKD76
Vest Nord Øst Syd
    I Borøy     K. Haugom
      1ru
p 1hj p 3kl
p 4NT p 5ru
p 6ru p.r
Søgne holder koken...

I vår klubb klarer vi ikke å stable på beina fire bord til sommerbridgen, så vi har pause til 10.august. I Søgne møter folk opp uansett vær, selv om det i går var "bare" 12 par. Det er alltid hyggelig å komme på besøk i denne klubben. Det er en stemning og hygge en ikke finner mange andre steder.

Et par av de ivrigste er Kjell Haugom og Ivar Borøy. Mot luringen og meg hentet de en flott delt topp med slemmen til venstre. Det er ikke nødvendig med all verdens fiksfakseri i systemkompendiumet når nesa er på plass. Spilleføringen  var en ren fomalitet.


 
 
ª K94
© J32
¨ 852
§ D542
ª ADJ2 ª T5
© KDT84 © 976
¨ 94 ¨AD763
§ T9 § K63
ª 9873
© A5
¨ KJT
§ AJ87
Vest Nord Øst Syd
         1kl
1hj pass 2hj pass
pass pass      
De små pakkene er ofte like interessante..

Med det mener jeg at et liten delkontrakt kan inneholde et like fint poeng som en doblet slem. Dette spillet er ikke noe kunststykke, men det er fort gjort å trå feil.

Nord spilte ut kløver fire som gikk til knekten. Spar ni i skift og vest la liten. Etter å ha vunnet med sparkonge, spilte nord kløverdame. Den fikk beholde stikket, mens spillefører stjal den neste.

Så var det å løse trumfen med en taper. Ruter til damen tapte og syd spilte enda en spar. Ruter til esset og hjerter til kongen. 

Nå måtte spillefører ut å gjette. Mot oss stjal han en stående spar og spilte mer hjerter. Etter å ha vunnet med hjerter ess, ga syd makker en trumfhøyning med sin siste spar. Ai bait..

Har syd AJx i hjerter, hadde vest spilt rett i sluttpossen, men du ser helt sikkert hva han gjorde feil..

I stikk to skal spillefører selvsagt bruke damen eller knekten på hånden. Da har han en tidlig overgang med toeren til bordets spar ti og det blir ingen trumfstikk i nord.


 
 
ª 4
© 9862
¨ J97
§ AKJ75
ª J976 ª A8
© 73 © AJT54
¨ DT5 ¨ 653
§ T632 § 984
ª KDT532
© KD
¨ AK82
§ D
Vest Nord Øst Syd
N-Norge Trønder N-Norge Trønder
    pass 1sp
pass 1NT pass 2ru
pass pass 2hj dobl
pass pass pass
Ikke herm etter Boye....

Vi har vel alle sett spillet der Boye i rein Øysten Jensen-stil plutselig kasta seg inn på 3-trinnet etter at motparten hadde invitert til utgang. Det ble +730 etter en glimrende spilleføring. Som regel går det som i spillet til venstre når vi andre prøver oss.

I et BBO-slag mellom to gale trøndere og to halv(?)-gale fra nord for Polarsirkelen, kom dette spillet. Jeg blir like forundret hver gang når dyktige spillere skal prøve å tjene noen få IMP, men legger hodet på blokka på denne måten.

NS har ikke funnet tilpass og de kan godt har 24-25 hp enda. Det hele endte med -800 og helt fortjent 14 IMP ut, spør du meg.

ª AKT82
© T5
¨ JT92
§ T5
ª J95 ª D76
© AJ © 9876
¨ A4 ¨ 753
§ ADJ964 § K87
ª 43
© KD432
¨ KD86
§ 32
Vest Nord Øst Syd
Snorre Roar Roald Sjef1
  pass pass 1hj
1NT dobl pass 2ru
pass pass pass   
Gode uttak...

Gunnar Harr var sterkt delaktig i at han og Roar Voll kjørte over oss i går kveld. Til venstre åpna Gunnar tynt, men han hadde en godt planlagt retrett. Leder en makker ut i vilfarelsen, er det en god ide å ha tenkt på hvordan en kan redde seg ut. Vi klarte ikke å melde mer over 2ru og +90 var den eneste scoren på den sida. Flere hadde fått ni stikk i 3NT øst-vest. Det fordi at Nord "selvsagt" spiller ut en spar hvis Syd ikke melder og skulle syd melde en gang, er det helt sikkert hjerteren han forteller om. Hjerter 10 sneller som du ser opp hele den fargen.

Til høyre dobla Roar meg i 4sp. Igjen tok Gunnar pent ut og jeg synes jeg var flink som var med til 5sp. 9 av 10 ville dobla meg i den, men ikke disse gutta. De skjønte sikkert at en beskjeden sørlending ikke leiker seg på 5-trinnet i blodsonen.

På slippen var det flere "rare" scorer (850 - 1050), så en ussel 680 utløste ikke de store jubelscenene.
ª D6
© 8
¨ K8764
§ AT985
ª AK754 ª JT983
© AD96 © 73
¨ - ¨ J953
§ K642 § DJ
ª 2
© KJT542
¨ ADT3
§ 73
Vest Nord Øst Syd
Snorre Roar Roald Sjef1
      1hj
1sp dobl 3sp pass
4sp dobl pass 5ru
5sp pass pass pass
Gunnar Harr - her fra lagfinalen i Stavanger Den kjent lurningen fra Vestheiane måtte bite i gresset denne gangen.. 

ª K975
© 2
¨ KD64
§ AJT7
ª D64 ª A832
© DJ986 © KT54
¨ A982 ¨ J7
§ 5 § KD3
ª JT
© A73
¨ T53
§ 98642
Vest Nord Øst Syd
Snorre Roar Roald Sjef1
pass 1kl dobl 3kl
4hj pass pass pass
Mine ungdomshelter !!

Ingenting er mer moro enn når en møter igjen kamerater en spilte med og mot for en liten generasjon siden. Roar Voll var en av de aller beste spillerne på 8o-tallet, men han har vært borte i mange år. Nå er han klar for comeback, og spiller han ut som i spillet til venstre, blir det mange poeng i 2008 også.

Mot min 4hj serva jammen østerdølingen sin single hjerter. Den gikk til makkers ess og spar tilbake gjorde det av med den kontrakten.
Mange hadde sikkert spilt ut kløveress og da er det ti enkle stikk. Et fint poeng er at med ruterkonge ut, er det også beit hvis nord kan sin ABC. Når vest spiller kløver må Nord legge liten selv om han vet at kløveren er en singelton. Stikker nord med kløveress forsvinner begge sparene, men ved å gi bort ETT kløverstikk får han TO sparstikk tilbake.

Vi fikk skikkelig juling over 35 spill, men noen lyspunkter  var det da, luringen. Til høyre hadde Roald ikke lovet noen ting, og da måtte singel hjerter være nok til å løfte til utgang.
ª J98542
© 742
¨ 875
§ 5
ª 3 ª KT7
© T5 © J
¨ AKT6 ¨ DJ942
§ AKDJ83 § 9742
ª AD6
© AKD9863
¨ 3
§ T6
Vest Nord Øst Syd
Snorre Roar Roald Sjef1
            1hj
dobl pass 2ru 3hj
4ru 4hj 5ru p.r

ª 53
© AD7
¨ AKT4
§ 6532
ª 976 ª
© 8543 ©
¨ 9 ¨
§ ADJT9 §
ª
©
¨ 
§
Vest Nord Øst Syd
     1ru pass 1sp
pass 1NT pass 4sp
pass pass pass  
Obs - obs !!!!

Det er fort gjort å bli sløv ved bordet. Noen ganger er mange spill på rad ren rutine, men da er det enda viktigere å være på alerten. Plutselig skjer det noe som gjør at en må våkne opp..

Det spilles parturnering og som vest spiller du ut din single ruter. Syd stikker i bordet og tar ut trumfen i tre runder, makker har (kanskje litt overaskende) tre stykker. Så tar spillefører enda to runder trumf og fire ruterstikk (har DJxx) hjemme. Inne på hånda spiller han en liten kløver. 

Svar meg nå 100% ærlig. Hvilken kløver brukte du ?

HELE spillet.

(Med teskje: Hvis syd har kløverkonge, spiller han selvsagt inn bordet og prøver en kløver mot...)

Gautefall 9.-10. aug
Lyngdal 16.-17.aug

er to flotte og populære turneringer som ønsker påmelding. Følg linken over for mer info.

Innbydelse Lyngdalª KD4
© J765
¨ A732
§ T3
ª J9652 ª A
© D8 © AK43
¨ D6 ¨ KJ9
§ DJ75 § AK964
ª T873
© T92
¨ T854
§ 82
Ikke gjør ting verre enn det er..

Noen ganger er bridge uten alt for mye fiks-fakserier den aller beste veien til målet. Det å støtte makker når en har støtte, er ofte lurt. Børre hoppet til 5kl i andre runde og hjalp Geir til å ta en god avgjørelse. Danskens 4de farge (3ru) skapte bare forvirring..
  
LUKKET ÅPENT
Vest Nord Øst Syd Vest Nord Øst Syd
Børre  Dan Geir Dan   Dan Espen Dan Boye
    1kl pass      

1kl

pass
1sp pass 2hj pass   1sp pass 2hj pass
5kl pass 6kl pass   3ru pass 4NT pass
pass pass        pass pass      


Em 2008.
Vi er best i verden, det er det ingen tvil om. Det er vel bare Italia som tidligere har vært både regjerende verdensmester og Europamester. Det kanskje aller sterkeste er at vi har brukt 10 spillere i disse turneringene siden det er bare Boye og Geir som var med begge stedene.
Jeg har planer om å komme med noen spill i dagene framover, ikke minst for å vise vårt nye stjernepar, Espen Lindqvist og Boye Brogeland i aksjon. I begynnelsen av mesteskapet var jeg litt kritisk til at vi ga ut urovekkende mange IMP på det jeg kalte slurv, men når vi fikk opp dampen var det rein overkjørsel i perioder.

Mens du venter kan du studere den siste norske kampen HER (Norge - Danmark). Toppbridge. HER er kampen mot tyskerne. 
  

Look to Lyngdal....
Det er noen som ofrer mer tid enn andre på hobbyen vår. Karl Olav Hansen er en av disse og snart må noen få stoppet ut den mannen og satt han i glass og ramme. 
Skal bridgen overleve, trengs det ildsjeler som er i stand til å tenke nytt. Hans måte å drive opplæring og rekruttering på, er noe ALLE i hele Bridge-Norge bør ta en titt på.

I går samlet han 30 venner, blant annet flere nybegynnere fra Lyngdal, til en hyggelig singelturning. Vinner ble Gunnar Gundersen fra Arendal ---->

RESULTATER og HER er noen bilder fra Rossfjord.

Vi minner også om Lyngdalsturneringa i august. INFO OG PÅMELDING.
Det skal spilles på Rossfjord og bedre spillelokaler og fasciliteter skal du lete lenge etter. Geir Helgemo kommer, så det gjør vel du også ?

 

Det rekrutteres godt i Lyngdal. Marit H Limmesand skal prøve å bli like god som AK !!!  Roy Lund valgte å ramle 5m ned fra stigen da han malte huset. Usedvanlig stille og rolig oberst denne lørdagen.

Karl Olav Hansen i glass og ramme ? 

 


Kaninen har vært så trist..
de siste to ukene fortelles det. Han har ikke ville sagt hva det har vært, men etter utallige telefoner til Italia har jeg skjønt at det er vitsene mine han har savna så skrekkelig. 
Nå kan jeg trøste han med at jeg er tilbake og er klar for nye morsomheter. Jeg starter med en gang. 

Denne er autentisk og kom fra min kone etter at Sigrid (12 år) lurte på om hun kunne skade seg når hun ved en feiltakelse smurte seg inn med mamma's rynkekrem. (i stedet for solkrem)

"Slapp av lille venn, nå har jeg brukt rynkekrem i mer enn 20 år, og først nå ser den ut til å virke.. !!"

(Og gratulerer til Norge med EM-seier..)

 

Innbydelse Sauda God start for jentene..
57 poeng etter første dag er nok til å ligge på 2.plass. Det er de helt sikkert fornøyd med.
Det gjenstår imidlertid 20 kamper, så det er mange stikk som skal vinnes enda..
 
 
Ferie...
Jeg reiser til Italia i morgen og denne gangen skal jeg ikke ha med PC'n en gang.
Følg med Em og kryss fingrer for både åpent, damer og veteran. Vi snakkes om 14 dager igjen.

Jeg benytter anledningen til å minne om at dere må melde dere på til Bridgefestivalen. Gøyere måte å bruke ei ferieuke på, er det vel vanskelig å finne ?

Velkommen til sidene mine
 


 
 
ª 7
© AT852
¨ 85
§ KD632
ª K64 ª AJ93
© 96 © KD3
¨ 97642 ¨ AKDJ3
§ J98 § 7
ª DT852
© J74
¨ T
§ AT54
Norge utklasset Tyskland !!
Det er kanskje ikke så farlig at vi har spilt uvanlig ustødig i innledningen til dette EM. Det begynner nå å nærme seg avslutninga av Round Robin og da strammer gutta til skruen. 25 VP inn mot ledende Tyskland er glimrende. HER er kampen
Jeg har skrevet utallige artikler her på hjemmesida om grådighet i meldingsforløpet. Sitter du på beita i det som ser ut som en dårlig kontrakt for motparten, er det bare å passe ut og hente IMP'er. 5ru stod som et seil, mens 4sp ville vært minst to beit.

Denne gangen er det Tyskland som må stå i skammekroken. Den eneste trøsten for han må være at det er fullt av folk der allerede. 

Vi hjemmesittere har den fordelen av vi kan kritisere i øst og vest, uten noen gang måtte bevise at vi ville gjort ting bedre selv, så:
 • Hva er poenget med Terje sin 1sp ? Det er da sjelden feil å støtte makker til 2ru/3ru, avhengig av avtaler. Noen gangen må en melde på tre-kortfarger, men ikke denne gangen vel ?
 • Doblingen av 4sp i utdøende etter at øst har vist sleminteresse ? HUFF OG HUFF OG HUFF !!!
Vest Nord Øst Syd
Terje    Jørgen    
         1ru pass
1sp ! dobl 4kl dobl
4sp pass pass dobl !
5ru pass pass dobl
pass pass pass   
       
 

Sverige imponerer stort med 20.8 i snitt på de 15 første kampene. Norge er nå på 2.plass i sin pulje.

Noen som vet om det er Carry Over til sluttspillet ? 


ª 62
© JT85
¨ KDJ2
§ 872
ª KDT7532 ª AJ98
© KD7 © A32
¨ 985 ¨ AT7
§ - § DT4
ª -
© 964
¨ 643
§ AKJ9653
Utrolig aggresiv Boye..

For å gjøre det bra i bridge, må en ha en passe mengde mot. En kan si hva en vil om Boye, men han skal ha for at vinnerviljen er sterk og han tør gjøre ting som helt opplagt er teoretisk feil. Noen ganger rødmer han sikkert skamfullt, mens andre ganger er det bare å beundre at han tør..
  
LUKKET ÅPENT
Vest Nord Øst Syd Vest Nord Øst Syd
Terje  Tysk Jørgen Tysk   Tysk Espen Tysk Boye
      3kl      

 

1kl
3sp pass 4kl 5kl   1sp dobl 4sp 5kl
5sp pass 6sp pass   5sp pass pass 6kl !!
pass           pass pass 6sp pass
            pass dobl p.r 

De fleste av oss skjønner ikke at sånt som dette. Vi åpner i 3kl/4kl i syd, så melder vi ikke mer. Det er kanskje også grunnen til at vi aldri kommer på noe landslag.

Boye åpner i 1kl, (synes sikkert han er for god for 3kl i disse soneforholdene) melder frivillig 5kl og stamper helt alene i 6kl over en 5sp som godt kunne vært feil vurdert. 
Denne gangen kravpasser Vest og Øst prøver seg i slem. Espen smiler i det skjegget han ikke har og henter to ruterstikk for +200.

I lukket er det vanskelig å kritisere Jørgen for å melder over 5sp. For han kunne dette godt vært en nedbrett storeslem.


ª T876
© A8753
¨ 87
§ K4
ª AJ ª K432
© KD96 © T2
¨ AKJT643 ¨ D92
§ - § J973
ª D95
© J4
¨ 5
§ ADT8652
God vurdering av Terje Aa..

Bridge er og blir mye gjettverk. Gode spillere gjetter oftere rett enn dårligere spillere og lag i medgang/gli gjetter også oftere rett.
  
LUKKET ÅPENT
Vest Nord Øst Syd Vest Nord Øst Syd
Terje  Tysk Jørgen Tysk   Tysk Espen Tysk Boye
      3kl      

 

3kl
dobl pass 3sp pass   4kl pass 4sp pass
4ru pass 5ru pass   5ru pass pass pass
6ru pass pass pass              

Jeg vet ikke hva 4kl fra tyskeren viser, men tipper at det er et generelt utgangskrav. Over 5ru var det ikke lett for øst å løfte til slem.

Terje Aa dobler opplysende og gjør en god og heldig vurdering over makkers 5ru. Kontrakten står ikke hele året, men sånn som kortene satt var det mange veier til 12 stikk..

11 IMP til Norge, noe som hjalp godt på veien til 25 VP.


Noen synes jeg er for kritisk... 
i kommentarene mine til det som skjer i EM. Dette er jeg faktisk ikke enig i denne gangen, men det har helt sikkert noe med forventningene til det norske laget. Selv om vi har flere nye spillere fra det laget som ble verdensmestre, må vi ha lov til å håpe på stødigere spilling enn det vi har sett så langt.
Det som er bra er at vi henter maks score mot de dårligste lagene. Det har vært noe Norge har slitt med tidligere. Noe som er bekymringsfullt, er at vi enten taper eller spiller uavgjort mot de lagene vi skal sloss med om topp-plassering. 

Spesielt kan det virke som Boye og Espen sliter, men det er tross alt det paret som er minst samspilt. Espen er uten erfarning fra dette nivået og kanskje er det nerver som spiller inn. Jeg har aldri sett Espen gamble på 7NT, der han vet at 7ru må være en minst like bra kontrakt, sansynligvis MYE bedre. 

HER er butler etter 11 kamper.

Uansett kommer vi til å bli blant de ni lagene som går til siste Round Robin. Jeg har ikke helt klart for meg hvor mye av scoren de tar med seg inn i sluttspillet, men det kan kanskje noen av dere fortelle meg.

Etter 12 runder av 18 ligger vi på 4.plass og det er litt mindre enn 20 VP ned til 9.plassen. Det vil holde. Vi krysser fingre for de neste dagene.

I morgen (torsdag) starter damenes EM. Jeg har stor tro på at det kommer til å komme både en og to positive overaskelser herfra. 

Vi ønsker Siv Toresen og de andre jentene lykke til.


ª K84
© J986
¨ 94
§ T532
ª 3 ª AJ76
© 42 © AKDT7
¨ AKT7532 ¨ DJ
§ DJ6 § A9
ª DT952
© 53
¨ 86
§ K874
Fy skam - fy skam !!!!.
Unnskyld meg, men jeg tror ikke mine egne øyne når jeg ser hvordan Norge spiller. De overkjører de dårlige landene, det er jo bra. I det øyeblikket de møter vettug motstand, tar de sjanser og gambler på en måte jeg aldri har sett et norsk landslag gjøre.

Denne gangen er det Espen som rett og slett dummer seg ut. Boye sin 2ru er enten en dårlig løft til 2hj er naturlig. 3ru etablerer utgangskravet og resten er naturlig. 6ru tar ikke i mot storeslemsinvitten og da er 7NT BARE tullball. 7ru er er fair sjanse (stjele god en femte hjerteren) og kan ALDRI være dårligere enn 7ru. En fortjent beit (Espen fant ikke hjerteren) og 16 helt unødvendige IMP ut da Frankrike fant 7ru på den andre bordet.  
Vest Nord Øst Syd
Boye    Espen    
         1hj pass
2ru pass 2sp pass
3ru pass 4ru pass
4sp pass 4NT pass
5hj pass 5NT pass
6ru pass 7NT !! p.r

Det er flere som kommenterer 
at spillet under både kunne vært beita og vunnet. Denne gangen var poenget mitt at når vest fridde seg med den siste ruteren, fikk Jørn sjansen ved å beholde alle hjerterne.
Erik Dahl forteller at vest skal fri seg med en liten hjerter når han er inne på ruter knekt. Den går til spilleførers konge, men når vest etterpå splitter, har han den trettende ruteren å fri seg med.

Øst sin innmelding har nesten fortalt om ruterkongen sin plassering. Det er mulig å få til et innspill mot han enten i kløver (for å få oppspill i ruter) eller innspill i ruter for å få for kløver knekt. Det finner du helt sikkert ut av selv..

Jon Solli Hansen vant kontrakten ved spille tre runder hjerter til stjeling og så ruter 7 fra hånda. Va vest la liten (!!) og da fikk øst komme inn på åtteren. 

For at ikke Erik Dahl skal skrive igjen: Dekker vest med ruter 9, får han beholde for den. Mer ruter til esset og damen spiller inn øst. Kløver knekt gir det tiende stikket.

ª AD2
© AT54
¨ AD3
§ J76
ª J76 ª 98
© DJ982 © 76
¨ J954 ¨ K86
§ D § KT9832
ª KT543
© K6
¨ T72
§ A54
Vest Nord Øst Syd
  1NT 2sp 3sp
pass 4sp pass pass
pass         
Jørn kunne kunne fått medalje...
hvis han hadde spilt hjem kontrakten til venstre i gårsdagens sommerbridge. Jeg forteller deg at den står med to rutertapere og en hjerter(!!)-taper. Da ser du sikkert poenget.

Øst sin 2sp viser kløver eller de røde fargene og vest spiller ut kløverdame. Jørn vant med esset og tok ut trumfen, inne på hånda. Ruterkappen gikk ikke og øst spilte mer ruter til åtter, nier og ess. Jørn fridde seg i ruter som vest vant og han spilte den siste ruteren. Nå gjorde Jørn feilen og kasta en hjerter i bordet, kaster han en kløver har han sjansen til å vinne.

Øst har vist elleve kort allerede, to spar, tre ruter og seks kløver. Hvis hjerteren er to små, kan han ta for hjerter konge og spille hjerter mot bordet. Vest må splitte og får beholde stikket.. Han har bare hjerter igjen og bordets Ess-ti tar de to siste stikkene. Begge håndens kløver forsvinner. 
GRYMT ???

Norge spar ut IMP i EM...
Suksessformelen i lange lagturneringer er stødig og godt håndverk. BBO er nådeløs og avslørende, og Norge har så langt vært alt for ustabile. De har flere ganger tapt to-siffrede antall IMP på det som ser ut som reint tullball. Christian Vennerød rapporterer daglig fra Pau og du kan lese hans artikler HER.

Et eksempel: Boye blir dobla i 3kl, det går pass-pass og han rømmer til 3hj. Den blir også dobla og Espen går tilbake til kløveren med 4kl. Ingen overaskelse at det også blir satt bjelle på, men Espen redobler (!!). To blå sonebeiter og -1000 !!

Vi henger med enda, men skal dette bli pallen må gutta tilbake til de gamle oppskriftsbøkene.


Formannen og godtfornøyd...
vant i går, men ingen scorer av betydning. Det aller beste med kvelden var at Nina viste fram sparesset (Eirik Geir Helgemo Kaspersen Olsen). Den var til å spise !!
RESULTATER
 

Nytt fra Norsk Bridge Presse
Det skal kåres årets beste spill og Ernst & Young er sponsor. Kåre K orienterer HER
 

Tap 20-10 for Sverige.
Boye fortalte at det var en kamp han ville spile (og vinne). Det var mot svenskene. Han fikk kun det første ønske sitt oppfylt og etter dag en han vi 44 poeng, ett under middels. HER er resultater

ª AJ
© AK54
¨ 98743
§ 83
ª 854 ª KD962
© D7 © 986
¨ T65 ¨ A
§ KJ942 § D765
ª T73
© JT32
¨ KDJ2
§ AT
At det ikke er slaktoffer lenger..

viser disse to spillene fra kampen mellom Italia og Monaco. Alle regner med at sånne kamper er enveiskjøring, men det var i gamle dager.
  
LUKKET ÅPENT
Vest Nord Øst Syd Vest Nord Øst Syd
Sementa  Mon Angelini Mon   Mon Bocci Mon  Dobboin
    1sp pass      

1sp

pass
2sp dobl pass 3hj   2sp pass 3sp pass
pass 4hj pass pass   pass pass      
pass                    

To gode aksjoner fra Monaco sin side. I lukket rom var Nord frampå med en aggressiv opplysende dobling ved første anledning. Syd viser sikkert gode kort med sin 3hj (2NT --> Lebensohl), og Nord løfter uredd til utgang og 11 stikk.

Dere som sier at det er farlig å melde i lagkamp, kan se at det er like farlig å passe. For når Bocci passet i Nord, sperret øst videre med 3sp. Da hadde toget gått og -50 var verdt 12 fortjente IMP'er.


ª DT9
© A754
¨ 6
§ 98432
ª AJ4 ª K873
© KT © 86
¨ AD9843 ¨ KT72
§ 75 § KJT
ª 652
© DJ932
¨ J5
§ AD6
enda en gang melder Monacco.

tøffere enn sine mer berømte motstandere
  
LUKKET ÅPENT
Vest Nord Øst Syd Vest Nord Øst Syd
Sementa  Mon Angelini Mon   Mon Bocci Mon  Dobboin
   pass pass 1hj      pass

pass

1hj
2ru 4hj !! pass pass   2ru 2NT dbl 3hj
  pass            3NT pass pass pass

4hj i lukket rom stoppet munnen på seiersvante italienere. To udobla beiter var verdt 7 IMP, da Bocci spilte ut hjerter mot 3NT i åpent.

Nå skal ikke en sørlandsk redaktør lære italienere å spille ut, men det burde ikke være helt umulig å finne det drepende kløverutspillet, hjerter vet du i alle fall gir bort stikk til spilleførers konge.


ª J9874
© AKT
¨ KT
§ T52
ª AK ª 6
© DJ96 © 875432
¨ D9753 ¨ 62
§ 98 § A763
ª DT532
© -
¨ AJ84
§ KDJ4
men intet tre vokser inn i himmelen...

De som handler med aksjer, vet at noen ganger må en hente gevinst. Selv om det går bra flere dager på rad, vet alle at før eller senere (oftest før) snur vinden. Da er det om å gjøre å sikre plussen.  
  
LUKKET ÅPENT
Vest Nord Øst Syd Vest Nord Øst Syd
Sementa  Mon Angelini Mon   Mon Bocci Mon  Dobboin
 1ru 1sp 4hj ! 6sp !!    1ru 1sp

pass

2NT
dbl pass pass pass   pass 3kl pass 4hj
             pass 4sp pass pass
             pass         

4hj fra Angelini var et særdeles tøft bud og stakkars Fissore i syd trodde det var kanontilpass. Flytt makkers AK i hjerter over til spar, så hadde det vært nye 13 IMP til lilleputtstaten. Denne gangen ble det 15 ut.

Norberto Bocci  - Italia

 

 

I tillegg til EM i Pau...
ble det arrangert en annen stor turnering i helga, nemlig Ruter 7 sin sommerturnering i Vennesla.
Kenneth Syversen hadde tatt den lange veien fra Tigerstaden og gikk til topps sammen med Cecilia Svenning. Vi gratulerer.

RESULTATER
 


ª JT
© KJ654
¨ AD
§ KD64
ª AK963 ª D7542
© 8 © 932
¨ 8532 ¨ KT64
§ JT5 § 3
ª 8
© ADT7
¨ J97
§ A9872
Treg start for Norge i EM...

Christian Vennerød annonserte at vi hadde en lett start. Bridgen har blitt sånn at det er få lette lag lenger, selv Hviterussland spiller god bridge. De som tror at det er bare å cruise inn til sluttspillplass må bare tro om igjen. Seier 16-14 var kanskje litt mindre enn vi håpet, men nå er vi i alle fall i gang.   LIVE SCORE
  
LUKKET ÅPENT
Vest Nord Øst Syd Vest Nord Øst Syd
Jørgen    Terje     Geir   Børre
      1kl          1kl
1sp dobl 4sp pass   1hj * 2hj pass 4hj
pass dobl pass pass   pass 6kl 6sp dobl
pass          pass pass pass   

I spillet til venstre var Hviterussland ikke gode i lukket. For det første ser du ulempen med å ikke ha 2hj som krav (HI-LOW). 2hj vil være spillemelding og over 4sp kunne han vel neste ikke gjøre annet enn å doble. En beit og 100 fattige poeng østover.

I åpent rom tok Geir Helgemo en av de lengste pausene jeg har sett fra den kanten. (over makkers 4hj) Kommentatorene forslo 3sp på Børre sine i andre runde ( i stedet for 4hj), men han følte vel at han hadde lite hp for den meldingen.

Geir hadde masse kort, men ikke sparkontroll. Likvel gafla han i med 6kl (!!), "Dessverre" våkna øst fra dvalen og stampa pent i 6sp. Likvel 9 IMP til oss.NBF Service....
Jeg må innrømme at jeg ikke synes servicen fra NBF sine turneringer er like imponerende bestandig, ei heller de gangene våre spillere er utenland
s. Men ting blir bedre og bedre. Utlenlandske nettsider som dekker bridge, er LANGT dårligere enn f.eks måten vi dekker Bridgefestivalen på. Fra Cavendish i mai var det for oss dødelige kul umulig å finne ut hvordan stillinen var, selv etter at turneringa var avslutta måtte vi nesten gjette oss til hvordan det hadde gått. 

For å hjelpe på dette og for å komme tettere innpå våre spillere. hadde NBF, i samarbeid med Norsk Bridge Presse, sendt GEO som LIVE reporter fra fjorårets VM i Kina. Masse flotte artikler, bilder og reportasjer.

I år er GEO opptatt som lagleder for damene, men Christian Vennerød har tatt over stafettpinnen og sender daglige innslag fra EM i Pau i Frankrike. De finner du HER.

christian_venneroed.jpg Jeg tar meg den friheten å stjele et av innslagene Christian bruker i sin forhåndsomtale av årets EM. Spillet er ikke mindre enn 60 år gammelt og det var Ivar Dæhlin som var i aksjon. Etterpå er det lett, men jeg tviler på at selv kaninen ville klart dette ved bordet.

Mot 3NT starter vest med ruter dame. Håndens konge vinner stikket, men på AD i kløver er vest renons andre gangen. Huff, tenker sikkert vi, men ikke vår helt.
Han stakk over (!!) kløver dame med kongen, tok sparkappen (som selvsagt gikk) før han godspilte kløveren. Motparten kunne ikke hente fire hjerterstikk slik kortene satt, og da ble det hjemgang. Tre i spar, to i ruter og fire i kløver ble ni, selv for 60 år siden..
ª 65
© J862
¨ A6
§ KT962
ª ADJ5
© 73
¨ K752
§ AD7


 

 
  

ª DT2
© A983
¨ 753
§ KJT
ª K54 ª 9863
© DT74 © J52
¨ 6 ¨ A42
§ A9643 § D72
ª AJ7
© K6
¨ KDJT98
§ 85
Vest Nord Øst Syd
pass pass pass 1NT
pass 2kl pass 2ru
pass 3NT p.r  
Hold forbindelsen åpen til makker !!

Dette spillet dukka opp på BBO i går og jeg så tre bord som ikke klarte prøven. Spillet er rein ABC og kan du ikke dette poenget, er det bare å vrenge hjernbarken og høre på meg..

Du sitter vest og starter med kløver 3 (norsk). Makker stikker bordets knekt og spiller kløver 7 opp igjen. (norsk fra gjenværende)

De bordene jeg så på, stakk med esset og fortsatte med kløver 9, lavintahl som forteller om et inntak i den høyeste fargen. Den fikk de komme inn på, men ikke før spillefører hadde tatt sine ni stikk (1+2+5+1).

Du lar selvsagt bordet vinne det andre kløverstikket og når makker kommer inn på ruter ess, han har den beitende kløveren å sende over til deg. Dere tar fire kløverstikk og ruter ess for ei beit.

Enkelt, ikke sant ?

Jørgen Molberg debuterer på landslaget i årets EM lag. Vi ønsker lykke til...

og HER er en liten snutt om GEO. Den er rett fornøyelig spør du meg. Takk til Kenneth Skov.


 
 
ª 82
© D
¨ ADJ963
§ J632
ª 97 ª DT64
© KJ54 © AT973 
¨ K874 ¨ T5
§ K75 § 85
ª AKJ53
© 862
¨ 2
§ ADT9
Vest Nord Øst Syd
         2hj 2sp
3hj dobl pass 5kl
pass pass pass  
Årets EM lag sparkes i gang

Vi stiller med et "nytt" mannskap i Åpen klasse. Geir H har parret seg med Børre Lund, Boye har bytta ut Silla med Espen Lindqvist mens Terje Aa gjør comeback i par med Jørgen Molberg. Vi ønsker lykke til og håper i første omgang på plass blant de åtte som går til sluttspillet.
Vi ønsker også damene våre god tur. En spesielt stor lykkeønsking til Ann Karin. En kvartfinaleplass bør absolutt være innen rekkevidde.

Spillet til venstre mener jeg ikke har fått nok skryt, ros og heder. Det er et av de flotteste jeg har sett og er hentet fra fjorårets VM. Boye i førersetet i syd.

De første stikkene gikk slik: Hjerter til esset, spar til esset, ruter til damen, ruter ess, spar til kongen, hjerter til stjeling, ruter til stjeling, hjerter til stjeling og ruter til stjeling. Stillingen til høyre:

Boye spiller nå spar og vest gjør sitt beste ved å stjele med kløver 7. (hvis ikke stjeler Boye lavt, ruter til kløver ess og siste spar) Boye stjeler over kløver 7 med knekten og spiller ruter. Øst må stjele, og Boye stjeler over med sin egen kløver dame. Når vest vinner med kongen er han innspilt på en måte jeg ikke har sett før. 
Hjerter konge gir bordet det ellevte stikket for bordets kløver seks, mens kløver tar ut trumfen og spar knekten står !!

Flere sånne spill, Boye og dere andre !!!
ª -
© -
¨ J9
§ J6
ª - ª D
© K © T 
¨ - ¨ -
§ K75 § 85
ª J5
© -
¨ -
§ AD 


ª 6
© 86542
¨ DT8
§ T853
ª KT876 ª 
© J973 ©  
¨ J3 ¨
§ A2 §
ª
©
¨
§
Dere som kan dette, må fortelle meg...
hva som er rett..
Jeg ble latterliggjort fordi jeg la ruteren som jeg gjorde. Makker spiller ut ruter ess og fortsetter med kongen. Hvilket to kort i ruter har du lagt, i hvilken rekkefølge og hva formidlet du med dine signaler ? Du har en ny makker og avtalene er norsk og små, mer har du ikke rukket å avtale.

Spør du meg, er sånne hverdagsproblemer kanskje de aller mest interessante. SVAR HER
 
Vest Nord Øst Syd

"Problemet" er at du ønsker at makker skal ta de to ruterstikkene sine og vri til noe som ikke koster stikk. Legger du imidlertid styrke, vil han kanskje ta deg for dobbelton for så å spille tre runder av fargen for å drepe spilleførers dame. Det blir i så fall meget sannsynlig til dobbelrenons.
Legger du svakhet, betyr det kanskje at du tåler en vri. Da er det ikke umulig at en ruter forsvinner på f.eks kløver.

    Du            
        1NT pass  
2kl pass 2sp 3ru  
4sp pass pass pass  


I bridge er det vikitg å ha avtaler. Da må en først ha tenkt igjennom de situasjonene det er avgjørende å ha avtaler. Dette er en slik en...


Jeg fant, jeg fant...
sa Askeladden. "Hva fant du nå da," sukket de to brødrene som var lei av maset. "Et trådløst nettverk," svarte Espen med et smil om munnen. "Hva skal du med det ? ", undret de to brødrene, "ikke logg deg på... ". "Å, jeg har slikt å gjøre og slikt å føre, så jeg skriver nok noen linjer i kveld også, selv om jeg er nesten på fjellet."

Marianne og Egil Homme vinner og vinner sommerbridge.
HER er resultatene fra i går og vi merker oss en sterk 11.plass av unge Baumann. 

Kåre K oppdaterer stadig sida si...
og det kommer nye bøker, magasiner og artikler. Trykk på bildet under. Blant annet kan du finne HELE boka "Bridge - spillets love, regler og etikette" fra 1907 !!


Jeg skal på fjellet.....
ei ukes tid. Kaninen mener nok at jeg har vært på viddene i mange år, men denne gangen er det bokstavelig.
PC'n ligger i brystlomma på anorakken, så kommer jeg i nærheten av et trådløst nett, kan det hende det blir siste nytt. Hvis ikke blir det stille i fjøset i noen dager.

Jeg spurte Helge Stornes om han kunne overta profilen min, laste ned et FTP-program, kopiere filene fra min Front Page, uploade endringene jeg sender via Wap'en min for å holde sida gående....   Dere som kjenner formannen sine ferdigheter i Cyberspace og når det gjelder filbehandling, vet at dette ville blitt mørkt...

Om ikke før, så snakkes vi på fredag..

Jan Aasen ny president
Valgkomiteens forslag til president gikk gjennom med klart flertall. Nå har jeg ikke fått noe referat, annet enn at jeg  har blitt fortalt at han ble valgt med  37 stemmer for, 16 stemmer mot og to  blanke. 24 av 25 kretser var representert.

Nå har jeg en MEGET viktig ting å fortelle dere og det ber jeg alle ta inn over seg..

Et demokrati fungerer sånn at fram til et valg er avholdt, er det fritt fram for et hvert medlem av organisasjonen å mene akkurat hva han/hun vil. Faktisk er det noen ganger en plikt å mene noe. 
Når et valg er avholdt, er det flertallet av de stemmeberettige som har uttalt seg og de har fortalt hva som er best for den samme organisasjonen.

Mange hadde sterke meninger om Jan Aasen som president, men de som ikke ønsket han som ny president, er altså i mindretall. Dette har mindretallet den samme plikten til å respektere og gjøre sitt for å gjenopprette ro i Norsk Bridge. Vi har mange viktige oppgaver foran oss og det er alle medlemmer sin plikt til å innrette seg etter vårt øverste organ, Forbundstinget, sine "befalinger".

Flere har sagt til meg at de kommer til å melde seg ut av NBF hvis dette ble resultatet. Det vil jeg på det sterkeste be dere tenke dere om både en og to ganger til før dere gjør. Hvis alternativet er å bli i forbundet og skape leven, mener jeg likevel at det er bedre at dere melder dere ut fra organisert bridge i Norge.. 

Jan Aasen er førstevalget til tingdelegatene og han fortjener å få arbeidsro slik at han kan vise at han er rett mann på rett plass. Lykke til alle sammen !!

Ny og gammel president...   (arkivfoto)


Lyngdalsturneringa..
16. og 17.august...
Karl Olav Hansen og gutta i Lyngdal ønsker hjerterlig velkommen. De ber oss gjøre oppmerksom også på Velkomsturnering på fredag den 15.8.

INNBYDELSE..
 

 
ª K765
© ADT
¨ AK87
§ D6
ª ADJ ª 94
© 983 © 42
¨ 932 ¨ DJ4
§ T875 § AJ9432
ª T832
© KJ765
¨ T65
§ K
Kongsutspill av Jensen....
I gårsdagens singelturnering hos Jon Solli H, kunne vi nesten snudd MP-lista på hodet i forhold til resultatene. Kløvermester Geir Tjetland tok en klar seier og på tre av de siste fire plassene var det enten stormester eller stormester med stjerne.

Øystein Jensen fant det drepende utspillet til venstre, eller hva synes du om spar dame (!!?). Den fikk naturlig nok beholde stikket, men i første omgang kunne ikke Øystein se makkers dobbelton. Kløver til esset, spar til esset og spar til stjeling ..   Tøft eller hva ??
  
Vest Nord Øst Syd
Øystein           
  1ru pass 1hj  
pass 2NT pass 3hj  
pass 4hj pass pass  
pass         


Sommersingel hos Hurra 
Hver sommer er det treff i Jon Solli sin hage, i år en nyoppusset hage sådann.

Det er drikkepress og høy stemning. RESULTATER kan du følge fra kl 16.00.

ª AJT
© AT9
¨ T98
§ T532
ª 765432 ª D98
© 62 © 83
¨ J654 ¨ A73
§ 6 § ADJ87
ª K
© KDJ542
¨ KD2
§ K94
Vest Nord Øst Syd
         1kl 1hj
1sp 2hj dobl* 4hj
pass pass pass  
Gi motparten sjansen til å gjøre feil...

Ved det ene bordet i spillet til venstre, gikk det sånn: Utspill kløver 6 (norske) til esset og spillerfører la sin firer. Kløver dame til kongen og stjeling, ruter til esset og kløver knekt ga en beit. Litt uflaks, tenkte syd, men det blir sikkert uavgjort spill..

Ved det andre bordet var meldinger og utspill akkurat det samme, men der la øst ned ruter ess (??)i stikk to. Makker la svakhet, men selv om det gikk kløverdame til kongen og stjeling etterpå, kunne ikke kontrakten beites lenger. En kløver forsvant på spar ess..

Etterpå var det mange som lo av øst, men de hadde ikke fått med seg at spillefører i stikk en hadde lagt kløver 9 (!!). Hvorfor kunne ikke tegninga vært som til høyre ? Da hadde øst fått fyklakk og fortjenestemedalje for flott motspill, for når vest legger styrke på ruter ess rekker de å sette opp et ruterstikk i tide (før det forsvinner en på spar)

Poenget er at syd ser at vest sin kløver 6 er singelton. Derfor er det viktig i slike situasjoner å skjule den minste, slik at øst kan få et problem. Hvis fireren kommer på i syd, vet øst at makker har enten singel eller Kxx. Legger syd nieren, kan vest fort ha 64 dobbel..
ª AJT
© AT9
¨ T98
§ T532
ª K6543 ª D98
© 62 © 83
¨ DJ42 ¨ A73
§ 64 § ADJ87
ª 72
© KDJ542
¨ K73
§ K9
Egil og Marianne til topps..
Tredje kveld av årets sommerbridge ble vunnet av herr og fru Homme med pene 63.8 %. Nærmest fulgte Helge Mæsel - Stig Drangsholt og Per Skretting - Harald Sagevik..

RESULTATER

Det er foreløpig bare Markus som har tre scorer over milddels med forskjellige makkere, så vi venter litt med sammenlagt-resultater..

Erik Dahl foreslår...
en spilleføring i 6hj (litt lenger nede) som vinner i de aller fleste tilfeller. Utspill: Ruter konge.

Tre ganger trumf og inne på damen i bordet. Hvis den sitter 3-2 er det hele over fordi han spiller kløver mot håndens A87. Legger Nord liten, bruker han åtteren. Enten står den eller så sitter fargen ikke verre enn 4-1. Splitter Nord fra JTxxx, stikkes med esset og åtteren seiler rundt. 

Den gangen hjerteren sitter 4-1, spilles spar til esset og trumfen taes ut. Hvis begge følger på kløver ess etterpå, er det bare å gi bort et kløverstikk for å safe hjem tolv stikk (2+5+1+4 = 12).

Trumfen 4-1 og kløveren 5-0 (i nord) er altså det eneste som beiter unge Dahl..

De små pakkene...
inneholder ofte de største gledene. Her er enda en verdensmester i aksjon, denne gangen vår egen Erik Silla Sælendsminde.

140 istedet for -100 er også 6 IMP i lagkamp og SÅNNE spilleføringer varmer langt inn i hjerterota..

Et siste spørsmål før natta: 
Er det mulilg å melde denne ?

 
ª J7
© T52
¨ 842
§ JT642
ª 54 ª AK93
© D64 © AKJ73
¨ A65 ¨ 7
§ KD953 § A87
ª DT862
© 98
¨ KDJT93
§ -
Kaninen mot verdensmester....
Jimmy Cayne inviterer til lagkamper flere ganger i uka. Selv utstyrer han seg med verdensmestre som makker, denne gangen Alfredo Vesace. Tor og Geir spiller ofte disse lagkampene og ryktene forteller at det er godt betalt.

Jon Sveindal, en tidligere toppspiller fra Bergen, får invitasjoner til kampene en gang i blant og han ordner da et godt norsk lag. Denne gangen var det kaninen og AK, som sammen med Jon og Erik Rynning skulle slipe kniver mot Jimmy Cayne - Alfredo Verace, Cindy Marshal -Charlie Weed.
  
Vest Nord Øst Syd Vest Nord Øst Syd
weedo  AK drdepp kanin   Erik Rynning Alferdo Versace Jon Sveidal Jimmy Cayne
  pass 1hj 4ru     pass 1hj 2hj
4hj pass 6hj pass   4hj pass 4NT pass
pass 7ru dobl pass   5ru pass 5NT pass
pass pass       6kl pass 7hj p.r

I spillet til venstre tapte Norge 16 IMP, men de kunne godt vunnet 10. Selv om dette spillet var litt uheldig, synes jeg det er to tvilsomme norske avgjørelser. Først AK sin stamp i 7ru og Jon Sveindal sin enmanns-bridge ved det andre. 
AK sin stamp kan neppe være mye å tjene på. Etter å ha spilt med kaninen i noen år, vet AK at 7ru koster 1100/1400 (minst) når han hopper inn med 4ru. Koster det mindre, hadde han meldt inn 5ru eller mer...

Til Jon Sveidal sitt forsvar, skal han ha at 7hj er en god kontrakt, men skulle noen meldt det, burde det vært Erik Rynning etter 5NT. Jon vet ikke om verken dobbel spar,
© D eller
§ D, og at makker dukka opp med alt dette, må da være mer enn en kan forvente.

7hj kan ikke vinnes, men for å vinne 6hj må det stjeles en spar med hjerterdame. Vi som ser alle kortene, finner selvsagt rett spilleplan, men jeg skal banne på at de fleste av oss ville fått bare 11 stikk. 7hj gikk to beit ved det andre bordet..


 
 
ª J7
© T52
¨ 842
§ JT642
ª 54 ª AK93
© D64 © AKJ73
¨ A65 ¨ 7
§ KD953 § A87
ª DT862
© 98
¨ KDJT93
§ -
Kaninen mot verdensmester....
Jimmy Cayne inviterer til lagkamper flere ganger i uka. Selv utstyrer han seg med verdensmestre som makker, denne gangen Alfredo Vesace. Tor og Geir spiller ofte disse lagkampene og ryktene forteller at det er godt betalt.

Jon Sveindal, en tidligere toppspiller fra Bergen, får invitasjoner til kampene en gang i blant og han ordner da et godt norsk lag. Denne gangen var det kaninen og AK, som sammen med Jon og Erik Rynning skulle slipe kniver mot Jimmy Cayne - Alfredo Verace, Cindy Marshal -Charlie Weed.
  
Vest Nord Øst Syd Vest Nord Øst Syd
weedo  AK drdepp kanin   Erik Rynning Alferdo Versace Jon Sveidal Jimmy Cayne
  pass 1hj 4ru     pass 1hj 2hj
4hj pass 6hj pass   4hj pass 4NT pass
pass 7ru dobl pass   5ru pass 5NT pass
pass pass       6kl pass 7hj p.r

I spillet til venstre tapte Norge 16 IMP, men de kunne godt vunnet 10. Jeg synes det er to tvilsomme norske avgjørelser i spillet, først AK sin stamp i 7ru og Jon Sveindal sin enmanns-bridge ved det andre. 
AK sin stamp kan neppe være mye å tjene på. Etter å ha spilt med kaninen i noen år, vet AK at 7ru koster 1100/1400 (minst) når han hopper inn med 4ru. Koster det mindre, hadde han meldt inn 5ru eller mer...

Til Jon Sveidal sitt forsvar, skal han ha at 7hj er en god kontrakt, men skulle noen meldt det, burde det vært Erik Rynning etter 5NT. Jon vet ikke om verken dobbel spar,
© D eller
§ D, og at makker dukka opp med alt dette, må da være mer enn en kan forvente.

7hj kan ikke vinnes, men for å vinne 6hj må det stjeles en spar med hjerterdame. Vi som ser alle kortene, finner selvsagt rett spilleplan, men jeg skal banne på at de fleste av oss ville fått bare 11 stikk. 7hj gikk to beit ved det andre bordet..


Gratulerer Nina og Jan Arild..
Bridgespillere kan mer enn å spille kort. På mandag fødte Nina en gutt på litt over 3kg. Mitt navneforslag (Geir Helgemo) ble forkastet, så da ble det Eirik i stedet. Intet dårlig andrevalg !!

Alt står bra til med mor og barn og de kommer hjem i morgen. 

Lykke til, begge to !!


BENKEFORSLAG !!! 

på ny president. Det har vært turbulens rundt valgkomiteens innstilling til president i NBF etter Helge Stanghelle. Enkelte har ment høyere og sterkere enn andre, noen har manet til ro og mens enkelte har igjen støttet Jan Aasen.

De som mener at vår tidligere president, Jan Aasen, ikke er rett person til å styre skuta i årene framover, vil på tinget i begynnelsen av juni fremme forslag på en annen kandidat.

"Pressemeldingen" fra Oslo Bridgekrets kan du lese til under.

Jeg skal fremdeles ikke mene sterkt om innholdet i denne saken. Det som imidlertid er prisverdig fra kritikerne, er at de aktivt har jobbet for å finne et alternativ til den personen de ikke har tilstrekkelig tillit til. De fleste av oss utenfor Oslogryta, kjenner ikke Ragnar Præsttun . Han får sikkert tid i dagene framover til å presentere seg selv og sitt kandidatur.

Uansett hva som skjer, maner jeg til en edruelig debatt både i  dagene fram til tinget og på selve tinget. Uenighet er sunt for en hver organisasjon, men debatter bør og skal føres på en sivilisert måte. Det er viktig at en skiller mellom sak og person og at gamle stridsøkser ikke slipes. Partene bør heller ta på seg hvert sitt høreapparate og lytte til motpartens argumentasjon.

Når det skal stemmes, er det tingdelegatenes plikt å ha gjort seg opp en mening om hvem som best styrer skuta og så velger den kandidaten de mener er den rette.

LYKKE TIL ALLE SAMMEN !!


Fra NBF Østfold og Follo:

"...Oslo krets har nå fremmet et forslag på Ragnar Præsttun som alternativ presidentkandidat til Jan Aasen. Ragnar er et relativt nytt navn i organisasjonssammenheng, men har gjort ”førstegangstjenesten” sin både i klubb og i kretsen. At Ragnar har de nødvendige kvalifikasjoner for å kunne lede NBF framover på en god måte, burde det bli liten diskusjon om. Når Østfold og Follo krets har valgt å støtte denne kandidaten, skyldes det først og fremst at vi anser at han vil kunne samle kreftene i bridge-norge til NBF’s beste.

Vi anser at den innstilling til styre som valgkomiteen har lagt fram har en svakhet ved at styreforslaget ikke har noen representanter fra sentrale områder i landet som Oslo, Bergen og Trondheim. Skal organisasjonen utvikle seg videre, må disse viktige områdene være med på lasset. For å lykkes med dette anser vi at det er så viktig med en president som har tillit i disse kretsene.

Nå skal ikke vi uttale oss på vegne av Hordaland og Trøndelag - såvidt vi kjenner til har ikke disse kretsene bekjent farge i den diskusjon som har pågått siden valgkomiteens innstilling ble lagt fram. Derimot er det vel kjent at Oslo krets har vedtatt å uttrykke mistillit til Jan Aasen som president. Når Oslo krets nå også har vist ansvar i denne situasjonen ved å fremme en god alternativ kandidat, er det nok for oss. The votes from Østfold og Follo goes to Ragnar Præsttun!

Østfold Bridgekrets
Randi Uttisrud - leder
.

Forlaget fra Oslo..
Bridgekrets kan du lese under

 
Ragnar Præsttun


GEO har noen tanker om EM.
Vår nye damelandslagkaptein, Geir Olav Tislevold, gleder seg til det kommende EM. I artikkel under kan du se litt om hvilker forventninger (forhåpninger..) han og coach Ivar Berg har..

 

Gann sine fine hjemmesider 

Eli Solheim og Hilde Bjørlo gjør en flott jobb for å få enda mer fres i Rogalands-bridgen. Under kan du se noe av det klubben driver med.
Et eksempel for andre klubber og kretser ?

Sommebridge 2.kveld
Fint besøk fra Birkeland, faktisk så bra at Jørn S og Harald A gikk helt til topps. Øystein Jensen og Nils Ravnaas på andre.

RESULTATER 


Ikke rart det gikk dårlig på Rottneros !!
Vel skal Helge Stanghelle gå av som president, men at en skal stå løpet ut og støtte sine undersåtte til en er i mål, det synes vi ikke er for mye å forlange !!! 

Vi ble nest sist i kampen mellom de nordiske seriemesterne, selv Færøyene tapte gutta 10-20 mot. 1-25 mot de Islandske vinnere, var vel heller ikke som forventa..

Det er vel ikke tvil om hvem det skal skyldes på ??!!


Vi skulle nok hatt kaninen og AK der, for de leverer kongemotspill. HER er et fint eksempel..
 

  
Det nærmer seg. Det er tre uker til årets EM starter. Vi har som dere sikkert vet et " nytt" lag. Espen - Boye, Terje Aa - Jørgen Molberg og Geir Helgemo - Børre Lund. Vi gleder oss, men personlig tror jeg vi kommer til å slite mer enn vanlig. Ingenting vil glede mer enn om jeg tar feil..

 
 
ª KQT987
© AT8
¨ A62
§ 7
ª 432 ª -
© KJ © 9732
¨ J84 ¨ KDT98753
§ DT542 § J9
ª AJ65
© D654
¨ -
§ AK863
Vest Nord Øst Syd
   Espen   Petter
          1kl
pass 1hj * 3ru 4ru
pass 4NT pass 5hj
dobl 7sp p.r
Nå ble det stille i fjøset....
selv for vår nye stjerne, Espen Lindqvist. Etter en sammenhengende rekke med gode resultater, ble det nedtur i årets Rottneros Nordic Cup (seriemesterne fra de Nordiske landene)

Espen, Petter Tøndel, Ragnar Davidsen og Frode Cantona Nybo ble rett og slett nesten sist, både i selve turneringa og på butleren. Uvante saker, men vi kommer sterkt tilbake.

I spillet til venstre viste Espen god teknikk. Hjerterutspillet går via knekten til esset og en ruter ble stjålet. Spar til hånda avslørte at det var fåfengt å gå løs på kløveren. Selv om den sitter 4-3, vil det ikke vært inntak til å hente den femte når sparen viste seg å sitte 3-0, fordi det tolvte stikket må komme ved nok en ruterstjeling.

Espen vet at vest har hjerterholdet og må spille på at han også er alene om å holde kløveren. To ruterstjelinger og resten av trumfen. Når det er tre kort igjen har syd AK8 i kløver, mens hjerter 10 virker som trussel på hånda.

Vest må gi opp, siden hjerter konge + Dxx i kløver er et kort for mye i trekort-possen..Kauko Koistinen og Espen vant begge 7sp.. 
HER kan du se BULLETINENE og HER kan du se enda en fin slem av Norge

SERIEMESTERSKAPET 2009.
Puljeoppsettet kan du se HER.


 
 
ª KQ ª 
© J7 © 
¨ 976 ¨ 
§ KQJ942 § 
ª T64
© K52
¨ AJT85
§ 86
Vest Nord Øst Syd
Per Elvin Tom JO Olsen Snurr
        1hj pass
2kl pass 2hj pass
4hj pass pass pass


Godt fornøyd, Olsen....
har nå bare ei lita uke til hans viktigste stikk i livet skal komme til verden. Nina har termin 30.mai og vi ønsker lykke til på alle måte. Blir det en gutt, forteller ryktene at han skal hete Geir Helgemo Kaspersen Olsen..

I spillet til venstre fikk jeg inn et fint stikk mot den samme Jan Arild Olsen. Ikke så viktig som det han venter på, men moro lell.

Jeg spilte ut spar fire (norsk) og makker viste meg fire stykker. Kløver til spilleførers ess, spar til kongen og to ganger høy kløver. Det forsvant en rutertass og ruter konge.
Jeg stjal kløveren og var ved veiskillet.

Øst har vist spar ess, ruter konge og kløver ess. Da er det ikke plass til både hjerter ess og dame.

Hvis makker har
© AD, skal jeg spille en spar til, makker stikker med hjerteress og gir meg en sparstjeling med hjerter konge..

Jeg vet at Olsen er glad i damer, så jeg regna med at han hadde utstyr seg med trumf-fruen. Derfor:

Hjerter konge og hjerter til makkers ess. Bordet var dødt og når Tom var så grei å ha utstyrt seg med sparknekt, ble det ei beit..
ª J872
© AT
¨ Q42
§ T753
ª KQ ª A953
© J7 © Q98643
¨ 976 ¨ K3
§ KQJ942 § A
ª T64
© K52
¨ AJT85
§ 86
Aktuelt kunnne "godt fornøyd Olsen" vunnet kontrakten slik:

KD i spar, kløver til esset, spar ess og spar mot bordet. Når hjerter tieren er dobbel, blir det en rutertaper og to i trumf.

Dette er nok i beste fall marginalt bedre enn den aktuelle spilleføringen. Kløveren 3-3 og ingen makt i verden kan beite 4
©.

For å avslutte diskusjonen..
om hvordan det siste spillet "bør" meldes skal jeg bruke en slitt metafor..


"I gårdsplassen min går det et dyr med fire bein, myk pels, liker melk og sier mjau.. Jeg er ikke 100% sikker, men i min verden er og blir dette en katt.."
Derfor melder jeg 4kl etter makkers 3sp..
 
 

Hei Snorre,

Jeg våger ikke å gi Kaninen min fulle og hele støtte, først og fremst fordi jeg ikke vil utsette Kristiansands innbyggere for den traumatiske opplevelsen av en naken, sprettende kanin på byens torg.

Tankegangen bak hans meldinger har imidlertid mye for seg. Hvis du har (sub) minimum for tidligere melding(er), kan det være rett å avstå fra et "gratis" cue-bid. Dette tillater et samstemt makkerpar å gjøre milde sleminvitter på et lavt nivå.

I det aktuelle tilfellet mener jeg likevel at det er rett å melde av kløver ess fordi en finstemt makker kan ta med seg 4 ruter hvis han bare har kort til en vanlig sleminvitt, og det blir da mulig å stoppe i 4 hjerter. Bytt om kaninens minorfarger, og det blir etter min oppfatning feil å cue-bidde 4 ruter fordi man da har forpliktet seg til minst femtrinnet hvis makker har kløverkontroll.

Med KDJx,DJxx,Dx,xxx, meldes 3NT, dvs gode kort uten minorkontroller. Etter 1 major - 3 major bør det bare være 3 grand fra åpneren som er forslag til spill.
Kattemetaforen er fornøyelig, men for kaninen og andre som foretrekker tigerbridge er kanskje ikke svaret så entydig...

Mvh
Kel"Hvor er balla blitt av ?"

Kjære redaktør..

Du har fått en del skryt for hjemmesida di i det siste. Noen sier at det er fine saklige debatter, ingen får si noe stygt om noen, ingen banning, kort sagt Kardemomme Tiedende..

Men det er jo ikke no moro mer !!

Før slakta du kanin både morgen og middag. Noen ganger så blodet spruta. Det var jo dagens høydepunkt å få se hva slags syke meldinger og spilleføringer han hadde funnet på. Så kunne vi alle riste på hodet og si "stakkars mann. !"

I det siste har du bare pirka i han, med fyrstikk - den butte enden sådan.

Vi vil ha slakteriet tilbake. Ellers sier vi opp abbonementet og forlanger å få igjen penga. Det er jo ikke dette vi har betalt for !!

mvh Per "Roadrunner" Ulv..

Det var da voldsomt !! Jeg beklager på det sterkeste og lover å komme sterkere tibake. Sånt pusejournalistikk skal vi ikke ha her på Sørlandet.

Jeg begynner med en gang og tar fram et av spillene fra singeltuneringa. Sist sa jeg forsiktig at "Jeg er uening med deg..". Det jeg mente var at dette er barnebridge og så inkonsekvent at det holder.

Kaninen påstår at han har fått massiv støtte fra eliten av norske bridgespillere på at 3hj fulgt av 4hj er rett meldt på kortene til høyre. Jeg skal ta gift på at han lyver og hvis jeg får EN ENESTE INNENDER som støtter de to meldingene hans, skal jeg på tro og ære love at kaninen skal løpe naken rundt statuen av Kong Haakon VII på torget - fire runder !!

Jeg kan som sagt godt leve med 3hj (10-11 hfp eller åtte tapere), men når det så følges opp med 4hj er det en av disse tre mulighetene:
 • Jeg har så dårlig samvittighet at det kom en skvett i buksa. Hvis jeg tar en god pause og melder 4hj, er makker utmeldt. Da rekker jeg å løpe å skifte på meg tørt.
 • Jeg mista brillene da jeg meldte 3hj. Derfor synes jeg at kløveresset ser ut som en syver. Det er litt underlig at jeg skal ha to kløver syvere, men skitt au...
 • Jeg er verdensmester i enmanns-bridge. I stedet for å beskrive hånda mi, oppvurderer og nedvurderer hendene mine ut fra hva jeg føler på meg at makker har. Jeg lært at damer er noe dritt i trumfkontrakter, og her jeg faktisk to av dem. Denne gangen fornemmer jeg at makker ikke har verken AK i ruter eller spar. Trumfen sitter sikkert surt også.

Det er ingenting som heter tvungent cuebid. Men en limitert hånd (1hj - 3hj) skal ikke underslå kontroller oftere enn hver gang skuddår kommer på et tusenårs-skifte. Enten har du til LIMIT ellers så har du ikke til LIMIT.

Er du en av de som støtter 3hj fulgt av 4hj, må du legge ved fullt navn, fødels- og personnummer sånn at jeg kan verifisere at det faktisk er et menneske som sender inn. Slektskap i rett opp-eller nedadgående linje godtaes ikke. Det samme med dere som skylder kaninen penger og håper at smisking kan regnes som avdrag på gjeld. SVAR HER..

ª Q7643
© 9642
¨ Q2
§ A7
ª KJ92

ª T85
© Q © JT
¨ 86543 ¨ J97
§ K83 § QJT54
ª A
© AK8753
¨ AKT
§ 962
Vest Nord Øst Syd
  kaninen    
      pass pass 1hj
pass 3hj pass 3sp
pass 4hj pass pass
pass      

Ustabil lurer på om Erik Dahl...
har ringt eller maila ?? Jeg gjentar et av spillene fra Stavanger (under) der PIL viste fin oversikt i et motspill mot Peter Marstrander. 
Jeg orka ikke analysere om kontrakten burde vært vunnet uansett, men overlot til Erik Dahl å finne ut av det.
Jeg har ikke hørt noe fra unge Dahl, men fra Afrika kommer det en analyse som du kan se HER
Stemmer den, Erik ?
 

ª A93
© K2
¨ AJ5432
§ 85
ª D8752 ª KJT4
© J © A543
¨ T8 ¨ KD97
§ DJT32 § A
ª 6
© DT9876
¨ 6
§ K9764
Entry shifting squeeze...

Jeg kan nesten ikke stave ordet en gang, men Peter Marstrander spilte seg fram til en posisjon der han ville vunnet kontrakten mot både deg og meg. God oversikt fra PIL "ødela" et fint spill.
Peter i vest åpna med 2sp og etter 3ru fra PIL i nord avslutta Rune Andersen med 4sp.

Ruter ess og ruter til stjeling var vel ikke den verste starten for Heimdal. Geir Helgemo fortsatte i hjerter til esset og Peter la ned spar konge fra bordet. 
Hvis Per Erik Autsberg i nord stikker den, står kontrakten. Om det er andre veier til Rom enn den Peter Marstrander fulgte, vet jeg ikke. Erik Dahl ringer helt sikkert i løpet av formiddagen hvis så er tilfelle..

Når spar konge ble lasjert ville Peter i alle fall ikke spille mer trumf. Da får han en tredje runde i panna og det mangler et stikk.
Se imidlertid hva som skjedde. To høye ruter, kløver ess, hjerter til stjeling og spar fra bordet til nord sitt ess.

PIL var i ferd med å spille en runde spar til, men da skjer følgende. Peter stikker med tieren og syd er skviset. Kaster han en hjerter, beholder spar ti stikket og hjerteren godspilles. Kaster han en kløver, stikkes det over i bordet og kløveren godspilles.

Dette så PIL og fortsatte i kløver. Da måtte spar 9 før eller siden gi beita.
ª 9
© -
¨ J4
§ 8
ª D8 ª JT
© - © 43
¨ - ¨ -
§ DJ § -
ª -
© DT
¨ -
§ K9

Gjesten kom, så og vant !!
Når jeg er på besøk, stiller jeg meg bakerst i køen, venter på tur og setter meg ved bordet når vertinnen sier så...

Denne oppdragelse har tydeligvis ikke Per M Pedersen fra Egersund fått, fordi han ringte her en dag og ba om en makker til sommerbridgens første kveld. Markus Bruno ville gjerne spille med vestlendinger og det gikk da rett så bra., faktisk HELT til topps med fine 66%. Snorre og Roald var rett bak med 64% score.

RESULTATER og vi fortsetter neste mandag. VELKOMMEN !!
Bjørn Svela støtter Jan Aasen...
Dette går da rett så flott. Annen hvert innlegg støtter valgkomiteens innstilling til ny president. Nå er det rogalendingen Bjørn Svela som vil dele sine meninger med deg HER..

Per Halvorsen maner til ro. HER 
 


ª AK3

ª DT943
© 9642 © AK
¨ AK ¨ DT3
§ T543 § AKD
Vest Nord Øst Syd
          2NT pass
3kl pass 3sp (5) pass
4hj * pass 4NT pass
5kl pass 5NT pass
6ru pass 7NT p.r  
   
  

       
   
"Fasiten" kommer her:
Åpningen 2NT er den dårligste i et naturlig system. Dette fordi to hele trinn allerede er brukt opp. Det er ikke plass til så mange varianter så mange har falt ned på følgende.
  
  2NT   2NT   2NT
3kl 3hj 3kl 3sp 3kl 3hj/sp
3sp 4hj 4kl/ru
sleminvitt i hj sleminvitt i sp naturlig sleminvitt

Dette har selvsagt også bakdeler, men fordelen er åpenbare. Motsatt major etter innledningen i de to eksemplene til venstre (2NT-åpneren viser 5hj/sp) har en ikke bruk for til noe annet, og det er lett å huske...

I eksemplet til høyre får en vist fargene sine og gjøre en naturlig sleminvitt. Cuebid og Blackwood ordner resten.

Takk til Kåre K og Betong som begge har lært av artikkelen jeg hadde i vinter. Rett svar fra begge.. :-)
Espen Lindqvist er også enig, "Vi mister et cuebid eller to på 4-trinnet, men det kan vi leve med.."

ª 4

ª DT943
© DJ76 © AK
¨ AKJ654 ¨ DT3
§ 65 § AKD
Vest Nord Øst Syd
      2NT pass
3kl pass 3sp (5) pass
4ru pass 4hj pass
4sp pass 4NT pass
5hj pass 6ru p.r
       

Johannes Høie mener at 4kl/ru kan være tvetydig i denne posisjonen. Du kan lese HER. Mye fornuftig, Johannes, men når du forteller at den ene skal svare på Blackwood, hva er det femte esset og hva er trumfdame ?


Dagbladet og SIB

I går fikk Jon Solli Hansen skryt i Dagbladet.
Fortjent, spør du meg..

 


 
ª AK3

ª DT943
© 9642 © AK
¨ AK ¨ DT3
§ T543 § AKD
Vest Nord Øst Syd
kaninen   Helsto  
      2NT pass
3kl pass 3sp (5) pass
4ru pass 4NT pass
6sp pass pass pass
     
Når flinke spillere gjør noe rart..
er det ofte en grunn til det. For oss som kikka på, så det helt uforståelig ut at kaninen ikke svarte på Blackwood. Svarer han 5kl (3 ess) og etterpå 6ru (ruter konge) på 5NT, melder Stornes enkelt og greit 7sp.

Dere som mener at 4ru er entydig cuebid, skal da fortelle meg hvordan dere melder denne hånda etter makkers 2NT (20-21) :
ª4, © DJ43,¨ AJT654, § A3 ?

Det betyr at Geirs 4ru er i utgangspunktet naturlig, og Helge Stornes slår av i 4NT. (selv om jeg ikke helt skjønner at han har en hånd å skamme seg over, hva er galt med 4hj ?)
Geir meldte en praktisk 6sp, fordi sparen ikke har blitt satt som trumf.

Jeg har skrevet om et lignende spill for en stund siden, så dette er bare en test på om dere husker ? Fasiten over 3sp er alstå ?    Svar HER..


Et siste innlegg fra Lars Allard..
i presidentdebatten finner du HER.

Jeg blir enda beskyldt for å være ubalansert i min framstilling av denne saken, siden jeg ikke vil publisere alle innlegg. Dere skal få vite at det er flere mailer med meninger i denne saken som jeg ikke har lagt ut, ene og alene fordi de inneholder utidige karakteristikker av personer, personer vi alle kjenner og som har gjort en jobb for bridgen. Dette er ikke Tommy sine meldinger for dere som måtte tro og mene det. Tommy Sandsmark har ikke skrevet et eneste innlegg til meg eller til denne sida i debatten vi her fører.
Dere som skriver står selvsagt fritt til å mene AKKURAT hva dere vil om både Per og Pål, på samme måte som det er jeg som legger lista for hva som slipper igjennom FTP-opplastinga for kristiansandbk.org. Dette er også grunnen til at jeg ikke har en åpen gjestebok her på sida. Det hadde spart meg for mye arbeid, men hvis dere synes saklighetsnivået vi har nå er lavt, tør jeg ikke en gang tenke på hvordan det da kunne blitt.

Jeg har ikke ment å kreble alle som ikke selv vil melde seg til tjeneste for bridgen. Dugnad er og blir en frivillig sak og det er opp til den enkelte på hvilken måte en ønsker å bidra. Et hvert betalende medlem av NBF har både rett og plikt til å mene.
At jeg har innført begrepet "bøttekott-medlemmer" er selvsagt ironisk ment, men i vår klubb er det faktisk noen som klager over på hvilken måte bordene blir plassert i spillelokalet. De som klager er ingen av de tre som hver eneste mandag møter 15 minutter før de andre for å gjøre klart til bridgespillilng. Flertallet varmer opp med rykk på terassen utenfor spillelokalet....    

Poenget mitt er, og kommer for all framtid til å til å være: Det skal mer til å klage på noe som er gjort galt, enn å klage på noe som ikke er gjort. Det betyr overhode ikke at presidenter som ikke passer på staben sin og ikke passer på at pengene kommer inn der de hører hjemme, skal være fredet for kritikk..


Hjelp makker når du kan...
Bridge er et samarbeidsprosjekt mellom de to i et makkerpar. Noen ganger hadde en kanskje hatt lyst til at det på resultatlista kom fram at det var makker som hadde lagt de flest eggene, men sånn er det dessverre ikke. 
Poenget denne gangen er at du skal i hvert eneste spill prøve å tenke over hvilke problemer makker kan komme i og hvis det er noe du kan gjøre for å unngå at han skal trå feil, er det en like viktig oppgave du har, som det å spille godt selv.

I spillet til høyre fra årets SIB vil jeg du skal plassere deg øst og se om du hadde vært en "snillere" makker enn den jeg kikka på. 

Mot 3ru spiller din venn på andre siden av bordet ut hjerter 10. Den går via damen til konge og ess. Spillefører legger ned ruter ess, før han tar for hjerter knekt og så hjerter åtte..

Jeg kan ikke se at det kan være feil å trumfe med en honnør i vest, men mot oss kasta han (en flink spiller) i alle fall et kort uten så mye som å vurdere tanken. Da forsvant den en kløver i nord og på hjerter ni forsvant det en til. 3ru med hjemgang ga +10.5, mens ei beit ville gitt -2.7 på NS.

Og "feilen" er selvsagt at.......
øst ikke skal dekke hjerterdame. Det kan aldri være rett og makker slipper å bli satt på prøver som dette..
ª K874
  © Q2
¨ 9762
§ KJ5
ª J652 ª AQT3
© T7 © K6543
¨ QJ84 ¨ -
§ 842 § AQ97
ª 9
© AJ98
¨ AKT53
§ T63

Vest Nord Øst Syd
        1hj 2ru
pass 3ru pass pass
pass         

 

 
  

 


 
ª Q7643
© 9642
¨ Q2
§ A7
ª KJ92

ª T85
© Q © JT
¨ 86543 ¨ J97
§ K83 § QJT54
ª A
© AK8753
¨ AKT
§ 962
Vest Nord Øst Syd
  kaninen    
      pass pass 1hj
pass 3hj pass 3sp
pass 4hj pass pass
pass      
Her var jeg SVÆRT uenig...
med deg, Geir Brekka. Spillet er fra singelfinalen i Norway Open og jeg husker ikke hvem de andre spillerne rundt bordet var. Det er heller ikke mulig å finne ut av det på BBO-fila. Syd griner uansett sikkert enda etter et sånt overgrep.

Maken til inkonsekvens i meldingsforløpet skal en lete lenge etter. Jeg har ikke problemer i sånne spill, fordi jeg melder 2hj, støtte og 6-10hp. Hvis makker kommer igjen, viser jeg etterpå at jeg har maksimum for meldingene mine.

3hj kan jeg godt leve med, men når du så benekter minorcuebid og sier at du har tømt hånda di, betyr det egentlig, "unnskyld makker, jeg meldte feil i forrige runde og prøve nå å redde stumpene...". 

Hadde Syd gått videre etter din 4hj og du hadde utstyrt deg med f.eks KDJx,DJxx,Dx,xxx, hadde vi hørt deg helt inn i Odderø-salen. Det er et par etasjer over...

Kai Stene uttaler seg på sviktende grunnlag, mener jeg. Dette overgrepet tror jeg de fleste av oss ser mer enn klart nok, kanin...


Nils Kvangraven....
var gjennom sitt firma,Viego, regnskapsfører for NBF. Han er vel kanskje en av de som best vet hva som skjedde på forbundskontoret de årene økonomien var ute av kontroll.

Nils har et innlegg i debatten og det ser du HER. Han er diplomatisk i sine ordvalg, men det er ikke til å misforstå hvilken side han har ramlet ned på. 

 

En hilsen fra det sørlige Afrika..
Alle betydningsfulle medier har gjesteskribenter, nå også kristiansandbk.org

I bulletinene på Lillehammer vil du få et par-tre artikler jeg håper vil falle i smak. De har jeg kalt "Hvor ble de av ?" 

Siden det er bilde av Leif Erik Ustabil (det var RKK som i hine  hårde dager ga han dette navnet) skjønner du sikkert at "unge" Stabell er en av de du får hilse på.

Han har sendt noen mailer i den forbindelse og HER kan se litt hva som skjer på de kanter for tiden. 

Diskusjonen fortsetter....
men som redaktør her er jeg meget fornøyd med saklighetsnivået på debatten.

Lars Allard er ikke helt fornøyd med mitt svar forrige gang og samtidig prøver han å nyansere sitt syn på hva som med det kommende predidentvalget på sikt vil være best for norsk bridge. Les HER

Kjell Erik Brandstadmoen kommer med et innlegg der han gir sin uforbeholdne støtte til Jan Aasen. Hans melding kan du lese HER.

Hvis noen nå beskylder meg for å være part i denne saken, kan dere telle innlegg for og i mot. Mere uavgjort kan det ikke bli.

Sommer bridgen starter til mandag..
og er åpen for alle. Vi starter kl 18.30, som vanlig på Ellevine. Geir lovte på årsmøtet at han skulle ta et tak for å få opp deltakelsen på årets sommerbridge. Vi venter spent på hvilke tiltak han kommer med. Info kommer....

Her er en som er på besøk i byen og ønsker makker til f.k mandag:
Per M. Pedersen
Egersund BK
Mob.99505218

 


Et par mailer i debatten..
som jeg har fått lov til å legge ut, finner du HER. Er det andre som mener noe, er det bare å komme med innlegg. Jeg publiserer så kjapt jeg rekker..

 
Noen spill, historier, bilder og resultater...
fra SIB 2008 leser du til høyre. 

Lars Allard har en kommentar..
til mitt innlegg under. Han er kritisk til noe av det jeg sier og det er bare flott. I frykt for at jeg blir beskyldt for å klippe ut den delen av mailer som passer meg best, kan du se hele brevet HER.

For å oppklare et par ting først:
 • Det som står her, er mine personlige meninger. At overskriften på siden er Kristiansand BK, betyr ikke at klubben står inne for alt som står her. Formann Helge Stornes har ALDRI sensurert eller hatt innvendinger mot det jeg skriver. Skal noen henges, er det Snorre Aalberg. Kanskje burde jeg brukt et annet domene enn kristiansandbk.org, men det har ikke vært noe problem tidligere i alle fall.
    
 • I den aktuelle saken om hvem som bør bli ny president, har jeg OVERHODE ingen mening. Jeg kjenner ikke Jan Aasen og vet ikke mer om han enn det Tommy har skrevet. At Tommy sine meninger om Jan Aasen er kun saklige og udiskuterbare, er vel de fleste av oss enige om. Jeg regner med at valgkomiteen har gjort en så god jobb som de har klart og når de velger å presentere Jan Aasen som kandidat, er det sikkert en god løsning. Om det er den beste, vet jeg rett og slett ikke.
  Skulle jeg bli tatt til inntekt for at jeg ønsker Jan Aasen som president, er det en misforståelse. Skulle jeg bli tatt til inntekt for at jeg IKKE ønsker Jan Aasen som president, er det også en misforståelse. 
      
 • Jeg blir litt lei meg når Lars Allard antyder at jeg bruker denne siden til å forfekte mine meninger og bruker Kristiansand BK som et slags alibi. Hadde jeg ment veldig sterkt om hvem som skal/bør bli president i NBF, ville jeg ikke brukt denne kanalen.
  Det eneste jeg ønsker er å ha et sted der vi diskuterer ting som har med bridge å gjøre. Før var det mest spill, meldinger og kaninhistorier. I det siste har det vært litt om et par andre ting, blant annet regelen om når en slipp kan korrigeres og litt om Tommy sitt angrep på Jan Aasen. Jeg har fått tilbakemeldinger på at mange liker både innhold og form, men at jeg noen ganger bommer i penneføringen, skal jeg være den første til å innrømme.
    
 • Jeg har ikke kritisert Tommy for hans meninger. Jeg har kritisert Tommy for stil og manglende telemarknedslag. Jeg har heller ikke kritisert Boye for at han mer eller mindre har avsatt Jan Aasen før han i det hele tatt kommer på valg. Jeg har bare stilt et spørsmål om Boye og BIN er klar over at de har innflytelse og at Boye er klar over at lederen i BIN legger sterke føringer.
    
  Lars Allard har en linje i brevet om at kristiansandbk.org også er en innflytelsesrik meningskanal. Det både tror og håper jeg er en sterk overdrivelse. Jeg ønsker som sagt ikke noe mer enn å diskutere bridge og samtidig harselere litt med venner og kjente.
   
   
  De som kjenner meg, vet at det er en ting jeg ikke liker. Det er personangrep på folk som i beste mening har gjort en jobb. At ting der og da ikke ble godt nok gjort, er så sin sak. INGEN jeg kjenner gjør en dårlig jobb med overlegg. Noen ganger evner en ikke bedre, og det skal ikke folk henges for. Det letteste i verden er å kritiserer tredjeperson, enda lettere når en selv allerede har gjemt seg i bøttekottet for å slippe å være med på dugnaden.

Boye og BIN tar stilling...
til hvem som ikke bør bli ny president i NBF. I siste nummer går han i lederen ut og mener at valgkomiteen ikke har funnet rett kandidat. Hans argument for at Jan Aasen ikke bør velges, er at han ikke er samlende nok og at han ikke har tillit  blant de som driver dugnadsarbeidet i norsk bridge.
Boye må selvsagt få mene akkurat hva han vil. Om det er rett å gå ut med sin mening på dette tidspunktet, er jeg litt mer usikker på. BIN er og skal være bridgepolitisk nøytale, men som redaktør har Boye både rett og plikt til å si hva han mener er det beste for bridgen på lengre sikt. Boye blir lyttet til og de som har vært skeptiske til Jan Aasen tidligere, vipper nok med dette over på den siden hvor han IKKE står.

Jeg kan ikke skjønne at Jan Aasen nå kan bli vår nye president. Valgkomiteen må regne med benkeforslag på en ny kandidat og jeg håper de forbereder seg på det. Et styre består av mange personer og det er viktig at de har evnen til å jobbe i team. Min innstendige bønn er at de involverte klarer å heve seg over evt. personstridigheter og hele tiden har den viktigste tanken i hodet, "Hva er det beste for bridgen ?"

Vi skal være glad for at vi har en så solid og godt arbeidende administrasjon som vi har. Rune Handal sin inntreden tror jeg ettertiden vil verdsette enda mer enn vi kanskje gjør i dag. I den sammenheng er min personlige mening at det ikke er SÅ.... viktig om presidenten heter sånn eller sånn. De som stiller seg gratis til rådighet for å jobbe for hobbyen vår, skal vi i alle fall takke hjerteligst. 

Dere som har tenkt å mene veldig sterkt på det kommende tinget, bør kanskje vurdere å stille dere selv til disposisjon for dugnadsarbeid. Mange jeg kjenner løper inn i bøttekottet og gjemmer seg når det er snakk om å gjøre noe mer enn å mene....
GEO og Ivar Berg vant på Storefjell
Paret ledet store deler av turneringen, men det ble jevnere enn de kanskje hadde håpet på helt mot slutten. På de neste plassen fulgte Jonunn Feness - Kjell Otto Kopstad og Jon Sveidal - Finn Brandsnes.
 

RESULTATERDamecoach'en og damelagleder spiller også godt sammen !!


RESULTATER CAVENDISH..
Ingen kjempsuksess for våre. PIL og TURBO best av de norske med 9.plass.

Tor og Geir lå lenge bra an, men de falt av mot slutten.

Rodwell - Hampson fra USA tok hjem seieren og MASSE penger i bank og kasse..

SIB 2009 
1. - 3. mai på Hotel Caledonien
  

Vi er ikke før ferdige med årets arrangement, før vi tenker på neste år. Konseptet vil bli det samme som i år, med Norway Open på fredag og parturnerning på lørdag/søndag. Det som er fint for dere som ikke kunne være med på fredagen, er at neste år arrangeres Norway Open på en fridag (1.mai)

Vi håper dere hadde det bra i år og at mange av dere kommer tilbake til neste år. Det er helt sikkert ting å sette fingeren på og vi vil gjerne ha tilbakemeldinger. Det vi selv er mest minsfornøyde med, er den servicen vil opplevde fra hotellet sin side. Det var svært dyrt med mat og drikke, mange måtte krangle for å få bridgepris på hotellet og at de som skulle serve oss var akkurat smilende og imøtekommende, er vel en sterk overdrivelse. Vi er godt fornøyd med selv gjennomføringen av turnerningene, og vi håper dere er så enige med oss i det at dere hjelper oss å snakke positivt om arrangementet. 

Vi hadde kutta ut festen som vi i fjor hadde på Spiseriet. Den var en højdare med god mat, underholdning og bridge. Hvordan vi gjør det til neste år, vet vi ikke enda. Mange ville ha kveldene for seg selv, mens andre savna det konseptet jentene stod anvarlig for i fjor. Bridge på lørdagskvelden blir det 100% sikkert, hvilken innbinding den får vet vi som sagt ikke enda.

Oppsummering av SIB 2008 kommer her:
  
NORWAY OPEN

Sesjon 1 Sesjon 2 Sesjon 3
Invitasjon Invitasjon Invitasjon
Pulje A Pulje A Pulje A
Pulje B Pulje B Pulje B
  

Samlet kvalifisering

Finaleresultater

Bilder   FINALEN

Color Line Åpen

Resultater 

BILDER

BILDER SISTE DAG
Color Line Elite

Resultater

BILDER SISTE DAG
Lørdagskveld

Resultater

Favorittseier i SIB..
Da Espen Lindqvist og Petter Tøndal meldte seg på, annonserte jeg at det var andreplassen å spille om.
Det stemte, for de tok sin andre seier på rad i Color Line Cup. Vi gratulerer !!

Redaktøren og Tom Høiland ledet store deler av søndagen, men måtte se seg slått med 15 poeng. Luringen og Helge Mæsel spurtet inn til bronsemedalje.

Color Line Cup Åpen pulje
ble vunnet av Trygve og Rolf Undem foran Siri Gro Drivdal og Erik Jørgensen. På tredje kom Bente Ballestad og Calle Knudsen.

Vi gratulerer her også !!
Et tips

Bridgespillere er vanskelig å få ut av salen etter spillinga. Da spør du bare, "Er det noen som kan tenke seg å hjelpe å rydde litt ?! Jeg lover det at de er borte som dugg for solen i løpet av sekunder. 

Det er ikke ofte jeg sier noe fint om folk fra Vennesla, men takk for hjelpa denne gangen til Homme's, Nils R og Hurra ...
Hjelp til spill !!!
Akkurat nå er jeg sliten og lei, men når det går et par dager har jeg tenkt å lage en bulletin fra årets SIB.

For at det ikke skal bli bare selvopplevde ting, vil jeg gjerne ha spill og historier. Du trenger ikke skrive inn spillet, men fortell bare hvilken turnering, pulje og spillnummer, så ordner jeg det. Send en mail med det du vil si, så redigerer jeg på plass.

MAIL HIT og på forhånd takk !!
 
Espen Lindqvist - Petter Tøndel  Snorre Aalberg - Tom Høiland Roald og Helge Mæsel
Rolf Undem, Kenneth Syversen, Trygve Undem  Siri Gro Drivdal - Erik Jørgensen Bente Ballestad - Calle Knudsen


Finalefeltet i Norway Open..
ser du til høyre. Det er mange som påstår at singelbridge er bare tilfeldigheter. Når du ser på disse, vet både du og jeg at det er flinke spillere.

HER ser du bilder av de åtte beste, sammen med turneringsleder Calle Knudsen fra Lyngdal..

SIB Color Line Cup
Her er noen bilder fra dagens turnering. 

 

Lørdagskvelden spilte vi...
enda mer bridge. 32 spillere hadde ikke fått nok og var med på en uhøytlidlig 15 spills IMPS ACROSS THE FIELD. RESULATER..
 


Vigdis Moen med en fin 3.plass i Norway Open


Jon Solli Hansen til topps

i årets Norway Open. Han leder store deler av finalen, og vant med 18 IMP foran Dag Heldal Paulsen og en gledelig bronsemedalje til Vigdis Moen.

HER er mange bilder fra en hyggelig dag på Caledonien,

HER er resultater fra finalen og HER er resultater samlet for kvalifiseringen. 

Under finner du resultater for de enkelte sesjonene.


Color Line Cup Elite oppdateres HER fra i morgen kl. 10.20 og Color Line Åpen Pulje oppdateres HER.

Redaktøren skal spille selv, så nå blir det stille i fjøset i et par dager..


Norway Open i gang ..

Klokka 11 sparker vi i gang årets SIB. Vi ønsker alle deltakerne lykke til og håper at alle får det trivelig..

HER er noen bilder.

Resultater

Sesjon 1 Sesjon 2 Sesjon 3
Invitasjon Invitasjon Invitasjon
Pulje A Pulje A Pulje A
Pulje B Pulje B Pulje B

Finalister Norway Open
Lista er komplett og disse spiller finale kl 20.30.
FINALE NORWAY OPEN...
sender vi på BBO ca. kl 20.30. 
Følg med oss da !!
 

 

HER er resultater for alle tre sesjoner.
De fire med best score som ikke allerede var kvalifisert:
  
Vigdis Moen
Stig Martinussen
Johnny Hansen
John Arthur Frøge (kongen)

 

 

LIVE  FRA SUPERFINALEN 

 
ª AJ83
© 82
¨ T765
§ J87
ª D96 ª 7
© D7 © AKJT5
¨ KJ83 ¨ A42
§ 9642 § AT53
ª KT542
© 9643
¨ D9
§ KD


Selv de beste kan ikke sin ABC...

I disse dager spilles Cavndish og i går kveld var det Hauge på BBO. Denne gangen mot et sponsorlag med svenskene Nystrøm-Bertheau.

Tor og Geir satt NS og hadde meldt og støtte spar før den ene svensken var plassert i 4hj i øst. Geir spilte ut spar 2 til Tor sin knekt, og han fortsatte med en liten spar.

Med hjerteren 4-2, kan du glemme å godspille kløveren, men svensken var godt i gang da han kastet en kløver på den andre sparen. På den tredje kastet han enda en kløver og da var han beit. Det ser ut som han spilte på ruterdamen tredje i kapp, evt. en skvis hvis kløver KDJ satt sammen med ruterhold:

En MYE bedre plan er å stjele den tredje sparen og så dukke en kløver. Da har han fått gitt bort tre stikk og overgangene  i orden. Bordets trumf beskytter mot trumfmatten.

NS kommer sikkert til å spille en trumf, men da tar øst fire runder av den og kløver ess. Stillingen ---->

Ser du litt mer nøye, legger du sikkert merke til at Nord har et kort for mye. Selv Tor Helness vil ha problemer med å kvitte seg med et...
ª -
©
¨ T765
§ J8
ª - ª -
© - © -
¨ KJ83 ¨ A42
§ 9 § AT
ª T5
©
¨ D9
§ K

Da er vi snart i gang....
på Hotel Caledonien med SIB og Norway Open.
Det har vært mye fram og tilbake med påmeldinger de siste dagene, men det ser ut til at vi ender på ca 70 spillere. En god nedgang fra i fjor, men flere uheldige kollisjoner får ta mye av skylda. Neste år skal vi unngå dette.

HER er reglene for Kvalfisering og Sluttspill i Singelturnering
HER er systemet du skal spille
HER er program for hele helga

Vi minner spesielt om BBO-pub på fredag ca. kl 20.30. Der øverfører vi superfinalen og koser oss. For så vidt ønsker vi ikke å se noen av dere der, for det betyr at dere er utslått. Håper likvel at de som ikke får spille, døyver den verste skuffelsen og blir med oss.

På lørdag håper vi at mange blir med på en felles middag (hver ordner for seg) ca. kl 19.00. En og en halv timer seinere trekker vi opp i Caledonien Hall og spiller en 15 spills turnering. Da serves det drikke. 

Makkertorg til SIB..

Det er flere som skal spille singel, men enda ikke har fått ordnet seg makker til lørdag og søndag. 

Ta kontakt med oss i sekretæriatet på fredag, så skal vi se om vi kan få parret noen av dere..

En liten delkontrakt....
i Shapiro Spring Foursome. fra å gå helt til finalen for TEAM Gillis. Boye, Espen og Odin Svendsen er det norske innslaget på laget og de tapte 70-73 i semifinalen for Allfrey (Tony Forrester sitt lag)

TEAM Erichsen, med bl.a Espen Erichsen, Glenn Grøtheim og Ulf Tundal måtte se seg slått ut i femte runde av Jourdine. To fattige IMP var differansen i den avgjørende kampen.
Cavendish ...
er turneringa for de som har penger. Startkontingenten er ikke mindre enn 2800 Dollar pr. par og 10.000 Dollar for et lag. I tillegg er det en større auksjonsturnering, der vinneren sitter igjen med godt over en million norske kroner. 

Geir Helgemo - Tor Helness er selvskrevne deltakere. Denne gangen er SILLA også med. Han har sponsa Rune Hauge (eller var det kanskje omvendt ?) og spiller sammen med PIL og Jan Petter. Boye er sponset av Rita Shugard.

Turneringa starter i morgen (onsdag)

HER er starlista for både par og lag. Så vidt ejg kan se er det bare kaninen som mangler her, da ville ALLE verdens beste vært med..
HER er auksjonslista. Tor og Geir er nest mest verdt. Vinner de turneringa, sitter den heldige eieren av paret igjen med en svært flott pengesum..

Espen og Boye til semifinalen..
i Shapiro Spring Foursome. Den spilles på BBO nå kl 11.30 (tirsdag) Boye og Espen skal stå over de åtte første spillene, men er snart i manesjen.

Vi setter pris på at arrangører tilpasser turneringsdatoer som at de ikke kræsjer med SIB. Det betyr at Espen kommer til oss og Norway Open staks denne turneringa er ferdig.
GEO ...
har sendt meg en kopi av et par artikler han skal ha i sin spalte i Adressa.
Han gleder seg til at jeg skal prøve å finne ut hva det er som gjør at Heimdal var så suveren og spillene er to eksempler på en mulig forklaring.
 

Torsdagskvelden og SIB.
I fjor hadde vi et flott arrangement på torsdagskvelden hjemme hos Nils. Det kommer en del i år også.
Er du i byen og har lyst til å treffe folk, ringer du Nils Kvangraven på 995 51265.

Alle tar med sin egen grillmat og drikke. Sjefen fyrer opp..

System Norway Open
Jeg var sinna som ei fele på Kvangraven i fjor da han bestemte at systemet skulle være som til høyre. "Folk må da få spille det de vil !!"

I ettertid ser jeg at det som ble bestemt, var helt rett. Norway Open er for toppspillere, hvermannsen og nybegynnere. Det var det konseptet mange fortalte at de likte.

Derfor må konvensjoner tilpasses sånn at ALLE er komfortable og føler at de mestrer. Konvensjoner som f.eks STENBERG er også meningsløse, siden det er like mange videre meldinger som det finnes bridgespillere.

Utgangspunktet er et Naturlig Standard system, med beste minor, 5-kort major, 15-17 NT og svake to.

Hvis du ønsker kan du spe på med fire "avanserte" varianter. De må POSITIVT avtales for hver runde, hvis ikke noe sies er det STANDARD som er valgt.


.

Merk at SUNN FORNUFT (for de som måtte ha det..) ikke er forbudt. Går det f.eks

1sp - 4sp
5ru

så er ikke 5ru et håp om å spille der, men et ønske om at makker skal se om han har noe fint i kløver. 


Singelturnering....
er alltid moro. Denne gangen var det 20 spillere som ville kvalifisere til Norway open fra vår klubb. De fem beste som spiller på klubbens regning er:
 • Knut Johansen
 • Geir Brekka (forfall fra Egil H)
 • Helge Wessel
 • Øystein J/Thomas H/Stig D (forfall Marianne H)
 • Arne Gustav Hageland

RESULTATER   NOEN BILDER

Fru Homme viste i DETTE spillet fra gårsdagens singelturnering at NM-formen er det ingenting i veien med. Helge Wessel og herr Homme var alene om å melde DENNE.Helge Wessel meldte en fin slem til venstre

Resultater 2007/08

.Jeg planlegger en større...
artikkel/analyse av hva det var som gjorde at Heimdal vant så klart og at Geir, Børre og Per Erik hadde mye mer pluss på butleren enn de andre parene til sammen.

Er det i meldinger de gjør det ?
Er de bedre spilleførere og leverer de bedre motspill ?
Pisser motparten på seg når de møter dem i Rama ?

Som en start kan du jo se på Ramakampene --->
Heimdal 2 er vinnerne
Heimdal 2 - Stavanger  R1  R2
Heimdal 2 - Heimdal 1 R1  R2
Tromsø - Vikersund  R1  R2
Kristiansand - BAK  R1  R2
Heimdal 2 - Tromsø  R1  R2
Heimdal 2 - Stavanger  R1  R2
Kristiansand - Sørreisa  R1  R2Godt jobba, Paul Bang og dere andre i Stavanger ...


 
Gratulerer Kristiansand BK med NM sølv for lag.
Gratulerer Marianne, Egil, Helge, Roy og Nils Kåre
 
MVH
Sauda BK
V/ Egil Nerheim

Glimrende sølvmedalje !!
Det var aldri noen kamp om gullet, til det var Heimdal alt for suveren. Før siste kampen var det fire lag som kunne ta andreplassen og etter en solid innsats fra Egil Homme-Nils Kvangraven og Roy Olsen -Helge Stornes kunne de motta sølvet. Marianne Homme også en verdig medaljevinner.
VI GRATULERER !!

Samtidig en like stor gratulasjon til vinnerne, men seieren har vært klar i flere dager nå.. Geir Helgemo, Børre Lund, Jørgen Molberg , Terje Aa og Per Erik Austberg setter et nytt Norgesmesterskap inn på kontoen.

Bronse til Heimdal 1, Bjørn Morten Mathisen, Petter Tøndel, Allen Livgaard og Petter Eide.

BULLETINER..
Av en eller annen grunn klarer ikke Spar10 å linke til bulletinene i pdf-format, så da finner du dem under.

Bull 1    Bull 2     Bull 3     Bull 4   Bull 5


Et lag på banen...
 

Etter sjette og nest siste runde, er det BARE Heimdal 2 som har over middels. Det har aldri skjedd i bridgehistorien før, det er jeg rimelig sikker på. En ledelse på 43 VP før siste kamp og et snitt på 22 VP. Vel var laget favoritter, men det var da måte på. SAMMENLAGT RESULTATER  og BUTLER.

Hva dette forteller om norsk bridge, er jeg litt usikker på. Enten er Geir Helgemo og venner så ufattlig mye bedre enn de andre, eller så skjer det noe opp i hodet til noe og en hver når de møter dem. +250 på butleren og et snitt på 1.48 pr spill for Geir er jo nesten mer enn redaktøren har hatt mot kaninen på BBO i det siste. De som eventuelt måtte hatt noe å si på UK sitt landslagsuttak, har vel nå fått svar på de innvendingene. Heimdal 2 spiller EM-lag for Norge, sammen med Grøtheim - Tundal. 

Vi har fulgt Geir i spann med Børre Lund og Per Erik Autberg på BBO denne helga. Det er ufattelig stødig og god bridge. Ingen trylleformeler, ingen heksekunster, ingen systemfinurligheter. Kun godt håndverk, lite feil og en motpart som skjelver i buksa..

Det er fem lag som kan ta sølvet. Nå har Kristiansand den på kvalitet foran Tromsø, men både Heimdal og Vikersund ligger poenget bak. Stavanger ser ut til å være hekta av, men jevne resultater i de andre kampene kan gi både sølv og bronse. En av mine forhåndsfavoritter til medalje, BAK, er det eneste laget som har bare æren å spille for.

 
ª A93
© K2
¨ AJ5432
§ 85
ª D8752 ª KJT4
© J © A543
¨ T8 ¨ KD97
§ DJT32 § A
ª 6
© DT9876
¨ 6
§ K9764
Entry shifting squeeze...

Jeg kan nesten ikke stave ordet en gang, men Peter Marstrander spilte seg fram til en posisjon der han ville vunnet kontrakten mot både deg og meg. God oversikt fra PIL "ødela" et fint spill.
Peter i vest åpna med 2sp og etter 3ru fra PIL i nord avslutta Rune Andersen med 4sp.

Ruter ess og ruter til stjeling var vel ikke den verste starten for Heimdal. Geir Helgemo fortsatte i hjerter til esset og Peter la ned spar konge fra bordet. 
Hvis Per Erik Autsberg i nord stikker den, står kontrakten. Om det er andre veier til Rom enn den Peter Marstrander fulgte, vet jeg ikke. Erik Dahl ringer helt sikkert i løpet av formiddagen hvis så er tilfelle..

Når spar konge ble lasjert ville Peter i alle fall ikke spille mer trumf. Da får han en tredje runde i panna og det mangler et stikk.
Se imidlertid hva som skjedde. To høye ruter, kløver ess, hjerter til stjeling og spar fra bordet til nord sitt ess.

PIL var i ferd med å spille en runde spar til, men da skjer følgende. Peter stikker med tieren og syd er skviset. Kaster han en hjerter, beholder spar ti stikket og hjerteren godspilles. Kaster han en kløver, stikkes det over i bordet og kløveren godspilles.

Dette så PIL og fortsatte i kløver. Da måtte spar 9 før eller siden gi beita.
ª 9
© -
¨ J4
§ 8
ª D8 ª JT
© - © 43
¨ - ¨ -
§ DJ § -
ª -
© DT
¨ -
§ K9

Tilbake i medaljekampen..
Det er små marginer i et mesterskap som dette. Det betyr at store seire gjør at lag tetter luker på resultatlista. Våre helter så rimelig fortapte ut etter en tung start, men vi øyna et håp de de lenge lå over med 25-5 mot Heimdal 2.

En stund ut i kampen så det ut som de skulle miste mye av ledelsen, men det holdt til 23-7 seier og RETT opp på tredje plass !!

Heimdal leder nå med 30 VP og er eneste lag med mer enn strøpluss.. En mot røkla må vel kunne si å være en passende kommentar...

RUNDE 5 og SAMMENLAGT

Marianne hadde en glimrende kamp mot Heimdal 2..   

Bilder fra mesterskapet 
HER er fra fredgskveld
HER  er fra 4.kamp
HER er fra tredje kamp
BILDER  fra de to første kampene

Det meste har Kåre K tatt, takker igjen 
ª AJ6
© 6
¨ 983
§ AKJ974
ª K3 ª 9874
© KDJ875 © -
¨ 75 ¨ AKDJT64
§ D86 §  32
ª DT52
© AT9432
¨ 2
§ T5 

6-0 sits tålte han ikke...
Heimdal og Trømsø spilte en tett og god kamp på BBO. Det ser så lett ut når de beste holder på. Dette skulle da vel vi også ha klart ?
I kritiske situasjoner gjør de nesten alltid rett og "egg" ser vi uhyre sjelden. De melder fargene de har og støtter makker så ofte det går an. God bridge, enkelt og greit.

I spillet til venstre setter Rune Andersen umiddelbart fullt press på Helgemo, men endestasjonen ble ok likevel. To ganger ruter ut til stjeling før spar til kapp så veldig rett ut. Ruter til stjeling og overstjeling med damen. Nå tipper jeg at PIL var godt fornøyd med egen innsats så lang, men nå Peter spilte hjerter til stjeling hos makker og da var det allerede tgre kort som lå feil vei på bordet foran han.. 
Heimdal hadde likevel nok plussspill til en pen 21-9 seier.
   
Vest Nord Øst Syd

 

HER er et av plussspilla. Pent motspill, selv om
4sp sikkert kan vinne
på en eller annen måte.
Fort gjort å trå feil, selv i 
fire-kortpossen..

Peter M PIL Rune B A Geir H
     1kl 4ru dobl
pass 5kl pass pass
pass            


Klarer Tromsø medalje ?


Vi knuser Heimdal 1 !!!
Den første halvrunden kjører Kristiansand over juniorene og ligger an til 25-4 seier etter de først spillene. Følg med !!


ª K742
© A3
¨ D853
§ KT5
ª DJ65 ª T98
© J6 © K9842
¨ 6 ¨ JT942
§ AD9874 § -
ª A3
© DT75
¨ AK7
§ J532 
9 IMP tilbake til "oss"
I lukket rom kom Jon og Kåre i en normal 3NT med 9 stikk. Helge og Nils fikk tatt Ole Kvamme og Torstein Rognved sin 2hj-åpning, ikke mindre enn 800 kosta det.. 
Fortsett sånn, gutter... !!
   
Vest Nord Øst Syd

 

.. 

Ole K Helge S Torstein Nils
      2hj pass
pass dobl pass pass
pass             

 


 

Da er mor plassert på IKEA...
Jeg ble litt forsinka inn til spillelokalet i formiddag. Det ble et par turer ekstra mellom reolene på torturkammeret ved Forus, men etter å ha bedt om nåde, slapp jeg av gårde.

Kristiansand måtte bite i gresset for favorittene, tap 7-23 var nok mer enn fryktet. I de andre kampene overrasket Stavanger mest ved å sette Sørreisa til veggs med de samme sifrene som over. Heimdal og Vikersund tok hver sin lille seier.
RUNDE 3 og SAMMENLAGT

Paul Bang er stort sett fornøyd med arrangementet, men liker ikke at BK2000 ikke funket så bra som det burde til å begynne med. LIVE-oppdateringene er er nå i drift og Paul har fått god service fra Tigerstaden.

To bulletiner er ferdig. Bull 1 og Bull 2.

HER er noen bilder fra starten av kamp 4


Humøret er på topp....
foran morgendagens kamp mot Heimdal. En liten seier og et lite tap var kanskje ikke den aller beste starten, men det er langt igjen..

Kåre K sender meg bilder og jeg legger ut. Tusen takk igjen..

I morgen blir det sannsynligvis stille her, fordi fruen skal på IKEA - I STAVANGER !!

Jeg har legeattest mot å være på sånne steder, så da har jeg sagt at jeg heller tar en tur til byen og rusler litt rundt Breiavatnet...

Da sees vi sånn i 12-tida, folkens !!

HER er noen bilder tatt etter siste kampen.


Marianne Harding og BAK har omtrent middels etter første dag, en grei start vel ?

Andre kamp i NM-lag..
Det  var lenge jevnt mellom de to Heimdalslagene i hovedkampen på BBO. Mye god kortspilling og ut over i kampen seig gamlekara i fra. Til slutt vant Heimdal 2 med 31 IMP og 21-9.

Det er marginer som avgjør kamper mellom gode lag. HER var Terje Aa og Jørgen Molberg akkurat passe aggressiv, men HER var de akkurat passe defensiv. Tøndel - Mathisen gjorde motsatt da de meldte 3NT på begge. 20 IMP ut tilsammen, men bytt om et par kort så er det 20 IMP den andre veien..

I de andre kampene var det små utslag, faktisk endte de 16-14 alle sammen. 
HER er andre kamp og HER er sammenlagt.

Det er flott at noen vil kommentere på BBO, all ære og takk til dere. Jeg har bare et lite ønske om at dere kan tenke på at vi ser alle 52 korta, mens spillerne ser halvparten. I siste spill skulle Allan Livgård spille 5sp, den sto i praksis på et par finesser gjennom åpneren. Den avgjørende finessen gikk ikke, mens det var mulig å få 11 stikk på en halvsyk partiell eliminasjon hvis en avsto fra trumffinessen. Som er kuriositet kan det nevnes, men vær så snill å ikke forvent at spillefører skal tenke tanken en gang.

En siste ting: Kanskje det er en grunn til at noen "bare" kommenterer mens andre får spille ? (uff da, det var kanskje stygt sagt ?)


Første kamp i NM-lag
er  ferdig. Resultater HER 

Heimdal junior hadde arrangørene helt i kne, men måtte slippe inn en del mål på slutten.
BAK gjorde sine saker bra mot favorittene, Heimdal 1, og tapte "bare" 14-16.
Våre gutter og jente lå bak Tromsø hele veien, men redda til corner med en bra spurt, 13-17.
Sørreisa vant 19-11 over Vikersund.


Carl Mathisen og staben har forhåpentligvis alt under kontroll. 


Egil Homme spilte begge de første halvrundene, men måtte seg seg slått 13-17.


Bonn Nations Cup 2008
er et slags uoffisielt Em for klubblag. Hvert land får stille med et lag, ikke nødvendigvis det aller beste, og det spilles Round Robin og sluttspill:
Vi stiller med Team Hauge og turneringen følger du HER.


 
ª J3
© AJ83
¨ AKJT876
§ -
ª A2 ª KT94
© KDT52 © -
¨ 4 ¨ D952
§ AJ754 § K9832
ª D8765
© 9764
¨ 3
§ DT6 
 
En som ble slått ut i fjerde runde..
skal sikkert ikke lære en finalist å melde, men det får så være. Petter Tøndel hadde kanskje et håp om å få meldt kløveren etterpå, men det fikk han ikke. 2hj gikk flere beit.

Det er flere skoler om hva som er rett med vest sine kort. Jeg mener 1NT bør være naturlig (15-18), det samme med 2sp (6-kort og gode kort)
2ru derimot er det vel lite frekvent å bruke som naturlig, så da er den ledig til å vise minst 5-5 i de umeldte..   enig ?
   
Vest Nord Øst Syd

 

.. 

   Tøndel  Moen Mathisen Strøm
      1ru pass 1sp
2hj pass pass pass


2hj på 5-0 sliter selv Petter med...
 
ª J3
© K86
¨ AJ3
§ KJT93
ª 98632 ª AKT7
© J43 © T97
¨ 982 ¨ D764
§ 76 § 54
ª D4
© AD52
¨ KT5
§ AD82Damelandslaget....
trener jevnt og trutt på BBO. I går kveld spilte de 20 spill mot den nye landslagssjefen og venner. Det ble en klar seier. I spillet til venstre meldte Siv Toresen og Gunn Tove Vist LANGT bedre enn Geir Olav Tislevold og Ole Berset.
GEO og Ole meldte slik som du og jeg ville gjort, mens Siv fant ut at den eneste grunnen til at Gunn Tove snirkla rundt med 2ru (GF) når hun likvel ikke ville spille hjerterkontrakt, var at sparen kunne være akilleshælen. Dette lover godt foran sommerens EM, jenter !!
Vest Nord Øst Syd   Vest Nord Øst Syd
   Siv T    Gunn T      GEO    Ole B
pass 1kl pass 1hj   pass 1kl pass 1hj
pass 1NT pass 2ru   pass 1NT pass 3NT
pass 2hj pass 3NT   pass pass pass pass
pass 4hj p.r                 Tonje Brogeland skal ta medalje i sommerens EM lag !!Viego og verdenslaget på kulturreise
til Krakow....
Endelig, tenkte jeg. Nå har gutta boys skjønt at livet er mer enn kortspill, sånn at de har lagt sin årlige heisatur til et sted der de kan kombinere et rolig og seriøst bridgelag med påfyll for både kulturelle og historiske hjerneceller.

Jeg har klippet litt fra Wikipedia..

Byen regnes som en av Europas vakreste, og er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Kraków har tradisjonelt vært et av Polens ledende sentre for vitenskap, kultur og kunst, og var landets hovedstad fra middelalderen og frem til 1609, da hovedstaden ble flyttet til Warszawa. Byen regnes som Polens kulturhovedstad, og trekker til seg over 7 millioner turister årlig.

Jeg ber alltid om referat når kaninen har vært på tur.  Denne gangen ville jeg vite hvilke kirker og museer han hadde besøkt og om hvordan konsentrasjonsleiren i byen gjorde inntrykk.

Svar: "Viego knuste verdenslaget. Vi vant åtte av ti lagkamper. Jeg drakk Vodka RedBull og koffeinsjokket ga meg et klarsyn jeg aldri før han vært i nærheten av. Jeg så gjennom motstandernes kort. Even Ugland hadde et fantastisk flott spill og det kommer her:


Bilde:Krakow Ghetto 06694.jpg
ª 43
© J2
¨ T9654
§ K765
ª AKJT9 ª D86
© AKT © 987
¨ AK ¨ D832
§ D82 § AT3
ª 752
© D6543
¨ J7
§ J94
Vest Nord Øst Syd
 Even Viego Verdens
laget
kaninen
 2kl pass 2ru pass
2sp pass 4sp pass
6sp pass pass pass
Even i kalasform !!

Nord spilte ut ruter ti til esset. Geir forteller at Even også var i koffeinrus, så han blunka ikke en eneste gang i løpet av spilleføringen.

Ruter ess, to høye spar fra hånda, ruter konge, spar til bordets dame, ruter dame (bort med en hjerter), hjerter til ess og konge og en runde trumf til. Nå er stillingen som til høyre ---->

Kløver til bordets tier og Geir var inne. Mange av oss ville sikkert spilt hjerterdame, men Geir så at det ville klemme saften ut av makker i nord når spillefører røffa.

Derfor kløver fire opp igjen. Even viste fram hånda. "Du har sikkert ikke kløver konge, da hadde du spilt en hjerter. Jeg legger kløver åtte. Enten står kontrakten ellers var jeg alltid beit med beste spilleføring"

Kanskje det bør serveres Vodka Redbull på flere bridgearrangementer ?
ª -
© -
¨ 9
§ K76
ª 9 ª -
© - ©
¨ - ¨ 8
§ D82 § AT3
ª -
© D
¨ -
§ J94


Bjørn Sverre Gulheim mener noe, mens Harald Skæran presiserer..

 

Når jeg først inviterer til debatt... 
er jeg vel forpliktet til å legge ut noen av innleggene. Jeg tar meg den frihet å velge ut hvilke mailer jeg tar med og noen forkorter jeg. Flere har bedt om å ikke bli publisert, ikke minst fordi de har et kjennskap til de involverte og ikke ønsker å bli tatt til inntekt verken for den ene eller den andre side. Det respekteres selvsagt.

Et demokrati kjennetegnes ved at det har regler å følge, regler som er like for både kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Enkelte har antydet at dette ikke hadde blitt noen sak hvis det hadde vært mindre profilerte spillere involvert. Det både håper og regner jeg de fleste mener faller på sin urimelighet, om ikke er det er falliterklæring for hobbyen vår. Vi har vel alle tenkt tanken om at spiller A oftere og lettere får medhold i f.eks en tenkepausesak enn spiller B, men lovens intensjon må vi i alle fall ikke betvile.

Mitt poeng har jeg gjentatt, nå sikkert til det kjedsommelige. Det er spillerne på det aktuelle bordet som har gjort noe ukorrekt, nemlig å skrive en slipp feil. Det paret som har bedt TMU se på saken, har heller ikke sikret seg så godt du kunne ved å reise hjem før siste slippen ble utdelt. Det er kritikkverdig, uten at jeg ønsker å ta en samferdselspolitisk debatt i samme slengen.
Så kommer det som er vanskelig:

Er det paret har gjort, slendian "nok" til at resultatlisten skal bli stående med den feilførte slippen eller skal lovverket ha rom for tilgivelse når sånt oppstår ? 

Dagens lovverk er klinkende klart. Det er tilgivelse inntil 30 minutter etter turneringa er avsluttet. Da slokkes lyset. Hvis loven er urimelig, må et nytt forslag legges fram for rette instanser og evt. innføres i forbindelse med en revisjon av gjeldende regler. TMU og lovverket har ingen annen mulighet enn å følge det til en hver tids gjeldende regler. Alt annet vil være udemokratisk.

En presisering av problemstillingen..
under, føler jeg er på sin plass. Harald Skjæran ber meg si at saken er behandlet av Turnerings-og Mesterpoengutvalget, ikke av lovutvalget. TMU har myndighet til å dømme i denne type saker.

Innlegget har engasjert og jeg har fått flere innspill allerede. Det er flott. Jeg har ikke drevet grundig undersøkelser om det gikk andre ferjer eller om det er tunneller på veien hjem til Paal og Sigve. På noen av dere innsendere høres det ut som om kommunikasjon-mulighetene i Lofoten er minst like bra som på Grunerløkka i rushtida. Det må dere ikke si til fru Navarseter, for da får dere ikke mer penger til å bygge vei for.

Om de faktiske forhold hersker det ingen tvil, både TL og Appellutvalg sier at spilt kontrakt er 3sp - 10 stikk, mens det på slippen sto 3sp- 9 stikk. Slippen er skrevet feil og det er ingen motpart i saken.

For å være klinkende klar. Det er ingen av de andre deltakende par i turneringa som har gjort NOE SOM HELST GALT. De to parene som kan kritiseres, er Paal og Sigve selv samt det paret de spilte mot på siste bord. Begge par har plikt til å kontrollere at slippen er riktig ført når den leveres inn. Derom hersker ingen tvil. Paal og Sigve burde sikkert også aliert seg med et par i salen om å sjekke at den utleverte slippen var korrekt i henhold til det som ble spilt.. (og samtidig minne arrangøren på å slukke lyset og at alle hadde trukket opp etter seg på toalettet..)

De parene som er kvalifisert fra kretsen er rett par. Det har både TL og lovutvalget bekreftet, fordi dagens regler er rimerlig klare på dette punktet, protestfristen er 30 minutter. Jeg vet ikke om resultatlista ville blitt annerledes om slippen var blitt korrigert, men jeg antar så er tilfelle siden saken er appellert. For mitt vedkommende er det revnende likeyldig, jeg stiller kun følgende spørsmål:

Ivaretar dagens bridgeregler den gjengse oppfatning av hva som er rett/galt ? Hvorfor har vi lover ?
Jeg har fått tilsendt en appell fra Lofoten og Vesterålen. Det er Paal Fondevik og Sigve Smørdal som er involvert i spillet, men Paal sier at han er ferdig med saken. Han tar både Turneringsleder og Lovutvalgets avjørelser til etteretning og "har ikke tenkt å bruke en kalori mer på saken.  Vi spiller NM Monrad par på Lillehammer og håper å komme oss til parfinalen den veien i stedet.."

Jeg har fått lov av Paal til å bruke saken. Ikke for å endre på resultatet, men for å si i fra om at når loven strider mot det som 100 av 100 bridgespillere oppfatter som rettferdig, må loven endres. Saken er som følger:

Spillet i seg selv har ikke noe poeng, men i siste runde ble slippen ved bordet der Paal og Sigve spilte, feilført. I stedet for 3sp-10 stikk, ble det skrevet 3sp-9 stikk. I utgangspunktet en enkel sak, det finnes regler for sånt.

Nå hadde det seg slik at for å ikke komme hjem midt på natta, måtte Paal og Sigve kaste seg i bilen for å rekke ferja. Det betydde at de ikke kunne vente på siste slippen, men måtte i huj og hast komme seg av gårde. Feilføringen ble ikke oppdaget før de involverte ble oppringt av noen andre spillere på ferja ca. kl 22.45 og TL ble umiddelbart informert. Det ble avtalt å vente til neste dag med å skjekke om scoren var feilført . Da ville spillstensiler være tilgjengelig på nettet. Neste morgen ble feilen bekreftet, men TL dømte at protestfristen var ute. Lovutvalget opprettholder dommen og begrunnelsen ser du HER.

Jeg ønsker med dette ikke å klandre verken TL, lovutvalg eller andre. Her er det noe galt med loven og det må umiddelbart rettes opp.

 1. Rett skal være rett. Hvis det oppdages feilscorer innen rimelighetens tid, må det være anledning til å rette opp. Utdelte premier skal kanskje ikke trekkes tilbake, men der det er snakk om at "feil" par blir kvalifisert til et sluttspill og sluttspillet ikke er avholdt, må det gå an å endre. 
 2. Det er aldri forbudt å bruke sunn fornuft. Når det spilles i kretser der spillerne er avhengig av offentlig transportmidler (her ferje) må det kunne brukes som argument for at 48-times regelen skal tre i kraft, selv om feilen skyldes feilscorte slipper.
 3. Også de som høster fordel av feilen, vil føle seg "skadelidende." Ingen jeg kjenner ønsker å vinne en turnering eller få en NM-plass, hvis grunnen er at det er skjedd en formell feil som strider mot en hver spillers oppfating av rett og galt.
 4. Flertallets oppfatninger er i utgangspunktet ikke noe argument for lovanvendelsen, men det er et godt argument for å endre loven.  Jeg kjenner ca. 1435 mennensker som spiller bridge. Jeg ikke snakket med alle av dem, men antar at minst 1434 vil mene at i dette tilfellet skulle scoren vært rettet opp og resultatet i turneringen vært ut fra 3sp - 10 stikk.
 5. Gjeldende praksis er også et argument. Jeg har regnskapet i vår klubb og UTALLIGE ganger har jeg rettet opp feil den påfølgende dagen, når spillere har kontaktet meg og sett på spillestensiler at det er feilscorer. Når begge parter "godkjenner" feilen, retter jeg opp. Jeg er 100% sikker på et dette er i spillernes interesse, selv om loven i prinsippet sier noe annet.

Har du meninger om dette, er du velkommen til å komme med de HER.
 

Paal F FondevikSigve Alf Smørdal

 


Det er ikke rart det er krig..
i verden, når en ser hvilke reaksjoner valgkomiteens innstilling til ny president har skapt. Jan Aasen har stilt seg til disposisjon igjen og det har har fått Tommy Sandsmark til å se både rødt, blått og grønt, faktisk de fleste av regnbuens farger.

Vi vet fra før hva Tommy mener om Jan Aasen sin innsats for NBF. Det skal Tommy selvsagt få lov til å mene, men vi kan stille spørsmål ved hr. Sandsmark sin dømmekraft når han sender brev til alle kretsene og flere enkeltpersoner og i svært sterke ordelag karakteriserer Jan Aasen. Tommy henviser til saker fra tidlig på 2000-tallet og legger ved korrespondanse han har hatt blant annet om Jan Aasens håndtering av økonomien i NBF.

I det samme brevet trekker Tommy seg fra alt som har med NBF å gjøre, inntil Jan Aasen evt. IKKE blir valgt på tinget. Tommy Sandsmark har skrevet et åpent brev om sine motiver for å gjøre som har gjør, men det ønsker jeg rett og slett ikke å legge ut. Mailen kan du sikkert får fra andre hvis du er interessert.

Vår nåværende president, Helge Stanghelle, reagerer sterkt på Tommy sin framstilling og har oversendt Tommy sine mailer til Disiplinærkomiteen. HER kan du lese president Stanghelle sin reaksjon.  

Jeg skal ikke mene mye om denne saken og Tommy står selvsagt fritt til både å si og mene hva han vil. Det å bruke pressmidler på den måten han gjør her, ikke minst å sette så klare betingelser for å bidra videre med bridgeopplæringen,  kan jeg ikke annet enn å stille meg undrende til. Tommy Sandsmark bruker store bokstaver....ª 832
© T3
¨ QT9865
§ QJ
ª 964 ª AQJ5
© A42 © J76
¨ J74 ¨ K3
§ K842 § AT75
ª KT7
© KQ985
¨ A2
§ 963
Vest Nord Øst Syd
 Marianne    Egil  
    1NT 2hj
2NT pass 3kl pass
3NT pass pass pass

 

Egil og Marianne...
er vel kanskje de to som får mest skryt her på sida mi. Fortjent spør du meg, fordi paret har hatt en eventyrlig utvikling de siste årene. De hevder seg nesten uansett hvor de spiller. Lagfinale i år er bare et av mange flotte resultater.

De har kanskje litt å hente enda når det gjelder vurderinger i meldingsforløpet (hvem har ikke det ?) men Egil imponerer meg mer og mer som spillefører. Ikke bare HVA han gjør, men også MÅTEN han viser god oversikt på.

Spillet til venstre er kanskje ikke hans største prestasjon, men det gir pluss i bøtter og spann, uansett hvor det spilles kort.

Marianne fikk et meldeproblem over 2hj. Jeg mener en negativ dobling og uttak i 2NT (evt 3NT over 3sp)  bør kunne vise denne hånda, men det er ikke sikkert det er alle sin oppfatinng.

Egil lasjerte hjerter kongen. Syd skifta til spar som Egil vant med bordets nier, mer spar til kapp og enda en spar. Kløveren satt så fint som den kunne og etter fire runder av den fargen er stillingen som til høyre..

Spar fem presser safta ut av Syd. Han kasta aktuelt en hjerter, men da fikk han komme inn på hjerter konge og måtte avslutte med å gi bort det niende stikket for ruter konge. Det hjelper selvsagt ikke å blanke ruter esset, for telle til 13 er noe av det hr. Homme er bedre enn de fleste av oss til !!!
ª -
© 3
¨ QT98
§ -
ª - ª 5
© A4 © J7
¨ J74 ¨ K3
§ - § -
ª -
© K98
¨ A2
§ -


Grattis !!
Arnt Ola Fidjestøl har sendt meg noen blider fra rundekampen i går.
Når jeg kikker på bildene, ser det ut som Ålesund har forsterket laget også med Espen Kvam (i par med Terje Lie)

Det måtte nok ENDA sterkere krutt til for å slå våre helter.

Om fru Homme har fått i seg for mye seiersbrus allerede, får du spørre henne selv om. ..og søvnig virker da rett så våken !!

Kristiansand BK til finalen...
Som jeg spådde ble Terje Lie og Grand BK ikke gode nok for våre. Da er det tredje året på rad vi har et lag i finalen. Gratulerer til Marianne og Egil Homme, Nils Kvangraven, Roy Olsen og Helge Stornes... Seiren var på 30 IMP..ª T86
© K9432
¨ A6
§ A93
ª K94 ª DJ753
© DJT8 © 753
¨ 832 ¨ 5
§ J54 § DT62
ª A2
© A
¨ KDJT972
§ K87

 
 
 
 
Truslenes plassering..
Dette kunne kanskje vært en fin tittel til en kommende kriminalroman, men det handler selvsagt om bridge og skviser..

Det å gjennomføre en skvis vil jeg påstå er 90% gjenkjenning og 10% teori. Vet du hvordan dine trusler må være plassert i forhold til hvilken av motpartens hender du vil skvise, er det slett ikke vanskelig. Selv en tosidig skvis kommer ofte av seg selv hvis du har gjort de rette forberedelser, der også kommunikasjon mellom hendene er svært viktig. 
(Så må du selvsagt kunne telle til 13...)

Spillet til venstre har jeg lånt av David Bird og Terrence Reese. Det synes jeg godt illustrerer hva jeg mener. 

Mot 7ru spiller vest ut hjerter dame og da vet du at hjerterholdet er til venstre. Ingen spiller ut fra DJ mot en storeslem uten også ha tieren.
Etter å ha vunnet med hjerter ess, er faktisk en ruterfinesse mot vest (!) en mulig spilleplan. Du trenger tre inntak for å godspille og hente hjerteren, men la oss må si at det er kaninen som sitter vest. Han legger i ruter 8 (!) når du prøver ruter to mot bordet og da kan du glemme den planen.

Hjerterholdet er "rett" plasser, bak vest. Du har trusler i begge de svarte fargene og det er forbindelseskort, i kløver faktisk begge veier.

Uten å kunne så mye skvisteori, stjeler du en hjerter og peiser du av gårde med fire runder ruter til. Stillingen er som oppe til høyre, foreløpig problemfritt for motparten. På den neste ruteren må vest oppgi holdet i en svart farge og han lar en kløver gå (spiller ingen rolle om sparen oppgies først). På den neste kaster han enda en kløver (den fargen han allerede har gitt opp). Øst og blindemann kaster et kort i hver svart farge og øst lever enda..(såvidt)

Da kommer kløver konge og kløver til esset. Vest er alene om hjerteren, så han må ned på spar konge singel i trekortpassen...
ª T8
© K9
¨ -
§ A93
ª K9 ª DJ7
© JT © -
¨ - ¨ -
§ J54 § DT62
ª A2
©
¨ 97
§ K87
Dødstøtet er hjerter konge for nå har øst blitt alene om de sorte  fargene. Du har forbindelse i spar, samtidig som kløver-trusselen er rett plassert, etter øst.

Ikke umulig dette ??
Trondheim Cup...
  
Det er stadig nye turneringer som dukker opp. Denne gangen er det Studentenes BK i byen som drar i gang en bridgehelg.

For å tekkes både de vanlig turneringsspillerne og de som ikke spiller så ofte, deler de i to dagsturneringer.

Lagturnering på lørdag og par på søndag. Kvelden i mellom drar de i gang en felles sosial happening.

Lykke til !!!

Eks-sørlending og operafantom, Sverre Johan Aal, har skumle planer denne helga...

 

Bouncer og Balloo
kongemelder HER


Mer tilbud på BBO
Jeg synes det er flott med alle som tar initiativ til å gjøre noe. Denne gangen tenker jeg på dere som lager norske turneringer på BBO, vi er mange som koser oss der..

Nivået på BBO er ujevnt. Det kan sies både positive og negative ting om alle spiller mot alle uten noen form for nivådifferensiering. Det er vel ingen som er uenig i at det er  mer tilfeldigheter på BBO enn det er de fleste andre steder hvor det spilles bridge.  :-)

Thale (Geir Mogren fra Rosendal) ønsker å lage en 16-spills turnering for inviterte spillere torsdager kl 20.30. Han legger hodet på blokka og forteller at han selv er enerådende når det gjelder hvilke kriterier som skal oppfylles for å være blant de utvalgte. Han er mottakelig for bestikkelser og andre overtalelser HER. Det er ikke en eliteturnering, men denne gangen er det ikke åpen påmelding. Turneringa er lagt ut allerede og det er bare å sjekke om du er blant de hellige...

Første turnering arrangeres torsdag 3.april (Par - Swiss - 5 til 12 bord) og hvis deltakerne er fornøyd vil det bli et fast innslag. Jeg har ikke sterke meninger om dette , jeg har kun lånt bort litt plass til informasjon. Dere som har meninger, synes jeg skal rose thale for et initiativ og være positiv. 

Det er helt sikkert plass til flere TD'er på BBO hvis du brenner for noe annet !!!


 

Jeg blir både trist, deppa og lei meg
når sånne ting som dette skjer ved bridgebordet. Om det er en privatkveld hjemme i stua, en klubbkveld, NM-finale eller påskebridge i Sirdal, spiller ingen rolle. Om det er på Bord 1 eller Bord 18 i en Monrad turnering, mener jeg også uvesentlig.

Syd åpner med 1ru (ØV i sonen/NS utenfor) og Nord melder 1hj. Øst tar en liten, men markert, tenkepause, før han passer. Syd avslutter meldingsforløpet med 1 NT.

Ingenting galt enda, før vest spiller ut kløver knekt. Denne gangen ble det feil, fordi syd hadde kløver 9 og ØV fikk nesten bunn. Flytt kløver 9 over til øst og NS har fått en bunn, særdeles ufortjent.

Poenget er (igjen): Øst kan tenke så mye han vil, men vest har rett og slett ikke lov til å "ressonere" seg fram til at makker har kløverfarge, men ikke nok til å melde inn i sonen.

Vi MÅ bli flinkere til å holde sånne stier reine !!
ª T62
© AK982
¨ K76
§ T2
ª D7643 ª KJ
© DT4 © J76
¨ 952 ¨ T83
§ J8 §  AD754
ª A98
© 53
¨ ADJ4
§ K963Spilleføringen i NT med spar ut inneholder et par fine poenger, med spar 2 i utspill. (norsk)

Det er vel naturlig å lasjere både sparkonge og spar knekt. Vest stikker over og godspiller fargen.

Hjerter mot bordet og hvis Vest splitter, stikkes i bordet, hjem på ruter og mer hjerter mot bordet. Vest kommer aldri inn og det blir ni stikk.

Det er ikke umulig å lese ut at øst ofte vil ha KJ dobbel, slik at det er rett å stikke den første. Da blir det kanskje ti stikk.

Hvis du lasjer de TO første sparene, er vest flink hvis han ikke stikker over. Da skiftes til kløver og resultatet blir maks åtte stikk NS..


ª JT852
© KD7
¨ A84
§ J4
ª - ª AD9
© AJ8542 © 963
¨ 532 ¨ KJ97
§ KD73 § 962
ª K7643
© T
¨ DT9
§ AT85

Vest Nord Øst Syd
      1sp
2hj 2NT 3ru ! 4sp
pass pass dobl p.r
Vinneren skryter av Per Ove Egeli.
Geir Larsen vant en suveren seier i går. Han kunne sikkert sendt meg både ett og tre spill av seg selv, men velger å skryte av en fin melding fra Per Ove Egeli.

POE hadde plassert seg øst og over en innvittStenberg fant han ut at det var viktig å få ruter ut mot sparkontrakt i syd. Finn Nilsen åpna først tynt i syd og tok vel etterpå en forhåndsstamp mot 4hj hos motparten.

En dobla beit var omtrent middels, det ville Per Ove Egeli også fått hvis han hadde støtta hjerteren. Den andre dobla beita ga nesten alle poengene...

Når motparten sperrer og tar fra oss plass, er det ekkelt å melde nøyaktig. Noen ganger er det ikke så vanskelig likevel, bare makkerparet har tenkt igjennom posisjonen(e)

   3kl : Jeg ville meldt 3hj om vi fikk være i fred
   3ru : Jeg  ville meldt 3sp om vi fikk være i fred
   3hj : Jeg ville meldt 2hj om vi fikk være i fred          ------>
   3sp : Jeg ville meldt 2sp om vi fikk være i fred


Martin syntes han var for god til å sperre i gunstig, så da var det kanskje ikke umulig å stoppe i 3hj likevel ?
ª D2
© AKT9842
¨ 9
§ J72
  ª 76 ª JT52
  © 6 © DJ5
  ¨ AK732 ¨ D84
  § AK654 § T98
ª AK984
© 73
¨ JT65
§ D3
Vest Nord Øst Syd
 Snurr Martin Markus Sævald
   1hj pass 1sp
2NT ?    
        
ª K853
© ADT3
¨ 872
§ T5
ª 72 ª ADT96
© 852 © KJ
¨ AKDJ65 ¨ 43
§ J6 §  K732
ª J4
© 9764
¨ T9
§ AD984
Vest Nord Øst Syd
Siri G Markus Erik J Snurr
1ru pass 1sp pass
2ru pass 3NT pass
pass pass    
Lurere enn reven..
Så var det Erik Jørgensen som skulle spille inn redaktøren. Vi svikta i to-kortpossen, selv om det var en "flott" selvmordskvis Erik utsatte seg for..

Jeg spilte ut kløver 9 fra Syd. Erik burde nok brukt bordets knekt, men jeg tror nieren forvirra litt. Kløveren gikk til kongen fulgt av seks runder ruter. Bestemor hadde tatt sparkappen for det niende, men Erik fikk det for seg at jeg hadde spar kongen i syd, (akkurat som om jeg i så tilfelle hadde satt meg igjen med den dobbel ??) derfor fridde han seg med kløver slik at jeg fikk henta fire kløverstikk.
Før den siste er det slik  --->

Når jeg tar for min siste kløver og Markus kaster spar konge, ser du helt sikkert hva som skjer.

ª K
© AD
¨ -
§ -
ª 72 ª A
© 8 © KJ
¨ - ¨ -
§ - §  -
ª J
© 9
¨ -
§ 8


Veldig hyggelig påskebridge i Sirdal.  (Spillstensiler)

Det var første gang redaktøren tok turen til Tonstad og den årlige skjærtorsdagsturneringen.
Veien opp var et slit, da himmelen åpnet seg og snøen lavet ned.  Sørlendinger og bil på vinterstid er ingen god kombinasjon.
Litt forsinket kom vi da opp og vi hadde det rett så hyggelig.

Vinnere ble i år, som i fjor hvis jeg skjønte rett, Geir Larsen og Jan Erik Olsen fra Stavanger. Tonje hadde tatt med gubben og sammen tok de sølv. Helge Mæsel og Åse Biribakken gjør det stadig godt sammen, 3.plass denne gangen.

Vi kommer sikkert tilbake med et spill eller to.
Vinnerne flankerer formannen i Sirdal BK, Nils Gauthun. 2.plass til Boye og Tonje
Skjærp dere på BBO !!!
Denne gangen gjelder det kommentatorene. De må snart forstå at det er noe annet å se 13 eller 26 kort, framfor å se alle 52 som vi tilskuere gjør. Det å sitte på Bord 1 i en norsk lagturnering, vitner om kvalitet. Jeg tviler sterkt på at verken Hedy eller hva de nå heter, hadde vært i nærheten..
Under sendingene fra Olrud var det flere ganger at navngitte spillere ble nesten latterliggjort. Selv om det hadde vært fortjent, er det uhørt etter min mening.

Ofte er kommentarer og analyser også feil. Jeg har selv prøvd å kommentere, og vet at det er vanskelig å si fornuftlige ting på direkten. Derfor er det enda viktigere å veie sine ord. Nils Otto Eliassen hadde tatt tre stikk mot 4sp og satt med et ess han visste ga stikk. Han tok ikke for det (hadde AD og regna med å få for begge) og kontrakten føyk hjem. "Very bad defence by South..", var en av kommentarene (!!). Det "ekspert"- kommentatorene ikke fikk med seg var at makker til Nils Otto hadde lagt et styrkekast i ruter tidligere i spillet, sånn at kontrakten "kunne" ikke spilles hjem. At spillefører aktuelt hadde en skjult femkort-farge, var også et poeng som forsvant.  (og hvem tror dere har scoret mest på butleren etter dag 1, joda Eide - Eliassen)

I et annet spill skulle Jørn Arild spille 4sp. Den sto i praksis på sparen 3-2 og selv om det var mulig at en annen variant var like god å spille på, var det praktisk bridge å ta for AK i trumf. Når den satt 4-1, ble det beit. "Their teamname, the students, tells us that the still need to study this game..", kom det fra vingen. De spilte fire kamper på BBO i går og det de viste der, var toppbridge, verken mer eller mindre..

De norske som kommenterer på BBO er stort sett de positive unntakene. Jon Sveindal har jeg skrytt av før, Håkon Kippe er også veldig saklig og kunnskapsrik. Husk at det kan være forklaringer, mimikk eller andre ting som skjer ved bordet vi på BBO ikke får med oss.  Som ellers i livet, kan du ikke si noe fint om din neste - hold heller snuten stengt.

Olrud Monrad lag
følger du med HER

Denne slemmen hadde nok Ringseth'n helst sett umeldt da vest, Østli, spilte ut en liten spar.

Vest hadde fortjent at makker hadde hatt spar dame, men ikke knekten..
Jon Aabye og Arve Farstad..
til topps i Elitepuljen på Olrud. Det var mange par som var i ledelsen, men på slutten sto det mellom Espen Lindqvist - JA Ringseth og vinnerparet. 
Vi gratulerer og sender samtidig en hilsen til Tor Hushovd fanclub..

Geir Brekka og Øystein Jensen  ble best av våre på 7.plass, mens Marianne og Egil kom på plassen bak.

 

  Alhohol, bridge og FP..
Jeg har fått flere positive  tilbakemeldinger på det jeg tar opp under i artikkelen, "Hold ut helt til slutt.."

Det fortelles også at turneringer ikke blir holdt alhoholfrie og at flere spillere er synlig beruset under turneringer. 

NBF har et vedtak på at alkohol og bridge ikke hører sammen og da har TL en PLIKT til å håndheve dette..

I en sal med 200 spillere er det sikkert ingen lett jobb, men da får hver enkelt av oss gjøre vårt for å følge de lover og regler som gjelder..

Åpen klasse EM-lag arrangeres 14.-28. juni. Norsk lag er uttatt. (fra NBF)

Boye Brogeland
Espen Lindqvist
Geir Helgemo
Børre Lund
Jørgen Molberg
Terje Aa
  
Jeg har i lang tid sagt at Espen snart er klart for landslaget. I par med Boye kommer de helt sikkert til å gjøre sine saker bra. Det er sikkert grunner til at de andre to parene er som de er. Tor, Glenn og Ulf hadde helt sikkert vært med hvis de hadde villet og det hadde passet, men jeg kan ikke annet enn å undre meg litt over Børre og Jørgen. Geir Helgemo kan helt sikkert plukke den makkeren han vil og Terje Aa har masse erfaring. At det var rett å  "ta med seg" hver sin trønder, får de vise med resultater ...  
Vi ønsker lykke til !!

Det er mange norske par jeg mener har fortjent en sjanse. Terje Lie og Espen Kvam har vist i en årrekke at de spiller godt sammen, og har vel ikke spilt et NM uten medaljer på mange år. I seriemesterskapet er de også helt i toppen på butleren gang på gang.Kongebilde !! 
Dette er et av de tøffeste jeg har sett på lenge...

 
ª A 5 2
© A D J T 3 2
¨ T 6
§ K 5
ª 4
© K 5 4
¨ K 7 2
§ A D J 8 4 3
Nord Syd
Trollvik Peter M
1hj 3kl
3hj 4hj
4sp 5kl
5hj 6hj
6sp 6NT

De kunne det i gamle dager også...
Jeg har stor glede av å sitte å bla i gamle BIN. Der tidene har forandret seg mest, er utvilsomt når det gjelder systemer og meldinger. Om alle nyvinninger er til det bedre, skal jeg ikke ha noen formening om..

Sterke hopp i ny farge etter makkers åpning, er forsvunnet fra "moderne" bridge. Det er enten fitjump, minisplinter, sperr eller andre rariteter.

Peter Marstrander og Jan Trollvik kommuniserer flott i spillet til venstre, henta fra BIN Juli 1992. 3kl viser ganske sikkert HHxxx(x) og gode kort, enten bare kløver eller med støtte til åpningsfargen.  
Over 4hj kan ikke Trollvik gå i Blackwood med to små ruter, så han cuebidder spar. 5kl viser kløveresset, mens 5hj benekter rutercuebid. Peter Marstrander viser ruterkongen med 6hj (6ru ville vist esset). 6sp overfører til 6NT og "vips" var de i toppkontrakten. 
Jeg kan ikke huske å ha sett overføring på denne måten før, faktisk kan jeg nesten ikke erindre å ha sett overføring til NT i det hele tatt...  :-)

Kreativt og flott, fra 1992. 
..eller kunne ruteren og sparen vært bytta om  i syd ? ..  :-)
ª D53
© AKJ76
¨ -
§ K7432
ª T ª 76
© 54 © D32
¨ AKD65432 ¨ JT
§ 85 § ADJT96
ª AKJ9843
© T98
¨ 987
§ -   
Vest Nord Øst Syd
 Kai H Snurr Per S Baumann
3ru 3hj 4ru 6sp !!
7ru !! 7sp !! dobl pBaumann inn i historiebøkene...
hadde vært en passende overskrift, HVIS han hadde spilt hjem denne storeslemmen.
Spillet handler faktisk ikke om noe mer enn om du skal spille på at trumfen sitter 2-1 eller 3-0 i mot. Gjetter du på det første, bør en spiller av Baumann sitt kaliber ha gode sjanser til å notere nærmere et par tusen poeng mer i sin egen kolonne...

Ruter ess kom ut til stjeling i bordet. Kløver til stjeling, ruter til stjeling, kløver til stjeling og siste ruter til bordets spardame. Nå handler det om å komme seg hjem..

Aktuelt spilte Baumann på at Per Skretting hadde Txx i spar, sånn at han røffa en kløver med spar 9. Kai Henriksen hadde vel ikke sett for seg at hans single spar 10 skulle ta beita i denne storeslemmen.

Hvis Baumann stjeler med en høy spar og så peiser av gårde med sparen, er stillingen før den nest siste som vist i diagrammet til høyre. Du vet at øst holder både hjerteren og kløveren, fordi vest har allerede vist en spar, åtte ruter og to kløver...

På nok en trumf forsvinner hjerter knekt (!!) og da Per Skretting, tenker jeg du hadde svettet.

Lurer du hva dette heter, så er trumfskvis det ordet du skal bruke...

ª -
© AKJ
¨ -
§ K7
   ª - ª -
   © 54 © D32
   ¨ D65 ¨ -
   § - § AD
ª 43
© T98
¨ -
§ -
  


Se til vestfyket..
der de gjør noe veldig rett med rekrutteringa. Karl Olav har sendt meg følgende:

Sender deg en artikkel fra Avisen Agder som Arvid Valente skrev da Finn vant "dalanetreffet". Calle fikk skrevet en artikkel (lånte bildet ditt) i Farsund avis vedrørende vår KM-tittel. ( har ikke lastet den ned). Stor takk til Arvid som hedrer de som hedres bør innen bridgen. Får veldig mange positive tilbakemeldinger. Mange som henvender seg til meg og sier at dette ser moro ut. Så til høsten er jeg veldig optimistisk med tanke på nye kurs. Tror at visst vi skal lykkes med rekruttering må vi være utadvendt. Samtidig må vi informere folk innad. De aller fleste bridgespillere er innom din side, slik at jeg håper jeg kan utnytte deg i arbeidet. Mitt håp er at flere tar kontakt med lokalavisen og får vist hva de holder på med.

Martin og Ann Karin vår hovedkursledere i Farsund. Martin har spilt mindre bridge i de senere årene. Jeg bemerket overfor Martin at han måtte hatt godt av en liten pause, siden han plutselig toppet resultatlistene igjen. Martin sier til meg at . " Vet du hva Karl Olav, jeg har blitt en mye bedre bridgespiller etter at jeg begynte å spille med nybegynnere" Helt fantastisk for den samme følelsen har jeg, og har lenge prøvd å si dette til spillerne i egen klubb. Nevnte dette til Calle Knutsen, som sier akkurat det samme. Finn og jeg har kurs i Kvinesdal. Alle vet hvilken kortspiller Finn er, men den som er ivrigst på å notere på kurset er Finn. Som han sier til meg han har aldri gått bridgekurs, så mye av grunnteorien har han ikke vært klar over. Så folkens "BLI EN BEDRE BRIDGESPILLER VED Å SPILLE MED EN NYBEGYNNER" "

Vil forøvrig nevne at samtlige i Lyngdal (med unntak av en) er aktive spillere i klubben. Ei fra kurset spiller i Ruter 7. Vi endte opp med flere kursdeltakere enn ved oppstarten av kurset. Så vi kan si det slik at 120 % av årets kurs spiller aktiv og er svært ivrige. Vi har forøvrig utvidet spilletilbudet til 2 kvelder i uken.

MVH Karl Olav   
ª J9432
© AJ432
¨ 5
§ J2
ª Q ª T86
© KDT8 © 965
¨ AKJ82 ¨ T63
§ 754 § KD86
ª AK75
© 7
¨ D974
§ AT93
  
Vest Nord Øst Syd
     pass 1ru
pass 1sp pass 2sp
dobl 4sp p.r

En trumfskvis er ikke det ikke..
ofte en ser, men i spillet til venstre var det sånn at det LYSTE i mot spillefører i Nord. Om han klarte sluttpossen ? 
Hmm, og det tror jeg ikke han klarer neste gang heller, sannsynligvis ALDRI !!!

Øst spilte ut kløver konge til esset før spar ess felte damen. Det er for tidlig å ta ut trumfen, så derfor kløver til knekt og dame. Øst fortsatte med ruter 10 (invitt inne i spillet) dame og konge. Aktuelt skulle vest fortsatt med hjerter for å bryte forbindelsen, men han kunne ikke vite om Nord hadde en eller to ruter. Ruter ess ble trumfet i Nord og nå "burde" det vært slutt.

Spar knekt, spar til kongen og den nest siste kløveren. Stillingen er --->

Det var ALT som tydet på at posisjonen var som dette. Vest har vært med til tre-trinnet og da har han alle honnørene i rødt, i alle fall når øst har vist KD i kløver. Vest har heller ikke fem hjerter, for da ville han meldt inn 1hj.

På den siste kløveren er vest ferdig. Kaster han hjerter, går det hjerter til esset og hjerter til røff, hånda står. Kaster han en ruter, stjeles en ruter og bordet står..

ª 9
© AJ42
¨ -
§ -
   ª - ª 
   © KDT © 965
   ¨ J8 ¨ 3
   § - § 6
ª 5
© 7
¨ 97
§ T
  
Vestfylket dominerer..  RESULTATER
Vi tror kanskje vi er så flinke her i byen, men Farsund og Lyngdal vinner og vinner  KM. Som i fjor var det var det Karl Olav Hansen og Gaute Ubostad som gikk helt til topps. Denne gangen foran Calle Knudsen og Vidar Kolnes. Disse to parene skal forsvare våre farger i sommeren NM Par.
Vi ønsker lykke til..

Stig Drangsholt i par med Martin var kun 0,5 poeng (!!) fra sølvet og plass i parfinalen. Jeg føler med deg, Stig !!

Ingen av våre andre hevdet seg helt i toppen. Ann Karin og Geir nummer fem, mens Snorre og Tom kom på plassen bak. Heder og ros også til Roy Putten og Freddy Larsson fra Søm som scoret desidert mest av alle på lørdag og klatret helt opp til 4.plass.

BILDER
ª 7
© T43
¨ QT8753
§ QJ7
ª AKQT852 ª J64
© A © J872
¨ K ¨ A2
§ K542 § AT63
ª 93
© KQ965
¨ J964
§ 98
Ikke bedre enn...
det en presterer ved bordet, er noe jeg hevder til stadighet. Det er ikke noe stort poeng å spille hjem kontrakter i senga når en har kommet hjem, heller ikke å ha et meldesystem som funker 100% hver gang en leser og diskuterer.  Det er ved bordet det teller !!
Vest Nord Øst Syd   Vest Nord Øst Syd
2kl pass 2ru pass   2kl pass 2ru pass
2sp pass 3sp pass   2sp pass 3sp pass
3NT * pass 4kl pass   3NT * pass 4kl pass
6sp pass ?      4NT pass 5hj pass
  6kl * pass 6sp pass

3NT = seriøs sleminvitt..

  6NT pass pass pass


Vi meldte som til venstre. Da Vest hoppa til 6sp, kikka øst ned på et ekstra ess. Vi var uenige om øst kunne være så sterk som dette for 2ru, fiordi vest tenkte rett og slett ikke på at øst kunne ha to ess. Hva skulle øst gjøre da, der han satt med et aktivt ess som makker ikke visste om ? Det ble 7sp, ikke noe særlig god endestasjon..

Til høyre er det sånn som det "skal" gå. 6kl (ny farge på 6-trinnet etter svar på 4NT) spør etter tredjekontroll. Vi stopper kontrollert i 6NT.
(Med hjerterkonge i tillegg i øst, hadde han meldt av den på 6-trinnet. "Jeg har ikke tredjerunde kontroll i kløver, men kan hjerter konge hjelpe ?")
Ann Karin fikk kretsens andre hederspremie.. Lykke til på Lillehammer, Vidar og Calle..  også ruter da, Jensen !!!

Storeslem
i sonen

Storeslem
utenfor sonen

Lilleslem
i sonen
Lilleslem
utenfor sonen
Utgang
i sonen
Utgang
utenfor sonen
Optimisten 2210 -100 1520 -50 1460 -100 990 -50 600 -100 400 -50
Pessimisten 1460 1430 1010 990 690 660 490 460 150 120 150 120
IMP +13 -17 +11 -14 +13 -13 +11 -11 +10 -6 +6 -5
-4 -3 0 0 +4 +1

Enkelt og greit: Storeslemmer som henger på en kapp taper du i snitt 3,5 IMP på å melde, mens lilleslemmer er hipp som happ. Der det er IMP'er å hente, er å melde harde utganger...

Siden jeg nevnte kaninen og følelser (spillegalskap er kanskje et bedre ord) har jeg følgende historie. Jeg og han fikk hver vår million kroner på lån i et år. Disse fikk vi ikke bruke, ikke kjøpe aksjer eller obligasjoner, ikke spille poker eller lignende..  Det eneste vi kunne gjøre var å oppsøke banker og be om så høye renter som mulig. "Ikke no' moro," sier kaninen, men går med meg. Vi får to tilbud, det ene er på 5% rente og det andre er på 4%. For meg er saken lett, men kaninen velger 4%, FORDI DEN INKLUDERER ET GRATIS FLAXLODD I MÅNEDEN..
Kanskje ikke den beste vitsen, men for å illustrere poenget mitt med IMP'er, var det vel ikke helt bånn i bøtta ??

Hvorfor melder vi ikke storeslemmer som henger på en kapp....?
når vi melder utganger og lilleslemmer som står på det samme... Dette spørsmålet fikk jeg her en dag og for oss som mener at bridge er et spill der teknikk, matematikk og sannsynlighet er de viktigste ingrediensene, er det ikke vanskelig å svare på det. For de, kaninen f.eks, som mener at taktikk og følelser er like viktig, er svaret kanskje ikke så opplagt...

I tabellen under spiller optimisten og pessimisten de samme spillene og det er lagturnering (IMP). Det er to spill i hver "kategori" og det er snakk om å melde en kontrakt som står på en finesse. I det ene spillet går kappen, mens den ryker i det andre. Optimisten melder selvsagt begge, pessimisten ingen av dem.. IMP-scoren er regnet i forhold til optimisten..

 
 
ª K93 ª  
© AKT4 ©   
¨ KDT3 ¨  
§ DJ §  
Vest Nord Øst Syd
Du     makker  
    1kl pass
1ru pass 1hj pass
2ru * pass 2hj pass
4NT pass 6kl pass
??
* xyz : utgangskrav
Fasiten  ?
Det som er fint med bridge, er at det ikke finnes fasiter. Det vil alltid være ulike meninger om det meste, men det aller viktigste tror jeg de fleste kan enes om: Det er viktig å ha avtaler.
Mitt forslag: 

4NT

5kl  = 0/3 ess
5ru = 1/4 ess
noen bytter om disse fargen over spør etter trumf Q. Trumffargen billigst mulig benekter, annet bekrefter. En viser billigste konge på veien..
5hj  = 2/5 uten trumf Q
5sp = 2/5 med trumfdame
5NT = ett eller tre ess + en ukjent renons
6 ny farge = to ess + renons i den meldte fargen
6 i meldt farge = to ess + renons i FARGE over trumfen + kongen i meldt farge..
6 trumf = to ess + renons i farge OVER trumfen (benekter muligheten over)

  
5NT etter 5x bekrefter at alle seks nøkkelkort er tilstede og inviterer til storeslem. Ny farge viser nå kongen i meldt farge, men forteller "jeg kan ikke melde storeslem enda, makker"


I spillet til venstre har øst:    ª -,© ?xxxx,¨ Ax, §AKxxxx.  6ru spør etter trumfdame...

 

 


Jeg er ikke mørkredd....
for i går påstod jeg at den ene av våre verdensmestere, i spann med Rune Hauge, verken meldte eller spilte toppbridge i innspurten. Denne gangen er det en av våre andre mestere som skal få på pukkelen.
Boye spiller med sponsormakker Simion Gillis, og jeg bakspilte en av de siste kampene fra Island. Uten at jeg vet helt hvordan slike makkerskap fungerer, har jeg følelsen av at når den ene spilleren er presumptivt mye bedre enn den andre, blir vurderingene annerledes enn når makkerne føler seg mer "likeverdig". Her skal du få fire spill der Boye meldte annerledes enn jeg tror de fleste av oss ville gjort. Nå ble det stang ut på alle fire spillene, uten at det er det viktigste poengen denne gangen.

Spill 1 Makker melder inn 2ru, begge major. Nå vet jeg ikke helt hvilke avtaler de har, men jeg tipper de spiller sånn at han enten har en svak hånd eller en sterk hånd. Uansett hvilken han har av dem, vil 4hj bli feil i min verden. Er makker svak, blir det beit i utgang uten at motparten har noe stort. Er han sterk blir det beit i slem, som i dette tilfellet..
(6hj kunne vel vært vunnet etter kløver ess i utspill..)
   
Spill 2 Motparten åpner i 1NT og Boye dobler. Det kan hende dette viser en enfargehånd, men når makker dobler 2kl for å vise litt kort, kan det da umulig være feil å melde ADxxxxx !!!
  
Spill 3 Boye åpner i 1kl med en vanlig åpningshånd, om enn litt svak. Motparten hopper/sperrer til utgang og makker dobler for å vise kort. Vil du ikke ha scoren på din side, Boye ??
   
Spill 4 Jeg har sett utalllige ganger denne situasjonen når gutta her i byen spiller robber. Motparten melder seg opp i 3NT og det dobles...  Om Nord denne gangen hadde tatt ut, vites ikke, men hva er poenget med å doble en kontrakt når en ikke har ressurser til å doble uttaket ??
(tipper 2NT var good/bad og ba makker melde 3kl, uansett var de ikke på bølgelengde..)

 


 

 
 
ª KD72
© AD87
¨ D87
§ 76
ª 3 ª JT98
© K542 © T93
¨ J7653 ¨ KT
§ T85 § AK94
ª A654
© J6
¨ A92
§ DJ32
Fire tapere, men ti stikk.

Fra Søgne i går tar jeg med enda et fint spill. Denne gangen med Arnt Leirkjær i hovedrollen. 

Nord åpna i 1ru (beste minor) og da var veien kort til 4sp fra syd. Jeg spilte ut kløver 5. Luringen i øst tok for AK og skifta til spar. Spar konge og spar til esset var en skuffelse. Nå ser det unektlig ut som det er minst fire tapere, men det er egentlig et synsbedrag.

Etter spar ess fulgte hjerter til damen som holdt. Hjerter ess og hjerter til stjeling fulgte. Så to høye kløver og bort med to rutere i  bordet. Ruter ess og ruter til stjeling. Tell stikk nå og du finner ut det samme som den hyggelige mandalitten, det ligger 10 kort og peker den rette veien på bordet foran deg. Rutertaperen og trumftaperen går på hverandre i det trettende stikket...

På Lillehammer har jeg tenkt å spille ut en ruter i sånne spill.