hvordan spiller du ?

<<--  Sommerbridge i Søgne
Det er ikke så mange steder som spiller i juni/juli her på Sørlandet, men i Søgne spilles det minst åtte bord hver torsdag. Paul Otto har full kontroll på Ruter & Bridgemate, så det er bare å møte opp for en hyggelig kveld. Kake får du også, alt til den nette summen av omtrent 15 kr/time!!

Standardkontrakten i går var 4hj, men la oss nå si at du har kommet i 6hj og får sparkongen ut fra vest. Hvordan planlegger du spilleføringen? Jeg kan fortelle deg at du skal slippe å forholde deg til både 4-0 i hjerter og 5-1 i ruter. 
 • EK i hjerter før du starter med ruter ser normalt ut eller har du andre planer?
  (hvis du legger ned en hjerterhonnør, følger begge med en tass)

Jeg venter litt med å legge ut fasiten, men du kan gjerne sende meg ditt forslag. 


Resultater fra PAR legges ut på resultatsiden.
Det er jo en framgang, selv om det ikke er mulig å se hvor mange spill som er spilt. Fremdeles ingen spillstensiler. MEN, MEN..  SESJON 1 -> MYE norsk i teten.

Reglene for hvem som går videre, finner du her. 80-120 par går videre fra kvalifiseringa og 46 par skal til finalen. Det er carry-over.
Ferie...
Nå drar jeg til Spania en aldri så liten tur, så nå blir det stille her.
Lykke til alle i par..
 

<-- "Hvilken sjanse skal vi ta?"
Frankrike lå under med 30 IMP da dette spillet kom. Begge lagene visste omtrent stillingen og det nærmet seg slutten. 

Det er helt opplagt at Thomas Bessis gambla på denne syveren. Den kunne være nedbrett, den kunne stått på en/to finesser eller trumfesset kunne vært borte! Han måtte skape en sving.

Det han måtte ta stilling til var kontrakten på den andre bordet. "Dessverre" for han, hadde de der noe som lignet en misforståelse og stoppa i 4NT. Hadde franskmennene passa 6ru, ville de vunnet en slemsving i stedet for å tape en storeslem/utgangssving. 25 IMP omtrent den andre veien..

Jeg blir nester rørt!!!
når jeg ser bridgespillere som virkelig har skjønt det. Denne gangen er det Benito Garozzo (86 år!) og makker Romain Zaleski som viser at det er ikke konvensjoner og signaler det handler om. Forståelse er nøkkelordet!!

Garozzo spiller ut sparkonge og får svakhet av makker. Spillefører lasjerer. Nå er det et eneste motspill som beiter. Hjerter knekt til esset og mer spar. Det er akkurat det som skjer på de "gamle" sitt bord, mens ungdommen Thomas Bessis skifter ruter.

Hva er det Garozzo og Zaleski har forstått? Jo, det handler om å beskytte inntaket til den farlige hånda! Alle rundt bordet vet hvordan sparen ser ut og da må fargen godspilles mens øst har inntaket sitt i behold.

Når Bessis skifta ruter, stakk spillefører med esset og seilte kløverdamen. Øst kunne stikke, men så var hånda hans sviskedød. Han skifta hjerterknekt, men det var for seint og spillefører kunne bare slippe den og ta ruterkutten.

Garozzo så denne utviklingen og skiftet hjerterknekt i stikk to (!) Makker Zaleski brukte noe tid og tenkte på om makker kunne ha Jx i hjerter og et inntak, men kom fram til at det var ikke nødvendig! Da var det en annen og 100% sikker vei til beit. Opp med hjerteresset og skift til spar. Sparen var godspilt og Garozzo hadde inntaket sitt i behold. 

Det ser så enkelt ut, men jeg tipper 3NT går hjem på flere bord. Selv i EM semifinalen 2013!!

 


Hvor er kortene i EM??!!
Jeg finner greit kamplistene på resultatsidene, men når jeg skal se kortene for det som ser ut som et interessant spill, så finner jeg det ikke noen steder?
Jeg trykker og trykker der jeg før fant fram, men denne gangen skjer det ingenting? Spillstensiler er heller ikke å oppdrive på nett, i alle fall ikke som jeg finner.
Noen som kan hjelpe?

Små, små marginer..
Buras og Narkiewicz (DeButton) var ved første øyekast ikke så misfornøyd med stampen sin i 7ru, selv om det kosta 1400. Motparten har da fem sparstikk, seks hjerterstikk og kløver ess? Det blir 1430.

Så kikker du litt nærmere på kortene og ser at i hjerterkontrakt er det ikke mulig å få henta sparstikkene og i sparkontrakt er det ikke mulig å hente hjerterstikkene når øst spiller kløver i stikk to!!

Når DeBotton var i 4hj på det andre bordet, svinger slike avgjørelser 26 IMP!! 

Spill 1 - 15  og Spill 15-28


DeButton kom seg gjennom Round of 16, men måtte se seg slått i kvarfinalen. Her er resultatene fra kvartfinalen. Legg merke til at både ener og toer fra RR måtte si takk for seg i denne runden.

Å ha sett det før...
Selv om jeg ikke kan huske å ha hatt de samme kortene to ganger i mitt bridgeliv, handler bridge mye om å kjenne igjen en posisjon.

Janet deButton er sponsor for det eneste laget med norske spillere som gikk videre fra Round Robin. Som tidligere sagt er jeg mer og mer resultatatorientert når jeg vurderer prestasjoner. Det handler om å komme seg videre i turneringer og dere som mandeg formiddag sitter utslått på en pub i Ostende har bare med å ta av dere hatten for de som enda er med! 
I EM spilte Janet DeButton med Arthur Malinowski og spillet til venstre er fra første halvrunde i kvartfinalen mot et sterkt israelsk lag.

Jeg er tilhenger av å spille ut et lite kort i min beste farge mot NT, men jeg vet det er mange jålebukker som heller spiller f.eks en hjerter ut fra hånda under. Ilan Herbst er på mitt lag og starter med spar seks.

Det er nå øst skulle kjent igjen denne situasjonen. Med E10xx mot xxx i utspillsfargen er det ikke usannsynlig at fargen er blokkert. Sekseren er også den minste uteværende, så nord sin dame kan være singel.
Hun valgte å lasjere den første, noe som var helt greit. Når nieren kom tilbake, brukte hun tieren (!) og syd rakk å sette opp det tredje sparstikket. Nå kunne hun ikke gå på ruteren, for da får motparten tre i spar og to i ruter. En beit når kløveren ikk satt rundt.

Legg liten spar på nords nier og fargen er ufarlig så lenge det er nord som har to inntak i ruter. Det husker nok engelskfruen til neste gang denne fargekombinasjonen dukker opp.

 


Oppsøkende journalistikk av VG!!
Den spionsiktede Edward Snowden er jaget over hele verden i disse dager. I dagens VG-Nett publiserer de et bilde av han på flyet til Ecuador!!

Pulitzerpris??

 


Det er marginalt, Snurr!!
Jeg snakker ofte med Jan Tore Berg. Både før, under og etter turneringer. For det første er JT en hyggelig fyr og for det andre er han en fornuftig mann som nok har et mindre ADHD-forhold til bridge enn meg. Jeg blir gjerne pompøs og kategorisk når jeg uttaler meg om prestasjoner. Jan Tore ser ting noe mer i perspektiv, om det går an å si det på den måten.

"Det er 120 lag, 100 spill og bare 16 lag som skal videre," starter Jan Tore med. "I tillegg er de fleste av verdens beste bridgespillere til stede her i Belgia, så det er et nåløye å komme blant de lagene som får spille sluttspill. Denne gangen var det ingen norske som kom blant de seksten, men om så hadde skjedd ville det vært en fin prestasjon. Se på lista over lag som er utslått så skjønner du hva jeg mener"

Selvsagt har han rett. I tilspills-kamper svinger en slem mot utgang nesten 8 VP, avhengig av om den vinnes eller ikke. Jan Tore forteller at GEO og Ivar Berg var i en omtrent 85% 6hj. Den kunne vinnes, men med beste spilleplan ble det beit. "Vi tapte kampen 16-4 med beit, men hadde vunnet 12-8 hvis den sto. Hadde vi hatt ett eneste slikt svingspill til, ville vi vært inne blant de seksten, altså hoppa helt fra 51.plassen vår!"

Jeg har likevel en mistanke om at mange spillere husker de gangene de hadde uflaks. Noen ganger forteller begge lagene at de var uheldige i den samme kampen når de spilte mot hverandre. Da husker de sitt eget "gode" spill som gikk beit, men glemmer når trumfen i motpartens slem satt 5-0.

Det jeg skriver videre er satt på spissen og det er selvsagt ikke referat fra noen jeg har snakka med, men omtrent slik er mange av samtalene jeg har etter lagkamper:

Jeg:                       "Spilte dere bra?"
Intervjobjekt 1:  "Ja, vi spilte bra, men lagkameratene våre var nok ikke så heldige denne gangen. Makker har også vært bedre."

Det Intervjuobjekt 1 ikke vet, er at jeg snakker med mange. Også makker og lagkamerater. Da er gjerne samtalen slik:

Jeg:                       "Spilte dere bra?"
Intervjobjekt 2:  "Ja, vi spilte bra, men lagkameratene våre var nok ikke så heldige denne gangen. Makker har også vært bedre."

  

Som sagt, satt på spissen. Men selvinnsikt og objektivitet er ikke bridgespilleres sterkeste side. Vi har vel alle en tendens til å ta på oss briller når vi analyserer prestasjoner. Det er derfor jeg blir mer og resultatorientert i vurderingene mine. Jeg nekter på at det er tilfeldig at samme lag og samme par gjentatte ganger kommer langt i utslagsturneringer, mens andre oftest blir slått ut. Ja, en og en gang kan alle mislykkes uten nødvendigvis å ha gjort så mye galt, men i det lange løp: "Niks, neven, two!"

Derfor støtter jeg de som snakker om å arrangere en lang (7-dagers?) kvalifiseringsturnering for å ta ut landslaget, omtrent som i USA. I dag  har vi ingen par som skiller seg ut og da er det i mine øyne like greit  å gjøre det på den måten.


RUNNING SCORE 16-dels

God norsk bridge!
Jeg bakspilte Thomas og Hoffa i de fjorten første spilla i 16-dels finalen. Der var det masse, masse bra spilling.

Til venstre melder DeButton seg opp i en glimrende 6hj, men Nederland stamper for bare 800. Jeg kan ikke Thor Erik og Thomas sitt system, men jeg antar 2NT viser kløver. Ellers ser 5hj veldig rart ut. Thomas sine kort vokser til himmels og han løfter fint. Verhees dobler for å si at "det er ok at du melder, makker." Det gjorde han.

Til høyre ser det ut som 3NT står med kløver ut. Øst kan ikke ta tre kløverstikk fordi da godspille han det niende for Thomas. Gjør han det ikke, kan det se ut som han blir innspilt. Nederland er supernøyaktige i motspillet når de spiller ut kløver, øst tar akkurat to stikk (for å ta vekk syds innspillstrussel) og skifter til spar. Når vest kommer inn på ruteresset, vrir han hjerter og nå er innspillsskvisen ødelagt!! Bare prøv. Se også hva som skjer hvis vest ikke spiller hjerter og øst skal kaste tre kort på ruteren.

Dette er toppbridge!!


                                 Klikk for mer info

 


"Greit" utspill fra Thomas
I Monradturneringer teller alle IMP og VP. Mot slutten er det alltid superjevnt, ikke minst i kampen om de siste kvallikplassene.

Det var sikkert mange andre viktige spill, men dette utspillet alene var mer enn nok til å løfte DeButton inn på 15.plass. 

Du hadde, som hr Charlsen,  også spilt ut kløveress?

En fin lasjering av vest...
Mot Kurt Ove Thomassen dukka vest ruter til damen, men nordlendingen vant kontrakten likevel. 

Thor Erik Hoftaniska fikk verste utspill, fant sparen men gikk en beit likevel. Hadde vest stukket ruter første gang, ville han helt sikkert klart kontrakten. Med åpne kort spiller vi bare mer ruter tidligere, med det kunne vært galt med ruteren skeivere.

Trykk på spillet..(Spill 9)


Butler fra MIX lag
var det liten Ida som fant fram for meg.. Takk, men likevel litt underlig at halve bridge-Norge må leite etter ting som Markus Bruno gir meg nesten før runden/kampen er ferdigspilt.

Kaninen har under middels, så dermed henger jeg han herved ut! I morgen kommer sikkert butler for Åpent lag og da er jeg redd det ser enda verre ut!!

Tonje og Boye hadde omtrent 0.5 IMP pluss pr. spill for sitt lag.


Ikke ei linje på www.bridge.no fra EM!!
I Ostende spilles årets desidert viktigste bridgeturnering for oss norske. Da tenker jeg både eliten, toppen og bredde+. Ønsker vi blest om bridge, synes jeg vår offisielle hjemmeside burde vært en naturlig inngangsportal. Ikke her eller hos Bjørn Svela sin Facebook-side!

Vi har også fått Åpent EM 2015 og det burde vel vært blåst opp som den største nyhetssaken siden svartedauen! En liten notis i samme størrelse som invitasjon til sommerbridge i Ølen synes jeg er lite offensivt. Jeg har heller ikke lest saken i verken Dagbladet, VG eller Farsunds Avis. 

MER FRÆS, FOLKENS I STYRE OG STELL!!!

Rekstad i sluttspillet med en melding igjen!!
Lars Arthur Johansen - Gjermund Rekstad, Kurt Ove Thomassen - Svein Gunnar Karlberg, Erik Berg - Fredrik Simonsen hadde bare stortåa å slepe med seg inn i sluttspillet, men et svært aktuelt uttak fra Mats Nilsand i alle siste spill sendte dem ut fra de 16 beste. Spillet er under. Det ble en sur 18.plass til slutt.

EM lag fører seg inn i rekken av svake norske resultater de siste sesongene. Vi hadde store deler av landslagspillerne på plass, men verken Berg - Austberg, Tøndel - Svendsen, Harding - Fuglestad - Holmøy - Vist, Brogeland eller Lindqvist var egentlig i nærheten. De spilte riktignok ikke på lag eller alle i par med hverandre, men resultater er nå en gang resultater. Mine venner fra Kristiansand er heller ikke i form og endte på 89.plass. Hauge pleier å gå videre, så 41.plass var nok under forventa. Heller ikke Tor og Geir for Monaco klarte oppgaven denne gangen.

Nå begynner par og nye, blanke ark. Vi krysser fingrer der!!

RESULTATER

En ting som er like stabilt dårlig, er resultatservicen. Hvor mange VP lagene har, får vi se. Vi er langt mer bortskjemte i 2013. Det mangler både spillstensiler og ikke minst butler. Andre resultatlinker virker sånn av og til.


<<-- Jeg vet ikke hvorfor svensken tok ut 4hjx
men det ble i alle fall veldig rett. 4hj orker jeg ikke analysere, men de vant +620 på andre bordet.

Mats Nilsand tok ut i 4sp!! Det kunne jo blitt veldig feil hvis makker hadde bare fire spar (mulig at han har vist fem med 1sp). Hjerter til damen, ruter til stjeling, hjerter til kongen, ruter til stjeling hadde gitt 500, men det er skrivebordsbridge. Nå ble det to sparstikk og to hjerterstikk til NS og 9 IMP ut. 

Det var akkurat nok til at det ble ingen norske lag i sluttspillet. I skrivende stund er DeButton inne på 15.plass, så det kan hende vi får Thomas og Tor Erik å heie på.

<--  Veldig god bridge fra begge sider..
i den avgjørende kampen om 16.plassen i RR. Erik Berg fant det beste utspillet med en hjerter ti som gikk til konge og ess. Så fem ganger kløver og rutertieren rundt til konge. Nok en gang beste motspill med en liten spar, men tror du ikke tyrkerjævelen gikk opp på kongen!! (selvsagt helt korrekt. Kommer øst inn og spiller hjerter ser det slutt ut)

På det andre bordet kom Thomassen - Karlberg i 5kl. Heldigvis kom det spar ut fra øst og da var mye gjort. Vest dukka ruteren første gang, men Karlberg spilte forsiktig og vant sine 11 stikk likvel. 


Hold snavla, BBO-kikkere!!
jeg fikk flere meldinger om at Kurt Ove sin 4sp i ugunstig var hårreisende. Det sier dere fordi dere ser alle kortene!
Denne gangen hadde vest en ordentlig 3NT, men neste gang har han litt rutertilpass og bløffer. Da ler vi alle av nord som passer ut! Nord vet at makker ikke har så mye major og da kan han ha rimelig bra kort og likevel måtte passe i andre hånd. Jeg synes 4sp var både offensivt og uredd.

Motspillet svikta, så det ble bare to beiter. 500 mot 430 var billig forsikring!


             "Der lurte jeg deg!," sier kanskje Peter Bertheau.


                     Lotan Fisher, Israel. Snart verdens beste?Norge sliter i EM!!
med tre kamper igjen, er beste norske lag på 27.plass. Det er det norske damelandslaget. Når 10 kamper er spilt, starter sluttspillet med de 16 beste. Skal vi virkelig ikke få med et eneste lag dit?
RESULTATER

Til høyre: Tor Helness og Monaco sliter også med å nå 16.plassen. Med tre kamper igjen er de 12 VP bak cutten, men vi har sett dem høvle inn poeng før, i alle fall når de MÅ!!


Martin Reinertsen ringer om 7 sp'en under
og forteller at spillefører kan alltid klare seg, selv om Svein Gunnar blanker ruterdamen tidligere. Han spiller ruterknekt til esset (!), feller damen og kapper opp nord sin tier etterpå..  
Hadde spillet gått slik, ville det ikke vært noe poeng å sende inn flere spill til "Årets beste.."


Tosidig i 7sp!!
Kurt Ove Thomassen spilte ut hjerter kongen til esset. Kløver til esset og kløver til stjeling med spar 10. Med kløveren 4-3 og sparen 3-2 ville dette vært over nå, men slik satt det ikke.

Spar ED, hjerter til stjeling og spar konge tok ut trumfen. Så en høy kløver og skuffelsen var sikkert stor for øst, men han ga ikke opp.

Ruter til esset og posisjonen er som under:

HER er hele spillet hvis du ikke henger med...

        

(Jeg er ikke noe analysefantom, så hvis noen kan korsfeste med for analysen,
er de velkommen til det..)

Hjerter til stjeling og hjerterholdet har blitt isolert i nord. 

Så kløver damen og nord er ferdig i de røde fargene.

Du ser "feilen"?
Svein Gunnar Karlberg kasta en hjerter på den tredje trumfen (spar konge), men han skulle ha singla ruterdamen tidligere. På en måte godspiller det tre ruterstikk, men spillefører han ikke forbindelse til å hente dem. I diagrampossen skulle altså syd hatt en hjerter mer og en ruter mindre..

Jeg sliter med å be Svein Gunnar Karlberg gå veldig dypt ned i selvransakelsens skuff i dette spillet. Å forutse at spillefører isolerer hold i en spesifikk farge til makker og etterpå skviser han, synes jeg er vel mye å forvente/forlange. All ære til øst for en glimrende spilleføring.


                                 Klikk for mer info


Uflaks!!
Jeg har bakspilt Lars Arthur Johansen og Gjermund Rekstad tre kamper i dag. De har levert virkelig god spilling og i spillet til venstre hadde de ordentlig utur. Det finnes ikke spillstensiler, men jeg er rimelig sikker på at de aller fleste havner i 3NT i dette spillet, i alle fall de som får melde i fred. Både øst og vest vil spille ut kløver, så den kontrakten er dødfødt.
LA og Gjermund stoppa fint i 5ru, men trumfen 4-0 ble for tung å håndtere nå motparten spilte kløver hver gang de var inne. Da ble det trumfstikk til vest siden bordet måtte trumfe lavt to ganger. 

Flink igjen, men enda mer uflaks!!
Jeg skjønner ikke 3hj (benekter major?), 4ru (sleminvitt i kløver?) og 4sp (Blackwood?), men det spiller ingen rolle så lenge de gjør det selv. 5kl var en fin kontrakt. Denne gangen ser det også ut som 3NT er beit, men se på sparfargen så ser du at den er blokkert. Uavgjort spill..

2-trinnet farligere enn 3-trinnet?
Akkurat det som skjedde i kampen mellom Hauge og Anne, har jeg sett før.  Silla åpna forsiktig i 2sp (8-11) og syd kasta seg dristig inn med en opplysende dobling. Nå hadde nord en lett pass og det endte med 500.
På det andre bordet åpna øst med 3sp og da gikk det to passer til Ulf Tundal i nord. Han gikk selvsagt for sine sonebeiter, men 300 var 5 IMP ut.

Kommentatorer på BBO sier ofte mye tull, men denne likte jeg da ekteparet Efraimson hadde et uhell i meldingsforløpet: "luckily ew just got married, in a longer marriage I think this hand would cause some friction"

 

 


Ikke spør når du ikke tåler svaret!!
Denne gangen gjelder det bridge, men overskriften gjelder vel like mye i livet generellt. Jeg skjønner ikke NS sitt system, men det var noe ulogisk og galt i hele kampen mot Hauge. Hauge spilte forøvrig en strålende kamp, med harde og aggressive meldinger når de hadde kortene. På et par spill gikk de beit i harde utganger, men tok det igjen med renter de gangene det satt greit. 

I spillet til venstre stoppa Glenn og Ulf i 4hj og vant sine 10 stikk. Svensken i nord testa Blackwood, men fikk svaret han ikke tålte. 5sp viser to ess og trumfdamen. "Ikkje bra, " som Morten Ramm ville sagt. Jonny Hansen trodde vel ikke sine egne øyne der han nesten satt klar til å doble utgangen!!

Det er flere norske lag som har fått en fin start og er i posisjon til å bli blant de seksten lagene som går til sluttspill på mandag. Først er det 10 kamper Monrad a 10 spill.SS


Det skulle vel bare mangle..
men jeg har sett dem som ikke klarer.

Molton startet andrerunde-kampen mot VITAS, kanskje den største favoritten sammen med Monaco, med en forferdelig spilleføring i 4sp. Alt han skulle gjøre for å vinne var å stjele en hjerter der har disponerte Kxx mot E. Det ble for tungt!

I spill to var han våken. Etter hjerter i utspill tok Israels Lotan Fisher fem kløver og EK i ruter. Så en liten spar fra hånda.

Vest måtte opp opp på esset, men det var vel egentlig ikke så vanskelig?

 

 

 

SÅNN PARKERER DU SYKKELEN PÅ TAKET AV BILEN!!

Peter Sagan gjør de i alle fall på denne måten.


Resultatervicen fra EM suger!!

For å ta det som er bra først. LIVE-scoringen er bra og oppdatert slik at det er fint å se hvordan stillingen er.

Vi som skal prøve å skrive litt fra arrangementet, sliter skrekkelig. Jeg har enda ikke funnet en eneste side der et eneste kort er vist! Det er mulig å spore opp listene fra de enkelte kampene, men hva er scoren +1370 og 13 IMP verdt når vi ikke kan se kortene noe sted? Hvem som har spilt og hvem som har sittet hvor er heller ikke å oppdrive.

Hvor er butleren? Jeg sitter med spisset blyant for å hudflette kaninen sin innsats i mixlag, men det kan jo være lagkameratene som har svikta kapitalt!!

Jeg prøvde å finne BBO filene fra en aktuell runde, bla meg fram til rett spill, ta en skjermdump av spillet derfra, lime inn i fotoprogrammet mitt, klippe til for så å paste inn i WEB-editoren. Den jobben gidda jeg rett og slett ikke begynne på!!

Derfor er det ikke særlig med spill å presentere. Det står noe i bulletinene og GEO har lovet å komme med et spill fra EM på BIN sin nettside. Dukker det opp noe i en kamp på BBO som jeg bakspiller kan det hende det kommer et her også. 

Når vi bakspiller f.eks fra Island og Icelandair Open, har jeg rett etter kampen tilgang til alle kamplister og det er bare å trykke på hvilket som helst spillnummer, så dukker korta opp så lett og fint som bare det!!

I 2015 er det Norge og Tromsø sin tur til å arrangere. Da skal det bli bedre vel?

Fulvio Fantoni er stor favoritt til å vinne EM Åpent lag sammen med Tor og Geir. Jeg heier spesielt på Kristiansand på lag KCB L, Norway Ladies og ABAX. Hauge tror jeg også kommer til å gjøre det bra.


Synes Geir at Boye spiller dårlig?
Geir Helgemo pleier alltid å smile når han blir avbildet. Her ser han da ualminnelig skuffet/trist ut? Bilde fra www.bridgetopics.com

              Gunev og norgesvennen Dessy Popova vant EM mix par.


4.plass til Brogeland/Erichsen
i EM mixlag. Det ble spilt tretten runder Monrad før ener møtte toer i kampen om gullet, mens treer og firer gjorde opp om bronsen. 
Lag Troll (Brogeland/Erichsen) tapte 20 - 0 på Bord 1 i runde 12 og da så sluttspillet langt unna. De vant trettende kamp og når alle andre resultater vippa rett vei, var de klar for bronsekamp. Det ble det tap mot danske Schaltz og fjerdeplass
I finalen vant Nederland/Østerrike mot Østerrike.

Lagene fra 5.plass og nedover spilte to runder Monrad til og da var Hauge best av alle. Helgeness på tredje (syvendeplass). Ingen suksess for noen av de norske lagene, der de fleste havna rundt middels. Full sprekk for Silla og kaninen med store tap på slutten og 56.plass.

I morgen begynner Åpent lag. Alle resultater i linken over. 


             Fjerdeplass til Helen Erichsen

God bridge i mixen..
Jeg har ikke rukket å se så mye fra EM, men dette spillet av Marianne og Egil ble innertier. Mange par kom i 3NT, men det var steindødt selv uten spar ut. Homme manøvrerte seg til 4hj, en kontrakt om hadde en taper i spar og to i hjerter. De møtte et svært velspillende Østerrike i denne kampen og spillet gikk ut med 620 også på det andre bordet!

NORGE på 6. og 9.plass med 52 spill igjen av MIX par

RESULTATER etter 50/102 spillDenne kunne du klart..
Svein Aril Naas Olsen, eller "Naasarn" som han også kalles.

Lise Blågestad spilte ut sparknekten til kongen. Så kløver til damen, ruter til esset, hjerter til konge og ess, ruter til nord sin konge og kløverknekt til stjeling bordet. På ruter fra bordet ville ikke Tormod Røren la spillefører få for småtrumfene sine, så han la i spardame som ble overstjålet med esset. 

I posisjonen til høyre la øst ned kløveress og det så ut som nord måtte få to trumfstikk (pluss hjerteress og ruterkongen) om han stjal kløveren i bordet. Derfor ga opp og spilte spar. Nå ble kløvertieren en taper.

Men se her:

Kløver ess, hjerter til damen, hjerter til stjeling, kløver til spar ni og ruter fra bordet. Spar 86 gir nå et stikk og kontrakten!!

Det hadde vært et fint sluttspill å få til!


Akkurat ikke for Marianne og Egil
Det er 52 par som får spille finalen i mix par. Tror du ikke Hommes endte på 53.plass!! Uflaks  RESULTATER

Ikke så veldig mange norske videre, men Tor og Gunn pluss Boye og Tonje får prøve å forsvare norske interesser. Resultatservicen er ikke til å hoppe i taket for, men det blir forhåpentligvis bedre..


Resultatene begynner å komme..
Tonje Brogeland fortalte på sin Facebook-side at oppstarten i EM hadde vært rimelig kaotisk. De skulle ha spilt fem sesjoner a 10 spill, men måtte kutte ut den ene fordi det hadde vært forsinkelser.

Best av de norske etter lørdagen, er våre egne Marianne og Egil Homme. Du kan se hele resultatlista her, på side 11 i Bulletin 2.

Kvalifiseringa fortsetter i dag, søndag, med femti nye spill. De 52 beste i kveld får spille finale, 100 spill på mandag og tirsdag.

Videre program er slik:

 • onsdag, torsdag, fredag : Mix lag. Her stiller vi med mange sterke lag. Jeg er ikke sikker på hvordan opplegget er når det gjelder sluttspill.
 • lørdag og søndag: Åpent lag kvalifisering. 10 kamper. Også her stiller Norge mannsterke.
    
 • mandag og tirsdag: Round of 16, kvartfinale, semifinale og finale i Åpent lag
 • tirsdag og onsdag: Kvalifisering Åpent par
 • torsdag, fredag, lørdag: Sluttspill Åpent par.
40554211

Betaling skal de ha!!   -->
men å legge ut en link slik at vi kan følge med på resultater, det blir i drøyeste laget for arrangøren. Jeg har i alle fall ikke funnet noe enda, det har heller ikke de 150 som har spurt meg. Som regel finner jeg det jeg leiter etter på google,no, men det er svart enda.

I Søgne har mandagsklubben meldt seg ut av NBF, mye på grunn av at det er lagt på en tier i avgift til forbundet. EBU tar seg RIMELIG mye bedre betalt!!
Over 6000 kroner for å spille en lagturnering er nå i alle fall nok, spør du meg..

Hvis noen av dere som er i Ostende leser dette, kan dere kanskje spørre kaksene i EBU om de kan gå ned et hakk på kvaliteten på både kaviaren og champisen? I alle fall vente med å drikke til de har sjekket at vesentlig ting er på plass, sånn som f.eks resultatservice.

EURO KRONER
Mixed Pairs (per pair) 400  kr      3 052
Mixed Teams (per team) 720  kr      5 494
Open Teams (per team) 800  kr      6 104
Women/Seniors Teams 720  kr      5 494
Open Pairs (per pair) 400  kr      3 052
Women/Seniors Pairs (including Qualification in Open) 400  kr      3 052
Women/Seniors Pairs (without Qualification in Open) 350  kr      2 671
Side Pair event (per pair and day) 70  kr         534
Side Teams event (per team and day) 140  kr      1 068

 Klarer du dette? (se til venstre først)
Marianne Harding spilte 3NT etter meldingsforløpet over og fikk ruter ut til kongen. Jeg tror hun skulle spilte hjerter med en gang, men det så naturlig ut å legge ned en høy spar. Ingen hyggelig sits og dette så tungt ut! Så fortsatte hun med en liten spar til tier og knekt, mens Gunnar Hallberg spilte enda mer spar. Han ville ikke hjelpe med minorfargene. Nå tok Marianne to sparstikk og posisjonen er som over til høyre. Hun hadde ikke noe godt kort å kaste på den siste sparen, så derfor spilte hun hjerter. Øst var flink når han stakk opp med hjerter ess og spilte kløver til konge og ess. Nå var det ikke mulig å vinne kontrakten lenger.
  
Jeg gir deg ti sekunder i diagramposisjonen over til høyre. Hvordan vinner du?
  
Jo, legg ned kløver ess før du spiller spar. Det ser kanskje litt skrivebordaktig ut, men vest er nesten telt ut med 5-0-6-2 eller 5-1-6-1. Det hjelper ikke vest å avblokkere kløverkongen under esset, fordi da må øst enten gi spillefører to hjerterstikk eller to kløverstikk til.

Allan Livgård, min helt!!
Jeg har kjefta på han som leder for utvalget som skal se på framtiden for NM par og Festivalen. Det er ikke det han har gjort jeg har klaget på, men fordi ting går for seint for oss med ADHD-light.

Nå har jeg fått sett forslaget Allan legger fram for Arbeidsutvalget i NBF. Det er vel ikke offentlig enda, så derfor skal jeg ikke si mye. 

Jeg klarer likevel ikke å holde meg: HALLEJUJA!!

Da jeg sa til han at dette var som jeg skulle skrevet det selv, svarte han: "Huffda, det i seg selv hørtes skummelt ut!!"


Ett i spar, ett i hjerter og ruter ess til motparten?
Det var en av tilskuerne i kampen mellom vårt damelandslag og Cayne som påsto dette. Han sa også at det var fire sparstikk, to i hjerter, to i ruter og to i kløver. Det skulle bli ti lette stikk.

Etter ruterkongen i stikk en, spilte Marianne spar ess. Hun så sitsen og fortsatte med en liten spar til nier og knekt. Det hadde kanskje vært bedre å spille hjerter med en gang, fordi det er ikke sikkert øst klarer å se posisjonen?

Vest fortsatte i spar og nå var det på en måte mange stikk, men ikke mulig å fa tak i dem. Marianne tok noen sparstikk før hun spilte hjerter. Øst stakk bare med esset og fortsatte med kløver. 5+0+1+2 = 8. Bare prøv å få tak i det niende!!?

Gunn Tove i landslagsform!!
Gunnar Hallberg spilte også 5ru på det andre bordet. Han fikk kløver ut, spilte to ganger ruter fra taket og bomma sparen. Ann Karin kunne ta for ruterdamen og fortsette med kløver. Nå ble det tre beit!!

Trykk på spillet og se hvordan det skal spilles!! (Linkene til BBO-spill virker bare i Internet Explorer hos meg. I andre browsere må jeg mellomlagre og åpne dem)


Åpent EM starter på fredag
Det er mix de første syv(!) dagene. Først par, så lag. Vi stiller med mange av våre sterkeste dame/herre-par og vil helt sikkert være med i toppen.
Neste lørdag starter åpent lag, med påfølgende par.
LINK TIL HJEMMESIDA FINNER DU OVER.. 
   

Italia vant EM Mix forrige gang det var i Ostende (2002)
Kan vi håpe på Norge igjen?

Ikke bare flaks vel? ->
Terje Lie sin 3ru viser sparstøtte og invitt til utgang. Da ser det galematias ut å løfte på Nils sine kort? Han har jo bare ti honnørpoeng!

Joda, det var heldig at kontrakten sto. Ikke minst fordi makker hadde fire små i hans singletonfarge, men på den annen side var hjerterkongen bortkastet.

Når det er trumftilpass, er kortfarger svært verdifulle. Dette handler om kortvurdering og erfaring.
5-4 er MYE bedre enn 5-3 eller 4-4. For det første kan det krysstjeles langt, men en kan også ha bedre kontroll over trumfen de gangene det skal godspilles stikk i sidefarger samtidig.

Det oser vinnervilje av Nils når han løfter på nord sine kort. En uheldig dag koster det 500. Denne gangen var belønningen +790.


<-- Bridge er et "her og nå-spill"

I ettertid spiller ikke Gjermund ut spar ess. Det virker som øst er forberedt på den fargen.
I ettertid dobler Lars Arthur for å fa makker til å spille ut noe annet enn spar. Han ser det er beit med kløver ut og han bør kanskje gi makkeren 50% sjanse?

Ved bordet tror jeg de fleste av oss hadde gjort AKKURAT det samme som det som skjedde.


Fleicher spiller for USA 2
i høstens VM. Det var fem jevne sesjoner mot Nickell, men den andre sesjonen ble avgjørende. 

 


Få fargene på banen!!
Jeg har flere ganger sagt at det er for mange konvensjonelle doblinger og for lite straffedoblinger i "moderne" bridge. Her må jeg innrømme at jeg ikke har bare rett i det.

Innledningen på vårt bord var lik de to første meldingene, men nord meldte 2kl i stedet for 1NT. Roald i øst passa og Grime i syd løfta til 3kl. Kanskje skulle jeg vært med en gang til i vest, men passet. Roald kunne også doblet opplysende etter 1kl - 1sp - 2kl - ?, men han var i tynneste laget.

Jonny Hansen var ivrig i øst til venstre og doblet konvensjonelt for å vise hjerter (!). Denne konvensjonen har jeg ikke hørt om før, men det passa fint denne gangen når Silla hadde supertilpass.
Det er sjelden øst skal straffedoble en frivillig 1NT i denne posisjonen, så jeg synes det høres fornuftig ut å bruke doblingen her for å vise en farge. 
Går det 1kl - 1hj - 1NT, vil dobling vise spar.


  Fleicher med godt grep om USA 2-plassen
etter å ha knust Nickell med 70-4 på 16 spill i andre sesjon. Rosenberg-Willenken hadde visst hatt tidenes sesjon for lederlaget. Det kan altså se ut som Zia får seg enda en VM-finale.

RESULTATER

Generasjonsskifte i USA
Fire unggutter, John Kranyak, Gavin Wolpert, Kevin Bathhurst og Kevin Dwyer, var suverene i USA1 finalen mot Fleicher (Zia). De vant til slutt med 68 IMP over 120 spill.

Fleicher møter nå Nickell i en ny finale for å avgjøre hvem som spiller i VM for USA 2.

RESULTATER


Konvensjoner har også en bakside
som jeg tror mange av dere ikke tenker på. Det er fancy, fint og flott å melde lenge, men husk at du samtidig forteller motparten masse om kortene dine. Spillet er fra det amerikanske mesterskapet som pågår.

Nord gjorde en invitt mot makkers åpning og fortalte med det at de var undervektige i honnørpoeng. Legg merke til at makker tok i mot selv om han hadde det jeg vil kalle en minimumsåpning, så en kan undres på vitsen med det hele. Med nord sine kort er det ofte ikke viktig om makker har maks eller minimum, men mer hvor han har honnørene sine. 

I alle fall fikk øst sjansen til å be makker spille ut hjerter, bordets første farge. Med hjerterkonge ut fra vest, var det ikke mulig å vinne mer enn åtte stikk. Syd måtte på på kløveren for å få sitt niende og da ble det beit siden han måtte lasje hjerteren en gang. To stikk i hjerter og tre i kløver ga beita.

På det andre bordet sladre ikke motparten så veldig når nord bare hoppa til 3NT i den andre melderunden. Vest spilte ut kløver og selv om øst skifta hjerter var det bare å ligge unna den en gang og hente det niende i kløver.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Amerika er kanskje det mest konservative landet når det gjelder å arrangere turneringer. Der har de et flott opplegg rundt kvalifiseringen til VM, et opplegg vi kanskje kan se på her hjemme også? USA har med to lag og de kvaller de på denne måten. 

Det startes med en Round Robin og de beste går inn i knockout sluttspill. De 16 beste lagene får plass i A-sluttspillet. Etter første runde i A-sluttspiiet (Round of 16), startes det en Bracket 2, der de som ble utslått i innledningen (RR), sammen med taperne i Round of 16, starter en ny knockout-serie. (B-sluttspill) Altså et cupspill for de lagene som har ett tap. 

De lagene som taper i A-sluttspillet går fortløpende inn in B-sluttspillet og møter de som overlever rundene der. 

Det laget som vinner A-sluttspillet er USA 1 i VM. Taperen av A-finalen får en ny sjanse i en "finale 2" mot vinneren av B-sluttspillet. Vinneren her er USA 2 i VM. 

Dette er bra, fordi det kan være tilfeldigheter som gjør at gode lag ryker ut. Alle kan tape en kamp, selv om det er mange spill. På denne måten får alle lagene en second chanse og det er enda større sjanse for at det er de beste lagene/spillerne som får representere landet.

 


DOBBELTSEIER TIL NORGE

Tor og Geir vant suverent i Tyrkia og luringen og jeg knuste kaninen enda klarere... 

 


Tor og Geir i Tyrkia og spiller 

Salvador Assael Bridge

Hovedturneringen er invitasjonsturnering med mange av verdens sterkeste. Ikke USA denne gangen fordi der spilles det amerikanske mesterskapet, en turnering der de to beste får spille Bermuda Bowl (VM) i september.

RESULTATER

Jeg klarer ikke la vær....

Jeg er på leiting etter lagkamerater til Fredrikstad og har de siste dagene snakka med tre toppspillere som alle sier det samme. "Jeg tror ikke jeg reiser til Bridgefestivalen i år fordi jeg er ikke kvalifisert til parfinalen. Det er lenge å vente helt til fredagens Monrad lag.." 
En mulighet er at de lyver bare fordi de ikke vil spille sammen med meg. En annen mulighet har jeg fortalt deg om tusen ganger før..


Allan Livgård: "Jeg var med i arbeidsgruppa som UTV ønsket råd fra. Skjer det noe?" 


Kommer ikke fasiten snart?
Du husker kanskje dette spillet som jeg la ut for et par uker siden. Jeg spilte 4hj etter meldingsforløpet til venstre. Åse spilte ut ruterdame som Geir stakk over. Hva er planen?
 • Har du en hjertertaper, kan du vel glemme å vinne ti stikk, så det tar jeg ikke høyde for. Spørsmålet koker ned til på hvilken måte du får tak i to kløverstikk.
  Enten for kongen og en stjeling eller to stikk ved å ta ut trumfen og løse fargen med to stikk.
 • Et poeng som må taes med, er at vest har ikke meldt på annen måte enn å doble overføringen. Han har opplagt KJ9xxx(x) i ruter. Med syv stykker eller KJ9xxx og et ess ville han (ofte) kunne åpnet med 3ru/1ru.

 


Snorre: Jeg lasjerte ruteren, stakk neste og spilte kløver til kongen. Jeg orka ikke gjette på kløveren fordi det er så mange måter å spille fargen på (åtteren blir ofte nøkkelkortet) at jeg gikk for esset i øst. Planen var å stjele den siste kløveren hvis fargen satt 4-2. Nå ble det beit siden Åse Langeland stakk med esset og ga makker en stjeling ved å presse ut kongen. Da ble det enda en kløvertaper.
Du ser sikker at det går ikke an å røre trumfen hvis du har tenkt å stjele en kløver. Du må innom motparten to ganger og da spiller de bare trumf på deg.

Erik Dahl: Tror ikke det finnes et fasitsvar på denne , Hadde ikke vurdert sjansen høy for hjemgang her , men hadde nok stukket og spilt kløver til K , Dersom denne stikkes er jeg død , står denne hadde jeg spilt mer kløver. Dersom ruterdobleren har 2 eller 3 kløver, begynner det å hjelpe på. Dersom du lasjer ruteren kan motparten skifte til hjerter og med kløveren 4-2 tror jeg det er dødt. Dersom ruteren sitter 6-2 , vinner du enda dersom øst har eks. 4-3( J x x)-2-4 , eller 5-3-2-4 ) , går vel ad dundas , men å trekke trumf betyr vel at du satser på kl. 3 – 3 .

Boye Første innlegg:
Her er min spilleplan: Stikker med ruter ess (for å unngå at øst finner et inspirert kløverskift i stikk to), tar for konge-dame i hjerter, spiller hjerter til esset og drar kløver 9. Nå kan det bli litt ulike scenarier avhengig av om øst dekker med en honnør eller ikke, men satser på å sniffe sitsen slik at jeg får to kløverstikk i tillegg til de åtte andre stikkene. Det er viktig å beholde ess-konge i spar som inntak til å spille kløver opp to ganger mot bordet for å få med flest mulig kløversitser.

Andre del: etter presisering:

Ut i fra oppgaveformuleringen var det ikke mulig å se at ruterfargen satt 6-2. Tilleggsmomentet om at det var Brekka du spilte mot slik at du ”visste” han ville åpnet med 3 ruter i andre hånd i ugunstig sone med Kkn98xx, er heller ikke så lett å ta med i betraktningen for oss andre. Din spilleplan er slettes ikke borte vekk, men med 6-2-sits i ruter risikerer du at vest får en høyning på knxx i hjerter om han kommer inn på Hx i kløver og spiller en tredje runde ruter.


Kristoffer Hegge Interessant spill dette Snorre. Det hadde først vært interessant å vite hvor stor ruter utspilleren spilte ut, og hvilken honnør som blir lagt på ruter 10. Dette står det ingen ting om så da regner jeg med det ikke har noe å si. Jeg lasjerer uansett første ruter og stikker neste. Hvis jeg skal spille kløver før trumfen er tatt ut må det være blindt på at Øst har esset, for jeg nekter å spille kløver 9 rundt med trumf ute. Så her må vi finne ut hva som er beste sjanse. Jeg går ut i fra at ruteren sitter 5-3 eller 6-2 (Noe som jeg har sett på utspillet) og at han som doblet har KQ(J). Hvis utspilleren viser dobbelton ruter er det naturlig å plassere han med minst 4kort kløver, og da er det vel naturlig å spille på at han har noe sånt som AJx, AQx, QJ8x, AJ8x, Q8xx, J8xx, fremfor QJx eller Axx! Jeg velger å ta ut trumfen, og kløver ni fra hånden. Hvis den blir dekket stikker jeg med kongen. Etterpå har jeg planer om å kutte opp åtta hvis kongen blir stukket med esset bak. Hvis kongen derimot beholder stikket, spiller jeg spar knekt fra bordet (for å lokalisere spardama og fordele honnørpoeng) og stikker på hånden. Ny kløver mot bordet, og kutt. Jeg spiller fortsatt på at det er størst sjanse for at øst har lengst kløver.

Lars A Johansen Min plan: Stikker andre ruteren og spiller kløver opp i mot godsakene i bordet. Alternativet er å sende en frekk hj9 rundt i stikk 3 :)

Harald Gjellestad Hallo Snorre, 

Det ser ut til at vi må ha to kløverstikk for å få kontrakten. Med de forutsetninger du gir mener jeg følgende må være riktig spilleplan : Hvis V har 6 kort Ru kan vi like godt stikke. Vi må ta ut trumfen for ikke å risikere å løpe inn i en Kl stjeling. Altså tre ganger trumf inne på Esset. Så Kløver 9 som vi lar løpe om Øst legger liten . Vest kommer eventuelt inn og kan ta et RU stikk og fortsette med RU eller SP. Nå har vi to SP innganger for å spille KL mot K,10 som gir de to stikk vi trenger. Dekker Øst KL 9, stikker vi, går inn på bordet for å spille ny KL. Nå kniper vi om dypt. Vi vinner om Vest har maks en KL honnør og KL 8 må sitte hos Øst. 

Den kjente scoren 450 utenfor sonen...

er i 9990 av 10000 ganger elleve stikk i majorutgang. Ikke denne fra det amerikanske mesterskapet. Ni udobla beiter er det lenge siden jeg har sett... 

På det andre bordet kom NS i 4sp, men motparten var flink og henta de fire første stikkene. 

 


                              Helge Thorsen og Øyvind Lorentsen vant hovedturneringa, kun millimeter for Erik Dahl og Harald Gjellestad

 

 

General Rune Værting gjør en formidabel innstats for oss alle, mens Maria Ursin Ingebrigtsen leda nesten helt inn til mål sammen med Trond Hantvedt.

Ruter 7 Open 2013

Hovdedturnering lørdag vunnet av Øyvind Lorentsen og Helge Thorsen

Åpen turnering søndag

"Eliteturnering" søndag

Det kommer bilder og mer info i løpet av søndagen 

 


 

Kva har kaninen gjort med dottera mi?

Hei Snorre 

Eg trudde Ann Karin og Marianne hadde kontroll på systemet sitt. Så eg vart litt overgjeven når denne kom i Nordisk: 

873 
K65 
EKn5 
K1075 

DKn1042 
72 
K3 
Kn842 

Gunstig sone og Ann Karin i nord opna i ein 8-12NT. Pass til høyre. 

No meinte eg å vita at dei bruker svak og sterk Stayman i denne posisjonen slik at to i maj er naturleg. Marianne meldte 2hj og eg gapa. Seint i turneringa, hardt press i finalekamp, men allikevel! Hadde ho gløymt systemet? Det gjekk som eg frykta med pass rundt. 3 beit og buttspel med 3hj 140 andre vegen. Eg snakka med Marianne om kvelden og konfronterte henne med denne meldeglippen. 

Meldeglipp? Ho hadde psyka 2hjerter! Ann Karin hadde diverre litt for mykje for den heilt store suksessen med 4hj heim andre vegen. No vart det mest som ein liten pussighet, men hadde det gått som ho hadde vona hadde det kan hende vore det som trengtes i ein finalekamp der du ligg under. 

Men spørsmålet mitt er: Er det kaninen som får Sørlandet og skikkelege jenter til å gjera slike sprell? Eg såg eit spel du refererte der kaninen hoppa til 3NT med 5-5 i minor og to knektar etter opning hos makker med 8-12NT. 

Helsing Per Tjelmeland


Klarer du denne?

Det gikk litt fort da jeg la ut oppgaven, siden utspillet manglet (!). Øst spilte ut ruterdame som vest stakk over med kongen. Hjelper det?
Hva når jeg forteller deg at det er kaninen  som sitter i vest og har KJ9xxx i ruter når han stikker over. Han har ikke syv ruter, fordi han passer aldri i åpning med så lange farger. Han har heller ikke kløveresset, fordi da hadde han åpnet med 1ru eller 3ru. 100% sikkert.
Jeg har fått noen svar, men venter litt med å legge ut fasitene siden det kanskje er flere som vil prøve seg.

Jeg gir deg bare to hender og ber deg spille hjem 4hj. Du har fem hjerterstikk, EK i spar og ruteresset. Det bli åtte. Det to siste må komme i kløver på en eller annen måte.

 • Stikker du første ruteren?
 • Går du løs på trumfen?
 • Spiller du kløver mens motparten har trumf? Evt. hvordan?

SVAR HER, men pls ikke leit opp spillet før du bestemmer deg.

 

 

 


Sølv til de norske damene, men åpent ble nr.4.

Jeg gjorde narr av Lasse Aaseng som tippet Norge på fjerde plass, men jeg må krype til korset. Det står rett og slett ikke så bra til med oss. Mer om det får du i mitt neste Sett & Hørt i BIN.

Damene tok en fin andreplass etter seier i innledende. Vi tok ledelsen i finalen mot Danmark, men det ble et klart tap til slutt.

RESULTATER


Til venstre et spill fra finalen mot Danmark. Danskene kom i det som så ut som en normal 4sp med ni stikk. Neida, Siv og Sølvi fant ut at det er bedre å være i 3NT med ni toppstikk!! GLIMRENDE VURDERINGER AV BEGGE!!


De norske damene i finalen i Nordisk
Gunn Tove Vist - Stine Holmøy, Ann Karin Fuglestad - Marianne Harding, Sølve Remen - Siv Thoresen vant Round Robin og møter Danmark i 4 x 16 spill. Norge vant den første sesjonen 40-9.

I åpen klasse spilles det dobbel Round Robin. Alle resultater finner du HER


Odin og Petter vant IMPS ACROSS... 
i Tallin. I lag ble det andre, tredje og fjerde til norske lag. 
RESULTATER LAG

Par spilles nå og det følger du HER (tror jeg..)


Tallin Bridgefestival.. 
spilles samtidig med Nordisk på Island. til Estland har Christian Vennerød sendt Petter Tøndel, Odin Svendsen, Jan Tore Berg og Per Erik Austberg.

Først er det parturnering, før det spilles lag i helga. 

Til venstre håper jeg Odin og Petter visste hva de holdt på med: -) I første omgang ser det ut som Petter tror Odin har spar, men jeg er ikke sikker. 2ru var Multi og viste en svak hånd med en major.

Odin bløffcuebidda 5hj (?) og jeg er ikke sikker på om 6kl var avslag eller nytt cuebid med spar. Uansett hindret det vest å spille ut hjerter og da feis kontrakten hjem.

HER er link til resultater for parturneringa.

HER er resultater fra invitasjonsturnering i går kveld.


<-- "Det er farlig å melde..", sier noen 
fordi en kan bli doblet å gå mange beiter. Min påstand er at det er like farlig IKKE å melde. 

Jeg påstår selvsagt ikke at det var en feil av Asbjørn ikke å melde 3kl over 2NT. Vest har meldt 1NT og kan meget godt ha KD10xx i kløver. Da koster 3kl minst 800 om det skulle blir endestasjonen.

På den annen side er det vel mye forlangt av meg å spille ut kløver kongen? Jeg startet med en spar og Geir vant lett 3NT. Det ble også dyrt!


Det avgjørende spillet i går... -->
  
Når en spiller på BBO er det helt avgjørende å få korta. I det lange løp tror jeg den som spiller best vinner flest 20-spillsoppgjør, men over en kveld er det rein bingo. Score inn er neste alltid pluss, selv om en har mer inne i andre kontrakter. En lilleslem, der storeslem er nedlegg, er pluss i 95% av tilfellene.

Noen ganger kan en "påvirke" sitt eget resultat med en god vurdering og til høyre synes jeg at jeg tenkte rett. 4sp er ikke mulig å vinne, men 3NT går hjem med ruter ut. Jeg vant det første stikket på hånda, spilte spar til kongen og hjerter til tieren. Nå rakk jeg å få mine ni før motparten fikk satt opp sitt femte.

Denne gangen hadde jeg en tilnærmet feilfri Kindsbekken som makker, men Dronninga hadde flere gode spill. Det holdt likevel til +2.08 til oss. 

Nå er det vel tid for å vinne en kveld snart, kanin?


Jeg liker ikke å henge ut kaninen..
men hadde jeg gitt han dette som problem i morgen, hadde han løst det. Det er ved bordet det gjelder og her fikk han sjansen etter lærebokutspill fra Gunn Tove.

Ruter 10 fikk beholde stikket og da var det ti stikk. Hadde du klart å stikke over og skifte spar? Ved bordet, altså?


Nordisk på Island starter fredag 24.mai
Der stiller vi med dette laget:

Kurt Ove Thomassen - Svein Gunnar Karlberg
Allan Livgård - Terje Aa
Espen Erichsen - Erlend Skjetne

Det vises kamper fra alle rundene på BBO. 


Storefjell 2013
ble vunnet av Odin Svendsen og Sigurd Evjen. Der spilte de først alle mot alle, men avsluttet med en del runde Monrad. Jeg liker at vinneren vinner fordi han/hun slår de andre som kjemper i toppen.

Fin tredjeplass til våre, Marianne og Egil Homme.

 

PINSEBRIDGE I STAVANGER    


<-- Stakkar liten!!
tenkte nok mange da de så min spilleføring i dette spillet. Meldingsforløpet var en historie for seg selv, men 4NT var parkontrakten (det høyeste oppnåelige resultatet på et spill). Jeg kunne nesten ikke stå med på 3NT dobla med to vidåpne farger og ga ikke kløveren syv stikk, hadde jeg bare tre stikk. Sikkert noen som ler av slike negative tanker.

Gunn Tove spilte ut hjerter 7. Jeg stakk med kongen og så ned på fire tapere, spar ess og tre i ruter. Det var likevel god sjanse for at ruteren var blokkert og hvis jeg spilte spar med en gang måte Gunn Tove spille en liten ruter hvis hun hadde f.eks EDx eller EKx. 

Noen idioter har skrevet et BOLS-tips om å ta stikkene sine før en går løs på problemet i spillet. Mange ganger løser det da seg selv. Derfor tok jeg tre ganger kløver før rødmen kom!!

Du ser vel?

Nå har jeg ødelagt forbindelsen til hånda og tvunget meg til å ta dem alle sammen. Jeg kan ikke kaste noe majorkort i bordet og da utsatte jeg meg for en selvmordskvis på den siste kløveren. Jeg må ned til dobbel ruter i det jeg spiller spar. GT stakk med esset, tok ED i ruter og kaninen stakk over med et fett glis. Ruter 7 tok beita.
"Du hadde fortjent at makkeren din logga seg ut når du spiller så dårlig, Snurr!", var meldinga fra han. 

Helt fortjent..s

 

Topbridge til topps!! 
etter tidenes mest spennende innspurt. Det var fire lag som kunne vinne og tre av lagene bytta på å lede.
Thor Hushovd har hatt en dårlig sykkelsesong hittil, akkurat som Jon Aabye har vært fraværende i toppen av norsk bridge. Når Jon vant NM tittelen, er det kanskje et tegn på at Grimstad's store sønn gjør comeback? Eller hva tror du, Aabye?

Gratulerer til Oslobridgen og ikke minst til Bodø for flott innsats. Favorittene fra Heimdal er neppe fornøyd med bronse, men det er jevnt blant de beste!!
  1  6 88,35 TopBridge BC     Hantveit - Høyland - Farstad - Aabye - Furunes - Stabell   
  2  1 87,35 Bodø BK Lyn      Larsen - Åselid - Larsen - Hansen - Lyngen          
  3  8 86,78 Heimdal BK      Livgård - Aa - Skjetne - Erichsen - Helgemo - Grøtheim    
  4  2 85,45 Ski BK        Thoresen - Ovesen - Halderaker - Ellestad           
  5  3 68,03 Nærbø BK       Frøyland - Ueland - Nesdal - Herland - Søiland - Ueland    

  6  4 56,25 BK Grand       Haram - Hesseberg - Hartvigsen - Remvik - Fidjestøl - Storsten
  7  7 51,81 Bergen Akademiske BK Høyland - Eide - Bakke - Høyland - Fyrun           
  8  5 38,46 Kristiansand     Kvangraven - Svendsen - Baumann - Stornes - Dahl       
Jeg hadde håpet at vennene mine fra Kristiansand skulle vise seg fram, men denne gangen var det en gedigen nedtur. Tap i alle kampene og svært få lyspunkter fra ellers rett så gode kortspillere. Noen ganger går det rett og slett ikke veien.
   


               Espen Larsen - Bodø

Triller i NM lag
I den siste runden var det fire lag som kunne vinne. Bodø, Topbridge, Heimdal og Ski. På BBO viste de kampen mellom Bodø og TopBridge. Der skifta lagene på å lede. Heimdal og Ski måtte håpe på en jevn BBO-kamp, pluss at de selv tok en kraftig seier.

Forbundets nettesider sliter med farten når det blir litt trafikk. Dette har vært et problem i en lang stund og det er kjipt å ikke kunne følge med stillingen når det er så spennende som dette. Er det ikke mulig å få fiksa?

Jeg holder alltid med underdogs'ene i slike turneringer. Topbridge, Ski og Heimdal har vunnet medaljer så det holder, men Bodø har ikke vært så ofte helt i teten. Derfor var de mine favoritter. De spilte ofte på BBO og jeg lot meg imponere over spillere jeg ikke kjenner så godt. Espen Larsen, Idar Lyngen og Håvard Larsen spilte stødig og god bridge. Ikke krimskrams og fiksfakseri, men stødig og bra.

Slik var stillingen med noen få spill igjen:

1    87,93    TopBridge BC Hantveit - Høyland - Farstad - Aabye - Furunes - Stabell 
2    87,77    Bodø BK Lyn Larsen - Åselid - Larsen - Hansen - Lyngen 
3    87,61    Heimdal BK Livgård - Aa - Skjetne - Erichsen - Helgemo - Grøtheim 
4    86,90    Ski BK Thoresen - Ovesen - Halderaker - Ellestad

 


<-- en kanonkontrakt!!
av Tommy søiland og David Ueland. 6kl i øst!!

jeg vet ikke meldingsforløpet, men hvis de hadde kontroll på dette bør det være i nærheten av en pris. 6hj er steindødt, men i kløverkontrakt i øst (!)skal det mye til for ikke å få 12 stikk.

Jeg tar forbehold om at spillstensilene er rett, men det står spillefører øst og spar to i utspill. Referat pls, Nærbø!!!

Jeg har fått referat. Det hadde gått slik:

Vest Øst
   2kl (!)
2NT* 3hj *minor
4kl 4hj
6kl (!) pass


<-- Verden er ikke alltid rettferdig
Ved første øyekast ser det flott ut å stoppe i delkontrakt i kløver, i alle fall når vest har vist hjerterfarge og hjerterknekten neppe er inntak til kløveren.

Espen Erichsen og Erlend Skjetne var det eneste paret som ikke meldte 3NT og når kløveresset satt singel, ble de belønnet med -8 IMP på butleren og en utgangssving i kampen.

 


<-- som Turbo hadde sett korta!!
Jeg vet ikke om passen over 4sp er kravpass eller om det bare viser en hånd som ikke har noe mer å fortelle. Uansett så det ut for Jon Egil Furunes som om makker hadde singel spar og da klinte han til. Innertier!!

Ved det andre bordet meldte syd bare 2sp over 2hj og da ble det faktisk verre. Vest hadde til 3kl og øst krevde med 3sp. 4hj fra vest og der stoppet det. 10 IMP til Topbridge.

 


<-- BBO er avslørende!!
og her er lista fra kampen mellom Kristiansand og Bodø. I lukket rom gikk Kristiansand 3550 i beit. Selv om det selvsagt ikke er "netto" i den forstand at motparten kunne scoret en del pluss på de samme spilla, blir det for dyrt.

Hundre IMP i omsetning på 14 spill, er i alle fall moro å se på. Det skjedde noe i hvert spill.Et underlig spill
men det er nok mest fordi vi ser alle korta på BBO.

Alle på BBO var i gang med å forberede seg til neste spill, fordi denne kunne aldri stå.
Kløver konge til esset og tre ganger spar. Det var da fire klink tapere?

Nå kasta Nils i øst en hjerter på den tredje sparen. Det er faktisk mye skumlere enn det ser ut, fordi med hvilke andre kort enn fem hjerter kastes det et kort fra? Hjerter til kongen og hjerter til åtteren er faktisk ikke umulig!

Men det skjedde (selvsagt?) ikke. To høye hjerter og en spar til, inne i bordet. Så en ruter og Nils i øst la en liten. Han kunne jo ikke vite at makker hadde DJ? Makker kom inn på knekten og Nils smilte sikkert. 
Men Odin tenkte ikke på at makker hadde AK i ruter, så han tok for kløverknekten også! 

Nå ser du hva som skjedde med stakkar Kvangraven? Han kasta en ruter, men kom inn på den siste og måtte avslutte med hjerter opp i glufsa!! En soneutgang i hus.


Dette er toppbridge!!
Jørn Åselid og Tarjei Eck Hansen spilte en god kamp på BBO. Her kommuniserte de godt og selv om Jørn åpna tynt, fikk han kjempekort over makker storeslemsinvitt med 6ru. Fin spar, ruter ess og hjerterkongen er vel det makker har?

Helt korrekt og 1510 på bok.

<- "En vet da alltid om makker har ett eller fire?"
Det er "moro" når toppspillere mangler en haug med ess. Det er nesten aldri ett som er borte. Går det først galt, så går det veldig galt.

5ru viste ett eller fire ess og Tarjei Eck Hansen la inn storeslemsinvitten med 5sp. "Makker, har du hjerterdame i tillegg?" Da hadde han meldt 7hj.

Bordet var nok en aldri så liten skuffelse der det "mangla" tre essverdier. De var det Odin som hadde! :-)

 


<-- Noen ganger er en spilleføring rett
og det er tilfelle i spillet til venstre.

Det kom hjerter ti ut til damen. Hva nå?

Jo, først EK i ruter for å se om DJ faller. Det gjør den ikke. 
Så hjerter til bordet og spar ni rundt. Ikke en honnør først, fordi dama fjerde foran er mye mer sannsynlig enn damen singel.

Vi som ser alle korta når vi bakspiller, finner alltid rett spilleplan. Det er et stort "problem" og noe mange ikke skjønner. Dette spillet er IKKE er slikt spill. Det er et bridgeteoretisk fint spill som handler om å kombinere sjansene sine.

 


Her var Stornes uheldig..
mens Jørn Åselid var flink.

3kl er vel sikkert ikke krav og da hadde Helge Stornes den mest naturlige innmeldingen i verden. 
Det kostet -1100!!

På den andre bordet kom også Bodø i 3hj, men der fikk de spille udoblet for tre sonebeit. 


Ski og Bodø best i gang i NM lag
mens favorittene fra Heimdal sliter etter en middels start. Mine venner fra Kristiansand har kommet veldig dårlig i gang med to tap, ett av dem stort.

I tredje kamp møtes Bodø og KrSand på BBO og Helge Stornes - KC Baumann meldte lett denne storeslemmen. Jeg føler Stornes undermeldte med "bare" 1 hj i i åpning og hopp til utgang etterpå, men jeg ser ikke helt hvordan han skulle meldt. Åpne med 2NT?

Når makker hadde til 5NT, da ble det enkelt. :-) Masse IMP til oss, da Bodømannen i vest plutselig hoppa til 6sp mot en 2NT-åpning og øst kunne nesten ikke gjøre noe annet enn å passe.


men her var det en slem tilbake
I alle år jeg har kjent Helge Stornes, så har han svart positivt mot en 2kl-åpning på øst sine kort. Det kan hende de har innført noen andre svar, men det tviler jeg på. SÅ mye nytt system gidder ikke søvnig lære seg. 

Baumann kunne ikke forestille seg en så sterk hånd hos makker og gikk ned i 4sp over cuebiddet 4kl. Han kunne vel tatt med seg 4ru i tilfelle makker hadde singel kløver, men han tenkte at i så tilfelle kom det trumf ut og da kunne det ikke stå slem.

Bodø kom i den nest beste slemmen, 6NT. Den var ikke mulig å gå beit i.


NM Lag i gang i Ålesund
I første kamp spiller Kristiansand mot hjemmelaget, Grand. RESULTATER skal bli oppdatert LIVE her.
Merk at det brukes en ny skala der alle IMP'ene teller for VP resultatet. Uavgjort kamp er 10-10, mens 20-0 er "det samme" som tidligere 25-0. Scoren går alltid opp i 20, så 12.44 - 7.56 kan være et sluttresultat.
 

DeButton til topps i Spring Fours
I semifinalen vant Hoffa og Thomas sitt lag med ett lusent IMP over Tøndel. Det ga finaleplass mot Penfold.
Lenge så det ut som engelskmennene skulle trekke det lengste strået, men en fin spurt ga 16 IMP seier til "Norge". Gratulerer herfra.

I spillet under var det først tøft å melde utgang, men jeg tror ikke ØV kunne beita. I alle fall ikke uten hjerter ut fra vest og det er vel nesten umulig? Det er fem hjerterstikk, EK i kløver og spar ess. Det blir åtte. Kløveren lar seg ikke godspille, så da må det bli to sparstjelinger i bordet. 

Spar konge til esset og spar til stjeling. EK i kløver og mer kløver som David Burn fint kasta ruteren sin på. (Diagramposisjonen)
Rumen i øst spilte hjerter, men det gikk fint. Opp på esset og det var nå forbindelse til å stjele enda en spar, hjem på ruter og en trumf som tok med seg både damen og kongen. Hvis øst i diagramposisjonen spiller kløverknekten, blir det litt verre. 
Stjeler syd lavt, stjeler vest over. Han fortsetter med hjerter konge, men da kan syd stikke, stjele en spar og spille kløver tieren for å kaste den siste sparen. Spiller vest spardamen i etter overstjelingen, stjeler syd i bordet. Ruter til trumf og spar til stjeling. Øst kan stjele over, men nå faller begge hjerterhonnørene under esset.

Skulle ikke denne analysen stemme, kommer nok både Erik Dahl og Harald Gjellestad med fasiten.

HER er de siste spilla fra BBO
  


Tre norske lag i kvartfinalen i Spring Fours i England
Tøndel: Erik Berg- Steffen Simonsen, Odin Svendsen - Petter Tøndel, Gillis: Boye Brogeland - Simon Gillis- Espen Lindqvist  - Erik Saelensminde og deButton: David Burn - Thomas Charlsen - Thor Erik Hoftaniska - Artur Malinowski - Nick Sandqvist - Janet de Botton, er alle igjen når det gjenstår åtte lag.

Tøndel og Gillis møtes, så vi er sikret et lag i semifinalen. HER er resultater.
  

Semifinalene vises på BBO fra tirsdag kl 11.00


Nå har han sluppet billig unna i mange uker
men så var det klart for kamp igjen.

Etter en trang start for meg og luringen der Kaninen hadde griseflaks flere ganger, kom dette spillet. Heldigvis har Gautis fortalt meg hva jeg skal spille ut mot NT når jeg er i tvil, så da var det lett. "Ruter ut mot NT," sier han.

Nå snudde det og resten av kvelden var det enveiskjøring, med unntak av spillet under. 

1hj viser spar. 1NT benekter tre spar.


Aktuell Dronning!!
Gunn Tove ville ikke la oss spille 2ru. Hun kjenner ikke kaninen 8-12 NT. De har sjelden mer enn 7hp, så det Gunn Tove trodde var minst halvparten av stokken, kunne fint vært under 50-50.

Doblingen av 2ru var glimrende og det var enda lettere å sette seg på 2hj. 

500 mot ingenting.

   

Det er mange som har mailet meg og lurt på når kaninen skal vinne en  BBO kamp mot meg og luringen igjen. "Det kommer sikkert i løpet av året", pleier jeg å svare. 


Trondheim Open lag
ble vunnet rimelig suverent av Olavs menn:  Kindsbekken - Berset - Hornslien - Høyem. 

Trondheim Open par
Det var mange par som ledet turneringa. Terje Auran - Steinar Stokkeland ledet lenge, men sprakk som en ballong. Så overtok Jan Tore Berg og Per Erik Austberg. De så ut som vinnere, men gikk på ei gigantisk mine mot Harald Eide - Ove Andersbakken i siste runde. Det ble rundjuling og Eide- Andersbakken føyk rett til tet. Vi gratulerer!!

I morgen er det lagturnering.

Ruter 7 Open 2013

Rune Væting forteller at..

Det nærmer seg årets Ruter 7 open. Med 4 uker igjen er det rundt 76 par påmeldt alt i alt og mange flere har meldt sin ankomst. Helt siden turneringen ble lansert for 3 år siden har målsetningen vært å være største turnering utenom festivalen. I

 fjor manglet vi et fattig par på å slå storturneringen i bergen. Det må vi gjøre noe med i år!! Vi har laget et opplegg der vi lover masse moro for alle og enhver. 2

 dager med 2 sjanser til å hevde deg rundt bridgebordet kombineres med en festaften bridgenorge ikke har sett maken til. Vi kommer til å sette norgesrekord i antall dansende bridgespillere. Garantert!!! Bli med!!! 

 Men makker da!!
Motparten var på vei mot slem og jeg hadde to ess. De hadde ikke meldt noen farger, så de kom sikkert ikke til å klare å stoppe. Tror du ikke makker stampa!!

Det hjalp litt på humøret at han tok alle tretten stikka!! 

Pause...

 


Vegard Brekke vil ha kvalitet for å skille like lag..
fordi det er det vi bruker alle andre steder. "Kvalitet" betyr at en tar for seg ett og ett spill og ser hvem som har best resultat. 2p for best score og 1 for lik, høyest totalt på alle 40 spilla vinner. I praksis blir dette BAM (Board-A-Match)

Mine elever spiller fotball hvert eneste friminutt. Hvis det er likt når det ringer inn, plukker hvert av lagene ut en spiller som stiller seg på 16-meteren. Så roper en av de andre "FUS I TVERRA!" og da løper de to som f.... Den som kommer fram til målet først, hopper opp og slår i tverrliggeren, har vunnet.

Kanskje det kunne være noe for oss?


Mine 3,5cm og 4,7cm ble en måneferd
i forhold til resultatet i kampen mellom Singsås og Topbridge i 6.runde i helga. Kåre Bogø, Bård Kåre Græsli, Lars Arthur Johansen og Tor Eivind Grude leda med 36 ved pause og tok kanskje seieren på forskudd?
Trond "haien" Hantvedt, Sam Inge Høyland, Arve Farstad og Jan Frode Karlsen tok igjen akkurat 36 IMP og da måtte det hele avgjøres ved totalscore! Der hadde Topbridge 520 poeng mer.

Jeg skal kanskje være forsiktig med å strø salt i verkende sår, men igjen tar jeg sjansen på å si noe om regelverket i norsk bridge. Er det gjennomtenkt at totalscore skal være en måte å skille to lag?

På hvilken måte er summen av scoren noe objektivt mål på om det ene laget har spilt bedre enn det andre? Med litt andre ord betyr denne måten å skille lag på at: "Det laget som har vunnet flest slemsvinger er vinner av kampen. Er det likt i slemsvinger, er det laget som har flest utgangssvinger vinner." Kan ikke fem dobbeltscorer med delkontrakter være bedre bridge enn en litt heldig slem? Med andre ord er regelen vår rein bingo!! I mine øyne er loddtrekning akkurat like rettferdig.

I andre idretter spilles det ekstraomganger når to lag er likt etter ordinær tid. Hvorfor kan vi ikke spille fire ekstraspill i bridge? Regelen er faktisk slik at det skal spilles fire ekstraspill hvis totalscoren er lik. Totalscoren i en 40 spills lagkamp er lik omtrent like hyppig som det er solformørkelse her i Søgne. Det er i gjennomsnitt 150 år mellom hver gang det inntreffer.

Ikke misforstå meg, Topbridge. Regler er regler og dere er selvsagt unnet seieren på alle måter. Kanskje det jeg tar opp er en sak for lovutvalget?

 

 

           Bare nesten for Kåre og Bård Kåre


Trondheim Open 4. og 5.mai Myrabeita 8,mai

Siri Sandnes og Helge Mæsel

vant KM VETERAN. RESULTATER


<--slipper unna, slipper unna.

Er det virkelig ikke mulig å få tatt disse 8-12 NT'ene? Gang på gang er de på 2-trinnet med balanserte hender og omtrent 15 honnørpoeng. Par har for mange konvensjonelle doblinger når de ikke får tatt slike ting. Med kløver ut var det bare åtte stikk i 3NT, i steder for tre beiter i 2kl.

 

Ikke som i gamle dager-->

5hj er Blackwood uten hjerteresset. Tøft!!

      

ªK109542
©J103
¨-
K654
Vest Nord Øst Syd
  Odin Roald Nils K  Snorre
2ru
pass 2NT 3ru 3sp 

<-- Sørgeperioden er over, til tross 3,7 cm fra lagfinale.

Etter naturkatastrofer, terrorangrep og andre tragiske hendelser, innføres det gjerne landesorg. Noen vil sikkert si at det å tape 6.runde i bridge ikke kan sammenlignes med de tingene, men sist helgs tap mot vennene mine i Kristiansand medførte en fire dagers umiddelbar sørgehøytid her i Søgne. Flagget har vaiet på halv stang, fullstendig sølibat, og stillhet og ettertenksomhet har preget heimen. Jeg har nesten ikke klart å skrive et ord her på sida.

Sørgehøytider er viktig for å få bearbeidet følelser. En kan kjenne på tapet og la tida begynne arbeidet med å lege sårene. Det var to katastrofalt dårlige spill (den andre 5ru'en ser du lenge nede), men etter hvert kan kanskje gleden over minst tretti spill som IKKE var dårlige, ta mer og mer plass i sinnet.

Nok om det.

Da jeg forlot bordet var jeg oppløst av følelser i forhold til spillet til venstre. Ikke fordi det medførte et katastrofe-resultat, men mest fordi min makker, selveste luringen, antydet at jeg hadde mer enn en promilles ansvar. Jeg har brukt sørgeperioden til å diskutere spillet med flere av mine bridgevenner og med sjokk må jeg innse at flere av dem har forståelse for Roald sin vurdering om at jeg har vist hjerter. Noen av dem er til og med enig med han!! 
  

I bridge er det ikke mulig å ha avtaler på alt. Om du så spiller 24 timer i døgnet, vil det alltid dukke opp situasjoner som er udefinert. Da må en ha generelle prinsipper å gå etter og finne ut hvordan avtaler en har i lignende posisjoner.

Vi har avtaler slik "alle" spiller etter MULTI-åpning:

2NT -> krav. 3kl viser maks og en spør videre med 3ru. Nå melder makker den majoren har IKKE har.
                        3ru/3hj viser minimum med fargen over.

Alt dette er for at kontrakten skal komme på den sterkeste hånda fordi det da er størst sjanse for å beskytte ugarderte honnører. Alle hopp i major skal korrigeres hvis Multi-åpneren har den andre fargen. 

Dessverre stopper avtalene våre her.

Nå kom det 3ru inn over kravmeldingen 2NT. Hva skal jeg nå melde i syd?

De som spiller med meg, vet at jeg er en enkel sjel. 3sp som svar på 2NT, finnes ikke. Det finnes etter 3kl-3ru, men ikke som svar på 2NT. Da tenkte jeg i min enfoldighet at spar må vise spar. En "finner da ikke opp" konvensjoner? Der en ikke har avtaler og en melding kan være naturlig, så er den naturlig. Alltid. Hver dag. Bestandig.

La oss si at makker åpner med 1NT. Det kommer 2ru inn. Ingen vil mene at 2hj/2sp viser noe annet enn fargen selv om 2hj er overføring hvis en melder uforstyrret og 2sp viser minor.
Hvis øst i sekvensen over melder inn 4ru, så må vel 4hj være naturlig? Eller dobler en med hjerter og melder 4hj med spar? Ikke uten avtaler vel?

I ettertid har jeg forståelse for at 3sp kan vise hjerter. Når jeg legger det fram som et meldeproblem, er også de fleste usikker. 

Likevel er poenget mitt er at en ved bordet i så stor grad som må mulig unngå å legge feller for makkeren eller sette han i en situasjon der han må gjette. Har en ikke avtaler, så har en ikke avtaler. Det blir for mye å forvente at begge skal tenke likt i upløyd mark.


ªEJ1076
©ED
¨2
E10987
Vest Nord Øst Syd
  Odin Roald Nils K  Snorre
2ru*
pass 2NT 3ru 3sp
5ru ?      

<-- Spillet sett nordfra
Jeg ringte Geir Helgemo med en annen agenda. (En kommentar til neste Sett & Hørt om appellen som sendte dem hodestups ut av Nationals i USA). For å være sikkert på støtte til min 3sp-melding avsluttet jeg telefonsamtalen med å spørre hvordan han hadde oppfattet 3sp.
Svaret kom uten betenking, "Hjerter og maks.." Jeg vet at Geir Helgemo har hatt innvendinger til mine analyser før og at han ikke akkurat har bilde av meg på nattbordet: Men denne ganger tror jeg han mente det han sa.

Geipen min smalt ned på brystkassa. Er jeg virkelig alene i verden som tenker så simpelt som jeg gjør?

En SMS til en av mine andre favorittmakkere, Lars Arthur Johansen, med samme spørsmål. "Her bør prinsippet om Stolen bids gjelde, så jeg antar makker har hjerter og maks"

Nå presset tårene på i øyekroken. 

Kaninen da? Etter at han fikk hele problemet forklart kom det med tydelig røst. "Ja, Snurr. Du kan sove godt fordi du har vist spar. 3sp eksisterer ikke konvensjonelti denne sekvensen og da er det en naturlig melding.". 
Takk, min venn. Jeg skal aldri skrive vondt om deg igjen.

Gjermund Rekstad støtter kaninens røst. Pfhuuu!!

Frank Svindahl. "Jeg nekte å svare!! Når du er då dum at du spiller konvensjoner du ikke behersker, kan du bare ha det så godt."

Det "nye" landslagsparet vårt, Brogeland - Lindqvist, har også fått utfordringen. Boye innrømmer at de heller ikke har avtaler i denne posisjonen og han tør ikke konkludere. "Jeg hadde i alle fall  ikke meldt 5sp over 5ru," sier han..  "Kanskje hadde jeg meldt 5hj og regnet med at makker tok ut i spar hvis det var det han hadde." Espen er også tvil, men hvis han må bestemme seg for noe vil han helle til hjerter og maks.


ªEJ1076
©ED
¨2
E10987
ª- ªD8
©762 ©K9854       
¨E76543 ¨KDJ1098
DJ43 -
ªK109542
©J103
¨-
K654
Vest Nord Øst Syd
  Odin Roald Nils K  Snorre
2ru
pass 2NT 3ru 3sp
5ru dobl pass pass
pass       

<-- Her er hele spillet..
Katastrofe!!

5ru var til å slenge i veggen, mens 5sp var enda lettere å spille hjem. Sparslemmen sto på hjerterkutt eller kløveren uten taper. Heldigvis satt ingen av fargene slik, så vi hadde et lite håp om at de var i 6sp på andre bordet. Da ville tapet være litt redusert, men minus 9-10 var det beste vi kunne håpe på. 

Neida, der hadde de stoppet i 5sp og Jan Tore - Johnny vurderte svært godt når de stampet i 6ru for -100. 13 IMP ut, 3 mer enn sluttapet!!

Ja,ja luringen. Vi gjorde vel begge så godt som vi kunne. I bridge er det lite sannheter og egentlig hjelper det lite hvem som hadde "rett". Problemet viser at det er superviktig å spille hele konvensjoner og tenke på hvilke situasjoner som kan dukke opp i meldngsforløp.

 


ª976
©J7
¨EK762
KJ8
Vest Nord Øst Syd
  Baumann Roald Helge S  Snorre
1ru pass 1hj
dobl pass 2kl 3ru
3sp pass 4sp pass
pass  ?

Gitt at du gjør som Roald og passer 5ru, hva spiller du ut?

Spiller du ut noe annet nå som jeg presenterer det som et problem, enn det du sannsynligvis ville gjort ved bordet?

<-- 4,7cm fra NM finale
Fordi det er akkurat avstanden i meldeboksen mellom den meldingen Roald avga og den som aktuelt var rett? Jeg vet ikke om du passer eller melder 5ru?

Hva betyr makkers 3ru?

Jeg har ikke noe fasitsvar på det, men det kan i alle fall ikke være krav. Kan det være en invitt? Sikkert ikke umulig, men 11-12 halvbalanserte har han heller ikke. Motparten har meldt utgang i sonen og hvis du tror makker har en vanlig invitt, er det bare 16-18hp igjen til dem. Vest alene har vist mer enn det og øst har tross alt løfta.

Derfor tyder det vel på at makker har mer fordeling enn honnørpoeng for sin 3ru?

 • Kan det være beit i 4sp? Ja, selvsagt kan det være beit, men neppe mer enn en. Har makker et par stikk, vil han doble 4sp for å advare mot stamp.
 • Motparten har tross alt meldt en frivillig utgang og du har ingen spesielle overraskelser. Fem ruter til makkers ofte femkort kan gjøre at vi har ti honnørpoeng som ikke gir stikk hvis en av dem er renons.
 • Hvor mange stikk er det i ruter? tre små spar er fint. Motparten har minst ni stykker og makker har maks singel, kanskje til og med renons. Han kan ikke stampe i forhånda fordi du kunne fint hatt mer i spar. En taper i spar, en i hjerter og en i kløver er vel sannsynlig?
 • Kan 5ru stå? Faktisk kan det det. Gi makker den invitthånda du kanskje tror han har (x,EKxxx,Dxxxx,xx), så er det brekkasje. Med renons i spar holder med med en hjertertaper og en i kløver.

Roald passet 5ru. Det synes jeg er en "verken-heller-både-og-melding". Ingen kan kritisere han veldig, men han tar ikke stilling til hva har tror makker har. Står det 4sp, VET han 5ru er en god stamp. Står det ikke, så kan 5ru stå. I verste fall er det -100 i begge kontrakter og et tap på 5 IMP. I verste fall står begge utgangene og da er det -17 IMP!! Midt i mellom scenariet er 100/300 mot 620.


ª976
©J7
¨EK762
KJ2
ªEKD1085 ªJ43
©E65 ©982       
¨J ¨54
E53 D10984
ª2
©KD1043
¨D10873
76
Vest Nord Øst Syd
  Baumann Roald Helge S  Snorre
1ru pass 1hj
dobl pass 2kl 3ru
3sp pass 4sp pass
pass  pass

<-- Her er spillet..

Med ruteress i utspill, var det ikke lenger mulig å beite 4sp når Karl Christian lasjerte hjerterknekten i skift. Jeg vet ikke om du er enig med mine meldinger i syd. Kanskje skulle jeg meldt 2ru eller 4ru?

Du spilte ut hjerter knekt, selvsagt? Og underspilte ruteren etterpå? Skrivebordsbridge?

Vi tapte spillet med +620 mot +100, 520 og 11 IMP. Ett mer enn sluttresultatet.. :-)

 


Kristiansand BK til lagfinalen!!
etter å ha slått Larvik med 10 IMP!!
Det er de store spillene som avgjør og denne gangen var det to ganger 5ru som Kristiansand var flinkere med. I den ene fikk Odin og Nils spille 5rux med 11 stikk der Snorre og Roald hadde 11 stikk i spar. På det andre bordet var Jan Tore og Jonny flink som stampet over 5sp, men det var likevel 11 ut.. 
I det andre svingspillet stampa Nils og Odin i 5ru over 4sp og gikk bare 100 mot 4sp + 620 på det andre bordet. Ett av spillene hadde vært nok å svinge Larvik sin vei..
Gratulerer til velspillende sørlendinger som helt sikkert kommer til å gjøre det bra i Ålesund..
  

                                                                       Nils - Baumann - Odin og Helge, klar for lagfinale!!


Ruter 7 Open i Svensk bridge..

Sagt på Eurosport under Baskerland Rundt..
Ole Kristian Stoltenberg: "Det har begynt å regne. Det kan bety at asfalten blir våtere.."   Så sant, så sant!

          

       Mario Chppolini, en av hans mange tempodrakter..

     

 


Telle stikk eller tapere...
Det er ikke alltid så lett å vite når en skal gjøre det ene eller det andre. De gangene du som spillefører ikke har kontroll over trumfen, er det i alle fall rett å telle stikk.

Jeg fikk hjerter konge ut til esset og mer hjerter. Hva nå?

Det er ikke moro å være nede på 3-3 i trumf så tidlig i spillet. Det ser også ut som hjerteren er 6-2 og da sitter neppe sparen rundt. Derfor stjal jeg og telte stikk. Fire i spar, hjerter ess, kløver ess og noen i ruter. Når du ser at Geir har fire spar og fire ruter, er det "bare" å ta tre ganger trumf, kløver ess og de fire ruterstikkene. Med ruteren 3-3 vil det blir beit med den spilleføringen, gitt at syd ikke er innspilt når han evt. stjeler ruteren.

Hvem har kløverkongen? Jo, opplagt Ann Karin i nord. Uten den ville hun helt sikkert hoppet inn med 2hj! Derfor spilte jeg kløverdamen i stikk tre. AK dekket, og så tok jeg to ganger trumf inne på hånda. Nå kan jeg aldri gå beit lenger når jeg spiller kløver mot åtteren i posisjonen under til venstre.

 

Selv om det skulle bli en kløverstjeling, vil jeg ha kontroll. La oss si at Ann Karin har xxx spar og Kx i kløver. Da stikker Geir med kløverknekten knekten og gi henne en kløverstjeling. Hjerter tilbake stjeler jeg med damen, går inn på ruterknekt og tar ut trumfen (Bare en igjen nå). Hånda mi står.

Aktuelt var det heller ingen medisin. Når Ann Karin ble plukket av kløverknekten, var hun ufarlig. Alt motparten kunne få var hjerteress, et trumfstikk og et kløverstikk.

 


 

Norge vant Junior-Nordisk på Olrud!!  (HER er Lars Arthur/Kristoffer sin blog)

Tor Eivind Grude, Erlend Skjetne, Harald Eide, Viccy Chediack, Kristian B Ellingsen og Lars Eide.
  

selv om det så mørkt ut med noen få spill igjen. Danmark lå 20 foran og så ut til å cruise inn. Da kom disse to spillene.
Her er det siste. Erlend spilte ikke unaturlig ut en hjerter til damen. Spar til tier og konge. Tror du ikke Tor Eivind Grude fant en rutertass tilbake!! Glimrende resonert når han ser makkers meldinger. 

Burde spillefører klart å legge liten ruter i bordet? Vest har vel minst ti kort i hjerter/kløver og har han tre trumf er fordelingen klar. Niks spør du meg, etterpåklokskap. All heder til Tor Eivind for en glimrende skift!!
  Utspillsfantomet Harald Eide..
Kontrakten var den samme ved det andre bordet og dansken startet med ruter konge for tolv stikk. Jeg er ikke sikker på hva vest har vist, men det visste unge Eide. Han startet med spar og HURRA!!
  


    
(kanskje viser 3sp en eller annen renons? 3NT spør og 4ru viser at den er der? 5sp -> to ess og hjerterdame)

<- Er bridgen på ville veier?
Jeg har vært på påskeferie og ikke fått med meg appellen som sendte Tor og Geir ut av Nationals i St.Louis forrige helg. Her er spillet.

Hva skjedde ved bordet? (3ru viser fem hjerter)

 • Geir på sin side av skjermen forklarte at 3NT benekter tre hjerter og fire spar
 • Tor forklarte kun at det benektet tre hjerter.

Roy Welland spilte ut en spar til makkers ess. Tor la knekten. Så ruter tilbake. Tor stakk, mens syd la sekseren (smått som styrke). Hjerter til dame og konge. Nå kom det mer ruter og kontrakten sto siden Tor kunne godspille hjerteren uten at nord kom inn. (Syd la i knekten andre gang, men fikk selvsagt beholde for den)

Hva var galt her da?

Jo, begge motspillerne "ser" at bordet er dødt hvis spillefører har kun tre spar. Derfor argumenterte med at de spilte passivt i mot og regnet med at kontrakten beitet seg selv siden bordet ikke kunne vinne mer enn et eneste stikk (hjerter ess).

Reglene i bridge er slik at den som forklarer feil eller ufullstendig, sliter når motparten mener de er skadelidende. Likevel kan da ikke det bety at de kan putte hodet under armen og regne med å kunne få "korrigert" til rett motspill hvis det aktuelt ble feil? Nord hadde to sjanser til å skifte til den beitende kløveren. (spar ess og hjerter konge)

 • Syd påsto først at han hadde spilt ut hjerter med rett informasjon. Det er bare tull når har ser at fargen sitter 3-3. Verken TL eller appellkomite godtok det argumentet.
 • Syd kunne lagt ruter 10 som svakhet første gang. Da skifte nord til kløver når han er inne på hjerter kongen. (Syd påsto ruter seks var Smiths kast/Oddeball for å si at han ikke hadde noe i spar)
 • Med kun KDJ i spar hadde vel Tor avblokkert fargen før han spilte hjerter? Da står kontrakten på hjerterkapp eller kløveresset foran?

Turneringsleder dømte til at resultatet skulle stå, men appellkomiteeen omgjorde til en beit siden Tor forklarte ufullstendig og ga motparten muligheten til å gjøre feil.

 

Vi som er norske synes denne avgjørelsen er svært streng. På mange måter. Spillet var fra den nest siste sesjonen da Zimmermann ledet med 60 IMP før de siste 16 spillene. INGEN trodde at en evt. appell skulle få betydning. Under over alle under tok Auken igjen nesten hele forspranget og manglet kun å få medhold i spillet over. Appellen ble behandlet etter kampen var over og gjorde altså at Zimmermann ble utslått. 

Flere av argumentene til NS kan høres ut som etterpåklokskap. Ikke minst at han ville spilt ut hjerter! Poenget med å ikke legge et tydelig svakhetssignal i ruter med tieren, kom visst også i etterkant.

Jeg har ikke sterke meninger om dette, men er redd for utviklingen i internasjonal bridge. Appellen er den siste i en rekke svært strenge avgjørelser i disfavør feilende side. Lovene bør være slik at de retter opp uheldige forhold for den ikke-feilende side, men det bør ikke være noen automatikk i at de ikke-feilende skal vinne spillet. Har de hatt flere logiske sjanser til å beite kontrakten, til tross for den informasjonen de sitter inne med, bør det være svært gode argumenter for å endre det aktuelle resultatet.

På den annen side kan Tor Helness takke seg selv for enten en slurvete forklaring eller en utydelig avtale med makkeren sin. Hvis paret ikke er enige om 3NT benekter spar, sliter de når forklaringene spriker på hver side av skjermen. En innsender kom med denne kommentaren. "Tor Helness spiller kun syv konvensjoner. Han sliter med å huske dem alle! Det er, mildt sagt, ikke her han har sin styrke!"

Husk at det er forklaringen som er poenget. Tor må gjerne ha både tre hjerter og fire spar når han melder 3NT. Poenget er at forklaringen er rett. Ønsker en spiller å avvike fra sitt eget system, står han selvsagt fritt til det.


<-- Varsku her!!!
Makker åpner med 1NT. Så er det din tur..

Vi starter vel med å overføre til hjerter. Hvordan du har tenkt deg det videre meldingsforløpet er jeg ikke sikker på, men sannsynligvis har du allerede glemt grunnen til at det brukes overføringer.

Jo, for at den sterke hånda oftere har honnører å beskytte. Men ikke alltid. Her ser du at det er din egen kløverkonge som kanskje skal passes på.

Spillet ser du oppe til høyre. Det er kanskje mulig å komme i ruterkontrakt (i syd?), men 7-3 tilpass i major blir ofte trumf. En beit i 6hj var butt spill.

Men problemet ditt er at du har INGEN mulighet til å kommer i hjerterkontrakt i syd!! Jeg har, fordi jeg har lytta til GEO sitt råd at 1NT-3hj er naturlig sleminvitt. Jeg kan overføre og vise mange håndtyper, men jeg kan også ta kommandoen selv hvis jeg ønsker.

Poenget er å ha et system hvor bordet ikke fanger, men som er så fleksibelt at det er plass til kortvurdering og sunn fornuft. Konvensjoner og regler er fint, bare det finnes åpninger til å gå utenfor og rundt!!

 

  

Kåre Bogø - Bård Kåre Græsli vant Olrud par Elite


  

Lagturneringen vunnet av "Sjøsamen" med Odin S. Svendsen - Jon Egil Furunes - Helge Stornes - Sigurd Evjen


 

100% din skyld, Snorre!!
sier Jan Tore til DETTE spillet. Både Ronny Korsmo og Jørn Arild Ringseth er enig.

Hans poeng er jeg skulle aldri satt meg i situasjonen. "Du må doble negativt over 1sp!!. Nå kan du takke deg selv for å komme i denne dumme kontrakten."

Når jeg ser på kortene en gang til, er jeg helt enig. Dere vet at jeg liker å ikke stresse meldingsforløpet hele tiden ved å være med på tynne verdier, men denne gangen er det en dårlig kortvurdering bak min pass. 6hp er normalt i minste laget til å doble negativt over 1sp, men jeg har masse kompenserende verdier. Renons i spar og Jxx i ruter er bra, samme med en sidefarge med stikkpotensiale hvis makker er sterk. Hjerteren kommer også på banen med en gang. 

Roald vil fremdeles doble over 3sp og da kan jeg melde kløver/ruter på et nivå jeg føler er passende. Hjerteren er nå uaktuell som trumf. 5kl er en grei sjanse, selv om det er vel hardt. (Denne gangen var alle honnører aktive, neste gang har makker noe i spar).

PS:     Jeg bøyer meg i skam og skjønner egentlig ikke hvorfor jeg passa 1sp.. :-)

PS 2: Jeg skjønner heller ikke hvorfor jeg la ut dette som et problem, når det eneste jeg oppnår er å diskreditere meg selv. 
          Hadde det vært kaninen som passa 1sp, ville artikkelen vært mer forståelig.


Sør-Vestlandet dominerte i Lyngdal - RESULTATER
  
Calle og stabens hans klarte å stabe 22 lag på beina til årets Påskebridge. Rett og slett imponerende. Et knirkefritt arrangement, ledet på en flott måte at Gudmund Vingen. Takk til dere alle. Tre ganger Rogaland på toppen og de fem beste lagene ble:
151 Optimistene        Faag - Faag - Fjælberg - Muri         
146 Feitefrank        Brogeland - Brogeland - Austad - Røren    
145 Torild          Heskje - Moen - Olsen - Herland        
136 Arendal          Birkeland - Lindqvist - Norgren - Norgren   
133 maven           Jørgensen - Drivdal - Homme - Homme      
De fem beste på butleren ble:
1,59 John Helge Herland - Torild Heskje       
1,39 Vetle Faag - Bente Faag         
1,05 Marianne Harding - Ann Karin Fuglestad     
0,96 Snorre Aalberg - Roald Mæsel          
0,95 Tormod Røren - Geir Austad           
Vinnerne Jan Muri, Jan Fjælberg, Vetle og Bente Faag.

Fordel skylden? -->
Spillet til høyre var det dårligste for meg og Roald på torsdag. Vi kom i 4hj med beit der det står slem både i kløver og ruter.
 • Skulle jeg meldt noe annet enn 4hj? Kanskje jeg skulle meldt første gangen?
    
 • Skulle ikke Roald dobla 3sp? (Ikke kom og si at han skulle åpnet med 1NT. Dette er en 18-19NT!!). Skulle han ikke passa 4hj?s

HVA MENER DU?

 

 

 

Vest Nord Øst Syd
   Snorre    Roald
        1ru
1sp pass 3sp dobl
pass 4hj pass pass
              

Det er ett kort i utspill som beiter 4hj.. (tror jeg)
Jeg er ikke noe analysefantom, men Kai Jørstad kom med spillet fra Skjærtorsdag og ba meg finne beita. Da stemmer det sikkert. Klarer du?
 • Kløver? Tre ganger av fargen og bort med en spar. Så en liten spar mot knekten. 10 stikk når du lasjerer ruterknekten i skift.
 • Hjerter? Samme som over
 • Spar og spar gjør at du får kastet to rutere i bordet
 • Ruterknekten lasjer du. Nå forsvinner all ruteren på spar og kløver.

Derfor spiller du ut ruter ni (!) til nord sin dame. Stikker du den vil motparten få to ruterstikk med en stjeling. Derfor må du ligge unna ruterdamen, men da skifter nord til spar og tar beita.


Roald var våken....
Litt lenger nede kommer jeg til å korsfeste han for det motsatte, men her har jeg ingenting å klage over. Siri Gro Drivdal i vest spilte 4sp uten meldinger fra oss. Jeg spilte ut min single ruter til konge. To ganger trumf, ruter til esset og ruter til stjeling. Så en liten hjerter fra Dxx. Jeg la liten i nord og Roald ble ikke fristet til å vinne med åtteren. Han feis opp på esset og spilte åtteren tilbake. Da kunne jeg ta for knekten og fri meg med kongen. 

Når mandalsfruen skulle løse kløveren selv, måtte det bli to tapere. Åpner vi kløveren, blir det bare en taper og hjemgang..


3/4-deler av andreplassen. Boye, Tormod og Geir.


Jeg prøver å lære...
av spillere som er flinkere enn meg selv.  15-17 balanserte åpnes da med 1NT? Boye Brogeland startet med 1kl og over makkers 1ru (hjerter) hoppet han til 2hj og viste dermed litt tillegg (13-14) med fire kortstøtte. 2hj var et behagelig sted å være.

Gjør han dette hver gang eller bare "følte" han at det var rett? I tilfelle, hva er det viktigste argumentet? (Jeg tipper det er at tre hp er i knekter og knekter er slettes ikke verdt 1hp når de ikke henger sammen med damen i samme farge. 7-5-3-1 skalaen i Vienna er egentlig bedre)

Mange kom udisiplinert i 4hj etter 1NT, Stayman, 2hj og hopp til utgang. Selv i lagkamp er dette kun verdt 3hj etter 2hj i min verden, men der vet jeg at jeg er ganske ensom i båten.

Hånda under er derimot verdt 1NT-åpning. 100 av 100 ganger. Kun 14hp, men stikkpotensiale som er verdt MANGE honnørpoeng.

  

 

 

             

"De kom ikke i slem mot oss..."
sa Ronny og Kai Jørstad da vi skulle sammenligne spillet til høyre i kampen mot "Feite Frank". Far og sønn har en aggressiv stil i meldingsforløpet og det har gitt mange fine scorer i andre kamper. Ikke denne gangen. :-)

Ingen feil i motspillet og det ble bare EK i trumf for spillefører. Seks sonebeiter og -1700.

 

 

 

             
Vest Nord Øst Syd
Jørstad G Austad Jørstad T Røren
  1sp 2hj pass
pass dobl pass pass
pass          

Konsentrer oss!!
Jeg er 1000% prosent sikker på at det er her vi alle har vårt største forbedringspotensiale. 10.000% sikker.

Bridge på de aller, aller fleste nivåer handler om å være tilstede når det skjer. Ikke når systemet skal lages, ikke når en forbereder seg til turnering og i alle fall ikke etterpå når oppsummeringens time er kommet. Der og da!!

Roald har fått så mye skryt av meg her på sida at han tåler spillet til høyre. Har er en glimrende kortspiller, men sliter noen ganger med akkurat det jeg antyder over. Rutine og oversikt kan bli en slags sovepute og hindrer flinke spillere til å gå en runde til før de gjør det som virker opplagt. 

Når det skjer noe "overraskende" ved bordet, MÅ vi klare å stoppe opp det nødvendige sekundet å tenke tankene en gang til. Han rødmet kledelig etterpå, men det ble ikke flere IMP av det.

Roald spilte ut spar ess og jeg la knekten (!). Så spar konge før han satte seg ned og rødmet. Vi egger alle sammen, men de aller fleste eggene er fordi vi ikke er mentalt 100% tilstede og ikke har gode nok rutiner i toppetasjen til å se når alarmen skal gå.

Rune Væting - Claes Gundersen og Olav Nordhassel - Morten Vetland var de to eneste som beita 4hj etter spar ess i utspill. 14 par klarte det ikke..

 

 

 

             
Vest Nord Øst Syd
Roald T.Skårdal Snorre Ø Jensen
pass 1ru 1sp 2hj
2sp 3hj pass 4kl
pass 4ru pass 4hj
pass pass pass  


21 lag i Lyngdal - LIVE OPPDATERING FRA KL 14.00.
  
Det er flott at folk stiller opp når ivrige sjeler lager turnering for oss. I dag (skjærtorsdag) er det lagturnering på Rossfjord. Deltakelsen er upåklagelig med landslagsspillerne Espen Lindqvist og Boye Brogeland i spissen, riktignok med hver sine makkere på hvert sitt lag. Det er mange lokale helter som ønsker å ta skalpen deres.

Jeg er på påskeferie, men tar turen nedover dalen for å døyve de verste abstinensene. Håper å få med resultatene før fjellet lokker igjen.


Det var det med oddsen igjen da...
Jeg får pes fordi jeg til stadighet maser om "rett" spilleplan. Noen forteller meg at "rett spilleplan er det som gjør at kontrakten vinnes, uansett om den teoretisk IKKE er best.."

Det forundrer deg sikkert ikke at jeg får maten i vrangstrupen når flink folk sier sånt, fordi vi spiller mange, mange spill. Det er ikke den som vinner ett og ett av dem som står på toppen til slutt, derfor er det de tingene som lønner seg i det lange løp som er vinnende bridge. Når kaninen topper ut en singel konge, kikker jeg bare til høyre på han og sier "Stakkar liten..." Jeg VET at jeg slår han over tid.

Spillet er fra divisjonen i februar og du spiller 3NT i øst. Motparten har ikke meldt.
Syd finner ikke ruter knekt(!) i utspill. Han starter med en liten og du kommer inn på damen i bordet i stikk 3.  Nå har du åtte stikk og skal finne beste vei til det niende. For meg er slike spill enkle.

 • kløveren 3-3 er litt mindre enn 35% sannsynlig. Det er ingen 4-2 sitser som gir tre kjappe stikk.
 • Sparkongen foran damen er 50%.

Derfor spiller jeg hjerter til kongen og så en liten spar mot damen. For å unngå mange beit med f.eks KJ10xx bak damen, beholder jeg esset. Konger sitter ikke singel i slike spill. 

Spørreundersøkelse om NM par..
  

Nå begynner det (endelig?) å skje noe for spørre medlemmene i NBF om hvordan de ønsker at turneringene våre skal arrangeres. Tiden har stått stille her på Bjerget og det er fint at nye tanker i alle fall tenkes. 

Allan Livgård har bedt meg legge ut linken til noen sentrale spørsmål som handler om akkurat dette. Jeg håper mange svarer, og at mange krysser på de stedene der det står at alle som vil spille NM par kan få være med, uavhengig av hvilken plass de kom på i en kretsturnering med mellom ti og femten deltakende par. I prinsippet få ikke Petter Northug være med i NM fordi han mista et eneste kvalifiseringsløp. Kanskje stilte han til start, men ble syk... eller skia brakk...   eller han måtte bryte... eller at han ble nummer to og akkurat i dette året hadde fylket hans bare en plass.

Hvordan NM par bakes inn i en større sammenheng, er ikke så farlig for meg. Bare jeg får være med, sammen med en makker jeg ønsker å spille med. Selv om han nå skulle komme fra Flekkefjord, Evje eller Lillesand. (Grensekommuner til Vest-Agder). 

Spør du meg om hva jeg mener, kommer jeg til å si at det bør startes med en åpen, stor lagturnering. Etter hvert som lag ryker ut, kan spillerne hoppe inn i parturneringa på det stadiet den har kommet. Finalister i lag har friplass i parfinalen. 

Eller sagt på en annen måte, akkurat som de gjør det i andre land.. :-)
Her er bracket'en fra Nationals Spring i St.Loius.

Resultatservicen fra Nationals er helt bak mål, men sånn er det alltid i USA. Jeg mener å lese at Espen Linqkvist fikk bare 48 spill i sin USA-tur. Sammen med Boye (lag Schwatz) røyk de ut i første runde (64 lag) og må derfra spille trøsteturneringer. Tilgi meg hvis jeg leser feil.
MOnaco er selvsagt med når det er åtte kamper igjen. Det står at det er en avgjørende appell, men det blir nok både mørkt. lyst og mørkt igjen før vi får vite noe mer om det.

Sluttspillet går på BBO. Der kan vi ser på LIV..

 Vest Nord Øst Syd
 Odin  Erik Snurr Nils
pass pass 3ru 3hj
4ru pass pass dobl
pass 4hj p.  
Helge Wessel og Geir Brekka ble klubbmestre
Vi gratulerer så mye. 2.plassen gikk til Odin og Snorre, mens Rune og Jørn ble nummer tre. 

RESULTATER 2.KVELD

SAMMENLAGT Kl.MESTERSKAP 2013 1. kveld (%) 2. kveld (%) Totalt (%)
Helge Wessel - Geir Brekka 63,7 52,5 58,1
Snorre Aalberg - Odin S. Svendsen 52,5 60 56,25
Rune Arnesen - Jørn Skryten 51,5 58,3 54,9
Helge Mæsel - Roald Mæsel 47,5 57 52,25
Svein Inge Pettersen - Stig Drangsholt 56,1 46,5 51,3
Tom Anders Høiland - Henrik Drangsholt 55,7 46 50,85
Nils Christian Ravnaas - Kjetil Hildal 39,6 61 50,3
Hanne Cecilie Jensen - Kenneth Tørstad 50 45,4 47,7
Øystein Jensen - Markus Bruno 45 49,2 47,1
Nils Kvangraven - Erik Dahl 48,8 45,4 47,1
Rune R. Væting - Helge Stornes 49,6 44,2 46,9
Inger Lene K. Hangeland - Roald Hodne Larsen 41,3 49,2 45,25
Katja Nilsen - Maria Ursin Ingebrigtsen 50 36,5 43,25
    
Irriterende oversikt av Kvangraven.. (over)

Odin spilte ut ruter 4 til min konge. Jeg kunne ikke se toeren, så han kunne hatt både D10xx og D10x. Jeg var redd for ikke på ta det andre ruterstikket, fordi jeg vet Nils har en del spar. Han har EKxx, ikke usannsynlig vel, forsvinner en ruter i bordet hvis han også ha hjerter ess. Det er mulig det er galt, men jeg spilte ruteresset også.

Spillet var over på 2 sekunder. Nils la ned hjerter ess og claima med kommentaren "Du har ikke hjerterkongen, Snurr.."

Noen (ikke du) trenger sikkert flere sekunder med alle korta synlig for å se det Kvangraven gjorde i blinde med sine 26 tilgjengelige.

PS1 : Ja, jeg holder han nede ved å spille spar.
PS 2: Burde Odin klart å stampe?


ªKD42
©E876
¨9762
2
Vest Nord Øst Syd
         1sp
pass 3kl pass 3sp
pass ?   

<-- Utnytt dine egne konvensjoner (2)...
Jeg blir bare SÅ... forundret når jeg diskuterer system med mennesker jeg oppfatter som flinke bridgespillere. Sannsynligvis er de over gjennomsnittlig intelligente også.

Makker åpner med 1sp, femkort. Din 3kl viser fire trumf, invitt til utgang og singel kløver. Makker slår av i 3sp.

SÅ MELDER DE 4sp!!   Er det mulig??!! De skylder på at det er lagturnering, men sonebeiter er da sonebeiter uansett hvilken turnering som spilles.

Hva er vitsen med å spille konvensjoner som eksakt beskriver hva du har, men når makker gjør sine vurderinger ut fra det, så bryr du deg ikke! Hadde mine elever oppført seg så uhøflig på skolen, hadde jeg sendt dem rett i skammekroken.

Gi makker en nesten hvilken som helt balansert hånd med minimums styrke og kløverhonnører, vil det sannsynligvis være beit i 3sp. Er du heldig står det ni stikk. Denne gangen konstruerer jeg ikke hender en gang, men bare tenker på to normale.: EJxxx,Dx,xxx, KDx (8 stikk) eller Exxxx,Kxxx,xx,KD. (ni stikk hvis hjerteren sitter 3-2)

Hvis makker har en hånd UTEN kløverhonnører, f.eks Exxxx, Kx, KDx,xxx og det står ti eller elleve stikk. 

Tror han som løfter sin egen splinterinvitt virkelig at makker ikke er i stand til å vurdere dette??

 


Kaninen gikk fem(!) beit i 3NT
og fikk pluss 6 på butleren. Over makkers 8-12 tok han seg helt ut. LURING!!

 

Sterkt argentinsk par leder butleren i Nederland.. RESULTATER MONRAD LAG
  
Pallen KM mix 2013

De virtuelle vinnerne og kretsmestre, Arnt Leirkjær - Brynhild Drivdal, turneringsvinnerne Vetle og Bente Faag og Roy Olsen - Laila Elefskaas.


ªKJ
©842
¨E876
EJ52
ª106543 ªED98
©J ©D9762        
¨KDJ103 ¨5
76 1098
ª72
©EK104
¨542
KD43
Vest Nord Øst Syd
   Topbr Jonny  Topbr Jan T
pass 1kl pass 1hj
pass 1NT pass 3NT

luringen Topbr Snurr Topbr
1kl 1hj 3NT
pass pass pass

<-- "600 inn - 600 inn"
Slik startet samtalen når vi sammenlignet listene i rundekampen på torsdag.

JT:        Vi har 600 inn.
Snurr:  Vi har også 600 inn.
JT:        Du mener 600 ut? 
Snurr:  Nei, vi har 600 inn.

JT:        Vi var i 3NT.
Snurr:  Ved vårt bord også
JT:        Har dere vridd spillet?
Snurr:  Jeg tror ikke det.

JT:        Johnny fikk ni stikk, 600 inn.
Snurr:  Mot oss fikk de tre stikk, 600 inn.

Roald spilte ut ruter konge til lasj og enda en ruter til esset. Jeg synes ikke Stig Martinussen kan korsfestes for å gå for dobbelkappen i hjerter. Jeg hadde tross alt meldt inn 1hj. Holder tieren, eliminerer han kløveren og spiller meg inn i hjerter. Spar kongen tar det niende stikket. Nå døde pasienten i stikk to når vi tok ett i hjerter, fire i ruter og fem i spar. Seks sonebeiter og 600 inn.

Ved det andre bordet meldte ikke øst inn og da kom NT'en i nord. Øst startet med en litt uklar spar åtte til tier (?) og knekt. Johnny spilte hjerter til esset og la merke til vest sin knekt. Den kan han enda ikke lese, fordi det kan være både J, DJ og DJ9. Så spilte han fire ganger kløver og begge motstanderne kasta en spar. Da spilte Johnny spar!! 

Øst vant med en honnør og skifta til sin single ruter. Vest fikk beholde for tieren og kunne ikke beite i spar lenger, så han spilte mer ruter. Nå var resten plankekjøring når øst var renons, for etter ruter ess og fire ganger kløver kunne øst telles opp med 4-5-1-3. Hjerter til tieren og 600 på det bordet også. 

15 IMP!!


  Nærbø slo Kristiansand i 5.runde..

da var det slutt for Tom-Geir og JS Hansen-F.Svindal i årets NM. Nærbø ble for sterke og vant med 3o IMP..

Gratulerer!!

"Gamle dager var da flott..", sier Geo.

Hei  Snorre

Godt poeng i “Men Roald, da!!!” del 1 og 2. 

Alt for ofte at vi “glemmer” at kortene godt kunne sett litt annerledes ut enn de egentlig gjorde. Det er nokså formålsløst å diskutere/krangle om system, men... Det er forbløffende hvor ofte gamle, gode prinsipper fungerer. Nå spiller nesten alle med 1NT - 3 i farge som kortfarge, men selv sverger jeg til sleminvitt med sekskortsfarge (og som regel ingen singelton) for de svarene. 

Overføring er veldig bra, men det er oftere enn mange tror at det like gjerne kan være noe hos svarhånda som skal beskyttes (her kanskje hjerter Kx?) enn hos grandåpneren, særlig når svarhånda er sleminteressert og har omtrent like gode verdier som grandåpneren. 

I del 1 går det: 

1NT - 3S 
4KL - 4H (4kl -> cue, 4H ekte cuebid, ville med singelton overført og hoppet = Splinter) 

Nå må grandåpneren gå på siden han har rutercue, og det ender i 6 spar. 

I del 2 går det: 
  
1NT 3S 
4 ru (cue, benekter kløverkontroll) Da slår selvsagt svarer av med 4S siden han vet det ikke finnes kløvercue. Enkelt og greit? 

(Jeg glemte for øvrig selv dette poenget med at ikke alltid overføring er tingen i finalen i Gold Cost Teams og auto overførte hvor det var MYE bedre å spille kontrakten fra min hånd. Det kostet muligens finaleseieren...) 

GeO


 

 

<-- Johnny Hansen..


ªKD42
©E876
¨9762
2
ªE10765
©4
¨K3
EKD108
Vest Nord Øst Syd
         1sp
pass 3kl pass 4sp
pass pass pass

<-- Utnytt dine egne konvensjoner...
De som enten spiller med meg eller på lag med meg, må regne med å få sine prestasjoner vurdert. Jeg skryter når jeg synes det er fortjent, men jeg tar meg også friheten til å peke på spill der jeg synes noen (meg selv inkludert) burde prestert bedre. 

Dette spillet er fra rundekampen på torsdag, men jeg vet ikke hvem av Jan Tore og Johnny som satt hvor. 3kl viser minst firekort spar, singel minor og invitt til utgang. Jeg vet ikke hvor sterk han kan være, men antar at det kan inneholde en hånd der splintermelderen tar i mot sin egen invitt hvis makker slår av. Den aktuelle hånda er en makshånd, men jeg tipper han melder likedan med f.eks ruterdamen i tillegg. Er han sterkere, vil han alltid innlede med 2NT - Stenberg.

Hvordan tenker syd når han hopper til 4sp? Omtrent slik kanskje, "Jeg orker ikke rote rundt grøten, makker må ha en ideell hånd for at det skal stå slem.."

Uff og uff. Et ess og fin trumf er alt som trengs. Kongen femte i spar og et ess gjør slemmen nærmest brekkasje mot normale fordelinger, 7 honnørpoeng. Splinter er en flott konvensjon som gir en fin beskrivelse av hånda med en eneste melding og gir makker en fin mulighet til å vurdere tilpassen. Jeg liker ikke at spillere tar sjanser og hopper til slem i forhåpning om at makker har akkurat det som trengs, men når det finnes muligheter til å ta han med på råd uten at det presser meldingene for høyt , bør man se etter det.

Jeg synes syd skal melde 4hj over 3kl. Det betyr: "Jeg bryr meg ikke om hvor din single minor er, men hvis du synes at singel hjerter hos meg passer fint, kan du gå mot slem.."

For nord er det nå snakk om lilleslem eller storeslem. Han ser at tilpassen er glimrende og har makker tre ess, vil han melde 5NT som storeslemsinvitt. Bytt om nord sine røde farger, vil han også gå på forbi 4sp.

PS: Jeg mener ikke at denne slemmen er nedlegg og jeg er ikke sikker på hvordan det skal spilles med f.eks hjerter ut. To ganger trumf og inne i bordet er riktig start. Sitter den 2-2, spilles tre ganger kløver. Sitter fargen 4-3, er det over. Da forsvinner nok ruter i bordet og det tolvte stikket kommer med en ruterstjeling i bordet. Problemer er hvis trumfen sitter 3-1. Da må en gjette om kløverknekten faller på tre ganger eller om ruteresset sitter foran. Jeg vet ikke hva som er best. 

ªK542
©43
¨EK
E7543
ª86 ªDJ109
©KDJ1092 ©876          
¨D106 ¨J9872
62 K
ªE72
©E4
¨542
DJ1098
Vest Nord Øst Syd
2hj  dobl pass 3NT
pass pass pass  

Jeg spiller da ikke alltid med oddsen!! (Del 1)
I går hadde jeg en lang samtale med en av våre landslagsspillere og han fortalte meg at "Jeg bruker nesa og gjør ofte ting som statistisk ikke er rett. Jeg føler noen ganger på meg at det sitter sånn eller sånn..."

Når jeg hører slike ting, blir jeg uvel. Det er da vel ingen av mine kloke venner som tror de er magiske og i det lange løp kan slå matematikkens lover? I ett og annet spill kan de selvsagt ha flaks, men når de spiller mange hundre spill må de da skjønne at å spille med oddsen vil gi best resultat?

Han jeg snakka med, påstod hardnakket at han snakket sant og han kunne til og med dokumentere at han vant over oddsberegning.

Nå skal jeg forklare hvorfor han har både rett og tar feil. Når vi spiller bridge, sitter vi ikke i mørke rom. Det er mange motspillere som ikke klarer å forholde seg stoneface, og gjennom sin atferd avslører de hvordan kortene er fordelt. Måten de melder og spiller på, når og hvordan de tenker, forteller at de har det eller det kortet. Hos noen kommer svetteperlene fram i panna når de har viktige honnører å passe på.  Å avsløre slike ting, er den ene biten han jeg snakker om er så flink til. Gjennom lang erfaring tolker han kodene og når selvtilliten i tillegg er på topp, tør han spille på det. Dette handler om psykologi og ikke magi. En viktig ferdighet, ikke misforstå meg til å mene noe annet.

Den andre tingen som han også er flink til, er å bruke bridgens "regler" til å avvike fra oddsen. I spillet til venstre satt han syd og fikk hjerterkongen ut. Den stakk han med esset og spilte kløverdamen. Vest la liten og min venn panget opp på esset (!) Kongen falt og kontrakten gikk hjem.

Magisk?  (Les videre under)


ªK542
©43
¨EK
E7543
ªDJ109 ª86
©876 ©KDJ1092          
¨D1062 ¨J987
K3 2
ªE72
©E4
¨542
DJ1098
Vest Nord Øst Syd
   1NT pass 3NT
pass pass pass  

<-- Jeg spiller da ikke alltid med oddsen!! (del 2)
Nå satt han nord og åpnet med en undervektig 15-17NT. Det skjer titt og ofte for å si det mildt. Det kom hjerter konge ut til esset. Han spilte kløverdame som seilte rundt, ingen topping denne gangen. Nok en gang var det rett og kontrakten gikk hjem.

Magisk?

Selvsagt ikke. 

Det du må legge merke til i de to spillene til venstre, er hvem som er spillefører og hvilken hånd som ligger i bordet. I det første eksemplet ligger Exxxx i bordet og spilleførers lengde i fargen er ukjent. Zia sier i sitt BOLS-tips at "when they don't cover, they dont have it..". 97 av 100 bridgespillere vil dekke kløverdame hvis de har kongen. For det første skjer det mer eller mindre automatisk fordi det står "honnør på honnør" på side en i læreboka for motspill. For det andre tar de ikke sjansen på å bli ledd av hvis spillefører nå skulle hatt Dxxx og ikke hadde noen annen sjanse i verden til å få hjem 3NT.

Ergo: Når kløverdamen ikke blir dekket, sitter kongen i øst. Det er bare å håpe at den er singel.

I det andre eksemplet ligger DJ1098 synlig i bordet. Ikke et eneste pustende menneske dekker med kongen. Oddsen er (som i det første eksemplet) 2 - 1 for å kappe, så derfor seiler damen.

Riktig begge gangene. Ikke fordi landslagsspilleren er verken spesielt heldig eller spesielt magisk. Han er rett og slett en god kortspiller.


"Du er en elendig fotograf, Snorre!"

Jeg kan ikke annet enn å innrømme min utilstrekkelighet ovenfor enkelt objekter. Til høyre er de to beste bildene av JTB fra rundekampen mot Topbridge.

     

ªEK109
©93
¨543
EK109
ªJ86
©E4
¨EK32
J987
Vest Nord Øst Syd
  2hj dobl pass 3NT
pass pass pass  

<-- Jeg spiller da ikke alltid med oddsen!! (del 3)

Men svikter du her, landslagsspiller, blir jeg svært skuffet. Noen ganger er det en spilleføring som er korrekt og en annen som er feil. Den spilleføringen som er feil, vil selvsagt lykkes noen ganger . I spillet til vestre er marginen ikke så veldig stor de to alternativene i mellom, men hvis en god spiller "føler" seg fram til noe i slike spill tar de feil. Rett og slett er det tapende bridge i det lange løp. 100% sikkert!

Bruk litt tid på spillet og legg en plan...

Ferdig?

Du har syv toppstikk og trenger to til. Først lasjerer du den utspilte hjerter kongen fordi det har skjedd før at vest er utstyrt med syv stykker. Da vinner du alltid kontrakten.

Du ser kjapt at spillet handler om å ta rett finesse i svart. En middelmådig spiller tar fram de to knektene sine og blander dem under bordet. Så trekker han den ene og seiler den. (kanskje har han lagt ned en honnør i hver farge først, men i dette spillet er det uvesentlig siden øst har ikke damen singel)

En god spiller tar sparfinessen!!  

Hvorfor i huleste tenker du?? Jo, han vet at det er hipp som happ om spardamen eller kløverdamen siter hos vest, men på veien han han tatt for EK i kløver !  Damen kan sitte dobbel (11% at den er dobbel i øst og 21% for at den sitter singel/dobbel i vest. Dette ut fra forutsetningen at vest har syv ledige plasser og øst ti). Legg også merke til at han tar EK i kløver og ikke i spar. Det er fordi han har et kort mer i kløver og det er større sjanse for at damen er dobbel der han mangler fem i stedet for der han mangler seks. Ikke store forskjeller, men i løpet av et bridgeliv betaler det seg.

Landslagsspiller: 

A: "Med hånden på hjertet, kunne du en av tusen ganger finne på å spille annerledes?"
B: "Hvis du mot formodning f.eks skulle seile kløverknekt og stikk to og det lykkes. 
      Da innkaller Christian Vennerød deg på teppet og sier at du har mista plassen på laget.
      Vil du forstå det?

 

 


ª943
©E6
¨EK3
KD876
ªK10652 ªD
©87 ©632           
¨D10 ¨J98762
E952 J103
ªEJ87
©KDJ1092
¨54
4
Vest Nord Øst Syd
  Storvik Roald Barikmo Snorre
      1hj
pass 2kl* pass 2hj*
pass 3hj pass 3sp
pass 4kl pass 4hj
pass 4NT pass 5sp
pass 6hj pr. 

Her meldte jeg dårlig...

Vi spiller 2kl som tvetydig etter majoråpning. Åpneren beskriver hånda si på denne måten:

 • 2ru -> Jeg har maks en 12-14 NT, kan også ha seks hjerter og veldig tynn.
 • 2hj -> sekskort og ikke minimum. (Utgangskrav)
 • 2sp -> naturlig revers
 • 2NT -> 16-19NT
 • 3x -> Naturlig GF

Jeg har bare 11 honnørpoeng, men jeg har bare seks tapere og en fin trumf. I tillegg har jeg stikkpotensiale i sparen. 

Roalds 3hj er en naturlig sleminvitt, men så svikter jeg. "Ikke cuebid åpninga di..", sier Erik Dahl til meg ofte. Jeg henger på "i alle fall ikke cuebid tillegget som du allerede har vist"

Jeg skulle meldt 4hj over 3hj og sagt at "Når jeg meldte 2hj har jeg vist ressursene mine". Roald vet at jeg har et eller annet cuebid, så han klarer ganske sikkert å passe når jeg legger av i utgang.

Motspillet var også fint. Spar hadde beita direkte, men hjerter var ikke unaturlig. Jeg stakk hjemme og fyrte straks av gårde kløveren min. Stikker Tor Arne Storvik med esset, står kontrakten som et seil. Han la liten og ga dermed bort et stikk i kløver: Han fikk to igjen i spar når ikke kløveren lot seg godspille med tre stikk.

11 IMP ut med +420 på det andre bordet.
 


Tusen takk, Snurr og Roald..
Det er ikke ofte lagkameratene åpner ytterdøra og takker i hånda når du skal hjem etter en rundekamp, men det gjorde Jan Tore Berg etter gårsdagens rundekamp mot Topbridge. Selv var jeg ikke magisk og hadde mine dårlige vurderinger, men luringen var tilnærmet feilfri over 40 spill. I tillegg til at han ikke ga bort et eneste stikk i verken medspill eller motspill, var han svært så aktuell flere ganger. Jeg prøvde å henge han for å tråkke på en 3NT, men våkna i natt og så at jeg aldri skulle satt han i den posisjonen han kom. Roald kunne lest små korta og funnet rett motspill, men jeg satt med en STOR fasit på hånda i et par stikk før den kritiske posisjonen. Beklakker...

Søvning, Baumann, 200 og Odin bør skjelve i buksa før 6.runde. Holder Jan Tore og Jonny den samme stødige kursen og luringen fortsetter med stil og tar nedslag også i siste hopp, skal vi bli vanskelig å slå. Ikke til forkleinelse for et Topbridgelag som slettes ikke spilte noen dårlig kamp. De skulle gjort veldig mye rett for å vinne kampen mot luringen. 66 IMP's seier i kvartfinale er mye.

                                                           Stig Martinussen og Dag Heldal Paulsen - Topbridge

 

                                                             Ivar Barikmo og Tor Arne Storvik - Topbridge

 


men Roald, da!!! (del 1)
Dette spillet er fra en lagkamp i helga og etter spillet gikk samtalen slik:

Snurr: "Du har bare fem tapere og jeg synes du meldte pysete!"
Roald: "Ja, men hva skulle jeg meldt da? Jeg har jo ingen cubid"
Snurr: "6sp!"
Roald : "Hoppe til slem uten cuebid. De kan jo ha EK i en farge!
               Jeg mente å vise en god løft til 4sp."

Snurr: Pyse!"


men Roald, da!!! (del 2)
Lett etterpå kom dette spillet og samtalen gikk slik:

Snurr: "Du kan da ikke hopp til slem uten styring"
Roald: "Ja, men hva skulle jeg meldt da?"
Snurr: "3hj og så 4sp. Da viser du en god 4sp-melding!"
Roald : "Jeg tok sjansen på at det sto slem"

Snurr:  "Skuffende, Roald!!"

 


Vest Nord Øst Syd
kanin Snurr   Wessel Odin
1sp pass 2sp
dobl 3sp pass pass
4hj (!) pass pass pass


Klubbmesterskapet er halvveis
og Geir - Helge Wessel er i teten. RESULTATER

Denne gangen var jeg heldig å ha superflink makker i Odin Svendsen, men vi svikta allerede i spill 1. Jeg hadde to sjanser selv til å beite kontrakten, så da makker svikta i sin ene er det tungt å korsfeste han. Jeg vet ikke hva du ville gjort?

Dette spillet hadde passa bra som quiz fra begge sider, men jeg gir deg alle korta med en gang. 

Jeg spilte ut spar ess (makker la åtteren, det midterste kortet) og allerede i stikk to var det et problem. Kaninen er pressa over 3sp, så han kan ha mye rart. (det har han ofte, for å si det slik)

Det kan være rett å spille spar konge for å matte han, men da må makker ha et kjapt inntak i trumf. Da er det andre veier som er like gode og ikke koster den dagen vest har god trumf og kan bruke spardamen til et avkast. Derfor lar jeg deg ikke spille spar konge. Husk at det er parturnering.

Jeg skifta til ruter og kongen vant. Odin la toeren. Så hjerter til Geir sin tier. Nå ser du at jeg kan stikke og fortsette med ruter siden makker har hjerter konge. Jeg klarte ikke se for meg at Geir har meldt 4hj på DKn10xx? Jeg lot hjerter 10 beholde stikket for å vinne litt tid, toget går neppe enda. Ikke sikkert det er rett tenkt, men det gikk nå slik. Det er kanskje mer sannsynlig at hvis trumfen er på femkort bare, så han har KKn10xx. Da skal han få bruke et inntak til enda en trumffinesse.

Så spilte Geir kløver til bordet og nok en hjerter til Odin sin konge. Nå var det siste sjanse for oss. Odin prøvde å gi meg en stjeling i ruter i stedet for å spille spar og dermed trumfmatte Geir. Ti stikk og rein bunn.

Så kommer poenget mitt. Det er opplagt at jeg har trumf ess siden tieren vant stikket i stad og kongen står nå. Hvis jeg har EK i spar, hjerter ess og singel ruter, ville jeg ikke da spilt ut singeltonen? Kanskje er spardamen inntaket til makker for å gi en stjeling?

Ikke noe fasitsvar på noen av disse tingene, men det inneholder en porsjon bridgelogikk som det ikke er mulig å implementere i noe system. Her må makkerparet tenke likt og ikke minst, de må tenke likt samtidig. Hadde Odin spilt spar når han var inne på hjerter konge, ville jeg reist meg og bukka. Jeg ga bort mine to sjanser til å beite, men han ville ha forstått hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde og tenkte som jeg tenkte..

Det siste er det forresten veldig få av mine makkere som klarer... :-) 

 


Åbent klubbmesterskap spilles de to neste onsdagene.
Bindende påmelding innen onsdag 13.mars kl 15.00 til Geir - 99384754. Her er de påmeldte pr. nå:

1. Geir – Wessel 
2. Tom – Henrik D. 
3. Helge – Rune 
4. Snorre – Odin 
5 Kjetil – Nils 
6. Roald – Helge 
7. Markus – Jensen 
8. Dahl – Kvangraven 
9. Stig – Pettersen 
10. Roald – Inger Lene 
11. Rune – Skrytten


Å sette motparten på prøve..
er en viktig ting i bridge. I mange lagkamper jeg har tapt, føler jeg at jeg ikke har gjort så mye galt. Likevel er det minus i kampen og minus på butleren. Når motparten har gjort lite feil, har du sannsynligvis i liten grad klart å sette dem på prøve.

Roald spilte ut hjerter dame. Det var ikke rakettforsking å legge en liten, men det var avgjørende. Kåre Bogø spilte ruter til knekten og min dame. Så en liten hjerter til Roald og han fulgte fint opp ved å skifte til kløver 4. 

Kåre stakk med kongen, gikk beit og han klandret seg selv for det etterpå. Det skjønner jeg ikke helt, fordi jeg kan vel ha kløverdame i stedet for esset, 12 i stedet for de 14 jeg hadde? Roald hadde dobla negativt med DJ10x i hjerter og syv poeng, men han kan da ha bare tre hjerter og jeg fire? Med 10x,DJx, xxxx, Exxx må han passe over 1sp.

Nei, Kåre. Du har gjort MYE styggere feil enn dette. 

 


Jæren pluss med Solheim - Heskje - Langeland - 
Lindstrøm - Biribakken vant NM damer
 
Herfra gratuleres og hvis Eli Solheim - Toril Heskje nå ikke kommer på damelandslaget, 
skal jeg personlig komme å kjølhale landslagskapteinen.
 (RESULTATER LIVE) - BILDER

 

<<- Stampe, doble eller passe?

Lagbridge avgjøres ofte med de store spillene. Selv om dobbelscorer er 5-8 IMP, er det viktig å gjøre rett i slemmene. 

Jan Tore hadde et stikk i siste hånd mot 6ru og turde ikke stampe. Det hørtes på ingen måte ut som motparten hadde kontroll og når en har fått dem til å gjette, skal en ofte la dem svømme i sitt eget smult (nytt ordtak).

Det finnes en konvensjon for å hjelpe og den er slik når det er aktuelt å stampe mot slem.

 • 2.hånd dobler med to stikk. (Makker passer alltid)
 • 2.hånd passer med null eller ett stikk
 • 4.hånd stamper med null stikk. (makker har ikke to)
 • 4.hånd dobler med ett stikk. Makker tar ut med null stikk og passer med ett.
 • 4.hånd passer med beita alene.

Problemet er hva som skal defineres som stikk. Honnører i egen langfarge regnes aldri som stikk. Konger i sidefarger der motpartens lengde er ukjent, telles heller ikke. Stikk er esser i sidefarger, trumfhonnører som sannsynlig gir stikk og honnører i farger der motparten har vist tilpass.

Med denne definisjonen stemmer terrenget med kartet og Jan Tore skal doble for å vise et stikk (hjerter ess). Johnny tar ut siden han ikke har stikk. 300 mot 1370 er 14 IMP vunnet..

 


 

Kommende internasjonale turneringer:
 • 13.-24.mars. Nationals Spring i St.Louis. Jeg vet at Boye og Espen skal spille på et amerikansk sponsorlag. Mer vet jeg ikke, men antar at Tor og Geir spiller for Zimmermann. Noen som kan hjelpe?
    
 • 17.-22.mars. White House Junior i Nederland. Norge stiller med Espen Flått, Christian Bakke, Tor E Grude og Kristian B Ellingsen.

 

30 lag(!) spiller NM damer (RESULTATER LIVE) - BILDER
Det er viktig å finne riktige turneringsformer og det er viktig å legge til rette på en måte som treffer. Seriemesterskapet for damer for for noen år siden en daff affære, der den største utfordringen var å fylle opp puljene.
Så ble det tatt et initiativ for å samle alle lagene i en eneste stor pulje, med fri påmelding, alle kunne møte alle og vinneren vinner. Deltakelsen bare stiger år for år og jeg hører hvilken positivitet arrangementet omtales med. Her møtes damer junior, damer landslag, damer veteran, damer ferske, damer rutinerte, damer bare for moro, damer jeg vet ikke om jeg tør osv. Til sammen tretti lag (minst seksti par) i 2013 og jeg er sikker på at pleier de hverandre rett, er det enda flere neste år.

Jeg har egentlig ikke tenkt å si noe om NM par mer, men jeg klarer ikke å la være å si at "Se hva jeg sier!!". Bruk denne suksessen når UTV skal tenke på organiseringen av blant annet NM par. Alle-mot-alle er egentlig en fin greie...

                                        

                                                                  RESULTATER ÅPNINGSTURNERING PÅ FREDAG


<<- en annen forklaring.. 
er at han har sluttet å spise "vitaminpiller" og "blodpølse". Etter at broren Franck ble tatt med buksa nede i fjor, har Andy Schleck nesten ikke kommet til mål i et eneste ritt. 

Ingen skal komme å fortelle meg at noen plutselig blir så mye dårligere til å sykle fra en sesong til en annen. Et år sykler han rundt motstanderne i de franske alpene, neste år må han trille sykkelen for å komme opp.

Men jeg jubler egentlig. Endelig kan det se ut som sporten er i ferd med å vinne kampen mot jukserne.


 

Organisasjonsdagene 2013
avholdes på Gardemoen 13. og 14.april. Det er viktig at klubber og kretser stiller opp. Vi er 100% avhengig av frivillige og ildsjeler for at hobbyen vår skal leve videre. NBF har lagt opp et spennende program , synes jeg. Noe for en hver smak. Les mer i linken over. MELD DEG PÅ DA!!

Generalsekretær Knut Brinchmann ønsker velkommen til Gardemoen. I helga stiller han som
bakspiller under NM damer. Knut håper på god oppslutning til Organisasjonsdagene.


Vest Nord Øst Syd
   Snurr    Rune
  1kl  1ru dobl
pass 1sp 2ru pass
pass 2hj pass 2sp
3ru pass pass pass
<<- Stakkar Rune Væting
Jeg og Rune spilte turnering på onsdag. 21 spill og nesten 64% score. Han leverte 19 fine prestasjoner og to som ikke var så bra. Du kan sikkert gjette hvilken bunke jeg har tenkt å hente spill fra? Det er kanskje ikke rart jeg sliter med å få meg makkere når takken for en seier er at jeg skriver om feilene?

Dette gjør jeg selvsagt ikke for å henge ut Rune. Han er en særdeles talentfull spiller og når han får seg en skikkelig god makker han kan jobbe med over tid, er han klar for å ta enda et skritt. I tillegg er han  nysgjerrig og lærevilling. Jeg vil tro mange kan ha noe å lære av dette spillet. Ikke nødvendigvis vil de spille likedan, men poenget med hvilke spill de skal bruke energi på, VET jeg mange bør ta inn over seg.

Rune spilte ut spar seks til esset i bordet. Jeg la toeren som styrke. Spillefører skulle spilt kløver, men spilte ruter rundt til Rune sin nier. Han tenkte seg litt om før han spilte kløver 10! Da fikk spillefører akkurat den hjelpa han trengte for å løse kløveren uten taper. 

Etter spillet var dette omtrent samtalen vår:

Snurr: "Hvorfor skifta du kløver når jeg la styrke i spar?"
Rune: "Jeg tenkte kanskje du hadde kløverhonnører slik at jeg fikk en stjeling"
Snurr: Slike spill må du ikke bruke krefter på. Jeg la styrke i spar i første stikk og da er på en måte din oppgave superenkel. Hvis det ikke er helt opplagt å skifte, bør du bare gjøre som makker har bedt deg om.
Rune: Men det er jo fint plass til EK i kløver hos deg?
Snurr: Joda, men hvis jeg ville ha skift, hadde jeg ikke lagt styrke i spar. Jeg kikker ned på mine tretten kort når bordet stikker med esset. Jeg velger ut fra de korta jeg ser å legge spar to. Nå gjør jeg feil både titt og ofte, men du sliter deg ut hvis du skal prøve å se for deg mine kort, vurdere om jeg har spilt korrekt og så prøve å finne en annen konklusjon enn den jeg gjør. 
I kveld er det bare 21 spill, men i en lang turnering er det viktig at du sparer på kreftene i slike spill og bruker dem når det er du som har utfordringene. 
Rune: Joda, jeg skjønner poenget. 

Altså: Jeg mener ikke at vi skal slutte å tenke, men vi må trene på å ha så mye tillit til makker at vi stoler på både hans meldinger og signaler.  Hvis ikke blir det alt for tungt. Skulle jeg gitt et BOLS-tips, ville det vært dette. "Bridge er enklere enn du tror. Det opplagte er overraskende ofte det riktige!"

 


<<- Fint innspill av svensken.
Daniel Gullberg stakk sparen og spilte hjerter ess og mer hjerter. Syd la liten og damen vant. Så fire ganger spar, men syd ville ikke stjele. Kløver ess og kløver spilte det ingen rolle hvem som vant, men det beste var det som aktuelt skjedde.

Syd stakk med kongen og fortsatte med en liten ruter. Det var nesten ikke plass til en honnør til i nord, så vest stakk fint med knekten. Alternativet var å spille på K10x i syd, men det ville blitt feil denne gangen.

Fint av vest! (Trykk på spillet for mer)


<<- Jeg griner når jeg ser...
slike meldingsforløp. Noen ganger lykkes det fordi tilpassen er ideell, men i de fleste tilfellene får de som fortjent. De melder seks og syv ganger hver, men i mine øyne er det aller meste bare vas!!

Spillet er fra det svenske sluttspillet og jeg kjenner ikke Hult- Ekenberg. De er sikkert flinke i andre spill, men her er det ingen logikk i det de holder på med. Dette skriver jeg ikke for å henge ut akkurat disse, fordi jeg tror mange av oss kunne kopiert meldingsforløpet.

Hva er det som er galt?

 • Åpningsmeldingen. Hva er poenget med å åpne uten åpning? Honnørene er spredte og du ser at nesten uansett hva makker svarer, vil åpneren slite med å vise en begrenset hånd. (Joda, hvis motparten har mesteparten av korta kan det være bra å åpne. Men en kan da ikke bruke egne åpninger som sperremeldinger?)
 • 3kl-svaret. Nord må nesten støtte makker med fire stykker, men jeg kan ikke tenke meg annet enn at 3kl er krav. Det betyr at hånda enda er ubegrenset. Når en åpner tynt, må en i alle fall ha verktøy for å vise at en burde passet.
 • 3NT vil mange påstå begrenser hånda, men for å passere 3NT skal åpneren ha betydelig tillegg. Makkers 3hj viser i første omgang hold og benekter normal ruterhonnører.
 • Så kommer det to cuebid. Ruter esset er fint, men KJ i spar er møkkakort. Husk at makker oftest har minst et par små rutere og meldingsforløpet har vist at ruteren er det svake punktet. Skal åpneren virkelig aldri vise at han ikke hadde åpning? Jeg er sikker på at meldingsforløpet hadde gått akkurat likeden med EKxxx i spar i stedet for KJxxx.
 • Antall esser og trumfdame er på plass, men det hjelper ingenting når motparten har to klinkeklare stikk med ruterdamen ut. 
 • Rett og slett dårlig bridge, men jeg er som sagt redd mange ville kopiert dette.

<<- en lengre artikkel
om bridgens mysterier..

Jeg har fått linken av kursholder Sven Olai Høyland og den er klippet fra journalist-studentenes nettside.

Artikkelforfatteren har selv deltatt på kurset og beskriver på en fin måte et førstemøte med hobbyen vår..

Klikk på bildet for mer..


Innbydelse Bedriftsmesterskapet 2013

 

Du er flink, Geir Brekka!!
Han sliter som spillefører og melder for hardt, men denne gangen handler det om å legge ned en god innsats for klubben. Vi trenger ildsjeler og frivillige som ofrer seg for andre sitt beste. Geir organiserer det ene flotte opplegget etter det andre i Kristiansand BK og folk er flinke til å stille opp. I går var det fadderturnering og 17 par på startstreken. Noen kjente, men mange coming stars. Veldig bra, Geir!!

Det kosta å være med og før vi starta annonserte den samme kjekt at "Alle pengene går ut i premie!". Det er ikke så ofte jeg vinner, men med en fremadstormende Rune Væting var det ikke mulig å ikke ta førsteplassen. Jeg venta for å få noen hundrelapper som bidrag til nye støvletter til fruen, hun har bare 16 par fra før. "Nye regler!!", kom det fra kaninen. "Det er gratis middag neste gang til den i paret som ikke er fadder, Snorre og Nils må ta til takke med egenbetalt pølse på Statoil på veien hjem". Tja, jeg har aldri vært opptatt av materielle verdier, så hvis mitt og 200 sitt bidrag i går var hyggelig tilstedeværelse og motivasjon for coming stars får det holde.

RESULTATER
  
Jeg tar med dette spillet fra i går. De fleste av dere tar poenget med en gang, men for noen fadderbarn er det kanskje et poeng å ta med seg. Du spiller ruterkontrakt i øst etter at nord har åpnet med 1kl og du får spar ut. Da stikker du med esset og spiller kløver til kapp!!

Hvorfor ikke trumf?

Bordet har to kun to inntak og de skal brukes til å kappe kløveren. Altså: Spar ess, kløver til knekten, ess og konge i ruter, hjerter til esset og ny kløverkapp. Spiller du trumf fra bordet i stikk to, kommer du ikke inn i bordet mer enn en gang for å ta kløvefinesser.

Lett?

 


<-- Bulletin fra KM par 2013

Nils Kvangraven skriver kjapt, interessant og bridgefaglig på et høyt nivå. Nå begynner ferdighetene hans i Word å bli så bra, at det er rett så lesverdig det han skriver.

11 sider med spill, historier og bilder sendt på mail til meg noen få timer etter turneringa er over, takker og takker jeg for. Bra, Nils!!

Han forteller at Vest-Agder har fire plasser i neste års finale, så da er det hr. Marianne Harding (også kalt Trygve Undem) med makker Arne Sudland som får vår siste plass. Lykke til alle sammen!!