Skuffende start av Aalberg - Høiland 
i Bymesterskapet. Vi har en haug gode andredivisjonspillere i klubben, men likevel er det mange som mener at kun fem poengs ledelse på Brekka - Ravnaas er mindre enn det burde være. Det er tross alt en divisjon forskjell på parene.

Nå gleder vi oss til divisjon i helga. Der håper vi å sette sørlandsfarge på Radisson Blue, Værnes.

RESULTATER

Jeg har ødelagt for vennene mine også!! 
Nå tør jeg nesten ikke gå på bridge i kveld. Kristiansand 3 (JS Hansen - N Ravnaas, Fuglestad - Brekka) spilte trekantserie mot Lyngdal og 
Ruter 7 i går. Lyngdal slo Kristiansand, men Kristiansand vant mye mer over Ruter 7. Det betyr at kaninen sitt lag har flest VP, men bare 
2 seierspoeng og ligger på 2.plass i pulja.

Hadde de gamle reglene vært gyldige og jeg ikke hadde starta maset mitt, hadde Kristiansand vært videre. 
Jeg  står likevel ved min påstand om at vinneren bør vinne.

37 VP totalt holder nok til en plass blant "lucky loosers", så bakdøra er åpen for flere..

HER er sammenlagt og HER er resultatene

Klart for divisjon 
For meg er det ikke noen tvil om hva som er sesongens høydepunkt og hvilken turnering som viser hvem som EGENTLIG er best. Det er Seriemesterskapet.

I år er 1.divisjon utvidet til 12 lag, en endring som vi alle mottar med glede. Før har 3 av 10 lag rykka ned, mens det nå er "bare" 3 av 12. Sikkert like vanskelig å holde seg denne gangen også, men en har to kamper til å få retta opp syndene sine på. Noen vil sikkert påstå at det er flere kamper å dumme seg ut i også, men her på Sørlandet ser vi positivt på livet.

Det er vanskelig å tippe favoritter. Vestfold har deler av landslagstroppen, men om det holder til ny seier er vanskelig å vite. Bergen (DeButton) vil være der oppe, det samme med Møre & Romsdal. Østfold (Thoresen & co) er nyopprykka og jeg tror de kommer til å vinne mange kamper.

Vest-Agder da? Tja, målet er å holde plassen. Det er så jevnt at hvis en ikke rykker ned, er en med i medaljekampen. Vi får håpe finessene vår holder, gutter..

HER ER LINKER TIL ALLE PULJENE I DE TO ØVERSTE DIVISJONENE (NBF)

Resultatoppdatering:

LYKKE TIL ALLE SAMMEN

 


               Et forsterket Tromsølag er blant mine favoritter i år. 
               Her representert ved Rune Andersen og Peter Marstander

Tenke tanker i god tid.. 
Heldigvis ble det ordnet slik at det var antall seire i trekant-innledningen i NM klubber som var overordnet. At jeg selv kanskje ryker ut på grunn av mitt eget mas om å endre fra VP til seierspoeng, kan jeg leve med. Nå oppdager vi en annen "skummel" ting.

Jeg ser at noen lag trekker seg fra gruppa si. Det må det være SKREKKELIG gode grunner til, fordi det er 19 toere som skal videre. TMU har bestemt at WO tildeles 18-12 seier og det er ikke nok til å gå videre som lucky looser, uansett hvordan det gikk i den første kampen. Et lag som trekker seg, påvirker altså de andre to lagene i pulja sine muligheter til å kommer til tredje runde. 

Konkret i mitt tilfelle: Jeg tapte 14-16 i min første kamp, men vil sannsynligvis gå videre med storseier i den andre kampen. Det gjorde skrekkelig vondt å tape for Klukken, men det kunne vi gjort noe med selv, så det er helt ok. 

Nåde dere i Ruter 7 hvis dere kaster inn korta før jeg har fått sjansen i min andre kamp!!
 

                      http://www.ruter7.com/


Plass til flere i Bymesterskapet  
Vi er 14 par pr. nå, men det hadde vært hyggelig med noen til. Ingen fra Søgne enda. Kanskje et par eller to fra Birkeland. Erik og Siri Gro kjører fra Mandal og de tar helt sikkert med seg et par til. Roald Hodne Larsen finner jeg ikke? Kanskje Salsakurset er ferdig snart, Katja? Inger Lene må trene til Damenes Mix..

Vi spiller fem eller seks spill i runden. Parturnering med MP-score denne gangen.

Hjertelig velkommen..

PS: Og jeg synes mange skal spørre Klukken om han har blitt lurt i det siste. Harald Skjæran på forbundskontoret ler seg i søvn..

ª1076
©ED
¨D9765
§E102
ªKD2
©K98765
¨1032
§4

 

Vest Nord Øst Syd
   Klukk   Ronny
      2hj
pass 2NT pass 3kl
pass 4hj pass pass
pass pass    
Enda tøffere av Marius  
Optimister ser for seg ideelle hender hos makker og går for gull. 2hj viser 8-10 og sekskort. Jeg tipper de fleste av oss passer, men Marius Skree liker ikke +170 på sida si. Da får en heller gå beit en gang i blant. Ingen dum innstilling i lagbridge.

Singel kløver passa glimrende og da hjertern satt, spar esset foran og ruter knekten på rett plass, var det +620 å notere.

"Sånn som ungdommen liger", som Nils Gunnar Lie ville sagt det..
  

ª10765
©-
¨J76
§EK765
ªED32
©EKD987
¨E92
§-

 

Vest Nord Øst Syd
ronny Helge Klukk Roald
      1hj
pass 1sp pass 5kl (!)
pass 5ru pass 6sp
pass pass pas   
Tøft av Roald 
Det er viktig å kunne konvensjoner, men enda viktigere å vite NÅR du skal bruke dem.

Roald kjente igjen hånda og visste at ved å åpne i 2kl ville han sannsynligvis få trøbbel ganske snart. Derfor åpnet han med 1hj og fikk drømmesvaret 1sp. Han bestemte seg for at spar konge var alt han trengte for å melde storeslem og spurte med 5kl om broder hadde spar konge eller noen ess utenom kløver..

Jeg tipper Helge ikke var superglad nå, for hånda hans var redusert til fire små trumfer og renons i makkers hoverdfarge. 

Spar kongen satt i kutt og majorfargene oppførte seg greit. Da ble det fine +980 å notere.
  

ªJ1095
©D64
¨J7
§ED98
ª432 ªE6
©K102 ©J9875
¨E854 ¨D103
§543 §J102
ªKD87
©E2
¨K962
§K76

 

Ikke så vanskelig...  
men jeg måtte tenke noen skritt fram for å vinne denne utgangen. 4sp i syd.
Ronny Kolnes spilte ut spar til Klukken sitt ess og mer spar. (hjerter hadde gjort det litt verre, men ikke umulig)
Jeg stakk på hånda og tok meg litt tid til å telle stikk. Selv om kløveren sitter 3-3, trenger jeg et ruterstikk for å vinne kontrakten. Bare prøv...

Derfor stakk jeg sparen hjemme og spilte ruter til knekten. Den tapte til damen og det kom hjerterskift. Opp på esset, ut med trumfen og fire ganger kløver for å kaste hjerteren. (Du må ikke kappe kløveren og spille på 10xxx mot Jx, selv om det muligens er med oddsen. Er det et begrenset valg?)

Ruter fra bordet. Jeg måtte gjette, men la nieren og fikk med det mitt tiende stikk for ruter konge. Nå hadde jeg altså et ruter stikk hvis vest hadde damen eller at jeg gjettet om øst hadde esset eller tieren.

På det andre bordet kom det kløver ut. Det ser ut som det er bare tre tapere når kløveren sitter 3-3, men bare prøv å spille trumf. Den går til esset og hjerter i skift til esset. Ut med trumfen og kløveren med avkast av hjertertaperen. Spiller du ruter til konge og ess, går du beit fordi det nå kommer mer ruter til damen og hjerter. Den må du stjele med den siste trumfen og selv om du kan stjele god ruter ni, har du ikke inntak til å hente den. Du blir ikke kvitt hjerter dame som taper.

Du kan vinne ved å spille ruter til nieren, men det er kanskje ikke med oddsen? Øst kan ikke legge i tieren. Da står det igjen..

 


ªK95
©96542
¨EJ7
§K4
ªQ873 ªE64
©J3 ©EK108
¨KD102 ¨864
§D102 §984
ªJ102
©D4
¨953
§EJ765

 

Vest Nord Øst Syd
snurr Ronny Tom klukk
       pass
pass 1hj pass 1NT
pass pass pass  
I lag er delkontraktene viktig..  
Jeg må ta meg i at jeg ikke er helt konsentrert noen ganger når jeg spiller delkontrakter i lagkamper. Vi spilte rundekamp i går og jeg tapte kampen (og rykker sannsynligvis ut av NM lag) på grunn av spillet til venstre..

Jeg spilte ut spar 3, invitt, til Tom sitt ess. Han spilte mer spar til spilleførers tier. Husk at jeg ser ikke syd sine kort, men skal han få stikk noe sted må det sannsynligvis være i kløver.

Jeg ville ha han til å spille fra bordet, så jeg stakk spar ti (!). Nå hadde han spar knekt til å komme inn til kløveren sin med og da vant han 1NT. Jeg skal selvsagt la spar ti vinne stikke og kløveren er i dass...

Et par beit hadde vært nok til å ta igjen de IMP'ene vi tapte med.

Klukken - luringen 2-0..  
Det er ok at det kommer nye spillere, men de trenger ikke slå meg og mine lagkamerater. Farsund vant mot 60% av 1.divisjonslaget etter å ha spilte en fin kamp. Åse Biribakken og Vidar Kolnes var nærmest feilfri og Marius og Ronny spilte også en god kamp. Vi gjorde våre feil og tapte fortjent. 14-16 er det beste tapet en kan ha, så vi har ikke gitt opp å gå videre som Lucky looser. Pass dere, Ruter 7!!

 


DAMENES MIX TAR AV!!!
Det er en og en halv måned til vi skal ha en hyggelig juleavslutning med bridge, god mat og kos. Allerede er vi elleve bord!!
Tusen takk til Inger Lene og Nils for initiativet
. Vi har plass til enda flere.

Ingenting hadde vært bedre enn om spillere fra Søgne, Søm, Mandal, Birkeland, Lyngdal.... kunne treffes for en fin avslutning på høstsesongen.. MER INFO OVER..

BRIDGE PÅ TV UTSATT TIL MANDAG !!!
Eva Flått forteller at TV2 fant ikke plass til innslaget med Martin og Magnus på lørdag, så det sendes i nyhetene kl 21.00 på mandag. Det skal visst også gå på Nyhetskanalen i dag.(søndag)

NEDERLAND VANT VM..
De leda med 80 IMP før den siste sesjonen, så selv om USA var best der var seieren aldri truet. Vi gratulerer hjemmelaget..


Jon Sveindal forteller i sine fine oppdateringer at den stor snakkisen var Angellini sitt utbrudd på LIVESTREAMEN. Boye forteller at det er sjelden han selv reagerer og blander seg i slike ting, men han hadde sagt til amerikanerne at selv om det er regler  bridge, får det være måte på å ri kjepphester. Først hadde den ene av dem løpt ut for å hente TD da mobilen til Angellini ringte, så hadde de nekta italieneren å gjøre om en melding når han helt opplagt ikke hadde sett Boye sin 1kl-åpning fordi trauet ikke var sendt helt over. De hadde kanskje reglene på sin side, men dette var ufint.

Angellini virka å være helt utenfor i denne perioden, så team Gordon utnytta nok det til å skaffe seg IMP'er. Italieneren ba om unnskyldning etterpå for å ha skjelt til både høyre og venstre.

Historien om Agellinin og kløveresset får du i neste "Sett & Hørt". En skal ikke le av personer som vipper seg selv av pinnen, men denne gangen var det unektelig litt komisk det som skjedde. Først hadde han det, så hadde han det ikke, i neste spill var det to av dem...   :-)


BRIDGE PÅ TV I KVELD!!!
Det er ikke ofte vi får plass i de største mediene, men nå jobbes det virkelig bra med å profilere oss som tankesport. Den heteste saken er å komme inn som valgfag i skolen til høsten. Klarer vi der å bli blant de utvalgte, har vi bridgen tilgang til rekrutter på en helt annen måte enn vi noen gang har hatt.

På TV-Nyhetene i kveld (lørdag) skal Martin Andresen lære Magnus Carlsen å spille bridge, mens Magnus skal lære Martin sjakk. 

SPRE DETTE TIL ALLE DU KAN TENKE DEG ER INTERESSERT!!

Kanskje en sak å tipse lokalpressen om?

Jeg har fått kjeft (igjen?)
for å bruke uttrykket "Sirkus Angellini" for den seansen vi opplevde LIVE i går kveld. En innsender mener det er en grov fornærmelse mot sirkusbransjen...

Sirkus Angellini
Lag Blund tapte sin 8-delsfinale med 5 IMP. De leda stort sett hele veien mot Gordon, men en tapt utgangssving og en delkontrakt på de to siste, stoppa videre avansement for de norske.

Angellini tok seg greit til kvartfinalen, men vi som så oppgjøret LIVE i går kveld, trodde vi hadde kommet til et galehus i stedet for en bridgeturnering. I spill 5 kunne vi se på LIVESTREAM'en at Francesco Angellini sin telefon ringte. Det er det straff for, men kapteinen ble rasende!! Om det var på seg selv, TL eller andre, var det ikke lett å se. Det virka en stund som han ikke ville spille mer. Tre voksne menn sto og ropte til hverandre og på BBO fikk vi beskjed om å bare vente.. Da de endelig var på plass, åpna Boye i en sterk kløver og Angellini passet i forfjamselsen. Da gikk lyset helt for italieneren!!
 
Enden på visa var at gemyttene falt til ro og kampen ble spilt ferdig. Kapteinen var tydelig i ubalanse og gjorde mange rare vurderinger. De var minst 20 minutter seinere enn alle de andre lagene, så om de fikk enda mer straff, vet jeg ikke. Det ryktes at Angellini  hadde medisinske grunner for å la mobilen stå på, så straffen blir kanskje redusert. 

Siste halvparten av kvartfinalen spilles i formiddag. Gordon leder med 32-12 etter 16 spill, men de siste spiller nok Fantoni-Nunes og Meckstroth - Rodwell.

Ellers klarer italienerne å påvirke det meste i bridgeverden. De fant ut at åtte lag videre i Transnationals var for lite og da de satte inn trykket for å få det omgjort, ble det "plutselig" dobbelt så mange som fikk være med i sluttspillet. Argumentet var stor deltakelse (150 lag), men det visste jo på en måte arrangøren også de to første dagene. Mange lurer på hvorfor eventuelle endringer ikke ble bestemt fra start?

 

 Franscesco Angellini var rasende under kvartfinalen i Transnationals. Dramaet fortsetter i dag,

MER FRA JON SVEINDAL HER


1 1/5 norske lag til sluttspillet (8-dels her)
i Transnationals.
BLUND med Børre Lund, PIL Austberg, Jan Tore Berg og Aril Rasmussen tok seg greit til 8-dels finalen. I siste liten ble det bestemt at i stedet for åtte lag videre, skulle de 16 beste få være med i sluttspillet.  Det gjorde at flere som tilsynelatende var utenfor rekkevidde av mer spill, hadde en sjanse. Boye For Angellini har holdt seg blant de beste hele veien og er klar for mer kortspilling.

Monaco Zimmermann så helt fortapte ut, men satte opp en sterk sluttspurt. 24-6 seier i siste hadde holdt, men det endte uavgjort. Team Harding var i nærheten, mens Gills og kaninen mistet kontakten i nest siste kamp. Heller ikke DeButton var noen gang inne blant de 16 beste.

HER ER ROUND ROBIN  

Jeg snakka på telefonen med Geir og han var ikke helt fornøyd med egen innsats. Det ble rett og slett ikke tett nok. Jeg husker Leif Erik Stabell sa noe fornuftlig til meg om det å spille lange turneringer. "Det viktigste er ikke hvor gode de gode spillene er. Det som betyr noe er hvor lite dårlige de dårlige er". 

Det er ikke mulig å spille bridge uten å gjøre feil. Poenget er å redusere feilprosenten så mye som mulig, pluss å unngå de store katastrofene. Både Harding og Gillis røyk ut på grunn av 25-tap. 

 

Jevnt i finalen Bermuda Bowl..
De fleste hadde nok venta Italia i finalen, men de måtte bite i gresset for et sterkt Nederland. USA 2 slo USA 1 klart og da var det klart at Nederland og de unge amerikanerne skulle avgjøre hvem som ble verdensmester.

Etter 48 av 128 spill, er stillingen 130 - 108 til Nederland.

 


ªAK7
©
¨AQT7632
§K75
ªQJT3 ª54
©AJ653      ©KQT9874
¨985 ¨
§9 §J432
ª9862
©2
¨KJ4
§AQT86
 
Gabriel Tom  John S Snurr
      2hj pass
4hj 5ru pass pass(?)
pass
Godt sperret av Gabriel og John
Ikke et vondt ord om voksne bridgespillere, men når jeg møter de som har holdt på med dette i mer enn femti år, tenker jeg gjerne at de ikke har fulgt helt med på "moderne" meldeteorier. Når de melder utgang, har de sikkert gode kort..

Neida. Gabriel Rannestad blunka ikke en gang da han meldte 4hj. I sone mot usone. Tom tenkte seg om før han var med til 5ru, men for alt jeg visste kunne jo det være ment som en stamp i disse sonene.

13 stikk var i havn på sekunder. 

Du mener sikkert at jeg skulle meldt over 5ru?
Hadde de bare meldt en gang til, så hadde vi da skulle havna i slem. Akk, nei..
____________________________________

"Vi vant igjen."
Luringen var i ekstase etter nok en seier i klubben. Han og Helge har storformen inne til divisjonen neste helg. RESULTATER og SAMMELAGT

 

Boye for Angellini eneste nordmann 
som foreløpig ligger an til kvartfinale. Børre Lund sitt mannskap (PIL, JT Berg og Arild Ramussen) er bare noen få vinnerpoeng bak sluttspill. Det samme er Janet DeButton. 
Monaco (Zimmermann) får ikke opp dampen og må snart begynne å skuffe på køl. De ligger under middels enda. Gillis (Brekka, Silla og Odin) samt Harding er hhv tre og seks over middels. 

Det er spilt 7 av 15 kamper. (Resultater og diverse oppe til venstre)

Ingen gladhistorie akkurat...... 

Hei Snorre..
I den andre og siste kampen i dag hadde Jon Sveindal og jeg et solid sett Ø/V, men det hadde lagkameratene våre også, kanskje enda bedre liste, men også.........Ø/V At det går an. 

Heldigvis satt Jon og jeg på de stolene vi var bedt om å sitte...... Hjelper ikke det, vi får vel 12 eller 10 VP, i en kamp vi begge parene regnet med å vinne stort. Sånn går no dagan 

Hilsen GeO
  

De beste er best..
Jeg har skrevet denne innledningen før, men det viser seg nok en gang å stemme. I semifinalen i VM er det Italia, Nederland og begge USA sine lag som møtes. Skulle vi plukket ut fire favoritter, ville disse fire lagene vært førstevalg for mange. Kina så ut til å ha taket på Italia, men rutinen avgjorde nok en gang mot slutten. USA lå under mot Sverige, men avjorde klart mot slutten. Nederland kjørte over Island fra spill 1 og ledet så klart at Island trakk seg før kampen var over.

Nå er reglene slik at USA må møtes i semifinalen. Vil den andre kampen være den moralske finalen? 


TRANSNATIONALS STARTER MANDAG KVELD
For oss nordmenn er denne turneringa minst like spennende som VM. Det er (så vidt jeg vet) åtte lag med norske spillere med. DE ER HER.

Først spilles det 15 kamper a 10 spill, Monrad. De åtte beste lagene møtes i sluttspill fra torsdag kveld. Jeg heier på kaninen på GILLIS, men har nok mer tro på Zimmermann for Monaco.

RESULTATSIDE

MELD DERE PÅ TIL Bymesterskapet og Damenes Mix. 

 Statskirken har bidratt i TV-aksjonen. De arrangerer en Mine-Gudstjeneste.
(og er ikke den bra, Helge Stornes, har du INGEN sans for humor..)

Per Ove Egeli og Maiken B Skaaren vant Nærbø
Resultater


Det jevner jeg ut...
Sverige gikk beit i en god syver i går, men i dag var det USA som var uheldige. 6hj er til å slenge i veggen med trumfen 2-1. Det er det 78% sjanse for. 3-0 i Nord takles greit (stjele en kløver, kaste en på ruter ess og kappe trumfen). Det betyr at oddsen er 78 + ((100-78)/2) = 89

Det er godt at flaks og uflaks jevner seg ut..


Så nære, så nære for GeO og New Zealand..
Jeg snakka med GeO før mesterskapet og han hadde ikke store forhåpninger om å gå videre blant de åtte. Med en kamp igjen lå de på 7.plass og tålte faktisk et lite tap for å holde seg inne!! Svenskene kjørte over New Zealand i siste kampen. Det ble 25-4 tap og 10.plass. GeO og makker hadde spilt glimrende på slutten, men sto over siste kampen. Var det rett da, GeO?   HER ER BUTLEREN

Hei Snorre. Det var greit vi ikke spilte, fordi vi hadde spilt to toeffe kamper tidligere paa dagen. Men naar det gikk som det gikk kan man kanskje si vi skulle ha spilt, men det blir saann etterpaakloksskap. Fortaerende at vi hadde gaat videre med 11-19 tap i den siste kampen...... Men mesterskapet har vaert artig, og vi gjorde det omtrent saa bra som jeg haapet, men fryktet vi kom til aa slite lenger nede. 

Fikk poeng mot alle, og hvis noen hadde sagt til meg paa forhaand at jeg skulle faa spille to kamper paa BBO, og begge mot USA, og at vi der kom til aa faa 22-8 og 23-7 saa hadde jeg ledd raatt :) Kampen mot Italia spilte jeg ikke, men da var vi litt uheldige. tapte med 22-48, 26 imp, og et utspill mot en slem kostet 13 i stedet for 13 inn....Vi var heldige med en slem, men det var ogsaa en slem til vi tapte fordi trumfen satt 4-1. Bare utspillet hadde gitt oss uavgjort der ogsaa. 

Totalt er vi vel fornoyde med innsatsen, men det er selvsagt bittert naar det ender saan. Makker og jeg har spilt bra, og makkers har glimret i noen spill. Men han hadde et systemegg (glemte sine egne varianter) i en kamp, og det kostet 7VP. GeO


Visdomsord fra Gromje..
Han er ikke umiddelbart enig i analysen min av spillet der svensken gikk beit i 6hj fordi ruteren satt 5-2 med kongen bak. Fredrik Nystrøm brukte kun sekunder på spilleføringer. Det betyr ikke nødvendigvis at han spilte på beste sjansen, men her er jeg 100% sikker på at han har matematikken på sin side. Sjansen for 5-2 fordeling når du mangler syv kort er 31% og det er kun 5-2 til venstre som er problematisk. Det betyr at oddsen er nede i 15,5%. I tilegg vinner du hvis kongen er på dobbelton-hånda. 15.5% x 5/7 = 11.2% (sjanse for beit). Jeg orker ikke regne ut Grumsje sin odds, men den er definitivt ikke så bra som 88.8% i alle fall.

Hoi Snurr, 
Du innleder med overskriften uheldig svensker. Jeg kaller det dårlig spilt jeg. Selv om du sier at det ca 5% at K sitter 5 på rygg. Er han littegrann våken så stikker han med spar 10 og røffer en kløver i stikk 2. Han putter jo alle egga i en kurv og spiller på at ruter K sitter 3-4 han nå. 
Så spiller du en 1hjerter til Esset. røffer nok en kløver. en ruter til esset,kløver til røff.Røffer en ruter. Nå får du også med deg Kx i ruter. Nå må du bestemme deg for at kløvern sitter 5-4 eller ei. Jeg mener at du kombinerer flere sjanser. 

Jeg går vel beit da med kløvern 6-3 og sparen 6-1 såvidt jeg ser. Men i flg. din redaktør så spilte han på %vis riktig ca 75% sa broge. Men det er noe som heter tabelfeeling også. Jeg får også med meg hjerter dame singel og AKx i kløver. Han bare klaska ned AK i hjerter han.  Hvis man ser spøkelser på vegg hele tiden når man spiller bridge så blir det tungt over langen. Ps Italia spilte den hjem. Så jeg er vel ikke helt på jordet. 

Ha en frekk helg Mvh Grome

"Italia vant kontrakten", sier Grumse. Ja, men der doblet vest et rutercuebid i syd! (Å holde tilbake slik informasjon er nesten som å lyve, Gramse!!) Akkurat det samme skjedde på det andre bordet i svenskenes kamp og da sto det +1520 etter noen sekunders spilleføring. Hvis du vet ruter konge og lengde er til venstre, kommer til og med jeg til å røffe kløver i bordet.. :-)


Lett?
Det kommer hjerter seks ut til esset, skift til en liten ruter til esset og mer ruter til din konge. Så spiller du?

Akkurat som Peter Bertheau håper jeg?

Spar konge og knekten kommer i øst.
Kan ikke vest ha 3-4-2-4 fordeling? Slipper du inn øst på spar, vil en ruter til stjeling beite deg.

Slik er det ikke, fordi hvis øst har DJ dobbel i spar har vest denne hånda: xxx,Jxx,Ex,EJxx.

Kjenner du noen som åpner på det første hånd i sonen?

Nei og derfor er spar til tieren rett!

Uheldige svensker
Jeg skjønner ikke alle meldingene, men vi kunne på Livestreamen se at Bertheau skreiv ned følgende om makkers hånd:

3-5-5-0 fordeling. minimum, ett ess og to damer. Ikke hjerter dame.   (ikke helt galt det,vel?)

Med spar ut er vinnende linje å stjele alle kløverne i bordet. Det forutsetter at sparen ikke sitter 5-2 eller at kløveren ikke blir overstjålet. En god sjanse.

Svensken spilte selvsagt ikke slik, fordi med å ta ut trumfen og stjele ruter, er det bare kongen femte i vest som beiter. Sjansen for det er vel ikke mer enn maks 5%?

Triste saker..Honnør på honnør?
Jeg har tatt opp temaet før. Det som normalt er rett, er (dessverre) ikke det bestandig. Å finne når en skal avvike fra regler, er vanskelig. Selv verdens beste sliter.

Svensken Peter Fredin spilte ut en trumf mot denne steinharde slemmen. Den seilte rundt til syveren og spar knekt vant neste stikk. (ikke best?)

Hjerterdame gikk via kongen til esset. Hjerter ti dekka Bjørn Fallenius med knekten og nå var det bare å ta ut trumfen (med en finesse) og godspille hjerter 7 for det tolvte stikket.

Ruter ut beiter, men det var faktisk beit i stikk tre også. (i alle fall så langt jeg klarer å se)

La hjerter dame beholde stikket! Uansett hvordan du nå beveger deg mellom hendene, er det ikke lenger mulig å få tolv stikk. Spilles det kløver, stjeler vest med en gang og spiller sin siste trumf. Å ta ut trumfen går i alle fall ikke. 

Stemmer ikke dette, mailer vel Erik Dahl meg som vanlig.

  

               Sveriges Peter Fredin


ªE962
©KJ6
¨10654
§32
ªK1074 ª3
©432 ©ED10985
¨ED73 ¨KJ9
§E8 §1065
ªDJ85
©7
¨82
§KDJ974

 

Nå må dere gi dere!!
sier GeO i en liten hilsen til meg. Han henviser til spillet til Sementa (venstre og under), der italiereren blir geniforklart både her og i bulletinen i VM for en skvis og 10 stikk i 4hj. "Jeg fikk 11 stikk på noen få sekunder", sier Tislevold.

Safevarianten i hjerter er et fata morgana, mener GeO. Nå måtte spillefører ha en haug med kort rett plassert for å vinne 10 stikk. GeO stakk med kløver ess, hjerter til damen, hjerter ess, fire ganger ruter med sparavkast og kløver til tieren. En kløverstjeling i bordet ga elleve..

Praktisk bridge!! 

 


    Alf Jensen og GeO fra da trønderen fikk Ranik Halles pris.

Geir og Stig vant i går
13 par er helt ok, men vi har plass til enda fler. 

 

All PR er god PR..
Det er mange som jobber veldig bra for å få bridge inn som valgfag i skolen. Sist landslagskaptein Christian Vennerød. Han fikk hele baksida på DN for å argumentere med at bridge er god hjernetrim for ungdom. LES MER UNDER


Som å være til stede..
Medieverden går framover. Fra VM i bridge sendes det nå daglig seks kamper. I tillegg til LIVE slik vi er vant fra før, kjøres det LIVESTREAM fra minst ett bord. Vi kan altså se spillerne samtidig som det spilles på BBO. Så vidt jeg kan se er det flere kameraer og kvaliteten er upåklagelig. 

Som om det ikke er nok, kan du velge å få med LIVE kommentarer. Her har de plukket ut eliten av snakkere, så vi som sliter med HedyG og noen andre, slipper unna.

Klikker du "WEBCAMS" er det oversiktsbilder fra både salen og BridgePlaza'en utenfor spillelokalet.

LINK I BILDET TIL HØYRE


ªE962
©KJ6
¨10654
§32
ªK1074 ª3
©432 ©ED10985
¨ED73 ¨KJ9
§E8 §1065
ªDJ85
©7
¨82
§KDJ974
Det var mer med spillet under..
Hvis du ser artikkelen nedenfor, lasja Sementa kløverutspillet og stakk neste. Ved det andre bordet vant kineseren det første kløverstikket. Begge spilte hjerter til esset for å slippe å gjette for to tapere i fargen. Kina gikk beit da han stakk med hjerter konge, kløver til makker og en kløverstjeling med hjerter knekt. 
Sementa var et hestehode foran da nord ikke hadde mer kløver til makker, men det tiende stikket var likevel vanskelig å finne. Han fant det slik.

Nord spilte mer ruter til kongen, hjerter dame, ruter knekt, ruter til esset (satt ikke 3-3), ruter til stjeling og før den siste trumfen ser det ut som til høyre.

På hjerter ni må syd kaste spar for å holde kløveren. Spar 10 tar siste stikk og kontrakten.

    
ªE96
©-
¨-
§-
ªK107 ª3
©- ©9
¨- ¨-
§- §10
ªDJ
©-
¨-
§D


<-- Rett og slett litt bedre..
Begge bord havnet i 4hj og fikk kløver ut etter samme meldingsforløp. Begge spilte hjerter til esset for å prøve å unngå to hjertertapere. Så ruter til bordet og mer hjerter. Nord stakk opp, spilte kløver til makker og kunne stjele over bordet når syd spilte en tredje kløver.

Hvorfor vant italieneren selv om han bommet hjerteren? 

Jo, enkelt og greit fordi han lasja den første kløveren. Da ser du helt sikkert hva som skjer :-)

PS: Litt dumt å lasjere hvis syd har syv kløver, men Sementa i øst på det andre bordet regna med at syd ville meldt 3kl med så mange. 

Ikke dumt tenkt det vel?

             Agustin Madala


Konvensjoner kan slå begge veier.
Det kom tre ganger hjerter ut. Så spar ess, kløver til esset og spar ni som seilte!!

Jukser han? Det var det første jeg tenkte. Så kom det opp informasjon på skjermen om at 2ru-åpningen viste fire spar og en lengre minor. 

Da hadde selv jeg klart denne spilleføringen!

            Norberto Bocci

Bare blindmenn igjen.
China spilte en god kamp mot Italia og holdt VM-favorittene til uavgjort. Her et fint sluttspill av SHI etter en skjønnhetsfeil i stikk to. 

Han fikk kløver ut til esset og dro spar knekt. Det er nok ikke rett, men han hadde ikke lyst til å ødelegge forbindelsene sine ved å spille en liten til tieren som evt. holdt. Han tok tre runder spar til.

Nå var det en spartaper og resten var langt fra tett. Hjerter til bordet og kløver dame til konge og stjeling. Syd kasta en ruter.

Hjerter til bordet og kløver knekt for å kaste en ruter. Nå var syd ferdig.
 • Stjeler han og spiller hjerterdame, blir det en to-sidig showup-skvis. Øst trumfer og tar for den siste sparen. Syd må holde en hjerter og nord en kløver. Da kan ingen ha tre ruter.
 • Stjeler syd og spiller ruter, er det over
 • Stjeler ikke syd men kaster ruter (hjerter kan han ikke kvitte seg med), trumfer øst en hjerter. (han ser syd har fire) Så ruter konge, ruter til esset og hjerter til stjeling med den siste trumfen sin. 12 stikk.


 

   
sp
EKD10865
 
 
hj
EK9
 
 
 
 
ru
96
 
 
 
 
kl
E
 
 
sp
4
 
 
sp
Kn9
hj
D8754
 
 
hj
Kn2
ru
D3
 
 
ru
E7542
kl
D10743
 
 
kl
Kn965
 
 
sp
732
 
 
 
 
hj
1063
 
 
 
 
ru
KKn108
 
 
 
 
kl
K82
 
 

På seg selv kjenner en andre..

Peter Fredin i nord fikk en
liten ruter i utspill fra øst. Jon Sveindal forteller at svensken drunta litt, men gikk opp på ruter konge.
Uavgjort spill :-) 

 

Vest
Nord
Øst
Syd
Einarsson
Fredin
Jørgensen
Fallenius
 
2 kl
pass
2 ru
pass
2 sp
pass
3 sp
pass
3 gr
pass
4 kl
pass
4 hj
pass
4 sp
pass
5 kl
pass
5 ru
pass
5 gr
pass
6 sp
pass
pass
pass

Damenes Mix 10.desember
Hvis du skal spille en eneste turnering i året, kan denne høydaren være et godt valg. Det er damene som inviterer en makker og vi gutta har ikke lov til å si nei uten SVÆRT for grunn. Mer info til venstre.

PÅMELDING KOMMER PÅ NBF DATA, men du kan ringe Inger Lene.

Hjemmeseier i FX-Secutity Cup, Ålesund
Petter Haram og Torstein Hesselberg vant etter en god spurt. Jostein Ovrid og Steinar Ekren leda lenge, men måtte nøye seg med 5.plass. 

HER ER MER FRA GRAND BK
Max uflaks for Zimmermann i Monaco 
Som oppvarming til Bermuda Bowl og Transnationals, hadde Pierre Zimmermann invitert ni sterke lag til å spille mot seg selv og lagkompisene sine, Fantoni - Nunes og Helgemo -Helness.

Mer ett spill igjen i finalen, leda Zimmermann med et sølle IMP. Russerne hadde meldt storeslem i kløver i det aller siste og den scoren måtte italienerne minst utligne. HER er spillet fra Bridgetopics.com

ªAKQJ
©QJ73
¨AKJ2
§4
ª853 ªT6
©T4 ©K985
¨T75 ¨Q64
§AQJ96 §T532
ª9742
©A62
¨983
§K87
Et interessant spilt fra KM lag 
De aller fleste kom i 4sp og hjerter ti var et populært utspill. Hva er beste spilleplan og beste motspill?

Tom Høiland dekket ikke damen med kongen, men la styrke i stedet. Ronny Kolnes tok tre høye spar og spilte kløver til kongen og esset. Nå burde jeg spilt mer kløver, fordi da er han inne i bordet og må gjette hvilken farge han skal angripe. Jeg fortsatte med hjerter to til åtter og ess. Nå lest Ronny meg for 102 dobbel og tok ruterfinessen. Den gikk ikke, men siden fargen satt 3-3, ga rutertassen det tiende stikket. 

Roald Mæsel fikk samme utspill, men her dekka Martin Reinertsen damen med kongen slik at syd var inne på esset. Roald gikk for å få et ekstra hjerterstikk, slik at etter tre ganger spar, spilte han hjerter dame og mer hjerter. Faller åtteren eller nieren, vil syveren stå for et tiende stikket. Nå kom Martin inn på hjerter åtte og skifta til kløver 10. Roald måtte stjele den andre kløveren i bordet og når Martin kom inn på ruter dame, kunne de ta beita med et kløverstikk til. Småpent fra Farsund.

Noen mente Roald skulle tatt ruterkappen i stikk to, men det tror jeg ikke er rett. Taper dem, kommer det kløver og han rekker ikke teste hjerteren. Selv om spar ti faller, må han gjette at ruteren sitter 3-3 i stedet for at den som spiller ut hjerter ti har enten åtteren eller nieren. Legg merke til at om vest har 1098x, gjør ikke det noe. Da er kløveren beskytta og Roald rekker å teste ruteren før bordet må stjele kløver.

Jeg liker ikke å si det, men denne gangen var det nok beste spilleføring å gå beit, lur..  :-)

ÅPENT BYMESTERSKAP OM TO UKER
Det er fart i klubben vår og oppslutningen er stigende. Derfor prøver vi en tidligere suksessformel og invitere til en tre kvelds turnering med påmelding. Her må du stille alle tre gangene, evt ordne vikar (som i gamle dager)

Vi ønsker alle hjertelig velkommen. Påmelding øverst på sida.

De to neste onsdagene avslutter vi høstturnering 2. Svinet og Jensen leder, men de kan aldri i verden holde helt inn. Nervene svikter!

Endelig, "Klukken"!!
Jeg kan ikke annet enn å glede meg stort over at nye spillere tar steg oppover. Marius Skree og Ronny Kolnes er to av kretsens største talenter og de er superivrige. Noen ganger er engasjementet større enn det kanskje burde være, men jeg føler absolutt at de er i ferd med å legge av seg barnestreker der de leiter etter feil  i stedet for å bygge hverandre.

I helgas KM lag gikk de helt til topps i semifinalen og skal sammen med Martin Reinertsen og Mariann Harding møte Team Mæsel over 32 spill for å kåre årets kretsmester for lag. Vi håper å få sendt den kampen på BBO. Bronsefinalen spilles mellom Rosfjord og Kristiansand BK 2. 

RESULTATER - med BUTLER (Karl Olav var spillende regnskapsansvarlig. Det klarte han med glans og butleren tok han på lørdagskvelden..)
  Fin bridgereportasje fra Vestfold

 


<-- Hvis den verken mjauer eller maler
er det neppe en katt.

Meldingsforløp som det til venstre får meg til å grine. Det er mulig det står i læreboka at med 9-11hp og femkort-farge, skal det hoppes etter makkers opplysende dobling. I major er det et poeng, men det kan da ikke være noe mening i kaninens 3ru?

Logikken er : 
 • Skal det tå 3NT, må makker ha omtrent 15-17hp og sparhold. Med den hånda hadde han meldt inn 1NT og ikke doblet opplysende. Han verken mjauet eller malte, derfor er han ingen katt.
 • Med noen annet enn en vanlig opplysende dobling, kommer han igjen med en ny melding

Derfor heter meldingen 2ru og du vinner +90 i stedet for å betale ut -50.

Det er bare ett ord for at dette resonnementet mangler, "skuffende".


Gi bort ett og få igjen to.. 
Slike offer liker jeg godt å skrive om. Et fint meldingsforløp fra Geir og Silla til en god slem i ruter. AK spilte ut spar til esset, hjerter til ess og hjerter til stjeling. Spar til damen og hjerter til stjeling og overstjeling hos Marianne Harding.

Nå var hun inne i posisjonen til høyre. Ser du beita?

Jo, kløver rett opp i glefsen og Silla går ned som en stein. Bare prøv. Hun spilte det som så ut som en naturlig trumf, men det holdt ikke denne gangen.

Om Silla spilte rett skal jeg ikke mene veldig mye om, men når hjerter knekt kom på andre gang, var det bare å ta ut trumfen og gi bort et hjerterstikk. Det er mulig at det å stjele hjerter kan være vinnende hvis ruteren sitter 4-1. 
     

Frank og Øystein spurta 
inn til seier i gårsdagens spilling. En flott delt andreplass til Glenn Mathisen og Inger Johanne Larsen. Turneringa fortsetter med to kvelder til.

RESULTATER 

Vi minnet Willy Brown med ett minutts stillhet og lyste fred over hans minne. Klubber over hele landet oppfordres til det samme.
BYMESTERSKAP I NOVEMBER 
Vi hadde suksess med Kristiandsand Open i vår. Derfor gjentar vi det opplegget og inviterer til en tre kvelds turnering med påmelding. Den starter 2.november og varer tre ganger. Alle kveldene teller, men det er selvsagt lov å stille med vikar etter vanlige reger. 

Vi inviterer spesielt spillere fra Søgne og Ruter 7.
Nybegynnere vil få starte med et positivt handikap, men detaljene er vi ikke ferdige med. De kommer..

ªAJ54
©84
¨KQ8
§9875
ªKQ3 ª7
©AKT5 ©QJ9762
¨A7652 ¨J4
§3 §AKJ2
ªT9862
©3
¨T93
§QT64

 

Vest Nord Øst Syd
Jensen Tom Frank Snurr
1ru pass 1hj pass
4hj pass 4NT pass
5kl pass 6hj pass
pass dobl p.r
Rørende!! 
Noen ganger har jeg lyst til å ta til tårene ved bridgebordet. Når jeg oppdager at han som sitter ovenfor meg virkelig har skjønt spillet, presser de seg fram.

Se på Tom sin dobling i spillet til venstre!!

Det er ikke sikkert det er beit med ruter ut, men det ser absolutt ut til å være beste sjanse. I lag ofrer vi med glede et par hundre poeng for en hjemdobla kontrakt for bonusen på 1630 poeng.

Når kartet så stemmer 100% med terrenget, er det bare å ta fram lommetørklet..

Ufattelig tragedie rammet oss 
Willy Brown skrev jeg om forrige helg etter hans eminente turneringsledelse på Gautefall. Nå er han borte etter det politiet sier er drap. Det er ikke til å fatte!!

Vi tenker alle på WyB the Great som en fargeklatt uten sitt make og en som spredde glede rundt seg. Vi lyser fred over hans minne og ber alle tenke på de mange lyse stundene han ga oss. 

Bente og Nils med ny bridgespiller 
Livet er underlig. Noen faller fra, mens andre melder sin ankomst. Vi gratulerer Bente Farbrot og Nils Kvangraven med en prins. 

<-- sånn spiser vi kaniner.......
Det er ingenting som gleder meg mer enn når jeg lurer kaninen. I spillet til venstre meldte jeg 2hj fordi jeg trodde han og Åse kunne vinne en høy kontrakt. Alternativet var å sperre i spar, men det er ikke noe moro..

Jeg likte meg ikke når luringen hoppa til 6hj. Den tok jeg ut i 6sp.

Du synes kanskje hjerter ess var et naturlig utspill? Ikke det, nei!
Med kløveresset ut var det 12 lette stikk på sparfinessen siden en hjerter forsvinner på ruteren. 

Lett?

HER er spillet.

<--  Kan dette stå da? 
Øst spilte ut spar knekt i stedet for et beitende hjerterutspill. Når vest stakk med kongen med esset, stod det faktisk. Det kom to ganger hjerter til dukk og en tredje til esset. En sparfinesse for det åttende går fint, men det blir vel ei beit likevel??

Neida. Bare se HER. Spar åtteren stod runde og på fem ganger ruter må øst kaste all hjerteren og blanke kløver esset. Det kom han inn på og måtte gi bort enda en sparkapp..  Småpent..

Sverige vann träningslandskampen mot Norge
Svenskene var klart best i landskampen mot 2/3 av Norge. HER er artikkelen. Litt moro den første linja om at det var ikke alvoret det sto på for "fort gick det inte presis.."

To som har enda verre vitser enn meg... 
er Sigbjørn Sæland og (i særdeleshet) Magne Olsen. Selv dumme bønder får store poteter og blinde høns finner korn. Når de to herrer prøver så iherdig å finne humoriteter, er det vel ikke å unngå at de en og annen gang ramler over noe som får oss andre til å trekke på smilebåndet.

Så som den til høyre. En spesialpedagog i norskfaget humrer..

"Der var makkeren din dårlig, Snorre!!" 
var det en av tilskuerne som sa. "Endelig noen som forstår hvordan jeg har det," tenkte jeg i mitt stille sinn.

Jeg spilte ut spar konge til stjeling. Spillefører Steinar Krogstad stjal og la ned kløver dame. Jeg la min minste, fireren, og makker stakk. Han spilte mer spar til stjeling, og så hjerter ess og hjerter dame til Tom. Jeg kasta enda en spar. 

Inne på hjerter konge, tror du ikke han spilte enda mer spar og begge ruterne forsvant på kløver!! -850 og jeg var klar til å kaste meg over han.

Av erfaring vet jeg at når Tom gjør noe tilsynelatende dumt, så er det er grunn til det. Oftest er det at jeg har svikta på en eller annen måte..

Dessverre, så også denne gangen.

Jeg satt med fasiten i hånden og visste at hvis Tom ikke kontrollerte kløveren, måtte han ta for ruter ess. Det skulle jeg sagt fra om med STORE BOKSTAVER og derfor skulle jeg selvsagt ha kasta kløver seks og fortalte at jeg har ingenting der. 

Når jeg ikke gjorde så, tok Tom meg på alvor og regner med at jeg har kontroll i heimen. Enten har jeg kløver konge ellers så har jeg fire stykker (9643).
 
 
 
Ruternålsturnering i Søgne
under ser du pallen. RESULTATER

Bente forteller: 
Stor geografisk spredning på de som kom i år; Fra Farsund/Lyngdal i vest til Kragerø-Arendal i øst. Kjemekoselig! Arvid og Frank var i teten nesten hele turneringa, sjøl om Rune og Terje "pustet dem i nakken" flere ganger. Stadig veksling om de neste plassene men fordelingen ble som følger: Gull til Farsund ved Arvid Lillejord og Frank Lindland, Sølv til Ruter 7 ved Terje Skjelbred og Rune Væting og Bronse til Søgne ved Åse Pedersen og Kjell Johansen. Store gratulasjoner til dere! 4.plass og siste premieplass gikk til de blide damene fra Ruter 7; Anette Frøytlog og Hanne C Jensen. Supert!

Takk til Ragnar Pettersen for bilder.

ª76
©D54
¨KJ76
§K876
               
        
ª3
©E109873
¨E43
§ED2
Vest Nord Øst Syd
Lur Nils Snurr hurra
    pass 1hj
3sp dobl 4sp 5hj(?)
pass pass pass   
"the luring" vant igjen..
Han har hatt en sterk start på sesongen med topp-plassering alle gangene siden vi starta opp. I går hadde han redaktøren som makker og da ble det en fin seier.

Jon Solli Hansen slutter aldri å forundre meg. Det ser mange ganger ut som han er på en annen planet og er helt forvirret. Vi som kjenner han vet at det er langt fra sannheten, fordi som spillefører er han meget dyktig. Det sviver særdeles godt der oppe..

Her claima han med åtte kort igjen. Roald er en rimelig konservativ fyr, så når han hopper inn har han syv kort spar. Det kom i spar til øst sitt ess og skift til en liten kløver. Den gikk til kongen i bordet og hjerter dame seilte til kongen. Mer spar til stjeling og hjerter ess renska trumfen. (den satt 2-2 altså)

ED i kløver, men øst hadde fire stykker. "Nå sliter du, Snorre", kom det fra Hurra og han viste fram kortene. Før den siste trumfen så det ut som til høyre. Vest han vist 7-2-2-2 fordeling og når ruter syveren forsvinner i bordet vet Jon at ruter tre tar det ellevte stikket.
    
ª-
©-
¨KJ7
§6
ª72 ª-
©- ©-
¨?? ¨???
§- §10
ª-
©10
¨E43
§-

 


Landslaget trener..
Christian Vennerød informerer om følgende:

Grøtheim-Tundal og Brogeland-Nybo mot det svenske landslaget til helga. Svenskene prøver å finne toppformen til VM og har valgt oss ut til å finslipe seg. Spillinga starter lørdag 8.okt kl 9.30.  

De har invitert oss til Stockholm der vi spiller på St Erik med overføring til BBO Det blir tre matcher: ‘ Hver match består at to sesjoner på hver 16 spill. Vi simulerer et slags mini Bermuda Bowl: Først en match i innledende runder, der det gjelder å få med seg mest imps (serie) Så semifinale (knock out) Og på søndag finale (winner takes all!)

Hilsen Christian.. 


 

Telle til tretten!! 
Uansett hvor en spiller bridge, er det ikke noe moro hvis en ikke teller og bruker de grå. selv i en uhøytidlig 12 spills på BBO. 
Se bare til venstre først. 
Jeg spilte ut hjerter åtte. Makker la syveren og spillefører vant med tieren. Spar ess og spar til knekten. Makker hadde en og la ruter åtte på spar knekt. Spar ti og makker la ruter to. Hjerter fra bordet til makkers ess og mer hjerter til spilleførers konge. Nå ruter mot bordet og det er din tur. 
Teller du nå vet du at spillefører har EKDxx og K10x i major. Makker har lagt svakhet i ruter og etterpå ruter to som fordeling. Da har han fire små og du vet at spillefører har konge dobbel der. Ergo: pang opp på esset og mer ruter. Da blir det beit. Legger du sløvt som meg en liten, kommer du inn på ruteresset etterpå. Det er ikke moro!!

Jeg beklager, Osvaill!! 
Endelig hadde jeg fått en nyforelska Kåre Bogø som makker. Så skulle jeg gjøre en slik feil.. Det er skikkelig flaut.


Storturnering i Ålesund

Petter Haram ber meg minne om denne turneringa og det gjør jeg mer enn gjerne!!

BK Grand slår på stortromma og ønsker over noen år å bygge opp en gysare av en bridgeopplevelse på Sunnmøre.

Innbydelsen leser du til høyre og påmelding er HER. Åpningsturneringa er HER og FACEBOOK HER


Det er spilling på onsdag..
selv om det er høstferie. Vi arrangerer en åpne kveldsturnering, før vi starter på en tre-kvelds parturnering etterpå. (se terminliste til venstre)    VELKOMMEN...

NB: KM lag og NM klubber trenger deg enda...

Denne likte jeg
Geir vant i går. Det var masse svære kort og jeg svikta i flere av dem. Først spilte jeg bort en 5ru fordi jeg ikke huska at hjerter esset var gått (!!) og stjal mitt eget stikk for beita.
Så gikk jeg beit i en 6sp, der enda sjansen var KJx foran i hjerter. Slik satt det, men jeg prøvde en annen nullvariant med beste motspill. 

Ikke nok med det. Jeg satt bak Geir med EDJ i spar og jeg visst han hadde Kxxx. De meldte 6kl og makker hadde utspillet. Jeg kunne stampe og sikre 300/500, men valgte å doble for å be om spar ut. Selvsagt hadde Rosenknopp singel spar som spillefører og de føyk hjem for 1540. Disse tre kosta minst 40 IMP!! Sorry, makker..

Jeg og Jan Tore redda likevel kvelden med det fine meldingsforløpet til høyre. Først var vi på vei til 7hj.  Når han hadde kløverkonge, kunne jeg telle 12 og det trettende sto ved å godspille den siste sparen. Jeg så faren med at Jan Tore hadde singel hjerter konge og da kunne det bli for lite trumf hvis jeg må stjele tre spar. Derfor spurte jeg med 6ru om han hadde en konge i tillegg til kløver, men det hadde han ikke. 

Da gikk jeg for kløverslemmen hvor jeg visste det stod tretten stikk med kløveren 3-2 (1+6+1+5). Ingen andre meldte storeslem. Det gjorde ikke noe å se at 7hj ikke står.

Jørstad - Jørstad vant på Gautefall
Fine 45 par og god stemning. RESULTATER.

Til høyre en mail Martin sendte meg i kveld. Det er visst flere som kan dette med turneringsregnskap..

Hei Snorre.

 Var på Gautefall i helga. Willy Brown hadde regnskapet med sitt program fra forrige årtusen. Ingen feilpunching, Ingen bridgemate, men slippene tilbake før de fleste hadde meldt ferdig første spill i neste runde. 
Jeg sa ved premieutdelingen at Willy er aleine i 1, divisjon og at det er ingen i 2. (kanskje med unntak av Markus?),  3. eller 4. divisjon, så kan resten kjempe om å være best i 5. divisjon. Noen som ”tror” de er ansvarlige bør kanskje snakke med Willy?

Hilsen Martin Reinertsen


Det er spilling på onsdag..
selv om det er høstferie. Vi arrangerer en åpne kveldsturnering, før vi starter på en tre-kvelds parturnering etterpå. (se terminliste til venstre)
VELKOMMEN...

NB: KM lag og NM klubber trenger deg enda...
Ikke helt sånn ja, AK...
sier Reidar Johnsen. Faktisk står kontakten om Silla leser ruter fire som toppen av ingenting (!) og går i med ruter dame. Da kommer Marianne i vest ikke inn til ruteren. Faktisk er det da mulig å få hele elleve stikk, sier bergenseren. (Fire i spar med å seile knekten og kappe åtteren hvis vest dekker, fire i kløver, ett i hver rødfarge og et skvisinnspill mot vest..)

Kanskje ikke praktisk bridge, sier han. "Men rett skal være rett"

Gutta (og jente) på tur
Alltid hyggelig med reiseskildringer. Hanne Cecilie sender noen ord og et par bilder fra Frankriketur..

Hei Snorre.
Du har kanskje hørt at undertegnede, Betongen, Roy Olsen og Tommy Tolfsen har vært en uke på treningsleir i Frankrike? 

Vi spilte enormt mye bridge, byttet makker for hvert 10. spill og til slutt vant Svinet knepent på totalpoeng foran Roy O og meg. Vi måtte selvfølgelig spille i de lokale klubbene, og Frank og Roy spilte sammen på torsdag. De vant STORT med over 71 %. Neste par hadde 61 %. Tommy og jeg kom på over middels. Dette måtte selvsagt feires med champagne og flere gode bridgediskusjoner. 

Roy og Frank har allerede snakket om at de må spille sammen igjen, så her dannes også nye makkerpar. 

En ny oppdagelse som ble gjort i Frankrike, er at Betong flyter! (se bilder) (PS kan fortelle deg at vi var like i nærheten av der hvor Thor Hushovd har bodd i mange år og at det er ypperlige sykkelforhold der - vi fikk selvfølgelig lagt inn en treningstur hver morgen :-) Vi ble tatt vel i mot i klubbene - og denne formen for trening kan anbefales på det varmeste (bokstavelig talt) 

Jeg har planer om å spille i KBK annehver onsdag framover (primært oddetallsuker), men kommer neppe til å ha noen fast makker - så om noen av de mer erfarne har lyst til å spille med meg, stiller jeg opp med glede - det er bare å sende meg en mail eller sms. Sees kanskje allerede førstkommende onsdag. Vennlig hilsen fornøyd arrangør av treningsleiren Hanne C :-)

   


Sånn ja, AK
Damelandslaget trener mot store mesterskap. Da er det betryggende å se at Ann Karin finner beste utspill. Ruter til makkers åtter og kongen. Så kom hun inn på spar ess og henta to beit..

Denne gangen ble det ikke stor gevinst, fordi makker hadde hjerter 10 og hjerter ut gir også beit.  

Neste gang er det en tolver inn..

Løp og kjøp!!!
denne gangen mener jeg NM klubber. Jeg oppfordrer herfra alle av forbundets medlemmer å melde seg på denne flotte turneringa. I år er alle lagene sikra to kamper. Det er bare syv lag som skal til finalen, men det er mye moro før den tid.

hiv deg rundt og ta med naboen i slengen!!

Klubbmesterskap Farsund BK 1. Runde 2. Runde 3. Runde 4. Runde Sum
1 A. Sudland - T. Undem 45,83 61,85 51,48 61,57 220,73
2 S. A. Østensen - J. R. Johannessen 58,33 50,74 48,52 59,26 216,85
3 G. Svendsvoll - E. Jenssen 45,83 49,26 48,15 59,26 202,5
4 Å. Biribakken - O. Biribakken 55,21 47,78 56,67 41,2 200,86
5 K. B. Carlsen - R. Thomsen 44,79 40 53,7 54,17 192,66
6 M. Reinertsen - E. Iversen 59,26 60,37 65,28 184,91
7 A. Lillejord - N. E. Saue 53,13 50 42,96 36,11 182,2
8 M. Skree - R. Kolnes 56,67 54,44 45,37 156,48
9 L. M. Borten - K. Reinertsen 46,88 42,96 47,69 137,53
10 Boa - Nico 46,67 47,22 93,89
11 M. Vetland - O. Nordhassel 46,3 46,67 92,97

"Du kan ikke kommentere Statsbudsjettet totalt, Snorre...
og så utelate utgiftene til Helsesektoren", sier Harald Skjæran i en mail. Ordrett er det vel ikke det han påstår, men når jeg kommenterer regnskapet til Seriemesterskapet uten å ta med reisekostnadene, er det vel omtrent det samme. 

Vi har ingen rike onkler i bridgen og det er ingen som betaler gildet for oss. Før var det en stor og bred medlemsmasse som var med å sponse eliten. Sånn er det ikke lenger og derfor må vi betale mer og mer av kostnadene selv. Vi både forventer og forlanger service fra forbundskontoret, men jeg ser da selvsagt at det må det også betales for. De største inntektene forbundet har, er medlemsavgifter og deltakeravgifter. Det er oss, det..

Jeg skjønner dette, men å betale ni tusen kroner for å være med i 1.divisjon er dyrt. Uansett hvordan en snur og vender på det. Noe annet og mer enn det, var det ikke jeg mente.

Hei Snurr 

Regnestykket du presenterer går vel ikke helt opp. Prisen pr spill blir vel knappe kr 10 pr. spill pr. spiller – du har ikke delt på antall spillere som spiller. 

Totalt tok vi inn kr 71.250 i startkontingent i 1. divisjon forrige sesong. Vi betalte ut kr 98.370 i reisestøtte (drøyt 30% av dette til ditt lag……). Og ca 30.000 i arrangementsstøtte. Så det er ikke akkurat god business det er snakk om. 

Det er 3. og 4. divisjon som skaper inntektene i SM, mens 1. og 2. divisjon økonomisk sett er et stort tapsprosjekt for NBF. Bidraget fra SM til NBFs regnskap har vært dalende over tid. Og det vil neppe være riktig å belaste deltakerne i 4. divisjon mer enn det som nå er gjort. 

Prisene på hotell er konferansepriser. I forhold til vanlige konferansepriser tror jeg vi har gode betingelser. Dette kan ikke sammenliknes med prisen en privatperson betaler for bare å bo på hotellet. Da måtte NBF ha betalt leie for spillelokalene, og fått inndekning for dette via enda høyere startkontingent. 

Med vennlig hilsen 
Harald Berre Skjæran Fagsjef


Et dikt av Roald Hodne Larsen..
Roald er en flott fyr. I tillegg til at han spiller bridge, skriver han dikt. Livet har ikke fart bare snilt med Roald, og noen av diktene hans forteller på en smertefull måte at det å leve kan være tøft. Mange av diktene er selvironiske og full av humor. Dette er min favoritt:

De ler av meg.....
Altså har ikke livet mitt vært HELT bortkastet.

Det er sikkert mange som ler av meg også, men med vedtaket i TMU i dag opplevde jeg at jeg også har bidratt med noe i denne verden. 
Reglene for trekantkampene i de to første rundene i NM lag er slik:

Lagene rangeres etter følgende kriterier, basert på et cup-prinsipp:

 1. Antall seierspoeng (2-1-0, likhet i IMP gir uavgjort kamp)
 2. VP innbyrdes oppgjør
 3. IMP innbyrdes oppgjør
 4. VP totalt
 5. IMP kvotient

Oversittkamp gir 18-0 VP og 60-40 imp og regnes som 32-spillskamp. 

Da er det slik at ingen som vinner alle kampene sine i NM klubber kan bli utslått. Og godt er det!!


resultater onsdag 28.sept

Sammenlagt første høsttunering etter tre kvelder. En rimelig suveren seier til Rune Væting og Roald Mæsel. Vi gratulerer.

Akkurat som moro som jeg trodde
Bridge er ikke akkurat publikumsidrett. Sykkel er. Årets VM i København var en rysare i så måte. Dere som ørlite sportsinteressert og som vet hvor mange hjul en sykkel har, bør absolutt få med dere dette. Neste år er det i Valkenburg i Nederland 15. - 23.september.

Det mest fascinerende med å se på sykkel er at du kommer så tett innpå utøverne. Jeg kunne tatt på dem hver gang de passert. Under er noen klipp for å vise hva jeg mener.

Klipp 1      klipp 2    Klipp 3

Om det gikk fort? Ja, mye fortere enn det jeg hadde forestilt meg. Feltet lå i godt over 50km/t på alle flater og da Storbritannia satte fart, gikk det både 60 og 65km/t. Å sende ned Rasch og Arvesen for å kjøre opp Hushovd kunne de bare glemme. Det toget gikk i det øyeblikket Wiggins, Froome, Miller og de andre fra UK oppdaga at han var i bakken.


                                      Disse krydde det av..

beklager Magne og Roald H..
fordi det var en feilpunsjing i siste runde mot brødrene Lorentsen fra Søgne. Dette svingte så mye at parene bytta plass på resultatlista..

Sånn er det bare. Rett skal være rett..
RESULTATER
..og Reidar reiser snart!!
men Grøten blir ikke med denne gangen. Nå er det Køben og sykkel-VM som gjelder. Jeg går for Boasson Hagen, selv om jeg er skeptisk til om han holder alle rundene. Merk dere Math Goss..

JEG kommer til å holde alle rundene. En pøbb i nærheten, så blir det en snaps og en øl for hver 13,7 km.

Det koster å være med...
I 1.divisjon i 2011-12 koster det 9000 kroner (!!) for å være med. De fleste lagene har seks spillere, så når prisen er kr. 750,- pr. spiller pr. helg blir det summen.  Hvis alle lagets spillere deler på å spille de elleve kampen, blir det omrent kr. 40,- pr. spill. 

I andre divisjon er prisen kr. 7200,- pr. lag og 3.divisjon kr. 5400,-

Tja, sier jeg. Økonomien i de fleste klubber og kretser er av en slik forfatning at de fleste spillerne må dekke store deler av reise og opphold selv. Vi må for all del ikke komme i en slik situasjon at spillere ikke kan stille opp fordi de rett og slett ikke har råd. Jeg har forståelse for at NBF trenger inntekter, men jeg skjønner hvis det kommer reaksjoner. Disse avgiftene kan umulig gjenspeile forbundet sine reelle utgifter på arrangementet.  Har jeg regnet feil, tar jeg på forhånd kritikk på det.

Denne gangen var det mitt ansvar å bestille hotell for laget vårt. Jeg tenkte å benytte meg av tilbudet som lå ute på forbundet sine sider. For sikkerhets skyld sjekka jeg hotels.com og booking.com og begge steder var prisen omtrent den samme for rommet som pr. person i det NBF hadde forhandla fram. På fem minutter hadde jeg spart laget mitt for flere tusen kroner. Vel var det ikke bespisning inkludert i min pris, men selv jeg sliter med å få i meg pølser for over 1500,- på ei helg. Kanskje en tanke at slike "tilbud" ikke bør offentliggjøres. I min verden er det mer til forvirring enn til opplysning.

Her er min reservasjon for oss alle..

   

og her er det det ville kostet oss å bruke "tilbudet". Kr. 1820 x 4 = Kr. 7280,- (inkl. lunch og middag lørdag + kaffe/frukt)

 
   

Pulitzerprisen, takk!!


Hvordan går det med Ålesund - Start i kveld?
var det en som spurte meg her i skumringen i kveld. "Omtrent som når jeg og luringen spiller mot kaninen på BBO", svarte jeg. "Sjansen for borteseier er alltid til stede, selv om den ikke er stor.."

Godt svart, om jeg skal si det selv..

ALLE MÅ MED!! (i NM klubber)
Norsk bridgemiljø er ikke større nå enn at alle må være med å ta i et tak. Vi kan ikke lenger lene oss tilbake og forvente at andre ordner opp. Da dør vi på rot.

Det er mange flotte initiativ for tiden og det er mange enkeltpersoner som gjør en formidabel innsats.

Den enkelte av oss har en rimelig enkel oppgave å gjøre. Det er rett og slett å stille opp på de arrangementer som finnes. Alle kan selvsagt ikke delta på alt, men NM klubber er på en måte flaggskipet vårt og skal gjenspeile bredden i forbundet.

I år er opplegget for de to første rundene litt annerledes. Det spilles en trekant-serie slik at alle lagene får to kamper. Reglene er ikke helt i boks enda, men jeg er rimelig sikker på at det ordner seg. Jeg hilser endringen velkommen!!

Alle klubbene i NBF bør nå altså gjøre en aktiv innsats for å få med sine spillere i denne turneringa. Deltakerantallet stuper fra år til år og det er kun oss selv som kan snu dette. Hvis det er antallet bridgekvelder totalt som er problemet for mange, er det vel ikke noe i veien for å arrangere NM-kampene på en klubbkveld? Hvis Kristiansand BK stiller med fem lag, hadde det jo være kongemoro om alle fem lagene spilte samme kveld og de samme spillene mot sine motstandere? De andre i klubben kunne spilt de samme spillene i en kveldsturnering.. 

Bare en tanke..., for noe må vi gjøre!!
Ruternålturnering i Søgne
Bente Holmen inviterer på vegne av klubben sin til turnering for de spillerne med maks Ruternål.

Spilledag: Lørdag 8.oktober på Gunders i Søgne.

PÅMELDING HER


    
                      Så glad blir Bente når du kommer!!!


BIN fikk en nylig en mail fra Viasat 4; 

"Vi er på jakt etter oppegående spill- og strategiinteresserte mennesker i voksen alder til et nytt tv program som skal gå på Viasat 4. Jeg lurer på om dere har noen medlemmer eller vet om noen i bridgemiljøet som kunne vært interessert i en litt annen type spillopplevelse? Vi ser etter damer og menn i alle aldre, det viktigste er at de liker og spille og gjerne er litt artige og utadvendte." 

Om du ønsker mer informasjon, bruk linken i bildet til høyre.
Vil du være med i nytt tv-program?

 


Magne og Roald vant
andre kveld av første høstturnering. Gratulerer så masse..
Sammenlagt har jeg ikke regna enda, men det er nok Søgne's stolte sønner med Lorentsen's og Skårdal som leder. 13 par i dag igjen. Ikke som i gamle dager, men ikke helt galt.
Velkommen neste onsdag til alle som vil spille med og mot oss.

Jeg har hatt så mange bilder av Roald Hodne Larsen at der får nøye dere med et fint et av Magne i dag..

 

Arvid Lillegjord oppfordrer til NM klubber..
I fjor var det kun et lag påmeldt fra Farsund BK, i år må vi gå for minst en dobling!! Påmeldingsfristen er 30.sept. hvis noen er interesserte, men ikke har lag, så gi meg beskjed, så hjelper jeg med å "spleise" folk.

Dette synes jeg er et fint innspill og initiativ. Kanskje er det andre spillere og par som ønsker å delta i den morsomste lagturneringa av alle, men ikke har makker og lagkamerater. Det hadde vært fint om flere klubbledere hadde fulgt denne oppfordringen og vært med å lage så mange lag som mulig. Det er helt sikkert anledning til å lage lag på tvers av klubber hvis det er to par som hver for seg har lyst til å spille turneringa. 

Jeg vet ikke om BTS har mulighet til å lage en slags pool av spillere og par som ønsker selskap? Her må vi alle tenke nytt. 

Kom igjen og meld dere på folkens!! Jeg kunne MER ENN GJERNE tenkt meg over 336 påmeldte lag, fordi da vil jeg se hvordan TMU plukker ut lag til 3.runde. Et slitsomt prosjekt, men det er jeg 100% sikker på at de mer enn gjerne hadde gått løs på.


 

Hei Snorre 

Her har du et oppdatert bilde fra premieutdelingen i Sauda Cup med de glade (gamle) vinnergutta, her sammen med turneringsleder Leif Gunnar Kleppevik og arrangørenes Kjell Inge Seim. Skriv noen rosende ord også om turneringsledelse og arrangement, det er ikke mange plasser i landet nå for tiden hvor man klarer å arrangere en så flott turnering som medfører at stadig flere ønsker å delta! 37 lag ønsker å komme inn i en trang fjord fjernt fra flyplasser og storbyer for å spille en fantastisk godt tilrettelagt turnering. 

Saudahallen gir en kjempeflott ramme med god plass til alle, billig og god mat gjør ikke opplevelsen dårligere. Alle har også noe å spille for, noen for å vinne på de øverste bordene og til slutt turneringen, og noen for å vinne de små slag ved å slå gode venner på samme nivå lenger nede i bordrekkene og komme foran på butleren. Og alle får gullpoeng hvis de bare vinner kamper, noe alle gjorde i årets turnering. 

Hilsen Paul Bang


 

 
 
ªK75
©E86
¨E103
§D876
ªDJ3
©953
¨K876
§EK2
Vest Nord Øst Syd
 Geir Snurr AK lur
   1kl 1hj 2hj
pass 2NT pass 3NT
pass pass pass   
<--  det var bare for å erte kaninen
Ann Karin i øst spilte ut hjerter konge som hun fikk for. Hjerter dame ville jeg heller ikke stikke, men den neste vant esset. Geir fulgte to ganger, men kasta spar på den siste. 

Jeg har ikke noen sjanse hvis Ann Karin har spar esset, så det var bare gyve på den fargen. Spar dame stakk heldigvis vest og fridde seg med mer spar. Jeg tok enda et sparstikk og alle fulgte.  Hvis kløveren satt, hadde jeg nå ni stikk: Ess og konge i kløver, vest var renons når jeg spilte den tredje til damen. Han kasta en ruter. 

Tid for opptelling. Øst har tre spar, fem hjerter og fire kløver. Dermed har han singel ruter. Vest har fire spar (kasta en), to hjerter og to kløver. Dermed er det bare ruter igjen der.

Hvilken ruter tror du jeg spilte fra nord? Har vest DJ9x, kan jeg ikke gjøre noen ting. For å vise oversikt, spilte jeg tieren fra nord. Øst hadde knekten. Da stakk jeg med kongen og fortsatte med sekseren.  Du ser hva som skjer? Følger øst med nieren, stikker jeg med kongen og spiller sekseren igjen. Akkurat samme situasjon.

HER er hele spillet  

PS: Geir burde nok ha kasta en ruter tidligere og holdt en spar. Da hadde jeg spilt på honnør singel hos Ann Karin. Ruter til kongen og ruter til tieren ville vært 100% når knekten kom på.

PS2: Det er ikke noe bridgeteknisk poeng å spille tieren, selvsagt. Det var bare for å få muligheten til å kappe med sekseren i stedet for tieren. Husk at han hadde ikke tatt vare på den trettende sparen. Mot kaninen er slike ting viktige å få med..

    
ª-
©-
¨E103
§6
ª- ª-
©- ©102
¨???? ¨?
§- §J
ª-
©-
¨K876
§-

 

<-- et fint motspill
Ikke så veldig vanskelig, men vi klarte å angripe inntakene i akkurat rett rekkefølge. Jeg spilte ut kløver til kongen og mer kløver. Fortsettelsen ser du HER.

 

Arnstein Nymoen korrigerer meg..
i analysen om Eva Flått sin 3NTxx. Hun skal "selvsagt" starte med kløveren..

Hei Snorre

Et artig spill du har fra Namsos Cup som alltid vinnes med spar 10 i utspill. Du får for knekten og spiller kløver dame i stikk 2 og tar så KD i hjerter før du spiller hjerter hjem til esset, for deretter å spille kløver 9. Ingen i verden kan nekte deg 9 stikk nå med ruter ess for å hente den 13. kløveren. Da hadde Fru Flått notert +1000 på bok eller som Johan Finanger ville sagt det: "Det vart 1001 natt det, Eva",  til rungende latter vil jeg anta. Legg merke til at den største feilen ble gjort av Ivar Berg som spilte ut spar 10, med liten spar ut til konge og spar til tieren er denne 3 NT helt død. Takk for en aktuell og god bridgeside Snorre. 

Mvh Arnstein Nymoen

s

Sigmund Bakke svarer..
om reglene for NM klubber de to første rundene:

Hei Snorre! 
Takk for innspill. Harald plukket det opp fra bloggen din på fredag og saken er til vurdering i UTV. Jeg forventer at vi tar en avgjørelse rimelig raskt, og jeg kommer tilbake til deg så snart avgjørelsen er klar. 

mvh, Sigmund Ivar Bakke, Leder Utvalget for Turneringsvirksomhet

Det er over....
i BBO kampen best av ti mot kaninen. Han har på linje med Kristin Halvorsen og Siv Jensen erkjent tapet. Den siste spikeren i kista kom i går og med skam å melde var jeg og luringen rett og slett et hakk bedre. Vi hadde noen riktig så fine spill. Du skal få et par av dem i løpet av uka.

Jeg gleder meg mest til (enda en) hamburger. Vi får se hvordan denne skal serveres. Du husker vel sist?  (spol til ca. 2.20 ut i videoen)

Sauda Cup (17. og 18.sept)
Velkomstturneringa vunnet av Gautis og BOEK.

Det var  vel ingen bombe at BAK skulle gå av med seieren i Sauda Cup. De gjorde det med stil og vant med ei mil. Utregningsformen er litt spesiell. Jeg vet ikke hva det kalles (Oslopokal?), men det spilles lagkamper over 7 spill og i hvert spill kjempes det om 12 poeng. Uavgjort resultat gir 6-6 og så er det en skala for 7-5, 8-4 osv. En utgangssving i sonen tror jeg er 9-3. Bergenserne vant til slutt med nesten 50 poeng. Det er utklassing.
   
                
                      Klare vinnere: Helge Hantveit, Frank Ove Sandvik. Bjørn Bentzen og Arild Rasmussen fra Bergen Akademisk BK.

Namsos cup (17. og 18.sept)
ble en jevn og spennende batalje. Seiren gikk nordover og andreplassen gikk til eks- nordlendinger (tror jeg).
Hjemmefavorittene på tredje plass:

Det fortelles om et flott arrangement i Namsos. Neste år fortjener de enda flere deltakere..


Martinus Birkelund og Svein Gunnar Karlberg vant Namsos Cup

Namsos cup (17. og 18.sept) Sauda Cup (17. og 18.sept)
Velkomstturneringa vunnet av Gautis og BOEK.

Travbridgen på Momarken
vunnet av Andre Øberg og Sondre Hogstad vant. 58 par er bra!!
USA 1 mot USA 2 i morgen på BBO
USA har alltid to plasser VM, Bermuda Bowl. I morgen har de utfordret hverandre over 48 spill som oppvarming til mesterskapet som starter i oktober. Hvis jeg har forstått rett, starter overføringa kl. 21.00.

Alle forteller jo hvor de skal....
Jeg lurer på hva som har skjedd med forskjellen på det private og det offentlige rom. På bussen kan du høre folk snakke om de mest intime ting eller at fruen setter mannen skikkelig på plass fordi han ikke har tatt ut av oppvaskmaskina. Er det ingenting som ikke kan deles med andre?

På Facebook forteller mange om hvor de har vært, hvor de er og hvor de har tenkt seg. Tror de at verden bryr seg? Jeg så et bilde fra to personer på restaurant i byen med teksten "Her ser du hva jeg spiser på Glipp i dag. " Posted for 3 minutter siden!!

Hadde det bare vært noe interessant. For eksempel som om at jeg gleder noe helt sinnsykt til neste helg. Da skal jeg til Køben og se på sykkel-VM !!!
  

- ªD654
©KD5
¨K84
§EJ5
ª1032 ªEK987
©J932 ©4
¨D105 ¨J932
§K104 §873
ªJ
©E10876
¨E76
§D962
Vest Nord Øst Syd
 I Berg Johan f Allan L Eva F
      1hj
pass 1sp pass 1Nt
pass 3NT dobl (!) pass
pass redobl p.r   
<--  Her fikk du sjansen, Eva Flått..
Esser, konger og trumf er fine saker i bridge. Jeg synes femmere og seksere er like moro, fordi de store kortene klarer alle å vinne stikk med. I spillet til venstre kunne Eva funnet en fin variant for å vinne en redobla kontrakt.

Jeg håper for guds skyld at damene ikke lærer av kapteinen (Allan Livgård) sine doblinger. Denne hadde fortjent å stå i mange stikk, men når vest hadde hjerterhold ble det spennende.

Ivar Berg starta med spar ti som gikk rundt til knekten. Så to høye hjertere i bordet og på den andre kasta øst kløver åtte, svakhet. 

For å vinne, må spillefører ha minst tre kløverstikk (1+3+2+3 = 9) og det er viktig å holde vest ute av spillet. Derfor hjem på ruter ess og kløverdame. Den går til konge og ess. Så hjem på hjerter ess for å spille kløver ni. I bridge er sekseren større enn fireren og da hadde det blitt hjemgang. (og Allan hadde fått for ikke å passe på kløver åtteren sin)

(Det hjelper ikke å spille slik om øst holder alle tre kløverne. Riktig nok godspilles den trettende med øst inne, men  syd har ikke inntak til å hente den. Øst frir seg bare i ruter)

    

<--  Dette er vel bra meldt?
til ikke å ha spilt sammen før. 1hj viser spar og resten er sunn fornuft og gode vurderinger. Erik Eide har gjort danske av seg og der har de lært bort mye fint..

Åpent brev til TMU
Det meste av det jeg skriver her, er for å sette lys på saker og ting. Formen er det sikkert noen (mange?) som har meninger om. Hvis det jeg skriver engasjerer, er det noe av det viktigste for meg. Noen ganger mener jeg at det som blir bestemt er dirkekte feil. Fram til nå har jeg mest oppfordret andre til å ta ballen med å legge saker fram for styre og administrasjon, men denne gangen har jeg selv sendt en mail til TMU og bedt dem endre reglene. I seg selv er dette ingen stor sak, men vi driver nå med bridge fordi det er det morsomste vi vet. NM klubber og det å komme til finalen, er for meg et av de aller viktigste målene i sesongen. Enda har jeg klart det bare tre ganger, men jeg prøver hvert år. Når jeg ryker ut, er det som regel lagkameratene mine sin feil. Hvis de for en gangs skyld skulle skjerpe seg og jeg får ikke spille 3.runde på grunn av underlige regler, vil det være ekstra sårt. Derfor:Hoffa og Naasars vant i Wales
Det er alltid moro når nordmenn gjør det godt i utlandet. Wales Bridgeunion inviterte åtte gode europeiske par til kamp mot åtte av sine egne beste. Det ble spilt åttespills kamper med en litt spesiell butlerberegning. 50-0 var maks seier i hver kamp. 

Suveren seier til Svein Arild Naas Olsen og Tor Erik Hoftaniska.

RESULTATER

Ikke tenkt tilfelle 
Jeg fikk en mail om at jeg maler fanden på veggen med det jeg skriver under. Det jeg skisserer kommer ikke til å skje i praksis og at alle som bør videre kommer videre, sies det .

Det er faktisk ikke sant. I fjor var det 280 lag som meldte seg på. La oss si at det blir 30 mer denne gangen. (det er allerede fem ekstra lag fra Ruter 7 i Kristiansand) Da er det 310 påmeldte lag og kun 112 av dem skal spille 3.runde. Det betyr at det er 104 puljevinnere og bare åtte av de beste toerne går til 3.runde. Det vil helt sikkert være noen blant de 96 andre toerne som har vunnet begge kampene sine, men ikke har flest VP i pulja si.

Hva gjør NBF hvis det blir mer enn 336 påmeldte lag? Skal det være stikk-kamp mellom de dårligste puljevinnerne? Skal det utvides med en runde til? 

Skal det være en form for seeding i når puljene settes opp eller kan de tre beste lagene i Bergen Akademisk komme i samme pulje?

Det er ikke meningen å kverulere, men vi har så mange ganger den siste tiden opplevd at reglene må endres og tilpasses når det dukker opp uforutsette ting. Sist var det utvidelsen til 12 lag i 1.divisjon som ble gjort som et hastevedtak og skapte harme. Dette er ment som et forsøk på å be TMU tenke gjennom problemstillinger før vanskelige situasjoner dukker opp. At reglene skal være i samsvar med det som medlemsmassen opplever som rettferdig, er selvsagt.

GALEMATIAS IGJEN!! 
Denne gangen gjelder det NM klubber 2012 og nye regler. Nå må noen ta til vettet og TMU må virkelig se om de trenger påfyll av sunn fornuft!! Unnskyld meg, men nå har jeg vært tålmodig lenge nok. Dette går bare ikke an. Jeg tar forbehold om at det er en skrivefeil på NBF sine sider og at setningen "Lagene rangeres etter VP" er feil. I så fall kan du glemme det som kommer nå.. 

Vår Cupturnering, NM klubber, arrangeres i år på en litt annerledes måte. Lagene deles inn i puljer a tre lag som spiller alle-mot-alle og vinneren går videre. Det samme med de beste toerne slik at en kommer ut med "rett" antall i tredje runde. Alt greit, så langt. Jeg synes faktisk det er en fin endring. Alle lagene får spilt to kamper og de som har et feilskjær i første runde, får en sjanse til å rette opp. Ekstra inntekter til NBF følger også med.
  
TMU (eller de som har laget reglene) kan umulig ha skjønt hvordan VP-skalaen i bridge fungerer. I noen kamper er det flate kort og det er rett og slett ikke mulig å vinne mye. I andre kamper er det Gulash-fordelinger i annen hvert spill og det blir en enorm omstetning. Det er da mye lettere å vinne stort. I en turnering med mange kamper (divisjonsspilling), jevner dette seg ut. En to-kampers serie som skal avgjøres av VP-score samlet, kan bli avgjort av tilfeldigheter.

Derfor må det selvsagt være slik at innbyrdes oppgjør teller før VP-score. Et lag som vinner begge kampene sine i en triangelserie, skal gå videre. Da er det det beste laget.  VP brukes hvis alle lagene har vunnet hver sin kamp eller hvis to lag på annen måte blir likt. Hvis et lag taper 14-16 og så vinner 25-5 , vil det sannsynligvis gå videre selv om det første laget i pulja vinner begge kampene sine. Men det skal i så tilfelle være som en av de beste toerne.

TMU fikk massiv kritikk da de bestemte den samme regelen som nå skal gjelde for NM klubber for å avgjøre nedrykk fra 1.divisjon for noen år siden. 1.divisjon er en serieturnering og tre lag ble likt på 8.plass. Jeg husker at Vestfold følte seg snytt siden de hadde slått begge lagene de konkurrerte mot OG de hadde best koeffisient (Totalt IMP inn delt på totalt IMP ut), men de tapte på VP-score innbyrdes mot kun de involverte lagene. NM klubber har vært (og er) en cupturnering og da er det enda mer underlig å innføre en midlertidig serieturnering de to første rundene.
  
Se hva som kan skje:

Kamp 1.     Lag 1 - Lag 2  18 -12
Kamp 2      Lag 1 - Lag 3  18 - 12 (lag tre er et møkkalag, men det var 28 flate spill og de hadde griseflaks)
Kamp 3      Lag 2 - Lag 3  25 - 0

Her er lag 2 vinner med 37 VP foran Lag 1 med 36 selv om Lag 1 vant begge kampene sine klart! Jeg vet ikke hvor mange toere som går videre, men seks over middels er vel ingen garanti for avansement, vil jeg tro ? Det er da ingen levende mennesker som vil ha det slik i en cupturnering! Fra runde 3 er det vinneren som går videre, selv om det er med et sølle IMP. 

Eller dette:
    
Kamp 1.     Lag 1 - Lag 3    25 -5
Kamp 2      Lag 2 - Lag 3    16 -14
I det kamp 3 skal spilles mellom Lag 1 og Lag2, kan altså Lag 1 safe inn 11-19 tap og likevel være sikret avansement.
  
Eller enda verre:
   
Kamp 1. Lag 1 - Lag 2      25-5.
Lag 2 kan nå neppe gå videre og velger å trekke seg. Skal Lag 3 få 18 VP i Walk Over? De må da vinne sin  kamp (eneste) mot Lag 1 med 19-11 for å gå videre. Kanskje skal første kampen annuleres? Eller skal Lag 3 få 25 VP i WalkOver?
  
Nå må møndighedane gripe inn!! Om ikke andre ber om en regelendring, er dette å betrakte som et forslag på vegne av meg selv, Snorre Aalberg. Hvis noen finner et eneste (eller flere) medlemmer av NBF som er uenig med meg i dette, skal jeg ta på meg å skrive navnene ett og ett med både kursiv og fet skrift her på hjemmesida vår. Hvis jeg ryker ut av en cupturnering etter å ha vunnet alle (begge) kampene jeg fikk være med i, kommer jeg til å bruke skriftstørrelser som verden før aldri har sett..

KM lag 15.oktober
Ruter7 har allerede meldt på fem lag til NM klubber. Vi håper de samme lagene bruker KM lag som trening til NM. KM lag er en særdeles hyggelig turnering som spilles som Monrad for å plukke ut de fire som skal konkurrere om medaljene. Ener og toer spiller om gull, mens treer og firer sloss om bronse.

Jeg foreslår at kretsen finner en eller annen påskjønnelse til den klubben som stiller med flest lag. Det trenger ikke å være en stor og dyr premie, men et eller annet som viser at vi setter pris på de klubbene som jobber for at medlemmene blir med i kretsens arrangementer.

 

Magne Tønnesen mener at:
Hei Snorre! 
Fint å spille på onsdag, god stemning og fint miljø. Jeg telte 10 spillerer fra ruter 7, utfordrer herved spillere fra Kristiansand til å stille på tirsdager sammen med ruter 7, så vil dette bli en opptur for bridgen i byen. Tror ikke det holder i lengden dersom spillere fra ruter 7 skal stille i Kristiansand, uten at dere spiller hos oss. Mvh Magne Tønnessen. ( Fint om du legger ut denne mail på din side. Mvh Magne Tønnessen)

Jeg støtter denne 100%. Nå har vi opplevd at Ruter 7 har tatt ballen vi sendte over til dem, og da bør vi spille den tilbake ved å møte opp på tirsdagene. Det er mange av oss som normalt spiller bare en kveld i uka, men styret i Kristiansand BK oppfordere de som har tid, overskudd og lyst til å komme tirsdager på Haandverkeren.

Vi ønsker selvsagt at det skal komme mange til oss i vår klubb, men herfra oppfordres Søm BK til å gjøre et lignende løft som vi har gjort ved å prøve å engasjere gamle og nye medlemmer. De fra Ruter 7 som har spilt på Søm, må mer enn gjerne fortsette med det.

Jeg er jo som kjent hyperaktiv og handler før jeg tenker. Dette har jeg ikke klarert med styret, men kjenner jeg dem rett blir det applaus derfra:
Hva med en klubbkamp, Søm ? Vi kan helt sikkert flytte vår spilling ut til dere en onsdag i høst, så lager vi en kjempekveld sammen? Vi finner noen regler for å kjempe mot hverandre. Kanskje kan Ruter 7 stille i en trekantmatch? Tar dere den ballen, Roy, Per, Jan og dere andre? Hva med Ruter7?


Noen bilder fra klubbspillinga i går.  

 


                                     Roald, Guttorm, Rune og Sjur.

                         Geir, Anette, Vibeke og Helge

Terje Skårdal og Magne Lorentsen leder. Til høyre Dag Flemming Pedersen, som ligger på en fin 3.plass sammen med Katja Nilsen.


Dobbelt så mange...
Det er alltid moro når det en jobber og strever for blir vellykket. Vi var åtte bord i går, i stedet for de fire som vi var første kveld. Vi har plass til enda flere. Det kommer noen bilder i morgen.
  
RESULTATER
  
Det kanskje alle hyggeligste var at de nye dominerte resultatliste. Terje Skårdal vet vi en en flink spiller og Magne Lorentsen er minst like dyktig. De tok teten foran en fra Ruter 7, Rune Væting. Nå er Rune i ferd med å bli en meget habil spiller og sammen med selveste luringer, er de favoritter til å vinne. Enda mer gledelig med Katja og Dag Flemming på tredje. Og som ikke det var nok, kom Nina Kaspersen på fjerdeplass sammen med redaktøren. 

Vi håper stemningen var god. I alle fall fikk jeg inntrykk av at det var trivelig, men i Kristiansand BK kommer det aldri til å være nok. Vi skal spille god bridge og konkurransemotivet skal alltid være i frontallappen. Jeg åpna i en naturlig 1ru mot kaninen på 10xx og da klabba spilleføringen seg for han. Der det var åtte toppstikk, gikk han en beit i 1NT etter et fantastisk motspill av Nina. Det var high five og stort smil hos oss alle.
Årsmøtereferat.
Side 1 og Side 2

Disse kommer til onsdag...
Sist vi dreiv litt ekstra reklame og oppsøkende virksomhet, var i forbindelse meg Klubbmesterskapet. Da var vi plutselig dobbel så mange. 
Leser dere årsmøtereferatet, vil dere se at vi legger breisida til og skrur på det som er igjen av sjarm i våre værebitte og furete ansikter. Fem bord i snitt i en klubb som hadde fire puljer og stinn brakke for noe tid siden, sliter på et varmt bridgehjerte.

Denne artikkelen kommer til å ligge øverst helt til onsdag. Der skriver jeg opp de jeg tror, vet og håper kommer. Send gjerne en mail for å bekrefte, avkrefte eller informere om nytt par. Nå har jeg ikke tenkt å hovere særlig over et uendelig antall seire mot kaninen mer denne uka, så da får jeg tid til å oppdatere.

VI ER ÅTTE BORD ALLEREDE !!! Og da er det MANGE som ikke har bekreftet.    (nye spill under denne artikkelen, trenger hjelp i ett av dem) 

Disse er klare:

Helge Mæsel  - Anette Frøytlog 
Tom Høiland - Siri Sandnes 
Snorre Aalberg - Nina Kaspersen
Geir Brekka - Vibeke Hansen
Roald Mæsel - Rune Væting
Terje Skårdal - Magne Lorentsen
Markus Bruno - Kjetil Hildal

Frank Svindahl - Hanne Cecilie
Helge Wessel - Even Ugland
Inger Johanne Larsen - Glenn Mathisen
Stig Drangsholt - Hans F Hegthun

Magne Tønnesen - Roald H Larsen
Sjur Wangen - Guttorm Nilsen
Helge Stornes - makker
Dag Flemming - makker
Snart klar?

Katja Nilsen - ?
Egil og Marianne Homme (?)
Svein Inge Pettersen (?)
Thomas Haukland (?) -   
Jan Erik Drangsholt - Bjørn Fjellstad (?)
Gerd Andersen (?)
Jan Arild Løvland - Dagfinn Iversen s(?)
Jørn Skryten (?)
Roy Olsen - ?
Samson S (?)
Terje Skjelbred
Øyvind L (?)
Thore Granheim (?)
Henning Klemo (?)
Johan 
Ågot
Ragnfrids
Gyldig fravær:
 • Jon Solli Hansen er i Finmark en måneds tid. Det er dyrt med tre flybilletter helt ned hit. 
    
 • Øystein Jensen er i Frankrike fram til torsdag. Lover å komme neste ganger. Godkjent.
    
 • Erik Dahl reiser til den samme ferieleiligheter som Jensen kommer fra. Godkjent.
    
 • Nils Ravnaas skal i bursdag til en han er onkel til. (åtteårsdag og i Vrådal). Den siste gangen er han på messe i Tyskland.. Godkjent, men Nils kommer den midterste kvelden

Jeg likte 
analyseprogrammet jeg fikk et hint om. Linken finner du litt lenger nede.

Programmet kan altså brukes til å regne ut sannsynligheten for et et gitt antall stikk i en farge. Hvis du trenger tre stikk i 4sp på ED32 mot 7654 er sjansen for det 33,9%. Dette kan du igjen bruke til å finne ut om du skal melde en utgang som står på kongen dobbel eller tredje i kutt. Gitt at motparten er i delkontrakt på den andre bordet, er regnestykket slik:
   
Kontrakten vinner: Bord 1 Bord 2 Diff IMP Sannsynlighet Snitt gevinst
utenfor sonen +170 +420 +270 7 33.9 +2,38
I sonen +170 +620 +450 10 33.9 +3,40
  
Kontrakten taper:
utenfor sonen +140 -50 -190 -5 66.1 -3,30
I sonen +140 -100 -240 -6 66.1 -3,90

Konklusjonen er at det verken i sonen eller utenfor sonen i det lange løp vil lønne seg å melde slike utganger. Har du lyst til å utforske dette videre, har du ting å holde på med om kveldene framover.

<-- Resultater fra Fefor..
Denne fant jeg på Vegard Brekke sin side..  :-)

B-pulja finner du her   
A-pulja er her

Jeg har skrytt av Terje før --->
Terje Skjelbred fant for en stund siden ut at han måtte legge om livsstilen sin og har gjort utrolige fysiske framskritt. I helga sykla han Otra-rittet, et terrengritt på over 70 km. Vi er imponert, Terje.

(Du kommer på onsdag, for du er uthvilt til da?)
Tom og Vidar vant Farsund Open --->
Det er tett med turneringer for tiden. Jeg er faktisk imponert over at så mange stiller til start, helg etter helg. 

Det er uvanlig å vinne en 20 pars turnering med "bare" 57%, men det vitner kanskje om mye god bridge. Nils og Calle nummer to, mens Ruter 7 sin Rune Væting og kretsformann Hansen tok bronse.

Toppe eller kutte 1
Referer seg til artikkelen under der jeg lurer på om Gjernund skulle ha toppa eller kutta hjerteren i 4hj.

Johannes Høie mener problemet er meget enkelt..

Hei Snorre. Matematikken i problemet ditt er egentlig svært enkel. På det tidspunktet spillefører skal ta det avgjørende valget har Ø 7 ukjente kort og V 8, og det er bare en hjerter igjen ute. Sjansen for at V blant de 8 kortene har nøyaktig null hjerter er (Man tenker seg at du gir V ett og ett kort til han får 8) er 14/15*13/14*12/13*11/12*10/11*9/10*8/9*7/8= 0,47. Så det er altså 53-47 for å toppe. Johannes Høie

Ja, det var SKIKKELIG enkelt!! Det verste er at Johannes har sikkert helt rett. Jeg ringte VERITAS, selv de måtte ha betenkningstid.

      Toppe eller kutte 2
BOEK er ikke enig med Johannes' analyse og sier dette: 

Hei Snurr 
  
Vest har vist 4sp og 1hj, dvs 8 ledige plasser Øst har vist 1sp og 3hj, dvs 9 ledige plasser Oddsen for å kutte er 9:8, dvs. 53 % At begge motspillerne har vist to kløver skal ikke tas med i beregningen fordi fordelingen i kløver ikke er kjent. 

BOEK

Jeg kan ikke dette, men er det virkelig rett å se bort fra den opprinnelige sannsynligheten for at hjerteren sitter 3-2 i 67% av tilfellene og 4-1 i 28%? Min følelse er det ikke er riktig å se den siste manglende hjerteren isolert og gjøre beregninger kun ut fra det. Skal altså ikke disse prosentene justeres i forhold til antall kjente/ukjente kort?


Toppe eller kutte 3
Jeg fikk en link til en side som beregner sannsynlig fordeling i en definert farge. Jeg kan ikke gå god for at applikasjonen er korrekt, men jeg mener at Richard Pavlicek er en anerkjent analytiker. Som jeg skriver over, mener jeg det er feil å se isolert på det siste ukjente kortet, nemlig hjerterdame. Jeg tror en skal se på den opprinnelige sannsynligheten for en gitt fordeling.
Derfor har jeg brukt Richard Pavlicek program og lagt inn de forutsetninger som er tilstede i det øyeblikket Gjermund skal bestemme seg for om han skal ta finessen eller ikke. Du må sette deg inn i  spillet for å følge meg i mitt ressonement. Det er to muligheter
 • Vest har D10 dobbel eller øst har Dxxx.
 • I tillegg vet du at vest har seks ukjente kort (allerede vist fire spar, to kløver og hjerter 10)
  Øst har åtte ukjente kort (allerede vist en spar, to kløver og to hjerter)

Disse forutsetningene har jeg lagt inn i programmet og får ut resultatet under:  

Altså: Rein bingo i følge Richard Pavlicek. Begge sitsene har en opprinnelig sannsynlighet på 6,67%. Mitt umiddelbare inntrykk er at det er underlig av sannsynligheten for to mulige fordelinger skal være på hundredelen lik når den ene har to flere kjente kort enn den andre. Men jeg er logiker, ikke statistiker eller matematiker.

Hvis vi lar vest spille ut en spar til stjeling hos makker og spillet fortsetter med to ganger kløver til stjeling, hjerter til esset og mer hjerter, vil oddsen endre seg i favør i kutte. Nå har vest vist fem spar, en hjerter og to kløver = åtte kjente og fem ukjente. Øst har vist to kløver og to hjerter = fire kjente og ni ukjente.Kommentarer?

PS: Det skulle øverst stått 6 og 8 i "Available space in hand", men jeg kjørte programmet med det og fikk samme resultat.


3NT alle veier..
Bjørn Olav Ekren har sett følgende oppgave i Bridge World: 

"Konstruer et spill hvor det står 3NT på alle hender (N,S,Ø og V) med beste motspill. 

God helg Boek"

Ja, jeg er ikke flink på slike ting. Dere som har sett den før, får selvsagt ikke sende inn. Alle andre er hjertelig velkommen til å gi oss svaret..

<-- Du Jon, du Jon...
Som du leser over er Jon Solli Hansen i Finmark noen uker. I dag sendte han meg dette fantastiske bildet. "Glede"må bli tittelen denne gangen.

Kveita var 15,6 kg  (HER er noen andre som får fisk)

      


- ª942
©E754
¨EDJ10
§D8
          
ªEDJ65
©KJ32
¨K65
§9
Vest Nord Øst Syd
 Geir Snurr Marian Gjerm  
      1sp
pass 2ru pass 2hj
pass 4hj pass pass
pass         
<--  Ikke bare skryt, Gjermund..
I går fikk Gjermund Rekstad skryt i minst ett spill. Her tror jeg ikke han spilte på beste sjanse, men jeg er ikke helt sikker på om jeg har 100% belegg for det jeg sier. I alle fall ikke det om sluttposisjonen i trumf.

Han fikk en liten kløver ut til knekten i øst og skift til spar. Der tok han finessen og fikk en sparstjeling på seg i stikk tre. Så mer kløver til trumf hjemme og nå står kontrakten på å gjøre rett i hjerter.

Hjerter til esset følger begge på, vest legger tieren om det skulle ha betydning. Hjerter mot hånda følger øst på, og så er det valget. Sparen satt 4-1 med lengden i vest. Er det nok indikasjoner til at en skal spille på at øst opprinnelig hadde Dxxx i trumf eller er det sannsynlig at fargen nå sitter 1-1 og vest har damen singel?

Nå trenger jeg hjelp av dere som kan dette. (BOEK?) I utgangspunktet er det 67,8% for 3-2 når du mangler fem, mens det sitter 4-1 i 28,3% av tilfellene. Disse prosentsjansene er nå forandre, siden du kjenner fem av vest sine kort utenom trumfen (fire spar og en kløver), mens du kjenner kun to av øst sine. (en spar og kløver knekt). Det er ingen som har meldt i mot, slik at du har ikke indikasjoner på fordelingen i minor.

Er det nå matematisk riktig å spille på å toppe ut damen eller bør du ta finessen fordi øst oftest hadde Dxxx opprinnelig?

Det jeg er rimelig sikker på, er at Gjermund aldri skulle kommet i denne posisjonen. Når øst spiller spar i stikk to, skal Gjrmund ta esset. Så to ganger hjerter fra taket. Hvis trumfen sitter 3-2, kan resten sitte akkurat hvordan det vil. Kan ikke sparfinessen gå da?
Nei, øst spiller ikke spar med kongen. Han vet ikke fordelinga di i minor og han vet heller ikke at du har ruter konge. Han ser uansett at en eventuell ruterfinesse for å kaste kløver, vil lykkes. Derfor ville ha prøvd å ta et kløverstikk til hvis han så at sparen satt greit. Hvis du argumenterer med at Marianne i øst kan se mange kløver utspilleren har, stemmer heller ikke det. Det kan være fem eller tre, fordi du kan ha motsatt fordeling i minor. (EKxxx,KJxx,x,xxx)

(Joda... Geir spilte ut kløver fire fra E1074. Det er verken første eller siste gang han gjør slikt)

    
- ª942
©E754
¨EDJ10
  §D8
ªK1084 ª3
©D10 ©985
¨876 ¨932
§E1074 §KJ8532
ªEDJ65
©KJ32
¨K65
§9

 


- ªD32
©E754
¨D65
§KJ2
ªEKJ76                    
©D9
¨3
§D10832
Vest Nord Øst Syd
 Snurr Marianne Gjerm Geir
      1ru
1sp dobl 2sp pass
3sp pass (?) pass 4hj(?)
pass pass pass   
<--  Tellefeil...
Jeg liker det ikke, men noen ganger er det bare å krype til korset og innrømme en feil. Det som er viktig i bridge, er å vite når en skal bryte regler. Til venstre var et slikt spill.

Jeg spilte ut spar ess og da bordet kom ned, visste jeg at dette var en stressa kontrakt. Med hjerter og litt mer enn minimum, hadde Geir meldt første gangen.

På spar ess legger Gjermund spar 10. Svakhet og sier :"Jeg har ikke kongen". (Om det er det beste signalet i en meldt og støttet farge, er en annen sak) Dette er ikke er posisjon for Lavintahl, så hva vrir du til? Ruter eller kløver? Bruk noen sekunder..

Ja, hva blir det til? Jeg håper svaret ditt er "Ingen av dem." Det er vanlig å vri en farge før en godspiller dama i bordet, men hva skal i tilfelle Geir kaste på spar damen? Han har sannsynligvis ingen tapere å kaste!

Jeg skifta til min single ruter og da føyk dette hjem. Kløver ess og kløver til knekten. Bort med en spar på kløver konge. Jeg fikk ruterstjelinga mi, men det var bare det tredje stikket. Hjerteren ga bare en taper.

Altså: Spar konge i stikk to og ruter i stikk tre. Klarte du det?
    
- ªD32
©E754
¨D65
§KJ2
ªEKJ76 ª1085
©D9 ©E32