Klubbguider
Marianne Harding oppfordrer til å lese skrivet (link over) og at alle klubb- og kretsledere tar en tankerunde både med seg selv og andre. Det er en viktig jobb dere (vi?) har for å ta vare på norske bridgeklubber også i framtiden.

Det er organisasjonsseminar. Det finner du info om HER

ªE10976
©J87
¨D1076 
§D
Vest Nord Øst Syd
  Makker    Du  
1kl 3hj dobl pass
4ru pass ?  
Hva melder du?
Når jeg i ettertid oppdager at jeg meldte feil, løfter jeg på hatten og sier "Unnskyld" til den jeg spiller med.

Du kan jo få problemet mitt og se om også du må si "Unnskyld!" Det er mulig jeg skulle passet over 3hj, men fem spar og 9 hp ble for fristende. Definisjonen vår av doblingen er "Minst fire spar og minst åtte honnørpoeng". Hans 1kl-åpning viser minst to. (5-5-4-2)

Hva melder du?
Hva melder du i alle fall IKKE?     SVAR

    

KM par sannsynligvis på "vanlig" måte
Opplegget med kvallik og sluttspill var et forsøk på å favne bredt. Karl Olav håpet at dette skulle friste også de som ikke først og fremst tenkte NM-plass på Lillehammer. Blir det mindre enn ca. 30 par, er det meningsløst å spille noe annet en alle-mot-alle. 
KO ber meg opplyse om a hvis det er noen som har planlagt å spille BARE lørdagen, må de si fra umiddelbart til han. 
<nyboehan@hotmail.com>
  Heidi Berre Paulsen trekker seg
som leder av Utvalg for Internasjonal Representasjon. Det har vært støy rundt landslaget vårt de siste årene og de sportslige resultatene har ikke vært som "vanlig". På forbundets sider gies det ikke noen grunn til at hun kaster korta, annet enn "personlige årsaker"

Føler du at du har tanker og ideer som kan løfte oss, er plassen ledig. Det kan du lese mer om HER

Jan Aasen
har skrevet nytt nyhetsbrev. Det leser du HER.


ªD54
©KJ32
¨943
§E54
ª1098 ª2
©E104 ©D9876
¨D1087 ¨E652 
§K109 §632
ªEKJ763
©5
¨KJ
§DJ87
Vest Nord Øst Syd
  pass   pass pass 1sp
pass 2kl pass 4sp
pass pass pass  
Kongemotspill av Løvland og Iversen
Det er ikke uvanlig at det blir ni og elleve stikk i samme kontrakt uten at verken den ene eller den andre har vært supergenial eller teit. Det er ofte utspillet som avgjør.

Mot meg som spillefører i syd spilte Helge Stornes ut en trumf etter meldingsforløpet til venstre. Jeg stakk hjemme og spilte hjerter. Ikke vet jeg om det er rett tenkt, men en spiller som serverer trumf har ofte et ekkelt utspill. Derfor har han oftere hjerter ess enn dame, så jeg gikk opp på hjerter konge når Helge la liten. Det var rett. 
Så tok jeg ut trumfen (inne i bordet) og spilte kløver til damen min. Helge vant med kongen og fridde seg i kløver. Inne på kløver ess måtte jeg spille ruter. Helge hadde vist hjerter ess og kløver konge. Med ruter ess i tillegg hadde han sannsynligvis åpnet, så da ble det ruter til kongen og 11 stikk.

Jan Arild Løvland spilte ut en liten hjerter (!). Kjetil Hildal la selvfølgelig knekten som tapte til damen. Dagfinn Iversen skifta til en liten ruter. Kjetil tenkte vel som jeg at en spiller som allerede har vist ED i hjerter, har neppe ruteress etter å ha passet i tredje hånd. Han brukte knekten og måtte senere tape et kløverstikk. Da ble det bare ni.
    

Svært jevnt sammenlagt i andre vinterturnering
Helge Wessel og Even Ugland scoret 58 pluss på 27 spill Butler. Det holder vanligvis til klar seier, men Snorre og Tom hadde enda to plusspoeng. Helge og Even hadde +26 som sin andre score, mens Snorre og Tom hadde +27. Da ble det +87 mot +84 sammenlagt. 

RESULTATER TIRSDAG    SAMMENLAGT 

SIB støtter opp KM!!
Det er for mange par som ligger i startblokkene og ikke har bestemt seg om de skal spille KM i helga eller ikke. Ett av SIB sine formål er å støtte opp om bridgespilling i kretsen, så for at Karl Olav og staben skal nå målet sitt om 30 par, støtter SIB alle par som melder seg på fra nå og framover med halve startkontingenten.

Dette er ikke styrebehandlet hos oss, men som formann tar jeg en sjefavgjørelse! Bruk linken over og meld dere på!!

ª42
©DJ62
¨KD32
§J65
ªJ109873 ªED5
©107 ©K953
¨E54 ¨1098  
§87 §D43
ªK6
©E84
¨J76
§EK1092
Vest Nord Øst Syd
         1NT
2hj* dobl redobl pass
2sp 3NT p.r  
Å lese for mange bridgebøker
er ikke alltid så lurt. Da ser en ofte spøkelser på høylys dag og en tenker gjerne alt for komplisert. Det å vite NÅR en skal avvike fra det som er normalt, er superviktig. Se bare spillet til venstre.

Makker spilte ut spar knekt. Likevel føyk 3NT hjem. Er det mulig? (2hj viser spar eller begge minor)

Joda, jeg la (som jeg har lest i bridgebøker) spar dame i stikk en. Ingen tenkepause fra meg. Det er viktig å holde forbindelsene åpen til makker. Spillefører vant og spilte ruter. Jeg kan nesten ikke henge makker for at han ikke stakk opp med ruter ess. 

Jeg har også lest om Oddeball, så da la jeg ruter 10 for å fortelle at jeg likte utspillet. Det kan ikke bety noe annet enn at jeg har spar ess.

Hjerter dame vant neste stikk, så seilte han kløverknekt og tok sine ni stikk. 

"Så fint at du viste meg at du hadde spar ess," var en fortjent kommentar fra den andre siden.

    


 

Fy skam, Sjur Wangen!!
Vi har landets beste spillelokaler på Håndverkeren, men det har vært litt lite lys. Helt på eget initiativ tok Katja turen til IKEA og kjøpte fire stålamper. Kaninen fikk fri tidlig på jobb en tirsdag for å skru disse sammen. Hele tre punkter på monteringsanvisningen, men det gikk flott. At han ikke fikk strammet skruene skikkelig slik at lampene titt og ofte deiser i golvet, setter vi på kontoen for uflaks.

Så kommer det jeg har å utsette på medlemmer i klubben. Hver eneste tirsdag kommer Sjur Wangen i god tid, BARE for å ta lampene ut av skapet og sette dem fram. Ikke nok med det, han rydder til bordene, setter fire stoler pent på hver sin side og tar fram meldebokser. Dette uten at han slipper til en eneste av de andre i klubben.

Så er kvelden over. Hvem rydder de samme tingene på plass? Joda, den samme Sjur Wangen. Heller ikke nå slipper han til andre. Ikke rart at alle medlemmene stormer ut av lokalet, enten for å sette seg i baren eller rekke hjem til kveldsnytt. Har du sånne i din klubb? Stakkar, sier jeg bare.

Markus har regnskapet. Det skulle da bare mangle at han rydder opp etter seg. Det er jo han som deler ut slippene, så da bør han vel kunne samle opp de som har havna på golvet eller ligger i et halvfullt ølglass? Jeg har ansvaret for kort. Hver mandags ettermiddag har jeg gleden av å bruke en time på å legge 27 spill til dere. Det er flere ganger jeg ikke har gått rundt til bordene etter runden for å sjekke at dere legger dublettene tilbake i nærheten av kofferten min. Skammelig av  meg. Om jeg mangler et spill eller tre når jeg kommer hjem, er da bare en utfordring..

Neida, takk til dere alle sammen. Måtte det bare vare!
Resultater tirsdag

 

Sammenlagt etter to kvelderVestfold vant 1.divisjon
men det var jevnt på slutten. De måtte ha 13 VP i siste kamp mot Vest-Agder og sjelden har et lag vært så fornøyd med uavgjort og 15-15.

Et godt spurtende Team Høyland tok sølvet og Hordaland - De Button tok bronsen.

Vårt lag var bare 4 VP bak tredjeplass, men neste år blir det medalje. (hørt det før?)

Jeg har som dere vet solgt meg til storkapitalen og skriver nå på artikkel til Boye og BIN. Tom hadde et utspill jeg får tårer i øynene av å tenke tilbake på, men det får du ikke se før om et par-tre uker når neste magasin kommer.

Vårt lag i 2.divisjon holdt plassen greit etter en storseier i siste kamp. Ett i første og to i andre. Noen bedre klubber i landet?

ALLE RESULTATER


Om arrangementet var bra? Det får du heller ikke min mening om før i BIN 1-2011.


Løpende resultater divisjon:

Kristiansand Open 2011 -
Vi arranger vårt klubbmesterskap som en åpen turnering dette året. Vi  har hatt en fin oppsving i antall bord de siste gangene og vi håper på enda flere par på tirsdagene 8.3 - 15.3 og 22.3. Alle møter alle i løpet av disse kveldene og antall spill mot hvert avgjøres av påmeldingen.

Denne gangen er det påmelding på forhånd (link over) og alle påmeldte må møte hver gang eller stille med vikar. Vi ønsker spesielt spillere i Ruter7 velkommen til å prøve seg hos oss. Søm BK og Søgne BK ønskes også velkommen og vi regner med Klukken tar med seg både en og to fulle biler vestfra.

Vi håper Ruter 7 arrangerer en tre kvelds turnering samtidig med oss, slik at det blir et tilbud til slengere også. Jeg regner med vi spiller samme korta, slik at det kan være et ekstra moment for alle til å være med her eller der..

ªEK654
©KD102
¨EJ
§EK
ª865
©E
¨K4
§DJ10765
Vest Nord Øst Syd
  Bjørn   Jan E
  2kl pass 3kl
pass 3sp pass 4NT
pass 7NT p.r  
Skjønt spillet 2
Jeg har stor respekt for bridgespillere som til tross for at jeg mener de har et stort forbedringspotensiale når det gjelder systemteori, gang på gang havner i bedre kontrakter enn meg selv og får flere stikk som både spillfører og motspiller. Erik Dahl dominerte divisjonsspillinga i helga, til tross for at han sliter med å huske Stayman. Jeg gjør titt og ofte vennskapelig narr av luringen der han vralter rundt i det ene meldingsforløpet verre enn det andre. Noen ganger mener jeg det burde være 18 års grense for å bakspille han. Som kortspillere er disse to langt, langt foran både deg og meg. De sniffer seg fram til beste melding og som spillefører er de rett og slett utrolig dyktige.

Bjørn Fjellstad og Jan Erik Drangsholt er i den samme kategorien. Jan Erik er nok "verst", men hva har det å se når de begge har SKJØNT SPILLET. De bruker erfaring, sunn fornuft og logikk. I spillet til venstre tipper jeg Tundal - Grøtheim hadde meldt en åtte-ti ganger hver før de havna i den samme kontrakten som våre to.

Bjørn tenker slik: "En mann som hopper til 4NT mot en ubegrensa 2kl-åpner, har gode kort. Han mangler de to majestene i hovedfargen sin og har heller ikke verken ess eller konge i trumf. Jeg har et ess mer enn jeg trenger å ha, og KD i hjerter må da være gull verdt. Det INGEN grunn til å bruke mer tid i dette spillet."

Jeg sier bare: "Se og lær!"
     

Resultater 8.feb
Selveste Bjørn Fjellstad til topps. Med favorittmakker Jan Erik D.

 

"Unnskyld, frue?"
Alle erter meg for vitsene mine. De er visst ikke så morsomme, og sjelden sitter de der jeg hadde tenkt. Så er det her i hjemmet også, men noen ganger blir det morsomheter UTEN at jeg har ment det. I følge min 15 åring er det de eneste det er verdt å trekke på smilebåndet av.

Denne er bare noen få timer gammel. Klippet ut av virkeligheten. Jeg og fru Aalberg var på kino. Da kjøper jeg alltid en aldri så liten godtepose. Gjør ikke de fleste det? Da vi kom inn i salen, var vi de første. Ikke lenge til filmen begynte, så vi regna med at det ble glissent. Vi hadde billetter langt ut på sida, men vi satte oss i midten. Ikke det største lovbruddet i verden vel?

Selvsagt kom det ei brugle og skulle ha AKKURAT den plassen jeg hadde satt meg på. Det var 100 andre ledige plasser, men hun hadde Rad 6 Plass 7 og da skulle hun sitte der. Ikke på plass 6 og ikke på plass 8. Jeg vet ikke hvordan du gjør det, men jeg plasserer posen min med snadder på gulvet foran meg. Så bøyer jeg meg fram og tar opp en sjokoladebit eller lakrisfirkant etter hvert som filmen strider fram. Nå måtte jeg rykke en plass til høyre og da glemte jeg i farten å ta med meg posen.

Det var ei svær dundre som seig sakte ned i stolen ved siden av. Det var mørkt så jeg så ikke annet enn at hun hadde et skjørt eller ei kåpe. Diger som hun var, dekka hun hele området foran seg, fra stolen og helt til benkeraden foran. Da selvsagt godteposen min inkludert. 

Jeg snur meg vennlig til henne og sier høflig: "Unnskyld, men jeg tror du har godteriet mitt mellom beina dine."


et fint og et morsomt spill

Nytt lag i 2.divisjon
Jon, Nils, Erik og Øystein gratuleres med plass i neste års 2.divisjon. Fortjent seier etter solid spilling fra gutta boys. Neste helg gjelder det for de to andre lagene våre. Resultater kommer..
Resultater fra divisjon på VABK.ORG


ªKD5
©ED95
¨K7
§DJ32
Vest Nord Øst Syd
  Hurra   Nils
         1sp
pass 2kl pass 3sp
pass 4NT pass 5kl
pass 5NT pass 6hj
pass 7sp p.r  
14 VP foran siste dag
Jon Solli Hansen - Nils Ravnaas og Erik Dahl - Øystein Jensen leder med 14 poeng med to kamper igjen i 3.divisjonspulja "vår". Hvis jeg har skjønt rett, er det Stavanger (Paul Bang) og Arendal (Espen Lindqvist) som er nærmest. Jeg finner ikke resultater, men det kommer sikkert i morgen.

Til venstre skjønner jeg godt Jon sin aksjon. Han vet at makker har minst Exxxxx(?), K(??),E(??),E(??).

Har makker tre ruter, kommer det trettende stikket på en ruterstjeling. Han har KJ i hjerter, er det tretten fra taket. Har han Kxx i hjerter, står det på hjerteren 3-3 eller kløverkapp. Med syvkort spar er det nedlegg. Exxxxx,Kx,Ex,Exx er den verste hånda, men selv da henger storeslemmen på kløverfinessen.

Triste saker da kløverkappen IKKE gikk .            -->

    
ªKD5
©ED95
¨K7
§DJ32
ªEJ10982
©K8
¨E8
§E109

 

 
 
ªE43
©D103
¨KJ103
§D87
Vest Nord Øst Syd
Paul Tom Bajas Snurr
 1kl dobl      
Så ulikt syn på bridge...
Disse to spilla er fra rundekampen vår mot Stavanger. Paul Bang tar opp flere spill i sin artikkel fra kampen og da merker en hvor ulikt en ser på ting.

Paul stiller spørsmål ved at nord til venstre dobler opplysende etter vest sin åpning. "Er det vinnende teknikk å doble med 12 flate poeng og 3-3 i major?" Jeg vil rope JA!!! Du har tilpass i alle farger, meldingene er på så lavt nivå som mulig og hånda er ferdigmeldt. Uansett hva makker melder, vil du ha en grei gjenmelding. Kjapt inn og kjapt ut, så slipper en vanskelige balanseringsposisjoner lenger ut i meldingsforløpet. At en er i sonen gjør belønningen ved å finne en hardmeldt utgang enda større.

Til høyre gikk meldingsforløpet ved begge bord likt i Nord og Øst. Jeg satt i syd og valgte å invitere naturlig til 3NT, mens Jan Fjælberg på det andre bordet gikk for beiter i 2ru. Du ser helt sikkert hvem av oss som gjorde rett og 12 IMP til Stavanger..

Jeg dobler 100 ganger heller med nord sin hånd til venstre enn aksjonene til høyre. 

 • Er det virkelig rett å melde inn 2ru i sonen over 1sp? En haug av tapere og flotte motspillsverdier. Hodet på blokka og alle eggene i en kurv.
 • Er det virkelig rett å åpne i nord i sonen med den hånda? Går ikke makkerparet da en haug med beit i det lange løp?
 • Er det virkelig rett å doble opp med J109 i ruter? Hvor ofte har makker valgt en kravpass når du har den beholdningen?

Det som er fint med bridge, er at det er lite som er enten rett eller galt. Resultater på ett og ett spill er ugjenkallelig. Likevel er det viktig å diskutere prinsipper og logikk. All ære til Paul Bang som fant det fantastiske utspillet av en liten kløver mot 2NT..

 

    
ªD8765
©K984
¨J109
§E
ª1032 ªEJ2
©J865 ©32
¨2 ¨EK873
§KDJ32 §654
ªK9
©ED4
¨D654
§10987
Vest Nord Øst Syd
  1sp 2ru pass
pass dobl pass pass
pass         

1sp 2ru dobl
pass 2hj pass 2NT
pass pass pass

<--  the little finger...
Nils får hjerter ti ut. Vest legger liten og nils lasjer. Øst fortsetter med hjerter ni til knekten.

Nå er det "bare" å spille på at hjerteren er 6-2, sparen 7-1 med esset til venstre og at vest skifter til en liten spar. Derfor får også hjerter knekt beholde stikket. Spar to i retur.

Jeg skryta til bakspillerkollega Klukken over at Nils tok med seg 1%-sjansen til å vinne 3NT. "Opplagt," var svaret fra Klukk.

(vest skulle brukt hjerter knekt i stikk en, øst skulle krokodilla makkers knekt i stikk to eller vest skulle skifta til ruter i stikk tre.  Alt i følge Klukken like opplagt.)

Per Tjelmeland skryter av Marianne

Hei Snorre 

Kan eg få driva litt reklame for dotter Marianne? Ein stakkars far hadde det strevsamt med nervene i siste kamp på Island for lag Gillis. Boye spelte vekk 2ru redobla (spill 19), og det var kort veg ned til lågare plaseringar.

Og så kom spel 22. Marianne er i 3NT med singel hj dame mot ess tredje, islendingen finn utspelet av hj K frå K10x (makker hadde meldt inn hjerter.) Det kan sjå ut som at ruterkappen ryk for -3 i sonen.

Og så strippar Marianne motstandaren, speler han inn på singel spar ess for oppspel i ruterkapp og ein beit. Fem imp inn då dei hadde gått tre beit ved andre bordet.

Eg såg eit slags tilsvarande spel i VM eller kor det var i litt mindre elegant innpakning der Tor Helnes rett og slett tok 6 toppstikk i ein grand. Ved andre bordet spelte dei på kontrakt for tre beit.  

Per Tjelmeland

(Klikk til venstre for spillene)

 

KM PAR 2011
Spilles som vanlig på Rossfjord i Lyngdal, men det er et litt uvanlig opplegg. Les innbydelsen til høyre.

Påmelding

Karl Olav, du må publisere reglene i god tid og tenke deg om både en og to ganger. Alle spill må telle, men ikke så mye at turneringa er avgjort på lørdag. 

Hilsen Paul Bang...
Når en skriver fra en kamp en selv spiller, er det alltid farget av hvordan spillene ser ut inne i sitt eget hode. Paul setter meg på plass med en flott artikkel fra rundekampen. Jeg vet ikke hva som skjedde på det andre bordet og derfor var det bare spill fra der jeg satt. 

Jeg beklager hvis jeg ikke har vært ydmyk nok i mine referater. Resultatene teller alltid i bridge og selvsagt vant Stavanger en fortjent seier. 

Les den fine bulletinen fra Paul. Takk for alle innspill.. 

 

Stakkar, kanin...
Det er sjelden jeg synes synd på han, men i går fant han en fantastisk fin melding. (spill 21) Dessverre døde pasienten igjen, men det var lærerikt. Alle behersker Exclusion Blackwood i teorien, men gudd å mange misforståelser det blir!! Jeg prøver å ha enkle regler. "Hopp til 5-trinnet i en farge en kunne meldt som krav eller splinter på et lavere trinn, er Exclusion". Noen ganger virker det kanskje underlig, men jeg tror det er lurt å være konsekvent.

5ru = Hvor mange ess har du makker? Se bort fra ruteren, men tell de andre med hjerter som trumf.

Det som var spesielt med spillet, var at i spillet før (spill 20) overså luringen en like klassisk posisjon. I stedet for 4ru, skulle han meldt 5ru og spurt om jeg har spar konge eller kløver ess. Enkelt etterpå, men fort å overse ved bordet. Trøsten får være at i de 23 andre spilla, var han feilfri og tildels magisk.


 

Helge og Roald vant første
turnering i 2011. De vant både i går og sammenlagt. Nils og Jon på andre og Tom og Snorre på tredje plass. Nest gang begynner en trekvelds IMP-turnering. Velkommen.

Vi er nå stabilt 6 og 7 bord. Enda har vi plass til flere. 

Klubbmesterskapet i mars har vi tenkt å arrangere som en åpen trekvelds turnering med påmelding. Den kaller vi "KRISTIANSAND OPEN" og ønsker allerede nå velkommen. Kanskje en tanke at Ruter7 arrangerer en tilsvarende turnering de samme tre kveldene, men da mer med tanke på de ferskeste. Vi spiller to separate turneringer, men med samme kort. De i Ruter7 som ønsker å prøve seg blant ulver (og sauer?) i vår klubb kan prøve det, mens de i vår klubb som ønsker å se hvordan det er i Ruter7, spiller tre ganger der. Spillere i omliggende klubber ønskes velkommen og de finner selv hvilken turnering de ønsker å være med på. Vi kan ha felles premieutdeling (små premier og billig startkontingent) . 

Hva synes dere om dette, Rune og dere andre i Ruter7? Gi meg tilbakemelding.At vi mimrer, er vel et tegn
på at en blir gammel. Bildet er fra Inger Hjellemarken sitt album og er anno 1986. Jeg har ikke spurt, men regner med det er greit å stjelelåne litt..

Trykk på bildet for flere...

       <-- Fint Helge Stornes...
men det er bare å ha lest boka før en ser filmen. 5kl spør etter ess, men ber makker se bort fra kløveresset hvis han skulle ha det. Exclusion Blackwood er navnet.
    

Sammenlagt første vinterturnering før siste kveld:
To beste scorer så langt. Vinner er best med tre scorer (av fire)
   

Navn Sum Kveld 1 Kveld 2 Kveld 3
Jon Solli Hansen - Nils Christian Ravnaas 121,01 59,9 55,02 61,11
Helge Mæsel - Roald Mæsel 120,58 56,77 63,81 51,11
Even Ugland - Helge Wessel 113,78 65,63 38,66 48,15
Jan Erik Drangsholt - Stig Drangsholt 111,44 58,85 38,66 52,59
Snorre Aalberg - Tom Anders Høiland 110,94 46,3 47,61 63,33
Kjetil Hildal - Markus Bruno 109,87 51,56 56,54 53,33
Øystein Jensen - Erik Dahl 108,33 50,00 58,33
Marianne Homme - Egil Homme 99,82 53,15 46,67
Jan Arild Løvland - Dagfinn Iversen 98,74 49,48 45,91 49,26
Frank Svindahl - Clas Gundersen - Katja Nilsen 96,91 41,2 54,32 42,59
Geir Brekka - Inger Lene Hangeland 90,31 39,58 47,35 42,96
Samsung Sundfjord - Helge Stornes 88,90 44,83 44,07
Inger Johann Larsen - Thore Granheim 86,71 41,9 44,81

 

ªE87
©D102
¨KJ107
§D65
ª2
©EK765
¨982
§KJ98
Vest Nord Øst Syd
PB Tom Bajas Snurr
1kl dobl 1sp 4hj
pass pass pass  
De avgjørende spilla.
fra kampen mot Stavanger. Det er små marginer i lagkamper. Når motstanderlaget spiller bra og banger inn knallharde utganger, er en nødt til å ta vare på de sjanser en får. Det hele avgjøres på få spill, ikke minst der det er utgangs- eller slemsvinger. Når en taper med litt over 20 IMP, er det nok å spille hjem en slem en gikk beit i, forutsatt av motparten var i utgang på det andre bordet. Selv en bortspilt utgang i sonen svinger 18-19 IMP.

Til venstre burde jeg sikkert vunnet 4hj ved å innlede med bare to ganger trumf. Da her jeg en hjerter i bordet til å beskytte mot trumfmatten, men når jeg først tok ut trumfen var jeg i praksis sjanseløs. Paul Bang spilte ut spar dame til esset. Jeg var redd en stjeling ved å spille ruter tidlig, så jeg dro tre ganger trumf. Som sagt er nok det feil spilt. Vest hadde tre og øst to. Så ruter til tier og dame. Mer spar til trumf og ruter mot bordet som jeg fikk for. Kløver til kongen og Paul Bang sitt ess. Nå tok han en god tenkepause... før han spilte spar.

Jeg må nå velge om vest har tre spar eller om kløveren gir fire stikk siden jeg ikke har mer trumf. Spiller jeg kløver og den sitter 4-2, vil jeg gå beit på den måten. Paul Bang er en dyktig spiller og jeg "visste" at han ville stukket opp med ruter esset andre gang hvis han hadde fire spar. Da matter han meg med mer spar mens han har kløver esset igjen. Det er selvsagt alltid lov å tenke i bridge, men hvis han inne på kløver ess hadde fire spar og tre kløver, var det da noe problem ? Skulle han fortsette med kløver?

Som du skjønner trumfa jeg sparen og spilte ruter. Lang nese når Paul stakk og hadde en spar til. Et argument for at dette er feil spilt, er også at Bajas kunne meldt 2sp hvis han hadde seks stykker.
     
ªE87
©D102
¨KJ107
§D65
ªDJ103 ªK9654
©J98 ©43
¨E54 ¨D63
§E103 §742
ª2
©EK765
¨982
§KJ98

ªEJ9765
©-
¨E1076
§KJ7
ªKD1043
©D4
¨KD
§D972
Vest Nord Øst Syd
  Tom   Snurr
  1sp pass 2NT
5hj(!) 6hj(!) pass 7sp
dobl pass pass  
<-- For hardt av oss begge..
Det aller, aller verste jeg vet i bridge, er å gå beit i storeslemmer. Jeg melder normalt aldri syvere uten å være minst 75% sikker på at det står. Derfor tar jeg stor selvkritikk på spillet til venstre.

Jeg mener virkelig at Tom kan ikke mangle et ess når han melder 6hj. Det må vise renons pluss begge minoressene. Skal han gjøre noe over 5hj, mener jeg kravpass, 5NT og 6ru alle er bedre meldinger enn 6hj. Han kan ikke forvente at makker skal måtte dekke opp seks av hans tapere for å melde storelslem. (at spardamen ikke trenger å være et nøkkelkort, kan ikke makker vite)

Det unnskylder ikke min 7sp. Det skal jeg melde hvis jeg kløver kongen i stedet for dama. Det må holde til 13 stikk. 

Til høyre var Helge Strøm -->
flink som ikke sladra mer enn nødvendig ved verken å cuebidde eller la Tom få sjansen til å vise hvor han ville ha utspillet. På en god dag spiller jeg ut hjerter. På søndag spilte jeg ut ruter...:(    
ªEKJ976
©10
¨32
§EK54
ª1032 ª85
©D872 ©E6543
¨J10876 ¨954
§J §D32
ªD4
©KJ9
¨EKD
§109876
Vest Nord Øst Syd
Snurr Jan Fj Tom Helge S
  1sp pass 2kl
pass 3kl pass 3NT
pass 4kl pass 6kl
pass pass pass

ª432
©654
¨D87
§DJ32
ªDJ85 ªE109
©D10932 ©J
¨654 ¨EKJ10932  
§8 §K5
ªK76
©EK87
¨-
§E109764
Vest Nord Øst Syd
Tom Helge S Snurr Jan F
         1kl
pass 1ru* 4ru(!) 4hj
pass 5kl dobl p.r
Her skapte jeg et bra spill..
men det var for seint. Jeg har lært av kaninen at å sperremelde med gode kort, ofte kan gi motparten et feil bilde av hvem som har hva. Dette er ikke anbefale uten at makker har passet. Det forutsetter også at makker aldri stoler veldig på en sperremelding når en selv han passet. Da har partneren fått handlefrihet.

Jeg visste jeg lå godt under da kampen nærma seg slutten, men erfaringmessig vet jeg at Helge og Roald sjelden kommer med noe mindre enn litt pluss på sine lister. Et par kanoner kunne holde.

4ru satte press på Jan Fjælberg. Helge Strøm sin 1ru bare benekter fem kort major (at han burde passet er en annen sak.) Når Jan meldte var han heldig som slapp med 500 i beit. 

    
Vest Nord Øst Syd
            

fra Finn Brandsnes:


 

Til venstre slukørete kristiansandere som innser at det blir tap mot Lunde. Over fra venstre, Sjur Ajer, Odd Frydenberg, Aril Aarmot og Geir Egil Bergheim
Over: Stavangerlaget som slo ut Team Mæsel. Helge Strøm, Paul Bang, Bjørn Andreas Bajas Hanson og Jan Fjælberg.

Til høyre Bjørn Andreas Bajas Hanson som spilte en glimrende kamp mot oss.

 

PS: takk til alle 43 som maila, SMS'et eller ringte om at Bajas IKKE heter Bjørn Inge, men Bjørn Andreas. Jeg hadde ikke hørt fra flere om jeg hadde skrevet Hossnid Mosbarrak sitt navn feil.. 

Det blir bare propellfly
i år også. Hvis dere husker fra i fjor, tok jeg helt av da vi hadde fem lag fra klubben med i tredje runde i NM. Jeg antyda at det ble billigere for NBF å leie inn et eget Norwegian-fly fra Kjevik til Vigra i Ålesund. Lagene våre datt imidlertid av etter hvert og jeg fant ut at det holdt med en liten tomotors Cessna-maskin. Faktisk ble det så ille at forbundet slapp å bruke en eneste krone på reiseutgifter til Kristiansand BK.

Nå er det bare to lag igjen i årets Cupmesterskap. I dag tapte Jon Solli Hansen - Nils Ravnaas og Geir Brekka - Ann Karin Fuglestad mot et velspillende Lunde BK. Vi leda med 21 etter 18 spill, men ga ut 37 mer enn motparten i andre halvrunde. 
ISLAND LAGTURNERING   
Team Gillis med Marianne Harding, Odin Svendsen, Boye Brogeland og Simon Gillis vant lagturninga på Island. Team Hauge ble nummer to.

Stavanger var flinke.
og slo ut team Mæsel med 25 IMP. Nå døyver jeg skuffelsen og kommer sikkert med et spill eller to i morgen. Bilder kommer også..
 


Rune Handal svarer..
og sier noe om hva NBF mener om bridge og drikking. Det leser du HER


ªED109
©EKD65
¨102
§K3
ªJ2 ª106
©- ©102
¨J8765 ¨K942
§DJ10872 §E965
ªK876
©J98743
¨ED
§4
Vest Nord Øst Syd
Geir Geir EB AK Odd F
      1hj
pass 2NT pass 3kl
pass 3ru pass 3sp
pass 4kl pass 4ru
pass 4NT pass 5kl
pass 6hj p.r  
<-- Den avgjørende ruter kongen
Hadde ruterkongen sittet på den andre hånda, hadde Kristiansand gått videre til 4.runde. Geir Egil Bergheim og Odd Frydeberg meldte som til vestre.

Jeg bakspilte Ann Karin i øst og jeg "kjente" gleden hennes da makker serverte kløver dame. Syd hadde jo ikke vist kontroll der, så hun så for seg et godt spill. Da syd stjal andre kløveren, "kjente" jeg skuffelsen minst like godt. Da ruterfinessen også gikk, var det ikke aura igjen rundt fru Fuglestad.

Jon Solli Hansen åpna med Ekrens i syd og kom da bare i utgang. På gode dager når motparten har korta kan det kanskje ha noe for seg, men makker i nord kan jo ikke ta høyde for at det er en åpningshånd han skal melde mot. Dette er i mine øyne misbruk av konvensjoner, Jon. "Heldigvis" hadde det ikke holdt å butta ut denne slemmen.

ªJ976
©10876
¨J9876
§-
ªEK654
©E
¨EKD876
§4
Vest Nord Øst Syd
  Lur   Snurr
      2kl
pass 2ru pass 3ru
pass 4ru pass 4NT
pass 6ru (!) pass 7ru
pass pass pass    
<-- Luringen har flaks!!
Jeg har fortalt før at Roald er en (den) av de beste spilleførere jeg vet om. I motspill er han også flink, men til å melde er det svarteste natta. Etter et godt spill slår han seg ofte på brystet og sier "2570!". Det henviser til hvor mange mesterpoeng han har.

Når han melder som til vestre, kan en lure på om 2570 er det antall mesterpoeng han skylder Harald Skjæran og NBF. Det verste er at det ofte går bra, selv om han hadde blitt stående timevis i skammekroken om han hadde vært en av mine 5.klasse-elever på skolen.

6ru viser i alle systemer følgende: "To ess og en renons". Med ett ess og renons meldes 5NT og uten ess melder en 5kl og løfter et hakk hvis en føler det er rett.

"Jeg kan da ikke ha to ess når jeg slår av i 2ru," sier han. Tja, tenker jeg og bruker ikke særlig energi på å tenke på hva han IKKE kan ha, når det er så enkelt å vise hva en har.

Jeg fikk en av de sterkeste hendene jeg noen ganger har hatt. Jeg hadde tenkt å melde 3ru for så å hoppe til 5sp etterpå, men når jeg fikk ruterstøtte tok jeg sjansen på at sparen var uten taper. Han kunne ha tre tasser, men jeg har tatt verre sjanser enn det. 6ru skjønte jeg viste et ess og renons. (Det klarer selv jeg å finne ut når jeg har fire selv!!). Nå var det opplagt å løfte til syv, siden Roald nå har kløveresset og renons i spar.

Ut kom kløver ess!! "Ingen ess!!". Jeg måtte holde meg fast i stolen for ikke å komme over bordet. "Har lyset vært borte lenge?" hadde jeg lyst til å frese over til han, men høflig som jeg er ser jeg bare overbærende over bordet. Så stjal han pinadø kløveresset! Når høyere makter holder hånda over luringer, skjønner du sikkert hvordan spar satt også.

Dette skjedde på torsdag i 21-tida og siden da har jeg rista på hodet over hvor flaks det er mulig å ha. (Jeg vet dessverre ikke hvordan øst-vest sine kort var. Det siste jeg tenkte på var å se hva motparten hadde.)


KOMMET HIT!!!!

 

Vekomstbulletin andre helg divisjon.. Fire norske blant de fem beste på Island
Baldurson og Johnsson leda med ei mil noen runder før slutt, men spilte kraftig minus på slutten. Tor og Rune tok inn over 300 poeng, men det ble femti for lite.

1 5620,0 58,7 Jón Baldursson - Þorlákur Jónsson
2 5572,6 58,2 Rune Hauge - Tor Helness NOR
3 5557,4 58,1 Thor Erik Hoftaniska - Thomas Charlsen NOR
4 5422,6 56,7 Arve Farstad - Lars Eide NOR
5 5319,9 55,6 Erik Sælensminde - Per Erik Austberg NOR

 

ªKJ65
©E5
¨E54
§J976
ªE2
©J109876
¨KJ106
§K
Vest Nord Øst Syd
  Lur   Snurr
  1kl pass 1hj
pass 1sp pass 2ru
pass 3NT pass 4hj
pass pass pass  
Å sniffe med nesa...
Det er noen som sier til meg at "jeg visste du hadde dama!" Når jeg spør hvorfor, så sier de at de så det på meg. Javel, tenker jeg og prøver ut teknikken selv.

Jeg spiller 4hj, normalkontrakten og får ruter ut til min knekt. Hjerter knekt seiler rundt til kongen og det kommer mer ruter til seks, syv og ess. Under hjerter ess kommer damen fint seilende. Så spar til esset og hjerter knekt.

Nå tar det en liten evighet før vest kaster en kløver to. Hmm, tenker du sikkert i det du kikker opp på overskrifta. Enda en trumf og like lang pause. Kløver 10 kommer vestfra. Nå "vet" du vel hvem som har spardame?

Enda en hjerter, vest kaster kløverdame. Nå kan jeg spille kløver konge og godspille knekten for en avkast og elleve stikk. Det bør være en god score. MEN: Har ikke vest opprinnelig Dxxx i spar og det samme i ruter nå? Den siste trumfen. Jeg kaster kløver i bordet, for med sorg i øynene har vest kasta en spar.

Nå spiller jeg spar til knekten og venter på applaus fra luringen. Den kom ikke. Hvorfor ser du til høyre. 4hj med en beit var ikke akkurat det jeg hadde sniffa meg fram til. Jeg lærer aldri slike ting.

     
ªKJ65
©E5
¨E54
§J976
ª10973 ªD84
©D3 ©K42
¨D972 ¨85
§D102 §E8543
ªE2
©J109876
¨KJ106
§K

ªK65
©DJ87
¨-
§KD9876
ªEJ1087
©EK
¨K102
§E105
Vest Nord Øst Syd
  Stig   Jan E
        2kl (?)
3kl dobl 3ru pass
pass 5ru dobl pass
pass 7kl (?) pass pass
pass      
Å sniffe med nesa 2...
Jan Erik Drangsholt kan det jeg ikke kan, nemlig å sniffe seg til hvordan det sitter. 3kl viser ruterfarge. Resten er naturlig, i den grad Drangsholt-familien  noen gang melder naturlig.

Ruter ut til stjeling. To trumf, EK i hjerter, resten av trumfen og den nest siste hjertern. På den siste kaster øst en spar og ruter konge forsvinner på hånda. Øst har med doblinga si vist ruter esset, så da har han maks dobbel spar igjen i tre-kort possen. Spar konge og spar til esset felte damen i vest og full jubel.
Søgne Open ble superjevn.

Geir og Katja leda suverent etter de første 30 spilla, men det satt ikke like bra i de 33 siste. Likevel var det surt at de ble forbigått i alle siste spill av Terje Skårdal og Magne Lorentsen. Trøsten får være at de berga andreplassen 0,3 poeng foran luringen og makker. Resultater .

Et fint arrangement av Søgne BK (igjen). Vinpremier til nr.4 og nr. 5. Fine penger til pallen.

 

Island Open parturnering  
Den første sesjonen spilt torsdag kveld. Mer par på fredag og lagturnering i helga.


 

Debatt..
Her er noen mailer jeg har fått om emnet. Jeg håper slike diskusjoner kan føres på et litt "overordnet" nivå. Det må ikke bli slik at det er enkeltepisoder eller enkeltpersoner som kommer i fokus. Vi må prøve å være mer framtidsretta og løsningsorienterte enn det.

ª106
©KJ983
¨D8
§KJ32
ªED75
©E10
¨J1092
§E54
Vest Nord Øst Syd
Lise Nils Geir Snurr
    1sp 1NT
pass 2ru pass 2hj
pass 3NT p.r  
Noen ganger er det ok å gå beit..
selv om bestemor hadde tatt et overstikk. Lise spilte ut spar knekt som hun fikk for. Mer spar til min dame. 

Jeg skal ikke påstå at jeg så alt for ofte spiller kontrakter bedre enn gjennomsnittet, men her synes jeg at jeg gjorde et godt stykke tankearbeid. 

Hvis jeg spiller hjerter ess og hjerter til knekten som taper til Geir sin dame, vet jeg at jeg må ut og gjette kløverdame for det niende. Hvis Lise har hjerterdame, er det bare 12hp igjen. Da sliter Geir i øst fordi han har jo tross alt åpnet. Det betyr at det er ikke noe vits i å ta hjerterkappen. Den kan jo også sitte dobbel i øst og da er spillet over. Hjerter ess, hjerter til kongen og hjerter til vest sin dame (!!) Den satt 3-3. Lise spiller ruter, Geir stikker med ruter kongen og godspiller sparen sin. 

Kløver til kongen (!) og hjerteren. Enten må Geir blanke kløverdame eller så spiller jeg han inn i ruter. Se til høyre så skjønner du at operasjonen var på en måte vellykket, men pasienten døde.

Dette svingte 10 IMP og han vant kvelden med 9.
ª106
©KJ983
¨D8
§KJ32
ªJ4 ªK9832  
©D72 ©832
¨763 ¨EK54
§D10876 §9
ªED75
©E10
¨J1092
§E54

 

Beklager Thomas, David og dere andre..
som stod bak helgas Storturnering i Bergen. Jeg burde helt sikkert understreket enda tydeligere at de aller, aller fleste er mer enn superfornøyd med den innsatsen dere gjør, år etter år. Det er ikke tilfeldig at mer enn 120 par hver januar reiser til Bergen for å spille kort. Dere fortjener stor applaus, heder og ære for innsatsen. Leserne kan scrolle nedover og se på de linjene jeg skreiv  (under 1700 i beit) og vurdere selv om framstillinga mi av alkoholbruken var for krass.

Noen mener helt sikkert at jeg lar det overskygge, mens andre vil igjen si at det skulle da bare mangle. Det er enkeltpersoner vi snakker om og enkeltpersoner må selvsagt ta ansvar både for sine valg og sine handlinger. På den annen side har både turneringledelse og arrangører et regelverk å forholde seg til. Som medlemmer at et forbund som NBF kan de ikke gjøre som de vil. 

Nils Kvangraven får pepper fordi at min kritikk kommer i linja under der jeg forteller om et spill fra han. Det blir i alle fall meningsløst å korsfeste Nils. Han hadde lovord å si om arrangementet og fortalte meg på en infomativ måte at det var drikking under spillinga. Andre mailer som jeg ikke har publisert, er tusen ganger hardere i kritikken. Uansett, på denne hjemmesida er det jeg, og bare jeg, som i tilfelle skal henges.

Jeg ønsker å bruke min stemme til det beste for bridgen. Jeg klarer helt sikkert ikke det bestandig, men når jeg tar opp ting som jeg mener ikke er rett, er det med et mål om å få til en forbedring. At jeg ikke alltid oppfattes slik eller alltid lykkes med det, har jeg heller ingen problemer med å se. Stilen min kan helt sikkert diskuteres. Vitsene også.

Som redaktør av en hjemmeside (blogg?) er det mitt privilegium å velge de tema jeg tar opp. Her her jeg også mer enn åpen for forslag.

Det er få debattforum for norsk bridge. Både NBF sine hjemmesider og Norsk Bridge er rimelig kontroversløse. Jeg tar meg den frihet å påstå at denne sida er det stedet for de friskeste debattene, både det som gjelder spill, meldinger, turneringer og organisasjon. Skal det bli lesverdig, må jeg noen ganger fyre løs. At sparkene ikke alltid treffer der de burde treffe eller at jeg sparker for hardt noen ganger, må dere nesten leve med. 

Jeg ønsker mer enn gjerne motsvar og kritikk. Selv er jeg vel ikke annerledes enn andre ved at jeg kryper ned i skyttergrava mi når noen retter børsa si mot meg. Jeg prøver i så stor grad som mulig å unngå å kritiserer navngitte enkeltpersoner. Den eneste ganger jeg sensurerer innlegg, er hvis det brukes navn på en for negativ eller sjikanøs måte.  

Velkommen til å si din mening..


Seier til Tom og Snorre
12 fine par (ikke alle like fine..) i går. Det er enda plass til flere. Neste tirsdag avsluttes den første vinterturneringa. Sammenlagtstillinga kommer, men jeg er rimelig sikker på at Jon Solli og Nils leder.

ª10987
©DJ108
¨D3
§KJ7
Vest Nord Øst Syd
Du         
pass pass 1hj pass
?         
Fy skam, konvensjonsfreaker!!
Jeg la ut spillet til venstre for et par dager siden og ba om å få svar på om dette var til å løfte til 2hj eller om det var verdt en eller annen utgangsinvitt. (Toronto, Drury, Bergen eller hva dere nå kaller det)
  
De fleste som har sendt inn, svarer feil. Så også min (ellers så gode) makker Tom Høiland og selveste luringen. De teller honnørpunkter, kommer fram til ni stykker og da inviterer de til utgang. I vårt system er det 2ru, firekort og invitt til utgang.

Jeg kan i mine villeste drømmer ikke skjønne hva som er galt med 2hj, uansett hva slags konvensjoner du måtte spille. Det viser 5-9(10) hp og støtte. Kan ikke makker melde på 2hj, står det ikke utgang. Enkelt og greit. Det er BARE negative ting med denne hånda. Ni tapere, dame ubeskyttet, stjeleverdi i honnørfargen, en kløverfarge som henger i lufta (mangler ni eller ti) og sannsynligvis dupliserende verdier i trumf.

Petter Haram  og Stian Elvestad svarer begge feil, men Kjetil Krogh har skjønt det. 

Oppsummert: 1hj - 2hj viser altså akkurat denne hånda. Da kan ikke 2ru eller noe annet vise det samme, uansett hva en systemdeklarasjon måtte si. Invitt til utgang viser bedre kort. Ok?


    


ª?8(?)
©975
¨1085(?)
§764
ª10976 ªEJ32
©EKDJ ©64
¨K97 ¨J4
§102 §EJ985
ª??(?)
©10832
¨AD6(?)
§KD3

 

Du spiller mot mennesker, Geir..
Det er sjelden jeg klarer å ta han i en logisk brist, men i et spill fra mandagskvelden gjorde jeg vel det... 

Geir åpner med 1kl i øst, syd dobler opplysende og så kommer han i 4sp uten mer bråk fra Nils og Roar. Hjerter 3 til esset, kløver til nieren og mer hjerter. Geir tar alle hjerteren (kaster ruter), Nils stjeler den siste med åtteren og Geir stjeler over med knekten. Så ruter til esset og mer ruter til kongen. Kløver til esset og kløver til stjeling går fint. 

I posisjonen til høyre er Geir inne i hos blindemann i vest og nå kan ikke gi bort to sparstikk. Han velger å spille på at Roar i syd har KDx. Om det er for å komme i avisa, vet jeg ikke. Ruter til stjeling og kløver femmeren. Hadde nå syd hatt KDx, ser du hva som skjer.

Hvorfor kan det ikke være slik?

Roar Voll er en flink spiller, men inne på kløver honnør ville han vel tatt for ruter ess hvis han hadde hatt KDx i spar bak esset. Geir vinner kontrakten hvis sitsen er sånn, men det at Roar skal forsvare seg mot stripping i tre farger og innspill i trumf, DET er for mye å forvente.

Sparen satt Dx - Kx i firekortpossen, så det var bare å spille trumf.

ª?(?)
©-
¨?(?)
§-
  ª1097 ªE32
  ©- ©-
  ¨9 ¨-
  §- §5
ª??(?)
©-
¨?(?)
§-
 

 

 


ªAJ10754
©3
¨QJ976
§2
ªK98 ªD632
©- ©J1094
¨E1052 ¨K8
§EK10765 §J98
ª-
©AKD87652
¨43
§D43

 

Har jeg fortalt om Øyvind Saur sin instruks før?
Det kan hende, men den tåler gjentakelse. Vi spilte en turnering for noen år siden. Det gikk ikke helt galt, men på 5-trinnet måkte jeg ut poeng, gang på gang. Da innførte han følgende regel
 • På 5-trinnet passer Snorre Aalberg.
 • Han lener seg tilbake i stolen, senker skuldrene og slapper av.
 • Tannlegen tar de rette avgjørelser for paret.

Etter dette snudde vinden og vi seilte oppover resultatlista.

Roald Mæsel er ingen tannlege, men regelen burde absolutt gjelde videre. Jeg åpnet med 4hj med alle i sonen, kaninen i vest meldte inn 5kl, pass, pass og min tur.

Det er ikke hver dag jeg har gående åttekort farger, så jeg turde ikke la han spille 5kl. Med Dxx selv, var det sjanse for at luringen hadde kortfarge der og kanskje litt trumf. På en god dag står det 5hj. Utgang begge veier?
Neida, luringen hadde ingen stikk siden jeg aldri kom inn i bordet. Om ikke det var nok, så var det en hjertertaper også. Fantomstamp for 1100 !!! 

Dette var nest siste spillet seint på søndagskvelden og kaninen lo seg sikkert i søvn.


 

ª8532
©DJ
¨E542
§642
ª106 ªEJ4   
©E7 ©K1098632
¨10987 ¨J6
§EDJ83     §K
ªKD97
©54
¨KD3
§10975
Vest Nord Øst Syd
      1NT
dobl pass pass pass
1700 på 1-trinnet utenfor sonen
Du må nok fram med kuleramma for å finne ut at det bli ingen, INGEN, stikk.

10-12 NT'er er fine saker til mange ting. Da bør det imidlertid kombineres med et fluktforsvar. Hvis ikke går det som mot John Vegard Aa og Åsmund Forfot. Unge Aa spilte ut en liten(!) kløver til makkers konge. Hjerter til esset og 5+7+1 = 13. Da er det ingen igjen til motparten.

Spillet over har jeg fått av Nils Kåre og han forteller samtidig om et flott arrangement i Bergen. All heder til flinke bergensere. Igjen blir imidlertid spillinga skjemmet av fyll. Jeg forstår ikke hvorfor vi aksepterer at enkeltpersoner gang på gang får bryte absolutte regler i forbundet. De fleste av oss ønsker at turneringsbridge og alkohol ikke skal forbindes med hverandre. Vi har hensyn å ta til unge spillere og vi har et omdømme å forsvare. Det er selvsagt ikke en pils eller to i ly av vinden jeg snakker om. Det er når turneringer godt kan få feil vinnere jeg mener det er noe galt.

I neste "Sett & Hørt" kommer jeg til å ta opp dette og inviterer både arrangører og NBF om å komme med en kommentar før deadline om fjorten dager. Er det slik vi vil ha det?


                Helt grei dobling, makker

 

Flink Lise, igjen...
Jeg spiller 4sp i vest etter at Lise Blågestad hadde vist hjerterfarge. Hjerter ess og konge tok de to første stikka. Så tre ganger spar inne i bordet og kløver til ti og Geir sitt ess. Geir kunne ikke se at makkers toer var fra dobbelton. Har hun Kxx må det spilles ruter før kløveren er godspilt. 

Posisjonen til høyre og Geir spiller ruter ti. Jeg stikker med esset, men Lise er våken og avblokkerer damen. Ingen Houdini akkurat, men det skal gjøres..


Lyngdal BK til 4.runde
etter å ha slått Statoil 2 med  8 IMP.
Resultater Birkeland 2011
En fin 5.plass til Claes Gundersen og Dag Flemming Pedersen. Claes er en god spiller som er i ferd med å ta steget opp en divisjon og det er flott å se at Ruter 7 sine spillere begynner å ta premie i åpne turneringer.

Kom dere ut, folkens. Det er hyggelig å spille turneringer og den ENESTE måte å bli bedre på, er å spille mye kort. Helst mot flinkere spillere enn deg selv.

 

Arthur og Arild vant Ragn Sell i Bergen
etter å ha vært i teten i hele turneringa. Frank Svindal og Jonny Hansen spurta godt og tok sølvet. Tredjeplass til Espen Erichsen og Erlend Skjetne.

Jeg vet ikke hvem som er UK for damelandslaget, men nå mener jeg Stine Holmøy fortjener en sjanse. Hun er den av damene våre som sammen med Siv Thoresen oftest hevder seg i toppen i sterke norske turneringer, par som lag. 4.plass i årets storturnering er nok et sterk resultat. Denne gangen sammen med Haldor Sunde.

til høyre et bilde av paret fra fjorårets turnering. Her mot Jim og Tor.

A-pulja ble klart vunnet av Reinert Amundsen og Jon Magnus Nyborg

ªK54
©J10864
¨76
§K42
ª97 ªD1086
©K732 ©D4
¨42 ¨J9876
§J10976 §D5
ªEJ32
©E9
¨AKD10
§A83

 

Kapittel nummer 107...
har samme tema som de 106 første. Bridge handler om å telle til 13 og det klarte Magne Lorentsen glimrende i dette spillet.

Han kom i 3NT som alle de andre og fikk kløver knekt i utspill. Kongen vant og i neste stikk spilte han hjerter knekt til dame og ess. Hjerter ni var Tom flink som satt over og da var den fargen død. Spar til kongen og spar til finesses gikk fint, men på spar ess gjorde Tom en skjønnhetsfeil når han kasta ruteren sin. 

Hvorfor ser du når Magne la ned EK i ruter og registrerte at Tom var renons. Nå hadde han full telling. Magne tok for kløver ess, snudde seg mot meg og smilte.  Jeg har vist fire spar, to hjerter, fem ruter og to kløver, 4-2-5-2. Han hadde altså strippa meg i hjerter og kløver før han putta meg inn i spar og fikk ruterkappen for det ellevte stikket.

Pent!!


<-- Sånn  melder de som leder i Bergen
"Jeg har bare 13 poeng mot din innvitt, makker. Det henger sikkert sammen på en eller annen måte..". 980 betaler seg godt i alle turneringer. 

 

ªDJ87
©2
¨KDJ109
§D103
ªK6 ªE5   
©E987654 ©KDJ103
¨42 ¨8765
§76 §54
ª95432
©-
¨E3
§EKJ982
Vest Nord Øst Syd
Klukken Petter Stornes Espen L
      1kl
3hj dobl 5hj 6sp
pass pass pass   
Arendal vant på Birkeland
Petter og Espen Lindqvist vant en knapp seier i lørdagens Birkelandsturnering. Det var tre par som skilte seg klart ut, men når far og sønn tok inn to beiter i 4hj i siste spill, sneik de seg foran Tom Høiland og Snorre Aalberg. Marius Klukken Skree ledet store deler av dagen sammen med Helge Stornes, men de måtte ta til takke med bronse.

Birkeland var itt uheldig med arrangementet. Runde tre, fire og fem måtte strykes fordi spilldubletter for runden ble blandet med de for nitten til tjueen (Samme nummer på mappa). Da kunne heller ikke disse rundene spilles, så det bare 38 tellende spill. Noen jublet over å kunne stryke minus, mens andre fortvilte mer over at plusser forsvant. Det var sikkert mulig å rette opp dette ved å dele ut spillstensiler og be folk krysse av for hvilke spill de hadde spilt i disse tre rundene, men de aller fleste skjønte at det var mest fornuftig å sette en strek. Litt synd på en flott klubb som ellers leverte et fint arrangement. Jeg regner med å få resultatene på mail snart..

Helge Stornes satte maksimal press på vinnerne i spillet til venstre. 5hj gjorde at Espen måtte velge på et nivå de fleste andre slapp. At han satset på at det var bare en spartaper, er ikke vondt å forstå. Tøft, Søvnig!!


                Far og sønn Lindqvist vant i helga..

ª10987
©DJ108
¨D3
§KJ7
Vest Nord Øst Syd
Du         
pass pass 1hj pass
?         
Hva melder du?
Som du sikkert skjønner er jeg på utkikk etter medhold i et spill som gikk galt på Birkeland. Du har følgende på systemmenyen:
  
2kl = Toronto med tre kort støtte
2ru = Toronto med fire kort støtte
2hj = normal støtte.

Synes du dette er verdt 2ru eller holder det med 2hj?  SVAR

Petter Haram   

    


KM Par ++ 26. og 27.feb
Kaptein KO Hansen sender mail og forteller om et spennende forslag til avvikling av KM par. Vi har etter hvert mange hensyn å ta, og der synes jeg vi i vår krets er veldig flinke. Det skal være toppbridge, men også et tilbud og alternativ for de nest beste. Kort fortalt er forslaget slik:
 • Lørdag 26.feb arrangeres en åpen kvalifisering for medlemmer i kretsen vår. Omtrent 51 spill med 3 spill i runden. Dette er første del av NM Semifinale og de 14 beste fortsetter søndagen med kamp om KM tittel og NM-plasser.
 • De som ikke havner blant de 14 beste, spiller en åpen kretsturnering fra kl 11.00 på søndag. De fjorten fra lørdagen spiller en full serie med fire eller fem spill i runden.
 • NM plasser går til de beste i finalen, men det er også premier i åpen pulje. Startkontingent differensieres, slik at de som spiller om dyre Lillehammer-billetter betaler mest.

Dette forslaget skal styrebehandles i vår krets og det er noen formaliteter som må avklares med forbundet. NBF må bekrefte at alle som stiller til start på lørdag er deltakere i NM-semifinalen. Dette er viktig fordi et høyt antall par til start, gir oss en ekstra plass på Lillehammer. Dette er slik jeg ser det bare en formalitet, fordi Sogn og Fjordane har gjort det på denne måten i mange år, men de har hatt den første delen på ei annen helg til og med. 

Flott, KOH. Herfra er det full støtte. Mitt forslag er at 25% av scoren fra lørdag taes med inn i sluttspillet. Det er viktig at alle spill teller, men vi vet at det er lettere å score nye i en ujevn Monrad enn i en tettere finale. Derfor bør 25% være et ok kompromiss. 

    

Ragn Sell i Bergen
Arthur Malinowski og Arild Rasmussen leder etter første dag. Frank S er best av våre med 4.plass, men også Nils Kåre er med der oppe. Vi merker oss at landslaget fra i fjor, Ekren - Berset og Hoftaniska - Charlsen ligger på 45. og 50.plass. 


 

 

ªA52
©KJT932
¨Q76
§Q
ªKQ3 ªJ9874
©Q854 ©6
¨J42 ¨KT5
§KT2 §J873
ªT6
©A7
¨A983
§A9654

 

På en måte et hverdagsspill...
men likefullt gir det 75% i de fleste turneringer å vinne 10 stikk i 4hj i spillet til venstre. Jeg gikk for 11 og ble trumfmatt. Beit.

Jeg liker ikke å skryte av kaninen, men som spillefører er han rett og slett flink. I dette spillet fikk han ti stikk på en fin måte. Spar ut lot han damen vinne. Mer spar til esset. Så i kjapp rekkefølge:

Kløver til esset, kløver til stjeling, spar til stjeling, kløver til stjeling, hjerter til esset, kløver til stjeling og hjerter konge. Nå så han at den ikke satt, men i posisjonen til høyre var det lett å spille seg inn på ruter ess og hjerter knekt gir det tiende stikken en passent. (skrives det slik?)

ª-
©J
¨Q76
§-
   ª- ªJ
   ©Q8 ©-
   ¨J4 ¨KT5
    §- §-
ª-
©-
¨A93
§9

Enda en av favorittene ute..
i NM klubber. Ole og Kjotto Kopstad, Odin og vår neste landslagsspiller, Jan Tore Berg, måtte bite i gresset for Lunde.

Arild Årmot, Jan Inge Danielsen, Asbjørn Nygård, Sjur Ajer, Geir Egil Bergheim og Odd A. Frydenberg er et lag som kan gå hele veien til finalen.
 

 


                       Tapte tredje runde...

           ªKJ102
©E3
¨DJ76
§K54
ªED98
©J2
¨EK108
§ED3
Vest Nord Øst Syd
Snurr POJ Lur RHL
  1ru P 1sp
P 2sp P 4NT
P 5ru P 5NT
P 6hj P 6NT
P pass P  
Alltid moro med nye fjes..
I runde 1 i gårsdagens Søgne Open møtte jeg en av sykkelkompisene mine, Paul Otto Johnsen. Han spilte en god del i gamle dager forteller han, men har hatt LANG.. pause. Selv mener han at han er nybegynner igjen, men jeg blir alltid skeptisk når folk er beskjeden. Makker er Roald Hodne Larsen. Roald melder det han skal og får masse stikk. Det vet vi alle.

Om jeg spiller her eller der, på mandag, onsdag eller lørdag, så er konkurranseinstinktet på plass. Jeg prøver å være hyggelig og fair, men tar alle stikka jeg er i nærheten av å klare. En skal ikke utnytte at noen er ferske, men på den andre siden skal det heller ikke være kjære mor.

Jeg regna vel (i min naivitet) med en god start på turneringa, siden det var disse to som satt motsatt vei. Først meldte de en fin 3NT og fikk maks antall stikk, så var de aggressive og skremte meg til å stoppe i 2ru der både 3NT og 5ru sto. Så kom spillet til venstre. Kun tre av 10 bord meldte 6NT.

75% til dem og 25% til meg. Nok en påminnelse om manglende selvinnsikt?

 Tror du ikke Katja og Geir leder i år også. Det som er bra, er at det er 33 spill igjen og vi vet alle at kaninen blir nervøs når det strammer seg til mot slutten og han er i poss. 

Der meldte vi fint, makker !!"Hysj, Snorre. Jeg konsentrerer meg. Husk at det er lenge siden jeg dreiv med dette."


Roald Mæsel åpna med svake to spar, Inger Johanne i andre hånd overmeldte først 3sp, så hoppa hun til 5sp over Bente sin 3NT. Da så fru Holmen slik ut!


Laila fikk blomster i forbindelse med femti-ti-årdagen. Om hun ber for makker eller om noe for sin egen del, vites ikke?

Bente og Per sin datter (husker ikke hva hun heter) styrte regnskapet med fast g fin hånd. Det var MINST 10 feilskrivinger på slipper og selv det fiksa hun greit opp i.Eneste i Søgne Open som også har premie i årets Mandal Maraton, over 42.000 meter!!

 

14 par i går!!
Det hjalp at jeg manna meg opp og trua med at klubben går rett i dass om ikke folk kommer. I Ruter7 var de 10 bord samtidig med oss. Det betyr at 17 bord spilte klubb-bridge i byen i går kveld. Det er bra..

Da det var tre bord klaga jeg på at resultatene ble tilfeldige fordi hvert bord påvirka ens eget resultat så sterk. Den gangen fikk jeg 47% score. I går var det syv bord og mer "rettferdig"? Jeg fikk 47% da også.

Kanskje på tide med litt selvinnsikt?

Brødrene vant klart i går. Øystein og Erik på andre. De gamle er eldst!!

 

SIB-programmet 2011 er klart
Vi endrer ikke mye på konseptet, men tar til etterretning noen av innspillene vi fikk i fjor. Lagturneringa avsluttes før par begynner. Alle får samme sjansen til å ta med poeng inn i finalen. En god del færre spill enn i fjor.
 • Fredag 29.april kl. 10.30 - 14.45 Norway Open Kvalifisering, to sesjoner
                               kl. 15.45 : Finale for de 16 beste
    
 • Fredag 29.april kl. 18.00 - 21.30 Monrad lag - 4 kamper a 6 spill
  Lørdag 30.april kl.10.00 - 11.45  Monrad lag - 2 kamper a 6 spill
     
  Lørdag 30.april kl 12.00 - 13.30  Sluttspill : Kamper a 12 spil
    
 • Lørdag 30.april kl 15.00 - 19.30 Monrad par - ca. 30 spill
  Søndag 1.mai kl. 10.00 - 15.00 A & B finaler
    

Link øverst til venstre for mer info og påmelding.

 
 


Piratene vant Aust-Agder Monrad..

Per Egil Westin, Grunde Thorsen, John Arthur Frøge og Tore Olsen vant  med 3VP foran Team Rossfjord. 
Vi gratulerer!!

ªE3
©D7
¨J952
§98764
ª2 ªKDJ9764   
©KJ1063 ©95
¨K104 ¨8
§EDJ3 §1092
ª1085
©E842
¨ED763
§K
Vest Nord Øst Syd
Nils lur Roar V Snurr
    3sp dobl(!)
pass 3NT pass pass
dobl 4kl pass pass
dobl pass pass 4ru
dobl pass pass pass
De heldige har også flaks!!
Sjelden har en kommentar vært mer rett, men når jeg først havnet der jeg havnet, synes jeg at jeg tok godt vare på sjansene mine.

Min første dobling er til å grine av, men på den annen side kan en ikke sitte å passe hver gang en ikke har ideelle hender. Likevel skal jeg ikke argumentere veldig lenge for doblingen.

Nils spilte ut spar to til esset. Så kløver til konge og ess og kløver dame til stjeling. Hjerter mot damen stakk Nils og spilte mer hjerter. Ruter til esset og hjerter ess for å kaste spar tre. Roar kunne ikke stjele den og da visste jeg han hadde 7-2-1-3. Hjerter til stjeling, kløver til stjeling og posisjonen er som til høyre.

Jeg spilte spar 10 fra hånden og Nils er faktisk ferdig som ei sviske. Kaster han hjerteren sin, stjeler jeg i bordet, røffer en kløver og spiller spar. Trumfe kan han ikke, så da kaster han best kløver knekten. Men det hjalp ikke. 

Jeg stjal i bordet og røffa en kløver med ruter dame!! Nils må stjele over, men spiller han sin siste trumf, står kløveren. Hjerter knekt kan jeg stjele med ruter 7 og ruter knekt er størst. +510!

Jeg liker ikke å skryte av meg selv, men dette spillet synes jeg rett og slett var bra spilt.

HER er spillet   

ª-
©-
¨J9
§87
ª- ªKDJ9
©J ©-
¨K10 ¨-
§J §-
ª108
©-
¨