ª AD9876
© D93
¨ 43
§  D5
ª KJ52 ª T3
© 872 © A5
¨ D92 ¨ KJT9
§ KT2 § J9743
ª 4
© KJT42
¨ A765
§ A86
Vest Nord Øst Syd
    Helge     Roald
    1sp pass 2hj
pass 3hj pass 4hj
pass pass pass  
<-- luringen i divisjonsform

Roald forteller selv: 

"..Utspill liten hj.  Øst stakk med esset og fortsatte med ru knekt.  Den ble lasjert og vest stakk over med damen og fortsatte med hjerter.  

Den ble stukket på hånda med tieren og så fulgte spar til dama, spar ess og spar til trumf.  Hjerter til dama i bordet og ny spar til trumf.  Så liten kløver mot dama og vest sprellet i garnet  Kløver dama gav inntak til bordets sparfarge og ti stikk ble notert..."  

Lurt spilt spør du meg.

Tor Birkeland og Arendal kommer helt sikkert sterkere tilbake neste år..

 


ª 843
© DJ943
¨ J
§ T982
ª ª D7
© © T65
¨  ¨ K8762
§ § J54
ª
©
¨
§
Vest Nord Øst Syd
Tom Tore MEJ Snorre Ø Nordgren
  2ru pass 2NT
pass 3ru pass 4hj
pass pass pass  
<-- Klarer du denne ?
Tore Marskar Eek-Jensen åpnet på en særdeles tynn søppelmulti og ble plassert kjapt i utgang. Før vest spiller ut forklarer Syd at han mener makker har vist 4-5 hp og sekskort hjerter.

Din makker, Tom Høiland, spiller ut kløver 7 som går via din knekt til spilleførers ess. Han spiller hjerter som makker stikker med kongen og fortsetter med spar 10. Du stikker med damen, men spillefører vinner med esset.
Nok en hjerter til makkers ess.

Nå forteller jeg deg at du har allerede har lagt et aldri så lite egg. Hva og hvor ?

HER viser du din oversikt

1.runde NM lag
Vi haddet trukket naboer fra Aust-Agder i vår første kamp i det mesterskapet jeg personlig liker aller best. Det å spille lagfinale blir en aldri lei av..
De tre spillene under tar jeg ikke fram for å hovere over motstandere som ikke var heldige, men for å fokusere på det å melde inn på knapper og glansbilder i tette lagkamper. Det midterste er vel opplagt å melde seg på med. De andre to mener jeg er langt mer tvilsomme. Spillene kostet henholdsvis 800,500 og 800. "Det er fali, det.."

Bo Lennart og Øyvind Nordgren


ª AD9
© A9852
¨ 982
§ Q2
ª T843 ª K72
© KT43 © 76
¨ KT76 ¨ D53
§ T § AK863
ª J64
© QJ
¨ AJ4
§ J9754
Vest Nord Øst Syd
Ø Nordgren Tom Tore MEJ Snorre
    1hj 2kl pass
pass dobl pass pass
pass        
ª 3
© KJ42
¨ KT62
§ QJ76
ª 765 ª D942
© T © D983
¨ AD93 ¨ 875
§ AKT94 § 82
ª AKJT2
© A765
¨ J4
§ 53
Vest Nord Øst Syd
Ø Nordgren Tom Tore MEJ Snorre
       1sp
2kl pass pass dobl
pass pass pass  
ª D76
© D974
¨ AKJ54
§ J
ª K952 ª A4
© 3 © AKJ5
¨ 982 ¨ DT74
§ AKT72 § 964
ª JT83
© T842
¨ 3
§ D853
Vest Nord Øst Syd
Roald Ø Nordgren Helge Tore MEJ
       1NT pass
2kl 2ru dobl pass
pass pass      

"Egen lykke er det beste,
men ens nestes ulykke er heller ikke at forakte."

Viego tapte kampen om bronsen i KM lag mot et velspillende Farsund. Vi gratulerer Finn, Martin, Åse og Vidar med en fin skalp i beltet.

Når jeg treffer kaninen skal jeg spørre hvilke medalje han fikk i årets KM..
 
 
Nils ser på....
mulighetene til å gjøre det bra i årets 1.divisjon.
 

Kan jeg skjønne at makker har glemt systemet ?
Litt lenger nede på sida ser du "problemet". Makker meldte 2sp, som viser kløver, men jeg kunne se på motpartens meldinger at makker hadde glemt systemet. Da var mitt enkle spørsmål: "Har jeg lov til å skjønne det ?"
Det er flere som uttaler seg og det virker som det er mer synsing enn fakta. Jeg legger ut hva dere har svart, men hvis noen kan henvise til en lovparagraf, hadde det vært fint. Jeg skal snart spille med "luringen Yeslekfantomet Exclusion Blackwwod" kompisen min igjen. Til da hadde det vært greit å få avklart dette.

(Erik Dahl sitt svar blir jeg nesten litt lei meg for, bare så det er sagt. Det høres nesten ut som om at noen spillere har mange avtaler  bare for å forvirre motparten (eller voldta som ED sier). Disse konvensjonene er det fritt fram å huske/glemme etter eget godt befinnende.  Hmmm, da er det juks..)

Tror ikke det finnes noen i landet som kan dette bedre enn Ivar Berg. Hør på han!
 
Espen Lindqvist

Hei konvensjonsfreakere
 
Jeg har løsningen for dokkers Yeslek problemer: Slutt å bruke Yeslek! Dere er (som meg selv) fer or surrette i hodet til å bruke sånt fjas. Men når det er sagt er det vel helt klar som Berg sier at du kan melde hva du vil, du har ikke fått noen urettmessig info, du har (overraskende nok, sry Snorre) gjettet deg til at det er noe galt. Men han, derimot, har fått urettmessig info ved det ved at du har altertert. Så han må melde som om han sitter i et isolert rom og aldri har sett alerten. Dvs. om du tar ut i 3 kløver må han betrakte det som naturlig, og det vil være logisk "å tvinge" han (justere spillet altså), i dette tilfellet, til å støtte den kløveren han "tvinges" til å tro du har. Altså: til 4 kløver (for lite?), 5 kløver eller kanskje til og med en sleminvitt med kløver som trumf. Det skulle tatt seg ut det.
 
Anti-Yeslek-man (GeO) 


Hei,
Når du forklarer doblingen til Tom viser kløver så må du melde som at den viser kløver også. Det finnes ikke en rimlig/plausibel forklaring på at du passer 2 spar fra Tom. I det øyblikk du passet 2 spar tapte du spillet. Fordi - det er ikke konsistens mellom forklaringen din og handlingen din.
 
Petter Haram
lHei Snorre. La meg si en ting først , har ingen aning om hva loven sier , men dersom du hadde glemt systemet og passet 2 sp. kunne da Tom ta ut i 3 kløver dersom han hadde kløver og ikke spar ?

Når du passer 2 spar viser det vel at du har spar og da er det rart at ikke Tom sier 4 spar for Markus dobling kan jo umulig være straffe dobbling i Toms øyne ,med dine 5 eller 6 spar. Eller sier Tom pass for han skjønner at du har skjønt at han har meldt feil.
Idet hele tatt er jo det litt av konvensjon dere har funnet som egentlig kan misbrukes til de grader .Etter 2 spar innpå vet makker at du enten har spar ,dersom han har 1 eller 2 , mens han vet at du har kløver dersom han har 4 spar eller fler.
Som sagt har jeg ikke peiling på om dette er straffbart eller ikke , men jeg trodde en lov sa at det er ulovlig ikke å huske sitt eget system.Iallefall håper jeg det er en regel som sier det slik at system haiene også risikerer noe ved å bruke et uttall av konvensjoner som for det meste brukes til å voldta motparten.

Hilsen Erik Dahl

(Min kommentar: Tom melder jo selvsagt ikke noe mer. Han har glemt konvensjonen og har meldt 2sp naturlig. Og alle konvensjoner kan jo misbrukes hvis man vil det. Det er jo bare å ha en privat avtale på at vi lyver når vi forteller motparten hva meldingene våre betyr.)


Hei Snorre

Du skal fortelje motparten kva avtale de har. Kva du så vel å melde,blir di eiga sak. Du har altså oppført deg heilt korrekt her.

MEN: I slike høve er det ein fordel å ha avtalen skriftleg, så du kan prove kven som røra. Og viss det same skjer éin gong til, kjem eg og klipper klørne dykkar :) Det er lov å gløyme systemet, men viss du gjer det til ein vane, kan det vera snakk om skjulte makkeravtalar. Difor bør du alltid tilkalle TL i slike høve (når det ikkje er samsvar mellom melding og system, dvs. forklaring/systemkort).
  
Helsing Ivar Berg

PS: Noen henviser til paragraf 75A, men andre sier at den ikke gjelder når forklaringen er rett og meldingen feil. Kanskje GEO sitt forslag om å slutte med YESLEK er best ? eller Erik Dahl sitt, "slutt med konvensjoner..."   :-) 
ª AKJT32
© K
¨ A7
§ A743
ª 975 ª Q86
© T43 © 9876
¨ JT9852 ¨ K4
§ Q § JT85
ª 4
© AQJ52
¨ Q63
§ K962

 

Kostbart utspill...
Mot nord sin 6NT under gårsdagens spilling, hadde øst et litt vanskelig utspill. Syd hadde meldt hjerter og kløver, mens Nord hadde vist spar.

Kløver knekt så ikke helt unormalt ut, men det ble ikke akkurat blink. Makkers dame gikk med i første runde og da var det klart for fire kløverstikk til spillefører. Etter fem i hjerter og ruter ess ser du stillingen til høyre.

Øst har ikke rukket å kaste enda. Du hjelper han kanskje ?
ª AKJ
© -
¨ 
§ -
ª 975 ª Q86
© - © -
¨ - ¨ K
§ - § -
ª 4
© -
¨ Q6
§ -

 


ª KT85
© 98
¨ AQ854
§ Q4
ª AQ932 ª 7
© AK72 © JT53
¨ T ¨ 9632
§ KJ8 § T932
ª J64
© Q64
¨ KJ7
§ A765
Vest Nord Øst Syd
Tom Helge Snurr Markus
  1ru pass 1NT
2sp pass pass dobl
pass pass pass  
Hjelp meg lovguruer...
Spillet til venstre ser da helt "normalt" ut, men det er det faktisk ikke. Jeg og Tom har nettopp avtalt at vi spiller YESLEK hver gang mannen til høyre har meldt 1NT. Det betyr at hans 2sp viser kløverfarge !! (han skulle meldt 2kl : begge major)

Jeg kan se på mine kort i øst at Tom har glemt systemet. Han har nødt til å ha fem spar og da er spørsmålet mitt: "Har jeg lov til å skjønne dette?"

Jeg alerterte og passet i første omgang og da Markus i syd spurte, svarte jeg som sant var at i henhold til våre avtaler viser det kløver. Jeg følte at jeg ikke kunne legge til noe om at jeg hadde en sterk mistanke om at Tom hadde glemt systemet.

Jeg har en følelse av at motparten har blitt skadelidende, men det stemmer kanskje ikke ?

NS spilte svært dårlig i mot og slapp faktisk hjem 2spx. Da skal scoren splittes ?

SVAR MEG DERE SOM KAN DETTEVar dette helt rettferdig mot Markus ?

ª A
© AJ753
¨ 63
§ K8532
ª Q543 ª 762
© T6 © K94
¨ QJ975 ¨ AK82
§ J6 § AQ4
ª KJT98
© Q82
¨ T4
§ T97
Vest Nord Øst Syd
Atle Snurr HW Tom
       1NT pass
pass 2ru* pass 2hj
2sp pass pass dobl
3ru pass pass pass
Hvis du ikke kan doble uttaket...
er det god taktikk å la motparten dø i synden. Nord sin 2ru viser hjerter eller spar+kløver. Da mener jeg det er dårlig vurdert av Tom i syd å doble 2sp. Det skjedde akkurat det han "burde" forutsett, nemlig at motparten tok ut i en kontrakt som sto som et seil.
Heldigvis satte vi ikke sløyfe på 3ru også, men likevel var det mange poeng i forskjell på beit i 2sp og hjemgang i 3ru..

 


Ny seier til....
det sympatiske og hyggelige paret Tom Høiland og Snorre Aalberg. Det er alltid en god stemning ved bordet de spiller på, og gode vitser kommer naturlig og uanstrengt - i en jevn strøm...

Kaninen er tilbake i vinnersirkelen og tok hjem en klar seier i sammendraget. At luringen dessverre ikke kunne spille i går betydde at den eneste trusselen var eliminert. Vi gratulerer også Even selvsagt.

God innsats av Arve og Alf Mardon. Masse poeng foran han du veit....

RESULTATER

 

ª T87643
© 92
¨ K6
§ 642
ª Q952 ª AJ
© KT5 © AJ63
¨ QJ84 ¨ 9752
§ 95 § K83
ª K
© Q874
¨ AT3
§ AQJT7
Vest Nord Øst Syd
Atle Snurr H W   Tom
  2ru * dobl redobl
pass 2hj (!) pass 4hj
dobl 4sp pass pass
dobl pass pass pass
"Så barnslig du er...." 
sier Tom til meg hver gang jeg prøver en av vitsene mine i meldingsforløpet. Jeg har lest i ei bok om en som lurte motparten ved å melde den Multifargen han IKKE hadde. 
Dette har jeg prøvd uten hell flere ganger og det er lite sympati fra den andre siden av bordet.

Tom sin redobling  ber meg melde fargen jeg har og da lot jeg som jeg hadde hjerter. Som et lyn ble jeg plassert i utgang i den fargen:

Da hadde lyset allerede gått...


og et lite julegavetips får du HER

Siste kveld i høstturnering 2
Forrige mandag vant Helge og Roald. Vi ønsker alle hjertelig velkommen..
SAMMENLAGT står det mellom Geir/Even og brødrene Mæsel.
Vi trener til divisjon
Delt seier mellom Nils Kvangraven-Roar Voll og Tom Høiland-Snorre Aalberg.
RESULTATER    SPILL
 

Tom Gjøs sender mer om
Nilsands slinkninger. Takk for alle innspill.

Stakkars Stig !!!
Drangsholtene er vant med å være ute en vinterdag, men denne gangen syntes jeg skikkelig synd på Stig. På veien hjem fra KM lag i Farsund stoppet vi for å spise ei pølse. Jeg og Stig gikk inn i bilen samtidig. Han bak og jeg foran. 

Når jeg er på vei hjem fra turneringer, er mye av fokuset på spill og meldinger fra helga. Konsentrasjonen er ofte ikke på topp.

Jeg SLÅR igjen døra i det jeg setter meg ned i framsetet og da hører jeg fra baksetet et skrik jeg ALDRI kommer til å glemme. Stig er i baksetet, men fingene på den ene hånda kan jeg se på innsida av den døra jeg nettopp lukka !!!
Han hadde tatt tak rundt dørstammen for å svinge den elegante kroppen sin inn i baksetet. Der havna bare 99% av Stig..

Unnskyld så mye, det var ikke meningen.. Slinkninger.
er en konvensjon der det handler om å finne den beste fluktruten når makkerparet blir doblet i 1NT. Det er flere varianter, men her er den mest vanlige.

direkte uttak viser fargen + fargen over.
  
Redobler viser en enfarget hånd. Makker melder normalt 2kl og så meldes fargen.
  
Pass betyr at makker skal redoble. Uttak viser fargen + en ikke-inntil-liggende. Det er mulig å passe ned redoblingen hvis en er rimelig sikker på at 1NT står.


Jeg liker egentlig ikke å kritisere kaninen, så spillet til høyre er bare for å fortelle at hvis dette skjer i divisjonen, da smeller det !!
Han skal selvsagt passe og melde 2kl over redoblingen. Da viser han kløver + en major. Det koster ikke 1100.
(2sp viser en brubar hånd med spar, en svak hånd med spar meldes via redobler)
ª T6432
© J
¨ 92
§ T9643
ª A9 ª DJ87
© DT98643 © 52
¨ 63 ¨ AKDT87
§ A7 § 8
ª K5
© AK7
¨ J54
§ KDJ62
Vest Nord Øst Syd
  Stokk1  Kanin Sjef1 AKFu
    1ru 1NT
dobl 2sp dobl pass
pass        


Du må love å lære kaninen fluktrutene når vi skal spille divisjon, AK. Jeg ser du er lei deg for dette spillet, men det var bare heldigvis bare trening denne gangen.. 

Aktiv bridgehelg her i sør..
På lørdag feiret vi Jan Erik Drangsholt sin 60-års dag med 8 bords suprise-lagkamp. Gode venner fra Skien, Bergen og Kristiansand satte hverandre i stevne for å gratulere med dagen. 
Jan Erik fikk "tildelt" Silla som makker og lagkamerater Nils og Tom. Det holdt tils seier, knepent foran Team fru Homme (Marianne, Nils R, Alf T Albert og Stig D) og Skien (Kai Jørstad, Jan Jacobsen, Øystein Eriksen og Bjørn S Valen) 

Søndagens "Vi trener til divisjon" ble vunnet av Grimen og Cato S
RESULTATER   SPILL

 
Team Mæsel vant
KM lag kvallik. Flotte 17 lag spilte på søndag om de fire første plassene. 
Helge, Roald, Snorre og Tom vant foran "Jensen for gull" (Ø.Jensen, A.Stray, KC Baumann og Frank Svindal)

Disse lagene skal møte hverandre over 32 spill for å kåre kretsmesteren. 

Viego og Farsund spiller om bronsemedaljen.

RESULTATER

Italia MindGames-mester..
England yppet seg i den siste sesjonen, men rutinerte italienere holdt unna.
Nok en fjær i hatten sørover, men flott innsats av Artur M og England.

Utmerket norsk innsats i det første World Mind Sport Games med to gull - U28 og Tor Helness i singel, en sølv - Geir Helgemo i singel og to bronse - Åpen og U25.

 

Hadde kaninen meldt 5sp..
ville jeg spurt om han hadde glemt å ta medisinen sin. Antonio Sementa er den "ferskeste" på det italienske landslaget, så kan det være nervene som er i ferd med å spille han et puss ?
Uansett var det glimrende pressa av engelskmennene og tre dobla beit mot ingenting..

ª KD964
© 65
¨ K74
§ T74
ª J72 ª T853
© KDT83 © 4
¨ - ¨ AJT3
§ DJ953 § K862
ª A
© AJ972
¨ D98652
§ A

Vest Nord Øst Syd
  Artur  Sementa Sandq Duboin
      1ru
2NT dobl 5kl dobl
pass 5sp !! dobl 6ru
pass pass dobl p.r

 

Antonio Sementa får en spilleprøve i mesterskapets aller siste spill. Den løser han glimrende ved å spille på HTxx i kapp i spar. 

Det var over 4000 (!!!) tilskuere som fulgte de siste spillene i Åpent Rom i den sjette sesjonen. Italia ledet med 44 IMP før de siste 6 spillene, men det var faktisk potensiale i resultatene fra lukket til å ta igjen det meste. 

I spill 10 melder begge rom en god 6sp. Duboin starter med hjerter ess og da er spillet over. I åpen finner Townsend et bra trumfutspill, men Lauria er en alt for god spiller til å gå beit. Han tester sjansene sine i rett rekkefølge og når kløveren ikke sitter 5-1,blir det 13 stikk.

I spillet til venstre melder ØV seg aldri på og England vinner 12 IMP med 3ru +110.

I spill 14/16 brenner Italia en slem, men ledelsen er for stor til at seieren kan trues. Vi gratulerer Italia med nok et mesterskap, men takker England for en spennende finale..

England graver sin egen grav ?
Først kommer England i 3NT på 6-4 i hjerter. 3NT går beit, mens i 4hj er det 10 enkle stikk... trodde alle. Se på DETTE utspillet !!

I spillet etterpå tipper jeg kampen avgjøres. To redobla sonebeiter er ikke medisin når en skal hente inn 25 IMP..

Duboin spiller ut spar ess og jeg tipper England sto stille de sekundene det tok før han svingte kløver.

 

ª J8543
© D65
¨ -
§ AKJT4
ª T962 ª KD7
© A3 © KJ7
¨ AKD93 ¨ J854
§ 82 § 976
ª A
© T9842
¨ T762
§ D53

Vest Nord Øst Syd
  Artur  Sementa Sandq Duboin
 1ru 1sp 2NT pass
3NT dobl pass pass
redobl pass pass pass

 


Italia ser ut til å ta hjem dette..
Etter å ha vunnet 4.sesjon 42-16, lå England en stund bare 20 bak. I den femte sesjonen åpna Italia best, men England kom tilbake og tapte "bare" 28-13.
Før siste sesjon har England 33  å ta inn. Ikke til forkleinelse for sydeuropeerne, men jeg tipper mange heier på underdog'ene fra de britiske øyer.

ª A43
© 86
¨ 53
§ AD9843
ª 972 ª K8
© 542 © AJT97
¨ K43 ¨ ADT96
§ JT62 § 7
ª DJT65
© KD3
¨ J87
§ K5

Vest Nord Øst Syd
  Versace  Gold Lauria Townsend
  1kl 2NT dobl
pass pass 3ru 3sp
4ru 4sp p.r   

 

Lagkamp vs. parturnering..
Det er noen som påstår at en ikke skal kjempe om delkontrakter eller presse motparten så hardt i lagkamper. Dette fordi det er lite å vinne og at det kan bli kostbart å gå doblete beiter.

Dette er en sannhet medd modifikasjoner, og Italia henter verdifulle små IMP i spillet til venstre.

Jeg er sikker på at Versace forhørte seg om at syd hadde gjort en invitt med spar i spillet til venstre. Det hadde vel sannsynligvis gått pass rundt på 3sp om ikke italieneren hadde presset med 4ru. Jeg vet ikke om Nord sin 4sp er "rett" meldt, men uansett  ble +140 snudd til -100. Det er nesten en utgangssving utenfor sonen.
 

så kan du jo selv se hva som skjedde. Til høyre en konsentret Lorenzo Lauria.


Kasta inn håndkleet...
Norge ga opp da det gjensto 16 spill og det var 100 IMP mellom lagene. Italia møter England i finalen, mens vi skal kjøre over Tyskland i Playoff.

Vi kan få en "norsk" mester likevel, fordi Artur Malinowski spiller på det engelske laget.(Dere husker vel alle Artur, RKK og julekveld-historia ?)


Vi ser her at det øverste håndkleet er i ferd med å bli kastet inn til arrangøren av World Mind Sport Games. Vi satser på 3.plassen !!!
 

 


Det er lenge siden vi har sett en så oppgitt Geir Helgemo..
(Foto: Inger Hjellemarken

ª 6
© JT5
¨ D943
§ J9652
ª KJ98532 ª AD74
© K © AD832
¨ KT72 ¨ 6
§ K § AD3
ª T
© 9764
¨ AJ85
§ T874

En siste krampetrekning...
Jeg synes gutta våre skal ha ære av å gå til den siste kampen med boksehanskene på. I Spill 1 i den nest siste sesjonen åpnet Ulf i en sterk kløver og vest fikk vist gode kort med lang spar. Ulf spurte i 4NT. Svaret var 5ru, ett ess av fem. 100 av 100 dager i året legger han seg i 6sp og bokfører vunnet slem.

Når du ligger 80 IMP bak og det er 32 spill av igjen en OL-semifinale er det ikke vinnende taktikk å lime. Ulf visste at sannsynligvis sto kontrakten om motparten ikke tok for ruteresset i utspill. (Jeg er ikke helt sikker på om det kunne vært sparkongen som var det manglende esset, slik at kontakten sto på sparfinessen)

7sp !!! "Selvsagt" hadde utspilleren ruter esset og det var 14 nye IMP i likkista. Før de siste 16 spillene er det omtrent 100 IMP mellom lagene.

Vi satser på bronsen, medalje er uansett glimrende.


Hva var det som gikk så galt ?
Det HAR sikkert regnet oppover, kaninen HAR sikkert innrømmet en feil og Norge KAN ta igjen 138 - 59 på de 48 siste spillene i WSMG.
Italierne har hatt marginene på sin side og virker i tillegg å ha den nødvendige glien. Våre gutter får ikke ting til å svive like bra og da er det ofte det blir stang ut. 
Under kan du se resultatene fra begge semifinalene, scoret som IMPS ACROSS. Det er avslørende lesing.

SESJON 1   SESJON 2     SESJON 3   SESJON 4  SESJON 5 TOTALT
 

 
ª 942
© K4
¨ AJ97643
§ 9
ª T ª KD865
© D875 © A32
¨ T5 ¨ K8
§ AD8753 § KJ5
ª AJ74
© JT96
¨ D2
§ T42
Vest Nord Øst Syd
  Terje    Jørgen  
pass 3ru 3sp pass
4kl pass 5kl pass
pass pass      
Har toget allerede gått ?
Norge har fått den verst tenkelig starten på semifinalen i årets mesterskap. Etter 32 spill ligger vi under 108-48. Italienerne har vært svært aktuelle og gode, mens våre gutter har ikke hatt helt flyten. Det å slippe ut 108 IMP på 32 spill er det vel år og dag siden landslaget vårt har gjort.
I det aller siste spillet tente Terje Aa et aldri så lite håp med en glimrende spilleføring. Selv med åpne kort tipper jeg at mange av dere sliter.

Utspill ruter ess og mer ruter. 

Terje spilte kløver til håndens ess og seilte så spar 10 (!). Fantoni stakk med knekten og skifta til hjerter knekt-dame-konge-ess. 
En høy kløver fra bordet og så spar konge. Når nord hadde utstyrt seg med 942, ble det tre avkast til håndens hjertere. Nesten verdt en pris, spør du meg.

Var dette vendepunktet ?

 


Snorre og Tom vant på mandag. 
RESULTATER.
Sammenlagt leder Geir og Even fremdeles.
Det er ikke BBO sin "feil"...
at de ikke sender de mest interessante kampene. Jon Sveindal forteller at det er arrangøren som setter om hvilke kamper som skal overføres og BBO-operatørene må pent sette seg ved de bordene kineserne anviser..

Men nå regner jeg med at vi får følge Norge-Italia et par dager. Det spiller ingen rolle hvem vi får i finalen..Utrolig innspurt av Norge i U28 !!!
En gysare av en annen verden i finalen i u28. Norge lå 47.3 bak før de siste 16 spillene, men tok inn 37 IMP på de fire første. Norge plukka jevnt og trutt IMP og ledet med 16 før det siste spillet. Der var Polen i 4spx, der det først måtte ruter ut for å beite. Selv da kunne den vinnes ved å toppe ut sparkongen singel. Det klarte Polen, men.....   tross +790 ble det norsk seier med 2.7 IMP. At BBO ikke klarer å få med seg dette LIVE, er mildt sagt underlig.

VI ER BEST I VERDEN NOK EN GANG !!!
   

Sverre J Aal Jørn Arild Ringseth Erik Eide Fredrik Simonsen

Moralsk finale ?
Hva slags seeding det er i Kina, vet jeg ikke. Uansett må Norge ut mot den andre store favoritten i semifinalen i Kina. Nok et kongeoppgjør mot Italia etter at Norge vant sin kvartfinalekamp mot Kina med 50 IMP. 

Italia har spilt stødigere enn på flere år og er helt sikkert sugen på revansje etter å ha tapt de to siste mesterskapene. Nå må vi tidlig opp igjen folkens !!
 

Nesten 50 IMP bak i U28 før den siste sesjoner.
Dette er ikke umulig å ta igjen !! Følg med HERNorge lite på BBO...
Hva er det som skjer ? 
Vi er vel det land i verden som følger mest med på LIVE-sendingene. Det er sjelden og aldri vi får se våre egne. Den siste sesjonen i U28 er KANONSPENNENDE og vi har tatt inn 38 av de 50 IMP'ene vi lå bak. 
Hvorfor i all verden sendes ikke dette dramaet på BBO ??!!!
 

 
ª AT932
© AT86
¨ KT2
§ T
ª KDJ6 ª 754
© J © 9432
¨ 86 ¨ 9754
§ AD9762 § 54
ª 8
© KD75
¨ ADJ3
§ KJ83 

Den ene bordet

Vest Nord Øst Syd
 Holland  Tyskland  Holland  Tyskland
      1ru
2kl dobl pass 3hj
3sp dobl pass pass
pass         

Det andre bordet


Vest Nord Øst Syd
Tyskland  Holland   Tyskland Holland 
      1ru
1NT 2hj pass 2NT
pass 4hj pass 4sp
pass 4NT pass 5kl
pass 5ru pass 5hj
pass 6sp pass pass
dobl pass pass pass
Du tror det ikke før du ser det....
Det er  kanskje dårlig gjort av meg å plukke ut et enkeltstående spille fra en kamp. Dette spillet klarer jeg likevel ikke å la være å trykke. Hadde en ikke visst at spillet er autentisk og henta fra dagens OL-kvartfinale, hadde dere sikkert trodd at det var en av mine mange dårlige vitser. 

800+800 = 1600 = 17 IMP. 

Det er MindGames-sluttspill som pågår for tiden, vel ?


36 IMP ledelse før siste sesjon..
Dette gir Norge ikke fra seg. 16 spill igjen før vi er klar for semifinale (?). Jeg er ikke helt sikkert, men tror det er Italia som venter.
BUTLER for kvartfinalen finner du HER
.
LIVE-scoring HER

15 IMP bak i U28 før to siste sesjoner.
Dette er ikke umulig å ta igjen !! Følg med HER


Vi trener til divisjon...
Per Arne Flått og Ragnar Davidsen vant.
SPILL    RESULTATER
 
VIEGO vant Aust-Agder Monrad
Stig Drangholt vant sin første turnering siden svartedauen herjet landet vårt. I par med Øystein Jensen og på lag med Søvnig og Baumann gikk det veien. Jeg får vel en link til resultater snart ?
Rondanecup....
ble vunnet av Alf og Ingerborg Andersen, men i lag gikk TEAM Sytti7, med Petter Haram, Frode Sandum, Tor Båtstad, Tommy Skodje til topps..

 
52 S 92
V/Alle   H 872
  R KDT983
  K 43
S 65 S EDJ8743
H JT654 H 9
R 642 R J
K KDT K E972
  S KT
  H EKD3
  R E75
  K J865
Calle var fornøyd...
med spillet til venstre fra haugeturneringa. Etter to passer åpnet han i 4sp, syd doblet og det gikk pass rundt.
Hjerter ess, ruter ess og ruter til stjeling. Kløver til  bordet og sparkappen som tapte. Syd fortsatte med en høy hjerter til stjeling. 

Når alle trumfene unntatt en er tatt, ser det ut som til høyre. Den siste trumfen pressa safta ut av syd..


52 S -
V/Alle   H 8
  R KD
  K 4
S - S 3
H J H -
R 6 R 
K DT K E97
  S -
  H D
  R 
  K J86

Martin og Finn
is still going strong. De vant lørdagens Haugeturnering, ti poeng foran Boye Brogeland og Jan Erik Olsen.

RESULTATER

LIVE scoring fra Kina
U28-gutta våre med Sverre J Aal-Jørn Arild Ringseth og Fredrik Simonsen - Erik Eide er klar for finalen i Kina.

U26 fikk en skikkelig i fleisen i første sesjon (nesten 60 IMP bak) og kom seg aldri etter det sjokket. Vi håper på seier i PlayOff i morgen.

I åpent ser det greit ut med tanke på semifinale, selv om China plukka IMP jevnt en stund i tredje sesjon. Se spillet under f.eks.

Sesjon 1    De andre sesjonene ligger ikke ute enda..

Erik Berg ble slått ut i semifinalen i U26.

 
ª DJ432
© K96
¨ D72
§ 93
ª AKT98 ª 76
© DJ83 © AT72
¨ A5 ¨ KJT964
§ AK § 5
ª 5
© 54
¨ 83
§ DJT87642
Vest Nord Øst Syd
   Tor     Geir
  1sp pass 1NT 3kl
dobl pass 4kl pass
6kl pass 7ru pass
7hj dobl pass pass
7NT dobl pass pass
Ooopss !!!
Ved starten av tredje sesjon leder vi med nesten 50 IMP på Kina. Så kommer et spill der jeg synes kineserne hadde griseflaks. 
Vest gikk amokk da han hørte at makker hadde litt kort og øst gikk heller ikke stille i dørene. 
Selvsagt hadde øst hjerter 10 og begge de røde finessene gikk. Den kjente score +2490 !!

Kampen er vel ikke i ferd med å snu ?

Åpent KM Lag Vest-Agder...
spilles i år som en Monrad-kvalifisering dagsturnering, 7 kamper. De fire beste er kvalifisert for medaljekamp. Den avgjøres via spilling privat før jul.

Nå er vi 12 lag, målet er 20. Velkommen til å melde dere på HER.

ª DJT6
© T53
¨ A82
§ 742
ª 6 ª A972
© KD764 © 3
¨ J95 ¨ KT74
§ KDJ5 § AT93
ª K843
© AJ98
¨ D63
§ 86
Vest Nord Øst Syd
Geir     Tor    
      pass pass
1hj pass 1sp pass
2kl pass 4kl pass
pass pass      
Hva er det de gjør annerledes ?
Når jeg ser på at de beste spiller, leter jeg etter situasjoner der de gjør ting annerledes enn jeg ville gjort. Spillet til venstre er et sånt og det er fra 16-delsfinalen mot Tyrkia.

Mange av oss ville åpnet på Tor sine kort i øst. Da hadde vi sannsynligvis havnet i utgang med beit. 
Hvis vi hadde passet tror jeg de fleste av oss i øst ville gått for 2NT eller 3NT i andre runde. Beit der også.

Tor viste en hånd som var for god til 3kl og samtidig neppe egnet seg godt til å spille uten trumf. +130 mot -200 (to beit i 3NT) er flotte IMP'er å sette inn på konto.

Er det noe vi ikke har skjønt ?

 

Norge mot røkla...
Vi er verdens beste bridgenasjon for tiden. At vi har det beste laget i åpen klasse har vi fått bevist med EM og VM seier. I det pågående VM i tankesport  har "selvsagt" gutta boys cruisa seg til kvartfinale, sist med en solid seier ver Tyrkia.

U28 og U26 er klar for semifinalen i sine mesterskap, mens U21 ble utslått i kvarfinalen. Fire av fem lag videre til sluttspillet og tre av fem med enda. Rett og slett imponerende...

Damene hadde mange tro på før mesterskapet, men vi var redd for at mannskapet var for ujevnt. 7.plass i grunnspillet var akkurat ikke nok til å gå videre. Dameklassen blir tøffere og tøffere internasjonalt. Når vi denne gangen også hadde de to kanskje beste spillerne våre, Gunn Tove Vist og Siv Thoresen, sittende hjemme, ble det ikke sluttspill. GEO har en stor oppgave i å få satt sammen parkombinasjoner der vi har med de damespillerne som hevder seg på toppnivå blant gutta her hjemme på berget. 

Gunn Tove Vist bør
være på et norsk damelandslag...

Sverre Johan Aal klar for semifinale

Jørn Arild Ringseth klar for semifinale

 


Aust-Agder Monrad lag i helga
trenger enda noen lag. PÅMELDING
Favoritten til høyre. 

Han skal også møte redaktøren i 1.runde NM lag. 
Det er hele 81 tapere som går videre til 2.runde, så det er håp for deg også, kanin !!!


Hei Snorre og læremester Kel. 

Kanskje kan dere finne disse kommentarene oppklarende: 

Det som taler for å ta kløverfinessen i stikk tre, er at kløver konge og spar ess sitter sammen i 48% av tilfellene, mens honnørene er fordelt i 52% av tilfellene. Her bør det kanskje justeres enda en smule i favør av kløverfinessen med tanke på ”ledige plasser” hos syd (etter starten på motspillet er han markert med minst fire ruter – trolig nøyaktig fire dersom han ikke har løyet i utspillet – mot nords maksimalt tre ruter). 

Det som taler mot å ta kløverfinessen i stikk tre, er at du kan gå bet selv om den holder stikk! Hvis hjerteren sitter 6-0 eller 5-1 (16% sannsynlighet), har du ikke noe sikkert inntak til å få fem hjerterstikk. Du har heller ikke råd til å teste mer enn én hjerterrunde før du bestemmer deg for om du skal stikke over den andre hjerterhonnøren. Dermed blir du i praksis avhengig av 3-3 eller 4-2 sits i hjerter. (Skulle ruteren mot formodning sitte 5-2, får du en ekstra sjanse ved å starte med en spar mot kongen. Nord må fortsette i spar, ellers har du ti sikre stikk, og du kan velge om du vil dukke den (spille på sparen 3-3) eller stikke med damen (spille på sparen 4-2). 

Konklusjon: Du bør stikke med ruter dame i stikk to, ta for damen og knekten i hjerter og spille en spar mot kongen. (Hvis nord stikker med esset og fortsetter i spar, stikker jeg med damen, innkasserer ståstikkene og tar kløverfinessen.) Det er kanskje ikke så lett å ta denne analysen ved bordet, så i cupspillet får vi håpe at Norge stopper i 3 grand (både åpningen 1 spar og hoppet til 4 grand virker i hardeste laget på meg). 

Hilsen Boye Brogeland


Nå har du misforstått, KEL.
Kjæreste Knut Erik Ljung,nå har jeg i et par uker slitt med å fortelle eleven din, Boye Brogeland, noen grunnleggende prinsipper om meldinger i bridge. Det har vært som å spytte i motvind.

Nå sender du meg en mail der du antyder at jeg har kritisert Jørgen Molberg for en spilleføring. Jeg har finlest mine egne ord og der står det ingenting om at hans spilleplan var noe dårligere enn å gå på sparen først. Sitat: .."aktuelt var beste spilleplan..." Det handler om å gjette hvem som har spar ess og BEGGE spilleplanene har ganske nøyaktig 75% sjanse til å vinne (forutsatt at utspilleren har fire ruter).

For å være klinkende klar: Den eneste jeg er på konstant jakt etter og som jeg leter med lykt og lys for å finne feil hos, er kaninen. Alle andre ønsker jeg å stryke med hårene og bygge så godt jeg kan. Ok ?

PS: Ok, Yeslekfantomet luringen har jeg et litt ambivalent forhold til når det gjelder ris og ros. Det innrømmer jeg...

PSPS: Og alt dette er i grønt, kanin !!Innbydelse SØM's juleturnering 

Litt opp og ned i VM.
Etter en kanonstart, har Norge slitt litt mer de siste kampene. Poenget med de innledende rundene er å komme i siget og få luka unna nerver og startvansker. Det vil forundre oss STORT om ikke vi er klar for sluttspillet om noen dager.

Neste uke er jeg sikkert på at Jørgen Molberg spiller hjem kontakter som til høyre. Meldingsforløpet gikk 1sp-2hj-2NT-4NT,og det kom ruter ut til kongen og mer ruter. Jørgen stakk med esset og tok kløverkappen. Syd godspilte ruteren og henta beita da han kom inn på spar ess. 

Aktuelt er dette vinnende spilleføring. Stikk med ruter dame og spill spar. Syd kan ikke stikke med esset fordi da blir det fire sparstikk. Når Jørgen har fått for spar konge, er det tid for ta kløverkappen. 10 stikk og uavgjort spill istedet for 13 IMP ut.
ª J92
© 853
¨ KT7
§ T542
ª K8 ª D7543
© AKT42 © DJ
¨ A52 ¨ D84
§ DJ6 § A97
ª AT6
© 976
¨ J963
§ K83
 

Kaninen har vært nede i en bølgedal.
men er på vei opp igjen. Even var visst magisk som spillefører i går og da holdt det til en klar kveldsseier.

RESULTATER     

ª AQ8
© KJ54
¨ 7
§ A9864
ª 532 ª KJ96
© Q98 © T72
¨ AK853 ¨ T94
§ Q2 § J75
ª T74
© A63
¨ QJ62
§ KT3
 
Det gjelde å følge med...
Bridge er en konsentrasjonsidrett. I spillet til venstre åpna jeg i 1ru i vest, Marianne i Nord dobla opplysende, Egil i syd meldte 2NT og der døde det ut. 

Jeg spilte ut min minste ruter til ni og dame. Egil la ned kløver konge som sto. Jeg kjente rødmen bre seg oppover da jeg oppdaga at jeg enda hadde kløverdamen på hånda. Flaut...

Avblokkeringer er noe som oftest skjer i sluttposisjonen, så derfor var jeg ikke på alerten. Da har skjedd før og kommer dessverre til å skje igjen...

Vi trener til divisjon..
10 flinke par. De aller flinkeste var Terje Lie og Espen Kvam

RESULTATER     SPILLSTENSILER

Noen bilder fra Nærbø 2008 

 
ª T5
© KQ863
¨ AT2
§ A98
ª A4 ª 63
© JT © A97
¨ J5 ¨ Q98763
§ KQJ6542 § 73
ª KQJ9872
© 542
¨ K4
§ T
Det å kjenne igjen posisjoner...
er en viktig egenskap i bridge. Roald åpna i 3sp og ble plassert i utgang. Kløver konge til esset, spar ti til esset og kløver dame som ble trumfa.
Ut med trumfen og hjerter til konge og ess. (uuppss ..)

Øst skifta ruter som Roald stakk med kongen, hjerter til dama, kløver til stjeling og så trumf. Før den siste ser det ut som til høyre.

Bort med hjerter 8 i bordet og øst måtte kapitulere. Det var ikke stor sannsynlighet for at ruterholdet og hjerterholdet satt på samme hånd, men det er viktig å ta vare på sjansene sine.

(Du hadde selvsagt ikke stukket hjerter konge. Da måtte Roald tatt seg helt ut ved å stjele en kløver, spille hjerter og la vest beholde stikket. Hadde luringen klart det ???)
ª -
© 8
¨ AT
§ -
ª - ª 
© J © 9
¨ J ¨ Q9
§ K § -
ª K
© 2
¨ 4
§ -

 
ª AQJ5
© T962
¨ Q4
§ 983
ª T432 ª K9(?)
© A87 © 5
¨ J9872 ¨ KT(?)
§ 5 § KQJT762
ª 86
© KQJ43
¨ A653
§ A4
Vest Nord Øst Syd
Rødne Torleif Skimmel Rødne JH Herland
     pass 1kl 1hj
pass 2kl 3kl 3ru
pass 4hj p.r  
"Jeg måtte gjette dobbeltonen..
sa John Helge Herland. "Da står kontrakten bestandig"

Kløver 5 til esset, så hjerter til til tieren og kløver fra bordet. Øst stakk og spilte mer kløver
. Den stjal John Helge høyt. Vest stjal over med esset og spilte sin siste hjerter. (ikke beste motspill...). Stillingen er som til høyre.

Når vest hadde hjerter ess, vet du at øst har begge kongene. 

Derfor: Hvis du tror øst har Kx i spar, skal du spille spar til esset og en liten spar. Tror du øst har Kx i ruter, skal du spille ruter ess og ruter. 
I begge tilfellene må øst spille fra den andre kongen eller til dobbeltrenons. Da klarer du greit å få det tiende stikket. 

Hva som var rett ? Poenget er hva vest kasta på den andre kløveren. Det er ofte fra femkort-fargen og når det aktuelt var en ruter, burdet det kanskje være mulig å finne Kx i ruter ?

(Du ser sikkert at når vest kommer inn på ruter kongen dobbel og spiller til dobbelrenons, kaster du sparen på hånda og vrenger sparkappen)
ª AQJ5
© 92
¨ Q4
§ -
ª T432 ª K9(?)
© - © -
¨ J987 ¨ KT(?)
§ - § T76
ª 86
© J4 
¨ A653
§ -

 
ª J42
© JT5
¨ 96
§ KT854
ª KT76 ª AQ9
© 3 © KQ982
¨ QT875 ¨ K2
§ AQ7 § 932
ª 853
© A764
¨ AJ43
§ J6
Vest Nord Øst Syd
Roald J Fjælberg Snurr BA Hanson
      1hj pass
1sp pass 1NT pass
pass pass    
"Men ørene hans vibrerte..
da du drev og spurte Jan om utspillet," sa luringen til meg etter at Bjørn Arild Hanson spilte ut kløver knekt mot min 1NT. Jeg spurte Jan Fjælberg om knekten viste noe annet enn det jeg trodde. Jan svarte som sant var, at de hadde ingen spesielle utspillskonvensjoner. 

Jeg brukte "selvsagt" esset i bordet for å beskytte min nier. Ruter til konge og ess, før mer kløver ga motparten hele seks stikk og en kanonscore. 

Roald er en rev til å sniffe seg fram til hva som skjer ved bordet og dra de rette slutningene av det. Det var da han kom med uttalelsen over. Hadde jeg hatt den samme nesa som han, hadde jeg brukt dama og tatt mange flere stikk jeg også..

En annen sak: Melder du 1NT eller 2sp i andre melderunde på øst sine kort ?

 

En kravpass-artikkel..
har jeg fått av Carl Mathisen. At selv de amerikanske ekspertene spriker i alle retninger tyder på at det er mye upløyd mark her..Karl Olav Hansen og Calle Knutsen ble nr. to

Snorre Aalberg og Roald Mæsel vant på Nærbø. Her med TD Bjørn Svela.
Svein Erik Kallainen og David Ueland 3.plass Carl Mathisen og Jan Erik Olsen ledet på lørdag, men ble "bare" nr. 4 til slutt.

ª K542
© Q62
¨ AQT98
§ 4
ª AQT ª 9
© KT8743 © AJ9
¨ 642 ¨ 753
§ 2 § KQJ953
ª J8763
© 5
¨ KJ
§ AT876
Vest Nord Øst Syd
GT Vist Snurr R Hauge luringen
 2ru pass 2sp pass
3hj 3sp (!) 4hj 4sp
dobl pass pass pass
Konvensjoner er bra...
noen ganger aller best for motparten. Over Gunn Tove Vist sin Multi-2ru hadde jeg ikke kort til å melde direkte i nord, men hadde tenkt å komme igjen hvis det gikk 2hj/2sp og pass til meg.

Rune Hauge sin 2sp viser bedre hjerter enn spar og han han vil være med til minst 3hj. Jeg synes GT burde meldt 4hj, men det har hun kanskje ikke "lov" til.

Uansett skjønte jeg at makker hadde kort hjerter og minst fire spar. Det som så ut som en særdeles dristig påmelding av en ussel fire-kort farge på tre-trinnet, var faktisk en velkalkulert risisko.

Selv luringen klarte å "stampe" over 4hj. Da motparten ikke spilte ut hjerter, ble det 11 stikk og 690.
 

"Der meldte du fint, makker", sa Roald til redaktøren..


Glimrende start i Kina..
for Norge. 70/75 på de tre første kampene, må vel være godkjent:
HER er Round Robin for "vår" pulje.
 

ª T2
© JT932
¨
§ AKJ853
ª 4 ª KJ5
© Q8765 © AK4
¨ K942 ¨ AJT763
§ T64 § Q
ª AQ98763
©
¨ Q85
§ 972
Vest Nord Øst Syd
O Rødne Skaaren A Rødne PO Egeli
      3sp
pass 4sp 4NT (!) pass
5ru pass 5NT (!) pass
pass (!) pass    
Luringen vant på Nærbø..
Det er alltid hyggelig å komme til Nærbø for å spille kort. Fin stemning, flott arrangement og bilde fjes. Bjørn Svela gjør en glimrende innsats i regnskapet og resten av staben tar godt vare på oss. 

Dessverre var det langt færre par enn det burde være, men på vegne av fornøyde deltakere vil vi på det sterkeste oppfordre dere til å komme neste år. Det er lenge siden redaktøren har vunnet en turnering, men med Roald Mæsel som makker er det bare å holde seg fast.  

RESULTATER    (vi kommer tilbake med noen spill og bilder)

Utspillet svingte 25 stikk !!
Arne Rødne mente 4NT som spillemelding, men makker trodde i første omgang at det viste minor. På 5NT valgte han å si pass.

Så var det Syd som skulle spille ut. Spar ess og mer spar var mildt sagt ikke den beste starten. Etterhvert ble Nord skvist i hjerter/kløver (!!), så 12 stikk ble resultatet. Med kløver ut og spar tilbake tar NS de 13 første, en sving på ikke mindre enn 25 stikk. Verdensrekord ?


Mandal Monrad...
spilles 1.november. Påmelding til Erik Jørgensen, tlf. 38 26 10 50. Erik ønsker dere hjertelig velkommen.

Boye gir seg ikke....
og ber redaktøren krype til korset. Nå har ikke jeg noe ønske å legge meg ut med verdens-og europemestere. Litt selvinnsikt har en da,tross alt.

Hei igjen, Snorre. 

Jeg får dessverre ikke muligheten til å gjøre noen feil i Beijing – det norske laget er Grøtheim-Tundal, Molberg-Aa og Helgemo-Helness, i tillegg til Inger Hjellemarken (coach) og Sten Bjertnes (kaptein). 

Når jeg skisserer Kxxxx-xxx-EKx-xx hos makker (og han kan ha bedre kort enn det), er det ikke fordi jeg tror det sitter slik, men fordi det kan sitte slik. Du safebehandler vel også ED9xx mot K8xx ved å starte med kongen, selv om du fanger opp kn10xx bare én av tjue ganger? 

Et viktig poeng som ingen har nevnt foreløpig, er at du ikke kan ha en uendelig god hånd for å hoppe til 4 spar. 4 kløver vil vise en god løft til 4 spar, som jeg definitivt ville ha meldt med ruter konge (EDkn-Ex-Kxxxxxx-x) istedenfor ruter knekt. Altså må makker vurdere hva han skal gjøre over kravpassen min basert på at jeg ikke kan ha en så spillesterk hånd. 

At ”hånda er vel overmeldt allerede”, som du lirer av deg i forbifarten, er jeg dypt uenig i. Å si 3 spar over 3 kløver er altfor puslete. Med den hånden du tror makker har, Kxxxxx-Hxxx-H-xx, er det jo også bra spill for slem dersom ruterhonnøren er esset (trenger ruteren 3-2 uten trumfen 4-0)! 

Nei, Snorre, du bør nok rette bildeteksten til ”Boye analyserer rett”. Verdensmestere tar også feil – langt oftere enn man skulle tro – men ikke på dette spillet. 
Hilsen Boye
 

Da skal du få siste ord i denne saken (spillet), Boye. Jan Tore Berg forteller at han hadde denne hånda: xxxxxx,KJTxx,K,K og meldte videre over makkers kravpass. Etter en pen spilleføring ble det hele ti stikk, men det var likevel en god minus siden 5kl var et par beit.
Dere som kravpasser mener helt sikkert at det var feil å melde videre på den aktuelle hånda..

Takk for innspill til dere alle..


 
ª A J 9 8 6 5
© A K 2
¨ T 3 2
§ 4
Vest Nord Øst Syd
 1sp pass pass ?
            
Denne hadde du klart ?...
Enkelt, fordi du melder 1ru...

Motstanderne roper på TL og han forteller, som sant er, at du kan korrigere til 2ru uten straff. Melder du noe annet enn det, må makker passe resten av meldingsforløpet.

Ok, sier du og retter til en "opplysende" dobling..

Selv verdensmestere kan ta feil...
Redaktøren har fått under middels i tre av de fire siste klubbkveldene. I eliteturneringa på søndagskvelden er det også bare sorgen, selv om han spiller med norgesmestre.
Likevel tar han seg den frihet og mener at Boye Brogeland ikke har fått med seg hovedpoenget i kravpass-spillet vi diskuterer.

Hei Snorre. Kravpass er opplagt etter mitt skjønn. Makker trenger bare Kxxxx-xxx-EKx-xx for at 6 ruter (og 6 spar) er en stjernekontrakt. Kravpass er ikke, som noen tydeligvis later til å tro, et krav om at makker skal melde – det er en oppfordring til makker om å bruke sunn fornuft. Jeg håper juniorene, damene og herrene i Beijing er mer på linje med Per Tjelmeland enn Bouncer, Snurr og Berg.
Hilsen Boye Brogeland

  • Selvsagt er kravpass ikke til for at makker skal melde, men for at han skal bruke sunn fornuft. I dette spillet kan han ikke bruke sunn fornuft, fordi han vil oppvurdere alle ruterhonnører. Ikke bare de gangene han har det som kan brukes, nemlig AKx. Hvor ofte har dere meldt inn en farge på to-trinnet i sonen uten en eneste topphonnør ? Nesten aldri, selvsagt. Derfor må du advare makker mot nettopp å oppvurdere ruterhonnører. Det gjør du ved å doble.
  • Når kaninen plukker ut ei "tilfeldig" hånd til meg, inneholder den alle de honnørene som det er bruk for, bortkastet honnører har de aldri hørt om. At honnørene har de nødvendige følgekortene, er selvsagt. 
    Det samme gjør Boye i sitt eksempet (legg merke til hvor mye dårligere ADx eller AK er) og han glemmer at med den hånda han skisserer, ville makker meget sannsynlig gått videre allerede i forrige runde. 5ru ville vært et glimrende bud. "Jeg har ikke kløverkontroll, men ekstra trumf og glimrende ruterhonnører til deg, makker. Er det nok til slem ?"
  • Makker har MINST en hjerter til. Siden du har bare to og motparten ikke var interessert i fargen, vet du at han har fire eller flere. Det betyr at det er ett (to) kort mindre til spar/ruter. Selvsagt KAN det være at han har singel kløver han også, men meldingsforløpet tyder ikke på at ØV har 11 kløvere tilsammen. Jeg tipper makker har Kxxxxx,Hxxx,H,xx.  Kan du bekrefte det, Jan Tore ?
  • Hvis makker kikker ned på hånda til Boye og hører du doble 5kl, trenger han ikke være rakettforsker (takk, Gautis) for å skjønne at du har dårlig samvittighet for ruteren. Han passer selvsagt ikke 5klx når han vet at motparten har kortfarge(r) i spar/ruter og dobbeltilpass i kløver/hjerter.. Han melder 5ru, du følger opp med 5hj og kanskje kommer dere i den slemmen som Boye sier er så fin.

Lykke til i Bejing, Norge. Denne gangen tok Boye feil, men det blir det helt sikkert ikke mye av i Solens rike. Vi følger med dere her på hjemmesida..!

PS: Takk for GLIMRENDE artikler fra de store mesterskapene, Boye. Flott bakgrunnsinfo om uttak og om det som foregår i kulissene. Jeg hadde tenkt å kjefte på deg fordi at du er så sein med bladet ditt, men når det kommer så lesverdige ting, er det lett å tilgi. Kanskje de som blir pålagt å rapportere fra f.eks Festivalen,  kunne prøve å finne en annen innfallsvinkel enn å ramse opp de samme mestrene og de samme spillene som vi har sett MANGE ganger allerede. Hva med noe fra sideturneringer, fra regnskapet, fra turneringledere, fra hvermannsen ?

 

 

Boye analyserer feil ..

Espen spiller eldre junior med Erik Berg....


Siste kveld i høstturnering 1 
Ungdommen og Hurra til topps. 
Sammenlagt kommer, men det er ikke så lett å legge sammen når BK2000 har gitt oss 765% istedet for 23 IMP over middels..

RESULTATER   SAMMENLAGT

To kongeutspill..
i samme spill og i nesten samme posisjon av kanin og cantina.
 

Hoi:) Jeg er helt enig med Berg der.Jeg har vel tatt i når jeg meldte 4spar,men makker melder tross alt 2spar frivillig. Og pass nå VIL bli kravpass.Derfor X jeg denne. 5spar med  2x kløver ut er ikke morro.
 
Mvh Bouncer

 


Kravpass igjen..
Per Tjelmeland mener at:

Hei
Ueinig! Syd har mange spanande ting til makker som det ikkje er openbart at makker veit om:

- Han kan ikkje vita at du har singel kløver\
- Fantastisk trumf, og syd har berre lova normal trumfstøtte
- Fyrstekontroll hjerter kan kan hende forventas, men det kan vera greit å formidla det i alle fall
- Det negative er sjølvsagt ruteren, og nettopp ruteren kan vera eit argument for å dobla.

Men alt i alt så syns eg det er opplagt å passa.

Helsing  Per Tjelmeland


 
ª A D J
© A 7
¨ J 9 8 7 6 5 4
§ 4
Vest Nord Øst Syd
     1kl 1ru
2kl 2sp 3kl 4sp
pass pass 5kl ?
Kravpass igjen...
Det er sikkert noen som mener at bridge er best når en får bruke kreativitet og sunn fornuft. Andre liker å ha regler for det meste. Som andre steder i livet, er sikkert en mellomting det beste.
Jan Tore Berg har sendt meg "oppgaven" til venstre og han forundrer seg over at ikke ALLE er enig i at syd har en opplagt dobling. 

I min verden er det nesten ingenting som heter kravpass, unntatt når vi vet at motparten stamper eller at de pr. definisjon stamper. (noen flere situasjoner selvsagt, f.eks etter at vi har åpnet i 2kl eller at begge i makkerparet har vist gode kort)
I spillet til venstre ville det gått pass rundt på 3kl hvis NS ikke hadde meldt mer og derfor har ikke øst meldt 5kl fordi han tror det står. Han stamper.

Pass fra syd betyr at "Jeg har positive overaskelser til deg makker. Du bestemmer .." Det har han ikke (mener jeg og Berg). Hånda er vel overmeldt allerede. 

Enig eller uenig ?

 
ª D 4
© 7 4 3
¨ A 9 8
§ T 9 8 6 5
ª 5 ª 7 3
© 8 6 5 © A D T 9 2
¨ D J T 5 ¨ K 7 6 4 2
§ D J 4 3 2 § 7
ª A K J T 9 8 6 2
© K J
¨ 3
§ A K
Vest Nord Øst Syd
Snurr Cantina Terjel Sao
      2kl
pass 2ru pass 4sp
pass 5ru pass 6sp
pass pass pass  
Hadde jeg hatt en kløver til, Svein Aril.
så skulle jeg lurt deg. Jeg har flytta på et par kort fra gårsdagens "Vi trener til divisjon" og hadde jeg hatt korta til venstre, hadde jeg (kanskje) klart en fin falsecarding.

Utpillet var ruterdame til esset. Svein Arild spilte kløver til esset, for å se om DJ kunne sitte dobbel. Da ingen honnør viste seg, var det bare å spille seg inn i bordet i spar og få det tolvte stikket i hjerter.

Hva om jeg hadde klart å legge kløver knekt (dame) under esset ? Da er jeg ganske sikker på at du hadde gått beit, min gode venn der oppe i det kalde nord !!!

DETTE er spillet slik det egentlig var.


De kan det på Singsås 
Redaktøren er glad i konvensjoner. Det fikk han svi for i DETTE spillet mot Bård Kåre Græsli og makker Jan Emil.

(Ann Karin klarte AKKURAT det samme)

Hadde du klart denne ?
 
       ª T 6 5
© K T
¨ K D J 8
§ A 9 8 2
Vest Nord Øst Syd
      pass
3sp 4sp pass 4NT
pass 5hj pass pass
dobl pass pass pass

Først må du finne ut hva en makker som sperreåpner og så dobler i utdøende har ?

FASITEN           Utspillfantomet !!!

Svein Arild Olsen..
har nesa i orden i DETTE spillet 

Vi trener til divisjon 29.9
12 par denne gangen og seier til Buskerud ved Sigurd Evjen og Lars Allard. 

RESULTATER    SPILLSTENSILER
 
Jeg synes det er vanskelig å kritisere Terje Lie for å spille ut ruter konge i spillet til venstre, men i ettertid er det kanskje ikke umulig å løfte på kløver ess ?

Du vet makker er renons i en minor og at nord har hjerter og kløver er vel ingen bombe når du ser på kortene dine ?

 
ª T 6 5
© K T
¨ T 4 3
§ A K T 7 5
ª 4
© A J 5 4
¨A J 9 2
§ J 6 3 2


 

Vest Nord Øst Syd
      1ru
1sp pass 2ru pass
3NT pass pass pass

 

Enda mer oddelball...
Det dukker stadig opp posisjoner der Oddeball etter min mening er et HELT nødvendig verkøy. Makker spiller ut ruter 6, norske, og du legger i første omgang ruter 9. Spillefører vinner med kongen.

Så tar han for spar ess, spar konge og en liten mot bordet som makker vinner med damen.  Hva har du kastet og hvorfor ?

Jo, hvis makker har ruter dame, må du ikke kaste ruter. Har han hjerter dame derimot, må du holde igjen AJx i den fargen.

Med sine to første spar forteller makker deg om han har noe ekstra i utspillsfargen. Høy/lav i spar forteller om ruterdame, mens lav/høy viser at det var 876 eller 6x han hadde ruter.

På den første sparen kaster du en hjerter og avhengig av hva den andre sparen var, kaster du hjerter/ruter.

Spillefører har altså enten.

A: AKJxx,Dxx,Kxx,Dx  eller B: AKJxx,xxx,KDx,Dx.

Makker i Nord skjønner helt sikkert tegninga og spiller rett rød farge tilbake. Kaster du to hjerter kommer det ruter og kaster du ruter kommer det hjerter.

En solskinnshistorie...
fra Kvinesdal BK. De spilte sin siste klubbkveld for over 10 år siden, men takket være godt og systematisk rekrutteringsarbeide er klubben på beina igjen.

Karl Olav Hansen forteller litt mer HER
 

 
ª K D 7 6 2
© D J T
¨ D J 
§ J 8 7
ª J 9 8 7 ª 4 3 
© K 9 2 © 4 3
¨ A 8 7 4 ¨ K T  6 2
§ D 6 § K T 9 5 2
ª A T
© A 8 7 6 5
¨ 9 5 3
§ A 5 4
Kamelen er et nøysomt dyr...
Jeg prøver å variere undervisningen min som lærer. Noen ganger lager elevene selv spørsmål til et eller annet emne, og medelevene får svare på disse. Temaet var dyr i Sør-Amerika og en elev hadde laget følgende spørsmål, "Hva er en kamel ?". Det kom mange forslag, men ingen hadde rett. Spørsmålsstilleren bladde opp i leksikon og pekte stolt på svaret, nemlig at "Kamelen er et nøysomt dyr".

Parallellen er oppgaven jeg ga dere i går. Makker åpner i 1sp og du har hånden i syd. De aller fleste krevde til utgang med 2hj, mens noen vurderte 1NT.

Ingen av dere klarte oppgaven, for rett svar er pass. Det står akkurat 7 stikk i spar og det er den høyeste kontrakten som kan vinnes Nord-Syd. (siden du ikke kan stoppe i 2hj)

Da har dere lært tre ting i dag. Det ene er om dyrelivet i Asia, det andre at pass ofte er en rett melding og det tredje at det umulig kan være riktig strategi i det lange løp å kreve til utgang med syds hånd. Gi makker 100 hender han passer 1NT på og jeg skal vedde kameler på at dere brenner en utgang i maks 25% av tilfellene..


Fasit til "To oppgaver det ikke er noen fasit på....
(kommer sikkert flere..)

og Gautis syntes de var så morsomt at jeg hadde skrevet inn bare 12 kort i det opprinnelige diagrammet, at han brukte hele mailen på det...

1st World Mind Sports Games - 3. - 18. oktober 2008

Rune Handal kommer med noe info. Les mer


Ruternål-turnering i Søgne 11.oktober.
Påmelding HER


Nærbøgiganten....
neste fredag og lørdag minner om at det er mange ledige plasser enda.
Påmelding via NBF Data..
To oppgaver det ikke er noen fasit på....
men som jeg gjerne vil høre DIN mening om. 

Det første er et meldeproblem. Makker åpner med 1sp og du spiller "norsk 2/1". Det betyr at hvis du melder en ny farge på to-trinnet, kan du kun stoppe under utgang hvis du gjentar din egen farge. Alt annet er krav.

ªAT,
©A8654, ¨953, § A54.   Hva melder du med alle i sonen ?

Det neste er et utspillsproblem. Makker åpner med 1
¨, MTH melder inn 1NT, du passer og MTV løfter til 3NT. Pass rundt.

ªJ954,
©D854, ¨876 § J4.    Hva spiller du ut med ingen i sonen ?

SVAR HER og jeg legger ut det dere mener er "rett" ..

KM lag i ny og spennende...
innpakning. Turneringa spilles over en dag, søndag 19.oktober. Sluttspill avtales mellom de fire beste og avvikles privat i løpet av tre uker. Dette ser spennede ut !!

 

 

Resultater mandag 22.9
Vi sliter med oppslutningen og kun 9 par stilte til start. Hvem som vant trenger jeg ikke si lenger, fordi brødrene Mæsel har snart toppformen inne. De leder også kalrt sammenlagt. Velkommen neste mandag, da avslutter vi første høstturnering

RESULTATER
 

Sauda Cup 2008...
høster godord. Roy van Putten sender en mail der han sier:

"..Hei Snorre Var i Sauda og spilte en herlig turnering i helgen. I vedlegget er et spill som for Tore O og meg var flott å få med i en lagturnering..."

Kakling !!
jeg setter alltid pris på innspill fra dere. Denne gangen er det Kjell Gaute F som sender inn et par episoder fra helgas Sauda Cup..

 


 
ª A K D J 5 4
© 9 8 6
¨ K
§ A K 4
ª 8
© A D 6
¨ A 6 5 4
§ D J 8 7 3


Vest Nord Øst Syd
  Tom   Snurr
  1sp pass 2kl
pass 3sp pass 3NT
pass 4kl pass 4ru
pass 4sp pass 4NT
pass 5kl pass 5NT
pass 7NT p.r   

Vest Nord Øst Syd
  Ivar M Anfinsen   Ståle Frøyland
  2kl pass 3kl
pass 3sp pass 4NT
pass 5kl pass 5ru
pass 6kl pass 7kl
pass 7NT p.r   
Kan du din Keycard ABC ?
har jeg hatt som overskrift før. Det er alltid godt når kartet stemmer med terrenget og dette meldingsforløpet var over på under 1 minutt.
Den eneste vurderingen var hva jeg skulle melde over 3sp. Foreløpig så det ut som 3NT måtte være nok. Ikke støtte til makker, dårlig hovedfarge og esser uten særlig innmat.
Tom fikk satt kløveren som trumf og da gikk resten av seg selv. Syd hadde lyst til å spørre i 4NT med en gang etter å ha fått kløverstøtte, men det ville vært avslag. 5kl viser tre ess med kløver som trumf, 5NT bekrefter at alle essene er på plass og lurer på om Nord kan se nok stikk til å spille storeslem. Det kunne han.

Ivar Magnus og Ståle meldte litt annerledes, fordi spar var trumf en stund. Det gikk også greit, for da Ivar hadde spar dame kunne han vise kløver konge på veien. Det var nok for syd.

Fem av seks bord i gårsdagens "Vi trener til divisjon" meldte den gode syveren. Tom var "heldig" med å åpne i 1sp, for etter innledningen 2kl - 3kl må Nord skynde seg å støtte kløveren. Hvis ikke kan det bli vansker med å få satt den fargen som trumf i tide. Det var akkurat det som skjedde ved det bordet som ikke kom ut.
 

"Vi trener til divisjon"..
ble denne gangen vunnet av Svein Aril Olsen og Asbjørn Kindsbekken. Våre par sliter, men er på oppadgående.
Samme tid og sted neste søndag.

RESULTATER    SPILLENE
Sveio vant Sauda Cup...
Denne lagturneringa spilles som en variant av "Oslo-IMP". Det er en utregningsform der det spilles om 84 poeng i hver kamp. Uavgjort er 42-42  og så er det en formel for hvordan poengen fordeles i forhold til vunnet/tapte IMP. En bra seier er 50-34, så turneringa blir ofte svært jevn:
Gratulerer til Helge - Tone Svendsen og Simon Eileraas i par med vår egen Karl Christian Baumann.

RESULTATER
Helge Svendsen, Simon Eileraas,Karl Chistian Baumann og Tone T Svendsen

 
ª 54
© AT9
¨ DJT876
§ T9
ª AJ932 ª 876
© 65 © J32
¨ K3 ¨ 952
§ AD54 § K763
ª KQT
© KD876
¨ A4
§ J82

mer kaninstreker
Jeg la ut dette spillet i formiddag. Kvelden før hadde vi treftes på byen og han fortalte meg opp et kongespill. "Javel, jeg legger det ut i morgen", sa jeg.
Som sagt, så gjort. Umiddelbart ringte den samme og sa at spillet ikke hadde gått sånn i virkeligheten. Det var altså bare oppe i det underlige hodet hans at innspillet funka. Det som var sant var at han fortsatte med kløver knekt i stikk to. Etter det klappa alt sammen. "Det KUNNE blitt et fint spill," forteller han gledestrålende til slutt.
Mitt spørsmål er bare, "Finnes det medisin for (mot) sånne folk ?"

Historien var fin, så jeg lar den stå. Husk bare på at det er en av hans (mange ?) våte drømmer.

Denne gangen har han satt seg i syd og skal prøve å spille hjem en dødfødt 3NT. Vest serverer spar to til seks og ti. 
En bitte liten rykning med øyebrynene, så legger han ned kløver knekt (!). Mot oss som kjenner han, er ikke dette noe problem. For de andre som ikke har blitt lurt så mange ganger (enda), er ikke dette så lett.

Vest stakk med damen og spilte nok en liten spar. Han ville holde forbindelsene oppe til makker i tilfelle han skulle komme inn. (øst har vel fort ruter ess etter denne innledningen ?)

Geir stakk og spilte fem runder hjerter. Jeg trenger ikke fortelle deg at det ble svært slitsom for vest. (det er mulig at det finnes en løsning med åpne kort). Uansett endte det med at han ble innspilt i spar, kunne ta for kløver ess, men måtte avslutte med å gi bort de to siste stikkene (og kontrakten) i ruter .

 


 
  ª T 7 5
  ©
  ¨ K J T 6 5
  § J 9 3 2
  ª A J 8 6 4
  © J 9 5 4
  ¨ A 4
  § K 5


 


Fordelingsutspill igjen
Jeg sa for en stund siden at jeg mente Øystein spilte ut "rett" fordeling i hundre av hundre spill og at han derfor var til å stole på når det var snakk om å finne ut hvordan motpartens kort var fordelt. Akk, hvor feil kan jeg ta...

I spillet til venstre hadde syd meldt seg opp i en grisehard 4sp og fikk kløver fire ut fra Øystein i vest. Den gikk til øst sitt ess og han fortsatte med kløver. Nå er jeg ikke sikker på hva som er beste spilleplan, men syd gikk for kryss-stjeling. 

Hjerter til esset, ruter til esset, hjerter til stjeling, ruter kongen, kløver til stjeling og hjerter til stjeling. Inne i bordet var det om å komme seg hjem igjen for å få stjålet den siste hjerteren med spar 10.

"Alle" spiller norsk fordeling i utspill, det står også på kortet til Øystein. Derfor så det ut som at den siste kløveren satt i øst (vest spilte ut den minste og har derfor tre), og spillefører prøvde å komme seg hjem i ruter. Den ble overstjålet av Øystein i vest og når han fortsatte med spar, ble det beit. 

Denne gangen hadde Jensen spilt ut den minste kløveren fra Dxxx og beita derfor kontrakten. Jeg trekker tilbake ALT jeg har sagt, Øystein.

Nå kommer poenget mitt. Fordelingsutspill er  i de aller fleste tilfellene MYE mer til hjelp for spillefører enn makker. Derfor skal vi kutte ut fordelingsutspill og heller vise antall kort i utspillsfargen med det andre kortet (hvis vi tror makker trenger den opplysningen). Dette gjelder selvsagt ikke i makkers meldte farge, ei heller fra dobbelton.
Dere som synes dette er rart kan bare tenke på første fria avkast. Det første kortet bruker dere til å vise styrke/svakhet, det andre kortet for å vise antall kort. Alle spiller invitt inne i spillet og viser antall kort med det neste. 

Hvorfor dette ikke skal kunne funke like bra i utspillsfargen, kan ikke jeg skjønne ??!! 

Nå er jeg ikke noen lovguru, og jeg har derfor et spørsmål til de som kan reglene. Jeg lurer på hvor ofte er spiller kan avvike fra det står på meldekortet før det blir uetisk ? Det gjelder både meldinger og signaler i motspill.

Denne klarer du vel greit ?
Dette var kanskje for lett, for du VET at øst er renons i fargen nå. Enten hadde han to, da er vest kort den trettende. Hvis han hadde bare en, sitter den siste i vest. I begge tilfeller vil tieren stå..
Markus Bruno, Arild Jacobsen, Harald Skjæran og Calle Knudsen var fire av de som ikke har vansker. Kjell Otto Kopstad tok IKKE poenget, nesten skammelig spør du meg.

Fefor 2008
Geir Helgemo ville heller spille på Fefor enn å være med på Buffet Cup. Det liker vi her på berget. Selvsagt vant han, denne gangen sammen med Espen Østli fra Jessheim. RESULTATER A     RESULTATER B

Denne klarer du vel greit ?
Du har ADTxx mot Kxx i 3NT og rutinemessig tar du for esset, spiller liten til kongen og den tredje mot bordet. Spilleren til venstre følger for tredje gang med et lite kort og uupps, du har sovet i timen. Det gikk akkurat ei flott berte forbi og du la ikke merke til om spilleren til høyre fulgte farge andre gang. Hva legger du nå ?

"Oppgaven" har jeg fått av norgesmester BOA. Om den var selvopplevd fortalte han ingen ting om. Du må gjerne sende svar HIT.
Proffen Cup 2008 


De siste skal og bli de første..
står det skrevet. Marianne og Egil Homme ble sist forrige mandag, men vant en klar seier i går. 
Det er en ny måte å score butler på etter at lovutvalget har "oppgradert" regler. Vinner er nå den som har scoret mest IMP i snitt pr spilte spill. Dette er gjort for å utligne evt. fordeler/ulemper ved oversitt. I går var vi 11 par, slik at noen spilte 24 og noen 27 spill. Scoren kommer fram ved å dele antall vunnet IMP på antall spilte spill.

BK2000 sliter litt med formatet på det tallet som kommer fram, men de har lovet å rette det snart. Marianne og Egil hadde i går i følge BK2000 scoren 191,6. Det betyr at de hadde i snitt vunnet 1.916 IMP på de spillene de spilte.

Formannen sleit i går med å skjønne dette. Gikk det opp et lys nå ?

RESULTATER OG SPILLSTENSILER
Alkoholdebatten er avsluttet...
og Kenneth Skov tar et verdig farvel med den. Siden dette bildet kan være sterkt for sarte sjeler, legger jeg det i en link HIT...

Det er kanskje noen..
som ikke liker at vi arrangerer turneringer på BBO som ikke er åpne for alle. Det kan så være, men i går hadde vi en turnering kun for spillere som spiller eller har spilt enten 1.divisjon eller lagfinale de siste årene.

Suveren vinnere ble Trond Baardsen og Paul Thomassen med 57 IMP på de 20 spilla.
RESULTATER  og SPILLSTENSILER 
 

Samme tid, sted og regler neste uke. Gi meg et hint hvis du vil være med.

Aust Agder Monrad ª A T 9 2
© A D 5
¨ 7
§ K D T 3 2
ª K D J 3 2
© 5
¨ A J 3
§ A 9 5 4
 

Vest Nord Øst Syd
  Gunnar   Snurr
   1kl pass 1sp
pass 3ru pass 3hj
pass 4kl pass 4NT
pass 5hj pass ?

Kan du din Keycard ABC ?
For dere som ikke er helt kjent med innledningen, viser Gunnar sitt hopp til 3ru at han har singelton der + fire spar. Styrken er litt mer enn minimum og oppover.

Jeg vet altså at han har Axxx,Axx(x),x,Kxxx(x) og det er for hardt å melde en storeslem uten å vite om kløver dame.

Da kommer det flotte. 6kl, ny farge på 6-trinnet, spør etter tredjekontroll. 5NT spør etter konger, men det har du ikke bruk for her, siden hans 4kl har vist kongen.

Enkelt, bare du har det på programmet (og at du klarer å hente det fram når det dukker opp)
 

 


Norske 1.div-spillere og lagfinalister
de siste årene inviteres til turnering på BBO søndag kveld kl.20.00. Send en mail HIT eller gi beskjed på BBO senest kl 19.30 hvis du vil være med.
Dere melder dere på som vanlig, men jeg må ha nicket sånn at dere får tilgang..

Europa mot USA 15. - 18.sept 2008
Uten sponsorer hadde bridgen vært fattigere, og denne gangen er det en som har lommeboka litt fullere enn de fleste av oss som inviterer. For to år siden ble det spilt en tilsvarende kamp og den gangen vant USA ( selv om ingen helt skjønte hvorfor). 
Det er en måte å score på som får reglene i Norway Open til å fortone seg som den første ABC for minstemann, men det får så være.

Norge stiller med hele fire spillere (av 12). Espen Lindqvist og Boye Brogeland har vi ikke sett mye til siden de mer ellr mindre vant EM lag alene. Vi gleder oss stort til å se dem rundspille godt aldrende amerikanere. Det andre paret er Tor Helness og Jan Petter Svendsen. Lykke til alle sammen. Vi følger dere på BBO.

 

 

 

 


Matspalte....
Det er ikke måte på hva slags service jeg gir dere her. Nå kommer et kongetips..

I heimen er jeg ingen kløpper til å lage mat, men siden jeg er den eneste i familien som liker risengrynsgrøt, må jeg pent lage den selv. 
I 20 år har jeg svidd grøten, helt til noen fortalte meg at jeg jeg skal legge fire mynter på plata og så sette gryta oppå der. Da unngår jeg hele problemet.

Da jeg fortalte dette til Kaninen, spurte han kjapt om det hadde noe å si HVILKE penger en brukte. "Det gjør det ikke," sa jeg, "men sedler har ikke den samme effekten.."

Baard Olav Aasan...
har et par kommentarer til spillet under. Når en norgesmester snakker, så lytter vi mer enn gjerne.
 
Norske 1.div-spillere og lagfinalister
de siste årene inviteres til turnering på BBO søndag kveld kl.20.00. Send en mail HIT eller gi beskjed på BBO senest kl 19.30 hvis du vil være med.
Dere melder dere på som vanlig, men jeg må ha nicket sånn at dere får tilgang..
 

ª T965
© 7
¨ 6
§ KDJT973
ª A ª J4
© AKJ843 © DT962
¨ KJ52 ¨ ADT83
§ A5 § 6
ª KQ8732
© 5
¨ 974
§ 842 

"Multi-bordet"

Vest Nord Øst Syd
      2ru
dobl redobl 3ru* pass
3hj pass 4hj pass
4NT pass 5ru pass
6ru pass 7hj pass
pass pass pass  

"ikke Multi-bord"


Vest Nord Øst Syd
      2sp
dobl 5sp ?  
Multi kan være bra..
men de gangene makker har den fargen du ikke tror han har, får du ikke satt press på motparten i det hele tatt. Redobler ber makker melde den fargen han har, kanskje ikke den beste innledningen. Nord hadde sikkert tenkt å melde 3kl neste gang når makker ble doblet i 2hj.

Jeg skjønner godt at nord hadde en mistanke om at makker hadde hjerter, i alle fall en god stund. Motparten fikk god tid til å utveksle opplysninger og kom i en flott storeslem. Legg merke til vest sin 6ru som er storeslemsinvitt og ber makker legge på med tredjekontroll i fargen. Muligens litt hardt, men husk at øst tross alt har vist gode kort ved første å "overmelde" 3ru og så støtte hjerteren.

Kanskje burde nord stolt på at øst-vest visste hva de holdt på med og stampet i 7sp. Ikke vet jeg ?

Jeg så ikke spillet på de andre bordene, men ser for meg en "litt" annerledes innledning hvis syd får vist sparen sin med en gang. Om øst-vest hadde kommet ut etter en slik innledning, er vel mer enn  tvilsomt.
 


ª T76
© T98643
¨ 76
§ QJ
ª A8 ª J5
© 75 © KQ
¨ KQ4 ¨ AJ9832
§ AKT974 § 653
ª KQ9432
© AJ2
¨ T5
§ 82

 

Vest Nord Øst Syd
   pass 1ru 1sp
2kl pass 2ru pass
2sp pass 3kl pass
4NT pass 5ru pass
6ru pass pass pass

Vest Nord Øst Syd
   pass 1ru 2sp
3kl pass 3ru pass
4NT pass 5ru pass
6ru pass pass pass
Ved det første bordet satt Helge - Roald ØV mot Geir og Ragnhild Brekka NS. Ragnhild meldte spar en eneste gang og da Helge Mæsel kom til det kritiske kløvervalget, spilte han på den matematisk beste sjansen. Dere som kan teorien om begrenset valg, vet at i denne posisjonen er det best å spille på at honnøren som faller er singel. Da ble det en trist beit siden han kappa neste gang.

På det andre bordet gikk Karl Christian Baumann inn med 2sp i syd. Dette ville ha  neppe gjort uten at makker hadde vært i pass først, men nå så det greit ut å beskrive hånda med en gang.
Utspillet var hjerter ess og mer hjerter. Han viste siden dobbel ruter og da er de matematiske forutsetningene blitt forandret. Øystein Jensen valgte å spille syd for fordelingen 6-3-2-2 og toppet kløveren.  Det svingte hele 18 IMP.

Et poeng er også at nord kanskje ville åpnet med 3hj hvis han hadde hatt 7-kort. (Den eneste gangen har syd 6-2-2-3)

 

Vi lager dem selv !!!
Ingen skal påstå at vi i Kristiansand ikke tar rekrutteringsproblemet på alvor. For ikke lenge siden laget Jan Arild og Nina et medlem og på fredag var det Bente Ballestad og Nils Kvangraven som bidro til å holde medlemstallet oppe. En flott gutt og alle tre har det bare bra. Vi gratulerer så masse !!

En liten kommentar til kaninen igjen. Nå har vi båret deg på hendene i snart 15 år. Kanskje det det på tide at du også bidrar litt til klubben beste ?

Og en liten søt sak som passer til overskriften. Lille Per kom på skolen og fortalte at han hadde fått sitt sjette søsken. Frøken visste at økonomien i familen ikke var til å hoppe i taket av og spurte, "Er det ikke veldig dyrt for mamma og pappa å ha så mange barn ?"
"Å nei," svarte Per, "de kjøper dem ikke, de lager dem selv..."

3 ganger Mæsel...
De vant i går også, men kun 26 IMP på 27 spill er vel den laveste vinnerscoren vi har hatt noen gang. Det vitner om kvalitet i klubben.
Kun 10 par er for lite. Alf Mardon, Arve, Stein, badmintonfantomet blant annet, vi savner dere !!

RESULTATER OG SPILLSTENSILER
Skjærp dere kravstore mennesker...
Dette gjelder spesielt Gautis som hver gang han ser meg på BBO klager over at jeg ikke har oppdatert sida på flere timer. Det er kanskje noen av som ikke tror at jeg har lønnet arbeid, men det har jeg faktisk (selv om det ikke er bra nok lønnet..)


GeO er enig i at...
hjerteravblokkeringa til Baumann i spillet under var et søtt lite poeng. Ikke det vanskeligste i verden, men det er denne type problemer en god spiller skal løse uten å bruke for mye krefter og energi.

GeO "etterlyser" i den samme mailen at ikke gode spillere kjenner igjen kløverfargen i spill som dette. Han nevner en av de gamle heltene fra Trondheim i hine hårde dager, Martin Moxness. Geo sier at disse guttene var kortspillere langt inn i ryggmargen, de kjente igjen posisjonen når K8xx kommer i bordet og derfor la de auto damen andre gang. Da er det plutselig odds for å spille på J9xx i vest og ta kappen med åtteren. (Jeg kan jo påstå at jeg regna med Baumann ville gjort dette med den aktuelle sitsen og derfor hadde 9x. Det vil bli å overvurdere både han og meg selv..)

Det kan sikkert hevdes at dette er en "høk-over-høk" situasjon, og syd vet at øst vet at syd vet at.... I praktisk bridge, selv på norsk topp-plan, påstår GeO at selv de aller beste overser varianter som etterpå er opplagte. For eksempel hvis du har AD8x mot Jxxx tar alle kappen og får fire stikk når kongen sitter dobbel foran. At mannen bak glemte å legge tieren fra T9x og dermed skape innrykk av av motparten har Kxx mot T9, er det ingen som kommenterer etter spill 96 på søndag ettermiddag.

Det vil være en fordel å kjenne motpartens spillestyrke når en skal ta stilling til om de er i ferd med å lure deg. Mormor på Toten legger fra høyre mot venstre, Geir Helgemo antar du kjenner varianten(e). Du får velge hvilken kategori du plasserer deg selv i.

ª -
© K T
¨ K J T 9 5 3 2
§ J 9 3 2
ª K 6 5 ª A D J 7
© D 7 6 2 © A J 9 8 3
¨ 8 4 ¨ -
§ A D 6 5 § K T 8 7
ª T 8 6 5 3 2
© 5 4
¨ A D 6 5
§ 4
Vest Nord Øst Syd
Baum luring Stig Snurr
      2ru
pass pass (!) dobl 2hj (!)
2NT pass 3kl 3ru
dobl pass pass pass
Endelig, Stig Drangsholt....
fikk jeg tatt igjen for alle de 3NT'ene du har slugga inn mot meg. At det var den samme Baumann som også måtte innrømme at han var blitt lurt, gjorde ingenting.

2ru er Multi og viser en svake to i major eller 25+ NT. Roald regna med at jeg hadde major, så han ville heller spille ruterkontrakt. Stig doblet opplysende mot det som nå nesten var blitt en svake to ruter-åpning i nord. 

Jeg visste at vi hadde en flott ruterkontrakt og strødde sand med 2hj. Hva skal vest gjøre ?

Jeg tipper han antok at de ikke hadde noen majorkontrakt og viste en balansert invitt. Stig ble usikker på hva 2NT skulle bety. Han "så" jo elleve hjertere og trodde kanskje 2NT var Lebensohl til 3kl. Hjerterhold kunne vest neppe ha, heller ikke mer enn tre spar. Vi prøver 3kl.

Nå kom jeg fram med ruterstøtten og vest kunne ikke forstå at det kunne stå, i alle fall etter denne innledningen. Øst regna med at vest hadde ruter nå og passa gladelig. 

Fila fant ruterutspillet og det holdt meg nede på ni stikk og +670. Mager trøst mot 13 stikk i egen hjerterkontrakt..

ª 8 6 5
© A 9
¨ A K T 7
§ K 8 5 3
ª A K T 7 2 ª 9
© D T © J 7 5 3 2
¨ 8 5 3 ¨ J 9 6 2
§ J 7 6 § D 9 2
ª D J 4 2
© K 8 6 4
¨ D 4
§ A T 4
småpent av Baumann.....
Noen ganger er det nesten slik at folk blir fornærma når jeg skryter av dem. "Var ikke dette opplagt ?", var svaret fra Karl Christian da jeg ga et anerkjennende blikk til høyre. Unnskyld,da...

Jeg åpnet i syd i 1kl og etter at Jon Solli Hansen i vest meldte inn 1sp, plasserte luringen meg kjapt i 3NT. Utspill spar til nier og knekt. Jeg vet ikke hva som er rett fortsettelse, men jeg gikk inn i  bordet i ruter og spilte kløver til tieren. Jon stakk, la ned spar ess og fortsatte i ruter til min dame. 

Kløver ess felte nieren i øst og jeg fikk det for meg at vest hadde DJxx så jeg kappa med åtteren. Dette er selvsagt ikke matematisk rett, fordi når øst har singel spar er det mindre sannsynlig at han også har dobbel kløver (marginalt, men likevel). Inne på kløverdame, fortsatte øst med hjerter til esset. I bordet tok jeg for kløveren og da er stillingen som til høyre...

Hjerter ni dekka Baumann med knekten og felte makkers dame slik at åtteren min stod !! Kommentatorer på BBO ville sikkert ledd av han, men Hurra i vest takka heller. Å gi bort et stikk for å gi makker to, er god butikk. Ekstra bra når det er eneste måten å beite kontrakten på..

ª
© 9
¨ K T
§ -
    ª K T 7  ª -
    © D © J 7
    ¨ - ¨ J 9 
    § - § -
ª D 4
© K 8
¨ -
§ -
I sluttpossen skulle jeg hatt en hjerter mer, men selv luringen kritiserte meg ikke for å klare å forutse at A9 mot K864 skulle gi fire stikk...  :-) 
At jeg bomma kløveren derimot, lo han godt av.

Universitetsmesterskapet (U-28)
går i disse dager i Polen. Følg link til venstre for resultater

Bente lurer norgesmester...
Roar Voll ble Norgesmester for lag sammen med Viego i sommer. På BBO la Bente Ballestad ei fin felle for østerdølen. 
Han gikk rett i, med begge beina..

(At det hadde vært litt lettere å få 400 i 3NT, har ingenting med saken å gjøre denne gangen..)

Så var det "bare" å melde inn 1NT. Hold i motpartens farge bryr vi oss ikke om, Bente..
Det begynner å haste.... 
for nå er det bare litt under åtte måneder til 1.-3.mai 2009 og SIB. Vi har lagt ut påmelding på NBF-data og det er bare å hive seg rundt. I år kræsjer vi ikke med nesten noen ting, så denne gangen håper vi at dere kommer i bøtter og spann til Sørlandet. Programmet er omtrent det samme som før, og vi håper å skape en hyggelig sosial ramme rundt arrangementet denne gangen også.

Ivar og Eli er første påmeldte par, så vidt jeg husker var de det i fjor også.

HJERTELIG VELKOMMEN TIL DERE ALLE !!!

ª 8 6 5 3
© -
¨ T 7 3 2
§ J T 9 7 3
ª J 9 7 4 ª 2
© A D T 7 6 5 3 2 © K 9 8
¨ 5 ¨ K D 8
§ - § D 8 6 5 4 2
ª A K D T
© J 4
¨ A J 9 6 4
§ A K
Vest Nord Øst Syd
Silla kanin Helge S AK
    pass 2NT
3hj pass pass dobl
pass 3sp 4hj pass
pass 5kl dobl 5ru
dobl pass   pass 5sp
dobl pass pass pass
Kaninjakta i gang.....
Ny sesong har nettopp startet og fredningstida er over. Jeg har vært snill og koselig med han i hele sommer, men nå er det tid for sjikane igjen. 

Etter dette kjente meldingsforløpet spilte Helge Stornes ut ruter konge. Geir stakk, stjal en hjerter, spar til kongen og nok en hjerter til stjeling. Selv om det har gått bare fire kort, viser jeg deg stillingen til høyre.

Spiller Geir spar nå, går det helt galt. Tar jeg ikke helt feil, får han tre sparstikk og that's it. Fem beit og -1400.

I diagramposisjonen spilte Geir ruter og da hadde han full kontroll. Bare snu og vend på kortene, mer enn ett sparstikk og ruter dame kan ikke motparten få for.


Leste du overskriften, skjønner du sikkert at jeg har flytta på et par kort. Den virkelige verden ser du her og selv bestemor hadde fått 12 stikk..

ª
© -
¨ T 7 3
§ J T 9 7 3
ª J 9 7 ª -
© D T 7 6 5 2 © 9
¨ - ¨ D 8
§ - § D 8 6 5 4 2
ª K D T
© -
¨ J 9 6 4
§ A K


Det er bare Andreas Torkildsen igjen..
...siste omgang i det avgjørende Golden League stevnet. Tero Piitimeki har fått opp et kjempekast på 4300% og spenningen er til å ta og føle på. Nordmannen ligger 2560%  bak leder, men har kanskje muligheten til å vinne likevel. Der kaster han...Spydet flyter flott gjennom lufta. "Vil det aldri landet ?" Karen Marie er i ekstase !! "307% !!", roper Lars Lystad ut i yr glede. "Det må da holde til seier ?" Ingen er helt sikker..

"Brink er i ferd med å sprekke, kom igjen Tomas !!". Åge Skinstad jager på nordmannen alt han kan. Det er 500m igjen og Tomas må ta inn 0.76% på oppløpet. Det må da gå an ?   ..eller ?

Er det andre enn oss som har lasta ned den siste versjonen av BK2000 ?

Sesongen i gang...
Det var 13 par som stilte til den første åpne kvelden. Det er vi ikke direkte misfornøyd med, men vi har plass til mange fler.

Brødrene Mæsel vant forrige gang og tok hjem seiren denne kvelden også. Vi spilte 27 spill Butler og vinnerparet fikk 283,3%. Drangsholts var 1.9% bak. Gudene vet om det var mye eller lite.

RESULTATER OG SPILL
Enda mere kjeft...
fordi jeg brukte en bilde av Ole Berset med øl i hånda. Beklager, jeg har mange bilder av sunndalingen, men alle er med øl i hånda...

Dette bare for å understreke at vitsene heller ikke i år kommer til å endre kvalitet, altså ikke særlig bedre enn en dårlig russeavis.
 

Resultater i helga...
Det har vært en begivenhetsrik helg med to storturneringer. FOSS i Fredrikstad og Ulstein Bridgefestival.

FOSS lørdag. Gjermund Rekstad og Erik Eide vant en klar seier.

FOSS søndag . Det så ut til at Tor Helness og Kurt Ove Thomassen skulle cruise dette hjem, men godt spurtende Geir Helgemo og Jon Egil Furunes sto på toppen da det hele var slutt.

Sammenlagt begge dager:
1. Jon Egil Furunes - Geir Helgemo 56,27% + 58,24% = 114,51%
2. Gjermund Rekstad - Erik A. Eide 59,18% + 55,21% = 114,39%
3. Tor Helness - Kurt-Ove Thomassen 59,18% + 57,66% = 113,38%


Ulstein Bridgeweekend  Geir Olav Tislevoll og Ole Berset vant en suveren seier,  Terje Lie og Ze Yinh Lam (Singapore) nr.2, mens Haldor Sunde og Øystein Vasset ble nr 3.

A-pulja          Åpen Pulje         Lynbridge

GeO vant i Ulstein Terje Lie nr 2 i Ulstein Fin 5.plass til Kjell Otto og Jorunn i Foss

ª K 4 2
© A K J 7 5 2
¨ 9 8 4
§ D
ª A T ª D J 7 6
© 8 3 © 9 4
¨ K D J 3 ¨ 7 5
§ T 9 6 4 2 § K J 7 5 3
ª 9 8 5 3
© D T 6
¨ A T 6 2
§ A 8
Vest Nord Øst Syd
 Helgemo Helness Furunes Kurt OT
    pass pass
1ru 1hj dobl 2ru
pass 3hj pass 4hj
pass pass pass   
Topp-oppgjør i Østfold.
Det som er fint med Monrad-turneringer er at de beste møter hverandre. I FOSS spiller de firespillsrunder i en endagsturnering, noe som gjør at det er enda viktigere at det er denne turneringsformen.

På Bord1 møttes ganske tidlig Geir Helgemo - Jon Egil Furunes og Tor Helness - Kurt Ove Thomassen. Det er ikke til å komme bort fra at når det deltar 60 par i Østfold vil kvaliteten bli ujevn. Desto viktigere er det å få kortene. Spillet til venstre er nok et ekspempel på det, fordi 4hj -10 stikk ga over 75% score.

I 4hj er det fire tapere, to i ruter og to i spar. Da skulle det bli en beit, men hadde nå bare bridge vært så enkelt. 

Jon Egil spilte ut en ruter som gikk til Geir sin knekt. Han skifta kløver. Tor stakk med esset, stjal en kløver, to ganger hjerter (inne i bordet) og så spar. Geir Helgemo la aktuelt liten, men da Tor stakk med kongen og fortsatte i spar var Geir inne på esset. Lite hyggelig, det ser du sikkert.

Kommentatorene på BBO mente at dette var et egg av Helgemo, men det er bare tull. Om Geir stikker med esset, må han fri seg i spar til Tor sin konge. Han slipper ruter 9 rundt til Geir og da er han inne igjen. Fremdeles lite hyggelig.

I spillet til høyre fikk Geir en ekkel posisjon over Kurt Ove sin 2ru. Det var ingen melding som var "rett" og han valgte å doble negativt. Det er noe som heter at med 7-4 hender skal alltid 7-kortfargen være trumf. Dette stemte denne gangen også, selv om det "mangla" en hjerter da bordet ble lagt ned. Faren med å spille på 4-4 med en så lang sidefarge, er at hvis trumfen sitter 4-1, blir svært ofte syvkort-fargen brennende inne. Selv 3-2 sits kan gjøre at en ikke får utnytta reservetrumfen. I spar var det 11 enkle stikk, mens det i hjerter bare ble 10 og 20% score.

PS: Hadde hjerteren sittet 3-3, ville det blitt kassa inn ØV, fordi jeg så Jon Egil vrengte spar sparkappen og røffa en spar høyt i bordet. Det skulle ikke være umulig å få 11 i hjerter heller, men recordinga på BBO funka ikke, så jeg vet ikke helt hvordan spillet gikk de siste stikkene.
ª 52
© T632
¨ T5
§ K6532
ª 9 ª AQJT743
© QJ7 © AK85
¨ K763 ¨ 84
§ QJT74 § -
ª K86
© 94
¨ AQJ92
§ A98
Vest Nord Øst Syd
 Helgemo Helness Furunes Kurt OT
   pass 1sp 2ru
dobl pass 4hj pass
passp pass      


Resultater FOSS..
Turneringa arrangeres som to enkeltstående dagsturneringer, men det er også sammenlagtpremie til det paret med best score tilsammen. Lørdagen ble vunnet av Gjermund Rekstad og Erik Eide.

Søndagens spilling kan du følge HER, men jeg er ikke sikker på om den oppdateres LIVE.

 

 
ª A K D T 9
© 7 5 3
¨ K 7 4
§ 8 5
ª J 7 5 4 3 ª -
© D T 4 © K J 9 8 2
¨ D T ¨ 9 6 3 2
§ T 7 6 § D 9 3 2
ª 8 6 2
© A 6
¨ A J 8 5
§ A K J 4
Vest Nord Øst Syd
 Fisk kanin Ivrig søvnig
      1NT
pass 2hj pass 2sp
pass 3NT pass 4kl
pass 4NT pass 5kl
pass 6sp p.r   
Enda mer skryt av formannen....
Vi spilte spillet til venstre mot Gautis og Ove Andersbakken. De hadde kortene. Jeg hadde lyst til å si til den ene av dem da meldingsforløpet var over, (1NT - 2hj - 2sp - 3NT - 4sp)  at han kanskje burde vist at han hadde stålmaks for sin 4sp. Jeg vet selv at jeg kan bli irritert på sånn etterpå-klokskap-bridge, så jeg valgte å holde munn.

Innledninga var akkurat den samme på det andre bordet der Geir og Helge satt, men Stornes tok med seg 4kl på veien til 4sp. Om det er en slem en vil være i, er nå kanskje så som så. Det var ikke poenget denne gangen, selv om 980 var fint å komme med på lista si. At sparen satt 5-0 spilte faktisk ingen rolle denne gangen. Det var mange måter å få 12 stikk på.

Det samme formannen nekter å spille en eneste konvensjon. Det er mange ganger helt greit, men da finner du ikke den fine slemmen som Silla og Ivrig fant. (til høyre) Hadde Johnny hatt AK i hjerter, hadde de faktisk vært i storeslem mot utgang.

Søvnig, hvis du enda nekter å spille 2NT som utgangskrav etter 1M - 1NT, må du søke om dispensasjon for å spille lagkamp på mitt lag i framtiden..

(2NT utgangskrav med mange håndtyper, 3ru viser 5+ hjerter, mens 5kl er Exclusion Blackwood. 5hj viser ett ess av fem som ikke er i kløver)

ª D T
© K J 9 5 3
¨ J 5 3
§ D J 4
ª J 8 2 ª 7 4
© T 8 © A 4
¨ D T 8 2 ¨ 7 6 4
§ A 7 6 2 § K T 9 8 5 3
ª A K 9 6 5 3
© D 7 6 2
¨ A K 9
§ -
Vest Nord Øst Syd
  Ivrig   Silla
      1sp
pass 1NT pass 2NT*
pass 3ru* pass 3hj
pass 3sp pass 5kl
pass 5hj pass 6hj
pass passp pass   

 
ª K 7 3
© A J 9
¨ A J 8 3
§ J 9 6
ª A J 6 ª D T 8 4
© K © D 6 4 3 2
¨ 7 6 ¨ D T 2
§ A K D T 8 5 4 § 7
ª 9 5 2
© T 8 7 5
¨ K 9 5 4
§ 3 2
Utspillsfantomet søvnig ...
I en lagkamp en sein kveldstime var jeg lite fornøyd med egen innsats i spillet til venstre. Roald åpna i øst (alle i sonen) med 2hj - Ekrens (begge major og svake kort). Etterpå viste han fram fire spar og fem hjerter. Jeg så ned på den anemiske ruteren min og valgte å spille 4sp på 4-3. Jeg var inne for å vinne kontrakten en stund, men valgte feil spilleplan og gikk beit.

Det stipulerte jeg fort til 14 IMP ut da jeg regna med at det andre bordet ville havne i 3NT. Når ruterknekten satt rett, var det stikk å slenge i veggen der. Det stemte, for etter to passer, åpna Rune Hauge med 3NT. Enkelt og greit.

Helge Stornes "fant" ruterutspillet, faktisk la han ned esset i stikk en. Så fortsatte han med en liten og hvis Rune Hauge nå hadde vunnet kontrakten, hadde han blitt beskyldt for å kikke i korta. Uavgjort spill...ungdomsbilde av den samme ?

 


Ivar Magnus Anfinsen kan det enda ..
Sammen med livsledsagerske frk Solheim, hadde han i syd fått oppgaven med å spille hjem 3NT i spillet under til venstre. Vest var snill da han spilte ut en liten kløver som gikk til øst sin konge. Han skifta hjerter som Ivar stakk med kongen og spilte kløver mot bordet. Vest vant og godspilte fargen. Dette var ikke den beste innledningen for forsvaret, men nå viste Ivar klasse..

Fire ganger ruter og før den siste må vest enten kaste en spar fra Jxx eller overlate hjerteren til makker i øst. I midten ser du hva som skjer nå han kaster en hjerter. På den siste ruteren kaster vest hjerter 10 for å holde de svarte fargene, mens øst har en spar å kvitte seg med. Blindemann kaster også spar. Så kommer hjerter til esset og da er vest ferdig. 

Vi lar vest kaste en spar før den siste ruteren (helt til høyre). På ruter ess kan han kaste nok en spar, mens øst kvitter seg med en hjerter. Da bytter Ivar fot og legger ned ess-konge i spar og vest blir utsatt for en skvis i kløver og hjerter.
ª T 6
© A 3 2
¨ K J 9 4
§ D 9 5 2
ª J 8 7 3 ª D 9 5 2
© T 8 7 © D J 9 5
¨ 2 ¨ 8 7 5
§ A J T 7 4 § K 6
ª A K 4
© K 6 4
¨ A D T 6 3
§ 8 3
ª T 6
© A 3 
¨ -
§ 9
ª J 8 7 ª D 9 5 
© T © D J 
¨ - ¨ -
§ T § -
ª A K 4
© 6
¨
§ -
ª T 6
© A 3 
¨ -
§ 9
ª J 8 ª D 9 5 
© T 8 © D J 
¨ - ¨ -
§ T § -
ª A K 4
© 6
¨
§ -
Litt skvisteori kanskje ?

Som forsvarspiller ser du helt sikkert hva vest gjorde feil (i tillegg til at han skulle spilt ut kløver knekt)
  • Han stakk kløveren og hjalp syd med å få det rette tempoet. Syd har 10 stikk og da er det rett å få gitt bort to stikk. Vest skulle latt nord vinne med kløver dame, for da får han gitt bort bare ett stikk.
  • Når han først vant med kløver ess, måtte han fortsatt i hjerter for å drepe overgangen mellom hendene.

Jeg regner med at kaninen skal....
ut på en lang tur i skog og mark i helga. En kropp i fritt forfall må stelles før det er for seint. Det er mulig Dyrskue i Lyngdal lokker, for der er det gode tibud på fe og sau. Ikke vet jeg..

Vi andre skal følge med på FOSS (Fredrikstad og Sarpsborg Storturnering). Den går LIVE på BBO fra kl 10.00 på lørdag.

Innlegg: Debattkultur
Dette er IKKE et innlegg om fyll ved bridgebordet!
Av: GeO Tislevoll

Den debatten er lagt død av redaktør Aalberg, og bra er det. Ikke at temaet bør/kan diskuteres, men i den debatten er det sagt nok på denne siden. Det jeg her ønsker å si er mer på generelt grunnlag, om kommunikasjon, om debattkultur, eller kanskje mer debatt-ukultur.  LER MER

 

Til lags åt alle, kan ingen gjere...
er det noe som heter. Hvis dere har lagt merke til det, så prøver jeg i så stor grad som mulig å la de som sender inn kommentarer selv stå for sine ord, mest mulig uimotsagt av meg som redaktør. Jeg har gjort et par unntak der det har vært svært direkte angrep på navngitte personer. Dette vil jeg også i framtiden ha meg forbeholdt retten til, men jeg innrømmer at grenseoppgangen her kan være litt uklar.

Noen av dere har i sterke ordelag kritisert meg for i det hele tatt i våge meg på å sile , mens GEO i sitt innlegg ber meg styre debatter i større grad. Jeg kommer i stor grad til å fortsette den linjen jeg har lagt meg på.
GEO tar også for seg et par av innleggene og plukker dem i filler. Det må han gjerne gjøre, men når jeg inviterer til debatt, må jeg nesten gi innsenderen den tillit at han/hun skriver det som ligger hjertet nærmest. Stilkarakter må dere gjerne dele ut.
 GEO "kritiserer" også at noen gjentar eller er enig med siste taler. Jeg kan ikke snakke for andre enn meg selv, men hvis noen er enig med det jeg sier, setter jeg pris på det. (det har sikkert noe med at det ikke er så ofte det skjer)

Ellers er jeg SVÆRT enig med GEO i at det virker som ting vi skriver på nettet, gjør oss ansiktsløse på en måte der vi tillater oss andre ting enn vi ville ha skrevet eller sagt face-to-face. Det ber jeg alle legge seg på hjertet, uavhengig om det er ting dere sender hit eller til andre nettsider.

Jeg føler også et lite behov for å forsvare den peneste av Skoglund-brødrene. Nå har jeg MANGE ganger lest setningen der det snakkes om en bergenser, noen eksplosjoner og hva vi bør kvitte oss med ved bordet. Jeg kan ikke tenke meg annet enn at Tore Skoglund har ment at det er eksplosjonene vi skal kvitte oss med, ikke bergenseren. Skulle han ha ment noe annet, er jeg 100% enig i at det er særdeles utidig skrevet. Jeg tipper et norskkurs der han lærer enkel setningsoppbygging og fokus på å utrykke seg tydelig(ere) er mer enn nok. Slike kurs har de vel i Østerdalen også ?

ª J 8
© D T 7 5 4
¨ K 7
§ K 9 4 2
ª D 4 3 2 ª A T 5
© 9 2 © A K 8 3
¨ A D T 9 5 3 ¨ J 8 4
§ 6 § A D T
ª K 9 7 6
© J 6
¨ 6 2
§ J 8 7  5 3
Det virker jo når kaninen gjør det ...
Jeg prøver etter fattige evne å lære av de flinke gutta og spilte pent inn Tor Ivar Bang i dette spillet.

I øst hadde jeg tatt på meg å få ni stikk uten trumf i parturnering og fikk kløver ut til konge og dame. Ruterkappen sprakk og nord fortsatte med kløver 9. Da visste jeg at knekten var i syd så jeg stakk. På fire runder ruter kasta syd to spar og to kløver. Stillingen er som til høyre.

Nå tok jeg for AK i hjerter og putta inn syd i kløver. Med et smil var jeg klar til å legge spar dame i nest siste stikk. 

HER er hele spillet. De ler av meg !!
ª J 8
© D T 5
¨ -
§ -
ª D 4 3 ª A T
© 9 2 © A K
¨ - ¨ -
§ - § T
ª K 9
© J 6
¨ 
§

Terminliste høsten 2008
Innvendinger må rettes til Snorre innen mandag 1.september.
Det blir ikke mye premiering i år heller, men detaljer kommer vi tilbake til.

Hjertelig velkommen til alle !! 
 

Markus Bruno vant...
sommerbridgen 2008 etter å ha ledet i hele sommer. Bak Markus var det utrolig tett, men Jon Solli Hansen vant feltet: 
Gratulerer og 1000 kroner til Markus.

Gårsdagens spillekveld ble vunnet av Helge og Roald.

RESULTATER SISTE KVELD

SAMMENLAGT

Det var ni spillere som hadde fire kvelder over middels. Vi merker oss en fin 9.plass av Nils Kvangraven og til å ha vært borte store deler av fjorårssesonger, synes vi det er veldig bra gjort...

 

 Markus Bruno - Norge

Ny sesong starter på mandag..
Vi ønsker nye og gamle spillere velkommen tilbake til en ny sesong. Spesielt håper vi at noen av dere i Ruter7 tar skrittet opp en etasje for å ta opp konkurransen med oss. Det er bare ved å spille med og mot flinke spillere at dere kan bli bedre.

Det var noen som har vært misfornøyd med at spillingen går for seint og at det er for lange pauser. De siste gangene på sommerbridgen har vi brukt klokke, noe som har ført til at vi er ferdig nærmere 30 minutter tildligere enn før. Vi fortsetter med dette og deler ut straffepoeng til de som somler.

Klubben kjøper BridgeMate i nærmeste framtid, så vi håper at vi kan gi dere spillere i Kristiansandsregionen et bra tilbud.

1.september starter vi med en åpen kveld med vinpremier til de to beste parene. Startkontigent er kr.50,- som i fjor.

Etter denne kvelden begynner en firekvelds høstturnering med lagberegning (IMP). De tre beste teller i sammendraget. Terminliste kommer snart.

Bridgekurs i Søgne 15.sept
Kontakt Øyvind Lorentsen for mer detaljer - 97 57 76 71.
 
Avsluttende kommentarer...
i debatten som Nils startet. Det kom tre innlegg helt til slutt, samt at Stig Vestveit ønsket å presisere. De kommer her.
Tor Johnny Agledal, Tore Olsen, Tore Skoglund og Stig Vestveit

 
 
ª A 5
© A 5 4
¨ K 9 6
§ K D J T 2
Look to Rema...
For dere som enda ikke har hørt kjeden sitt slagord, skal jeg gjenta det. "Det enkle er ofte det beste.."

Vi spiller lagkamper på BBO som trening til sesongens hovedturneringer. Det er uhøytdlig, men likevel masse prestisje. 
I går kom spillet til venstre og to av de flinkeste jeg vet om, kaninen og svinet, skulle tatt seg en tur innom butikken jeg henviser til.

Der kaninen satt vest, åpnet nord med 2ru (Multi). Makker meldte inn 2hj i ugunstig og da begynte han å melde en haug med rare meldinger. Han endte opp med å måtte spørre etter ess med ruter (!!) som trumf. 6kl ble endestasjonen, aktuelt faktisk den beste slemmen.
Svinet fikk det litt  verre etter de samme to første meldingene, for der hoppa syd til 4sp. 6hj (!!) var svaret på det..

I min verden er dette enklere enn enkelt. 4NT, Blackwood med hjerter som trumf. Fort som f... Jeg har ikke tenkt å stoppe under slem, med mindre vi mangler to ess. Han makker tre ess og hjerterdame, er det fram med kuleramma. 1+5+2+5 = 13. For sikkerhets skyld har jeg tenkt å avslutte i 7kl hvis så skulle være tilfelle, for der kan vi sikkert takle 4-1 sits i hjerter. 
Skulle makker ha tett hjerter, vet jo han også hva som skjer. Da havner vi i 7NT.

Denne gangen stoppa begge parene i gode kontrakter, men det var bare flaks at det ikke var masse IMP ut.
ª K T 8 7 4 3
© D 7
¨ 7 5
§ 9 5 3
ª A 5 ª 2
© A 5 4 © K T 8 6 2
¨ K 9 6 ¨ A J T 8 3
§ K D J T 2 § A 8
ª D J 9 6
© J 9 3
¨ D 4 2
§ 7 6 4

Lars Eide og Arve Farstad vant i Kragerø
40 par på startstreken og de voksne var eldst. Tom Høiland og Erik Jørgensen var nærmest, mens Bjørnar Halderaker og Ronny Jørstad tok bronsen.

RESULTATER   SPILLSTENSILER  
(lånt fra Telemark sine sider)
 

 
ª J 5
© K J 8 7
¨ 9 4 2
§ A K T 6
ª K D 9 8    
© 5 4   
¨ K T 6 3   
§ 9 4 2   
Vest Nord Øst Syd
    pass 1hj
pass 2NT pass 3hj
pass 3NT pass 4ru
pass 5kl pass 5ru
pass 5hj pass 6hj
pass         
Du hadde ikke blitt lurt ?
Etter at Stenberg ble en del av alle sitt slemverktøy, er min påstand at det har aldri blitt gått så mange beit på 5-og 6-trinnet. Ofte føler begge spillerne at de litt mer enn de allerede har vist og går på en gang til. 3hj viser tilegg, mens 3NT benekter kortfarge. Når syd ikke har kløverkontroll, "må" nesten nord vise at han kontrollerer den fargen. Syd tenker litt før han løfter til slem.

I vest spiller du ut sparkonge som stikkes med esset i syd. AK i hjerter (makker har singel), AK i kløver og kløver til stjeling, hjerter til bordet og kløver til stjeling. Nå frir spillefører seg med spar 10 og du er inne. 

Ikke kikk til høyre, men tell heller opp spilleførers hånd. To spar, seks hjerter, tre ruter og dobbel kløver (2-6-3-2). Nok en gang har Stenberg'erne overmeldt og du spiller en ruter. Har makker ruter dame, blir det to beit. Ellers nøyer du deg med den ene, siden ruterkongen alltid må gi stikk..
  
Hadde det vært Baumann som spilte ruter, skulle jeg gjentatt bildet med laaang nese. 
Vi som ikke er så grådige, spiller nok er spar. Det sikrer den ene beita 100 av 100 dager i året.
ª J 5
© K J 8 7
¨ 9 4 2
§ A K T 6
ª K D 9 8 ª 7 4 3 2
© 5 4 © 2
¨ K T 6 3 ¨ J 8 7 5
§ 9 4 2 § D J 8 3
ª A T 6
© A D T 9 6 2
¨ A D
§ 7 5

<-- Turneringsleder i SIB...
Jmf alkoholdebatten vi har. SIB 2009 går av stabelen 1.-3.mai, og vi jobber hardt med å finne en turneringsleder som kan håndheve reglene.

Han til venstre blir kanskje arbeidsledig etter helgas utklassing ?

Ringer du, søvnig ? Jeg tør ikke.

Jeg får litt kjeft igjen..
men den tar jeg greit. Det er flere som kommenterer at jeg stengte døra for alkoholldebatten litt for fort. Når jeg først inviterer til at dere skal sende inn, må jeg ha litt mer tålmodighet. Det er noen som har ting på hjertet, men ikke rakk å få sendt inn.

Det betyr at jeg samler opp og legger ut de siste innleggene om et par dager. Dere som vil komme med innspill, må gjøre det i løpet av mandagen. Det blir ikke anledning til å kommentere etter den siste "oppdateringen".

 

 
ª K 7 6
© J 7
¨ A 9 5 4
§ K T 9 5
ª A T ª 4 3 2
© D T 8 3 2 © 9 5 4
¨ J T 5 ¨ D 7 3
§ J 7 2 § A D 4 3
ª D J 9 8 5
© A K 6
¨ K 8 2
§ 8 6
Ikke det vanskeligste i verden...
men det var 10 av 16 bord som fikk 10 stikk i sparkontrakten til venstre. 
Vest fant det beste utspillet med ruter knekt. Den gikk til kongen og spillefører fortsatte med en spar til kongen. Så tre runder hjerter til stjeling og spar fra bordet. 

Når du ser alle korta er det lett å fortsette med kløver, men det kan jo være at syd skal ut å finne knekten. På det bordet jeg spilte, fortsatte vest derfor med det som så ut som en ufarlig hjerter til stjeling hos spillefører. Han tok ut den siste trumfen.

Han spilte ruter mot bordet og NÅ brenner det i vest. Opp på tieren og spillefører kan ikke lenger vinne. Slipper han den, kommer det kløver igjennom. Hvis ikke brenner den trettende ruteren inne.
Hos oss la vest liten og da var det ufarlig å slippe inn øst..

Joda, jeg sa det ikke var vanskelig...

PS: 
Nå skjønner dere sikkert hvorfor jeg ikke får jobb som spill-analytiker, selv ikke i Barne-TV.
I sluttpossen hjelper det selvsagt ikke å legge i ruter 10. Da er det bare å stikke og putte inn øst på damen. Der er det bare kløver igjen:

Skulle jeg laget en liste over alle som har fortalt meg dette, måtte jeg hatt et par spalter til.


Hjemmeside for Vest-Agder Bridgekrets..
har vi begynt å jobbe med. Dere som har ting å bidra med, vær så snill og kom med innspill. Det som foreløpig ikke er særlig oppdatert, er resultater. Vidar Kolnes har sendt meg mye og det jobbes med å legge inn.
Ellers har vi satt 1.september som er dato for når siden skal være rimelig klar, men du kan jo lurkikke hvis du vil...
 

 
ª D 6 3
© 9 7 4
¨ K T 2
§ A D J 3
ª K T 8 2 ª A 9 4
© 6 © K J 5 3 2
¨ D 9 3 ¨ J 5 4
§ K T 8 7 2 § 6 4
ª J 7 5
© A D T 8
¨ A 8 7 6
§ 9 5
Vest Nord Øst Syd
Baumann Markus Drang Geir
    pass pass
pass 1kl 1hj 3NT
pass pass pass  
Jeg har lovet deg....
en skvis i tre farger og her kommer den. Spillet er fra sommerbridgen på mandag og nok en gang er det en kanin i hovedsetet.

Baumann (alias Fila) har sendt meg hva som skjedde og her er hans ord:

".. Jeg spilte ut spar 2  som gikk til liten, nieren og knekt hos kaninen. Kløver 9 til damen som holdt. Hjerter 9 seilte rundt og ny hjerter til finesse (Fila heiv en kl). Deretter kl til ny kapp, fulgt av kl ess (Drangs heiv en ruter!), kaninen en spar). 
Deretter fulgte hjerter til nok en kapp og før hjerter ess ser du stillingen til høyre..

Unge Baumann var skvist i 3 farger (blindemann kastet en spar). Kaninen hadde naturligvis ingen problemer med å lese dette, så da puttet han meg inn på min single spar konge, kunne jeg ta for kl konge, men måtte åpne ruteren. 

11 stikk var litt mer enn resten av salen fikk til…. "
ª D 6 
© -
¨ K T 2
§ 3
ª K T  ª A 4
© - © K J
¨ D 9 3 ¨ J 5
§ K § -
ª 7
©
¨ A 8 7 6
§ -

 


Takk for innspill i debatten
om bridge og alkohol. Vi velger å avslutte den nå, ikke fordi at temaet er ferdigdrøftet, men jeg synes vi ble litt for tabloide etter hvert. 
Jeg har svært dårlig samvittighet hvis jeg har vært med å spre forestilling om at årets Lyngdalsturnering var NOE ANNET ENN ET FANTASTISK FLOTT ARRANGEMENT. Nils sitt innledende innlegg var ment som noen tanker om vi klarer å håndheve regelverket vårt rett, ikke en furtende spiller som har fått dårlige spill mot fulle folk. Gratulerer Karl Olav, Gaute og alle dere andre i Lyngdal. Måtte dere få plass til enda flere neste år. Olrudpåsken er OGSÅ ET FANTASTISK FLOTT arrangement. Det er en grunn til at så mange kommer tilbake år etter år.

Fortsett diskusjonen på hjemmearenaen, i klubber og kretser. Selvsagt skal vi kose oss når vi er på bridgearrangementer og 99% av oss som deltar har INGEN problemer med grensene her. Jeg er sikker på at de som ikke hører hjemme under turneringene våre, i framtida blir pent bedt om å forlate lokalet. Kanskje noen runder tidligere enn vi har sett før...

At det var Kåre K....
som kjefta på meg, var vel ingen bombe. Det er vel snarere en bombe de dagene han IKKE kjefter på meg.
Det kan jeg leve med...   :)

HER kommer han med sine meninger i debatten.


Jeg får litt kjeft....

av noen som synes uttalelser i debatten blir for personlig og private. Det kan jeg delvis være enig i, både det at jeg selv trakk fram Olrud som eksempel og det at Lyngdal kanskje ble hengende med at denne turneringa skulle være verre enn andre steder.

Hvis noen føler seg tråkka på, beklager jeg det. Verken jeg eller Nils har selvsagt ikke ment å henge ut Karl Olav og Lyngdal BK. Debatten er ment å være på et mer prinsipielt grunnlag enn det.

De som sender inn innlegg, får stå for sine uttalelser. Jeg redigerer ikke det som blir skrevet til meg. I presidentdebatten ble jeg kritisert for ikke å publisere alt som kom inn. Dette er en litt annen sak.. 


Svein Aril Olsen mener at...


".. Denne debatten er flott, vil derfor si litt jeg å. Det har i årevis vært tradisjon for at bridgespillere tar seg noen drammer, ofte noen for mye i sosialt lag, som bridge er. Folk fra ulike kanter møtes, har felles interesse, er borte fra familien etc. Reglementet sier at det er akoholforbud. Disse reglene lempes det på ved at ledere snur ryggen til. 

Det tror jeg de er nødt til. Skulle de utvist spillere som har tatt seg noen pils, ja da trenger de heller ikke arrangere turneringer som feks olrudpåsken. De kan også legge ned bridgefestivalen.Jeg er en av de som ofte, ja stort sett hver gang jeg reiser rundt på bridge turneringer tar meg en dramm eller 10. Dersom jeg er til sjenanse for de andre ( bortsett fra Kvangraven da :-) så burde jeg vises bort, men det er ikke altid en er "i veien" for andre, selv om en har litt promille.

Jeg respektere at noen ikke ønsker å drikke alkohol, de får respektere at jeg drikker. For å nyansere mine synspunkter, så mener jeg sammen med de alle fleste at personer som er dritings ikke har noe ved bordet å gjøre, og burde i så måte viss bort. Jeg snakker om de som tar seg en sosial en eller to. Alle som er i bridgemiliøet vet at det drikkes, tror faktisk de er i flertall. Dersom reglene skal tolkes strengere tror jeg det er ødeleggende for norsk bridge. Det som burde tolkes strengere er å ta affere med de spillerne som ødelegger turneinger pga at de er dritings og til sjenanse for de andre. .

Ps. En bridgklubb i nord skal arrangere en bridgeturnering ombord på hurtigruten. Spillingen foregår fra Trondheim til Tromsø. Alkoholforbud?, avlys turneringen.
 
vennlig hilsen Svein Aril Olsen..  "

Heisan!

Må bare si meg hjertens enig i Kvangravens betraktninger. ”Biproduktet” til nyting (les misbruk) av alkohol er også at turneringen i de fleste tilfeller forsinkes unødvendig.

Med vennlig hilsen  Sigurd Østebøvik

Haugesund.

Hei

Stiller meg 100% bak de som ønsker fyll vekk fra bridgebordet! Nulltoleranse er over mål - det er overstadig fyll som er problemet! Synes også at hyggeturneringer som f eks kveldene under NM uka er unntak.

Mvh Jan Tore Berg

 

 


Hei Snorre

Veldig bra at dere setter denne saken på dagsorden! Heldigvis fremmet Disiplinærkomiteen endring i vedtektene foran årets bridgeting.

Ny §12-3 lyder nå som følger etter vedtak på Bridgetinget 2008:

Serverer eller nyter alkohol/rusmidler i arrangement i regi av et organisasjonsledd i NBF. Det samme gjelder bruk av alkohol/rusmidler til sjenanse for andre. I banketter og ved sosiale tilstelninger kan alkohol serveres.

Dette innebærer at det ikke kan serveres/nytes alkohol i noen som helst form for turneringer, uavhengig av om turneringen er tildelt FP eller ikke. Dette er et dramatisk vedtakt, men helt nødvendig. Dette er i praksis 0-toleranse for alkohol, både i og utenfor spillelokalet så lenge spillingen pågår.

Tenk deg f.eks Olrud-påsken hvor det nytes mye øl under spillingen. Det skal det nå være slutt på. Videre har man kveldsturneringene under Bridgefestivalen... Eksemplene er mange. Mye tapte inntekter for hotellene...

Mvh Stig Vestveit

 


Undrenes tid er ikke over..
fordi Stig Drangsholt vant en sommerbridge-kveld igjen. Denne gangen hadde han kongemakker i unge Baumann, men likevel..

Du skal snart få en skvis i tre farger fra i går, og som Karl Christian sa, "Hvorfor er det alltid meg det går ut over ?"

Resultater

ª JT2
© 942
¨ 876
§ 9532
ª 85 ª Q73
© AQ8 © KJ3
¨ AQ954 ¨ JT
§ J64 § AKQT8
ª AK964
© T765
¨ K32
§ 7
Vest Nord Øst Syd
   Helgemo   Geir B
    1NT 2sp
3NT pass pass pass
Et hestehode foran ?
Jeg skal være forsiktig med sånn nesegrus beundring som jeg delvis driver med her på hjemmesida. Det gjelder mest spill og motspill de gangene jeg merker at det er på et annet nivå enn det jeg selv driver med. Etterpå er det logisk, men jeg må innrømme at jeg ville slitt ved bordet.
Denne klarte heller ikke Geir Brekka å tolke, bare så det er sagt.

Geir spilte ut en spar til tier og dame. Så skulle kanskje spillefører lokka med ruterknekt med en gang, men han spilte fem runder kløver. Brekka i syd kasta en ruter og så tre av hjerterene sine, mens Geir Helgemo kasta ruter seks.

Så kom ruter knekt fra spillefører. Kaninen dekka som de fleste ville gjort, men det er barnebridge..   Javel, tenker du sikkert. Hvorfor det ?

Jo, Geir Helgemo har lagt det i hendene på deg. Hans ruter seks kan ikke spillefører tolke, det kan godt være fra kongen. Men du vet at han har akkurat to eller tre små, for men tieren tredje ville han aldri kasta ruter. Ergo har spillefører JT eller JTx, og i syd skal du ikke dekke. 

Om spillefører hadde sluppet ruter knekt, får vi aldri vite. 3NT med beit der det er ti takstikk ville vært rimelig flaut, i alle fall når det er masse tilskuere rundt bordet. De fleste av dem ville visket, "... han slapp selv om syd ikke dekka !!"
 

 Da fylla avgjorde NM i bridge...
er overskriften til DETTE innlegget. Det er Nils Kvangraven som tar opp en meget viktig sak til debatt, nemlig det faktum at noen bridgeturneringer blir ødelagt av fyllefanter. 

Nils risikerer å legge seg ut med noen i det han sier, og enkelte vil sikkert hevde at det er ord fra en dårlig taper, en som for en gangs skyld fikk masse minus mot spillere som ikke var ved sine fulle fem. "Ville han sagt det samme om han hadde scoret 85% mer mot dem ?"

Jeg har i minst et tidligere innlegg her sagt akkurat det sammme som Nils sier. Husker jeg ikke feil, ble årets Olrudpåske avgjort ved at et overstadig beruset par fikk fem stikk  for lite i en normal 3NT i siste runde mot vinnerparet. 

Det er ikke alltid jeg er enig med Kvangraven i det han sier, men denne gangen støtter jeg han 100%. "Forbundspoengbridge" og alkohol  hører ikke sammen og turneringsledere/arrangører må ta våre lover og regler på alvor. Fokus på rekruttering og det faktum at skita fulle folk får lov til å spille bridge på dette nivået, hører ikke hjemme. Vi graver vår egen grav.

Vi vil gjerne høre din mening om dette og de sender du HIT..

ª KQT853
© 64
¨ T8
§ QT2
ª 6 ª J974
© A9 © QT7
¨ AKQ2 ¨ J7654
§ KJ9873 § 5
ª A2
© KJ8532
¨ 93
§ A64
Vest Nord Øst Syd
Calle K kanin  Bente B Helgemo
  2sp pass pass
3kl pass 3ru 3hj
4NT   pass 5kl pass
5ru   pass pass pass

 

Hva er det med han ?
spør jeg kaninen om. Jeg mener selvsagt Geir Helgemo og helgas Lyngdalsturnering.

Geir svarer at Helgis slett ikke er magisk, faktisk gjorde han helt menneskelige feil.
Men han tenker lenger fram enn de fleste av oss andre. Det er ikke alltid så lett å være på samme bølgelengde, men de gangen det funker er det en ny dimensjon, sier en uvanlig ydmyk kanin.

Spillet til venstre er et eksempel. 

"Hva tror du Geir spilte ut?" spør unge Brekka. 

Jeg trenger litt tid for å se på alle korta, men da har jeg allerede brukt mer tid enn Geir Helgemo gjorde.

...en liten spar, selvsagt (?). Det eneste betende utspillet.

Til og meg jeg ville klart å vri hjerter i stikk to !

 


Denne slipper du ikke unna, ivrig..
Jeg liker, som dere alle vet, best å skryte av makkerne mine. Noen ganger bare MÅ de få på pukkelen. 

Se bare på DETTE spillet, der Johnny "Ivrig" Hansen i sluttpossen (da ruter ble spilt) hadde 66.7% sjanse til å levere rett motspill (7% hadde han allerede kasta bort med ruter 10) - OG DET VAR HVIS HAN HADDE VÆRT BLIND OG BARE TRYKKA PÅ SKJERMEN. (husk at du får ikke lov til å revokere på BBO..). 

Da fortjener han et aldri så lite opphold i skammekroken..

Favorittseier i Lyngdal..
Når Geir Helgemo spiller bridgeturneringer, er det ofte andreplassen det kjempes om. Han og Geir Brekka overtok ledelsen et stykke ut på søndagen og holdt koken helt inn til mål. Vi viser igjen at klubben vår hevder seg. Nils Kvangraven på 3.plass (med Kjell Otto Kopstad), Tom Høiland på 6.plass (med Finn Nilsen), Egil og Marianne Homme på 11.plass.

 
Rundenr 37 ª 5
Spillnr 74(10) © QJ984
Giver: Øst ¨ AK62
Sone: Alle § AJ4
ª J84 ª Q932
© 6 © AK52
¨ T753 ¨ Q8
§ KQT98 § 753
ª AKT76
© T73
¨ J94
§ 62

 

Små marginer... -->
Skal en vinne brigeturneringer, må en også sitte i støtet. I spillet til høyre stoppa Erik Eliassen og Geir Larsen i 3hj mot Helgemo - Brekka.
Når spillefører så at trumfen ikke satt, var han sikkert ikke misfornøyd, men ved nærmere studie ser du at ruteren er blokkert. +27 til lederparet, siden hele salen var ute. Hadde ruteren sittet 3-3, ville mesteparten av potten gått andre veien.
  
<----
I toppopgjøret mellom de samme og Martin Reinertsen og Atle Grefstad klarte Geir/Geir å ta Martin/Atle i 1NT doblet. De fikk med seg den tredje beita for 800, mens to beit og 500 bare hadde holdt til middels.
 
  Rundenr 42 ª T92
  Spillnr 84(20) © Q93
  Giver: Vest ¨ AK
  Sone: Alle § J7532
ª QJ64 ª AK87
© AKT85 © J74
¨ J83 ¨ T642
§ A § KT
ª 53
© 62
¨ Q975
§ Q9864

 


ª A J 9 6 2
© K 4 3
¨ A D
§ 8 4 3
ª 7 3 ª K D T 5 4
© T 8 © 7
¨ 9 8 7 4 3 ¨ K J T 5
§ J T 7 6 § K 9 5
ª 8
© A D J 9 6 5 2
¨ 6 2
§ A D 3

 

Enda et eksempel på...
det er viktig å se seg godt til begge sider. Ikke bare når en krysser veien, men også ved bridgebordet.

Når en har esset mot singelton i trumfkontrakt, stikkes det i 99 av 100 tilfeller med esset, men faktisk måtte det annen medisin til i dette spillet. Når jeg samtidig forteller deg at det vinnende kortet i 6hj er spar 8, skjønner du sikkert poenget. Øst åpnet ballet med 1sp, men det hindre ikke NS å melde slem. Utspill spar 7 og så er det din tur..

Ikke vanskelig når du oppdager poenget, men nesten umulig i praksis vil jeg påstå. Legg liten spar, ta kløver kappen når øst vrir, hjerter ess, hjerter dame stikkes over med kongen. Kikker du på sparen er den med to inntak til i bordet, akkurat god nok til å presse ut øst sin KD og godspille sekseren for det siste og avgjørende stikket. 

Det er mulig jeg undervurderer deg ?Kjell Otto Kopstad, vinner han i Lyngdal ?


ª J 5 2
© 4 2
¨ 8 7 6 5 3 2
§ 6 3
ª ª
© © 
¨ ¨ 
§ § 
ª A K D T 9
© A 9
¨ A
§ A K J 5 4

 

Engentlig ingen stor kunst
men jeg tviler på at mange av oss ville spilt hjem denne slemmen ved bordet. Bridge handler noen ganger om ikke å gå seg fast i kjente rutiner og regler, men alltid ha øynene opp for andre måte å spille hjem det siste stikket på. 
Kontrakten er 6sp med ruter konge i utspill.

Først kikker du til venstre og legger en plan, så vrir du etter en stund blikket til høyre der jeg viser seg alle kortene. Selv da tipper jeg at du trenger litt tid.

Fasiten ser du HER

ª J 5 2
© 4 2
¨ 8 7 6 5 3 2
§ 6 3
ª  4 3 ª  8 7 6
©  K J 6 ©  D T 8 7 5 3
¨  K D J 9 ¨  T 4
§  D T 7 2 §  8 2
ª A K D T 9
© A 9
¨ A
§ A K J 5 4

 
 
ª JT87
© 542
¨ KT
§ J876
ª A32 ª Q64
© AJ98 © Q6
¨ AQ ¨ J532
§ KT92 § AQ54
ª K95
© KT73
¨ 98764
§ 3

 

Doping i bridge !!!
Både ungdommen og Hurra kan være svært farlig å møte ved bordet, men når de går på intravenøs Møllers tran, blir det for mye av det gode.
I helgas Lyngdalsturnering er disse to spillene fra møtet mellom Helgemo-Brekka og Solli Hansen - Ravnaas.

I spillet til venstre spilte 32 av 33 bord 3NT. Det 33. bordet er fra toppmøtet og der havnet våre helter i 7kl !! 5 beit.
  
Til høyre var det kniving om kontrakten og når Jon Solli Hansen får kortfarger, er han ikke til å stoppe. Denne gangen var det relativt billig moro, men 800 i 5hj dobla ga likevel -19 poeng. Sammen med -29 fra den litt harde slemmen, hjalp det forhåndsfavorittene med et byks oppover resultatlista.
ª AKQT2
© T
¨ AT9842
§ 9
ª 6 ª 95
© AQJ64 © 52
¨ QJ753 ¨ K6
§ A2 § QJ87654
ª J8743
© K9873
¨
§ KT3

Resultater etter første dag - Lyngdal
  
1 Atle Grefstad - Martin Reinertsen Stavanger BK/Farsund BK 433,1
2 Geir Helgemo - Geir Brekka Heimdal BK/Kristiansands BK 319,3
3 Thorleif Skimmeland - John Helge Herland Stavanger BK 316,1
4 Kjell Otto Kopstad - Nils Kåre Kvangraven Sandefjord BK/Kristiansands BK 312,3
5 Egil Austbø - Arne Sudland Lyngdal BK/Farsund BK 301,4
6 Egil Homme - Marianne Homme Kristiansands BK 292,9
7 Jan Erik Olsen - Fred Arne Moen /Stavanger BK 185,3
8 Bente Irene Holmen - Leif Arne Halleraker Søgne BK/Sauda BK 172,0
9 Per Elvin Pedersen - Jan Arild Olsen Arendals BK/Søgne BK 148,8
10 Geir Larsen - Erik Eliassen Stavanger BK/Seljord BK 148,5
11 Erik Jørgensen - Siri Gro Drivdal Mandals BK 147,8
12 Helge Mæsel - Siri Sandnes Kristiansands BK/Farsund BK 142,0
13 Tore Olsen - Arne Gustav Hageland Kristiansands BK/Søgne BK 128,7Martin Reinertsen klart i teten etter først dag..


Lyngdalsturnering 2008
Forturneringa på fredag kveld ble vunnet av Per Elvin Pedersen, Arendal og Lyngdals egen Per Knutsen:
RESULTATER

Rosfjord har innstallert et glimrende WEB-kamera som sender LIVE fra turneringa. Faktisk var kvaliteten i perioder så bra at en kunne zoome ned på kortene til den enkelte spiller. Jeg så i levende live at Per Elvin meldte 3hj, samtidig som jeg så hvilke kort han hadde (han burde meldt 3NT, men det er en annen sak..)

Nå på lørdag formiddag er hovedturneringa i gang. Den kan du følge HER.


Lyngdalsturneringa i helga....
er ved siden av SIB den største turneringa her på Sørlandet. Lyngdal har virkelig fått dreis på tingene og de nye flotte lokalene på Rossfjord har trukket ikke mindre enn 66 par.
Verdens kanskje beste bridgespiller,  Geir Helgemo, har tatt turen bortover. Denn gangen skal  han spille med vår egen Geir Brekka.

Når jeg får linken til resultater, håper jeg at du kan følge med ut over lørdagen og søndagen.
WEB-kamera kan du følge HER, men du må sannlynligvis innstallere en ActiveX-kontroll. Følg informasjonen du får.

Lyngdal BK sine hjemmesider HER

 
ª 3 2
© 3 2
¨ 3 2
§ A K J 7 5 3 2
ª J T 9 ª 8 7 6 5
© J T 9 © 8 7 6 5
¨ D J T ¨ 9 8 7 6 5
§ D T 9 8 § -
ª A K D 4
© A K D 4
¨ A K 4
§ 6 3
 "Å gudd, hvor jeg lurte kaninen !!"
Han var kommet i 6NT i lagkamp og jeg spilte ut ruter dame. Han stakk og spilte kløver. I vest vet jeg at han kan sin ABC, så han var klar til å legge liten første gangen. Da kan INGEN makt i verden hindre kontrakten.
Jeg la selvsagt på damen første gang og i det øyeblikket han stakk den............   

våknet jeg med et smell.

 
ª A K 7 6 5
© T 4
¨ J
§ A J T 5 4
Vest Nord Øst Syd
Snorre  AK Tom Kanin
1sp 2hj  dobl  4hj
5kl pass pass 5hj
?        
 "Du er en grei kar, Snorre..."
sa Øyvind Saur til meg etter fjorårets festival, "men på dette nivået må du være den dårligste i verden til å melde på 5-trinnet !!" Jeg kan ikke være mer enig med en mann. Jeg har en søppelsekk i kjelleren, full av de poengene jeg har rota vekk ved enten feilaktig å passe på dette trinnet, eller enda oftere melde en gang for mye.

Jeg trenger din hjelp i to spill. Først har du meldt mer enn hardt nok ved å si 5kl, men kaninen lar det selvsagt ikke få være i fred. 
Er det etablert en kravpass ? Skal du doble med det som ligner noen motspillsstikk eller er det best å passe for å la makker bestemme ?  SVAR HER

Det andre spillet mener jeg er mer opplagt, men selv der har jeg møtt motstand. Det er Karl Christian som kommer med problemet og han vil også ha dine råd.
Hva betyr makkers dobling ? Viser det at han ikke har noe, har han motspillstikk eller viser det bare litt kort ? Hva melder du ?  SVAR HER

ª 5
© AKDT86542
¨ -
§ KJ5
Vest Nord Øst Syd
Du         
    1ru pass 1sp
dobl 4sp pass pass
5hj 5sp dobl pass
     
 
Øyvind Saur, Stjørdaling med fortid på junior-
landslaget. Vant NM Monrad lag i sommer, på
TEAM Viego.

 

Søm BK...
begynner spillinga i morgen (onsdag)
Sammenlagt sommerbridge
Det er ikke mange som ahr fire kvelder over middels foreløpig, men Markus leder foran Jon Solli Hansen.

ª K 7 5 3
© J 9 7 5 4
¨ 2
§ A 5 3
ª - ª A J 6
© A 6 3 © K D 8 2
¨ A K D T 5 3 ¨ 9 8 4
§ 8 6 4 2 § K T 9
ª D T 9 8 4 2
© T
¨ J 7 6
§ D J 7
Vest Nord Øst Syd
Tom H    Terje   
         pass
1ru pass 3NT pass
6ru pass pass pas
 Tom Høiland
er en mester i å lese hva som skjer ved bordet. Det ene er å fornemme, noe annet er å virkelig spille på det han tror er rett, selv om det kanskje matematisk ikke er den beste varianten.

Meldingsforløpet vitner om at det er mer følelser enn teknikk i omløp ved bordet. Sluttkontrakten er vel heller ingenting å rope hurra for. Andre Øberg i nord spiller ut spar fem, norsk. Tom legger liten for å se hva som skjer, men syds åtter må han stjele. Så tre ganger trumf. På den andre kaster nord spar tre, mens på den tredje forsvinner hjerter fire.

Tom tar for hjerter ess, merker seg syd tier og spiller mer hjerter. Hva nå ?

Når er det nord kaster en hjerter ? Jo, de gangene han har fem eller tre. Aldri når han har fire. Det er på slutten av en lang lørdag (spill 47) og hvor våken er syd ? Har hun (Unni Bjørnstad) JT9 er det hipp som happ hvilket kort hun tar, mens alle andre ganger hun har tre kort må tieren være et falsecard (JTx, T9x,Txx...). For egen regning må jeg si at jeg MANGE ganger legger mitt minste kort når jeg har Txx i slike posisjoner, kreftene mine har jeg bruk for til andre ting..

Det kan virke som nord har Hxxx i spar. Husk at Tom er avhengig av kløver ess i nord, så med Hxxxxx og kløver ess, ville han fort meldt inn over ruteråpningen. Ville nord i det hele tatt kasta en hjerter fra trekort, når han da ville hatt to svarte kort til å avse? 
Med fire spar og singel ruter, øker sjansen for at hjerteravkastet var fra J9xxx, så derfor...............

ber Tom makker ta tak i åtteren. +920 slapp de å dele med noen..


Ni-kort farger...
er greie å ha som trumf. Når du peiser av gårde de fleste av dem, går det som regel surr i hue til motstanderne. Denne gangen var det meg selv som gjorde feil, men det var faktisk en lærerrik feil. Even spilte ut kløver ess og fortsatte med kløver. Markus Bruno stakk og lempa en ruter på hånda. Så starta han på trumfen. Jeg skulle kaste seks kort i øst. Noe av det første jeg gjorde, var å kvitte meg med kløveren min. Jeg ville utsette problemet lengst mulig, men i A ser du posisjonen når siste trumfen spilles. Vest må kaste en ruter for å holde kløver damen, det samme må øst gjøre for å holde hjerter ess. To ruterstikk avslutter moroa.

I B ser du hvordan sluttposisjonen SKAL være. Jeg skal holde fargen der jeg sitter bak trusselkortet, nemlig kløver. Even i vest kaster kløverdame (foran trusselkortet), men bordet blir skviset før meg i øst.  Jeg kaster bare den samme fargen som bordet og vi tar et av de to siste. 
ª K 3
© D J 9 8 4 
¨ A T 4
§ K 8 3
ª - ª D T
© 7 6 5 3 © A T 3
¨ K 7 6 ¨ D J 9 8 2
§ A D T 7 6 3 § J 5 2
ª A J 9 8 7 6 5 4 2
©
¨ 5 2
§ 9
Vest Nord Øst Syd
   1hj pass 1sp
2kl pass 3kl 4sp
pass pass pass   

A

ª -
© -
¨ A T
§ 8
ª - ª -
© - © A
¨ K 7 ¨ D J
§ D § -
ª 2
©
¨ 5
§ -

B

ª -
©
¨ A T
§ 8
ª - ª -
© - © A
¨ K 7  ¨ D
§ D § J
ª 2
©
¨ 2
§ -De som spiller med meg....
må regne med å komme hit. Jeg prøver å finne de positive opplevelsene, (gjelder ikke luringen og han du veit, de henger jeg ut som ofte jeg kan) og under skal du først få et fint lite hverdagsproblem som Even løste fint. I det andre er det et spill der vi som motspillere skulle kaste på spilleførers ni-kort spar. Da er poeng nummer en å ha signaler i orden, nummer to å følge med og nummer tre å kunne skvisteorien om truslenes plassering. (det siste spillet kommer litt seinere i dag)

Aller først må jeg komme med et hjertesukk om pressens moralske dilemma og nå gjelder det saken der Baneheia-morderene igjen får spalteplass. At advokater fyrer opp omkring sine klienter, er nå en sak. Det er jobben deres, selv om en ikke alltid forstår at de kan sove om natta. At pressen ikke skjønner at ytringsfriheten ikke er absolutt, er mye verre. Hvorfor kan ikke media noen ganger tie en sak (person) i hjel ? Er det ikke grenser for hva de skyldige skal få lov til å utsette sine offer for ? En person som har fått sin sak fremmet i rettsystemet vårt og en kjent skyldig uten det minste fnugg av tvil, for en forbrytelse som er hinsidig alle tenkelig og utenkelig grusomheter, skal ikke han miste sin rett til å få spalteplass ? For evig tid ?

Advokaten må gjerne prøve å få saker opp på nytt, men jeg oppfordrer dere alle til å sende kilometer med teip til landets redaktører. Den skal de bruke til å surre fingre og kjeft på sine journalister, sånn at de ikke klarer å trykke på bokstavene på tastaturet og lage navnet som begynner på V I G.., ei heller uttale det.


ª K J 9 5
© J T 6
¨ J 9 3
§ J 4 3
ª 7 6 3 ª T 8 4 2
© 6 5 © A 8 3
¨ 7 6 4 ¨ D T 8
§ K T 8 7 5 § A 6 2
ª A D
© K D 9 7 2
¨ A K 5 2
§ D 9
Vest Nord Øst Syd
      pass 2NT
pass 3NT pass pass
pass         
Hold forbindelsen åpen
Det første poenget er meldingsforløpet og det var to gode spillere som satt NS. Det er ikke første gangen dette skjer, der nord kikker ned på 4-3-3-3 fordeling og ønsker å spille grand. I "gamle" dager var dette kanskje rett, men nå vet vi at 2NT-åpningen kan inneholde flere halvbalanserte hender, f.eks 5-kort major, 6-kort minor og noen 5422 hender. Før var ikke 2kl-2ru-2hj krav, men den tiden er forbi. 

Jeg er enig i at syd må åpne i 2NT, alternativet er 1hj. Konsekvensen er at nord må søke etter 5-3 i hjerter eller 4-4 i spar også på sånne hender, HVER gang !!

Even Ugland spilte ut kløver til mitt ess, men lot Atle Stray beholde for kløver dame i stikk to. Det er kanskje en fornærmelse mot deg at jeg skryter av sånt, Even ?


 Gautefall 2008
Det ble ingen kjempesuksess for våre, men 4.plass til Tom, i spann med Terje Lie, er ikke så aller verst. Geir Brekka og Øystein Jensen kom på 6.plass.
Asle Lutken og Gunnar Høverstad vant.

Under kan du se et spill, men det kommer kanskje flere. Ole Jørgen Wefald forteller at også årets turnering ble en fin opplevelse.

RESULTATER og SPILLSTENSILER
Sommerbridge 11.august
Da er sesongen så smått i gang igjen og Jon Solli Hansen - Nils Ravnaas var flinkest i går.
  
RESULTATER

 
ª D5
© 97642
¨ 985
§ D63
ª T954
© AK8
¨ 764
§ KJ4
  
Vest Nord Øst Syd
    1sp pass
pass dobl 2ru 2sp
dobl 3kl pass pass
pass         
Lang nese
Det er intern kniving i klubben, og det å få plassert en av de andre på tribunen er den store gleden.

I helgas Gautefall var Brekka (nord) ute med kaninstreker igjen og denne gangen var det Karl Christian Baumann (vest) det gikk ut over.

Øst spilte ut spar ess og skifta til ruter konge. Den fikk han beholde for, mens ruterdame vant nord med esset. Han fridde seg i spar. Øst krokodillet Baumann sin dame, tok for ruter knekt og skifta til hjerter knekt. Bordet vant med esset og derfra kom kløver knekt..
ª 86
© DT54
¨ AT3
§ A852
ª D5 ª AKJ32
© 98742 © J
¨ 985 ¨ KDJ4
§ D63 § T95
ª T954
© AK8
¨ 762
§ KJ4
Spillet handler selvsagt ikke om teknikk, for det står på side 1 i alle lærebøker om bridge, at honnør skal dekke honnør. På den andre siden sier Zia at når de ikke dekker, så har de den ikke. Karl Christian la liten,  for kaninen har da prøvd å toppe ut doble damer før. Alle kortene ser du oppe til høyre og jeg kan kjenne igjen følelsene når Baumann oppdager at han er lurt. Blodsukkeret synker, pulsen øker og rødmen sniker seg fra halsgropa og opp mot ørene. Da er det fint at det er en byggende makker på den andre siden, som ironisk forteller at du skulle dekket kløver knekt...

Spillet viser at Geir tør å spille på magafølelsen. Øst hadde allerede vist 15hp og med kløverdame i tillegg, mente Geir at han kanskje hadde meldt annerledes, f.eks redoblet 1sp eller åpnet med 1NT. 

Det hadde vært vanskelig å forklare spilleføringen, kanin, hvis kløverknekten hadde tapt til damen. En ting kan jeg i alle fall love, når du bommer med en sånn variant, da skal jeg tapesere forsida her med deg !!!

Vest / NS

ª J7
© KQ4
¨ KJ962
§ 942
ª AKT ª 53
© JT732 © A85
¨ QT8 ¨ 54
§ 85 § DJT763
ª D98642